- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Apollo_21 #42954 üzenetére
Miért ne lenne elég? Lehet hogy lesz kis procilimit, de azért nem egy eget rengető dolog. Azért ez még mindig az egyik AMD csúcsproci. Bár illene neki 4.5 GHz környékén mennie. FX topikba meg lehet kérdezni, hogy mennyi az a fesz amit hosszútávon is lehet adni neki.
Pont most írtam feljebb, hogy a 800-as Kingmax ramjaim nem stabilak már 866-on se, talán 850-en stabilak lennének. Ha kifogtál jobbakat akkor esetleg a 900 mehet nekik de egyáltalán nem biztos.
-
törölt tag
válasz
#90933760 #42948 üzenetére
Átraktam manualra az időzítést és megy, nem az autoval van baja. Viszont érdekes egy jelenség, 5-7-7-20-on megy, de 6-7-7-20-on el se indul. WTF? Na mondom kibaszok vele, leveszem 5-6-6-18-ra. Megy. Leveszem 5-5-5-15-re poénból. És röhögve megy, ráadásul alapfeszen. Bazd.
Na ekkor kezdtem el emelni az FSB-t viszont sajnos beigazolódott amitől tartottam nagyon gyengék ezek a ramok. Az hogy megfut a szarabbik CL6 kit CL5-öt jó dolog, de sokra nem megyek vele, órajel kéne inkább de 866-on már nem stabilak. Átraktam 5-7-7-20-ra úgy sikerült elvinni 900-ig de nem stabil még 2V-on se. Ugye 6-7-7-20-ra meg nem tudom állítani mert CL6-on meg se mekken. Pedig úgy talán a 866 menne neki, bár nem valószínű. CL7-et meg nem tud már az alaplap.
Úgyhogy innentől nem volt már nehéz a tuningot folytatni, a ramok 800-on, ehhez 400-as FSB, a legmagasabb szorzó 9.5 úgy van 3.8GHz és kész. Ezt tudja alapfeszen a proci szerencsére, úgyhogy van EIST is. Minden alapfeszen van, csak az északinak kell +0.1V, ennyi.Fogalmam sincs mennyi tartalék van a prociba még, de nem is fog kiderülni mert ramot nem akarok bele másikat, ezek meg csak ennyit tudnak akármit csinálok velük és miattuk nem lehet a procit se tovább húzni.
Amúgy is alapfeszes tuningot akarok csak, hogy az EIST aktív maradjon. És a proci 3.89GHz-en már nem stabil alapfesszel, örülök neki hogy 3.8-on még az. Ennyi lett a vége.
Mondjuk picit még lehetne emelni amíg megy, de 433-on nem stabil a ramok miatt, úgyhogy talán a 425 menne még, akkor 850-et mennének a ramok. De a proci már nem bírná a 4GHz-et alapon, vissza kéne venni feles szorzót akkor meg 3.82GHz, értelmetlen szórakozni vele +20MHz-ért és még mindig az se biztos hogy a ramok mennének 850-et. -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42945 üzenetére
Milyen ramról beszélsz te? 667-ről? Igen nagy hülyeség volna mégis hogyan tudnám azt 800-on hajtani mikor nem bírná, 1333-as ram meg nincs is DDR2be, maximum tuningram de tudtommal 1200nál megálltak azok is.
Nem a s478-cal kevered? Azoknál voltak ilyen balhék. Meg a Prescott alapú s775-nél.Itt az ABCD szorzókkal szokott gond lenni, hogy a 333-as proci az a 333-as betűkhöz tartozó szorzókat szereti csak. De pl a 2.0 szorzó az minden betűnél megvolt és mindegyikkel ment is mert az egész szorzat az alap is. Olyan szorzó ami csak egy betűhöz tartozott de a proci nem olyan volt, az valóban nem biztos hogy működött. De ebbe az alaplapba meg nincs is ilyen egyébként se.
A 2.0 és a 2.4 szorzónak pedig mennie kell, szabvány 333 FSB-ből ezekkel jön ki a szabvány 667 és 800MHz amit hivatalosan támogat a chipset és az alaplap is. A 2.0 pláne, mert egész szorzat.Egyébként nincs High Speed DRAM DLL Settings Option sehol, órajelet meg időzítést tudok csak állítani, ez csak P35, egy oldallal kevesebb a beállítás.....
Most addig jutottam, hogy megvannak a hibák. A szorzó 2.0, természetesen megy vele. Az időzítésekkel viszont bajba van, 5-5-5-18 és 6-6-6-18 kitek, én 6-6-6-18-ra rakom de baszik elindulni. Viszont Auton 5-7-7-20-ra rakja és úgy megy. Ez kicsit gáz. Majd még valamit próbálgatok vele. Beállítom kézzel ugyanerre, ha nem indul akkor az alaplap nem hajlandó kézi beállítást adni, ha indul akkor csak az időzítést kell megtalálni amit szeret. Tudtam, hogy nem jó ötlet 4 rammal, pláne két különböző kittel a dolog, de a költségvetés beleszólt erősen.
A másik baja hogy kell az északinak +0.1V mert amúgy 350-es FSBnél megmekken. Ezt még megértem, mert a 4 ram terheli, kell a memóriavezérlőnek a fesz.
Így most járok 433-nál, ramok 866-on. Valószínű a ramok fognak kifeküdni és mivel nem tudok szorzót lejjebb venni, ez fogja a végét meghatározni a gépnek. De már így is egész szép, nem fog olyan jót futni mint az E8400-as konfigom, de jó lesz azért. Hacsak a ramok kivételesen nem jó tuningosak és mennek 1000-ret is.... -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42942 üzenetére
Ezekbe ilyen opció is van?
Két és fél éve van s775 Giga lapom többféle de fingom se volt róla hogy lehet ilyet állítani. Ezek szerint akkor tudom kettes szorzó alatt is hajtani a ramokat? Az mondjuk jól jön, mert ezek a 800-as ramok aligha fognak többet futni és kettes szorzón így fognák az FSB-t, de ha lehet visszább venni az nagyon finom volna. Mindjárt meglesem. Szóval ez akkor lényegében felezi a szorzókat/órajeleket?
-
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #42939 üzenetére
A kettes az 1:1, az a legkisebb. 400x2 jön ki a 800MHz.
-
törölt tag
Hali.
Van egy P35-DS4, egy E8500 E0, meg 4x1GB 800CL6 Kingmax.
Feltoltam alapfeszen 400x9-re ami 3.6 GHz, egyetlen egy kettes szorzó van csak azt állítottam be hogy 800 legyen, maradt a CL6 is, PE Standardon, de nem indul el.
Előtte E0 E8400-am volt, P45 és X48 lapba is csak ahhoz két Geil tuningram. Ezt röhögve tudta alapfeszen, még többet is.
A plusz két modul miatt nem akarja az igazságot ez a gép vagy nagyon fos itt valami? És minek mennyi feszt adjak? A ramoknak adtam +0.1-et, az MCHnak +0.05-öt. De utána se akarja tudni amit kéne neki.Vagy a szorzó nem tetszik neki? De hát csak az az egy van 2.0, P45be volt ABCD szorzó is 2.0, itt meg ömlesztve van mind és csak egy van 2.0...
Emelek majd a procinak is meg az FSBnek feszt hátha az a baja. De mondjuk elég szomorú lenne ha már itt emelni kell. -
törölt tag
válasz
ben-csab #40819 üzenetére
Nem tudom, mert nekem nem volt még 1155 platformom. Ha kikapcsolod a turbót és úgy húzod fel 4500-ra? Ahhoz be tudsz állítani elvileg normálisan feszt. Csak nem tudom hogy idle az vissza fog-e csökkenni. Szerintem a proci topikjában is megkérdezheted ha itt nem tudnak rá válaszolni.
-
törölt tag
válasz
ben-csab #40817 üzenetére
Úha. 1.44V-on a kétmagosom is elég meleg, nem csoda ha az kazán lesz. Sok az. Nagyon is. Sőt. A Nehalem is elmegy 1.35-tel akkor a Sandynak miért kéne még több? Az rohadt sok tedd lejjebb és teszteld a gépet amíg még stabil. Auton meg nem hagyunk feszültséget ez mondjuk alapvető dolog.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
energy4ever #40681 üzenetére
Hogy átlépheti a TDP keretet tuningkor vagy mi a bánat. Pont mint procinál.
-
törölt tag
válasz
tevike #40655 üzenetére
Tehát aktiválod a magfeloldás lehetőségét, de a magokat nem aktiválod mégse. És már attól is instabil. Az érdekes. Ha kikapcsolod akkor gondolom működik. Nem tudom mitől lehet, de ha ez ilyen akkor az is lehet hogy a procid menne faszán négy maggal, csak valami más bug van és amiatt szar.
A proci topikjában kellene megkérdezni, esetleg az alaplapos topikban. Ha itt nem tudja más se. -
törölt tag
válasz
kristof123 #40643 üzenetére
Ez frankó, csak nekem az volt vele a bajom már régen is, hogy rohadt lassan indul el a HWinfo. Pedig más megoldás nincs.
-
törölt tag
válasz
tevike #40607 üzenetére
Az is jó hőmérséklet nézésre, de Prime95 az amivel stabilitást tesztelni szokás, meg egyúttal hőmérsékletet is. Ez viszont eléggé melegíti a gépet, tehát azt az 55-60 fokot hamar el fogod érni.
VGA más felépítésű, azok mennek 90-en is. Ahogy az Intel procik is jobban bírják a meleget AMDnél, a más felépítés miatt.
-
törölt tag
válasz
tevike #40604 üzenetére
Terhelés alatt. Jó az Everest is. De lehet hogy a maghőmérsékletet nem fogja kiírni, akkor a kupakhőt kell nézni az pedig 55 körül legyen max.
pelda10
Az FX-ek szorzózármentesek, szóval nem kell az FSB-hez nyúlni hanem a CPU szorzót kell addig tolni amíg el nem éred a kívánt órajelet. Aztán ha nem stabil akkor feszt emelgetni amíg stabil nem lesz. A max fesz ezeknél is 1.42500 ha jól rémlik. De ennyi szerintem nem fog kelleni hozzá. -
törölt tag
válasz
tevike #40598 üzenetére
Adhatsz neki addig feszültséget amíg a proci képes 60 fok alatt maradni. Illetve max 1.42500V-ig. Ha ott is baszakodik a gép akkor valamelyik feloldott mag ténylegesen hibás, akkor nincs más mint hogy a negyediket le kell tiltani és újratesztelni. Ha úgy is hibás akkor a harmadikat kell letiltani és a negyediket újraengedni. Ha úgy is hibás akkor szopás van, maradhatsz két magon. És majd a végén visszavenni a feszültséget.
-
törölt tag
Azért nem unlock core a menüpont neve, mert volt valami balhé, hogy az AMDnek nem tetszett a magfeloldósdi érthető módon (vagy igen csak hát valamit tennie kellett a látszat érdekében) és ilyen trükkös menüpontok alá kellett rejteni. Egyébként Intelnél is voltak/vannak ilyenek a Prescott idejében a Thermal Monitoringgal lehetett variálni az alacsonyabb szorzó érdekében, de még a 775-nél is voltak ebből problémák. Lényegtelen.
Ha megvan a 4 mag és a Win is látja akkor jó vagy, adj neki feszt még és stabilizálódnia kell. Aztán ha stabil akkor béke, játszhatsz.
Egyébként meg kell a 4 mag, legtöbb játék már azért kihasználja, ha nem is lényegesen gyorsul tőle 3-hoz képest. Újabb játékok pedig már kihasználnak 8-at is. Csak mondjuk elég kevesen vannak azért.
Nem véletlenül kell letérni a sokmagosítás útvonaláról és az APU irányába terelődni, a sokmagosodás történet meghalt az asztali fronton ahogy annak idejében az órajeltornászás is. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#90933760 #40487 üzenetére
Nem a ram hibázik, 2.3V igen, de 2.4V-on lement egy pass. Éppen bírja. Majd még futtatom tovább is csak most nincs rá időm. Úgyhogy adtam az északinak +0.1V-ot és úgy már lefutott megint egy pass.
Szóval meg lesz a vége, a ramnak elég neccesen de ajánlom neki hogy bírja mert kettészedem.
A sokórás Prime még vissza van tehát még változhat a dolog. -
törölt tag
Tegnap éjszakába menően tunicsztam még, de meguntam. Odáig jutottam, hogy 470 FSB és 1128 ram CL5. De 10 perc után a memtest elkezd hibázni, még megnézem hogy a ram vagy pedig az északi ami bűnös.
Ha a ram akkor vége, mert a gyári max 2.4V feszt adtam neki így is tehát nem fog stabil lenni már. Akkor visszapakolom 460-ra az FSB-t sajnos. Ha északi akkor meg csak kis fesz kell neki és had szóljon.Amúgy méregettem már közben, a legerősebb kétmagos elviekben a Haswell Pentium, illetve megnéztem az utolsó húzható kétmagost ami a Westmere Pentium és így húzva az élre kerültem a procimmal. Úgyhogy komoly egy kétmagos rettenet applikálódott össze ebből.
-
törölt tag
Nah, a CL6 1140 az megy a ramoknak, legalábbis negyed órát toltam annyit bírt. Áttértem az FSBre de sajnos +0.2V-tal se megy neki a 475, elég érdekes a 465 meg megy neki alapfeszen. Na mindegy, most áttértem a procifesz behatárolásra, aztán az is lehet visszateszem 460-ra úgy meg 1100-on újratesztelhetem a ramokat CL5 hátha úgy bírják. Ugye-ugye az aprólékos tuning mennyi idő és fáradtság.
-
törölt tag
Sajnos a ramok nem bírják az 1140 MHz-et, pedig elmentem egész 2.46V-ig.
Tehát három lehetőség van. Egyik az FSB csökkentése, hogy a ram lemenjen 1100-ig ahol talán stabil. Ehhez le kéne vinni 460-ig az FSB-t ami 4.1 GHzre csökkentené a procit, meg úgy összességében picit csökkenne a rendszer teljesítmény az FSB miatt, tehát ennek nincs értelme.
A másik kettő az időzítés feltolása CL6-ra vagy a szorzó levétele 2-re CL5 mellett. Ennek ha utána van számolva akkor blablabla pontosan 10.5ns késleltetés jön ki mindkét esetben. A 8.8ns után kicsit szar, de ha egyszer nem tudja, akkor nem tudja. A magasabb cellafreki miatt akkor érdemes a CL6 1140-et használni. Feltéve ha egyáltalán így bírni fogja a tempót, mert nem vagyok benne biztos hogy az időzítés lazításával javul a helyzet, elég érzékeny ramok. -
törölt tag
válasz
energy4ever #40469 üzenetére
PCI 33 MHz
AGP 66 MHz
PCIe 100 MHz
Vannak spéci PCI-k amik mennek 66 MHz-en, de annak tök más a tokozása is és nagyon ritka (meg van 64 bites is, az is más, ez már az eredeti 4x sebességét tudja).Az FX8350 VID-je 0.815V–1.450V között mozog, tehát elméletileg 1.45V-ot adhatsz neki csak ott már hűtened is kell.
-
törölt tag
válasz
#97716736 #40467 üzenetére
Úgy néz ki 465 FSB a vége, ezt tudja északi alapfeszen. 470-nél hibázik. Adok neki +0.2V-ot akkor jó lesz de 480-nál így is hibázik, tehát itt a vége a lapnak. Mondjuk rohadtul nem gondoltam volna, hogy pont egy P45-ös lap fog ilyet csinálni. Sikerült egy silányat megfogni, vagy valaki meggyilkolta előttem.
Szóval maradtam 465-nél alapfesz. A ramok így mennek 930-at, de a CL4 már nem megy neki, a CL5 meg megy alapfeszen, tehát a ram is maradt alapfesz. A VGA-mon nem tudok feszt állítani tehát az eleve alapfeszes tuningot kap, akkor legyen a nyamvadt proci is alapfesz, ha már semmi se futotta meg azt az értéket amit vártam tőle akkor oly mindegy. Tehát 9 helyett csak 8 szorzó, 4.2 GHz helyett csak 3.7 GHz-en megy, de ezt legalább alapfesszel.Szóval százalékban:
proci +24%
fsb +40%
ram/időzítés/elérés -14% (1066 CL5 képest) -7% (800 CL4 és 1000 CL5 képest)
gpu +11%
vram +13%Ramnál ténylegesen lassultam, nem azért írtam úgy mert a kisebb elérés a jobb. Arra gondoltam, hogy ekkora FSB mellett mehetne neki 2.4 szorzó, mert 1116 MHz-et talán megfut a tetvedék. Az pedig +11% (800 CL4 és 1000 CL5) és +5% (1066 CL5) képest. Tehát itt már gyorsulást érek el, ráadásul a cellafreki is nő. Igaz akkor nem alapfeszen fog menni, de a pár wattos ramoknál már tényleg lényegtelen hogy mennyire vannak húzva, hűtést meg kapnak.
De még az is lehet hogy felteszem a procit 9x-re és akkor megy 4.2 GHz-et, az a 20W tényleg baromság. akkor viszont pici északi fesszel a 470 is menni fog esetleg 475. De ez meg már a finomhangolás kategória. -
törölt tag
Hát ez egy kicsit mellbekúrt ami azt illeti, mert 500-on se stabil. Bench megy frankón, Prime is egy darabig, de most hogy tovább hagytam futni meghal. Adtam feszeket, de semmi. Levettem a szorzót kicsit, de semmi. Tehát az FSBvel van baja. Nem tetszik neki az 500 se. A ram szorzó ugyan azon van, tehát biztos nem az. Eddig többet tudott ez a proci, tehát ez egyértelműen az új alaplap rovása, sikerült kifogni egy gyenge darabot.
Most azon gondolkozom, hogy mi legyen. 480-on talán stabil lesz végre. 9-es szorzó sok, mert túl sok feszt kér a proci. 8.5 szorzón okés lenne, de ott meg annyira minimálisat kell emelni hogy akkor inkább alapfeszes tuningra mennék rá, mert ott idle visszavesz, ha pedig állítok akkor már nem. 3750 MHz megy neki alapfeszen legalábbis negyed órája primeol és eddig ok, de 4 GHz már nem megy neki. Az az 5-600 MHz szerintem megéri azt a többletfeszültséget amit tudna az alapfeszes tuninghoz képest.
Tehát:
idle 1.10 load 1.25 helyett lenne kb
idle 1.38 load 1.38
Ez 3.8 és 4.3 GHz körüli érték a kettő között, de csak saccolok. Átszámolva kb 20W-os többletet ami 350 Ft-ot jelent a villanyszámlán. Ami azt illeti egy alapfeszes négymagos még ennél is többet bekajál, tehát emiatt frusztrálódni kicsit vicc.
Megnézem hol van az FSB vége aztán majd még átgondolom. -
törölt tag
Nah, kicsit próbálkoztam megint a tuninggal de nem. Az 500-as FSB megy röhögve, de az 510 nem. Sehogy. A proci lesz FSB wallos, ezt eddig is tudtam, de régen 515-520 körül volt, most az 510 se akaródzik. Lehet mert másik az alaplap. Na mindegy nem erőltettem tovább, mert úgy se fogja tudni a valid/bench értékek meg kiesnek mert ha valahol 505 FSBn életre is kel 500-on meg stabil 24/7 akkor semmi értelme validolni meg benchelni külön hanem egy az egybe lesz a mérés.
Hogy ezt a kis szomorúságot ellensúlyozzam megpróbálok máshol sebességet nyerni, először is az 500x8 helyett most 500x8.5 lesz, mert ez 4.25 GHz. 9-es szorzót azért nem adok neki, mert ahhoz beteg sok feszültség kell, ehhez meg még neccenes oké. 1.4V-ot kell adnom neki (még tesztelés alatt) mert brutál sokat droopol a lap, reálba kb 1.33-1.35 körül kap.
Illetve még gyorsulást érek el ha a Performance izét Standard helyett Turbora teszem, az Extreme tuti nem fog működni, de a Turbo az biztos, most is azon van. Illetve megpróbálok a ram időzítésen tolni, de 900ig viszi a CL4-et, 1000ren már sajnos csak CL5 marad, a következő szorzóval meg 1200 lenne azt meg megint nem futja meg a ram, tehát a ramon sokat nem fogok tudni nyerni.
Kár hogy nincs CL4.5, DDR1-nél még voltak feles értékek. -
törölt tag
válasz
Zeller01 #40457 üzenetére
Nekem Ultra Plus van, az tud 800-on 4-4-4-12 időzítést, próbáld ki a tied is tudja-e. Ha egyáltalán a biosban állítható ilyen.
De amúgy ha nem nyúlsz hozzá akkor sincs semmi, mert nagyon nem fog gyorsulni semmi tőle, benchmarkban fogsz több pontot kapni kicsivel, esetleg nagyon durván ram igényes alkalmazásokban picit gyorsul, de játékban pl. észrevehetetlen.
-
törölt tag
válasz
Zeller01 #40455 üzenetére
A 800 MHz elég lesz. Az északi híd/memóriavezérlő/meg a csatorna ami ezeket összeköti (FSB) az 400 MHz-en tud 12800 MB/s átviteli sebességet, ez pontosan a 800 MHz-en járó dual channel memória sebessége. Hiába gyorsítod már a ramot, nem lesz gyorsabb.
Az időzítést kellene lejjebb tolni, ezek a ramok elvileg tudnak 800 MHz-en 4-4-4-12 menni, attól függ melyik ramok pontosan. -
törölt tag
válasz
Zeller01 #40450 üzenetére
A DRAM Frek. ami most Auton van ott tudod állítani. Nem tudom mit ír ki vagy az órajelet vagy pedig a szorzót. Az FSBvel szorzod össze és úgy jön ki. De mindenfélét nem lehet beállítani fix értékek vannak, mellesleg 400-as FSB mellett felesleges 800 MHz felett járatni mert nem gyorsul.
-
törölt tag
Sajnos az EasyTunenal nem sokra megyek, mert az 500-as FSBtől is kifagy. Egyszerűen lefagy a gép ahogy a Setre nyomok. Pedig biosban ha beállítom ugyanúgy akkor meg megy.
Arra jó, hogy lássam mennyit droopol a lap. 1.60V-on 1.52-t ad a lap. Néha felugrik 1.55-re. Szóval elég gáz.Úgyhogy folytattam biosból a validot, ugyanúgy 510-en, 1.55V-on ekkor kapott reál 1.48-at és ugyanúgy kék az asztalnál. Ez így már tutira nem procifesz. A hibakód 50-re végződik ha jól emlékszem ez ram. De az lehetetlen, hiszen alapon megy.
-
törölt tag
válasz
enemy107 #40416 üzenetére
Jah, arra gondoltam én is, mert akkor a boot terhelést nem kell végignyomnia, hanem csak addig kell megtartania az órajelet amíg a print screen elkészül. Gondolom ez nem számít "csalásnak".
Amúgy én az Aida cpu-z részét használom azonosításra, nem a külön cpu-z nevű progit. Gondolom ez lényegtelen.
-
törölt tag
Hát sajnos a valid elég esélytelen, legalábbis amit én szerettem volna elérni. 500x9 ment neki stabilan 1.47500V-tal, ott volt loadline calibration. Ez a lap drooplol nem keveset, 1.4V mellett 1.31-1.33 az amit ad neki. Felmentem 1.5V-ig, itt kaphatott akkor 1.43V-ot kb hát így persze nem stabil 500x9-en. 510x9-en meg pláne. Asztalig bejön aztán kék. Pedig az fsb wall a procinak valahol 520 körül lenne.
Emeltem északi, termination meg reference értéket is, de semmi, sőt a termination meg a reference után már bootnál kékezett.
Esetleg még azt lehetne, hogy felmegyek bios 1.55-ig, de talán még 1.57V-ig is, akkor kap reálisan 1.5 körül. Idle még le tudom hűteni és egy valid erejéig még probléma sincs belőle (1.6-on se amúgy). De mondjuk szaros 90 MHz miatt nem nagyon van értelme ezzel baszakodni. Én reménykedtem benne hogy itt már cserébe megfut 4.7-4.8-at valid, de hát ez nem az a proci. -
törölt tag
válasz
enemy107 #40374 üzenetére
A proci most már tuti fsb wallos, ugyanúgy vége van 520 körül itt is, meg az X48ba is ott volt vége. Meg persze órajelben is a vége fele van, de az fsb wall előbb megfogja. Talán validra egy 4.7 GHz összejönne, benchre meg fel tudom majd tenni 4.5-re. De 24/7 ez a 4 GHz mehet csak.
Amúgy 1.32V-on van most, most lett stabil, mert előtte fél óra net után kifagyott. Gondoltam, hogy más lapba más feszt fog kérni, meg itt nincs Loadline Calibration se. Prime stabilnak valószínű még kérni fog kicsit, de az 1.36V viden belül marad szóval egész jó. De azért nem kiemelkedő, meg még talán átlagon alulinak is mondható.
Ha régen 1.47 körül kért a 4.5 GHz-hez akkor most majd 1.52-vel fog majd csak lemenni a bench? Az úgy mondjuk elég cudar, bár azt a negyed órát kibírja, de azt már csak vízzel próbálom ki, vagy meglátom milyen léget sikerül eszkábálni.Amúgy milyen értékekre volnátok kíváncsiak? Én Winrar, Cine, meg Aida memória sebességtesztet szoktam csak. Esetleg érdemes az Aida teljes sebességteszt, meg a SuperPI meg ilyenek? Sose mértem még ezekkel. Vagy 3Dmark? És abból melyik évet kell tolni? Mert mindegyik más pontszámot ad ha jól rémlik.
-
törölt tag
Nah, közben csesztettem kicsit, a jumpereléssel tényleg ki lehet küszöbölni ezeket a post kép behalásokat. Már ahogy, mert volt mikor csak másodjára jött helyre tőle. Szóval elkezdtem húzni, de 533-on a francért se akar életre kelni, kicsit jobban is odafeszeltem persze azért nem ökör módon, de semmi javulás, kicsit se. Ahogy megjelenik a Win logó egyből kékhalál. Ez ugye már nem a bios bug, mert a post képen túljut és nem ott indul újra. Szerintem ez ennyit tud. Aztán elkezdtem visszafele, 510-en sikerült életre kelteni még szintén, de mondom nem szórakozok vele, mert az 533 úgy is esélytelen, akkor valahol 515-520 körül lesz a vége ahol meg lehet fogni. Pont mint az X48-nál. Ez azért elég gyanús. Akkor ez proci FSB wall? Adtam a procinak is, de nem javult.
Szóval akkor megfogom 500-on aztán adok neki 8-as szorzóval 4 GHz-et, szép kerek jó számok és egész jó feszeken is tartja elvileg X48-ba 1.27V-tal ment, de 4.2 már 1.36, 4.5 már 1.46.Jah, hát ha elsőre így viselkedik akkor az ember kapásból tudja mi a baj, hogy hol van a korlát, de mikor ugyanarra a beállításra százféleképp reagál és se feszemelésre, se órajelcsökkentésre nem javul, meg csinál mindent össze-vissza ez valami katasztrófa mennyire bezavar.
Most akkor megpróbálom belőni a 4 GHz-et. -
törölt tag
válasz
enemy107 #40371 üzenetére
533-on is volt, ott se szólalt meg. Azt hittem az már sok neki. De nem, mert 510-en is ugyan az, utána meg 500-on is, ahol meg jó volt. Én is szeretem amúgy így állítani az FSB-t -533- mert abból szoroz/oszt ki könnyen a gép. De hát ennek ez is mindegy.
Szóval akkor legyen egy jumperzárás és akkor elvileg ha beállítok elsőre mindent akkor most mennie kellene újra. Kezdek kicsit belefáradni. Lehet majd csak később próbálom meg, mert közben más dolgom is van a gépen és állandóan abba kell hagynom.A ram 2.2V-on megy, mert a Geilnek ez egy energiatemető szörnye. Gyárilag 2.2V-2.4V a feszértéke.
-
törölt tag
Ez most elég érdekes, mert feltoltam 510-re az FSB-t és kezdődik elölről. Ugyanúgy meghal. Emeltem kicsit északit, emeltem kicsit procit, emeltem kicsit Termination-t, felváltva is és ugyanúgy kihal. Még a ramnak is adtam kicsit. Visszarakom megint ahogy az előbb, és most meg már megint nem megy 500-on, az előbb meg pár percig a Prime is stabil volt. Végig Turbon ment.
Na most akkor mi van. Kezdem unni az ilyen hülyeségeit.Ja amúgy türelmes vagyok ám ilyenekkel, szeretek pöcsölni a beállításokkal, de mikor látom hogy valami abnormális és nem úgy működik ahogy kéne és teljesen..... Szóval ilyen mint ez. Na akkor fel tud idegesíteni. Az X48-ammal olyan szépen frankón tudtam kicentizni az FSB-t, ez meg minden másodpercben másképp reagál.
-
törölt tag
válasz
laca000 #40367 üzenetére
A kolléga külön mondta, hogy Turbora tegyem, ő valamit tud ami erre magyarázatot ad. Mert egyébként én is ezért raktam Standardra, mert a Turbotól miért lenne stabilabb.
Majd jön és elárulja, de egyébként a tuningkirályt is megkérdeztem hogy ő erről mi tud. Majd meglátjuk. -
törölt tag
válasz
laca000 #40365 üzenetére
Arra igen kicsi esély van, ugyanis szinte minden alkalommal visszaállt alapra, vagy nekem kellett resetelni ami megtörtént a mai nap kb. 30x és ennyiszer nem üthettem félre. Meg azért még látom mit írogatok át. Egyébként minden alapon van, csak az északi kapott +0.2V-ot.
-
törölt tag
válasz
enemy107 #40362 üzenetére
Nem csináltam semmi egyebet az előző beállításaimhoz képest, csak Turbora raktam és már egy perce megy a Prime. Le is állítom, mert ez most fasza. A Winrar felugrott 400 ponttal és a memória olvasás is egy ezressel nőtt.
Na, ennek valahogy így kell működnie. Akkor most leteszek mindent alapfeszre, hátha ott is megbírja. Akkor mehet tovább is, apránként bepróbálom az 533-at.Egyébként valami magyarázat arra, hogy Standardon hulla volt, Turbon meg száll és stabil? Én az X48-on is Standardon használtam mindig.
-
törölt tag
válasz
laca000 #40359 üzenetére
Nem egy csúcs hűtése van az igaz, de a töltőképnél már kidöglik, a borda még átmelegedni se tud. De már a post képnél. Esélye nincs felmelegedni se. És még marha sok feszt nem is kap ráadásul. Nem stabil netezés közbe se, pedig ott terhelve sincs, egyáltalán nem stabil. És nem meleg.
Én nem procit akarok húzni, hanem rájönni hogy az 500-as FSB miért nem stabil. A proci az alapon van 3 GHz, a 6x szorzóval.
Ramot turbóra? Hmm... 1:1 az nincs, 2x szorzó van talán az felel meg az 1:1-nek? s478-nál volt 1:1. -
törölt tag
válasz
enemy107 #40357 üzenetére
Giga P45-DS3R
E8400 E0
Geil Ultra Plus 1066 CL5Nem egy csúcslap ami ugye a hűtésen, a raid, a sata, a CF stb. képességeiben nyilvánul meg, de ettől még P45 és a tápellátása sincs lespórolva elmebeteg módon. Ehhez képest majdnem nulla amit fel tud mutatni. Előtte az X48-DQ6 az alapon vitte 500-as FSBvel a procit és egész stabil is volt, simán használható. Órás Prime-hoz kellett emelni, de akkor is +0.2V. Még írtam ide is, hogy megfutotta az 515-öt is, de azt már csak +0.35V-tal talán és nem volt értelme, az volt a lap vége. Ehhez képest ez a P45 nulla....
-
törölt tag
válasz
laca000 #40351 üzenetére
Majd lassan lesz pénzem és veszek normálisat is, de ez kicsit rosszul esett, hogy a hőn áhított P45 egy talicska gané. Legalábbis ez. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rosszul fut meg. Azt látom, hogy az északi alatt nem a gyári lapka paszta van hanem már kencés, szóval hozzá lett nyúlva.
Ezt vagy valaki jól megtépte és ezzel jutalmaz, vagy alapból ilyen rossz. De azt meg kétlem.
A korábbi gazdát még megkérdezni se lehet, mert egy boltostól vettem, őhozzá is úgy került. Alapon meg ugye stabil, szóval működik. -
törölt tag
válasz
enemy107 #40349 üzenetére
A legújabb az F11e amúgy, akkor tegyem fel azt? Mert most visszavarázsoltam az F10-et.
Viszont van egy kis bibi, mert 500-on elindul végre, lehet netezni de a Youtube már beszaggat, Prime pedig azonnal leállítja a második magot. Északi kapott +0.26V-ot, mert ha kevesebbet adok akkor töltőképnél kékhalál. Adtam neki +0.3V-ot arra viszont nem javul semmi pozitívat, ugyanúgy Prime kidobja a második magot. Ha adok a procinak meg a Termination-nek is feszt akkor meg már a post képnél újraindul. Mi van ezzel?
Nem hiszem el, hogy az agyonhájpolt P45 ennyire moslék értékeket tudjon, ennél az X48 ezerszer jobb volt. Kétmagos proci meg két ram ráadásul, még terhelést se kap igazán. Mi van ezzel, ezt valaki már meggyilkolta előttem? -
törölt tag
válasz
#90933760 #40347 üzenetére
Próbáltam kicsit emelni a Termination-ön ahogy írtátok korábban, ehhez igazítottam a Reference értéket is, sőt még a PLL-nek is adtam picit, de semmi javulás. Aztán visszább is vettem, mert mondtátok eléggé érzékeny és a túlfeszeléstől is instabil lehet, de semmi javulás. Próbáltam csak a Termination-nek adni kicsit, meg kicsit többet is. Semmi. Mindezt 525 FSB mellet. Az X48 lapba se tudta, akkor vagy a proci nem bírja az FSB-t vagy én állítok még mindig rosszul valamit itt. A ramokat próbáltam 2.0D és 2.0B értékkel is, a MCH latch izé Auto.
Északinak +0.2V-ot adtam, hiába adtam +0.3V-ot nem lett jobb. Ha +0.1V-ot adtam akkor viszont meg se mukkant.Aztán ki akartam próbálni 500-on, mivel azt tudta az X48-ba is a proci tehát itt is tudnia kell, ha nem akkor én állítok rosszul valamit.
Csak közben történt egy kis baleset, a postkép után kijött egy teljes képernyős WARNING! Main BIOS Checksum Error és elkezdett dolgozni valamit majd ment tovább. És azóta az eddig fent lévő F10 BIOS helyett most F11c van. Ezek szerint a második chipen lévő BIOS amit visszaállított az más volt? Én azt hittem az is frissül a @Bios progival. X48-nál biztos, hogy így volt. Most akkor vissza kéne varázsolni az F10-et, mert az a legfrissebb stabil, amivel most megy F11c az egy béta ráadásul nem is a legújabb. De ha mindig visszarakja ezt a bétát akkor agyhalált kapok, hogy lehet azt kiölni a második chipből? Vagy mi van ilyenkor? -
törölt tag
Na szóval itt vagyok az E8400 E0 és a P45-DS3R lapocskával. Gyári hűtés van sok ventivel, úgyhogy nem erőltetem, csak próbálgatom a kicsikét.
Kezdtem azzal, hogy 533x6. Ramok alapon mennek. Semmihez se nyúltam, minden fesz alapon. Értelem szerűen meg se mukkan. Északi kap +0.2V-ot, elindul és post kép újraindul majdnem egyből. Kap +0.3V-ot, postkép megáll villogó kurzorcsíkkal. Nem erőltettem, visszavettem +0.2V-ra és 525 FSB, Win töltőcsíknál kékhalál. 515 FSB és bejön az asztal, kékhalál. Majd levettem 500-ra, bejött az asztal és kicsit később kékhalál.
Tehát akkor minek kéne feszt adni? Mert jó lesz ez szerintem az 533 is összejön, csak én ennyi beállításon nem igazodok el. Az X48-as lapomba volt FSB fesz állítási lehetőség, gondolom az kéne. De itt az melyik?
A proci ugye alapon megy, azzal most nem foglalkozok. -
törölt tag
válasz
#90933760 #40341 üzenetére
Közben utána érdeklődtem és elvileg 25600 és 19200 MB/s. Most már csak az a kérdés, hogy ezt meddig lehet húzni, mert én 7.2-re szeretném, hogy a triple channel 1600 ramok sávszéle ki legyen használva. Ahhoz pedig a procinak 50%, az alaplapnak meg 25%-kal kell többet produkálnia QPI terén.
-
törölt tag
Nehalemnél van a QPI. Ez 4.8 illetve 6.4 GT/s. Na engem az érdekelne, hogy ez mekkora MB/s?
-
törölt tag
Esetleg valaki elmagyarázná az Intel lelki világát? AMDnél van az L3/NB/IMC órajel ami alapból 2000 MHz és ezt szokás 2500-2600-ra húzni, bikábbakon 2800-3000. Ez ugye tulajdonképp a kommunikációs csatorna a proci, memvezérlő, ram között.
Intelnél ilyet látok, hogy DMI meg QPI. Gondolom ezek ugyan azt a célt szolgálják. De ezek mennyit mennek órajelben és ezeket is lehet húzni? Mert csak GT/s értéket látok, de ez nekem magas.
-
törölt tag
válasz
banánttészta #40328 üzenetére
A Q9650-et meg a Q9450-et ha el tudod adni az olyan 50 pénz. Csak épp eléggé eladhatatlan cuccok, nem valami fasza erre bízni a dolgot.
A ramokat is el kéne adni, abból tudsz venni simán DDR3-at helyette, az 50-ből meg kijön a Sandy i5 meg a lap hozzá.
Az SSD meg a vinyó az igen jó kérdés, az egy újabb 40k körülbelül. A proci hűtés meg más tészta, de arra elég egy 4-5 ezres cucc is, hacsak nem K-t veszel.Az i5 meg jóval erősebb. A gyorstár nagyon nem számít, mert nem az a szűk keresztmetszet, nem azon múlik. Ez régen volt így max.
Nem tudok mit mondani, nézd meg hogy meddig lehet húzni abban a lapban a procit aztán meglátni elég-e. Ha nem akkor meg vagy veszel egy normális alaplapot alá, vagy cserélsz komplett konfigot. -
törölt tag
A proci jó, a vga jó. Jó ez a rendszer csak épp egy fospumpa alaplapba van. De ha a proci jó darab akkor megfutja a 4 GHz-et minimális feszemeléssel és nem lesz gáz az alaplap se annyira. Mondjuk a 450-es FSB akkor is igen kérdéses, főleg hogy most látom 4 darab ram van benne. Ki kell próbálni hogy mit reagál. De eléggé esélytelennek tűnik. Egy alaplap csere jót tenne neki mindenképp, meg valami normális fet hűtéssel rendelkező.
Nem gondolkozol az eladásán? Egy kis pénz hozzáadásával egy Sandy i5 kijönne. És mi van a Q9450-nel, azt nem kapod meg? Az is lóvé ha el tudod adni.
-
törölt tag
Mindenképp Q9650 legyen. Ezek eleve válogatott procik, jobb eredményt futottak, ezért kerültek a csúcsra. Persze ez nem teljesen biztos, hogy mindig így van, de általában. A másik, hogy a Q9650 az E0 steppinges, a Q9450 meg csak C0 vagy C1.
A harmadik szempont, hogy nagyobb a szorzód, tehát tovább húzhatod. A négymagos procik nem egy FSB bajnokok általában, kipusztul alóluk a lap, az X38 meg főleg, mert nem egy FSB tuningbajnok. A Q9650-nel 450-es FSB-vel éred el a kívánt 4 GHz-edet, már ez is elég kétséges de azért lehet. A Q9450-nel meg 500-as FSB kéne hozzá, ami hogy is mondjam kb. lehetetlen.A Q9650 és a 3 GHz-re húzott Q9450 közül a Q9450 lesz a gyorsabb, mert kicsit magasabb FSBvel dolgozik, mivel csak azzal húzhatod. Nagyobb lesz a kommunikációs sebesség a ramokkal. De mondjuk ezt nem nagyon fogod észrevenni játék alatt, más programokban is alig, ez inkább benchmark élvezet.
A VRM pedig a teljes feszrészleg, amiben nagyon sok alkatrész benne van. Ebből a legmelegebb a FET amit hűteni kell. Nem érdemes komolyabban magyarázgatni, a lényege amit tudni kell az ennyi. [link]
Annyira azért nem döglenek meg ezek olyan könnyen, ha nem kell sok fesz a procinak akkor jók borda nélkül is, de venti, vagyis légmozgás mindenképp kell nekik.
[link] Ez a te alaplapod? Jól látom, hogy ráadásul állnak a fetek, még csak nem is fekszenek? Akkor még a nyák, meg ab enne lévő rézréteg pozitív hűtési segítsége sincs. Érdekes lesz ez. És ha jól látom kőkemény 4 fázissal áldotta meg a sors. Reménykedj benne, hogy nem fog a proci sok feszt kérni a 4 GHz-hez....Amúgy meg nem nagyon döglenek meg a tuningtól a procik, az alaplapok szokása inkább. Ha nem kap elmebeteg feszt, meg nem melegszik szarrá akkor nincs miről beszélni. Én meg inkább mondanám az 1.45V feletti értéket veszélyesnek, mint 1.38V-ot. Az is sok-sok idő után és akkor se egyből, hanem fokozatosan, úgyhogy nem para, nálad meg főleg nem. Ilyen alaplappal nem érdemes a Vid max fölé menni ami meg 1.36V.
Ez a füst kiszáll a prociból időszak már rég eltűnt. -
törölt tag
Nem a pasztával van a baj, mert mint tudjuk az olcsó kakik is pár fokot jelentenek ezért se veszek én se MX4-et. A mag és a kupak között nagyobb a rés mint kéne (amit a forrasztás áthidal) a paszta viszont nem, rohadtul nem ez a dolga. Voltak tesztek is, hogy lecsiszolt kupak után ugyanazzal a szar pasztával is drasztikusan javultak a hőfokok.
Amúgy meg a 105 nem a maximum hőfoka. 77-80 a max amin érdemes ezt is hajtani. -
törölt tag
válasz
enemy107 #40244 üzenetére
Nem most kezdtem azért, csak ilyen menő lapom még nem volt. Procin nincs normális hűtésem, ezért kezdtem el a ramokkal meg az fsbvel foglalkozni csak. A szorzót meg levettem legkisebbre így ment alapórajel fölött kicsivel azt meg még simán le tudom hűteni, miközben az 533-as FSBt próbálom. Igaz kéne a lapnak is itt már komolyabb hűtés, nem elég ha a gyári van fújva ipari ventivel.
-
törölt tag
válasz
enemy107 #40241 üzenetére
A terminationra azt írja hogy a legkisebb fesz amit a proci kaphat. De akkor ha 1.45-öt adok a procinak miért nem lehet a termination is 1.45V? Ha 1.2V-ra állítom akkor 1.2V-ig le fogja engedni a droopot vagy mi van?
A reference legyen X % az oké. Amúgy GTL feszt ír ehhez, csak fingom sincs mi az a GTL.
A PLL pedig a fetek feszültsége? Gondolom az is stabilitáshoz kell. Vagy nem tudom.A ramot elkezdtem húzni, 1200 CL6 2.4V-on elindult, de post kép halál egyből. Úgyhogy esélytelen. Visszavettem CL5 1150-re 2.2V ami az alapfesze a ramoknak és elindul de post képnél megáll igaz kicsit később. CL6-on ugynaúgy. Úgyhogy tök mindegy milyen időzítést kap, nem javul tőle, eléggé csúcsra járatott magasfeszes ram ez amúgy is. Marad CL5, 1100-on ment prímán. Szerintem 1125 is menni fog. Felette már kérdéses.
1100-on is 550 lesz majd az FSB, tehát a fölé nem nagyon fogok tudni menni, nekem pedig az 533 a célom úgyhogy jó lesz. Vagy lehet 550 is, de necces a procira nézve, mindenesetre ha tudja akkor űber pontszámokat fogok elérni.
Mivel nincs normális hűtésem 533x6-on próbáltam életre kelteni a gépet, elsőre meg se mukkant, majd északinak adtam +0.2V-ot akkor elindult de Win töltőképnél újraindult, adtam neki +0.25-öt de még akkor is ugyanúgy. Itt már emelni kéne más feszt is ezek szerint? -
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #40239 üzenetére
Én azt olvastam inkább Normalon legyenek és ha tuning van akkor emeljük. Na és mennyit szabad ezeknek max adni?
Meg akarom rántani még egyszer a procit magasabb fsbvel. Azt tudom, hogy 4.5 GHz körül van a vége, de vissza akarom tolni a szorzót és tovább tolni az fsbt. Mivel az X48 520 körül meghalt, ez gondolom jóval többet tud majd. Mondjuk nagyon sokat nem tudok húzni rajta, mert az 1066-os ramok nem tudom mit bírnak, 1100 gondolom megy neki cl5-ön. Vagy 1200 cl6-on, csak nem tudom hogy megéri-e úgy. De az is 600-as fsb, annyit meg nem fog tudni szerintem. Visszavenni meg nem lehet a ramot jobban, meg nem is lenne értelme, mert akkor minek húzzam az fsbt ha a ram már lassabban megy.
Az 1066-hoz 533-as fsb kell, azért azt jó lenne ha tudná 8.5 szorzón az 4530 MHz. Az elég bitang jó lesz már. -
törölt tag
A magas fesz és a magas hőmérséklet ami gyilkol. De ha ezek nincsenek, normálisan van húzva akkor kb. örök élet.
-
törölt tag
Drágáim. Akkor szeretnék egy kis szexuális felvilágosítást kérni P45-tel kapcsolatban.
Látom a ramoknál 160ezer állíthatóság, ráadásul külön slotonként. Lényegtelen, a 4-4-4-12 2T megvan, a többi default. Órajelek rendben, de:
MCH Frequency Latch - ez mi? Lehet külön állítani a memóriavezérlő órajelét? Annak mi értelme? Ha egyszer az FSB-vel van.Aztán tulajdonképp a másik:
CPU Vcore - na ezért ennyire hülye nem vagyok
CPU Termination - WTF?
CPU PLL - WTF?
CPU Reference - WTF?MCH Core - ez is leesett, érdekes hogy 1.1V az X48-nál meg 1.25V
MCH Reference - WTF?
MCH/DRAM Reference - WTF?
ICH I/O - WTF?DRAM Voltage - ez is leesett
DRAM Termination - WTF?
Channel A Reference - WTF?
Channel B Reference - WTF? -
törölt tag
Megjött a P45, egy DS3R. Elég butának nézett ki a képen, de a Bios azért mutatja, hogy ez nem semmi. Ja, pöccre ment még az XP is, pár perc kattogás után magáévá tette a más chipsetet és beleorgazmálta magát. Szóval megy.
Tulajdonképp a lényeg, hogy P45 ergo tuning állat chipset. Ami lelankaszt az a hűtés nélküli fetek és úgy vannak elhelyezve hogy rá se megy semmilyen hűtés. 6 fázis, az X48nak is annyi volt, de marketing 12 fázissal ment mert kétszerezve voltak a cuccok, de attól még 6 az is. Nincs 2.0 CF és Raid se ahogy elnézem, nincs külön Giga sata vezérlő, azt végül is ennyi. Egyedül a fet hűtés ami bassza az oldalam a többi zsíros. Ehh, jó kis lap ez gyerekek. A Prescottot szintén fetborda nélkül gyilkoltuk annak idején, egy kétmagos procit simán szénné lehet hajtani szerintem így is benne, négymagost is meg lehet tolni akár ésszel.
Ja és külön pofás, hogy a 6 kis ledecske prociterhelésre villog, az X48-on csak post képig világított aztán lekapcsoltak.Nem tudom meddig lesz meg ez a lap, mert lassan áttérek AMD-re, de gyanítom még pár hónapig igen.
-
törölt tag
válasz
csurenzoo #40209 üzenetére
ugyanez volt nalam is, de pl usb mouse kikapcs nem segitett se semmi. a regi vgat mikor visszatettem megjavult. fu de utaltam erte rohadt szemet alaplap, honapokig szenvedtem vele. de most megkapta a magaet, mert belefolyt a vizhutes es megdoglott. mar jon helyette egy p45 ugyhogy tuning orrba szajba fckyeah.
remelem a tobbi cucc mukodik.... -
törölt tag
válasz
csurenzoo #40204 üzenetére
nem hinnen hogy ez a baja. az az igazsag, hogy a p es x chipes giga lapokra sok ilyen panasz van, fsb bug neven terjedt el. nekem a vga kari csereje utan csinalta, mert nem tetszett neki. de ahogy olvastam ez random elojohet meg elmulhat magatol is.... bios frissitest megprobalhatod hatha segit, de nem valoszinu.
-
törölt tag
A 2140, 2160 stb. prociknál erősebbek a hasonló árú Netburst alapú megoldások? Mert a Core architektúra jobb órajel teljesítményben az tuti, de mennyivel? Egy ilyen 1.6, 1.8-as procit fel lehet tépni talán 2.5-re, nem ismerem őket akkor kb. egy 3 GHz-es Prescott alapúval egyenértékű?
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #40167 üzenetére
Közben több helyről is azt javasolták, hogy AMD-t építsem fel még ha nem is olyan alkatrészekből amiről álmodtam. Bár ki tudja még addig lehet kerül fel valami fasza cucc. A ram időzítéssel de még az órajellel se megyek sokra játékban, engem inkább a maximalizmus, a presztízs érték, meg a számok izgatnak fel.
-
törölt tag
Kicsit utánaszámolgattam, a mostani DDR2 memóm 800 CL4-en megy. Ez 10ns.
Az 1066 CL5 pedig 9.4ns.
De hajtottam már 1000 CL4-be az pedig 8ns. Ennél jobb eredményt nagyon nem lehet elérni, ezt is szenvedve sikerült talán még stabil se volt.Ehhez képest az 1600 CL9 az 11.25ns.
Hogy elérjük a kb 9.4 ns-ot amit az 1066 CL5 tud ahhoz CL9-be 1866-ot kéne járatni a ramot (inkább 1900). Egy jobbféle rammal sikerülne is talán, de a Deneb memvezérlője kb. képtelen rá. Bár nem tudom hogy vízzel lehetséges lenne-e, meg hogy egyáltalán lehet-e ott valaminek feszt állítani amitől jobban tudja hajtani a ramot.Régebben már kiszámoltam, hogy az 1600 CL7 az 8.75ns, a CL6 pedig 7.5ns, de ezek már eléggé elérhetetlen határok, leginkább a CL6. Tehát a bűvös 8ns amit jó lenne elérni, ahogy DDR2-nél is sikerült. Ehhez az 1600 CL9 ramot CL9-be 2200-on kéne hajtani, kicsit tovább. Nem sok ram képes erre, a Deneb meg tutira nem. De ez a felállás azért jobb a CL7 1600-nál, mert az elérési idő ugyan annyi, viszont a sávszél meg a cellafreki is nőtt, ergo gyorsabb. A másik megoldás, ami tulajdonképp A megoldás, mert a Deneb sose fog ennyin ramot hajtani, hogy kicsit lejjebb kell vinni az időzítést és úgy emelni az órajelet. Tehát CL8 és olyan 1700 körül, mert többet nem nagyon tud a proci, a ram is kétséges, igen jó darabot kell venni. És ez is még csak 9.4ns.
1600 CL8 ramot kéne keresni valami jófélét, ami talán megfutja CL7-en az 1600-at vagy 1700-at. Elég valószínűtlen sajnos. -
törölt tag
válasz
Gabrikovics #40152 üzenetére
Használtan akarom az ára miatt. Nem extrém kívánság ilyenek vannak, csak idehaza elég siralmasan, CL6 egyáltalán nincs, CL7 is 1-2 darab csak. De úgy látom be kell érnem a CL9-cel mert az van bőven meg fing olcsón, máshogy nem kapok ilyen ramokat amit akarnék csak ha belepusztítok egy valag pénzt, annyit nem ér meg.
Csak az a bosszantó, hogy vannak még a Nehalemhez CL7 1600 triple kitek 3x2 GB, nekem az úgy bőven jó kettőt használni belőle és ilyen 10-13k-ért mennek. Nem egy megfizethetetlen dolog, főleg ha az ember azt a plusz ramot el tudja adni belőle. Csak most épp nincs egy ilyen kit se, vagy ami van az fos. Kénytelen leszek CL9-ezni.Alaplapból Giga kellene, de 890 nincs, az alá meg nem érdemes menni AM3ból, akkor már AM3+os 970 kéne inkább.
-
törölt tag
válasz
Gabrikovics #40150 üzenetére
Játék. Kissé AMD felé húz a szívem. Nekem 890 Giga lap kéne, de beszerezhetetlen, meg úgy a 890 mindenhogy bármilyen gyártótól. De úgy látom 970-et kell vennem, mert az legalább van. Csak az nem olyan ami kéne. Ramból meg 1600 CL6 vagy CL7 is jó lenne, de az is beszerezhetetlen, kénytelen leszek a CL9-cel beérni. Azt meg hűthetem vízzel, adhatok neki 2V-ot akkor se fog CL7-en menni az is biztos.
Az AMDnek van 3-4-500 MHz órajel lemaradása és kb egyformán húzható az Intellel szóval az Intel előtte lesz, de azért az nem mindegy hogy a rammal való kommunikálás a tetű lassú és dög hosszú fsb-n megy-e vagy sem. Meg maga a ram is gyorsabb, időzítés ide vagy oda. Szóval itt behozza a Deneb a lemaradását, csak persze ez programtól is függ.
-
törölt tag
Egy kis gondba vagyok. Azt nem tudom eldönteni, hogy folytassam-e a Deneb építését vagy inkább a 775-be vegyek egy csúcs quad procit és letudom a fejlesztést.
Most egy Wolfi van, 6870 mellett. Ha eladom a Wolfit meg a 955BE-t amit vettem akkor pont kijön egy Q9550 ára. És kész, ennyire egyszerű. Csak nem tudom az X48-DQ6 lapomba mennyire húzható, azért ez nem egy P45. 500-as FSB-t jó lenne elérni. De gyanítom egy fasza kis P45 lapocskát egyszerűbben szerzek, mint a Deneb alá. Nincs olyan lap ami tetszene, az egy dolog hogy sokaknak mindegy mi van alatta.... Ramokról nem is beszélve, azóta se találtam olyat ami bejönne. -
törölt tag
Ezek a kegyetlen 7-7-7-20-as 1600-as ramok amik 1.9V-on mennek gyárilag esetleg tudnak 6-6-6-18-at is megfutni? Vagy 1.9V fölé már nem lehet ezeket tiporni?
És az olyanok amik 1.65V, 1.7V-on tudják, azoknál ha feltolom 1.9V-ra esetleg tudni fogja? -
törölt tag
válasz
Gabrikovics #40106 üzenetére
Valamelyik csak 1.65V-on tudja az 1600-at cl9-be is. Neki is ilyen van, ha jól látom. De cl7-et tutira nem fog megfutni 1600ba az biztos. Az 1600 cl8 ramok se tudják sokszor feszemeléssel se.
-
törölt tag
válasz
Gabrikovics #40098 üzenetére
1.65V-os modulok, kicsit többet bír, de 1.7-1.75-nél többet tényleg nem kell neki adni, főleg ha húzva sincs. Amúgy vannak speckó tuningramok amik visznek röhögve 1.9V-ot, de ez nem az. Ez megsül.
-
törölt tag
400-ig bírnia kéne, mert hivatalosan támogatja, de a 4 ram miatt lehet kérni fog kicsit, nem biztos.
Van olyan lap ami nem szeret mindenféle szorzókat, de nem hinném hogy itt ez gond lenne. -
törölt tag
válasz
Chosen #40059 üzenetére
A 4 ram nem épp a legjobb mert jobban terheli a lapot mint 2, valószínű az északinak kell majd feszkó. A P45 chipset fasza, támogatja a 400-as FSB-t is, szóval chipset szinten jó lesz. De jól látom nincs a VRM-en hűtés? Ahhh. Szerencsére csak kétmagos a proci.
A normálisabb ramok többsége tud 1066-on menni. De itt jön képbe, hogy nem érdemes gyorsabban hajtani, mert az FSB/északi szokott a szűk lenni. Tehát 2x szorzóval kel hajtani, gyanítom át fogod lépni a 400-as FSB-t onnantól tuningolódik a ram is. 450-nél több FSB-t úgy se tolsz ki belőle. Már az is csoda lenne. Akkor meg még mindig csak 900-on megy a ram.
Meg itt jön szóba a szorzócsökkentés, és FSB tovább növelése, ha bírja a proci meg a lap is stb. kis kakaót ki lehet hozni abból is. És akkor még szóba jöhet a ram túlhúzás, ha tud annyit menni, hogy érdemes (mivel húzással nő az elérési ideje is, az időzítés növelése miatt, de van egy határ ahol ugyanúgy egyenlő, és am agasabb frekiből előnyt lehet kovácsolni a szűk FSB ellenére), de nem szokott, ez meg főleg nem fog. Meg ezek már benchbuzi dolgok, 2 pontszámmal többet kap. Ez elég bonyolult, nem a mai csuda Uefis tuning hogy kettőt kattint és ÁHÁHÁHÁHÁHÁÁH húztam a gépen.
-
törölt tag
válasz
Chosen #40056 üzenetére
A felezett Wolfik? Akkor gondolom ugyan az, mint a teljesek. Annak 1.3625V a max vidje, tehát eddig nyugodtan felcsavarhatod. Bír többet is kicsivel, de előbb nézzük mit hoz a proci.
Órajelben itt is a szokásos 4GHz elérhető szinte tuti, 4.2 is nagy eséllyel, felette kezd nehezedni.
Max hőmérsékletnek 70 fok.Alaplapnak meg ha jó hűtése van akkor +0.2V-ot is lehet adni. Mármint az FSBnek meg az északinak. De csak ha kell.
-
törölt tag
válasz
lotTóni #39971 üzenetére
4700 MHz még össze fog jönni, több nem. A Sandyk túlnyomó része ezt produkálja. A hőmérséklet már kezd plafon lenni, szerintem ne erőltesd tovább. Ja és ráadásul csak játék alatt ennyi? Primeal akkor még több lenne kicsivel. Az úgy már sok. Bírják ezek, de nem érdemes szenvedni, ha húzni akarsz még többet akkor bikább hűtő kell. Bár ez se kaki, ott valami más gond is lehet. Jól ráfeszül? Megfelelő a légáramlás a házban?
Vagy megegyezel 4.5 GHz-ben meg az ahhoz való fesszel és akkor a hőfok is elfogadható lesz.
Egyen jár az agyunk.
-
törölt tag
válasz
#97716736 #39949 üzenetére
Na jó csak most nincs pénzem.
Nekem a triple kitek is jók ha nincs más, egyet meg majd eladok. Csak figyelmeztettek, hogy azok Nehalemhez vannak igazítva, nem biztos, hogy AMD is komálni fogja. Hát nem tudom.
105-öt kapott mikor egyedül volt, tehát felezve lett a sávszél. 124-et kaptál most amit én mondtam. És 100% sávszélcsökkenésről beszélünk. Az 1866-tal meg 15%-ot javulna. Szerinted? Mert szerintem nem éri meg tovább kínlódni vele. Ha gyors fejben átszámolom akkor 5-6 ponttal kéne többet kapnod elvileg ha összejönne az 1866.
-
törölt tag
válasz
HCsaba87 #39945 üzenetére
A leírása szerint 1.5V-on 1866MHz-en 9-10-9-27 időzítéssel mennie kéne. De ha nem, hát akkor nem.
Az 1600MHz 9-9-9-28 az a legelterjedtebb, azért mondom, hogy "szabvány".
A Patriot amit majdnem megvettem 7-7-7-20-at ment, de 1.9V-on. Azóta is keresek hasonló jó ramot.Most neked amúgy mi is a bajod? Hibázik a ram, vagy csak nem kapod azt a teljesítményt amit kéne? Mert memtesttel szokás ram hibát keresni.
-
törölt tag
válasz
HCsaba87 #39943 üzenetére
Ha leírod pontosan a típusszámot, vagy megnézed CPUz-ben akkor ott kiderül, hogy mi. De a "szabvány" az 1600-on 9-9-9-28 és ezt tudnia kellene 1.5V-on. Ja és 2T. Így állítsd be. És lehetőleg dualba menjenek, vagy akkor le kell szedned a hűtést róla?
Azt nem tudom a memóriavezérlőnek mennyit kell adni, nem Inteles vagyok. -
törölt tag
Erre a ramos kínlódásra az lesz a gyógyír ha ki lesz próbálva másik gépben. Ha ott megy akkor a proci memvezérlője a ludas. Ha nem megy ott se akkor meg a ram.
Akkor maradsz 1600-on és megpróbálod az időzítést letolni. Nem tudom mi a gyári értéke, de 9-9-9-28-nak mennie kell az kb. szabvány. És szinte semmire nem mennél vele ha futna 1866-ot. APUnál még azt mondom szenvedj vele, de itt azt is leszarná ha csak 1333-on hajtanád.Ja, hogy neked single? Ahha. Az úgy gáz. De ne az órajellel próbáld javítani, ha egyszer nem tudja. Tedd dualba és kész, megy amennyit megy. Nem véletlenül mormoljuk mindig, hogy felesleges 1600 fölött ramot venni. Főleg, hogy hivatalosan támogatva sincs, őrült nagy szerencse az is hogy 1600-at tudnak. Ez olyan mint a tuning, attól hogy 100 prociból 99 tuningolható attól még neked lehet pont az az egy ami nem viszi azt amit a másik 99.
És akkor megint a teljesítmény. Ha 50MHz-et húzol a procin az többet fog nyomni mint az 1600-1866. -
-
törölt tag
A Sandy i5 nem csak 1333-ig támogatja a ramokat? Mert igaz hogy megy többet is, de lehet pont kifogtál egy olyan procit?
Ha nem jön össze akkor hagyd 1600-on és az időzítést told le amennyire csak lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest