Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz Tamás88 #64050 üzenetére
Amikor külső HDD-n volt a swap, akkor a HD-idle kapcsolgatta le, és tapasztalatom szerint kizárólag transmission alatt van használva a swap, mert egyébként non-stop állt a HDD.
Jelenleg így állok
Összes elérhető
65040 kB / 65532 kB (99%)
Szabad
64876 kB / 65532 kB (98%)
Gyorsítótárban van
164 kB / 65532 kB (0%)Az a 164KB számomra egy vállalható kockázat.
De azt végképp nem értem, hogy miért lesz lassabb a rendszer ha pendrive-on van a swap mint ha HDD-n lenne.
------((-----))------
-
suste
veterán
válasz gr8tjoey #64049 üzenetére
1: ahogy írták is, a flash meghajtókra jóval kevesebbszer lehet írni, mint pl a HDD-re
2: ráadásul általában az olcsóbb flash meghajtók az egyszálas írásra vannak kihegyezve, tehát gyorsan lehet rájuk felírni egy képet, filmet, stbstb
de egyáltalán nem bírják a többszálas, random írást, és ezt azzal hálálják meg ilyenkor, hogy őrülten belassítják a folyamatot, ezzel együtt az egész rendszert
a swap meg nagyjából sejtheted, hogyan dolgozik3: a hd-idle is egy fölösleges rossz dolog egy torrentező HDD-n
az ilyen rendszernek pont az a lényege, hogy állandóan menjen, ráadásul pont ez a jó a HDD-nek is, és nem az állandó ki-be kapcsolgatás
SZERINTEM[ Szerkesztve ]
-
gr8tjoey
aktív tag
1 - ez igaz, de mégis hányszor?
Memorex drive elég sokáig húzta
2 - van erre vonatkozó mérés? Esetleg egy scripttel tesztelhetnénk.
3 - én csak néha torrentezek, olyankor megy a HDD természetesen, de amikor nem, akkor a nap 24 órájában áll. Ez egy ilyen örök vita, van aki szerint az a jó, ha egy HDD a teljes életében forog, van aki szerint csak annyit menjen amennyit használják. Én az utóbbi tábort erősítemVan egy 4. pontom nekem is:
a 64GB-os pendrive 5e Ft volt, a 1,5TB-os meg anno 30 felett. Ha elromlik az első azt szívesebben, és könnyebben cserélem le.Visszatérve a témára, milyen toollal érdemes letörölni a 2 feleseleges partíciót a nagy HDD-ről? Ubuntut tudok bootolni, abban van vmilyen gui-s ajánlott program?
Köszi!
------((-----))------
-
suste
veterán
válasz gr8tjoey #64053 üzenetére
3: azért nem jó az ilyen gondolkodás, mert ha mindenki így csinálná, akkor lehetne várni napokat, mire lejön valami, mert éppen akinél meg van 100%-osan, ő éppen nem elérhető
szóval szerintem az a jó hozzáállás, hogy
-kell egy viszonylag olcsó, közepes méretű HDD amin folyamatosan megy a TM + swap, és az sem nagy tragédia, ha lehal, mert hár újra le lehet szedni mindent
-kell egy másik jobbfajta HDD a fontos dolgoknak, ami elég ha akkor megy, amikor kell
-havonta (vagy forgalomtól függően máskor) rendrakás a HDD-k közöttUbuntu -> gparted
-
Nekem van egy rendes nas-om, benne 2db 1tb-os hitachi notebook lemez. Beállítottam, hogy sose hibernálja le a lemezeket, most 22000 órája mennek, eddig hiba nélkül! Kb 600.000 hibernálást bír ez a lemez, két hét alatt 36000-et gyüjtöttem, míg engedtem a hibernálást.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
direwolf
őstag
2-es pontra élő példám: swap és syslog usb flashre irányítva kb. 2 naponta megfektette a 1043v1-emet a sok IO-val. Syslogot leszedtem róla, most rendben van, csak akkor hal meg, ha elindítok valami memóriaigényes dolgot és swappelni kezd. De HDD-t én sem fogok beállítani erre a célra, azt a 2-3 heti rebootot kibírom
"I've seen things you people wouldn't believe"
-
atala
addikt
válasz gr8tjoey #64046 üzenetére
Nem akarom elsőre tönkre vágni egy 15e Ft-os gépet.
Ha beválik valamelyik "hivatalos" javítás akkor először azzal próbálkozom. Ha felrakom rá az openwrt-t, akkor ugrik a gari.
Nekem semmi másra nem kell, mint szétosztani az emeleten az iptv kábeleit, és wifit biztosítani. -
gr8tjoey
aktív tag
válasz vargalex #64056 üzenetére
Ebben igazat adnék, de ahogy írtam nálam csak ritkán fut a torrent, viszont a samba meg gyakran (kvázi otthoni file server), és amikor fut akkor is 400KB-ra korlátozom, mert akár HDD akár pendrive túl sok erőforrást emészt fel.
Van még egy spúr vetülete is ennek az egésznek:
Ez a sarok így 38W-ot fogyaszt nekem, ami 0-24-ben éves szinten ~15.000 Ft, ezt ha megfejelem egy 10W-os HDD-vel akkor évente +3800Ft. Majdnem egy év alatt kitermeli az USB az árát, feltéve ha 10W-ot eszik egy külső tápos HDD (nem mértem, csak hasaltam valamit)------((-----))------
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz direwolf #64057 üzenetére
Ez nálam is így van, de nem értem neked miért nagy az IO?
Nálam még a torrent is arról fut*, és momentán így állunkCPU: 0% usr 0% sys 0% nic 98% idle 0% io 0% irq 0% sirq
Load average: 0.02 0.08 0.12 1/57 16484*ami nálam fut arra nagy kereslet nincs az igaz
------((-----))------
-
Azharel
aktív tag
Létezik valami olyasmi openwrt alá, amivel nyomon tudom követni ki milyen weboldalakat látogatott meg ?
-
-
vargalex
Topikgazda
válasz Headless #64066 üzenetére
Szia!
Ezeket anno méregettem. Ez még hozzá tartozik. Illetve azóta természetesen az órajel állítás is rendben van (mint kiderült, nem a kernel, hanem az alaplap BIOS-a volt a ludas).
Mi lenne a feladata?Illetve térjünk át inkább privátra, hiszen nem a topic témája a dolog.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz vargalex #64063 üzenetére
Nekem ilyen LIDL-s fogyasztásmérőm van, azzal mértem a 38W-ot, de a felsorolásból kimaradt, hogy van előtte egy 450VA-s APC UPS, annak a fogyasztása is benne van a sarokban. Ezt a UPS-t nem tudom kihagyni, ha fúj a szél, ha esik az eső folyton csipog, be kell avatkoznia, hogy stabil legyen a betáp.
Megnéztem mi ez a QI1900, érdekes cucc, sok 64GB-os pendrive kijön az árából
Mivel mérted a fogyasztását?------((-----))------
-
dacsa
senior tag
Srácok vettem egy V3-at és gondoltam megnézem van-e új fw a weben és arra lettem figyelmes, hogy a routeren frissebb fw (3.16.9 Build 150729 Rel.36137n) van mint ami weben elérhető valami ötlet? Köszi
-
atala
addikt
Azért van egy pár.
De akkor nézzünk egy konkrétat.
Itt az elsőt kell letöltenem, vagy a másodikat?
[link]
Józan paraszti ésszel az elsőt, mert nem upgrade-elni szeretném hanem telepíteni, mivel még a gyári fw van rajta.
Nem akarok téglát csinálni a routerből.[ Szerkesztve ]
-
atala
addikt
A másik amit megfigyeltem a routernél!
Nem fagy le teljesen, hanem csak a wifi része fagy meg. Nem lehet rá felcsatlakozni. Ilyenkor csak az újraindítás segít.
Lehet, hogy akkor nem szoftveres gondja van, és nem fog segíteni az openwrt? -
dacsa
senior tag
Suste buildet töltsd le. Ha V3 a routered és gyári az fw rajta akkor igen! De szépen le van minden írva egy txt-ben
"-Gyári FW esetén a "FACTORY" verzió kell.
MD5 fájlellenõrzés után (itteni MD5 fájlban lévõ ellenõrzõ összeggel) a webes felületen a szofverfrisítésnél betallózzuk a megfelelõ verziót, és indítjuk.
ELLENÕRZÉS NÉLKÜL SEMMIKÉPPEN NE FRISSÍTSÜNK!!!"[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
konkrétan 3db
érdemes utána nézni melyik mit tud! mindegyikhez vannak leírások, csak meg kell találni őket, és el kell olvasni.....
amit valszeg nem értesz/tudsz, az az, hogy nincs olyan, hogy "tuti" openwrt build, amiben benne van minden
a gyárival ellentétben az openwrt egy moduláris felépítésű rendszer, így szinte bármi összehozható vele, nincsen lekorlátozva úgy, mint a tplink fw
szóval a fő kérdés az hogy mire akarod használni a routert?
és majd a szükséges szolgáltatások tudatában lehet ajánlani fw-t
egyébként mindegyik jó/tuti a maga nemében! -
suste
veterán
a wifi gondok sajnos legtöbbször abból adódnak, hogy az egyik klienst nem szereti a router wifije
ez fennáll gyárinál és openwrt-nél is sajnos
persze fw verzióktól függhet, hogy javul vagy romlik a helyzet
mondani szoktuk, hogy a wifi mindig is egy lutri, valakinél semmi probléma ua hw+sw a szomszédnál meg szarakodik.....vagyis inkább éppen fordítva szokott előjönni, mert akinek nicsen baja, az nem jön panaszkodniopenwrt-vel annyit mindenképpen nyersz, hogy mint írták, itt be tudsz álllítani egy hajnali vagy akár napi többszöri wifi vagy teljes router restartot is, amivel javítható a helyzet....
(#64081) dacsa
nem kell parancssorozni, luciban és nálunk a 9092-n is be tudod állítani
a 9092-n még az idő formátumhoz és a parancshoz is van segítség[ Szerkesztve ]
-
atala
addikt
Köszi!
Suste verzió letöltve. Majd a hétvégén felrakom. Remélem sikerül beállítani.Viszont ha tényleg az a baja, hogy valamelyik klienset nem szereti a wifi, akkor hiába állítom be az újraindulásokat. Pl beállítom, hogy hajnali 5-kor induljon újra, de reggel 8-kor fel akar csatlakozni az illető, mert éppen akkor jön haza, akkor ugyan úgy le fagyaszthatja.
-
-
atala
addikt
Az a baj, hogy teljesen random jön elő a wifi "kiakadás". Van, hogy egy hétig semmi, de van, hogy 2 naponta.
A kliensek meg minden nap ugyan azok. Egy laptop, két tablet, és 3 telefon. Hacsak nem akar valaki az utcáról is rácsatlakozni.
Lehet, hogy első körben vissza viszem gariba kicseréltetni, ha utána is csinálja, akkor próbálkozom az openwrt-vel. -
Tamás88
őstag
Suste: Csak egy kérdés, a romodban alapból fent van a Luci, vagy ugyanúgy, mint az alapnál ezt is külön kell feltenni? Illetve a Transmissional kapcsolatban is ugyanez lenne a kérdésem.
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Kb. 4 éves WR1043ND routerem kb. 2 hetente eldobja a WiFit. Vezetékkel állandóan rajta van egy HTPC ami általában torrent klienst is futtat, jellemzően 7/24-ben megy.
Restart után minden kiváló.
Esetleg valakinél hasonló probléma, vagy ötlet mi lehet a gondja? Gyári, de legfrissebb FW van rajta. -
-
gjanner
tag
Hmm érdekes... de a tápegység az egész "rendszert" hajtja, akkor hogy lehet hogy csak a WiFi részt dobja el? Ennek ellenére lehet igazad van... csak érdekelne, a MIÉRT
+ az újraindítást követően már jó lesz a kondi?
@atala
Ez azért baromi bosszantó, mert akármennyi idős is ne kelljen már resetelni egy routert 2 hetente. Ha x hónap után mondja be az unalmast, elfogadom, de így....!?
Gondolkodtam teljes router cserében, csak a helyzet hogy ez tökéletesen megfelel az igényeimnek...[ Szerkesztve ]
-
-
gr8tjoey
aktív tag
Ezzel a wifi fagyással úgy 6 éve küzdök, közven minden wifis kliens lecserélődött már. Az én meglátásom, hogy akkor fagy amikor a wifi áteresztőképesség a maxra van járatva, pl nagy file-t másolsz laptopról (kábel) telefonra (wifi). Ütemezett feladatok közé fel kell venni a
/sbin/wifi up
parancsot, az kb 2mp-re akasztja meg a klienseket, és minden megy tovább jól.
Ha le van lassítva a wifi B-re, akkor sose fagy le.------((-----))------
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Horizon: Zero Dawn
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Háztartási gépek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Apple notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest