Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1403) CPT.Pirk válasza Elf (#1399) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

1: elég jól le tudsz szűrni egy tápot, ezzel régen sem volt túl sok gond ha nem spóroltak a kondival. Az akkupakkal az a baj, hogy nem praktikus, túl sok helyet foglalna. (de vannak, akik megcsinálták ezt maguknak, csak hát egy +-50V-ról működő erősítőnek kell 8 darab 12V-os akku)

2: effekt meg dsp az pont két olyan dolog, ami igyekszik elkerülni az ember... EQ-t meg úgy tudnál érdemben használni, ha lenne mérő mikrofonod és azzal meglenne az amplitúdó menet (mert különben csak találomra tologatod a potikat), de cserébe az EQ meg rányomja a bélyegét a fázismenetre. :)

kammerer: valahogy éreztem. :C

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#1404) #71562240 válasza Elf (#1399) üzenetére


#71562240
törölt tag

1. Miért nem raknak a highend cuccokba olyan tápot ami megbirkózik a hálózati tápellátás zavaraival?

Mert nincs olyan táp. A hálózati áram szűrésére-tisztítására még nem találtak fel olyan tápegységet, ami az előnyei mellett ne okozna káros mellékhatásokat. Amit nyersz a réven, elveszted a vámon-típusú módszerek vannak tápegység készítésére a hálózat zavarai szempontjából. A high-end szintjén persze általában többet nyersz a réven, de persze nagyon sok pénzért (például sok párhuzamos tápkondi egymás mellett, alkatrészminőség...). Vannak ugye a tápszűrős-elosztók, ezeket van aki használja, van aki nem használja - kinek-kinek hol a rév és a vám értéke. Viszonylag megoldás a nagyteljesítményű szinuszjelgenerátor, azt ugye nem igazán lehet tápegységbe építeni, és hát igen komoly hálózat kell hozzá, komoly kismegszakítókkal...

"miért nem li-ion akkupakról megy az erősítő"

Erre vannak példák, és nem azért ritka a példa, mert macerás, drága..., hanem azért, mert a jelek szerint a nagyteljesítményű erősítők túl sok áramot kérnek túl gyorsan ahhoz képest, amit az ilyen akkuk biztosítani tudnak. Legalábbis ez a fő magyarázó ötlet (vannak egyebek is) arra, hogy az ilyen akkukkal próbálkozók olyasmiket szoktak mondani, hogy túl "lassú" lett a hang tőle. Például valószínűleg a tranziensek felfutó élei ellaposodnak, vagy ilyesmi. Nehéz megfogalmazni és megmagyarázni, hogy mi a baj az akkukkal nagyteljesítményű erősítőknél, tehát mondjuk 5-10 Wattól kezdve, de akik kipróbálják, kevesen szeretik meg. Ezért nem terjed. Jóval elterjedtebb kisteljesítményű erősítőknél, mint például a phono fokozatok, olyasmit sokat készítenek és használnak akkus táppal, és olyasminél szeretni szoktuk az akkus táp segítségével kapható hangot. 5-10 Watt fölött kevesen szeretik egyelőre - a mai akkukkal.

2. "Miért a bútort meg a hangfalat tologatjuk a kívánt hatás eléréséhet miért nem pár potmétert?"

Mert a bútor és a hangfal tologatása hoz létre jobb hangminőséget. Illetve ez valamelyest változhat a digitális források átalakulása révén, mert mostanában elterjedtebbek a DSP-k, mint régebben. De ma is kevéssé elterjedt még a DSP is, legalábbis a hifiben, mert a hifisták többsége jobban szereti az alkatrészeket kiiktatni a hangjel útjából és környékéről. De ez változik, mert a fiatalok kevésbé vannak ahhoz szokva, hogy minden beépített plusz alkatrésznek megvan az átka. Az úgynevezett multimédiában elterjedt a DSP. Ha potmétert akarsz, használj DSP-t - a "rendes hifisták" többsége egyelőre nem szokik rá, persze nem tudjuk, mi lesz húsz év múlva.

Szóval, hifis kérdéseket tettél fel, a hifis kérdések pedig csak húzd meg ereszd meg, egyrészt-másrészt módon kezelhetőek. Nem MEGválaszolhatóak. Nincsenek bennük MEGoldások, csak különféle kompromisszumok. Ilyen kérdéseket hifi topikokban érdemes feltenni - már persze attól függ, hogy receptet akarsz-e vagy szembenézni a receptek sokféleségével és félsikereivel.

(#1405) Donki Hóte válasza #71562240 (#1404) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Erre vannak példák, és nem azért ritka a példa, mert macerás, drága..., hanem azért, mert a jelek szerint a nagyteljesítményű erősítők túl sok áramot kérnek túl gyorsan ahhoz képest, amit az ilyen akkuk biztosítani tudnak. Legalábbis ez a fő magyarázó ötlet (vannak egyebek is) arra, hogy az ilyen akkukkal próbálkozók olyasmiket szoktak mondani, hogy túl "lassú" lett a hang tőle. Például valószínűleg a tranziensek felfutó élei ellaposodnak, vagy ilyesmi. Nehéz megfogalmazni és megmagyarázni, hogy mi a baj az akkukkal nagyteljesítményű erősítőknél, tehát mondjuk 5-10 Wattól kezdve, de akik kipróbálják, kevesen szeretik meg.

Ez az okfejtés remek példa a műszaki alapok nélküli spekulatív okoskodásra, a hifi misztikumának igeként történő terjesztésére :P

A lítium akkuk probléma nélkül adnak le gyors tranziensekben is akár 100 amper feletti áramot is 3-4 cella párhuzamos kapcsolása esetén. Egy jobb lítium akkunak 5-15 milliohm a belső ellenállása, ez bőven jobb, mint egy átlagos egyenirányítós, vagy kapcsolóüzemű tápegység belső ellenállása :R

(A gond az áramFELVÉTELÜKKEL van, ott valóban lassúak, az töltőáram megjelenése után másodperces az a késleltetés, amely idő után elkezdik tölteni magukat. De ez csak az elektromos járművek esetén okoz problémát, ott az 1-2 másodperces fékezések során keletkező fékáramot nem tudják hasznosítani az akkuk töltésére. Egy hifi erősítőt tápláló akkupakk esetében ilyen probléma nincs.)

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#1406) #64791808 válasza #71562240 (#1390) üzenetére


#64791808
törölt tag

De pedig kurvara mondogatjuk, hogy az NEM hangjel. Olvasd mar el legy oly kedves, hogy hogyan mukodik az ISO-OSI modell. A hangjel az Layer 7-en letezik, a fizikai kommunikacio meg Layer1-en van. Ez a baj veletek, vallasosokkal, hogy teljesen mindegy, hanyan mondjak, hogy TEVEDSZ, teljesen mindegy, milyen ervekkel tamasztjak ala, te akkor is mondod a magad faszsagat. Rakod egymas utan a szavakat, irodalmilag probalod analisan megeroszakolni a fizikat.

A masik tema: van egy rakos ember, reszletek mellekesek. Az egyik este emberunk elkezd nagy banataban disznosajtot enni. Izlik neki. Masnap is vesz egy adaggal, es ez igy megy egy honapig. Egy honap utan megy kontrollra, ahol az orvos elmondja neki, hogy a rakja spontan recesszionak indul. Tadaaaaa: a disznosajt gyogyitja a rakot!

Ha jobban tetszik, leirom latinul: Post hoc, ergo propter hoc. Ennek az a lenyege, hogy az esemenyek egymasutanisaga NEM jelenti, hogy azok ok-okozati kapcsolatban vannak.

A nagy helyzet az, hogy te 2. kategorias erveles folytatsz, ami azt jelenti, hogy a celod nem a kozos helyes allaspont megtalalasa, hanem hogy neked legyen igazad. Nem lesz. Leirhatsz meg 100 hsz-nyi ezoterikus faszsagot, akkor sem lesz. Az ember nyugodt szivvel radhagyna, dagonyazz csak a sajat hulyesegedben, de a magadfajta veszelyes. Sok ember fogekony az ezoterikus es transzcendens marhasagokra, es ahelyett, hogy ezek az emberek fizikat meg hangtechnikat tanulnanak, olvassak majd toled, mint felkent onjelolt mestertol, hogy hangjel, meg pránanadi... Iszonyu karokat okozol, innen meg az van hatra, hogy Grabovoj-szamokat kezdj irogatni. Kinezem beloled.

(#1407) -Skylake- válasza #64791808 (#1406) üzenetére


-Skylake-
addikt

Topkomment.

Egyébként :

"innen meg az van hatra, hogy Grabovoj-szamokat kezdj irogatni."
[link]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#1408) dabadab válasza Elf (#1399) üzenetére


dabadab
titán

"Bármilyen effektet rá lehet rakni a hangforrásra hogy úgy szóljon ahogy nekünk tetszik. Equalizer, visszhang akármi.
Miért a bútort meg a hangfalat tologatjuk a kívánt hatás eléréséhet miért nem pár potmétert?"

Ezt meg lehet csinálni, vannak is rá eszközök meg szoftverek. Az egyetlen problémás része az egésznek az, hogy a korrekció azon az egy ponton lesz érvényes, ahová a mérőmikrofont raktad, ha már egy kicsivel arréb mész, akkor már nem.

DRM is theft

(#1409) plömplöm


plömplöm
őstag

megtaláltam a perdöntő bizonyítékot!

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#1410) #71562240


#71562240
törölt tag

Milyen szépen átalakult a tematika, mióta az MP3-világítótorony talapzata be-beszakadt itt-ott...

(#1411) -Skylake- válasza plömplöm (#1409) üzenetére


-Skylake-
addikt

"Hans Zimmer – Live in Prague (HD felvétel saját szerverről)
A-verzió
Mélyben feltűnően dús hang, széles hangszínpad, ami egészen jól körbevesz. A kép nagyon szép, távoli részletek, közönségarcok is látszódnak. Úgy jó, ahogy van, nem igazán tudnék belekötni.
B-verzió
Többször is megcsináltam az A-B váltást egyedül is, mások előtt is, mert akkora képbeli különbség volt a kétféle állapot között, mint ha az egyik DVD, a másik pedig BD anyag lett volna. Tátott szájjal bámultam a plazmát, annyival jobb képet produkált a B-változatban. Korábban nem látott színmennyiség, szikrázó, éles, de nem kiégett csillogások, levegőben szálló porszemek jelentek meg, valamint kivehetővé váltak a kórusban és a nézők között korábban nem látott arcok, arcrészletek. Isten bizony, határozottan megnőtt a felbontás és a színmélység. A hangban némileg redukálódott a basszus túltengése, ugyanakkor mélyebb frekvenciák is megszólaltak. Határozottan tágult a hangszínpad, stabilabbá, meghatározhatóbbá váltak a zenészek, énekesek pozíciói. Semmi kedvem nem volt visszatérni az A-verzióhoz."

"Egy megfoghatatlan hamisító (Youtube film, állítólag 1080p)
Ezt a filmet el kezdtem nézni B-verzióban mindenféle tesztelési szándék nélkül a magam szórakoztatására. Tetszett a film is, a látvány is. Feltűnő volt, hogy mennyi apró részlet, finom rajzolat jelenik meg grafikákon, nyomdai nyomólemezeken, festményeken – a film története egy pénzhamisító banda körül játszódik sok-sok tervezési, rajzolási, nyomtatási fázist bemutatva. Hajnali kettő körül abbahagytam és lefeküdtem. Másnap visszavittem a switch-et, majd éjszaka újraindítottam a filmet, mert kíváncsi voltam a végére. Ez már nem ugyanaz a felvétel volt, mint előző este, már nem okozott akkora élvezetett a szakmai részek látványa – mert egyszerűen sokkal kevesebb volt a részlet, a színárnyalat."

Ez a perdöntő. Most már nem csak a hdmi kábeltől szebb a BD film , hanem a routertől is szebb lett a youtube képe.

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#1412) plömplöm válasza -Skylake- (#1411) üzenetére


plömplöm
őstag

bizony :K

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#1413) schawo válasza -Skylake- (#1411) üzenetére


schawo
titán

UDP

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1414) PuMbA válasza -Skylake- (#1411) üzenetére


PuMbA
titán

Ez a Live in Prague egy merénylet a hangzás ellen. Először amikor beszereztem, nem hittem el, hogy ilyen szarul és dinamikátlanul lehet keverni ilyet. Hát lehet. 2 perc múlva kuka.

[link] Ez egy elviselhető cucc :)

[ Szerkesztve ]

(#1415) #71562240 válasza Donki Hóte (#1405) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ha már valami "remek példa a műszaki alapok nélküli spekulatív okoskodásra", akkor inkább a te szöveged. Nem ismered a szóbanforgó akkukat, sose próbáltál még összehasonlítani ilyesmit, fogalmad sincs arról, hogy miről van szó. De máris magyarázod, hogy márpedig az elég áramot ad elég gyorsan. Mert te olvastad a marketinganyagban, esetleg még tankönyvben is, hogy mennyi az annyi. Ez még akár igaz is lehet, de én meg leírtam a tapasztalatokat, amelyek gyanút keltenek, hogy esetleg nem így van. Végig hangsúlyoztam, hogy az egész ügy egyelőre kifejezetten kásás.
Nekem van fogalmam arról, hogy miről van szó, hasonlítottam már ilyesmit, sokaknak másoknak szintén van fogalmuk, akik szintén próbáltak már ilyesmit, és a tapasztalatokból kirajzolódik egy tendencia, amit leírtam, és jeleztem egy arra vonatkozó magyarázatkísérletet a sok közül, jelezvén, hogy vannak további ötletek is, amelyek szintén csak ötletek, kínlódások. Nem volt okfejtés a szövegem, hanem leírtam egy tendenciát, miszerint eddig viszonylag keveseknek tetszik a módszer, tettem utalást, hogy miket mondanak, azok, akiknek nem tetszik, és hogy mi a fő kísérlet magyarázó próbálkozásokra. Olyanok részérőli magyarázó próbálkozásokra, akik egyébként náladnál jobban ismerik az ilyen akkuk műszakiságát (is). Amely magyarázó próbálkozások tehát közel sem műszaki alap nélküliek, sőt a magyarázatkínlódók náladnál sokkal többet tudnak az ilyen akkuk műszaki jellegzetességeiről, ezzel együtt is utaltam rá, hogy ezek csak magyarázási ötletek, azaz halovány próbálkozások a tapasztalati jelenség leírására, amely tapasztalati jelenség egyelőre eleve tendenciaszerű, mivel még a tapasztalás is megosztott a kérdésben. Vannak akik szeretik az akkus táplálást hifi erősítőkhöz, a többség egyelőre úgy tűnik, nem. Kásás.
Ha nem kötekedni akarnál, akkor értenéd a szöveget, és elboronganál, hogy a világ nem feltétlen a mesék és a tankönyvek fekete és fehér kategóriái mentén működik. Nyugodj meg, a téma spekulatív okoskodásai mögött az emberiség eddigi összes akkukkal kapcsolatos ismeretanyaga ott van - de ez az ismeretanyag nem valami sok.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból.

(#1416) -Skylake- válasza PuMbA (#1414) üzenetére


-Skylake-
addikt

Ne mondjunk hülyeségeket azért... Egyértelmű, hogy azért mondod ezt mert nem fűtött órajelgenerátoros tuning rúteren hallgatod a zenét és fogadjunk, hogy egyetlen Entreq dobozon sem volt áthúzva az audifil sata kábeled. Arról már ne is beszéljünk, hogy meg van e oldva rendesen a virtuális föld. Van a hangfalad melled parafa dugóval lezárt unikumos üveg ? Nincs.
Hát így persze, hogy egy kalap szar az egész felvétel...

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#1417) Hieronymus válasza #71562240 (#1388) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Per pillanat nem tudunk arról elmélkedni, hogy volt-e a babonás műveletben a valóságra valósan ható elem, mert nem tudjuk, hogy mi volt a művelet konkrétan."

Szép próbálkozás, csak megalapozatlan.

A pendrive tartalma nem változik meg. Az adattárolás biztonsága megköveteli a hibajavítást.
Ha a babonás műveletekkel bármit lehetne változtatni, akkor már gigaszoros milliomos lennék. Az utalást megdelejezném a telefonom és az utalt összegnél nagyobb érkezne meg. A különbözetet visszakérhetném.

Amúgy ingyen tartok szemmelverés és ráolvasás tanfolyamokat, ha előtte pénzért tanulod meg a szemmelverés és ráolvasás elleni védekezést. A tanfolyam elvégzéséhez elegendő átutalnod a másfél millió forintot. A tananyagot az éteren keresztül átsugárzom az elmédbe és azonnal megtanulod. Ennek legalább lesz kézzelfogható hatása, ha kápében hozom ki a pénzt a bankból. :DD :DD

Ez a hozzászólás nem tekinthető üzleti ajánlatnak!

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1418) Goose-T válasza szaszlaci (#1401) üzenetére


Goose-T
veterán

Kisregényeket írt ide, de egy ABX tesztre bezzeg nem volt ideje! ;] Pedig ha nem tudná, hogy kell, itt egy kis tutorial.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#1419) proci985 válasza Elf (#1399) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

surround erositoknel jellemzoen van sajat kalibralomikrofon.

egyebkent ha nincs kalibralomikrofon is jellemzoen utana lehet allitani, ez akkor jo ha a ket hatso hangfalat az ablakok miatt akarhova nem lehet rakni (pl "wife acceptance" faktor, vagy a nagyszoba miatt).

(#1413) schawo : vagy csak nagyobb volt a terheles a szolgaltato switchen masnap es emiatt a youtube automatikusan csokkentette a bitratat.

mondjuk vegigkovetve a gondolatmentet innentol eleve nem is szabadna streamelni, mert a szolgaltato switchei nem specialis labakon allnak. sot a spotify / tidal datacenterje se, szoval emiatt csokken a szolgaltatas minosege.

(spotify google cloudot hasznal, a kep egy google datacenterbol van. es a switch nincs specialisan kezelve!)

szaszlaci (1401): picit finomabban, meg ha nem is ertesz egyet, szemelyeskedesbe ne menjunk bele, maradjunk szakmai talajon.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#1420) #71562240 válasza proci985 (#1419) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hehe. Picit finomabban... De csak egy icikepicit...
Na de mit várjunk a könnyű kézzel baromságozó moderátortól.

(#1421) liszi70 válasza #71562240 (#1420) üzenetére


liszi70
nagyúr

Azzal a baromságozással semmi baj nincs. Szerinte baromságot írtál, és azzal nincs baj, ha ennek kifejezést ad. Te is, más is ezt szokta, max. más szavakkal. Abban viszont egyetértek veled, hogy egyáltalán nem "picit" volt személyeskedés.

[ Szerkesztve ]

(#1422) proci985 válasza #71562240 (#1420) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Töröltem, igaz.

---

Viszont az OSI/ISO modellnek tényleg nézz utána, mert félreérted. Egy it fórumon pedig ki fognak javítani ezért. És ennek köze nincs ahhoz, hogy mi van a nevem alatt.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#1423) #71562240 válasza proci985 (#1422) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az OSI/ISO modell működésének sajnos semmi köze a szóbanforgott hangjel vagy nem hangjel vitához, amihez fel volt hozva. Az puszta terelés volt, de akkora, mint ide Lacháza - aminthogy az az egész hozzászólás az volt a gyalázkodás mellett. És nem kell utánanézetni, sose szólok hozzá olyanhoz, amihez nem értek - ez alapvetően nem neked szól, hanem itt is vagy tíz-húsz embernek, akik folyton felfedezik a spanyolviaszt a másiknak, hogy az nézzen utána olyasminek, amin az a másik már a szövegéből is eleve láthatóan rég túlhaladt - típusjelenség, ekkora tömegben persze törvényszerű, hogy ilyenek is vannak.
De nem akarom ezt se rágni, csak ha már mondtad, válaszoltam. Régóta nem szólok hozzá itt, régóta csak válaszolgattam. A továbbiakban válaszolni se fogok itt, mert már lyukacsos a rétestészta, annyit nyúlott. Lehet idiótázni engem is, Longot is, másokat is, abba eddig se szóltam bele, de értelmes kérdésekre se válaszolok már itt, mert úgyis ráakaszkodik néhány kibic. Bocs a zavarásért.

[ Szerkesztve ]

(#1424) CPT.Pirk válasza #71562240 (#1423) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A #1389-re egy lényegretörő igen vagy nem-et még azért írhatnál. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#1425) #71562240 válasza CPT.Pirk (#1424) üzenetére


#71562240
törölt tag

De amint láttad, erre rögtön ott válaszoltam. Azt is láttad, hogy a válaszom mely kifejtésre utalt. Amelyben ugyebár félreérthetetlenül ott volt, hogy igen. És hogy ez régi tudományos paradigma.

(#1426) proci985 válasza #71562240 (#1423) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

de, az ISO / OSI modell pontosan azt irja le, hogy ami szerinted hangjel, az a valosagban lehet waveform, de ugyanugy lehet optikai vagy radiojel is a fizikai layeren (ld az otthoni storage server ami eppen wifin kommunikal a halozati lejatszoval, vagy pl videovagasra hasznalt workstationoknel az optikai kapcsolat a storage serverrel). de a kulonbozo halozati eszkozok kozott a kommunikacio a transport layeren mozog, es afolott jon egyaltalan a kepbe maga a szallitott adat, ami lehet ugyanugy egy container ami zenet tarol, vagy egy hozzaszolas a neten, vagy barmi. containerek kibontasa egyebkent jellemzoen valahol a presentation / application layer kornyeken tortenik, szoval a 6-7. szinten. a fizikai az elso.

az emlitett fizikai reteg egyebkent annyira alacsony szintu, hogy halozati programozasnal se szokas vele foglalkozni, hogy megis milyen formaban megy at az adat. megoldastol fuggoen az ember valahol layer 4-7 kozott szokott lenni a rendszer igenyeitol fuggoen. ez hibaturo rendszerekre is igaz (esetleg ott meg par funkcio atnyulhat layer3ba). ad abszurdum: ha csikos kerti horcsogok fustjelekkel kommunikalnanak a halozati pontok kozott, az se valtoztatna semmin.

egyebkent gondolj bele, ha az ethernet kabelen lenne valtozas a routertol fuggoen, akkor hogyan tudna a wifin ulo chromecast rendesen mukodni. mindenhol. berendezestol fuggoen. amik mind-mind beleszolnak a jelterjedesbe.

szoval: nem, a router nem valtoztat az adatokon*.

*adatkon alatt itt payload datat ertek (nem pedig mondjuk priority beallitasokra), felteve, hogy a router nem doglodik de az meg egyertelmu mert nem megy at adat / szakadozik a kommunikacio. pontosabb megfogalmazas az, hogy router nem egy analog erosito, hogy a rajta atmeno audio adathalmazt olyan formaban tudja valtoztatni, hogy az a hangzas minoseget tudja valtoztatni, eltekintve a [nincs_hang] / [csak_zorej] allapotoktol (ahol a csak_zorejhez valami iszonyatosan elrontott stack is kell).

ha ez tenyleg paradigma lenne, akkor annak a kutatasi irodalomban nyoma lenne. ezzel szemben a valosag meg egyszer az, hogy a fizikai retegen vagy atmegy az adat, vagy nem, es ha atmegy akkor tobb lepcsoben lehet (es adott esetben kell is) validalni, hogy a payload rendben atjott. viszont ebbol a validalasbol / hibajavitasbol a felhasznalo jobb esetben nem szabad, hogy eszrevegyen barmit is. egyebkent egy banki applikaciot vagy egy cloud solutiont nem lehetne uzemeltetni. mindket megoldas letezik es jol mukodik, azokhoz kepest meg bithelyesen atvinni egy akarmilyen filet kb trivialis feladat. pl ott a celra a TCP protokol ;).

ennel jobban nem tudom nagyon megfogalmazni. de ha gondolod probald ki, mozgasd a routert egy betonfal moge es nezd meg, hogy mi az a pont ahol meg tud a chromecasttal kommunikalni es az atvitel vagy megy, vagy egy ponton siman megszakad ahol mar tul rossz lesz a vonal barmit attolni.

vagy ugyanugy rakhatod talpra a routert, hatha utana pontosabban mennek at a banki atutalasaid.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#1427) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Felesleges magunkévá tenni a hivatalos tudomány dölyfös képviselőinek hamis álláspontját, mert hamarosan elsöpri az egészet a paradigmaváltás szele, és őseink tapasztalata újra előtérbe kerül. Biztos vagyok benne, hogy a jövő kutatásai befűtenek azoknak akik csak a tesztelők túlfűtött érzelmeinek tulajdonítják a fűtött órajel pozitív hatását. Korábban arról sem álltak rendelkezésünkre adatok, hogy milyen gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki egyes hagyományos technikákkal előállított gyümölcskészítmények, és az órajel között, de mára egyértelmű mérések bizonyítják, hogy a lekváros órajel a legmodernebb ipari megoldásokkal is felveszi a versenyt. Ráadásul töredék áron!

(#1428) proci985 válasza Kisgépkezelő (#1427) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

:DDD

egyebkent komolyra forditva a mai tudomany szo szerint oseink tapasztalatara epul. Plato barlang allegoriaja pl remekul leirja az emberi percepcio es a vilag kapcsolatat, avagy a megfigyelo es a megyfigyelt kozotti limitaciokat. utobbi kiserleti metodikanal a cause-effect relation miatt erdekes. meg ugye megintcsak a megfigyelhetoseg, ami kiserleti metodikanal egyben merhetoseget is jelent.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#1429) #64791808


#64791808
törölt tag

Miert etetitek a trollt? Lathato, egyetlen kommentemre sem valaszolt, mert nem tud, de az tereles csupan, meg gyalazkodas. Felesleges, az uriember ugyanaz a kategoria, mint a laposfold-hivok, a chemtrailesek es az oltasellenesek. O TUDJA, mert o ert hozza, es senki mas.


(#1430) nyisziati válasza #64791808 (#1429) üzenetére


nyisziati
veterán

Ezt már régóta akartam kérdezni. :)

(#1434) szaszlaci válasza #71562240 (#1410) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Milyen szépen átalakult a tematika, mióta az MP3-világítótorony talapzata be-beszakadt itt-ott...

A vicc, hogy ez a cikk szinte valóban világítótoronynak számít.

No de akkor most én is írok egy kisregényt, csak hogy lásd, milyen örömteli ekkora hozzászólásokon átrágni magad.
Csak elmélkedés, semmi komoly. :)

Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.
Számomra nem hit, hanem ténykérdés az anyagi világ illúzióbeli mivolta, ésatöbbi, de ezt sem bizonygatni nem akarom, sem másra ráerőltetni, mert akit érdekel, utánamegy, akit nem, csak magát fosztja meg. Általában az akar mást meggyőzni, aki nem biztos abban, amit gondol.

Nem zárom ki teljesen még akár azt sem, hogy egy analóg hangszalag kézrátételtől változhat. Hitelesnek tűnő információk szerint fotonok viselkedése, sőt, alapvető természete változik a megfigyelő személyétől. Hogy maga a fény sebessége, mozgása független az anyagi világtól: speciális relativitáselmélet. Anyagot még a kvarkok szintjén sem találtak. Az információ gyorsabb a fénynél. Satatatöbbi.
Nem tudhatom, hogy ezekből mi igaz, itt mindannyian csak véleményekre hivatkozhatunk, és ki-ki azzal szimpatizál, ami közelebb áll a világképéhez. Az viszont biztos, hogy a materialista álláspont borzasztóan önkorlátozó és szűklátokörű, mert az nem a racionalitást jelenti, hanem a lehetőségek kizárását, ergo a kreativitás, intuíció eldobását. Bocsánat, ha ezzel valakit megbántottam. De minden áltudomány, és szelektálás nélküli az összes ezoterikus maszlag, korlátozás nélküli befogadása és hangoztatása, az talán még ennél is rosszabb.
Nem is érdemes ilyen téren vitatkozni senkivel, értelmetlen, ez megyőződés kérdése.
Csak azért írom ezeket, hogy nekem nem csak az MP3 létezik.

De!
A pendrájvon tárolt, vagy a router által feldolgozott adatot egy ember által készített gép fogja tovább alakítani, és digitális jel szintjén ez tökéletesen ismert, ellenőrizhető, összehasonlítható, megismételhető.
Ha egy nyomtatott könyvre parfümöt fújok, az olvasó személy biztosan másképp fogja értelmezni az olvasottakat, mert befolyásolja a rengeteg tényezőből egy olyan, ami ismert.
Vagy küldök mellé egy SMS-t, hogy XY ajánlásával, amivel aztán tényleg csak információként számolhatunk, az is befolyásol.
De ha azt a könyvet szkennerbe rakom és ráeresztek egy karakterfelismerő programot, akkor nem lesz más az eredmény. Csak ha elmosta a betűket a parfüm. Vagy a személy másképp teszi be azért, mert az illat befolyásolta olyan mértékben, hogy amiatt változik a szkennerrel beolvasott kép. Vagy a karakterfelismerő programot másképp állítja be. Ezek mind emberi tényezők.

De!
Digitális szinten nincs emberi tényező. Még azt is elfogadom, hogy az ember talán befolyásolhatja a félvezetőkben az elektronok mozgását. De annyira nem, hogy ez más logikai szinteket eredményezzen, úgy, hogy igazibban szóljon a zene. Ha erre képesek lennénk, akkor vélhetően nem okozna gondot akarattal programhibát generálni.
És itt végig átlagemberekről beszélek, csak hogy ne vigyük félre.

Egy ajtókulcsot hiába simogatok, hiába vagyok hozzá kedves, ezek az emberek és élőlények által hasznosítható dolgok. Ettől nem fogja az a kulcs jobban nyitni az ajtót. Még azt is hajlandó vagyok nem kizárni, hogy nagyobb eséllyel nyitja ki, mert a tudatommal befolyásolok bizonyos anyagi vagy egyéb vonatkozásokat. De vagy nyitja, vagy nem. Mint digitális megfelelő.
Olyan nincs, hogy ettől jobban fogja nyitni az ajtót.

Az meg, hogy igazi kék gyöngyök meg fakocka a kínai fűrésztelepről, hát ott aztán tényleg semmi nincs, mert az nem egy Ember, így nagy betűvel, hanem csak egy fakocka.

A FLAC++ hajszolása is nagyon közel áll ehhez, főleg, mikor olyasmikkel párosul, hogy a 320 MP3 azonnal hallhatóan rosszabbul szól, de nevetséges ide-oda kapcsolgatós vakteszten sem sikerül ezt igazolni.

Teccikérteni?
Meg lehet magyarázni egy oldalon keresztül, miért táncolsz el a vakteszt elől, úgy hívják, felelősségelhárítás. Vagy el lehet fogadni, hogy nem tudsz mindent (is), mert mi emberek ilyen értelemben tökéletlenek vagyunk. És akkor el lehet kezdeni fejlődni, többé válni. Kezdetben egyszerű ismeretek szintjén, aztán ennél sokkal lényegesebb téren is. Tévedéseink elismeréséhez és a változtatáshoz rugalmasság szükséges és persze bátorság. Miért félsz ennyire a változástól? Miért ez a fórumos hozzáállás az egyetlen biztosnak vélt pont az életedeben?

Az pedig nem megengedhető, hogy a kezdetektől fogva, szünet nélkül, azon fáradozol, hogy a topikot ide egyáltalán nem illő dolgokkal, pusztán azon öncélú érdekből, hogy rád figyeljenek, próbálod kibillenteni és széjjeltrollkodni, anélkül, hogy bármilyen értelemben véve hasznos cselekvést mutattál volna fel.
Szerény véleményem szerint, ha ezen most azonnal nem változtatsz, nem marad más, mint a tiltás.

---

Ami a cikk témáját illeti, holnap hajnalban megvan a négy hét. Beleírtam volna, ha eddig érkezik értelmes cáfolat. Lezso eredménye is belekerült, meg persze az egyéb szürlet is, amik mind engem igazoltak.
A fórum követését tovább nem ígérhetem, nem hiszem, hogy a jövőben túl sok hiteles és hibátlan ABX teszt, értelmes indoklás, vagy használható mérés fog érkezni.

Ja igen, ha elgurulna a gyógyszer, nektek csináltam! :))

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1435) #71562240


#71562240
törölt tag

Példa.


Új Válasz 2020-02-27 08:29:56 (#1429) Cerebellum
Cerebellum
őstag
Miert etetitek a trollt? Lathato, egyetlen kommentemre sem valaszolt, mert nem tud, de az tereles csupan, meg gyalazkodas. Felesleges, az uriember ugyanaz a kategoria, mint a laposfold-hivok, a chemtrailesek es az oltasellenesek. O TUDJA, mert o ert hozza, es senki mas.

Most függetlenül attól, hogy illetőt már egy hét óta ignorálom másokkal kapcsolatos viselkedése miatt (rám tegnap írt először), nézzük csak, hogy melyek azok a bizonyos "kommentek", amelyekre úgymond "egyre se tudok válaszolni". Nem lehet, hogy ezek tényleg terelések és gyalázkodások csupán?

Nézzük az elsőt:

Új Válasz 2020-02-26 11:05:36 (#1367) Cerebellum kammerer (#1362)
Cerebellum
őstag
Szentseges nazareti kaporszakallu turosfarku szuz maria! Vigyazzatok, ez az ember felfedi itt vegul a titkunkat, hogy urgeborbe varrt marsi pillangok szortirozzak az ilyen routerekben a nullakat meg az egyeseket!

Vegem van...

Hát igen, nem tudtam válaszolni erre a mély szakmaiságra, amely semmiképp se terelés és gyalázkodás csupán.
A második:

Új Válasz 2020-02-26 11:35:47 (#1372) Cerebellum liszi70 (#1370)
Cerebellum
őstag
Haggyadmán. Hívö emberrel nem vitatkozunk.

Hát, való igaz, ezen is fennakadt a tudományom. Nem tudtam mit válaszolni a magvas, semmiképpen sem terelés és gyalázkodás kifejtésre. Na és itt a harmadik:

Új Válasz 2020-02-26 13:29:44 (#1386) Cerebellum kammerer (#1385)
Cerebellum
őstag
Rendben, legyen neked hangjel :) Menj szepen, idd meg a kakaot :)

Oh, ez megint úgy telibetalált a semmiképpen sem terelés és gyalázkodás mélyenszántó szakmaisággal, hogy hát igen, ehhez megint kevés lettem. Na de a negyedik!:

Új Válasz 2020-02-26 16:21:20 (#1406) Cerebellum kammerer (#1390)
Cerebellum
őstag
De pedig kurvara mondogatjuk, hogy az NEM hangjel. Olvasd mar el legy oly kedves, hogy hogyan mukodik az ISO-OSI modell. A hangjel az Layer 7-en letezik, a fizikai kommunikacio meg Layer1-en van. Ez a baj veletek, vallasosokkal, hogy teljesen mindegy, hanyan mondjak, hogy TEVEDSZ, teljesen mindegy, milyen ervekkel tamasztjak ala, te akkor is mondod a magad faszsagat. Rakod egymas utan a szavakat, irodalmilag probalod analisan megeroszakolni a fizikat.

A masik tema: van egy rakos ember, reszletek mellekesek. Az egyik este emberunk elkezd nagy banataban disznosajtot enni. Izlik neki. Masnap is vesz egy adaggal, es ez igy megy egy honapig. Egy honap utan megy kontrollra, ahol az orvos elmondja neki, hogy a rakja spontan recesszionak indul. Tadaaaaa: a disznosajt gyogyitja a rakot!

Ha jobban tetszik, leirom latinul: Post hoc, ergo propter hoc. Ennek az a lenyege, hogy az esemenyek egymasutanisaga NEM jelenti, hogy azok ok-okozati kapcsolatban vannak.

A nagy helyzet az, hogy te 2. kategorias erveles folytatsz, ami azt jelenti, hogy a celod nem a kozos helyes allaspont megtalalasa, hanem hogy neked legyen igazad. Nem lesz. Leirhatsz meg 100 hsz-nyi ezoterikus faszsagot, akkor sem lesz. Az ember nyugodt szivvel radhagyna, dagonyazz csak a sajat hulyesegedben, de a magadfajta veszelyes. Sok ember fogekony az ezoterikus es transzcendens marhasagokra, es ahelyett, hogy ezek az emberek fizikat meg hangtechnikat tanulnanak, olvassak majd toled, mint felkent onjelolt mestertol, hogy hangjel, meg pránanadi... Iszonyu karokat okozol, innen meg az van hatra, hogy Grabovoj-szamokat kezdj irogatni. Kinezem beloled.

Természetesen ez se terelés és gyalázkodás a teljesen nem ide való szövegeivel, hanem magvas szakmai szöveg, amihez hát kammerer kevéske. (Őszintén szólva, ennek kapcsán még el is gondolkodtam, hogy felidézem illetőnek a régi szociológusi viccet a francia faluról, amely bizonyította, hogy a gólya hozza a gyereket, de aztán eszembe jutott, hogy illetőt eleve már egy hete ignorálom - amellett, hogy amúgy se volt miért reagálni.)

Nos, ezek voltak azok a bizonyos semmiképpen sem terelés és gyalázkodás "kommentek", amelyekhez kammerer ugyebár mindahányszor kevéske volt, hogy reagálni képes legyen rájuk, lásd: "Lathato, egyetlen kommentemre sem valaszolt, mert nem tud, de az tereles csupan, meg gyalazkodas."

Bárki láthatja, hogy nem terelő és gyalázkodó "kommentek" ezek. Egyszerűen kammerer nem tud. Be kell vallani. Kammerer egyszerűen kevés ehhez. "Miert etetitek a trollt? Lathato, egyetlen kommentemre sem valaszolt, mert nem tud, de az tereles csupan, meg gyalazkodas."

(#1436) Elf válasza szaszlaci (#1434) üzenetére


Elf
aktív tag

Köszi a mindent! Én okosabb lettem tőle. :R

(#1437) #64791808 válasza #71562240 (#1435) üzenetére


#64791808
törölt tag

Most sem azt irtad le, hogy hol tevedek, most sincs valasz arra, hogy egy halozati eszkozon atmeno IP-Packetek miert hangjelek nalad, ahogyan arra sem, hogy a kulonbozo varazslasok hogyan valtoztatjak meg a biteket.

Igen, en abszolut gunyosan es arrogansan viseltetek a hulyeseggel szemben. Aki ismer itt a forumon, az tudja. Nem titkolom, es nem szegyellem. Mert csak igy lehet hozzatok allni. A tortenelem soran a vilagot mindig a tudomany vitte elore. Ma is az viszi elore, te pedig minden eroddel ennek az utjaban allsz. Amire viszont en kepes vagyok, es te nem, az az, hogy revidealjam a nezeteimet. Ha "kinyilatkoztatok" valamit, majd hatan jonnek egyszerre, tenyekkel/forrasokkal, hogy nincs igazam, akkor felteszem a kezem, es elnezest kerek, amiert hulyesegeket beszeltem. Volt mar ra pelda. Itt az elmult parszaz hozzaszolasban egy tucat ember leirta szepen, egy masik tucat csunyan, hogy tevedsz. Felkertek vaktesztre, azt is ignoraltad. Nem letezik a vilagon olyan informacio, ami teged megingathatna abbeli hitedben, hogy te tudod helyesen.

Tudodmit? Feladom, neked van igazad :D

Es koszonom neked. Ma tanultam egy rakat nagyon fontos dolgot:

1., Sose szegd meg a sajat szabalyodat. Az enyem az volt, hogy ne vitatkozz szektas emberrel. Megszegtem, meg is lett az eredmenye...

2., Az emberek vagynak a megmagyarazhatatlanra es a varazslatra.

3., A Prohardverre annak idejen a szakmaisag miatt regisztraltam. Nagyon sok eve. Az akkor meg is volt. Mostanra ez eltunt. Ha meglenne, mindketten bant kapnank. Te a marhasagok miatt, en a stilus miatt.

4., Ez a legfontosabb. Paradigmavaltasra van szukseg. A hozzad hasonlo elemeket nem megallitani kell, mert lathatoan nem lehetseges. Ha ennyire a transzcendens okorsegek kellenek nektek, hat legyen. Ki kell talalni, hogy milyen atveressel lehet elszedni a penzeteket. :D

(#1438) Chris Kiki válasza #64791808 (#1437) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

Ki kell talalni, hogy milyen atveressel lehet elszedni a penzeteket.

Ezzel kicsit elkéstél, lásd Furutech.

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#1439) Goose-T válasza Chris Kiki (#1438) üzenetére


Goose-T
veterán

Viszont csődbe ment a Coconut Audio, úgyhogy megnyílt egy piaci rés! :DDD

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#1440) #64791808 válasza Chris Kiki (#1438) üzenetére


#64791808
törölt tag

Valo igaz, de jobb keson, mint soha :)

(#1441) Degeczi válasza Chris Kiki (#1438) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ó, miért is nem lep meg, h a nevükre rákeresve, a süketelésbajnok av-online oldalán találok tápkábeltesztet....

(#1442) arnyekxxx válasza Degeczi (#1441) üzenetére


arnyekxxx
veterán

azért valahol tiszteletet érdemel ilyen szellemi műalkotások létrehozása:

Először a hagyományos, fekete, a készülékgyártó által mellékelt kábellel hallgattunk zenét. Összevisszaságot lehetett érezni a térben. A dinamika hiányos volt, a basszus pedig ugyan erőteljesen, testességgel támasztotta alá a zenét, de nem tudott stabil pontként maradni a levegőben.

[ Szerkesztve ]

(#1443) Degeczi válasza arnyekxxx (#1442) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Igen, ezekre gondolok, minden más "tesztjük" is ilyen bullshit-generátorral gyártott szövegekkel van tele.

(#1444) Kr/\toS


Kr/\toS
senior tag

#1434 szaszlaci

"Az meg, hogy igazi kék gyöngyök meg fakocka a kínai fűrésztelepről, hát ott aztán tényleg semmi nincs, mert az nem egy Ember, így nagy betűvel, hanem csak egy fakocka.

A FLAC++ hajszolása is nagyon közel áll ehhez, főleg, mikor olyasmikkel párosul, hogy a 320 MP3 azonnal hallhatóan rosszabbul szól, de nevetséges ide-oda kapcsolgatós vakteszten sem sikerül ezt igazolni."

Hát azért nem kéne kilengeni a csúsztatás irányába főni! A kék színű gyöngy, meg a kínai kősó hatása a hangminőségre nem kérdéses hogy orbitális bullshit, de azért a flac-mp3 viszonyában van mérhető difi, még ha valakik nem is érzékelik egy fakockán hallgatva! :)
Miért haragszol te ennyire a hifistákra? Sokat bántottak.... valamiért?! :)

[ Szerkesztve ]

(#1445) Frawly válasza borix (#1345) üzenetére


Frawly
veterán

Nem élvez előnyt egyik sem. Az audiofilek az aac-t (=m4a) tartják a legjobbnak, mert az hangyányival jobban szerepel vakteszteken, de magas minőségben mindegyik lossy codec transzparens. Csak abban különböznek, hogy ezt a minőséget konkrétan melyik codec vagy azon belül melyik encoder melyik minimális bitrátán kezdi elérni, erről szeretnek vitatkozni, de ha tényleg magas minőségszintről van szó, azaz 200 kbps feletti bitrátáról, ott már nem nagyon lesz különbség az egyes codecek között. Amikor ez érdekes, hogy melyik codec, az általában 128-192 kbps alatt van, mondom változik, hogy ki hol húzza meg az alsó határt.

A felsoroltak közül használd, amelyik bejön, amivel eddig meg voltál elégedve, és az eszközeid, lejátszóid támogatják.

Nekem régen ez a LAME mp3 volt, előbb -b320 -q0 beállításon, majd -V0-áson. Alapvetően meg voltam vele elégedve, de haladjunk a korral, és nem használhatunk örökké mp3-at alapon váltottam Ogg Vorbisra, kb. azonos bitrátákon használva. Az Opus-szal az a bajom, hogy mindenképp újramintavételez 48 kHz-re, és bár szakértők szerint ennek nincs a minőségre romboló hatása, én mégis felesleges kavarnak tartom és nem szimpatikus emiatt, ennek ellenére nem hallok minőségi különbséget az ogg-hoz képest szubjektíve, nem tudok belekötni az Opus minőségébe sem. Az Opus akkor a legjobb, ha őrületesen alacsony bitrátáról van szó, 96 kbps és alatta, ebben a szegmensben teljesít a legjobban, ezen a szinten az Ogg Vorbis és aac gyengébb egy kicsit, az mp3 encoderek meg kb. labdába nem rúgnak. Meg az Opust streameknél szeretik nagyon a low latency meg a nagy hibatűrés miatt.

Az aac-vel sem lenne bajom minőségre, hanem azt azért nem preferálom, mert egy licencköteles, zárt formátum, amiből ráadásul csak az Apple-féle megoldás jó (QAAC), és az sem platformfüggetlen (Windows/Mac only), meg nem nyílt forráskód, és ilyen zárt proprietary megoldásokat nem akarok támogatni, főleg akkor nem, ha egyébként van a feladatra teljesen jó, egyenértékű opensource, licencmentes alternatíva (pl. Ogg Vorbis, meg most a szabadalmak lejártával az mp3 is ilyen lett, a LAME meg önmagában mindig is opensource volt). De akinek ez nem fontos, annál a QAAC is teljesen jó megoldás lehet.

(#1446) greenmeister


greenmeister
tag

Furcsa hogy a flacot mennyire istenlik itt egyesek. Miert hihetetlen az hogy a lossy codecek magas bitran sok embernek sok helyzetben megfelelnek. Autoban, discoban, radioban, tvben kb mindegy hogy mondjuk egy 44,1es flac vagy egy 320as mp3rol szol a zenei alafestes. A cd 22050hznel vag, mig mondjuk az opus 20khznel. Egy konstans 21000hzes hangot azert kivancsi lennek ki es milyen hangeron hallana meg akar egy atlagos lakásban hatterzajokkal (huto zugas stb a hatterben). Masik ami csaloka az a tesztelgetes. Valtogatod a zenet ABX vaktesztel es fulelsz hogy mi az elteres. A valosagban persze ez igy sosem zajlik le. Fogod es elinditod mondjuk az autoradiod es pont. Vagyis egy magas bitrate lossy meg egy flac kozott azert egyszeru a valasztas szerintem ha erdekes a tarhely vagy savszelesseg. A hozzaszolasokat vegigolvasva, nekem kicsit ugy tunik hogy tobben szeretnenek elesen hallani, mint ahanyan erre valoban kepesek esetlegesen. Hardverek tekinteben meg egyenesen.... Szoval tobben "kritizaljak" a softwaret pedig lehet hogy a hardverukben van gyengebb pont is. Es a vegere. Nem tartom kizartnak hogy egy - 10db-es szobaban millios cuccal lehet 20/20-as ABX tesztet csinalni.

MSI B150A GAMING PRO - G4560 - Raijintek Aidos Passive 8GB DDR4 2133MHz - OCZ 60GB Agility 3 SSD - Sapphire RX 570 - THERMALTAKE V3 BE - EVGA 750GQ - Logitech MK320 - Grado SR60 - Microlab Solo 6c

(#1447) liszi70 válasza Kr/\toS (#1444) üzenetére


liszi70
nagyúr

"azért a flac-mp3 viszonyában van mérhető difi"

Ez most kb. 436-odjára lett deklarálva itt. Ez egy alapvetés. Mérhető, egyesek számára hallható különbség van, sem a cikk, sem a kommentek lényegi része nem állít mást. Más kérdés a "vécéből is kihallom zárt ajtó mögül", meg a "feleségem is kihallja a konyhából"-típusú bullshit, amivel gyakran lehet találkozni. Hogy valós-e a különbség-hallás vagy csak placebo, ennek eldöntésére jó az abx-teszt, amivel bizonyítható. Nem a cikkírónak vagy a topiknak, hanem legfőképpen magának. Többen bizonyították már, hogy tényleg hallják a különbséget, nem pedig csak azt hiszik, hogy hallják. (Egyelőre egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyennel találkoztam évek alatt, de van ilyen.) Lehet, hogy sokan megpróbálkoznak a teszttel, de a topikokban az eredmény ritkán jelenik meg. Az, aki azt állította, hogy hallja, és elbukik a teszten, sajnos nem fog turnézni vele, hogy bocs, tévedtem. Önigazolásképpen ráfogja valamire, miért nem sikerült, pedig ő "hallja". De a legjellemzőbb, hogy meg sem csinálják. Hogy miért nem, annak különböző okai vannak, most ne menjünk bele, hosszú. :)

[ Szerkesztve ]

(#1448) Kr/\toS válasza liszi70 (#1447) üzenetére


Kr/\toS
senior tag

Olvasom a topikot egyébként. ;)

Nem arra gondoltam; hallja-e vagy sem a különbséget, hanem hogy van-e vagy sem. Mert Szaszlaci kommentjében kicsit a össze lettek mosva a határok a kimutatható dolgok, és az olyan placebó baromságok között aminek tényleg nem sok értelme van. Erre mondtam hogy azért ne csúsztassunk.

(#1449) schawo válasza Kr/\toS (#1448) üzenetére


schawo
titán

Szerintem is csak azon szabad vitatkozni, hogy van-e különbség, vagy sem. A hallom-e vagy sem nem vitatéma. ABX nem szent tehén.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1450) Kr/\toS válasza schawo (#1449) üzenetére


Kr/\toS
senior tag

Várj itt kell bólogatni hogy:

mp3<flac if abx=1, if abx=0 mp3=flac :) ?

Tereltek. Reflektáltam egy érvelésre, nem kéne kicsavarni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.