- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
electrodoki
aktív tag
Sajnos, ha "komolyabban" játszol, dolgozol, szórakozol egy géppel, csak a winfos marad. Hozzá kell tenni, hogy használtam linuxot is, de nem vált be, a játékok gyér támogatása miatt. Szórakozni meg kinek van kedve a virtual sz@rokkal. De az is igaz, ha van megfelelő vasad, és normálisan, nem összetákolt driverekkel telepíted a win-t, semmi baj nincs vele. Nekem atom stabil. SSD, 16G ram stb... Smart security gondoskodik immár 8 éve a vírusokról, és sosem volt gondom. A linuxnál sok a macera sajnos. Munkára kiváló, de szórakozás, játék fronton sajnos kuka! Főleg játék fronton. Ezt a linuxos sztímet meg hagyjuk sztem... Szintén kuka.
-
ldave
félisten
Néha elgondolkozom, hogy teszek újra egy próbát, csak fogalmam sincs, hogy miként tudnám a Windows 10-et visszatenni, ha esetleg meggondolnám magam (eredeti, csak nem tudom mi a product key).
-
Syl
nagyúr
>Ősi dual core laptopon a win10 gyorsabban feláll minta 16.04-es xubuntu.
Az én tapasztalatom a bootidővel kapcsolatban a következő:
A win10 gyorsabban eljut a login ablakig (gyorsindítás itt is off), mint a linux. Ellenben utána nagyot változik a helyzet. A linux kb 2 mp alatt hadra kész, a tízes meg még 10-15 másodpercig malmozik.
A dolog látványosan egyértelmű, mivel ugyanazt az asztali naptárprogramot használom mindkét rendszeren (rainlendar), indítópultból indulnak.
Plusz, ha windows-on a login után, de a naptár megjelenése előtt kattintgatok a tálcára kihelyezett ikonokra, semmi nem történik. Vagyis a windows szokás szerint becsapja a felhasználót a gyorsabb indulás illúziójával. -
-
nemlehet
őstag
Tök jó, csak a pendrive pont azért jó mert bármelyik gépbe bepattintom másolom fel-le ami kell aztán repülök tovább. Szóval az Ext csak akkor használható ha minden gépre fel tudod rakni a plugint amit használni fogsz, ez pedig úgy nagyjából az emberek 90%-nál nem megoldható.
Amíg a piac 95%-át adó platform nem támogatja az Ext fájlrendszereket addig marad az NTFS. -
Dave™
nagyúr
Nem tudom hogyan lehet kezelni 20-30-50 tabot, szerintem már a 10 is elég sok. Főleg olyan böngészőkben, amik nem támogatják a fülek rögzítését vagy csoportosítását (a Vivaldiban mindkettő lehetőség). Használj Firefoxot, az kevesebb memóriát igényel, a Chrome és társai erőforrásigényesek, minden platformon (persze attól még egyáltalán nem biztos, hogy normális ami nálad van, de az én felhasználói szokásaim eltérnek így nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni).
-
Dave™
nagyúr
Én altatni szoktam a gépet, tehát bőven több az uptime mint 5-6 óra, átlag 10 körüli fület használok és nem érzek lassulást. Igaz most Vivaldit használok, előtte meg Opera volt, de nagyjából hasonló. És ugyanez igaz a Surface Pro-ra is, ami sokkal gyengébb hardver mint a mostani, meg a Pro 2-re is, meg egy Dell E5520-ra is.
-
Dave™
nagyúr
Surface Pro (2) és Ubuntu: azért a zárójel mert Pro 1-en is használtam, most már csak 2-esem van. Érintő, tpye cover és toll is megy hiba nélkül, ahogy a webcam, mikrofon is. A toll gombjai más sorrendben vannak, azt felül lehet írni scripttel, de a törlés funkció alapból nem megy. Az altatásból a type cover vissza tudja hozni (akaratod ellenére), ezt le lehet tiltani az ACPI fájl szerkesztésével (erről írtam az Ubuntus topikban). Minden más megy hiba nélkül. A TLP csomagot érdemes telepíteni a hosszabb üzemidő miatt, teljesítménye kiváló, Ubuntu alatt egyébként is jó az érintőképernyős támogatás, van on screen keyboard (limitáció: Chrome és ezen alapuló böngészőkben nem ugrik fel magától, manuálisan kell megjeleníteni, ez a Chrome hibája). A felület tök jól skálázható (szemben a Windows-zal), és nem lesznek mosottak sem a betűk, sem az ikonok nagy DPI mellett sem. Röviden ennyi
-
Freel
tag
Nagyon örülök a Linuxos írásnak. Én személy szerint teljes mellszélességgel támogatom a Linux terjedését, mert sokkal okosabb, emberbarátibb, kézhezállóbb rendszer, mint a windows. A testreszabhatósága pedig a leg-leg, nyilván, mivel bármibe belenyúlhatsz a rendszeren belül. Én mondjuk az Ubuntut nem szeretem, szerintem buta és lassú (Linuxos berkeken belül). Én pár éve Manjaro-t használok teljes megelégedettséggel. Brutálisan gyors (sokkal-sokkal gyorsabb, mint egy Win10). Amióta pedig implementálni kezdték a Vulkan-t a rendszerbe, a játékok sokkal gyorsabbak, mint windows alatt. Akik pedig jönnek a "játékra nem jó" meg "nincs rá játék" marhaságokkal, azok kezdjék el olvasgatni sürgősen a gamingonlinux.com -ot, hogy a fejükben lévő sűrű tudatlanságot szétcsapassák...
Csak egy pár példa az utóbbi hónapokból: XCOM 2, Mad Max, Deus Ex: Mankind Divided, Hitman, Civilization VI, DiRT Rally stb. stb. stb.
Jah és már sikerült elindítani Wine alatt a The Witcher 3-at is...
A Vulkan API miatt valószínűleg az összes játék meg fog jelenni a jövőben Linuxra is. A Star Citizen már biztosan. -
Zoli133
addikt
Nem a hibrid alvás miatt, ki volt kapcsolva, (mindig kikapcsolom mert különben macera felcsatolni a win meghajtóját más rendszer, monjuk ubuntu alól) de a rendszert is "gyorsabbnak éreztem". Az update viszont tényleg hosszú, de legalább többnyire megy, asztali gépemen féltem win8->win10 upgradetől de azóta se jött elő belőle hiba, dist upgrade-et 2x próbáltam (12.04->14.04->16.04) egyik se volt túl sikeres, második esetben csak X nem ment, de egy idő után ott is inkább újratelepítettem, mert nem sikerült jól összerkanom. De ezekről mondjuk el tudom képzelni, hogy a felhasználás során nyúltam bele valamibe amire nem számított és upgrade-nél nem tetszett neki.
Ettől függetlenül használok rendszeres ubuntut, android studio páldául jobban fut, win alatt egy build megfogja a tlejes rendszert, ubuntunál nem.
-
parkasz
senior tag
Nagyon köszi a cikket! Komolyan elgondolkodtató, hogy váltsak. Ami engem érdekelne, hogy a Microsoft Surface Pro 2 hogyan viselkedik kinux alatt. A tablete funkciók mennyire működnek? Esetleg van-e ami nem működik linux alatt? Előre is köszi a választ!
-
Dave™
nagyúr
Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi - ezek mind a Blink motort használják és alapjukat tekintve nagyon hasonlóak. A szolgáltatásokban vannak jelentősebb különbségek.
UnA: akkor vérmérséklettől függően VM vagy dual boot vagy natív Windows. De a többségnek bőven elég lenne az ingyenes alternatíva is szerintem.
-
lócitrom
őstag
jó, de ez másnál is azt eredményezi Ubuntu alatt, hogy már elindulás után 1 GB-ot eszik kb. alapból egy lappal a böngésző és nagyon hamar lezabálja a rendszert úgy, hogy még van RAM? lehet félreérthető voltam, de ez ugyanúgy érvényes Chromium-ra, Opera-ra. bár utóbbi egy kicsivel tovább bírja, aztán szintén lomha lesz tőle a rendszer.
-
lev258
veterán
válasz
--HARDCORE-- #78 üzenetére
Ezzel fáradj át a megfelelő fórumba.
-
--HARDCORE--
senior tag
16.10-est felraktam legutóbb, de még nem találtam megoldást a samsung usb driver telepítésére.. :/ jó gondolom hogy nem windowsos nextnextoké lesz, de még csak leírásban se nagyon láttam..
-
Zoli133
addikt
Gyorsan belenéztem a win10 szakításod okába.
Engem a win10 régi hardvereken is emglep a gyorsaságával. Ősi dual core laptopon a win10 gyorsabban feláll minta 16.04-es xubuntu.Egyébként használom mindkét rendszert, most is dual bootos a gépem otthon, próbálkoztam sok rendszerrel, egy időben munkám is volt az ubuntu, de sose tudtam megbékülni vele hosszú távon, előbb utóbb mindig találtam valamit amit nem sikerült megoldani, most például az usb-s mikrofonomat nem tudtam működésre bírni, pedig a daw-om (reaper) még menne is wine alatt.
A fentiek saját szubjektív tapasztalataim
-
csendes
addikt
Minden tiszteletem a bátor Unity felhasználónak
. Azért még egy darabig maradok az egyszerűbb asztali környezeteknél (mate, illetve bármelyik *wm alapú)
-
Dave™
nagyúr
Nekem nem hiányoznak.
A Spotify viszonylag rendszeresen frissül. A webes klienssel az a legnagyobb gond, hogy max. 160kbps-el játszik le, míg az asztali ennek kétszeresével.
Skype-ból az új webes alapú Beta az új irány, ha elolvastad az írásom abból ugyanez kiderül.
Az Office Web App sajnos közel használhatatlan, amint minimális formázás van egy táblában, esetleg képletek, nem működik. Magyarán kuka, mert ha ezek nincsenek akkor a Libreoffice is bőven kompatibilis és jó.
Nálam nem lassabb.
Driver gondom sincs, pedig lövésem sem volt, hogy menni fog-e ezen a gépen az Ubuntu, mert nem volt róla semmi vélemény fellelhető.
Nem divat oltani a Windowst/Microsoftot, egyszerűen sz*r a termék. Egy pre-béta lett kiadva, amit azóta is folyamatosan foltozgatnak, inkább kevesebb mint több sikerrel. Probléma van a működéssel, a megjelenéssel, a testreszabhatósággal, és ugyanúgy gondok vannak a driverekkel is, egy csomó régebbi hardverhez nincs driver Windows 10 alatt, a korábbi driverekkel meg nem mennek eszközök.
King Unique: ki van kapcsolva minden mérés a CPU-n kívül.
-
lócitrom
őstag
válasz
King Unique #69 üzenetére
nem olvastam végig mi az eredeti eszmecsere, de pendrive-ra eleve vétek az NTFS. valamint flash memóriákra az EXT2 a legbiztosabb, mert az nem naplóz, így ugye eléggé kezes a tárolóeszközzel és Windows-ra is nem egy plugin van hozzá.
-
Ed_007
aktív tag
Akit érdekel kipróbálja, és eldönti megér-e neki ennyi kényelmetlenséget, vagy élvezi továbbra is a Windows 10-et. Nekem nem célom senkit sem meggyőzni, én csak beszámolok róla hogy így is lehet, gondolatébresztő gyanánt.
.
Nem kell meggyőznöd, a leírtak nagyon jó gondolatébresztők, amelyet köszönök; a felvetést a natív W/Ubuntu emuláció/virtuális gép összevetésből nem Neked szántam, pláne nem kritikaként. Egyszerűen nincs annyi időm, hogy próbálgassam, viszont ha lenne egy egy oldalon áttekinthető táblázat ...amely megnyugtatna, hogy nem fog megfeküdni az Ubuntu-s gép akkor sem, ha W alapú szoftvert kell futtatni (ami nekem egyszerűbbnek tűnik, mint a dual boot, amihez újra kell indítani mindent és megszakad/elvész minden megkezdett munkamenet).
-
King Unique
titán
Az ok, de alapból nem kezeli, vagy mi? Mert normál esetben a meghajtónak külön meg kellene jelennie, mint pl. ezen a screenshoton.
(#67) Lacc:
Ez a pendrive-os dolog érdekes, de ez vsz a fájlrendszertől is függhet. Mert, ha pl. NTFS van rajta, akkor annál Linux alatt az egyes fájlműveleteknél valóban kicsit visszaeshet a sebesség. Ellenben FAT32 / Ext4 esetén már nem nagyon kellene. Egyébként utóbbit a Windows is egész jól kezeli külső driverekkel. -
Degeczi
nagyúr
"Szóval mindig érdemes ellenorizni a neten, hogy milyen laptoppal és hardwarekkel kompatibilis a linux."
Ez nagyon így van sajnos, és pl. eléggé elterjedt HP laptopnál is gyakori, h nincs támogatás mondjuk az ujjlenyomatolvasóhoz. Persze használható anélkül is, csak sokkal kényelmesebb lenne.
-
Lacc
aktív tag
Nem rossz írás, azért kiegészítenem
.
Tuzfalt érdemes aktíválni, mert lezárja a feleslegesn nyitott portokat.
Vírusírtó szükséges, ha sok fájlt mozgat az ember Ubuntu és Windows rendszerek között.Spotify kliens-et én csak félig meddig ajánlanám, pont a közel múltban állították le a fejlesztését a spotify fejlesztok, aztán újraindították. (Forrás: omgubuntu.co.uk) Ki tudja, lehet mégegyszer megfog ez történi, még szerencse, hogy van webes kliens
Skype kliens esetében is vannak problémák, az egyik, hogy a "business" verzió nem elérheto linux alá, a másik, ami miatt sokan "lázadnak", hogy az újabb verziókban néha eltunik, egy-egy feature. De szerencsére itt is van webes kliens
.
Office esetében is ott van a netes kliens, alap feladatokra teljesen jó.
Pendrive-ra írás és olvasás esetében sajnos az Ubuntu nálam kétszer lassabb, mint a Windows 10.
Driver problémák egyre többször fordulnak elo sajnos. Például dual-vga esetében feleslegesen pörgette a ventilátort, a másik laptopon a fényerot nem lehetett szabályozni, így el lehet képzelni, hogy milyen gyorsan le is merítette a laptop akksiját.
Szóval mindig érdemes ellenorizni a neten, hogy milyen laptoppal és hardwarekkel kompatibilis a linux.
Jelenleg az egyik nagy problémám az volt, hogy nagyon lassan fél perc alatt állt (27másodperc) fel az Ubuntu rendszer SSD-n, még ugyanezen a laptopon, a Windows 10 csak 8másodperc alatt. Persze linux kernel frissítés segített (hiába, hogy a legfrissebb 16.04.2-t használtam), és így már csak 14másodperc volt.Közösség még érdekes a Linuxnál, néha azt vettem észre, hogy sokkal könnyebben keresztre tudnák egymást feszíteni a különböző disztró vagy grafikus környezet felhasználói, mint a windows usereket. Néha nagyon durva fórum hosszászólásokat olvastam. (Nekem személy szerint az nem tetszik, amikor valaki a linux szót használja, és már mindját mondják, hogy az linux disztró, linux kernel stb okoskodást, néha képtelenek a fanok elfogadni a "hétköznapi" elnevezést.
Microsoft/Windows oltását sem értem, hogy miért olyan nagy divat, talán azért mert ő adja a legtöbb opensource fejlesztőt? (Linux kernel fejlesztők is vannak akik Microsoft alkalmazottak, és főidőben hegesztik...)
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #63 üzenetére
Abban a gépben amin a képek készültek 1db nvme SSD van, így itt tárgytalan is.
lócitrom: a Chrome erőforrás-igényes minden platformon. Az új verzió elvileg már takarékosabb lesz, legalábbis ezt ígérik. Ezért is szeretem a Vivaldit, az sem takarékos ugyan, de legalább van egy csomó plusz szolgáltatása, amikhez nem kell külön plugin
-
lócitrom
őstag
váltanék, de egyelőre nem vagyok arról meggyőződve, hogy szükséges. meg hát a szokás. először azon lepődtem meg, hogy 14.04 után jöttek ezek az orbitális bakik. nyitok 8-9-10 lapot Chrome-ban, aztán halmozom lassan. egyszer csak elkezd belassulni. látom, hogy a kernelidő egyre gyakrabban jár magasan. kezd elviselhetetlen lenni, aztán már ott tartunk, hogy szürkül az egész. jó, kis várakozás és visszajön az életbe, bezárok pár lapot. jó, megy most rendesen, de egyre lomhább az egész és a végén ott tartunk, hogy már csak három lap fut és inkább bezárom a francba és csinálok egy újraindítást, mert az egész rendszer ilyen émelygős marad utána is. egy időre ilyenkor megunom és rókát használok, ami jóval tovább bírja, de idővel az is belassul és kihat a rendszerre csak nem annyira vehemens módon. aztán ami még nagyon érthetetlen, hogy ugyan az NVIDIA és Prime támogatás kollektíve jobb lett és nagyon jól szuperál mégis minden játékban van lag. ilyen kis apró lag-gok, amik egyértelműen nem a teljesítményhatár elérése miatt vannak, hanem csak ilyen századmásodperces visszaesések szinte ritmikusan. FPS játékokon érzem meg leginkább ezt. egyébként folytonos lenne a játék, de mindig érezni, hogy nagyon rövideket szaggat. észrevenni is alig lehet.
a vicc az, hogy míg előtte a játékokkal volt a legtöbb gondom (lag kivételével), most már a rendszerrel magával a fentebb említett miatt és ez géptől független. több régi és új gépen is ugyanez a helyzet a fogyasztással és stabilitással kapcsolatban. ami közös volt az az Intel + NVIDIA kombó. azon is csodálkozom, hogy más ezt a memóriafogyasztási problémát meg a Chromium problémát senki sem tapasztaltja, pedig ezeket én buherálás nélkül érem el lényegében. váltani egyelőre nem szeretnék, bár sajnálom, hogy míg 2 éve daily driver volt a rendszer, manapság már nem tudom folyamatosan használni. szeretem a rendszert a Unity-s váltás ellenére is, de a jobb támogatottság meg megszokás miatt inkább az érdekelne, hogy hogy a bánatba tudnám úgy lejelenteni ezeket a hibákat, hogy foglalkozzanak is vele és ne nézzenek már hülyének mások. anno kaméleonnal kezdtem 2004-ben meg a kalap is ki lett próbálva, de manapság nem lenne annyi időm, hogy megtanuljam és megszokjam a váltást
-
zoltanz
nagyúr
Jó kis összefoglalás.
Nálam lassan 1 éve az első számú Os (Ubuntu Mate)
Ami még elég általános és hasznos alkalmazás, fájlcseréhez én a Transmission-ont használom. -
King Unique
titán
válasz
tatararpad #16 üzenetére
Az alternatív programokkal az a gond, hogy nem mindenkinek ténylegesen azok. Én pl. még egy HDS-re se találtam számomra megfelelőt. Aztán a különféle grafikus tesztprogramok, egyéb spéci programok, firmware-frissítéshez való cuccok stb., amik megint kellenének. A virtuális gép meg ugyanúgy foglalja a helyet, plusz erőforrás kell hozzá stb. Akkor már inkább feltelepítem a kívánt rendszert natívan. Na ezért is használok dual-boot megoldást és akkor legalább nem kell kompromisszumokat kötnöm.
Amúgy a cikkben említett Psensor hasznos kis eszköz, én is használom. Bár nem minden drive-ot szokott felismerni, főleg bizonyos USB-s háttértárakat nem.
-
Dave™
nagyúr
Emulációban Office-ban nem érzek semmit, virtualizálva nyilván van, de nem vészes, meg környezetfüggő (attól is függ mivel és mit virtualizálsz). Akit érdekel kipróbálja, és eldönti megér-e neki ennyi kényelmetlenséget, vagy élvezi továbbra is a Windows 10-et. Nekem nem célom senkit sem meggyőzni, én csak beszámolok róla hogy így is lehet, gondolatébresztő gyanánt. A többi mindenkinek a saját belátására van bízva.
Syl: nem biztos, hogy ilyen munkákra a Virtualbox a legjobb, a KVM szerintem jobb irány, az mégis csak alacsonyabb szintű.
-
Dave™
nagyúr
Nem dobál senki semmivel, csak legközelebb előbb olvasd azt, amit kommentálsz. Kétféle számítógépet használó ember van: az egyik programokat használ, a másik pedig feladatokat old meg programok segítségével. Amíg te az elsőbe tartozol, addig nem is fogsz másként vélekedni. Onnantól, hogy picit nyitottabb vagy, rájössz, hogy nem csak xy szoftverben lehet ezt meg azt elvégezni, hanem van rengeteg alternatíva.
A driveres példádra: feltelepítettem a pár hetes Envy 15-re az Ubuntu 16.04.2-t, kapásból ment minden, egy darab drivert nem kellett keresgélni vagy feltenni. Skype dettó, kamera is, mikrofon is. A nyomtatók (lásd cikk) szintén. És Kaby Lake platform, ami azért eléggé aktuális/friss.
-
Ed_007
aktív tag
Ha lenne valami legalább baltával faragott pontosságú összevetés, hogy az X és Y Windows alapú szoftvert Ubuntu/egyéb Linux környezetben emulációval/virtuális környezetben futtatva mennyi a teljesítményveszteség / többlet erőforrás használat nativ W környezetben futtatáshoz viszonyítva, sokat segítene a gondolkodásra képes váltani szándékozókon (feltéve, ha vállalható lenne a különbség).
-
Rimuru
veterán
Ezt ugy irod mintha windows hasznalatbol egyenesen kovetkezne a warezolas.
A nagyobb (elterjedtebb) programok szinte kivetel nelkul mennek windows alatt is, csak egy par pelda: vlc, gimp, bongeszok, *office, qbittorent, stb.
Persze vannak kivetelek, de nekem nem is ilyenek hianyoznak win alatt hanem nagyon sok aprosag.(#56) petipetya: Nem is kell felfüggeszteni, nekem mpv alatt pl nincs hatasa.
-
petipetya
nagyúr
Köszönet a Redshift miatt.
Már be is üzemeltem és rendben teszi a dolgát a Linux Mint (Cinnamon) alatt, persze filmnézés közben felfüggesztem majd.
-
csurgoi
aktív tag
Valószínűleg kőzápor lesz a reakció a komentemre, de egye fene.
A LINUX nem alternatívája a Windowsnak
A Linux az operációs rendszerek rangsorában a maga 2,66% elterjedtségével ugyanis nem ösztönzi a felhasználói programok fejlesztőit, hogy erre a rendszerre is megírják programjaikat.
Gyakorlatilag nincs "normális" mondjuk könyvelő, tervező vagy bármilyen az élet gyakorlati területét érintő ágazat, ahol LINUX verzió létezne.
Próbálkozások vannak, de ezek mindig kimerülnek abban, hogy valami windowsot imitáló segédprogrammal életre keltjük a LINUX-os verziót és aztán vagy működik vagy nem.
Arról nem is beszélve, hogy nem képes lefedni azokat a hardveres változásokat, amelyek villám gyorsasággal fejlődnek a vasak piacán.
Öt évig használtam a LINUX-ot és azzal telt be a pohár, hogy a fejlett vasra nem tudtam feltenni az akkor legújabb 14.04-es ubit, mert nem volt képes kezelni a dupla grafikus kártyát.
Az egyéb driveres gondokról nem is beszélve.
Egy új verzió megjelenésekor rendszeres gond volt a SKYPE és egyéb programok audio és grafikus drivereinek az inkompatibilitása.
A szerver verzió más tészta, azzal itt nem is foglalkoznék. -
Dave™
nagyúr
Nekem van per pillanat 3 Windows 10 licencem is (eszközökhöz járt), de valahogy "ingyen" sem kell. Meg minek szenvedjek egy program törésével, ha van kiváló ingyenes alternatíva? Ráadásul míg a Photoshop elindul (amekkora behemót), addig GIMP-pel már jó esetben meg is csináltam amit akartam
-
-
pengwin
addikt
Erre az a megoldás, hogy ne használj Ubuntut...
Fedora 24 vagy 25, openSUSE 42.2 vagy Tumbleweed nagyon jól sikerült rendszerek. Tumbleweed nálam KDE-vel bekapcsolás után 1-3% CPU-t fogyaszt 400-600MB RAM társaságában, ami szerintem egyáltalán nem rossz egy KDE felületű disztrótól. Fedora kicsit éhesebb volt, de nem sokkal, ráadásul azt is KDE-vel és Gnome-mal néztem, amik a nehezebb felületek közé tartoznak, az ubuntus Unity asztallal karöltve.Ha bátrabb vagy, akkor Antergos vagy Manjaro is jó választás lehet, ráadásul ezek "barátságos Arch Linux"-ok, annak legtöbb előnyével és a hátrányok többsége nélkül.
(#49) Joccc07
Nem fos az a konfig, leginkább a VGA-t kéne cserélni, aztán öröm bódottá'... Linuxon azért többnyire elég sokáig támogatottak a hadrverek, pl. a te VGA-dat is támogatja a MESA, csak nem az amdgpu része, hanem egy másik (ativideo, talán?).(#53) Syl
Pontosan! -
Dave™
nagyúr
Profi fotósból amúgy is elég kevés van, hobbi fotósnak meg szerintem többnyire azért elég lesz a Darkroom, Rawtherapee, GIMP. Minimális akarat kell hozzá, hogy megtanuld kezelni ezeket, és szerintem a többséget nem a szoftver fogja korlátozni, hanem a saját képességei. Biztosan vannak olyanok, akiknek tényleg semmi más nem jó, csak az Adobe, de ők vannak kevesebben.
lócitrom: a 10-et én is így látom, szerintem nagyon félrecsúszott, de mégis sokan elvannak vele, "jobb híján". Ha problémád van az Ubival van elég sok másik disztribúció, amiből tudsz válogatni. Ha nekem lennének biztosan mást használnék, de mivel kiválóan működik az eszközeimen, így számomra tökéletesen megfelel.
-
lócitrom
őstag
Egyik rendszer sem tökéletes
tudjuk, hogy ez csak sztenderd mondóka. az igazság az, hogy a Windows egy rakás sz@r. valamire jó, de 7 óta egyre rosszabb. OSX-re nem tudok mit mondani. munkára jó pont a lentebb említett monopolizálás miatt, másra nagyon nem, de persze szokták erőltetni az emberek feleslegesen. a Linux meg pöpec minden tekintetben, csak lustaság meg bizonyos monopol helyzetek miatt lehet azt mondani, hogy nem jó.
megjegyzem speciel nekem vannak gondjaim vele. több gépen is ugyanúgy gondot okoz már 14.04 óta. pl. minden Chromium alapú böngésző fogyasztása. a vaskosabb a globális memóriafogyasztás, mint eddig bármikor... évről évre szétcsúszottabb a rendszer maga és egyre komolyabb vas kell ahhoz, hogy valahogy a hibák egy részét korrigálni tudjam. tragikus irányba halad a fejlesztés.
-
Syl
nagyúr
A nagyok sajnos soha nem fogják támogatni a platformot. (Hacsak meg nem ugrik a linux piaci részesedése)
Ahogy a #27-ben leírtam, tisztában vagyok a helyzettel, hiszen nagyon is érint. Csak az ellen bátorkodtam felszólalni, hogy ne tegyünk már úgy, mintha az átlag ember éjjel-nappal profi fotós/videós eszközöket használna.
Ismerek olyat, aki alkalmanként fotózik és a képei kezeléséhez Photoshopot használ. Mert az kell.Ingyenes alternatíva nem jó. Igaz, mivel a PS varezolt, tulajdonképpen ingyenes...
-
pengwin
addikt
Egyébként ez a hatalmas gyorsulás nem tudom mennyire jelentkezik Intel IGP-n, mert igazság szerint nem a MESA gyorsul, hanem konkrétan az AMD-s komponensei. Utóbbi egy évben 50% feletti volt a teljesítményjavulás, még egy év és nagy valószínűség szerint a nyílt AMD driver beéri az NV zárt meghajtóját, vagyis az AMD GCN-es kártyái ugyanolyan viszonyban lesznek az NV-s konkurenciával, mint Windows-on.
(#46) UnA
A legtöbb profi végfelhasználói programot készítő cég azért nem támogatja a linuxot, mert nagyon töredezett, túl sok probléma adódna a támogatásból a különböző disztribúciókon, különböző verziójú függőségekkel, stb..Ezeket a problémákat szerintem a következő 1-2 évben a linux le fogja küzdeni, flatpack csomagok formájában elég stabilan lehetne zárt, proprietary szoftvereket terjeszteni a platformon, egy rakat töredezettségből adódó problémát kikerülve.
Meg pl. a képernyőfelvevő alkalmazásoknak is egyszerűbb lesz a dolga linuxon a Wayland miatt.
Én linuxos Visual Studiónak örülnék nagyon, mert egyedül ez az, ami visszahúz a windows felé jelenleg. Céges laptopon a 120GB-os SSD-n kicsit zsonglőrködni kellett, hogy legyen ~45-50GB hely a VS2017-nek, az asztali gépemen meg openSUSE van...
-
csiki_92
aktív tag
válasz
UnknownNoob #33 üzenetére
Miért olyan elképzelhetetlen, hogy sokan évek óta csakis Linuxot használnak? Az átlag user nem akar 3D animációt készíteni...Játékra meg ott a konzol. Egyáltalán nem elképzelhetetlen a dolog, ahogy a cikk is kiválóan bemutatta (és ki is tért rá, hogy megeshet, hogy valakinek nem jó bizonyos programok hiánya miatt...).
-
pengwin
addikt
A MESA csak az AMD-s teljesítményt érinti, 13.x, 17.0 és 17.1 rengeteget gyorsított a Radeonokon, a MESA többnyire már gyorsabb az AMD saját driverénél, és támogatja a 4.5-ös OGL-t.
Az NVIDIA meg szándékosan hátráltatja a MESA fejlesztőit, náluk kénytelen vagy az NV saját driverét használni, ami cserébe a Windows-zal közel azonos teljesítményt produkál.
Szerintem ha nem határeset a hardvered akkor már élvezhető teljesítményt tudnak nyújtani WINE/PlayOnLinux alatt is a jelenlegi linuxos driverek.(#44) Dave™
Igen, az Intelt is érinti, csak nem gondoltam, hogy aki a rengeteg steames játéka miatt aggódik azt érintené, hogy az Intel drivere linuxon 99% FOSS és kb. minden rendszer alap komponense. -
Dave™
nagyúr
válasz
mbalint987 #36 üzenetére
LINK Nyilván pont ugyanolyan nincs, de szerintem megoldható gyakorlatilag minden, amire szükség lehet.
-
Joccc07
addikt
válasz
Neil Watts #37 üzenetére
Unity-ről tudtam, hogy van.
FL Studio-t próbáltam már egyszer wine alatt mindennek lehetett nevezni csak épp használhatónak nem.
Bár elég nagy a valószínűsége, hogy én b@sztam el valamit.És a sok steam játékommal mi lesz?
Azt igérték, hogy a mostani mesa 13 (azt hiszem) megdobta a teljesítményt. Ez vajon visszaköszön a wine alatt futtatot steam kliens játékainál is? -
Syl
nagyúr
válasz
Mert az átlag user egész nap Photoshoppal képeket szerkeszt, meg Premier Pro-val videókat vág. Aha...
Csak szólok, az ilyen "átlag" ember már rég Macbook Pro-t vett és Final Cut Pro-ban videózik -
cSuwwi
senior tag
Én is kb. 1 éve álltam át teljesen WIn7-ről Xfce-s Linux Mint-re. Az akkor megjelent 16.04 10 percen belül 2x csontra kifagyasztotta a gépet közvetlenül a telepítés után így jegelve lett. Ez is ubuntu lts alapú, csomagok ugyanúgy felmennek rá.
Bár csak s775-ös gépem van, de a 2. legcombosabb procival (QX9650) bőven van benne kakaó, ezért az xfce talán nem indokolt, de egyszerűsége, gyorsasága megfogott. Nekem a használhatóság a fontos, pl. a jobb gombos teljes menü nagyon alap.
A fenti programokon túl, jól jöhet még egy equalizer (a mintben alapból nincs), én clipit-et használok vágólapkezelőnek, kódszerkesztőnek meg könnyűsúlyban: visual studio code (kicsit megmosolyogtató hogy egy microsoft progi most az egyik legjobb editor linuxon), nehézsúlyban meg vmelyik Jetbrains IDE. Szinte akármilyen fejlesztői feladatra jobb a linux, webesekre meg főleg.
Játékra is teljesen jó, a steam remekül megy, a kb. 300 játékomból 100 körüli menne linux alatt is, a maradéknál meg a másik partición maradt w7-re kell átváltani, amin csak steam + a biztonsági cuccok maradtak. CS:GO jól megy, de pl. a ETS2-ben nincs támogatás a force feedbackre (kormánynál) ami azért zavaró.
Nekem se hiányzik semennyire a windows, már-már kellemetlenül érzem magam windows alatt, pedig a 3.1 óta használtam. A 8-8.1-10 pedig sose járt a gépen (remélhetőleg nem is fog) :]
Go linux
-
c4
őstag
válasz
A legtöbb ember nem is tervezi, hogy valami komolyabb dolgot végezzen a sz. gépén. Gyakorlatilag egy telefonnal, tablettel tökéletesen elvannak a tömegek.Megy a francbúk, szelfi és elég is.
-
mbalint987
aktív tag
válasz
Én példának okán informatikusnak tanulok, és szükségem van a virtualizáló programokra. Cisco PT hibátlan Linux alatt, a GNS3 még jobban is fut, mint Windowson. A VMware programjai szintúgy, és a VirtualBox is megy Linux alatt. Sőt, kvázi minden, amire szükségem lehet. Szóval alkalmas komoly munkára, csak nem mindegy, hogy a komoly munka milyen.
(#35) Dave™: A ShareX pl. nincs, és úgy tudom, hogy nincs is nagyon alternatíva.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Pont ez a limitek közé szorított gondolatmenet a legnagyobb korlát, nem az alkalmazások hiánya. Fentebb linkeltem, több mint 3000 játék érhető el Steamen Linuxra, HTPC-re ott a Kodi (a madVR egy szűk réteg igénye, anélkül azért bőven van HTPC és Linuxon sokkal kényelmesebb és zavartalanabb is megvalósítani, mint Windowson), képszerkesztésre írtam példának, hogy ott az Inkscape és a GIMP, amit nem egy grafikus használ megélhetésre is, videóra és 3D-re pedig ott a Blender. Persze egyik sem piacvezető alkalmazás, de ha rugalmasan állsz hozzá a legtöbb dolog simán megvalósítható ezek alatt is. Csak valamiért mindenki az ismert, nagy nevekhez ragaszkodik, akkor is ha csak az 5%-át használja ki a tudásának. Arról hogy ebből mennyi a warez meg már kár is megemlékezni, ráadásul teljesen feleslegesen, ha ott van a kiváló ingyenes alternatíva.
mbalint987: ezekre ott a virtuális gép, az Office 365 nyilván nem fog jönni belátható időn belül
-
mbalint987
aktív tag
Tetszett az írás, köszönjük!
Én jelen pillanatban egy köztes megoldást használok, ugyanis se Win10, se Ubuntu nincs a gépen, ellenben van Win8.1, ami stabilan és gyorsan megállja a helyét a hétköznapokban. Ha megszűnik a támogatása, akkor valószínűleg váltok Linux-ra!
Mondjuk vannak még dolgok, amiket lehetne fejleszteni Linux alatt, példának okáért az Office 365, illetve néhány Windows-os program, amit nen szeret (még) a Wine.
-
UnknownNoob
tag
Jó a linux, kisebb laptopokra pl az egyik legjobb, mert light és gyors. Sok disztrón már alapból fenn is van minden ami az átlag usernek kell.
Azt hogy sokan csak linuxon élnek évek óta viszont soha nem értettem. Kb egy piacvezető alkalmazás sincs linuxon. Játékra windóz, HTPC-re madVR, azaz windóz, képszerkesztésnél is windóz vagy mac. Videószerkesztés és 3D animáció szintén.
Nem mondom hogy rossz a linux, de közel semmi komolyat nem lehet rajta csinálni. Jó, oké, programozni lehet, de én még nem láttam egy programozót se aki programozást leszámítva átlag userként használja a gépet.
-
válasz
tatararpad #25 üzenetére
az ismerősi körömben szinte senki nem tanult meg 20 év alatt rákattintani. sőt!
inkább felhívnak, hogy mit kell csinálni, ami fárasztó, de még mindig jobb, mint, hogy maguktól elkezdjenek letöltögetni minden szemetet az első feldobott linkről, mert akkor utána nekem kell megint rendbe rakni a gépüket.én személy szerint nagyon örülök neki, hogy van win mellett alternatíva. pont Dave írása miatt indultam neki kipróbálni az ubuntut.
-
tatararpad
őstag
válasz
tatararpad #25 üzenetére
A családban is fut egy linuxos gép, pont emiatt, a felhasználóját nem érdekli a rendszer, nem igényli a Windows-t, és nincs kompetenciája foglalkozni a rendszer nyűgjeivel, nekem meg nincs kedvem helyette. Úgyhogy Isten áldja az LTS kitalálóját
-
c4
őstag
válasz
tatararpad #25 üzenetére
Tapasztalataim szerint egy átlagember elég sok dolgot nem tud a pécéjén megoldani. Többek közt az operációs rendszerek telepítését sem. De én is csak megerősítettem a szerző véleményét, van élet a Windows-on túl is...
-
Syl
nagyúr
Éljen!
Szuper írás!
Én négy és fél éve élek "kizárólag" linuxon, ebből volt kb 2 hónap arch (manjaro) a többi mind ubuntu/alap.
Azért tettem idézőjelbe a kizárólag szót, mert sajnos a munkámhoz kell a win (vagy osx). A wine nem alkalmas a teljes dtp folyamat menedzselésére.
A komolyabb, erőforrás-igényes munkákat dualboottal, az átlagos, hétköznapi kiadványokat pedig egy virtualboxban felépített rendszeren végzem. (mindkét összeállítás ugyanazt a fizikai "D" adatpartíciót használja)Aki telefonos hekkelést szeretne végezni, azt is lehet virtualbox-szal. Én anno telefont és táblagépet is rootoltam, sőt ipad-et jailbreak-eltem virtuális gép alól.
Aki pedig játszani szeretne és nem elég neki a linuxos steam, vagy a wine, csak jelzem, hogy a komolyabb játékokat is lehet virtualizálni: PCIe Passthrough méghozzá teljesítményvesztés nélkül!
szerk.
Reméljük nem jelenik meg a "tudjuk ki" és csinál ebből a topicból is egy "szraunitymintakiraly" flémet... -
Dave™
nagyúr
válasz
tatararpad #16 üzenetére
A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész, lásd Android.
Ezt előbb észre sem vettem. Na én pont emiatt használok Ubuntut, működik és kész. A Windows 10 meg nem, legalábbis nagyon nem úgy, hogy észrevétlenül a háttérben maradjon, ami egy operációs rendszer feladata kellene, hogy legyen.
-
tatararpad
őstag
És 20 év Windows egyeduralom alatt senki nem tanult meg kétszer kattintani a vlcsetup.exe-n. Másrészt ez nem az oprendszer dolga. A Microsoft is integrálhat minden baromságot a rendszerbe, hogy telepítés után boldog legyen a pici user szíve. Csak őket ezért megbüntették, lásd N-es Windows esete. Ebben a bejegyzésben a szerző leírta hogy van Windows nélkül is élet. Maradjunk ennyiben.
-
pengwin
addikt
Ahogy írtad a rendszer jogosultság kezelése nagyrészt megvéd a vírusoktól, emellé még oda lehet tenni, hogy van SELinux és iptables, amik azért már elég jó védelmet tudnak nyújtani (oké, nem vírusírtó, de egy jó tűzfal is sokat számít). Átlag felhasználónak ezek, és a rendszer alap felépítése már megfelelő védelmet tudnak nyújtani.
-
Dave™
nagyúr
Én sem azt mondom hogy hibátlan a rendszer vagy a frissítéseknél ne fordulna elő néha hibaüzenet, mert de, de nem tolja erőszakosan az arcomba, nem akar magától újraindulni, nem terheli le a gépet, gyorsan és észrevétlenül lefut stb. A Windows Update korábban sem volt a kedvencem, a 10-ben valami végtelenül irritáló. Másik kedvencem a keresés, arról is sokat tudnék mesélni hogyan működik Ubi alatt, és hogyan (nem) Windows alatt
-
c4
őstag
Anno azért bele-belefutottam frissítési hibákba az Ubinál is. Ott is csak emberek fejlesztenek
(#16) tatararpad:
"A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész..."A Windows telepítés után semmit nem tud szinte. Egy filmet nem tudsz megnézni alaphelyzetben.
-
pengwin
addikt
Chrome, Firefox, Vivaldi mind teljes értékű alkalmazások, ráadásul a Chrome-nak igazából a linux az elsődleges platformja.
(#6) batai15
Windows-os menekültként lehet könnyebb az átállás Cinnamon vagy KDE asztali környezetet használó linux-ra, azok egészen hasonlítanak alapállapotban is a Windows-ra, bár a KDE-nek elsőre ilyesztően szerteágazó a funkcionalitása.&& Cikkíró
Nagyon jó írás lett, köszönjük szépen!
Fájlkezelőben próbálj meg egy F3-at nyomni, mert emlékeim szerint az hozza elő a második panelt...
Ez igaz a Cinnamon, a Gnome és a KDE beépített fájlkezelőire is, ha jól emlékszem.(#7) cuebler
Van WINE és hozzá PlayOnLinux, ezek teszik futtathatóvá a Windows-os alkalmazásokat.
A PlayOnLinux tud több WINE verziót és "C:\" meghajtót kezelni, értsd: lehet WIn 95-ös C meghajtód és Windows 10-es is, egymás mellett, az alkalmazásokat meg arra telepíted, amelyikre akarod. -
Dave™
nagyúr
Én Windowson sem használtam, oka pedig egyszerű: nem telepítettem csak megbízható dolgokat, nem néztem csak normális oldalakat, nem nyitottam meg ismeretlen forrásból származó fájlokat. Utolsó vírusom valamikor
98-ban, 2001-2002 körül, a blaster volt. De akkor még nem voltam ennyire tudatosLinuxon annak az esélye, hogy bekapsz valami vírust, erősen konvergál a nullához, és leginkább elvi szintű. Emiatt számomra teljesen felesleges, ha be is kapnék valami csoda folytán valami ransomware-t, van mentésem. De a fentiek okán úgy érzem nincs rá nagy esélyem
-
aytukabozs
addikt
a Zemberek nevében ezt kikérem magamnak
50-es kolleganőm már a családja több őskövölet laptopját átállította valamelyik lightosabb disztróra a segítségemmel, pont azért amit te mondtál.
Ezekre a dolgokra teljesen jó, játszani meg nyilván nem játszanak vele.Én valamikor 2-3 éve engedtem el a W kezét, ennek az írásnak a hatására.
(Szükséges rosszként dualboot formában megmaradt, néha kell a telefonokhoz) -
Dave™
nagyúr
A Windows 10 előtt én sem gondoltam rá, hogy mást is használhatnék, de az szerencsére elég nagy löketet adott a váltáshoz. Minél többen tudnak arról, hogy ez sem az ördögtől való, meg érteni sem kell hozzá, hanem elég csak használni annál többen tudnak elgondolkodni arról, hogy miért is szívatják magukat a Windows Update-tel, hogy az egyik kedvencemet megemlítsem.
tatararpad: nagyon sok játék van Linuxra is, amúgy meg ott a virtualizáció is. Ma már olyan hardverek vannak amiknek meg sem kottyan a virtualizált környezet. Ha ingyen lenne (a géphez járt) sem kellene, sőt, fordított esetben is inkább fizetnék az Ubuntuért.
-
tatararpad
őstag
Mert ha már egy olyan dolog van ami Windows only, akár játék, vagy más program, senki nem fog tökölni dualboottal, wine-nal, meg alternatíva kereséssel. És ha valaki vesz egy gépet jó eséllyel már Windows van rajta, ha nincs lewarezol egyet, neadjisten vesz. De ez már így van amióta világ a világ. És ezt minden trollkodás, vagy jobb/rosszabb rendszer kikiáltás nélkül írtam. A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész, lásd Android.
-
bimbiri
tag
Lehet nem leszek túl népszerű az álláspontommal és nem szeretnék parrtalan vitát indítani ebben a topikban, de az könnyelmű kijelentés, hogy Linuxra nem kell vírusírtó. Szerintem kell, még ha nem is olyan formában, mint Windows alá.
Az egy dolog, hogy a Windowshoz képest elenyésző számú malwaret írtak Linuxra és az operációs rendszer jogosultságrendszere a legtöbb esetben megvédi a rendszert a kártevőtől. De ez felelőtlen gondolkodás.
Attól, hogy a vírus a te rendszeredben nem tud kárt tenni, még vírus marad! Érkezzen az bármilyen formában. Ne tárold és ne terjeszd a nálad parkoló vírust! Desktopon nem kell real time védelem, mert a rendszer "biztonságban" van, de a fájlrendszert, főleg a felhasználó állományait át kell vizsgálni időnként.Davenek gratulálok a cikkhez, szép munka!
-
d@vee
őstag
Miféle ringyóz?
Én nemrég tértem vissza win-re, sajnos a linuxos steam gyatra teljesítményt nyújt játékok alatt. Plusz a megszokott programjaim nem mentek rajta. Total Commander alternatívát találtam, de pl. a Rufus-t semmivel sem tudtam helyettesíteni. A gyári iso író program pedig nem volt valami faszentos, nem tudtam boot-oltatni a pendriveot, akármit írtam ki vele.
Pedig el voltam a linuxal egy darabig, próbaképpen feltettem, fennt is maradt. Majd mikor nem tudtam tovább bírni a kompromisszumokat, ment is vissza a win. -
Dave™
nagyúr
Van Steam Ubuntura is, elég sok cím elérhető rá, de legrosszabb esetben ott a dual boot.
-
zarayg
aktív tag
nagyon tetszik, kedvem támadt felpakolni egy ubit, csak kicsit bajban vagyok, mert ha játszani szeretnék, na akkó' miva'?
-
cuebler
senior tag
ez engem is érdekel, win7-et használok amivel semmi bajom, de hamarosan gépet kell váltanom és ott már bizony vagy win10 vagy linux
16-bites DOS applikációkat tud futtatni az ubuntu? játszani úgyis csak a telómon játszok vagy veszek egy ps4/xo-t...
-
batai15
félisten
Köszönöm a válaszokat ! Most elég nagy kedvet kaptam az ubuntuhoz.
Ha még találok Ubuntu <-> miui, aosp rom alá olyan témáját amivel gyakorlatilag ugyan az lesz kinézetbe a két rendszer akkor az lesz a legjobb. Szeretem ha egyformák a dolgaim. -
Dave™
nagyúr
Ki kellene egészítenem az írást, még pedig azzal, hogy aki belevágna, az indítson tiszta lappal/fejjel, érdemes elszakadni a megszokott/ismert Windows programoktól. Szinte mindenre van alternatíva, itt érdemes körbenézni. Kétpaneles fájlmenedzser is van, az Ubuntu beépítettje nem ilyen, de telepíthető utólag többféle is.
De konkrétabban: fájlmenedzsernek ott a Nemo, vagy a MidnightCommander stb, filmekre VLC, Kodi (ez tuti tud feliratot letölteni) stb, vírusirtó nem kell, Chrome szinkron teljes (beállítások, jelszavak, pluginek stb.)
-
csiki_92
aktív tag
Szia!
Nálunk is már évek óta több gépen is mennek különböző Linux disztribúciók. Úgy tudom, hogy total commander nincs, de rengeteg alternatíva van rá. Vírusirtót én még soha egyik gépen sem használtam, és még semmiféle vírusra utaló jelet nem tapasztaltam (de ebben a kérdésben lehet fel kéne keresned a Linuxos fórumot, ott a srácok jobb választ tudnak adni). A Chrome szinkronizáció is működik, ugyan úgy, ahogy Windows alatt is (a környezetemben legalábbis aki Chrome-t használ, nem panaszkodott). Az, hogy melyik disztribúció, az meg teljes mértékben az ízléseden múlik, hogy neked pl melyik felület tetszik a legjobban. Szerintem kezdőként érdemes valamelyik Ubuntura alapuló rendszerrel kezdeni (Ubuntu 16.04, Linux Mint, Ubuntu Mate stb..., hugom, anyukám, de még nagymamám is Ubuntu alapú rendszert használnak, ugyanolyan könnyen, mint anno Windows-t, sőt, régen minden alkalommal látogatásnál rá kellett nézni a gépre, mert valami "elromlott", amióta Linux van a gépeiken, egyszer sem kellett utólag foglalkozni vele), ezek nagyon kezdőbarát rendszerek.
-
salaud
aktív tag
Kétpaneles fájlkezelő amilyen a tc több is van, a double commander áll hozzá a legközlebb.
Több olyan filmlejátszó van, ami automatikusan bekeresi neked a feliratot, ha jól emlékszem az alap totem videolejátszó is képes rá, ha telepíted a plugint.
Vírusirtó meg nem kell, ha nem töltögetsz le minden vackot, csak a saját áruházat használod.
Googl chrome ugyanaz, "teljesértékű". Ha erős géped van, tisztességes felbontású kijelzővel, értsd 1366x900-nál nagyobb a felbontás, simán mehet az ubuntu. Egyéb esetben az Xubuntu szvsz praktikusabb. -
batai15
félisten
Szia! Jó írás lett !
Mivel végre PS4 tulajdonos vagyok, így már abszolút semmi nem köt a Windows hoz
Kérdésem lenne hogy totál commander van e ill van e bs player,vagy olyan lejátszó ami automatikusan tudja a filmekhez a feliratot keresni? Mert az nagyon jó lenne . Lehet valamelyik nap fel is dobom az Ubuntut.
Az igaz hogy Ubuntura nem kell vírus irtó?
Ill melyik disztro lenne a megfelelő? Valamint a Chrome szinkronizálás teljes értékű? A jelszavak miatt kérdezem . -
Joccc07
addikt
Jó írás, tetszett.
Gondolkoztam én is már az Ubuntu vagy más disztró használatán de túl sok minden köt a windows-hoz.
(Unity 3D, FL Studio.... és játékok.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Pad SE 11 8/256GB / 12 hó jótállással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6248 (20c/40t, 2.5/3.9GHz), 512GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest