- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
18W 4.1-4.2GHz-en? Akkor tényleg nem izzasztja a játék.
És mi a helyzet a stutter jelenséggel?Amit te tehetsz a lag elkerülésére, hogy azt érd el, ne legyen ezeknél throttling:
Ha van is throttling, az sem jelenti, hogy feltétlen lesz lag in-game, de okozhat akadozást, ezért érdemes elkerülni a limiteket.Ami még érdekes lehet akadozás szempontjából az az RX 6600. A játékhoz nyugodtan beállíthatsz egy egyedi játékteljesítményt. És növeld a minimális frekvencia értékét.
Példa:Én a 700Mhz alsó értékről 2250MHz-re állítottam. Nem vagyok benne biztos, hogy hatalmas változást hozott nálam
de te is tehetsz egy próbát.
+1: játékoknál FPS limitet is érdemes használni. Nem tudom, hogy crossout-ban van-e. De Adrenalin driverben van, ha a játékban nincs is. Az FPS limit segíthet. Sajna ez sem 100%-os szabály, de hát ilyen ez a "biciklizés"...
Annyira nem vagyok járatos ebben a programban, csak 1x használtam és akkor sem volt számomra engedélyezve sok opció, de ha jól látom van stress test. Ha apránként csökkentgeted a magokhoz tartozó feszültséget, akkor utána futtathatod a stress testet legalább 10 percig. Esetleg 15p. Mondanám, hogy biztos-ami ami biztos tovább, de a te felhasználáshoz, nem biztos, hogy szükséges és csak időveszteség lenne.
De ha elégedett vagy a jelenlegi beállítással és nincs különösebb lag/stutter akkor ne pazarolj el több időt vele. Rád bízom. Ha kérdezel, igyekszek válaszolni majd.Proci cache órajel a legtöbb játékban nem oszt nem szoroz, leginkább memória igényes játékoknál számít. De felviheted 4GHz-re. A legtöbb intel proci szerintem bírja ott. De akár a magok órajelére is felviheted. Elméletben túl sokat nem fog leharapni a TDP-ből, bár valamennyit igen, pár wattban lesz mérhető.
Cache sebesség még leginkább akkor számítana, ha tuningolod a memóriát. De 3200MT/s DDR4 tempóhoz a deafult 3600MHz cache tempó is bőven elég. -
Aprósólyom
addikt
Egy jó 2 éves videót találtam, amin mutatják a szenzor adatokat. Az alapján nem kell neki csúcs proci.
Szerintem teljesen okés lennél azzal a konfiggal, ha a boostot 3,6 - 3,8 - 4GHz-en maximalizálnád minden magon, legfeljebb a P0 magot engednéd ki mondjuk 4,0 - 4,2 - 4,4GHz-re.
Azért írtam három-három választási lehetőséget, mert a 11. gen tényleg eléggé éhes, úgyhogy kísérletezni kell. Nekem nincs vele tapasztalatom.
Beállítasz mondjuk P0: 4,2GHz, P1-P5: 3,8GHz és magonként elkezded csökkenteni a feszültséget. Szerintem egy -25mV-tal kezdheted. Azután csökkented 1 lépésközzel, majd tesztelgeted, használod, hogy bírja-e. Így meg lehet keresni a stabil negatív offsetet, amivel rengeteg TDP tudsz megspórolni és könnyen lehetőleg eléred, hogy sose legyen trottling 70-80 Watton belül. -
Aprósólyom
addikt
Melyik az a játék?
Nem biztos, hogy a proci erőt kellene növelni, mert lehet akadás akkor is ha egy pillanatra vagy huzamosabban aktív valamilyen throttling folyamat (power limit/hőmérséklet).
A 11. gen nem gyenge 4GHz körül sem (pl. 11400F 4.1GHz all core) Viszont az biztos, hogy 4GHz körül is már kevés lehet a 65W keret, ha a játék kihasználja a procit rendesen. Sajna a 11. gen nem a legjobban sikerült. 10. és 12. gen Intel sokkal jobb energiahatékonyságban. Valamit elbénáztak tervezéskor a mérnökök.Ezért is inkább undervolttal próbálkoznék: Beállítanék kb. 70-75W power limit, nagyon max 80W-t, de akkor már lehet nem ártana a VRM légáramlatra jobban figyelni (pl. emeld a CPU hűtő fordulatszámát amennyire még bírod hangerőben), azt talán bírhatja a deszka és ehhez a max power limithez keresném a max boost frekvenciát (valószínű jóval alacsonyabb lesz a 4.4GHz-hez képest) és keresnék hozzá negatív offset feszültséget. A negatív offset fontos, mert nagyon sok wattot lehet vele nyerni. Ez viszont sajna időigényes meló. De a végeredmény jó lehet.
Egyébként milyen az integrált hang minősége? Fejessel vagy hangfallal használod?
Fejhallgatóhoz elméletben szükséges volna kondi használata, hogy telt/erőteljes legyen a basszus. -
JulianSinulf
őstag
Szia!
Lehet, hogy optimalizálatlan az a nem AAA játék.Nekem is volt olyan gondom VGA csere után, hogy a játék itt-ott megakadt. 100-120-ról leesett az FPS 80-100-ra. És a VGA nem is volt 100%-ra hajtva. A proci meg egy 5950X.
Próbáltam v-sync 60 FPS-t, de ilyenkor meg 45-50-re esett be egy pillanatra. Hiába a monitorban is a sync, meg a programban, nem akart jó lenni.
Egy 980Ti-t cseréltem 6800XT-re. Ekkor kezdőttek ezek a gondok. Nagyon idegesítő volt. Aztán ezt lecseréltem egy 4080-ra. Azóta nincs problémám. -
ityam
őstag
Lévén hogy egy 3440x1440 es monitoron játszok így következő gépupgradének egy videokártyacsere lesz terítéken az rx 6600ról. ezért szeretném kimaxolni az alaplap+proci kombót amennyire lehet. alaplap+proci+ramcsere annyiba kerülne mint a vga, de vga csere hasznosabb lenne nekem szerintem majd ha rászánom a pénzt.
Annyira talán nem tragikus a konfig hogy ne a vga legyen a következő ideális csere. Csak jó lenne belőni optimálisra az alaplap+procit(esetleg ramot, bár attól nem várok csodát) -
Aprósólyom
addikt
Intel gyártástechnológiának az ideális teljesítmény/fogyasztás aránya 4-4.6GHz közé/körülre szokott esni már jó pár generáció óta, amennyire én látom.
De hát kérdés mi a célod. Illetve hogy mire használod. Mert annak függgvényében inkább magasabb freki felé lehet érdemesebb elmenni. Vagy megelégedhetsz 4-4.4GHz tartománnyal.
Ami biztos, hogy a gyári trutyit a paszta és a hővezető réz lap között érdemes lehet kicserélni valami minőségire.
Turbo Power MAX.-t érdemes emelni, mert láthatólag a 65watt erős limitáló tényező, de ennél lapnál szerintem 75-80Wattnál nem nagyon adj többet.Amúgy anno gondolkoztam én is ilyenen, de nagyon béna kombináció. Jobb összetenni egy használt lapot és procit. Nem tudom néztél-e teszteket. Ez a youtube csatorna egész korrekt: https://www.youtube.com/watch?v=K0Fh-VTAf3U
Sőt ahogy újra nézem a tesztet, valószínű a power limit tud lagokat okozni játékokban. Emiatt lehet inkább alacsonyabb órajelet céloznék meg (pl. 4GHz), undervolttal (voltage offset a magoknál). Az undervolt viszont időigényes és neked kell tesztelgetni a stabilitást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged