Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #641 üzenetére
Azért, mert egyeseknek az tetszik, nem a KDE képviselte irány. Ízlésről kár vitatkozni. Amúgy nem tetszenek a drótikonok, ugráló kurzor meg egyebek sem, még ha jó részét meg is lehet változtatni. Nem tetszenek továbbá a - szerintem - túlzsúfolt alkalmazások sem, amilyen a Dolphin is. Örülök hogy neked bevált, de én maradnék a Gnome-os leegyszerűsített iránynál, annyit tudjon amit kell, azt egyszerűen, átláthatóan, gyorsan.
-
Dave™
nagyúr
válasz
laszlohu #631 üzenetére
Sőt, akkor már elég lenne egy OS is, mert azon tényleg minden futna. Jó ez a diverzitás így, nem jó irány ha csak egyből lehet választani, sehol sem.
Syl pedig a drótikonos rész az abszolút a Windows 10-re emlékeztet. Túl sok az animáció, meg a grafikai elem. Nekem a Numix-féle GTK téma tökéletes, nem akarok másikat. Kénytelen leszek átszabni a Gnome-ot, de azért bízom benne hogy nem egy szűz Gnome környezet lesz a DE, hanem legalább kicsit alakítanak rajta.
-
Dave™
nagyúr
Ez ugye ízlés kérdése, a KDE számomra nagyon túl van tolva, túl csilivili, túl drótikonos, és túl sok menüpont meg beállítási lehetőség van. A Dolphin hiába tud sok mindent, ha nincs rá szükségem. A Nautilus teljesen megfelel. Szeretem az egyszerűbb, funkcionális és áttekinthető dolgokat. Lehet le tudnám megfelelőre egyszerűsíteni, majd meglátjuk mit kezd az Ubi a Gnome-mal. Legrosszabb esetben használom a 16.04-et még 4 évig, aztán ha EOL lesz akkor nézek valami mást.
emvy Unity alatt sem volt vele semmi gondom, a 10,6" FHD SP2-n szépen be tudtam kényelmesre skálázni. Gnome 3 alatt már valóban nem megy úgy.
-
Dave™
nagyúr
És hogy csinálsz globális menüt meg HUD-ot? A virtuális asztalokat ugyanúgy kezelte a Unity is, sőt, szerintem jobb az a megjelenítési mód, mint a Gnome-é. Ha testre szabott Gnome lesz ami jobban átgondolt, mint a sima "gyári" megoldás, akkor lehet jó is, de várjuk ki a végét. Számomra magasan van a léc, és nem látom egyelőre mivel fogom helyettesíteni.
Syl: ott volt a nyilatkozatban az is, hogy továbbra is elkötelezettek a desktop vonal iránt, amit kukáztak az a convergence, a phone és ami ehhez kapcsolódik (Unity 8, MIR meg járulékosan a Unity 7 mivel a Gnome lesz az alapértelmezett).
-
Dave™
nagyúr
Mitől jó: globális menü, helytakarékos, HUD, keresésre fókuszál. A Gnome (3) számomra a közelében sincs. Nyilván annak fáj a döntés leginkább, aki használta és szerette. Majd meglátjuk mennyire szabják át a Gnome-ot vagy lesz-e aki felkarolja a Unity-t. Mert ennyi erővel nyugodtan lehet Manjarot vagy bármi mást is használni. Jó azért ennyire nem egyszerű a helyzet, de nagy csalódás...
-
Dave™
nagyúr
Pont nemrég volt egy hozzászólás, aki magát 1.0-ás felhasználónak aposztrofálva írta, hogy lövése sincs semmiről mi mit jelent és hogyan működik a háttérben, egyszerűen csak használja. Így is lehet. Továbbra sem kötelező használni, csak lehetőség. Nekem, nekünk se jobb, se rosszabb nem lesz, bármit is használsz.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
hallador #533 üzenetére
Nálunk a családból többen voltak WP-sek, de egy kivétellel mindenki elhagyta a platformot, és akkor még 8.1 volt ami azért sokkal megbízhatóbb, mint a 10. Lassan már semmi sem megy rajta, több az új bug mint amennyit kijavítanak és nincs semmi életképes jövőkép. A Continuum meg csak papíron működik rendesen, egyébként normál produktív környezetben használhatatlan, ellenben az új Samsung S8-on lesz asztali mód, és lesz Microsoft Edition is belőle, ebből vond le a konzekvenciákat.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #526 üzenetére
Pont most érte el az Android a Windows részesedését, és ha megnézzük mobil fronton a Microsoft termékét, akkor ne legyenek illúzióink hogy a tendencia tovább fog haladni az eddigi irányban. Persze a desktopon tartja magát, csak közben a desktop piac lesz egyre kisebb. Kíváncsi vagyok a mobil ágat meddig tartják lélegeztetőgépen.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #500 üzenetére
Akkor ha jól értem a Linuxot használod többet, de bizonyos szoftverek miatt van Windows is. Így kell érteni? Vagy egyik nap ez, a másik nap az? Nem célozgatok semmire, csak nem tudom elképzelni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #496 üzenetére
Te egyébként mire és hogyan használsz Linuxot? Mert felmerül bennem a kérdés, hogy aki szemmel láthatóan elégedett a Windows-zal (amivel nincs semmi baj), az minek használ mást is? Dual bootot többnyire az használ, aki játszik Windowson vagy van valami program, amit Linuxon nem tud megoldani, de te szemmel láthatóan nem ilyen vagy, érdekel nálad mi célból van használatban. Persze csak ha nem túl személyes a kérdés...
-
Dave™
nagyúr
Ennek örülök, élő példa vagy rá hogy így is lehet
Aki akar elmélyedhet benne jobban is, aki csak használná, az a hasonló felhasználóbarát disztribúciókat egyszerűen csak használja és kész.
King Unique De, valamennyit mégis csak lehet tenni ellene, még ha csepp is a tengerben (lásd ez a bemutató). Ha egy valaki kap csak kedvet hozzá, és megtalálja végül a számítását, már az is megérte.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #479 üzenetére
Tudom, hogy mi a helyzet, de ha ebben nem látod az ok-okozati összefüggést, akkor nem segíthetek. Szerintem a lánc minden elemében van probléma, nem is kevés.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #477 üzenetére
Az nyilván történelmileg alakult úgy ahogy, hogy a Windows piacvezető. Ha manapság veszel egy új gépet, ahhoz is "adják", ha kell ha nem (pár kivételtől eltekintve). Meg tök jó hogy a diákoknak "ingyen" (amúgy dehogy van ingyen, csak közösen fizetünk érte) van ez meg az, így legalább nem is tanulnak meg mást és kikerülve a munkaerő-piacra nem is fognak érteni máshoz. Azt szerintem mindig lehet és kell is vitatni, ha valami nem jó vagy lehetne jobb is, mint amilyen a kurrens állapot. Ez vitte előre az emberiséget a történelem folyamán, így lett vízhordás helyett csatornarendszer stb. Mivel viszont piacvezető, így belefér az is, hogy erőszakkal tolnak rá egy erősen véleményes új verziót az emberekre, amit elég béta állapotban adtak ki, és azóta is csak a foltozgatása megy, folyamatosan változik az egész. Kicsit olyan ez számomra, mint hogy építjük Paks II-t, miközben máshol meg a napelemeket meg szélturbinákat telepítik. Az egyik le van ragadva a jelenben, mert "azt ismerjük", jó drágán, minden hátrányával együtt, a másiktól meg félünk is meg nem is szolgálja a pillanatnyi érdekeinket, meg "meg is kellene tanulni használni", szóval nem kell.
-
Dave™
nagyúr
Több ponton is vitatkoznék. Pl. az Ubuntu pont eléggé next-next-finish, kezdve a telepítéstől a konfiguráción át a szoftvertelepítésig. Igaz vannak olyan alkalmazások, amikhez terminál kell, de a legtöbb simán összekattintgatható, és tök triviális az egész, mert van egy szoftverbolt, meg egy keresőre épülő menü, a Windows 10-ben sokkal hamarabb el lehet tévedni a beállításokban (gépház, vezérlőpult). Dolgozni is attól függ, ki mivel és hogyan dolgozik, akinek elég az Office, az ma már futtatható emulációval, ahol meg webes klienseket használnak, ott végképp teljesen megfelel. De ha van is valami Windowsos szoftver, amihez oda van kötve az ember, akkor lehet csinálni egy virtuális gépet amin az fut, ezt hozzárendelve az egyik virtuális asztalhoz majdnem észre sem venni, hogy nem a hoston fut. Persze ez nem mindenhol lehet megoldás, de én sokkal inkább így használom, mint hogy natívan Windows fusson azért az egy-két szoftverért.
-
Dave™
nagyúr
Részemről nincs fikázás, csak elmondtam szerintem miért nem jó ez az irány. Ha mindenki a sajátját pontozza az nem lesz objektív. Az én bemutatóm sem az persze, de nem is akar az lenni, és valós használati példákat hoz, nem egy száraz tesztet ahol behasalok mondjuk egy 47/50-et a felhasználói élményre, mert én úgy érzem. Szerintem azzal lehetne az ügy érdekében a legtöbbet tenni, ha valós emberek valós rendszereiről, felhasználói szokásairól lennének írások, mert az sokkal konstruktívabb mint egy disztribúciós e-péniszméregetés (abból úgyis csak a vita lenne mi miért annyi pont amennyi). De aki akar csináljon nyugodtan ilyen pontozósat, a kivitelezésre meg a végeredményre kíváncsi vagyok.
-
Dave™
nagyúr
Ez végtelenül szubjektív, ami nekem 3 pont az lehet neked 5, vagy fordítva. Meg mi számít könnyen meg nehezen megtalálhatónak? Meg honnan tudod milyen hardveres támogatottsága? Az Ubuntu nálam 3-ból 3 gépen hibátlanul megy, akkor mondjam azt hogy mindenen tökéletesen fut? Szerintem ez zsákutca.
-
Dave™
nagyúr
Hogyan értékelsz ennyire különböző rendszereket, környezeteket? Meg ki értékeli? Szerintem jobb lenne ha maradna ilyen leíró/bemutató jellegű, ráadásul mindenki a saját, belakott, testre szabott rendszerére vonatkozóan írhatna, nem pedig általánosságban, a levegőbe, abból úgy is van már sok (máshol).
-
Dave™
nagyúr
válasz
TheSaint #390 üzenetére
Amit te csinálsz az a confirmation bias, van egy tévképzeted és ahhoz keresel igazolást. Személy szerint ismerem mindkét oldalt, és úgy tudom neked azt mondani hogy nagyon tévúton jársz az ilyen állításokkal. Persze ettől még azt hiszel és mondasz amit csak szeretnél, demokrácia van, nekem se jobb se rosszabb nem lesz tőle, csak saját magadat csapod be.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #384 üzenetére
Szerintem meg simán lenne értelme egy hasonlónak mindenki részéről, aki napi szinten Linuxot használ. Lenne 5-10 különböző saját rendszerbemutató gyakorlati használati példával (hogyan teljesít a mindennapokban), biztosan sokak fejében eloszlatna pár kételyt. Jó lenne Mint, Arch, Manjaro stb. meg olyan is aki esetleg játszik, fejleszt stb.
A másikhoz: én egy minimálisat tanultam, de ha abból kellene főzni akkor nagyon el lennék veszve. A kíváncsiság meg az érdeklődés sokkal többet ér, lásd a saját példád is, aki autodidakta módon tanultad (ahogy én is ezt a részét).
CPT.Pirk Mindenképpen! Tök jó lenne látni belakott rendszereket meg felhasználói szokásokat, sokat lehetne keresztbe is profitálni meg a kívülállók is könnyebben kedvet kapnak ha látják, hogy így is lehet.
-
Dave™
nagyúr
válasz
MineFox54 #379 üzenetére
Annak nem is tudom hogyan indulnék neki, OpenSUSE-t nem ismerem, de gyanítom nem sokat tud kezdeni a debianos tárolóval. Ennyiből nagyon felhasználóbarát az Ubuntu, nem kell érteni hozzá. Bár mivel Arch alá is elérhető, csak meg lehet oldani valahogy. De miért éppen OpenSUSE?
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #377 üzenetére
Miért nem? Nálam többet tudsz az biztos (én csak felhasználói szemszögből írok). Ha nincs időd/kedved az oké, de azt nem hiszem, hogy ne lennél kompetens a témában. Ott legalább burkoltan ekézhetnéd is a Unity-t (vicc volt
) Legjobb tudomásom szerint neked is kizárólagos rendszere(i)d a kül. disztribúciók, tehát elég releváns tapasztalatod van hogyan lehet függetlenedni a Windowstól. Igazából az lenne a legjobb/legproduktívabb, ha többen tudnánk írni, mindenki saját szemszögből, hogy milyen disztribúción, milyen programokkal hogyan használja a rendszerét, illetve miért részesíti azt előnyben. Sokkal többet ér, mint egy száraz technikai leírás egy disztribúcióról vagy hasonlóról.
-
Dave™
nagyúr
Semmi baj nincs a Unity-vel, tök intuitív és a keresésre (ami jóval gyorsabb mint a böngészgetés menükben) fókuszál. Végigpróbáltam minden nagy DE-t, de egyik sem hozta ezt a felhasználói élményt. A csomagkezelő meg nem "nem naprakész", maximum a csomagok, de ez is attól függ melyik rendszert használod, meg ott vannak a külső források is. Pl. a hamarosan megjelenő 17.04 elég friss csomagokat fog használni. Különböztessük meg a rolling meg a release disztribúciókat, mindkettőnek megvan a maga előnye, hátránya. Te rolling párti vagy, én meg az LTS release mellett teszem le a voksom.
ubyegon2 gondolkodtam rajta, hogy Ubuntu v. Linux legyen a cím, két okból lett ez: egyrészt minden szoftver (kivéve a Unity Tweak tool meg talán az indikátorok) megy más tetszőleges disztribúciókon is, mindenki arra vonatkoztatja amire szeretné, a másik pedig hogy a köznyelvben minden disztribúció Linux, és ha megnézed elég kevés Ubuntus vonatkozás van benne, nem éppen a rendszerről szólt, hanem inkább a hétköznapi alkalmazásokról. A többi DE-s téma meg más korábban ki lett azt hiszem tárgyalva a korábbi írásban (legalább érintőlegesen), nem akartam megint. Ha gondolod és van kedved írj nyugodtan a többi változatról
-
Dave™
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #367 üzenetére
Kétállású, normál meg kicsi. Azt írtam, hogy a tálcaikonokat nem lehet szabadon méretezni, és ez nem is az. Az ilyen lenne kb.
Az oké hogy téged nem érdekel a GUI, de akkor ne vitasd a rugalmasság hiányát, mert ez is hozzátartozik. De rengeteg más példát is lehetne hozni. Bele lehet kötni a Linuxokba sok ponton, a rugalmasság viszont pont nem ilyen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #362 üzenetére
Az, hogy lehet ablakszínt meg háttérképet váltani, nem rugalmasság. Már a tálcaikonokat sem tudod szabadon méretezni, hogy mást ne említsek. Meg próbáld meg a teljes ikonkészletet lecserélni valami másra. És akkor még mindig csak egy sima mezei Ubunturól van szó, nem a Linuxokról általában, ahol olyan asztali környezetet választok az N+1-ből, amilyet akarok. Más a definíciónk a rugalmasságot illetően.
-
Dave™
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #358 üzenetére
Az én Ubuntum meg 10-12mp és login screen, jelszót beírva azonnal ott a desktop. Egyébként ott tényleg nem oké valami.
komment: "itt van leírva, hogy szerintem/nekem miért nem megfelelő a linux"
válasz: "haha lol a linux az jó Mert(tm) Linux(r)"Amúgy ez nem tudom mire vonatkozik, de én nem láttam ilyet. Majd mondd el mire vonatkozik (konkrétan).
-
Dave™
nagyúr
válasz
TheSaint #347 üzenetére
a Win10-be aki bele tud kötni, az nem tudom milyen linuxos disztrót tud mellé tenni, amin jobban/gyorsabban megy maga mint rendszer vagy akár egy adott alkalmazás!?
Látom te sem olvastad el a fenti írást. Én nyugodtan mellé merem állítani az Ubuntus rendszerem. Már önmagában egy mostanában szokásos Windows Update is lassabban fut le, mint egy Ubuntu telepítés. Meg írtam nemrég fentebb, mennyire egyszerű hozzáadni egy lokális fiókot, átállítani a nyelvet meg törölni a régit. Vagy nézd meg hogyan működik a kereső a két rendszerben. Egyszerűen nem is tudom miről beszélsz
-
Dave™
nagyúr
válasz
Realradical #337 üzenetére
Biztos sokan így használják, de GUI-n végtelen körülményesen van megoldva, főleg ha helyi fiókot akarsz hozzáadni. Azt meg találd ki, hogy miért marad angol régió és nyelvváltás után.
petipetya: tök jó
Ezt a nagy felbontás dolgot nem értem Vivaldinál, 4K-ra gondolsz? Mert FHD-val nincs probléma alapból sem. Viszont valamiért elég magas a streameknél a CPU használat, és nem tudok rájönni miért. Az összes többi böngészővel alacsonyabb, és a legfrissebb kodekek vannak fent (amit a Vivaldi fórumán javasolnak). Hátha rájössz mi a megoldás
-
Dave™
nagyúr
válasz
MineFox54 #334 üzenetére
Nekem ma Win 10-zel volt friss tapasztalatom, az olyan egyszerű dolgot mint hozzáadni egy új felhasználót, annak a felületét magyarra állítani és a régit letörölni sikerült végtelenül túlbonyolítani, közben ide-oda mászkáltam a gépházban és a vezérlőpultban. Meg persze türelmetlen is voltam, mert átállítás után fokozatosan váltott magyarra, de ezt semmi sem jelezte. Ubuntu alatt ez is "picit" egyszerűbb és gyorsabb
-
Dave™
nagyúr
Például van mentésed, mert mi történik ha tönkremegy a merevlemezed amin vannak? Ha meg van mentésed, akkor pont semmit sem ér egy zsarolóvírus. Amiből nem hiszem hogy sok lenne Linuxra, de még ahhoz is nagyon hozzá kellene járulnod, hogy kárt okozzon. Szerintem teljesen felesleges ezeken aggódni. A Windows 7 meg pont nem a biztonságosság csúcsa, ha már ennyire tartasz a külső fenyegetésektől. Főleg nem lesz a kurrens hardvereken, ahol megszűnik a támogatása a hírek szerint.
-
Dave™
nagyúr
Mondjuk nem tudom pl. ha van egy HP nyomtató, akkor a gyártók szoktak hozzá csinálni linuxos drivert is? Vagy ilyenkor megy a net túrása, hogy menjen a cucc?
A cikkből kiderül, legalábbis a gyakorlati része. Ez a "családtagnak jó lesz netezni" ugyan igaz, de továbbra is erős sztereotípia, részben ezért is született ez az írás, persze sokan olvasás helyett inkább csak kommentelnek
-
Dave™
nagyúr
válasz
Apollyon #231 üzenetére
Érteni értem, csak nem így látom. Mert felmerül a kérdés, hogy hol húzod meg a határt? Ami neked lehet egyszerű, másnak már nem lesz az. Viszont ő is használna mást Windows helyett. Akkor inkább ne használjon mert nem neki való szerinted? Én nem akarok elmélyedni benne, csak használni szeretném. Ha nagyon rossz irányba megy, akkor nézek másik disztribúciót. Ennyire egyszerű.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Apollyon #228 üzenetére
Nem értek egyet, szerintem kell az egyszerűsítés ahhoz, hogy szélesebb kör igényeit tudja kiszolgálni. Mert ennyi erővel elég lenne az Arch mondjuk, amit sokan fel sem tudnának telepíteni, nem hogy érdemben használni. Az Ubuntu attól azért távol van, hogy Windows legyen, viszont szerintem nagyon sok mindent jól csinál, még ha becsúsznak hibák is itt-ott. Aki akar most is használhat más disztribúciót, az Ubuntu nem a hardcore linuxosok OS-e. Android esetében meg nem sokat számít a kijelzőméret, ha már nagyobb felbontása van mint egy átlag 24"-es monitornak. 2GB rammal full HD felbontással tök jól elmegy egyébként, tehát annyira nem durva a helyzet ott sem. Én pl. nem szeretnék nagyon elmélyedni a Linuxok lelkivilágában, inkább csak használnék egy stabil, megbízható rendszert úgy, hogy az megfeleljen az igényeimnek és testre tudjam szabni. Az Ubuntu ilyen, ezért elégedett vagyok vele. Nem zavar az sem ha valaki Win 10-zel kapcsolatban elégedett, meg akkor sem Arch-csal - használja azt. Szerintem az csak jó, ha van döntési lehetőség és szabadság, nem vagyunk egyformák.
-
Dave™
nagyúr
válasz
buvartacsko #224 üzenetére
és szerintem ilyeneket ne egy Debian alapú linux distro mögül írj
Amúgy nem a ráncfelvarrás (mondjuk annak hívni költői túlzás) a gondom vele, hanem pl. a keresője, ami egy használhatatlan szar. Vagy a HiDPI támogatásra, ami nincs. Vagy a felület skálázhatóságára, ami ugyan van, csak egy csomó minden mosott lesz. Ezekre is mondjál ilyen okosakat a te világodból.
-
Dave™
nagyúr
válasz
buvartacsko #221 üzenetére
Akkor még egyszer, lassan mondom a kedvedért: a Windows 10 új buildjeivel folyamatosan változika rendszer megjelenése, elrendezése. A Gnome 1 és 3 között eltelt némi idő, és szerintem nem ugyanazon rendszer főverziójához tartoznak. Hasonlítsd össze a Win 10 különböző buildjeit, folyamatos az átalakítás - ha szeretnéd, ha nem. Mert választani ugye nem nagyon tudsz. Most jön a creators update, amivel megint más lesz. Remélem sikerült megértened így harmadszorra.
#222: arról írok amiről akarok, biztosan nem te fogod megmondani.
-
Dave™
nagyúr
válasz
buvartacsko #217 üzenetére
-Menni megy, csak közben eléggé terheli a processzort meg a lemezt, tehát igaz.
Ha látnád milyen linuxon, megértenéd.Ha látod hogy megy Linuxon, nem értem miért nem látod a különbséget. Én látom.-jó, akkor kapcsold ki. Home esetében nem tudod, Pro-nál csak group policiy-val. Vagy bíráld felül az általa preferált drivereket, vagy szelektálj a hasznos és nem hasznos frissítések között (reklám, adware mint a get office stb.)
-Linuxon semmit sem kell hozzá szerkeszteni, akkor indul újra ha te újraindítod, ez a normális.
-Nem erről van szó, ne legyél már demagóg. Windows 10-en belül csak most nemrég is változott az ablakok, gombok megjelenítése, a korábbi még elmegyről a rendkívül lebutított, elnagyolt megjelenésre. Ha szerinted nem változott semmi nézd meg az első hivatalos buildet meg a mostanit.
-Nem okoznak problémát, mindenki szereti a reklámokat. Töltse le most az Office-t akciósan! Aztán ha leszeded visszajön a következő frissítéssel. Ki ne szeretné ezt? Vagy a OneDrive reklám nemsokára a fájlkezelőben.
-
Dave™
nagyúr
válasz
-Skylake- #211 üzenetére
Pedig ennyi. Most tettem fel nemrég egy Envy 15-re, kapásból ment minden (olyan hálózati nyomtató is, amihez Windowson drivert kell vadászni), a saját szoftverek felrakása meg gyorsabban megvolt, míg te lefuttatod a kezdeti frissítéseket egy friss Win install után. Hogy kell hozzá egy pici hozzáértés ez igaz (de csak ahhoz, hogy milyen szoftvereket használj alternatívaként), azt felszedtem az elmúlt egy évben, de igazából tök minimális tudásom van, ha gondom van rákeresek. Nem vagyok geek, főleg nem linux geek, mégis csak használom. De mondok jobb példát: párom Ubuntut használ szintén, ha megkérdezed a cégnél milyen Windowst használ meg milyen Office-t lövése sincs. Megjegyezte hogy hol van a kereső meg hogy függőleges a panel és használja.
-
Dave™
nagyúr
Ami a frissítéseket illeti:
Természetesen kellenek. A gond a következőkkel van:
-erőforrás-igényes, méghozzá nagyon
-nincs felette semmi kontrollod, max. trükközéssel
-ő dönti el mikor indul újra (ez azért nagyon durva, lássuk be)
-folyamatosan, jelentősen változik a rendszer megjelenése, működése, ha tetszik ha nem
-kapsz olyanokat is, amiket marhára nem szeretnél, pl. reklám opciók
-közben nyomja a szelfmarketinget, minthogy számos új szolgáltatás van, reméljük tetszeni fog meg egyéb baromságok (ez már csak szubjektív)
-és a másik legdurvább, hogy a korábbi hírekkel ellentétben folyamatosan hízik a rendszer, a kezdeti 10GB után pillanatok alatt eléri a 17-18GB-ot, mindössze pár frissítés után. Disk cleanup meg hasonlók meg semmit sem érnek. -
Dave™
nagyúr
OEM Windows esetében az MS el fog küldeni a gyártóhoz, aki meg biztosan nagyon komoly supportot fog tudni adni neked. A support jelen esetben inkább azt jelenti, hogy kapod a frissítéseket. Ráadásul erőszakosan, majdnem felülbírálhatatlanul. Meg merem kockáztatni, hogy hamarabb találok problémamegoldást Ubuntuhoz, mint Windows 10-hez, de hogy jobban bele tudok nyúlni bármilyen beállításba és konfigurációba ha szükséges, az egészen biztos.
-
Dave™
nagyúr
válasz
joysefke #169 üzenetére
Idézek a cikkből:
Szórakozásra szintén könnyen beválhat, bár a játékok kérdését nem tudom objektíven megítélni, mivel érdemben nem játszom számítógépen, így ezt meghagyom a tapasztaltabbaknak.
Mondanám, hogy játékra nem jó, de ez sem igaz ebben a formában, mert van 3000 steames cím, ami elérhető rá és rengetegen játszanak Linuxon is. A probléma ott van, hogy egyesek CSAK játékban tudnak gondolkodni egy számítógéppel kapcsolatban. Ha ugyanebben a helyzetben lennék, személy szerint dual bootot választanék. De akinek megfelel a Windows 10 és esetleg még szereti is, az használja azt nyugodtan, nincs itt semmi térítés. Azoknak szól az írás, akik nem elégedettek, és bemutat egy működőképes alternatívát. Ennyi, ne láss bele többet.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Alabástrom #156 üzenetére
Milyen Linuxos tapasztalatra vagy kíváncsi ezen Windowsos programok esetében?
A Lightroom helyett tégy egy próbát a Darktable-lel vagy a Rawtherapee-vel, hátha beválik valamelyik. Affinity helyett meg GIMP érhet meg egy próbát. Először tuti fájdalmas a dolog, de szerintem fájdalmasabb Windows 10-et használni
icemad: mivel saját tapasztalatokra, élményre épül ezért szerintem belefér. A HTPC számomra kábellel van összekötve, próbáltam wireless displayt Windowson, de olyan késleltetése volt, hogy nem szeretnék vele filmet nézni.
-
Dave™
nagyúr
Én nagyon szerettem a Paint.NET-et, sokat használtam, elég volt a tudása. A GIMP hiába tud többet, a Paint.NET egyszerűbb és kényelmesebb volt. De ha arra gondolok, hogy Windows 10-et kell miatta használnom, vagy Ubuntu és megtanulom a GIMP-et, akkor inkább beleteszem az energiát, az amúgy is megtérül mert sokkal több mindent tud és több mindenre fogom tudni használni. A Foobar kb. ugyanez. Van egy kis ködösítés körülötte, hogy jobban szól, mint a többi, pedig a fenét szól jobban. Nem akarok meggyőzni senkit semmiről, én csak leírtam a tapasztalataimat meg hogy hogyan látom.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #130 üzenetére
Nem kötelező, csak aki nem hajlandó semmi újat megtanulni, az ne a rendszert hibáztassa, hogy XY nem érhető el rá.
-
Dave™
nagyúr
válasz
buvartacsko #113 üzenetére
LINK (google képkeresés megtalálja
)
-
Dave™
nagyúr
Nem is arra írtam (nézd meg mire válaszoltam), de egyébként van alacsony szintű virtualizálás (Xen), amivel nyugodtan lehet virtualizálni a VGA-t is.
#115: a Windows-zal szerintem pont nem a sebesség a probléma, ellenben egy csomó más igen. Azokon nem tudom mi segíthet.
#118 kíváncsi vagyok mit tweakelsz pl. a windows update rendszerén. Max. letiltod metered connectionre állítással vagy group policy-val, akkor meg nem lesznek javítások, frissítések. Szerintem az egész el van ****** úgy ahogy van.
#119 mivel ez mind gémer szempont, így fogalmam sincs, mint írtam nem játszom.
#120 pedig de, kétféle ember van: az egyik ragaszkodik ahhoz az egyhez amit ismer, a másik meg nyitott szemléletű. Persze vannak akik okkal és joggal ragaszkodnak egy adott szoftverhez, mert van valami olyan feladat amit csak azzal tudnak megvalósítani, de nem róluk volt szó, hanem a többségről.
-
Dave™
nagyúr
Nem kell product key, ha be van aktiválva azon a hardveren simán aktiválja magát telepítés után, közben pedig nem kell kulcsot megadnod.
electrodoki De az is igaz, ha van megfelelő vasad, és normálisan, nem összetákolt driverekkel telepíted a win-t, semmi baj nincs vele.
Értem, tehát normális gépen nincs probléma a windows update-tel, működik a kereső, van rendes HiDPI támogatás meg a többi. Nem sikerült megértened a problémák forrását, amik nem hardverfüggőek, hanem a rendszerhez kapcsolódnak.
-
-
Dave™
nagyúr
Nem tudom hogyan lehet kezelni 20-30-50 tabot, szerintem már a 10 is elég sok. Főleg olyan böngészőkben, amik nem támogatják a fülek rögzítését vagy csoportosítását (a Vivaldiban mindkettő lehetőség). Használj Firefoxot, az kevesebb memóriát igényel, a Chrome és társai erőforrásigényesek, minden platformon (persze attól még egyáltalán nem biztos, hogy normális ami nálad van, de az én felhasználói szokásaim eltérnek így nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni).
-
Dave™
nagyúr
Én altatni szoktam a gépet, tehát bőven több az uptime mint 5-6 óra, átlag 10 körüli fület használok és nem érzek lassulást. Igaz most Vivaldit használok, előtte meg Opera volt, de nagyjából hasonló. És ugyanez igaz a Surface Pro-ra is, ami sokkal gyengébb hardver mint a mostani, meg a Pro 2-re is, meg egy Dell E5520-ra is.
-
Dave™
nagyúr
Surface Pro (2) és Ubuntu: azért a zárójel mert Pro 1-en is használtam, most már csak 2-esem van. Érintő, tpye cover és toll is megy hiba nélkül, ahogy a webcam, mikrofon is. A toll gombjai más sorrendben vannak, azt felül lehet írni scripttel, de a törlés funkció alapból nem megy. Az altatásból a type cover vissza tudja hozni (akaratod ellenére), ezt le lehet tiltani az ACPI fájl szerkesztésével (erről írtam az Ubuntus topikban). Minden más megy hiba nélkül. A TLP csomagot érdemes telepíteni a hosszabb üzemidő miatt, teljesítménye kiváló, Ubuntu alatt egyébként is jó az érintőképernyős támogatás, van on screen keyboard (limitáció: Chrome és ezen alapuló böngészőkben nem ugrik fel magától, manuálisan kell megjeleníteni, ez a Chrome hibája). A felület tök jól skálázható (szemben a Windows-zal), és nem lesznek mosottak sem a betűk, sem az ikonok nagy DPI mellett sem. Röviden ennyi
-
Dave™
nagyúr
Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi - ezek mind a Blink motort használják és alapjukat tekintve nagyon hasonlóak. A szolgáltatásokban vannak jelentősebb különbségek.
UnA: akkor vérmérséklettől függően VM vagy dual boot vagy natív Windows. De a többségnek bőven elég lenne az ingyenes alternatíva is szerintem.
-
Dave™
nagyúr
Nekem nem hiányoznak.
A Spotify viszonylag rendszeresen frissül. A webes klienssel az a legnagyobb gond, hogy max. 160kbps-el játszik le, míg az asztali ennek kétszeresével.
Skype-ból az új webes alapú Beta az új irány, ha elolvastad az írásom abból ugyanez kiderül.
Az Office Web App sajnos közel használhatatlan, amint minimális formázás van egy táblában, esetleg képletek, nem működik. Magyarán kuka, mert ha ezek nincsenek akkor a Libreoffice is bőven kompatibilis és jó.
Nálam nem lassabb.
Driver gondom sincs, pedig lövésem sem volt, hogy menni fog-e ezen a gépen az Ubuntu, mert nem volt róla semmi vélemény fellelhető.
Nem divat oltani a Windowst/Microsoftot, egyszerűen sz*r a termék. Egy pre-béta lett kiadva, amit azóta is folyamatosan foltozgatnak, inkább kevesebb mint több sikerrel. Probléma van a működéssel, a megjelenéssel, a testreszabhatósággal, és ugyanúgy gondok vannak a driverekkel is, egy csomó régebbi hardverhez nincs driver Windows 10 alatt, a korábbi driverekkel meg nem mennek eszközök.
King Unique: ki van kapcsolva minden mérés a CPU-n kívül.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #63 üzenetére
Abban a gépben amin a képek készültek 1db nvme SSD van, így itt tárgytalan is.
lócitrom: a Chrome erőforrás-igényes minden platformon. Az új verzió elvileg már takarékosabb lesz, legalábbis ezt ígérik. Ezért is szeretem a Vivaldit, az sem takarékos ugyan, de legalább van egy csomó plusz szolgáltatása, amikhez nem kell külön plugin
-
Dave™
nagyúr
Emulációban Office-ban nem érzek semmit, virtualizálva nyilván van, de nem vészes, meg környezetfüggő (attól is függ mivel és mit virtualizálsz). Akit érdekel kipróbálja, és eldönti megér-e neki ennyi kényelmetlenséget, vagy élvezi továbbra is a Windows 10-et. Nekem nem célom senkit sem meggyőzni, én csak beszámolok róla hogy így is lehet, gondolatébresztő gyanánt. A többi mindenkinek a saját belátására van bízva.
Syl: nem biztos, hogy ilyen munkákra a Virtualbox a legjobb, a KVM szerintem jobb irány, az mégis csak alacsonyabb szintű.
-
Dave™
nagyúr
Nem dobál senki semmivel, csak legközelebb előbb olvasd azt, amit kommentálsz. Kétféle számítógépet használó ember van: az egyik programokat használ, a másik pedig feladatokat old meg programok segítségével. Amíg te az elsőbe tartozol, addig nem is fogsz másként vélekedni. Onnantól, hogy picit nyitottabb vagy, rájössz, hogy nem csak xy szoftverben lehet ezt meg azt elvégezni, hanem van rengeteg alternatíva.
A driveres példádra: feltelepítettem a pár hetes Envy 15-re az Ubuntu 16.04.2-t, kapásból ment minden, egy darab drivert nem kellett keresgélni vagy feltenni. Skype dettó, kamera is, mikrofon is. A nyomtatók (lásd cikk) szintén. És Kaby Lake platform, ami azért eléggé aktuális/friss.
-
Dave™
nagyúr
Nekem van per pillanat 3 Windows 10 licencem is (eszközökhöz járt), de valahogy "ingyen" sem kell. Meg minek szenvedjek egy program törésével, ha van kiváló ingyenes alternatíva? Ráadásul míg a Photoshop elindul (amekkora behemót), addig GIMP-pel már jó esetben meg is csináltam amit akartam
-
Dave™
nagyúr
Profi fotósból amúgy is elég kevés van, hobbi fotósnak meg szerintem többnyire azért elég lesz a Darkroom, Rawtherapee, GIMP. Minimális akarat kell hozzá, hogy megtanuld kezelni ezeket, és szerintem a többséget nem a szoftver fogja korlátozni, hanem a saját képességei. Biztosan vannak olyanok, akiknek tényleg semmi más nem jó, csak az Adobe, de ők vannak kevesebben.
lócitrom: a 10-et én is így látom, szerintem nagyon félrecsúszott, de mégis sokan elvannak vele, "jobb híján". Ha problémád van az Ubival van elég sok másik disztribúció, amiből tudsz válogatni. Ha nekem lennének biztosan mást használnék, de mivel kiválóan működik az eszközeimen, így számomra tökéletesen megfelel.
-
Dave™
nagyúr
válasz
mbalint987 #36 üzenetére
LINK Nyilván pont ugyanolyan nincs, de szerintem megoldható gyakorlatilag minden, amire szükség lehet.
-
Dave™
nagyúr
válasz
UnknownNoob #33 üzenetére
Pont ez a limitek közé szorított gondolatmenet a legnagyobb korlát, nem az alkalmazások hiánya. Fentebb linkeltem, több mint 3000 játék érhető el Steamen Linuxra, HTPC-re ott a Kodi (a madVR egy szűk réteg igénye, anélkül azért bőven van HTPC és Linuxon sokkal kényelmesebb és zavartalanabb is megvalósítani, mint Windowson), képszerkesztésre írtam példának, hogy ott az Inkscape és a GIMP, amit nem egy grafikus használ megélhetésre is, videóra és 3D-re pedig ott a Blender. Persze egyik sem piacvezető alkalmazás, de ha rugalmasan állsz hozzá a legtöbb dolog simán megvalósítható ezek alatt is. Csak valamiért mindenki az ismert, nagy nevekhez ragaszkodik, akkor is ha csak az 5%-át használja ki a tudásának. Arról hogy ebből mennyi a warez meg már kár is megemlékezni, ráadásul teljesen feleslegesen, ha ott van a kiváló ingyenes alternatíva.
mbalint987: ezekre ott a virtuális gép, az Office 365 nyilván nem fog jönni belátható időn belül
-
Dave™
nagyúr
válasz
tatararpad #16 üzenetére
A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész, lásd Android.
Ezt előbb észre sem vettem. Na én pont emiatt használok Ubuntut, működik és kész. A Windows 10 meg nem, legalábbis nagyon nem úgy, hogy észrevétlenül a háttérben maradjon, ami egy operációs rendszer feladata kellene, hogy legyen.
-
Dave™
nagyúr
Én sem azt mondom hogy hibátlan a rendszer vagy a frissítéseknél ne fordulna elő néha hibaüzenet, mert de, de nem tolja erőszakosan az arcomba, nem akar magától újraindulni, nem terheli le a gépet, gyorsan és észrevétlenül lefut stb. A Windows Update korábban sem volt a kedvencem, a 10-ben valami végtelenül irritáló. Másik kedvencem a keresés, arról is sokat tudnék mesélni hogyan működik Ubi alatt, és hogyan (nem) Windows alatt
-
Dave™
nagyúr
Én Windowson sem használtam, oka pedig egyszerű: nem telepítettem csak megbízható dolgokat, nem néztem csak normális oldalakat, nem nyitottam meg ismeretlen forrásból származó fájlokat. Utolsó vírusom valamikor
98-ban, 2001-2002 körül, a blaster volt. De akkor még nem voltam ennyire tudatosLinuxon annak az esélye, hogy bekapsz valami vírust, erősen konvergál a nullához, és leginkább elvi szintű. Emiatt számomra teljesen felesleges, ha be is kapnék valami csoda folytán valami ransomware-t, van mentésem. De a fentiek okán úgy érzem nincs rá nagy esélyem
-
Dave™
nagyúr
A Windows 10 előtt én sem gondoltam rá, hogy mást is használhatnék, de az szerencsére elég nagy löketet adott a váltáshoz. Minél többen tudnak arról, hogy ez sem az ördögtől való, meg érteni sem kell hozzá, hanem elég csak használni annál többen tudnak elgondolkodni arról, hogy miért is szívatják magukat a Windows Update-tel, hogy az egyik kedvencemet megemlítsem.
tatararpad: nagyon sok játék van Linuxra is, amúgy meg ott a virtualizáció is. Ma már olyan hardverek vannak amiknek meg sem kottyan a virtualizált környezet. Ha ingyen lenne (a géphez járt) sem kellene, sőt, fordított esetben is inkább fizetnék az Ubuntuért.
-
Dave™
nagyúr
Van Steam Ubuntura is, elég sok cím elérhető rá, de legrosszabb esetben ott a dual boot.
-
Dave™
nagyúr
Ki kellene egészítenem az írást, még pedig azzal, hogy aki belevágna, az indítson tiszta lappal/fejjel, érdemes elszakadni a megszokott/ismert Windows programoktól. Szinte mindenre van alternatíva, itt érdemes körbenézni. Kétpaneles fájlmenedzser is van, az Ubuntu beépítettje nem ilyen, de telepíthető utólag többféle is.
De konkrétabban: fájlmenedzsernek ott a Nemo, vagy a MidnightCommander stb, filmekre VLC, Kodi (ez tuti tud feliratot letölteni) stb, vírusirtó nem kell, Chrome szinkron teljes (beállítások, jelszavak, pluginek stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
lo A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest