- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok! Érdeklődnék hogy van e olyan port az alaplapomon, vagy valahol megoldható e hogy egy ledet szoftveresen irányítsak!? Úgy értem hogy Win alól be és ki tudjam kapcsolni a házban a világítást! Van ilyen port ami kezelhető Win alatt és elbír egy ledet!? Köszi!!
Lapom: Gigabyte GA-B75M-HD3 -
-
BlackSoft
addikt
Ha minden jó, de Aida64 FPU test-nél 1s alatt kékhalált kapok, akkor mit kell állítani?
-
dannyl
addikt
Sziasztok!
Régebben próbálgattam feljebb tornászni a processzor órajelét. Ment is, csak instabillá vált a rendszer. Már a legapróbb módosításokra is "kép kimerevedős hang beragadós" fagyással válaszolt, fesz emeléssel csak csínján próbálkoztam. Most updateltem egy videókártyát, és gondoltam újból megpróbálkoznék vele. A configom az adatlapomon van, ha valaki ráér, és lenne olyan kedves Ádámtól-Évától elindulni velem ezen az úton, azt megköszönném. -
Csövy
tag
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Az adatlapomnál leírt konfingot szeretném kissé felhúzni. Ezt a biosban meg is tettem szorzóemeléssel automata oc-vel.
A kérdésem az lenne, hogy a ramot hogyan tudom szinkronba hozni a procival? Konkrétan a múltkor észrevettem, hogy 45ös szorzó mellett 1342re tette a lap a memóriát, mikor pedig feljebb akartam tenni, egyből fagyott.
9-9-9-24 2x4gb 1600 ripjaws ram van a gépben. -
vodkaboy22
addikt
Hallo ennél feljebb stabil üzem mellett hogy tudok menni?
A lélektani 5G lenne a határ.
Jelenleg 49-es szorzó és 1.5V van beállítva, így stabil prim95 20perc + netezés megy egy ideje és elvan a rendszer.
Leírás:
Falapon rögzítve
Bequit 530W-os táp
Asrock A88X-es alaplap
A10-6790K proci
R9-270X MSI (ITX rövid kari)
Hűtés Corsair H110
RAM Corsair vengeance 2*4GB 1600Mhz -
lekorszke
tag
Sziasztok!
Intel xeon l5420 4magos procit valaki húzott már?
Esetleg valaki tudna segíteni benne? -
colossal89
tag
Sziasztok!
A frissen vásárolt cpu-m G3258 szeretném OC-ni 4.6Ghz-el próbálkozom, de prime95 alatt mindig kékhalált dob, win8.1-et használok, a konfigom az adatlapomon van. 2010 óta nem oc-tam, notim volt de azóta sokat változtak a beállítások az arhitektúra is, így ezért kérdezem aki jártas ezen cpu oc jában mire kell figyelni mit és mennyire emeljek mit kapcsoljak be, illetve ki. Mivel prémium kategóriás az alaplap így borzasztóan sok a beállítási opció így lehet ütközik valami valamivel beállítás szinten. A feszültségeket az interneten látottakal megegyezőre illetve még egy kicsit többre is állítottam hogy biztos legyen a tápellátást extrémre tettem. Annyi beállítás van, hogy nem igazodok ki egyenlőre rajta mit mivel kombináljak. Így aki jártas ezen cpu oc ban és netán hasonló lappal oc-ta boldogan fogadnám a segítséget.
-
SpZ
senior tag
Sziasztok
Beszereztem egy Intel E3-1240-et.
1600mhz -es rammal szeretném hajtani, kérdésem az hogy megoldható-e és ha igen hogyan és milyen alaplappal? -
honda 1993
senior tag
Sziasztok.
Az intel i5 2500k procit szeretném tuningolni.
Mivel ez szorzózár mentes, arra gondoltam hogy esetleg ezt is hasonló módon lehet tuningolni mint az amd fx 6100 at.De nem vagyok benne biztos, szóval ha valaki jártas az intelek tuningjában akkor please help me.
-
-
haxiboy
veterán
válasz
Lalaboy #42979 üzenetére
én z77 pro4-et hajtottam,nagyon akkor sem ástam bele magam az oc-ba ezért is vagyok itt, viszonylag meg voltam vele elégedve, nem mondom hogy az asrock rossz lapokat gyárt sőt! ár/érték arányban kifejezetten jókat gyárt ismerőseim pcibe mindenkinek asrock lapot vettem
Egyébként majdnem egy Z97x fatality killer lett a hero helyett
-
haxiboy
veterán
válasz
Lalaboy #42977 üzenetére
akkor azt hiszem hétfőn lesz dolgom átnézni a beállításokat,túlságosan még nem ástam bele magam ez az első komolyabb asus lapom, előtte asrockokat hajtottam főleg,ég és föld az asus javára , jó lesz vennem egy ROG front base-t vagy oc panelt amivel kicsit jobban tudom monitorozni a rendszert működés közben is.
Szerencse fősulin most hétfőn nincs tanítás \o/
Érdekes egyébként hogy ismerősöm ramjaival ha hibás időzítéseket próbáltam amit nem bírt ott visított az alaplap de nem kapcsolt le az enyémmel pedíg egyből elkezd újraindulni. -
Lalaboy
őstag
válasz
haxiboy #42976 üzenetére
Az en alaplapomon ha elcseszek valamit a memokkal, akkor beenged butolni a windows-ba, de teszteknel "kekhalal", a masik 50%, hogy 2-3 ujraindulas utan egyszeruen visszadob a BIOS-ba! A Hero mas, de vannak feszek, amik AUTO-n hagyva felboritjak az alaplapot, ha tuningolni szeretnel.... Latom szerkesztettel! Ha igy alapon van minden, akkor eleg erdekes a dolog!
-
haxiboy
veterán
válasz
Lalaboy #42975 üzenetére
Jó kérdés cpu-t még nem babráltam sajnos a gyári hűtőt kell használnom 1-2 hónapig pénz híján.
Egyébként az normális hogy ha rossz időzítéseket állítok akkor a végtelenségig újraindulgat a gép ameddig nem nyomok memok-ot? Mert ahogy elnéztem 1-2 lapnál csak világít a ram piros led és pörög minden folyamatosan csak nem ad képet stb.Edit : CPU 4690k 3.9GHZ-n megy ha már minden be van bootolva (ez a gyári max turbo órajel) a közeljövőben ha sikerül lecserélni ezt a kis házat akkor kap egy jó vizet és 4.5-4.7ig szeretnék elmenni vele.
-
Lalaboy
őstag
válasz
haxiboy #42971 üzenetére
Gyorsan raneztem a verzioszamra en is, pusztan kivancsisagbol. Ver. 2.12 Elpida IC, Ver. 3.24 Micron, amit selytettem a leirasodbol. Az Elpida kavalo IC, de mint a PSC is megszuntek sajna.... A Micron nem birja a magas Mhz-t 1866Mhz felett bajok vannak, de jol birjak a magas ramfeszt es a szuk idoziteseket.....
-
Fisherhun
tag
Igaz nem ide tartozik a dolog de ma takarítottam a gépemet sűrített levegővel de kicsit bedöntöttem a cuccost és egyből fagyasztott :S
Hagytam h felengedjen a cucc. pik-pak elillant.
Szerintetek mennyire para a gépre nézve ?
Remélem nem lesz később se baja -
erikjoee
tag
válasz
Kean_Sorbo #42967 üzenetére
Core Voltage
-
beneboy
tag
Helló!
Segítségeteket szeretném kérni!Négymagosítanám, és emelném a frekvenciáját a procimnak:
Alaplap: Asus M4A87TD/USB3
CPU: Phenom II X4 B55 (jelenleg 4 magosítva) C3 stepping
CPU Hűtő CM 212 Plus
A procit hardveraprón vettem Herrz kollegától, ő következőképpen használta:
4GHz-en 4 maggal
CPU voltage 1,4v
CPU/NB Voltage 1,225nb-vel
Na, nekem így nem működik.
Így a következő leírás alapján álltam neki: linkJelenleg így üzemel:
4 mag
16*200=3,2GHz
CPU Voltage: 1,35
CPU/NB Voltage: Auto
Prime 95-te teszteltem, a leírás ajánlása szerint 2 órán át érdemes small-t futtatni, de mennyit érdemes a Large-ot?
Hőmérséklet tesztek alatt: 51C
teszt: prime95 SmallFFT 2,5 óra+
teszt: prime95 Large 40percAddig emeljem a szorzót ameddig így stabil, majd ha már nem, emeljek a cpu feszültségen?
Miért és mikor kell CPU/NB feszültséget emelni? -
erikjoee
tag
Sziasztok! Van egy I5-2500k-m Felhúztam 4,5GHZ-ra cpu voltage-t pedig 1,31.-ra. CPU-be miért ugrál folyamatosan? Open Hardware monitor 1,352-ír. Volt ott egy olyan is hogy CPU I/O Voltage. Azt kellett volna beállítanom?
-
-SViktor-
csendes tag
válasz
beldeczki #42960 üzenetére
Értem.
Én úgy csináltam, hogy a DRAM Frequency-t átállítottam 800MHz-re 2:6 arányra és így tudtam emelni a BCLK (nálad FSB Frequency). 133-ról felvittem 190-ig (természetesen fesz emeléssel), LinX teszt rendben ment.
Utána a DRAM Frequency-t megint állítottam, 1066MHz-re 2:8 arányra ( a VTT-n is kellet egy kis fesz emelés) és BCLK felvittem 196-ig (LinX teszt rendben). Tovább nem nagyon merem emelni, mert úgy néz ki, hogy itt a hűtőm vége, RealTemp : max hőfok 85Cfok (LinX teszt alatt).
Remélem sikerrel jársz! -
haxiboy
veterán
Üdv!
Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9-t szeretném kicsit túlhajtani ha lehet. De semmilyen értéken nem sikerült elindítanom ami gyorsabb lenne mint az XMP-s profil, egyedül a CR-t 2-ről 1-re ami hozott némi gyorsulást.
Rengeteg időzítést megpróbáltam de 1600mhz fölé nem sikerült még CL11-en se menni 11-11-11-30 2T-s beállításokkal sem. Adtam neki egy kis kakaót is pluszba 1.65V-ra de úgy sem. Másoknak sikerült még CL8-on is járatni 1600-on.Tudom tudom...nem éri meg blablabla szeretnék néhány benchmarkot lőni, ha nem sikerül nem dől össze a világ de ha már úgy reklámozták a ramot anno hogy OC Cabability akkor valamit csak kéne tudnia. Mások által órajelek sem mennek. A lappal nincsenek gondok : VII Hero, most próbáltam ki egy 2133MHZ-s Adata ramot simán tudtam kísérletezni vele, igaz a megadott 2133 fölé nem mentem, de alatta tudtam variálni szépen.
Valami ötlet?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
frankstork #42961 üzenetére
Nagyon sokszor ki lett már tárgyalva, hogy 1600 felett nincs értelme memóriát járatni. Semmit sem veszel észre, hacsak nem a Linx-el akarsz játszani. Így is, úgy is csak díszek lesznek.
-
frankstork
aktív tag
Sziasztok!
Mit ajanlotok a következő konfighoz:
AsRock fx990 extreme 3
amd fx-6300
Hűtő Silent Knight II.
Ram Corsair Dominator Platinum 2x4 2133MHz cl9
Sapphire hd7850 2gb
ocz ssd, thermaltake táp
Cél hogy a ramok ne csak diszek legyenek, de túlhúzva
használni nagyon nem akarom, akkor mennek 1866on.
A lap elvileg tudja a 2100 oc-t, de ahhoz én kevés vagyok.
Szóval egy óvatos, ésszerű tuningot szeretnék.
Köszönöm -
beldeczki
aktív tag
válasz
-SViktor- #42959 üzenetére
Szia!
A processzor stabil, nálam valamiért a RAM-ok véreznek el már egy minimális tuningnál is, a processzort értelmetlen lenne feszelni fölöslegesen. DDR2-800 fölé nem állíthatom, mivel a következő lépcső ugye 1066, 1:1 arány miatt (ezzel együtt ugye alá sem), amit a 800-as RAM-ok nem bírnak. A 800-as értéket kellene tovább emelni, mint ahogy Baltoafarkas is írta. CL5-ös RAM-ok, próbáltam CL6-on is indítani, de úgy se akarta a jót. Amint visszarakom 400-ra processzor FSB-t, minden megy jól.
A BIOS-ban van pár memóriához kapcsolódó beállítás (időzítés alatt), jelenleg mint látható auto-n hagytam, majd a manual-ba megnézem mit ír rá.
-
-SViktor-
csendes tag
válasz
beldeczki #42956 üzenetére
Szia !
Csak egy tipp. Én is kezdő vagyok.
DRAM Frequency : DDR2 800MHz --- itt milyen lehetőségek vannak még ?
DRAM Timing Control : tedd manuálba és írd be : 6 , 6 , 6 , 18 , 3 , 50 , 6 , 3 időzítéseket ( gondolom ez a normál értékek )
És kéne egy kis fesz, CPU Voltage : kezdetnek 0,05V vagy egyből 0,1 V -
-SViktor-
csendes tag
Sziasztok !
Kezdő tuningos vagyok és megszeretném kérdezni, hogy a beállításaim jók e ?
Core Speed : 3919 MHz
BCLK : 196
DRAM Frequency : 1066 MHz -- 2 : 8 arány (jelenleg a CPU-Z-ben : 783,9 MHz-et mutat)
tCL : 9
tRAS : 24
tRP : 9
tRCD : 9
tWR : 10
tRFC : 107
tWTR : 5
tRRD : 4
tRTP : 5
tFAW : 20
CPU Voltage : min: 1,28V --- max: 1,312V ( +0,14V emeltem ) --- érdekes, ha elindítom a LinX-et , lemegy a fesz. 1,280-1,296V-ra ? Üresjáratban : 1,312V . Én azt hittem, hogy pont fordítva van.
CPU VTT Voltage : min: 1,168V --- max: 1,184V ( +0,05V emeltem )
DIMM Voltage : 1,520V --- disabled
PCH Voltage : 1,024V --- disabledÚgy néz ki, hogy itt a hűtőm vége .
RealTemp : max hőfok 85Cfok (LinX teszt alatt)
Konfig.
Alaplap : ECS p55h-a
CPU : i5 750
Ram : 1db Kingmax nano DDR3 1600MHz (4GB) és 2 db Kingmax kék hűtőbordás DDR3 1600MHz 2GB
Táp : Chieftec 500W (ctg-500-80p)
Proci hűtő : Scythe Grand Kama Cross 2
VGA : GTX 660 tiVálaszokat előre is köszönöm !
-
beldeczki
aktív tag
válasz
#90933760 #42955 üzenetére
Mi lehet a gond? Elkezdtem az FSB-t emelni, már egy minimális emelésnél is a Windows el se indul (logó se jön be és újraindul és utána jön a szöveg, hogy a windows nem tudott sikeresen elindulni, vagy ha bejön, akkor lefagy). Tehát nem a BIOS-ban indul újra/fagy le, hanem csak a rendszer indulásakor. Ahogy visszarakom 400-ra, azonnal megy minden úgy, mint idáig.
Ezek a beállítások, a RAM időzítés beállításai alatt van pár beállítás ami RAM-hoz tartozik, de azokat nem piszkáltam, nem igazán tudtam értelmezni melyik mit állít.
Nem hiszem, hogy ennyire nem bírnák a RAM-ok.
-
törölt tag
válasz
Apollo_21 #42954 üzenetére
Miért ne lenne elég? Lehet hogy lesz kis procilimit, de azért nem egy eget rengető dolog. Azért ez még mindig az egyik AMD csúcsproci. Bár illene neki 4.5 GHz környékén mennie. FX topikba meg lehet kérdezni, hogy mennyi az a fesz amit hosszútávon is lehet adni neki.
Pont most írtam feljebb, hogy a 800-as Kingmax ramjaim nem stabilak már 866-on se, talán 850-en stabilak lennének. Ha kifogtál jobbakat akkor esetleg a 900 mehet nekik de egyáltalán nem biztos.
-
beldeczki
aktív tag
Egy alap mezei ddr2-es 800mhz-es ram-ot mennyire lehet húzni (kingmax márka)? Jelenleg a procimat (xeon e5420) nem bírom 3ghz fölé vinni, mivel a max szorzó 7,5 , fsb-t meg 400-ra raktam. Ugye fsb-t kellene emelnem, de akkor meg ramok is mennek vele együtt felfele.
-
törölt tag
válasz
#90933760 #42948 üzenetére
Átraktam manualra az időzítést és megy, nem az autoval van baja. Viszont érdekes egy jelenség, 5-7-7-20-on megy, de 6-7-7-20-on el se indul. WTF? Na mondom kibaszok vele, leveszem 5-6-6-18-ra. Megy. Leveszem 5-5-5-15-re poénból. És röhögve megy, ráadásul alapfeszen. Bazd.
Na ekkor kezdtem el emelni az FSB-t viszont sajnos beigazolódott amitől tartottam nagyon gyengék ezek a ramok. Az hogy megfut a szarabbik CL6 kit CL5-öt jó dolog, de sokra nem megyek vele, órajel kéne inkább de 866-on már nem stabilak. Átraktam 5-7-7-20-ra úgy sikerült elvinni 900-ig de nem stabil még 2V-on se. Ugye 6-7-7-20-ra meg nem tudom állítani mert CL6-on meg se mekken. Pedig úgy talán a 866 menne neki, bár nem valószínű. CL7-et meg nem tud már az alaplap.
Úgyhogy innentől nem volt már nehéz a tuningot folytatni, a ramok 800-on, ehhez 400-as FSB, a legmagasabb szorzó 9.5 úgy van 3.8GHz és kész. Ezt tudja alapfeszen a proci szerencsére, úgyhogy van EIST is. Minden alapfeszen van, csak az északinak kell +0.1V, ennyi.Fogalmam sincs mennyi tartalék van a prociba még, de nem is fog kiderülni mert ramot nem akarok bele másikat, ezek meg csak ennyit tudnak akármit csinálok velük és miattuk nem lehet a procit se tovább húzni.
Amúgy is alapfeszes tuningot akarok csak, hogy az EIST aktív maradjon. És a proci 3.89GHz-en már nem stabil alapfesszel, örülök neki hogy 3.8-on még az. Ennyi lett a vége.
Mondjuk picit még lehetne emelni amíg megy, de 433-on nem stabil a ramok miatt, úgyhogy talán a 425 menne még, akkor 850-et mennének a ramok. De a proci már nem bírná a 4GHz-et alapon, vissza kéne venni feles szorzót akkor meg 3.82GHz, értelmetlen szórakozni vele +20MHz-ért és még mindig az se biztos hogy a ramok mennének 850-et. -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42945 üzenetére
Milyen ramról beszélsz te? 667-ről? Igen nagy hülyeség volna mégis hogyan tudnám azt 800-on hajtani mikor nem bírná, 1333-as ram meg nincs is DDR2be, maximum tuningram de tudtommal 1200nál megálltak azok is.
Nem a s478-cal kevered? Azoknál voltak ilyen balhék. Meg a Prescott alapú s775-nél.Itt az ABCD szorzókkal szokott gond lenni, hogy a 333-as proci az a 333-as betűkhöz tartozó szorzókat szereti csak. De pl a 2.0 szorzó az minden betűnél megvolt és mindegyikkel ment is mert az egész szorzat az alap is. Olyan szorzó ami csak egy betűhöz tartozott de a proci nem olyan volt, az valóban nem biztos hogy működött. De ebbe az alaplapba meg nincs is ilyen egyébként se.
A 2.0 és a 2.4 szorzónak pedig mennie kell, szabvány 333 FSB-ből ezekkel jön ki a szabvány 667 és 800MHz amit hivatalosan támogat a chipset és az alaplap is. A 2.0 pláne, mert egész szorzat.Egyébként nincs High Speed DRAM DLL Settings Option sehol, órajelet meg időzítést tudok csak állítani, ez csak P35, egy oldallal kevesebb a beállítás.....
Most addig jutottam, hogy megvannak a hibák. A szorzó 2.0, természetesen megy vele. Az időzítésekkel viszont bajba van, 5-5-5-18 és 6-6-6-18 kitek, én 6-6-6-18-ra rakom de baszik elindulni. Viszont Auton 5-7-7-20-ra rakja és úgy megy. Ez kicsit gáz. Majd még valamit próbálgatok vele. Beállítom kézzel ugyanerre, ha nem indul akkor az alaplap nem hajlandó kézi beállítást adni, ha indul akkor csak az időzítést kell megtalálni amit szeret. Tudtam, hogy nem jó ötlet 4 rammal, pláne két különböző kittel a dolog, de a költségvetés beleszólt erősen.
A másik baja hogy kell az északinak +0.1V mert amúgy 350-es FSBnél megmekken. Ezt még megértem, mert a 4 ram terheli, kell a memóriavezérlőnek a fesz.
Így most járok 433-nál, ramok 866-on. Valószínű a ramok fognak kifeküdni és mivel nem tudok szorzót lejjebb venni, ez fogja a végét meghatározni a gépnek. De már így is egész szép, nem fog olyan jót futni mint az E8400-as konfigom, de jó lesz azért. Hacsak a ramok kivételesen nem jó tuningosak és mennek 1000-ret is.... -
Hunork
veterán
Elfelejtettem megkérdezni. Mindent nem írok le, csak röviden: H61 lap, i5 3470 proci. A CPu ratio 34-en van, így terhelés alatt a 4 mag 3,4GHz-en tolja. Ez rendben is van. Viszont a kérdés, hogy a memók XMP módban vannak most, ami 1400 MHz-et jelent, ennek van értelme, vagy legyen 1333 inkább, vagy esetleg legyen 1600MHz?
Mert az a max, Geil Corsa Enhance a memó, korábban már linkeltem.
-
pwrr0323
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #42941 üzenetére
tehát felejtős az egész..sejtettem
köszönöm szépen!
-
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42942 üzenetére
Ezekbe ilyen opció is van?
Két és fél éve van s775 Giga lapom többféle de fingom se volt róla hogy lehet ilyet állítani. Ezek szerint akkor tudom kettes szorzó alatt is hajtani a ramokat? Az mondjuk jól jön, mert ezek a 800-as ramok aligha fognak többet futni és kettes szorzón így fognák az FSB-t, de ha lehet visszább venni az nagyon finom volna. Mindjárt meglesem. Szóval ez akkor lényegében felezi a szorzókat/órajeleket?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
pwrr0323 #42938 üzenetére
A te alaplapod ezek szerint 630-as.
-
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42939 üzenetére
A kettes az 1:1, az a legkisebb. 400x2 jön ki a 800MHz.
-
pwrr0323
csendes tag
sziasztok! remélem jó helyre írok. Kérdésem a következő: Múltkor ajánlotta valaki, hogy 4 magosítsam a procim. Na most ennek tegnap néztem utána jobban és szeretném megpróbálni, hátha menne a 4 mag, vagy legalább 3. De mikor a BIOS-ban belépek az "MB Inteligent Tweaker" menüpontba, csak a RAM-mal kapcsolatos dolgokat látom, a procit nem. Nem megfelelő az adatlapom akkor a magfeloldásra? "A lényeg, hogy az alaplap déli hídja SB750 vagy 710 legyen. Ezek a 700-as szériára alapuló északi hidak mellé szoktak kerülni, illetve a 800-as északi hidak mellé párosított SB850 vagy 810-es déli híd, ami még támogatja a mag feloldást." Ezt a részt nem értem, gondolom akkor itt van a baj..A procim: AMD Phenom X2 550 Black Box, alaplap: Gigabyte M68M-S2P. Hálás lennék ha segítenétek, már kezdek stresszelni a dolog miatt
-
törölt tag
Hali.
Van egy P35-DS4, egy E8500 E0, meg 4x1GB 800CL6 Kingmax.
Feltoltam alapfeszen 400x9-re ami 3.6 GHz, egyetlen egy kettes szorzó van csak azt állítottam be hogy 800 legyen, maradt a CL6 is, PE Standardon, de nem indul el.
Előtte E0 E8400-am volt, P45 és X48 lapba is csak ahhoz két Geil tuningram. Ezt röhögve tudta alapfeszen, még többet is.
A plusz két modul miatt nem akarja az igazságot ez a gép vagy nagyon fos itt valami? És minek mennyi feszt adjak? A ramoknak adtam +0.1-et, az MCHnak +0.05-öt. De utána se akarja tudni amit kéne neki.Vagy a szorzó nem tetszik neki? De hát csak az az egy van 2.0, P45be volt ABCD szorzó is 2.0, itt meg ömlesztve van mind és csak egy van 2.0...
Emelek majd a procinak is meg az FSBnek feszt hátha az a baja. De mondjuk elég szomorú lenne ha már itt emelni kell. -
prezzo
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #42931 üzenetére
Hali most 2333MHZ-n megy a proci,és a DDR3 ram 1330-on pciex 100 on,és full akadnak a játékok,ha visszaállítom megy minden frankón,ez mi?!
-
Ed3r_X_
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy MSI Z77A-G43-as alaplap, és egy Core i5 2300-as processzor. Olvastam, hogy Z-s lapban a szorzólockos CPU-kat is lehet húzni minimálisan. Na most a CPU ratio ment 32-re, BCLK-t nem piszkáltam, és a magonkénti maximumot 3.3-ra raktam. Mégis sehogy nem akar 3.1-él gyorsabban menni. Ha fix 31-re rakom a szorzót (vagy 33-ra akár), akkor se (ilyenkor vissza se veszi magát 16-os szorzóra, pedig EIST be van kapcsolva, és a feszt se veszi le)
A BIOS maga ilyen, itt csak a CPU ratio-t piszkáltam, meg alul a magonkénti max szorzót. Mit, és hogy állítsak, hogy menjen "rendesen" a tuning? Illetve most miért nem megy?
775-nél mennyivel egyszerűbb volt, FSB-t fel, meg a feszt
Köszönöm.
-
prezzo
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #42931 üzenetére
Azt le van fixálva 100-ra automatán azt írja a BIOS
-
prezzo
csendes tag
Sziasztok urak kellene egy kis segítség nekem tuning téren!
Róla lenne szó:E6320
Lap:G41M.VS3 R2.0(775,DDR3 lap)
DDR3 1333mhz ramNaszóval lehet húzni nagyon,és bírja is,de maga a gép használata nem tudom miért de nem jó,AIDA64-en az értékek emelkednek jócskán,de a gép akad egy két pillanatra szóval gyorsabbnak érzem ha automata beállításokon hagyom az egészet mint tuningal,nem értem valaki valami okosat?!
-
enemy107
senior tag
-
laacika
tag
válasz
lajszer #42927 üzenetére
Én sem álltam most úgy anyagilag hogy cseréljek most lapot és procit,pedig ez se mai gyerek már.Nekem se nagy a procim de azért kicseréltem az E2180-at E6300-ra.igy 2Ghz helyett 2,8Ghz -es és 800 helyett 1066-on megy,ja és az L2 1 helyett 2Mb lett,most 3200Mhz en megy és ennyi.
Ha nem gyári a hűtésed meg akkor emelhetsz a FSB-n,majd meglátjuk mennyi lesz a vége. -
laacika
tag
válasz
Kean_Sorbo #42925 üzenetére
Jajj hát ő csak annyit ir hogy 2 fölé (szerintem erre gondoltál).
A másik pedig az hogy igen én cserélném azt a procit,dehát na,hagy emelje,inkább azt kérdezném meg tőle hogy gyári-e a hűtése!!Mert szerintem alapból egy full alu gyári hűtéssel eleve nincs értelme belekezdeni szerintem. -
laacika
tag
válasz
Kean_Sorbo #42923 üzenetére
Miért nincs értelme ha egy proci mondjuk 2,8 helyet 3,4Ghz-en megy?
-
lajszer
tag
Intel Core 2 CPU 1,87 Ghz!
Hogy tudnám feltuningolni 2 fölé? -
DR|FTK|NG
veterán
válasz
Ciccuka #42920 üzenetére
Nem lehet értelmesen tuningolni. A (normális) tuning a K-s procik(és a G3258) és a Z87/Z97-es lapok kiváltsága a socket 1150-es foglalaton. A tuning maximum i7-nél éri meg.
G1820(~9k)+H81 lap(~12k)+gyári hűtő(ingyenes a procihoz)=21k
G3220(~14k)+H81 lap(~12k)+gyári hűtő(ingyenes a procihoz)=26k
G3258(~17k)+Z97 lap(~24k)+hűtő(~8k)=49k(szerintem megéri a +14k-t rááldozni az i5-re, és van egy sokkal erősebb géped/procid, ami újabb játékokra is alkalmas)
i5 4440/4570/4590(~46-48-50k)+B85/H97 lap(~17-23k)+gyári hűtő(ingyenes a procihoz)=63-73k
i5 4670K/4690K~61k)+Z87/Z97 lap(~30k)+hűtő(~12k)=103k(i7 4790 erősebb, de az i7 videóvágáshoz, PS-hez, 3D-hez kell))
i7 4790(~78k)+B85/H97 lap(~17-22k)+hűtő(~7-8k, ha terhelve lenne)=102-108k
i7 4790K(~85k)+Z87/Z97 lap(~30k)+hűtő(~15k)=130kCeleron G/Pentium G-hez is egy értelmes hűtő tuningra ~7-8k, de nem éri meg ezeket tuningolni, mert szorzózáras. Ha nem tuningolod, akkor elég lesz a gyári is.
-
Ciccuka
veterán
Intel Celeron G1820 2,7GHz
Intel Pentium G3220 3.0GHzMennyire lehet ezeket megtuningolni ASRock H81M-HDS lappal?
-
Hunork
veterán
Üdv Szakértők!
Olyan alap tuningos kérdésem lenne, mely kis gépemre vonatkozik. Adatlapomon minden megtalálható.
Nem sürgős a dolog, de arra gondoltam, hogy előbb-utóbb jönnek keményebb játékok (AC4, GTA5...stb), ahol lehet, hogy elkél majd az erősebb proci támogatás.
De a lényeg:
H61M chipset / i5 3470 proci, és GEIL Corsa Enhance memóriák. (geil)A lényeg:
1. a memóriák mehetnek 1600 MHz-en, bár most XMP módban vannak, 1400-on.
2. A processzor Turbo boost technológiával bír, azaz 3200-3600 MHz között dolgozik, a legnagyobb érték gyártói ajánlás szerint csak 1 vagy 2 magra vonatkozik, alkalmazás függvényében.
3. Az alaplap nyilván kevés lehetőséggel bír...Tehát:
- A CPU ratio -t meg lehet-e nyugodtan változtatni az alap 32-ről 36-ra, minden egyéb módosítás nélkül? Ekkor ugye alapból 3,6 GHz-en megy a processzot. (a módosítások minden olyanra vonatkoznak, mint fesz...stb)
- A C1e, C3, C6, C state módokat kell-e változtatni? Most mindegyik Auto-n, vagy Enabled-en van.
- Intel Speedstep technology -t kell-e letiltani, azaz folyamatosan a legmagasabb órajel legyen érvényes?Itt megtalálható az alaplap kézikönyve, ha esetleg szükséges.
Elnézést, ha kérdéseim egyszerűek, nem nagyon változtattam az alapbeállításokon eddig életem során...
Várom a szakértő válaszokat! -
mazacar
tag
válasz
Kean_Sorbo #42917 üzenetére
Köszönöm!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
mazacar #42916 üzenetére
Nézz be ebbe a topikba. Ott megtalálsz mindent.
-
mazacar
tag
Sziasztok!
Szeretném tuningolni i5 4670K-mat!
A komponensek az aláírásomban megtalálhatóak!
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
laacika
tag
Azt elfelejtettem irni hogy a cpu 50-75%-os terhelésen volt.
-
laacika
tag
válasz
enemy107 #42911 üzenetére
Szia.Hát bevallom őszintén hogy tetszik hogy a 2,8-as proci 3.4-en ment de vissza vettem mert északa zavart hogy a cpu hűtőm nem a megszokot 1500-1700-al pörgött hanem muszály volt neki olykor olykor 2000-2100 környékére pörgetni,és hol pörgette ennyivel hol vissza ment 1800 környékére és ez zavart,egyépként szerintem nagyon jól hűt a hűtőm a gyárihoz képest,mert csak 2 hőcső van benne és csak egy 80mm es venti van előtte,na most itt én is olyasmit kérdeznék mint az előttem szóló hogy igy,hogy visszavettem 3100Mhz környékére igy nem sok még mindig neki az a 1,28v?nem lehet hogy felesleges neki annyi és azért is termel több hőt?alap órajel 2800Mhz és itt alap beállitásokkal majd hogy csak 1v-ot ad neki.Szóval jó lenne egy karakterisztika vagy valami hogy hány %-os túlhajtás esetén hány volt a szükséges a procinak,mindezt azér irtam le mert megilyesztett egy olyan mondat a neten hogy nem csak az emelt órajel ami fűt hanem a feleslegesen sok volt is.Köszi szépen válaszod,és más is adhat tanácsot aki egy kicsit is jártas-e téren.Én hót maki vagyok.
-
Gaborka30
aktív tag
Sziasztok! Xeon L5420 -a procit szeretném tuningolni, de sehol nem találok egy referenciát arra, hogy a mag feszültséget milyen értékeke között érdemes / szabad változtatni? Esetleg valakinek van ezzel tapasztalata, vagy tudnátok egy linket adni, ahol utána lehetne olvasni ?
Köszi!
Gábor
-
laacika
tag
Itt tartok most.
Kép -
enemy107
senior tag
válasz
laacika #42904 üzenetére
Nah közben megvan a videó is, betehetted volna ide is. A Vid bejött 1.28750V
PCI Frequency-100
System Memory Multiplier-2.00 (itt "osztod" vissza a ramot)
Dimm Overvoltage Controll-Normal
FSB Overvoltage Controll-normal (elméletileg emelni kellene neki feszt, de ezt rád bízom mennyire vagy bátor +0.1 V)
Normal CPU Vcore-1.33750V
Emeld az FSB-t ameddig stabil marad, és ott van vége a dalnak.
Az előző képekhez visszatérve, a lapod túl freszel. Nyilván auto beállításon volt. Ne hagyd így véletlen sem.
A képen 1.36V-ot ad a procinak, és az rengeteg, ezen az órajelen. Terhelés alatt 1.28-1.264V-nak kellene lennie az 1.28750-es Vid alapján.Ha a droopal is számolunk, ez kb olyan, mintha te biosban adtál volna neki cirka 1.4V-ot. 1.36V-on ennek a procinak, ha nem egy anti tuning darab 3.6-3.8 GHz-en kellene szaladgálnia.[link]
Anno én is tuningoltam 45nm-es 6600-at (ok, nagyobb a szorzója, meg az alap órajel) ez sült ki belőle 1.36V környékén. -
enemy107
senior tag
válasz
laacika #42902 üzenetére
Akkor marad a memória beállításnál a 2-es szorzó, ez a lap nem nagyon tud többet 667MHz-nél ramoknál, de igazán 553 MHz-re van kitalálva a 945-ös chip. A PCI Expressz frekit 100-ra állítsd!!!!!! Ne hagyd auto beállításon.
A jelenlegi procid tuning nélkül 1066 FSB-n megy, (266), tehát a rammal 1:1 ben, azaz (266X2.00=533MHz), már a határon van.
Biosban állítsd be neki a Cpu Vcore-nál, a 1,33125V-ot, bár nem tudopm mennyi a proci Vid-je de általában 1.28750V ezeknek, a ramot állítsd 1:1-be, kettes szorzó, és emeld az FSB-t ameddig stabilan megy.
A videót nem tudom megnézni, de nagyjából ismerem a lapot nekem 945 GZM-S2 volt,
EZ tuningra nagyon savanyú deszkaSőt ha jól emlékszem PCI-Express is csak 8X, vagy 4X van rajta?
Ennél sokkal többre jutnál akár egy Giga G31-es lappal is.A videó privát, nekem azt írja
-
enemy107
senior tag
válasz
enemy107 #42900 üzenetére
Laacika: Előző HSZ-emben ökörséget írtam, a második kép elkerülte a figyelmemet elnézést.
Annyi a dolgod, hogy,emeled az FSB-t, Nem tudom milyen lapban van, jó lennének a bios képek, akkor írnánk valami konkrét beállítást.De így kapásból ezen a feszen 333X10-el próbálkozhatsz. A ramokat oszd vissza. Ha 800 NHz-esek 2.40 es szorzó, ha 1066MHz-esek, akkor 3.20-as szorzó.Ha ilyen nincs akkor 2.66.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest