Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
x123456
aktív tag
10.04 desktop (32 bit), rajta egy tomcat 6.0.24. Az admin felületen elvileg lenne egy host-manager nevű alkalmazás, de valamiért 404-es hibát ad ahelyett, hogy elindulna.
Van valakinek ötlete, hogy ilyenkor mi van? Mondjuk az admin felülettel sincs rendben valami: a http://localhost:8080/manager címen nem kellene elindulnia? (localhost:8080/manager/html címről indul - ami a doksi alapján rendben is lenne, de az admin felületen a /html nélküli változatra hivatkozna...) -
x123456
aktív tag
válasz
martin66
üzenetére
Huhh... számomra egyre zavarosabb az egész.
Mondjuk mi lenne, ha fognád a pendrive-ot, tennél rá egy linux telepítőt/live rendszert (inkább az utóbbit) és azon a gépen, ahol korábban működött, megnéznéd, hogy most is megy-e? Ha igen, tehát 100%, hogy működőképes az a példány ami a kezedben van, akkor nézd meg, hogy ugyanez a problémás gépen mit csinál!
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Türelmes vagy...

Én alig bírtam kibogozni, hogy mit is ír.
Azt pl. konkrétan írta, hogy a win7 telepítője is működik a pendrive-ról? Mert amit én olvastam, ott (értelmezésem szerint) csak annyit állított, hogy a pendrive működőképes, másik gépen kipróbálta... de ez a próba lehetett akár egy ubuntus boot is.---
Azzal mondjuk messze nem értek egyet, hogy az op.rendszer nem tud belepiszkálni a BIOS-ba. Ha jól emlékszem, a mostani Intel alaplapom is olyan, hogy egy windows-os programmal felül lehet írni magát a BIOS-t is (ami alapállapotban engedélyezve van). Régebben meg volt szerencsém olyanhoz, hogy valamelyik fizikai porton (nem hálózati, hanem hardveres) meg lehetett piszkálni a BIOS által használt beállításokat is. Igaz, ennek többnyire egy checksum error hibaüzenet + full reset lett a vége
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Nem telepítetél véletlenül zárt kódú nvidia/Radeon drivert a rendszeredbe? Esetleg más, kernelmodult is felrakó applikációt (mittomén, VirtualBox).
Ezek mintha hagynának szemetet a modul könyvtárakban, ami miatt az elavult kernelverziók eltávolításakor a könyvtárak nem tudnak törlődni.
(nVidia v. a VirtualBox driver nekem csinált már ilyet - már nem emlékszem, melyikük volt) -
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Hehh... kicsit magárahagytam a gépet, miközben bootolt a Solaris telepítő az egyik guestben. Mire visszaértem, megjött a hoston a képernyővédő, újra beléptem, a Solarisnak már nem volt billentyűzete. Hát első körben agyő Ubuntu... ez így egy picit fárasztó. Csak azt nem tudom, mi a bánatot rakjak fel helyette. Azt tudom, hogy a CentOS is szopóágra vitt a múltkor és a Fedora-val is voltak komoly gondjaim (? Fedora az, amelyikből az újításokat átteszik a RHEL-be?)
Sajnálom, mert bizonyos szempontból a debian-os környezetet egy jól eltalált rendszernek tartom, de ami bajom van az újabbakkal... lehet, hogy venni kéne egy win7-et és inkább azon játszani?
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Hm... sajnos nem fér bele a keretbe egy komplett gépcsere, de szívesen megnézném, mit művelnek az általam felrakott rendszerek más vason. Windows-on a legfrissebb nvidia driver telepítéséig nem volt egyáltalán gondom, mióta ez (illetve az eggyel korábbi) felkerült, azóta hülyéskedik egyik-másik windows-os programom is, de nehezen tudom elképzelni, hogy hardver gond ilyen hibákat produkáljon.
Persze ahogy elnézem, nálad kicsit más a felállás, eleve más hostod van.
---
Neked milyen videodrivered van a hoston? Mert én felraktam az nvidia sajátját és gyanús, hogy a virtualbox kiakadásai valahol ezzel vannak kapcsolatban.Sebesség kapcsán: nem a vm sebességével voltak gondjaim. Guestként akartam futtatni egy fejlesztő gépet, rajta valami eclipse-es IDE-vel. Ezt éreztem lassúnak - volt némi érzékelhető késlekedés az egér és a billentyűzet működésében.
De még mindig ott tartok, hogy az Intrepiden relative gond nélkül működök (pedig ott is ugyanez az nvidia driver van), a 10.04 + virtualbox 3.2.6 meg olyan, amilyen...
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Mondjuk a java-t leszámítva, ismerős amit írtál, de nem tudom érzékelhető-e: nem a megoldhatatlan hibákon vagyok kiakadva, hanem azon, hogy egy stabilnak kikiáltott rendszer ennyi hibával jön ki. Kb. két nap alatt találtam ezeket, nem túl intenzív használat során. Mi lehet benne még?
A grub-os dolog meg pont az a véglet, hogy nem azért kezdtem Debian helyett Ubuntut használni, hogy most megint nekem kelljen barkácsolni. (mellesleg a non-free szakasz inkább a Debian-ra vonatkozott, ahol ugye kínosan ügyelnek rá, hogy megnehezítsék azok dolgát, akiknek szükségük van egyéb licensszel kiadott szoftverekre)
VirtualBox-ból melyik verziót használod és milyen platformon? Mert nagyon nem mindegy! A 3.1 úgy-ahogy elfogadhatóan működik, csak picit lassúnak találtam anno és volt néhány durva hiba a parancssori interface környékén. A 3.2 azzal a felkiáltással jött ki, hogy még gyorsabb. Hááááááát... lehet, bár nem érzékelem, ellenben rendszeresen kiakasztja hol csak a vendég rendszert, hol a host-ot is.
Most pl. annyit tettem, hogy felhúztam guest-be egy 10.04LTS-t, felraktam a GuestAdditions-t, majd beállítottam, hogy az összes desktop "visual effect" legyen bekapcsolva. Megállapítottam, hogy ez azért túlzás egy vm-ben, kikapcsoltam (None). Majd megpróbáltam visszakapcsolni az alapértelmezett "Normal" állapotra. Itt egyszerűen kiakadt a guest rendszerem. Összeugrott a desktop 640x480-ra, elkezdett valami drivert keresni és amikor a full screenből visszahoztam ablakosba, akkor egyszerűen kifehéredett az ablak és attól kezdve se kép-se hang.
Előzőleg, egy korábbi telepítésű hoston meg a képernyővédő elindulása után akadtak ki úgy az összes vm-ek, hogy csak egerészni lehetett bennük, a billentyűzet mindegyikben halott volt. -
x123456
aktív tag
Most kezdtem n+1-edszer gondolkodni rajta, hogy akarom-e még tovább szopatni magamat Debian származékokkal (lásd kizárólag opensource szoftver -> kissé macerás driver beszerzés, hiányzó sun jdk stb), különösen Ubuntu 10.04 LTS-el. Utóbbi egy jókora buggyűjteménynek tűnik némi felületes szemlélődés után:
grub2-ben állítólag már hónapokkal ezelőtt kijavították a grub-reboot-ot, ubiban a mai napig a bugos változat van.
nagy nehezen levakarom róla a 2-t, feltolom az 1-est, kezdeném használni, de...
A desktop iszonyat lassú időnként és nem tudom, mitől. Ugyanezen a gépen az Intrepid és a WinXP SP3 gond nélkül fut. Kedvencem, amikor pl. egy terminál ablak megnyitása 3-4 másodperc. De ha desktop hátteret cserélek, az is hasonló időket vesz igénybe és nem tudom, ezidő alatt mit is művel.
Beállítottam a Kendek által javasolt kapcsolót, hogy az alsó sorban valamennyi futó program fejléce megjelenjen. Ez működik is, de... ha itt megpróbálok egy programot másik workspace-re küldeni, akkor igencsak érdekes dolgokat művel a drága... Ha a 2.-ról a 3.-ra küldeném, akkor elmegy a 4.-re. Amikor visszahoznám az eredeti lapra, akkor meg a nem létező 5.-en köt ki, ahonnan igencsak macerás visszarángatni.
A Virtualbox 3.2 sincs (finoman szólva) a helyzet magaslatán.
stb. stb. stb.Mindez 10.04 LTS Server x64-en.

Különösen a sebessége fájó pont. Azt már kezdem megszokni, hogy apróbb bugok, mint a workspace-es, mindigis lesznek a free szoftverekben. De ez az igen-igen lassú reakciója... komolyan olyan érzésem van néha, mintha egy 64K-s ISDN vonalon próbálkoznék távolról.
-
x123456
aktív tag
Most kezdtem n+1-edszer gondolkodni rajta, hogy akarom-e még tovább szopatni magamat Debian származékokkal (lásd kizárólag opensource szoftver -> kissé macerás driver beszerzés, hiányzó sun jdk stb), különösen Ubuntu 10.04 LTS-el. Utóbbi egy jókora buggyűjteménynek tűnik némi felületes szemlélődés után:
grub2-ben állítólag már hónapokkal ezelőtt kijavították a grub-reboot-ot, ubiban a mai napig a bugos változat van.
nagy nehezen levakarom róla a 2-t, feltolom az 1-est, kezdeném használni, de...
A desktop iszonyat lassú időnként és nem tudom, mitől. Ugyanezen a gépen az Intrepid és a WinXP SP3 gond nélkül fut. Kedvencem, amikor pl. egy terminál ablak megnyitása 3-4 másodperc. De ha desktop hátteret cserélek, az is hasonló időket vesz igénybe és nem tudom, ezidő alatt mit is művel.
Beállítottam a Kendek által javasolt kapcsolót, hogy az alsó sorban valamennyi futó program fejléce megjelenjen. Ez működik is, de... ha itt megpróbálok egy programot másik workspace-re küldeni, akkor igencsak érdekes dolgokat művel a drága... Ha a 2.-ról a 3.-ra küldeném, akkor elmegy a 4.-re. Amikor visszahoznám az eredeti lapra, akkor meg a nem létező 5.-en köt ki, ahonnan igencsak macerás visszarángatni.
A Virtualbox 3.2 sincs (finoman szólva) a helyzet magaslatán.
stb. stb. stb.Mindez 10.04 LTS Server x64-en.

Különösen a sebessége fájó pont. Azt már kezdem megszokni, hogy apróbb bugok, mint a workspace-es, mindigis lesznek a free szoftverekben. De ez az igen-igen lassú reakciója... komolyan olyan érzésem van néha, mintha egy 64K-s ISDN vonalon próbálkoznék távolról.
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Ö... szerintem nem egy dologról beszélünk. Amit te írsz, az (úgy tudom) mindig ott, azon a lapon jeleníti meg az adott programot, ahol épp állok.
Nekem meg az kellene, hogy csak a státusz soron látszódjon a hozzá tartozó gomb/ikon/nemtudommineknevezzem
és ha rákattintok, akkor vigyen az általa használt munkaterületre. -
x123456
aktív tag
10.04 LTS - gnome.
Én emlékszem rosszul vagy a korábbi verziókban a gnome is tudott olyat, hogy az alsó sorban az összes elindított program "ikonja" megjelent, függetlenül attól, hogy mely workspace-re volt kirakva? -
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Nálam nem, igaz, LVM-re van telepítve a rendszer.
Az én fstab-om így néz ki:proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/mapper/vg_vbox_new-lv_root / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/mapper/vg_vbox_new-lv_swap none swap sw 0 0És nagyon nem boldogulok ezzel a nyomorult grub-bal. Ha rootként a /dev/mapper/vg_vbox_root/lv_root van megadva a menu.lst-ben az összes linuxos menüpontban a kernel root paramétereként, akkor mégis hogy a bánatba talál bele a valódi (/dev/mapper/vg_vbox_new/lv_root -ra telepített) rendszerbe? Nem értem. Valami nagyon megkavarodott benne.

-
x123456
aktív tag
Felraktam egy 10.04-et megint.
Ami eddig nem tűnt fel: hová lett az intrepidben még viszonylag jól működő udev környezet?
Gondolok itt olyasmire, hogy pl. az fstab-ban már megint nem UUID alapján azonosítja a fájlrendszereket az Ubuntu.
Miért van az, hogy a gnome desktop háttérképek - tán egy kivétellel - olyanok, mintha egy EOS300D-vel készültek volna ISO1600-on? (értsd: iszonyat zajosnak látom szinte mindet)Az már csak apróság, hogy a talált leírások alapján eltávolítottam a grub2-t, felraktam helyette a régi, még valamennyire használható grub-ot, aminek elég izgalmas eredménye lett.
Szinte minden rendszerem megvan a menüben, kivéve az intrepidet. Valamiért ő is 10.04 cimkét kapott. Ráadásul látszólag valamennyit a régi root fájlrendszerrel bootolná (a kernel root= paramétere a régi volume groupra mutat), mégis az új töltődik be. A régit egyelőre nem tudom bootolni... -
x123456
aktív tag
Tudna valaki tippet adni, hogy egy 64 bites 10.04-es szervert hogy a bánatba lehet grub1-gyel telepíteni?
A manuális csomagválasztás után totálisan megkergült a telepítő. Aptitude-ot egyébként sem ismerem igazán, szóval előfordulhat, hogy én csináltam valamit rosszul. Mindenesetre 6-8, a grub-tól teljes mértékben független csomagra büfizett valami telepítési hibát.
-
x123456
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Az első ok az volt, hogy nem is tudtam, hogy lehet. - úgy értem: a 10.04-et a régi grub csomaggal együtt telepíteni

A második, hogy nem bootol LVM-ről, sem ext4-ről. Ha ez működne, akkor a régi rendszerem grub-jával elintéztem volna.
Mire eddig eljutottam, már nem volt türelmem tovább szórakozni vele, mert a VirtualBox is akadozott alatta.
Lehet, hogy egy kevésbé meleg estén nekiugrok újra és megpróbálom ext3-mal, önálló /boot-tal. -
x123456
aktív tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Többség úgy csinál, ahogy te. Én viszont egy lusta disznó vagyok: a "nagygépemet" többnyire szerverként működtetem és a laptopomról, a lakás másik végéből lógok rajta.
Bekapcsolni is wake-on-lan szoktam. Aztán ha rámjön a játszhatnék, akkor grub-reboot x és mire átvonszolom magam, addigra ott a windows bejelentkező képernyő.
Kikapcs után viszont újra a linux bootol. No ez az, amit a 10.04+LVM+grub2 összeállítással nem sikerült összehoznom. Azt még át tudom írni, hogy a köv. rebootnál ki induljon, de ez permanensen ott marad. Megoldást eddig nem találtam. -
x123456
aktív tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Milyen gyakran használod a grub-reboot-ot arra, hogy a default linux helyett mondjuk egy windows-t bootolj?

64 bites rendszered van-e, LVM-re telepítve?
Ugyanis ebben a felállásban, ha megszakadok sem tudom elérni, hogy a grub-reboot működjön.Használsz-e VirtualBox 3.2.6-os verziót? Egyéb környezetekben nem tudom, mi van, nálam rendszeresen lefagy a linuxos guest amikor a jelszóvédett screensaver beindul a hoston, majd a guesten.
-
x123456
aktív tag
válasz
Siriusb
üzenetére
Köszi, de ez ebben a formában kínai (*) volt számomra.
Az előzményekből lemaradt, hogy reggel még működött, csak videolejátszáskor elég érdekesen tudott viselkedni, ezért megpróbáltam (természetesen előzetes tájékozódás nélkül) leszedni a flashplugin-nonfree csomagot, majd felrakni az adobe-től letöltött változatot. No ekkor koppantam, merthogy nem 64 bites amit letöltött.
És azóta nem tudom helyreállítani ezt a nyomorult rendszert.(*) - mit fagyasztottak be? A béta tesztelés alatt álló csomagot?
-
x123456
aktív tag
Természetesen az adobe-tól letöltött 32 bites .deb --force-all kapcsolóval történő telepítése nem sokat ért.
-
x123456
aktív tag
Úgy látom, másnak is gondot okoz a flash.
64 bites intrepidre szeretnék felrakni egy flash plugint, de nem megy. Fel akartam rakni az adobe oldaláról, de az onnan letöltött .deb közölte, hogy a 64 bites architektúrával nem kompatibilis:# dpkg -i install_flash_player_10_linux.deb
dpkg: error processing install_flash_player_10_linux.deb (--install):
package architecture (i386) does not match system (amd64)Ha pedig a flashplugin-nonfree-t próbálom felrakni, akkor ez a vége:
2010-07-13 08:38:08 (2.46 MB/s) - `./install_flash_player_10_linux.tar.gz' saved [4760657/4760657]
Download done.
sha256sum mismatch install_flash_player_10_linux.tar.gz
The Flash plugin is NOT installed.Ilyenkor mi van?
-
x123456
aktív tag
válasz
DM-Fan
üzenetére
Nem emlékszem a konkrét címre, de a "grub2+ubuntu+splash screen" keresésre a gúgli az első pár találatban hozza az ubuntu majdnem teljeskörű grub2 doksiját. Abban benne van, hogy hogy lehet a képet megváltoztatni. (mondjuk nekem nem sikerült, de nem is ez volt a célom, úgyhogy húsz másodpercnél többet nem áldoztam rá)
-
x123456
aktív tag
válasz
body007
üzenetére
Persze bármi egyéb ötletet szívesen fogadok a következőre: adott egy default linux, alapértelmezetten ez induljon, de tudjam távolról rebootolni úgy, hogy pl. a windows induljon el egyetlen alkalommal, majd a legközelebbi bootnál ismét a linux jöjjön be.
Régi grubnál ez úgy megy, hogy a menu.lst-be bekerül egy default=saved sor és amikor épp a win-re van szükségem, akkor kap linuxból egy "grub-reboot x" parancsot (x=a win sorszáma a menüben). Win feljön, használom, lelövöm, legközelebb ismét van linuxom.
Ugyanez az új ubival, grub2-vel: grub-reboot-tal be tudom állítani, hogy ki legyen a default, de attól kezdve az is marad, tehát ha egyszer beállítom vele a windows-t, már csak manuális visszaút van.
(ráadásul valamiért az sem megy, hogy az utoljára kiválasztott menüpont legyen az alapértelmezett - ubuntu leírása alapján csináltam, szóval lehet, hogy bugos a grub) -
x123456
aktív tag
Miután teli a hamvas hócipőm a grub2-vel, lenne egy kérdésem: látott már valaki olyat, hogy Ubi 10.04 telepítés a grub 1-es verziójával?
Tehát nem arra gondolok, hogy a régi linux grubjával bootolni az 10-est, hanem kifejezetten beléje telepítve szeretném használni. -
x123456
aktív tag
Erre semmi ötlet?

-
x123456
aktív tag
Ubuntu 10.04, 64 bit. Nem működik a grub-reboot. nem tudjátok, Grub2-ben ez egyáltalán nem megy vagy csak nálam kavart el valamit?
Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)