- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tanisz
senior tag
Jó cikk, jó volt olvasni
Egyre többet dolgozom linuxon, főleg szervereken, ezekből is a RedHat alapokon: Oracle Linux, CentOS.
Egyre jobban kedvelem, ahogy megszokom a "sajátosságokat".
A vicces az, hogy egy Oracle 11gR2 EE/SE telepítést sem tudtam (grafikus úton) megcsinálni gond, heggesztés, mókolás nélkülNext,next-Finish nem ment zökkenőmentesen
Bár ez ugyanúgy igaz tud lenni, ha Win-re rakja az ember, ott is vannak vicces dolgokItthon is próbalkoztam linux distrókkal (Ubuntu, Arch, Mint....stb). De a grafikus felületük egyáltalán nem áll kézre, vagy mindig akadályokba ütköztem. Valahogy terminálból mindig mindent egyszerűbb volt megoldani, persze ahhoz meg tudni kell a parancsokat, nem túl "felhasználóbarát"
A munkám egy részét is ki tudná váltani (Eclipse, JAVA, php, Oracle, a C#ot nem), de akárhogy próbálkoztam, nem volt kényelmes, nem tudtam megszokni.
Lehet túlságosan hozzászoktam a Win sajátosságaihoz, fene tudja.Mindegyik OP rendszer jó szerintem (mindenhol vannak gondok, persze), mindegyiket meg kell ismerni, meg kell tanulni használni
Szerintem hülyeség kijelenteni, hogy a Linux sz@r, vagy a Win fos
Megszokás és kompromisszum, preferáltság kérdése mindegyik.
-
AaronOS
tag
Jó kis összefoglaló lett, jó volt olvasni.
Én is most tervezek váltani a Windowsról, nekem már nem annyira megnyerő így a 10-es.
Jelnleg az Ubuntu Mate 16.04LTS-t néztem ki, nekem az tűnik szimpatikusnak. Nyáron az egyetem végeztével megy is fel majd a gépre, addig sajnos kell a Windows aktívan, nincs időm az alternatív megoldásokat keresni.
-
vipisti
tag
Demonstráltad a régi időkből jól ismert elitistáskodást. Nap mint nap használok Ubuntut munkára. Nyilván van nála jobb, korlátozottak a disztrókra vonatkozó ismereteim, de egyet bizton állíthatok: nagyszerűen bevált. Na most "aki használt már Linux alapú rendszert", az tudhatja, hogy a csomagok stabil verziója általában az új verzió mögött kullog, de az esetek zömében ez nem jelent hátrányt, viszont cserébe stabil lesz a rendszered. Nekem és sokaknak ez számít. Ha valaki magában a Linuxban szeretne elmélyülni, erre tud és akar időt, energiát szánni, annak kiváló választás az Arch. Be kéne látni, hogy a felhasználók túlnyomó többsége nem ebbe a kategóriába tartozik.
-
Syl
nagyúr
Ubuntu használóként mit írjak? Hogy lásd Dave™ cikkét?
(#396) Somatom
>Sztem is jó lenne, ha írnának ezekről, hogy az emberek képben legyenek...
Igen. Ehelyett meg egy Ubuntu cikk alatt a szokásos "bezzegawindows..." kommentek után jön a közelező "szaraunityéljenamint" fika
-
törölt tag
Sztem is jó lenne, ha írnának ezekről, hogy az emberek képben legyenek azzal, hogy amiket egy OS -ről gondolnak, azok nem kőbe vésett dolgok. Az évek alatt sokat tanultam a Puppy -ról, de egy ilyen cikkhez kevés lennék. De, már megpendítettem a témát Kaminak (ő a Puppy "kisgazdája" itthon). Sajnos, Jemimah (a Puppeee fejlesztője) már kiszállt a Puppy project -ből, pedig tőle nagyon sokat lehetne tanulni. Pl. ott van ez az Unetbootin -módszer (bár, én inkább a Linux Live USB Creator -t ajánlanám). A Puppeee -hez Jemimah készített egy Wines programot (1db. exe). A külső meghajtóra kellett másolni, futtatni, és amikor végzett, reboot a meghajtóról, és ennyi.
-
Syl
nagyúr
>Szerintem meg simán lenne értelme egy hasonlónak mindenki részéről, aki napi szinten Linuxot használ. Lenne 5-10 különböző saját rendszerbemutató gyakorlati használati példával (hogyan teljesít a mindennapokban), biztosan sokak fejében eloszlatna pár kételyt. Jó lenne Mint, Arch, Manjaro stb. meg olyan is aki esetleg játszik, fejleszt stb.
+1
-
Dave™
nagyúr
válasz
TheSaint #390 üzenetére
Amit te csinálsz az a confirmation bias, van egy tévképzeted és ahhoz keresel igazolást. Személy szerint ismerem mindkét oldalt, és úgy tudom neked azt mondani hogy nagyon tévúton jársz az ilyen állításokkal. Persze ettől még azt hiszel és mondasz amit csak szeretnél, demokrácia van, nekem se jobb se rosszabb nem lesz tőle, csak saját magadat csapod be.
-
törölt tag
Anno, volt egy Asus eee netbookom. Akkor jött ki az Ubuntu Netbook Remix, amit direkt ilyen kütyükre fejlesztettek. Naná, hogy nem kezelte az n -es Wifi modulomat. Akkor kezdtem disztrókat keresgélni, és ráakadtam a Puppeee -re, és azon keresztül a Puppylinuxra. Azóta ezt használom. Igaz, mostanában háttérbe került, mert a RemixOS lett a fő rendszerem, de a Puppy rugalmasságát meg sem közelíti.
-
petipetya
nagyúr
válasz
TheSaint #390 üzenetére
A szenvedés az, amikor a rómaiak élve feszítették keresztre a fellázadt rabszolgákat.
Ha valakinek ilyen élmény egy 1,5-2 perces Google keresés utáni megoldás arra, hogy a megfelelő kodekek telepítve legyenek a böngészőhöz, akkor azt az embert csak sajnálni tudom.
Bele sem merek gondolni, hogy mihez kezd egy erre képtelen ember az Angyal utcában, ha éppen elszakad a cipőfűzője.
-
TheSaint
aktív tag
"Egyszerűen nem is tudom miről beszélsz
"
Ezzel én is így vagyok, jókat is mosolyogtam mikor pár hozzászólással ezelőtt még olyan alapdologgal mint a youtube videók lejátszásával szenved most is valaki linux alatt és még mindig örülni kell egy 40%-os CPU terhelésnek, a böngésző anomáliákat már nem említem...
Ne menjünk bele, ha valakinek van temérdek ideje, nagyon jó rendszer LEHET a linux, de ezt jelentős időbefektetés nélkül is tudja ma egy win. -
De jó is lenne, de az a gép hibamentes volt.
Amit nem tudtatok ti sem megcsinálni, az még mindig lefagy vagy újraindul, pedig már Debianos 32 bites Mint-et próbálok futtatni kifejezetten PAE-s kernellel az archwikiben javasolt opciókkal. Nem értem, hogy miért fagy le 2,5 óra alatt, ha addig működött. Máskor meg pár perc alatt rebootol.
linux /boot/vmlinuz-3.16.0-4-686-pae root=UUID=1bf9455c-3a6c-4f95-a8e4-e36f31b8c9c4 ro i915.semaphores=1 intel_idle.max_cstate=1 i915.enable_rc6=1 i915.enable_fbc=1
Szóval még mindig ugyanitt tart a dolog, csak annyi változott, hogy vagy 40 disztrót kipróbáltam már. Amúgy az összes iso-t
mintstick
-kel irtam pendrive-ra és nem volt gond egyikkel sem. -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #384 üzenetére
Szerintem meg simán lenne értelme egy hasonlónak mindenki részéről, aki napi szinten Linuxot használ. Lenne 5-10 különböző saját rendszerbemutató gyakorlati használati példával (hogyan teljesít a mindennapokban), biztosan sokak fejében eloszlatna pár kételyt. Jó lenne Mint, Arch, Manjaro stb. meg olyan is aki esetleg játszik, fejleszt stb.
A másikhoz: én egy minimálisat tanultam, de ha abból kellene főzni akkor nagyon el lennék veszve. A kíváncsiság meg az érdeklődés sokkal többet ér, lásd a saját példád is, aki autodidakta módon tanultad (ahogy én is ezt a részét).
CPT.Pirk Mindenképpen! Tök jó lenne látni belakott rendszereket meg felhasználói szokásokat, sokat lehetne keresztbe is profitálni meg a kívülállók is könnyebben kedvet kapnak ha látják, hogy így is lehet.
-
Senkinél nem tudok többet, akit már legalább 3 éve érdekel a Linux és használja is, ill. jó sok disztrót kipróbált már. Most kezdek annyit érteni már az egészből, hogy tudom, mennyire nem értek hozzá.
Soha életemben egy percet nem tanultam informatikát/számítástechnikát, anno még nem létezett ilyen az oktatásban. Le kéne ülepednie bennem egy rendszernek és az abban használt programoknak, mostanában teljesen össze is zavartam magam azzal, hogy már harmadik teljesen különböző laptopra telepítettem Linux Mint-et és egyedül az én Toshiba laptopommal nem bírok már hetek óta megoldani egy problémát.Az van, hogy totál inkompetens vagyok az egészhez, az, hogy 5-6 perc alatt felraktam egy Mint Cinnamont a Lenovo G580-ra, kizárólag annak köszönhető, hogy már túl sokszor csináltam, ha nem is laptopokra.
De legalább a gép gazdája azóta is gond nélkül használja a Win helyett, akárcsak a fél GB memóriával rendelkező laptop gazdája, aki életben nem nagyon hallott még a Linuxról. Ennek ellenére mindenki abszolút könnyen tudja használni a visszajelzések alapján. Csak megerősíteni tudom, hogy egy desktop Linuxot mindenki tud otthoni célokra használni, legfeljebb a szokásos napirendje borul fel, mert nem fog kimenni kávét főzni a gép bekapcsolása után, mint Wint használva.
Egy ideig az SSD/Linux téma érdekelt, erről akartam írni, de már mindenki lehurrog, ha szóba kerül, mert minek azzal foglalkozni, csak használni kell.....
Ja persze a lényeget majdnem kihagytam, néha túl kritikus vagyok, ráadásul sokaknak kinyílik a bicska a zsebében az írásaim stílusától-ezt pont neked nem kell mondanom.
Így aztán gyakorlatilag semmi nem szól amellett, hogy bármiről is írjak, max időnként pár kötekedő vagy olyan segítő hsz-t, amit gyakorlatilag bárki leírhatna.
(#383) CPT.Pirk
Nagyon körülírtad...
(#379) MineFox54
-
Dave™
nagyúr
válasz
MineFox54 #379 üzenetére
Annak nem is tudom hogyan indulnék neki, OpenSUSE-t nem ismerem, de gyanítom nem sokat tud kezdeni a debianos tárolóval. Ennyiből nagyon felhasználóbarát az Ubuntu, nem kell érteni hozzá. Bár mivel Arch alá is elérhető, csak meg lehet oldani valahogy. De miért éppen OpenSUSE?
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #377 üzenetére
Miért nem? Nálam többet tudsz az biztos (én csak felhasználói szemszögből írok). Ha nincs időd/kedved az oké, de azt nem hiszem, hogy ne lennél kompetens a témában. Ott legalább burkoltan ekézhetnéd is a Unity-t (vicc volt
) Legjobb tudomásom szerint neked is kizárólagos rendszere(i)d a kül. disztribúciók, tehát elég releváns tapasztalatod van hogyan lehet függetlenedni a Windowstól. Igazából az lenne a legjobb/legproduktívabb, ha többen tudnánk írni, mindenki saját szemszögből, hogy milyen disztribúción, milyen programokkal hogyan használja a rendszerét, illetve miért részesíti azt előnyben. Sokkal többet ér, mint egy száraz technikai leírás egy disztribúcióról vagy hasonlóról.
-
Engem meggyőztél. Minap olvastam épp, hogy valaki belekötött, hogy alapnak vetted az Ubuntu/Unity összeállítást, azt írták, másra is fel lehet tenni. Biztosan így van, de tény, hogy az Ubuntu csak így leírva, az az Unity DE-vel értendő.
Tulajdonképpen az írás teljesen függetleníthető attól, hogy éppen milyen disztrón és DE-n keresztül történik a bemutatása. (második olvasás után gondoltam már ezt)
Utólagos engedélyeddel beraktam a
Témához kapcsolódó anyagok
-hoz a Kezdő topikba, legyen csak több irányból elérhető a cikk.Egyébként tényleg eszembe nem jutott volna most az Unityvel piszkálódni, nem is tudom hogyan merült fel Sylben ez. Akkor piszkáltam, amikor kipróbáltam, ez tény, de ennél a cikknél tényleg nem értem, milyen vonatkozásban lehetett volna belekötni bármelyik DE-be.
Ha gondolod és van kedved írj nyugodtan a többi változatról
Ehhez nem érzem magam kompetensnek, sajna.
-
válasz
RazorSh4rk #358 üzenetére
Nem pont a Linux Mint a leggyorsabb boot szempontjából, bár nemrég tettem fel egy barátom Lenovo G580 laptopjára Mint 18.1 Cinnamont és 5 sec alatt bootolt.
Ez meg Debian és Antergos boot ideje:
ubyegon@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 2.110s (kernel) + 1.053s (userspace) = 3.163s[ubyegon@ubyantergos ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 2.854s (kernel) + 425ms (userspace) = 3.279sSSD-n mértem az értékeket.
-
Dave™
nagyúr
Semmi baj nincs a Unity-vel, tök intuitív és a keresésre (ami jóval gyorsabb mint a böngészgetés menükben) fókuszál. Végigpróbáltam minden nagy DE-t, de egyik sem hozta ezt a felhasználói élményt. A csomagkezelő meg nem "nem naprakész", maximum a csomagok, de ez is attól függ melyik rendszert használod, meg ott vannak a külső források is. Pl. a hamarosan megjelenő 17.04 elég friss csomagokat fog használni. Különböztessük meg a rolling meg a release disztribúciókat, mindkettőnek megvan a maga előnye, hátránya. Te rolling párti vagy, én meg az LTS release mellett teszem le a voksom.
ubyegon2 gondolkodtam rajta, hogy Ubuntu v. Linux legyen a cím, két okból lett ez: egyrészt minden szoftver (kivéve a Unity Tweak tool meg talán az indikátorok) megy más tetszőleges disztribúciókon is, mindenki arra vonatkoztatja amire szeretné, a másik pedig hogy a köznyelvben minden disztribúció Linux, és ha megnézed elég kevés Ubuntus vonatkozás van benne, nem éppen a rendszerről szólt, hanem inkább a hétköznapi alkalmazásokról. A többi DE-s téma meg más korábban ki lett azt hiszem tárgyalva a korábbi írásban (legalább érintőlegesen), nem akartam megint. Ha gondolod és van kedved írj nyugodtan a többi változatról
-
Van benne valami! Eszem ágában sem volt bármit beírni, főleg nem is szoktam ennyire eltúlzott bugyuta módon fogalmazni. A stílusról annyit, hogy valakit íly módon megidézni, eleve azt feltételezve, hogy csak türhő módon tud megnyilvánulni...de most inkább nem szállok alá erre a szintre.
A cikk szerintem ugyanolyan jó, mint a szerző többi Ubuntus cikke. Amit nem igazán értek, hogy miért nincs összhangban vele a címe? Ez a cikk tartalma szerint nem a Linux a mindennapokban, hanem az Ubuntu a mindennapokban, véleményem szerint így is érdekelt volna ennyi embert.
Ezt nem kekeckedésből írom,bárki megnézheti az összes hasonló cikket, ha az csak egyetlen disztróról szól, akkor annak a címéből az ki is szokott derülni.
A záró mondatba befért volna, hogy az Ubuntu más kezelő felületekkel is létezik, kétségtelen persze, hogy ezen a néven ezzel az asztali kezelőfelülettel jelenik meg sokak rémálmában.
(ezt a poént az előre károgóknak szántam)
Ha már meg lett említve a Mint, annak a saját topikját is érdemes lett volna megemlíteni.Egyébként egy ilyen cikkben inkább egy win/linux flame-től szoktak tartani, nem attól, hogy valaki csak úgy passzióból az Unityt fogja szidni, főleg, hogy nem az említett DE-ről szól a cikk. Kicsit olyan érzésem van, hogy ez a Unityseknél tényleg pszichés eredetű para lehet!
-
krook
csendes tag
Aki használt már Linux alapú rendszert, annak nem ajánlom az Ubuntut semmiképpen, a csomagkezelő nem valami naprakész, valamint a Unity majdha nem ugyanannyira bloated mint a Windows 10. A support mindenre kiterjedt, hatalmas fórumuk van, de nem biztos hogy sokat lehet tanulni abból, ha pár sort bemásolsz a terminálba. Ha valakinek ezek ellenére is nagyon bejöt az Ubuntu, akkor vagy a XFCE-s vagy a Gnome-os változatát ajánlom.
Személyes kedvencem az Arch, könnyű, bármin elfut, és mindig naprakész. Kezdőknek "nehéz" lehet feltelepíteni, de vannak átdolgozott változatai (AntergOS, Manjaro) amik hasonlóan jók, és könnyű használni / telepíteni.
-
válasz
RazorSh4rk #369 üzenetére
A unityhez van egy ilyen plusz tweaktool amit külön le kell szedni, azzal sok minden beállítható. De pl. egy KDE-ben ami valószínűleg a legtestreszabhatóbb simán lehet windows, mac, unity stb. viselkedést belőni teljesen gui alapon.
-
Dave™
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #367 üzenetére
Kétállású, normál meg kicsi. Azt írtam, hogy a tálcaikonokat nem lehet szabadon méretezni, és ez nem is az. Az ilyen lenne kb.
Az oké hogy téged nem érdekel a GUI, de akkor ne vitasd a rugalmasság hiányát, mert ez is hozzátartozik. De rengeteg más példát is lehetne hozni. Bele lehet kötni a Linuxokba sok ponton, a rugalmasság viszont pont nem ilyen.
-
Király cikk. Én régóta Uborkázok, legnagyobb megelégedéssel. Mondjuk a Psensorral én szívtam egy jó nagyot, és nem is jött össze, de ezt leszámítva nálam is teljes a megelégedés.
szerk.: kiszámoltam, kb. 6 vagy 7 éve van nálam Ubi.
-
Dave™
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #362 üzenetére
Az, hogy lehet ablakszínt meg háttérképet váltani, nem rugalmasság. Már a tálcaikonokat sem tudod szabadon méretezni, hogy mást ne említsek. Meg próbáld meg a teljes ikonkészletet lecserélni valami másra. És akkor még mindig csak egy sima mezei Ubunturól van szó, nem a Linuxokról általában, ahol olyan asztali környezetet választok az N+1-ből, amilyet akarok. Más a definíciónk a rugalmasságot illetően.
-
King Unique
titán
válasz
Ebben a laptopban HDD / SSD van?
Csak mert előbbinél nem meglepő a lassú boot, nekem az egyik gépen a Mint / Ubuntu szintén ilyen lomhán tölt be. De egyébként HDD-vel a Windows is hasonló ilyen téren, ha nincs bekapcsolva a fast startup. Ellenben SSD-vel már mindkét OS néhány másodperc alatt bebootol.
-
RazorSh4rk
csendes tag
#347, TheSaint -> saját tapasztalatok, igények leírása, döntés indoklása
#350, Syl -> "nem volt neki elég a linux, windows user, eksz-dí" minőségű válasz
//amit amúgy a saját cikkem alatt is buzgón művelt, annak ellenére, hogy annak köze nem volt a linuxhoza te #349-eddel nem tudom pontosan megfogalmazni mi a baj, azon kívül, hogy teljesen valótlanságot allítasz, mert Cortana->"theme"->ennyi. És mindez úgy, hogy nem ugrott be a vizuális beállítások neve, szóval a theme-mel csak tippeltem
-
Dave™
nagyúr
válasz
Az én Ubuntum meg 10-12mp és login screen, jelszót beírva azonnal ott a desktop. Egyébként ott tényleg nem oké valami.
komment: "itt van leírva, hogy szerintem/nekem miért nem megfelelő a linux"
válasz: "haha lol a linux az jó Mert(tm) Linux(r)"Amúgy ez nem tudom mire vonatkozik, de én nem láttam ilyet. Majd mondd el mire vonatkozik (konkrétan).
-
Rimuru
veterán
válasz
Ott valsz valami nincs rendben, nezd meg mit csinal boot kozben segitseg hozza.
-
King Unique
titán
Hogy mindegyikben ott van-e, azt nem tudom. Ellenben ez ugyanúgy a fizetősöknél is előfordulhat, mint említetted magad is. Viszont, ha célirányosan szükségem van bizonyos szoftverekre, akkor csak ezért nem fogok egyéb, számomra nem feltétlen megfelelő alternatívák után vadászni. Másrészt kevésbé érdekel, mert ennyi erővel akkor netet sem kellene használni, vagy el lehetne menni akár az amisok közé.
-
RazorSh4rk
csendes tag
Bírom, hogy kb így néz ki a thread:
komment: "itt van leírva, hogy szerintem/nekem miért nem megfelelő a linux"
válasz: "haha lol a linux az jó Mert(tm) Linux(r)"mindegy, viszont csináltam egy ilyet [link], még mindig teljesen pártatlanul
-
Rimuru
veterán
válasz
petipetya #355 üzenetére
Szepen be lehet allitani mindent, csak nem kattintgatos usereknek van kitalalva.
Alaperelmezett mukodes az olyan hogy a mellette levo megegyezo nevu fajlokat tolti csak be, sub-auto kapcsoloval lehet allitani. Egyebkent ugy remlik hogy a drag&drop is mukodik, ugy nem probaltad?(#356) Dave™: az "uj" OSC-ben mar kicsit mar a felepitese, de a lenyegen nem valtoztat.
-
petipetya
nagyúr
Az MPV-ben nem sikerült menüt előcsalnom, így olyan filmek lejátszására alkalmas, ahol a felirat a film mappájában van azzal megegyező néven. Ez a letöltött filmek/sorozatok 98 százalékára igaz.
Azonban nemrég az egyik filmben volt dán/norvég/angol nyelv és angol felirat. A dán nyelv kiválasztásához és a magyar felirat betallózásához viszont már szükség volt egy VLC-ben megszokott menürendszerre is.
Köszi az Smplayert.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #352 üzenetére
Egyébként sok free AV van manapság, - es mindegyiknel ott van az EULA-ban hogy a lelkedet is nekik adod, ilyen arat kell fizetni az "ingyenessegert". Ezt most nem csak az AV gyartokra kell erteni hanem altalanossagban mindenre amit egy profitorientalt ceg uzemeltet (pl Google/Facebbok/MS).
Ami a nagyobb baj hogy sok fizetos vacaknal is ezt csinaljak. -
Dave™
nagyúr
válasz
TheSaint #347 üzenetére
a Win10-be aki bele tud kötni, az nem tudom milyen linuxos disztrót tud mellé tenni, amin jobban/gyorsabban megy maga mint rendszer vagy akár egy adott alkalmazás!?
Látom te sem olvastad el a fenti írást. Én nyugodtan mellé merem állítani az Ubuntus rendszerem. Már önmagában egy mostanában szokásos Windows Update is lassabban fut le, mint egy Ubuntu telepítés. Meg írtam nemrég fentebb, mennyire egyszerű hozzáadni egy lokális fiókot, átállítani a nyelvet meg törölni a régit. Vagy nézd meg hogyan működik a kereső a két rendszerben. Egyszerűen nem is tudom miről beszélsz
-
King Unique
titán
válasz
TheSaint #347 üzenetére
Egyébként sok free AV van manapság, plusz a fizetősök ingyenes promói, illetve magazinos kódok stb. Na meg utóbbinál valószínűleg az a (másfél) havi újraregisztrálás sem annyira megerőltető. A másik dolgot meg felesleges ragozni, mert a valós helyzet önmagáért beszél.
Amúgy valószínűleg számíthatsz te is egy kőzáporra...
Persze az is igaz, hogy mindenki szabadon leírhatja a véleményét és nem kötelező másokkal egyetértenie, akármi is a topik témája.
-
King Unique
titán
Az UNetbootin mondjuk abból a szempontból jó, hogy nem erőlteti a DD képfájl módban történő írást, ezért "normál" ISO-khoz is használható. Erről nemrég egy másik topikban volt szó. De azért a Rufus többet tud. Bár utóbbi mondjuk perzisztens live rendszert nem tud készíteni, de az Windows alatt egyéb programokkal is megoldható. Linux alatt meg elvileg az UNetbootin, illetve az mkusb tud ilyet. Legalábbis a grafikus programok közül.
-
TheSaint
aktív tag
Érdekes megközelítés, de azért több sebből vérzik:
Microsoftos egyedi Retail és VL termék kulcsot online aktiválásra jó formán fillérekért lehet venni, most akcióban 1000Ft/db-ért is tudok szerezni. Ne menjünk bele mennyire legális nem legális, a gép a Microsoft felé egy legális terméket fog mutatni.
Vírusirtó is érdekes, 30 napos kulcsot bármelyikhez találsz szinte a neten, kis kényelmetlenség, hogy havonta kell cserélni.A linux azért nem terjed mert nem tudja azt a rugalmasságot amit a Winek bármelyik verziója tud. Amíg volt rá időm pepecselni és is eljátszottam több disztróval, amíg meg nem találtam azt ami nagyjából passzolt, de ott is voltak olyan hiányosságok, tudtam róla, együtt lehetett élni vele, de mellette ott volt a Win rendszer, ami meg az én elvárásaimnak megfelelően mindent tudott. Az a tapasztalatom, hogy a Win egyre jobban a telepítsd fel és használd irányba megy és ezt egyre jobban csinálják, a Win10-be aki bele tud kötni, az nem tudom milyen linuxos disztrót tud mellé tenni, amin jobban/gyorsabban megy maga mint rendszer vagy akár egy adott alkalmazás!?
-
petipetya
nagyúr
Elindítottam ugyanazt a 4 perces youtube videót teljes képernyőn + 720p-ben (ahogy szoktam) a Vivaldiban, majd a Chrome alatt is. Mindezt külön-külön, így egyszerre csak az egyik böngésző volt megnyitva. A rendszerfigyelő / erőforrások fülön néztem a CPU teljesítményét, és nem volt eltérés a két böngésző között. Mindkettő esetén 40%-nál mozgott a két CPU, kivéve 4-5 alkalommal, amikor 80-100%-ra ugrott mindkét mag. Ezek a kiugrások mindkét böngésző esetén a videó kb. ugyanazon részénél történtek. Ezek alapján kijelenthetem, hogy a CPU esetén nem volt különbség a két böngészőben, ellenben a RAM használat megugrott a Chrome alatt.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Realradical #337 üzenetére
Biztos sokan így használják, de GUI-n végtelen körülményesen van megoldva, főleg ha helyi fiókot akarsz hozzáadni. Azt meg találd ki, hogy miért marad angol régió és nyelvváltás után.
petipetya: tök jó
Ezt a nagy felbontás dolgot nem értem Vivaldinál, 4K-ra gondolsz? Mert FHD-val nincs probléma alapból sem. Viszont valamiért elég magas a streameknél a CPU használat, és nem tudok rájönni miért. Az összes többi böngészővel alacsonyabb, és a legfrissebb kodekek vannak fent (amit a Vivaldi fórumán javasolnak). Hátha rájössz mi a megoldás
-
petipetya
nagyúr
Összefoglalom, hogy a jelen cikk nyitása óta mikkel gazdagodtam:
- Dave™ által:
Vivaldi: Az oxideqt (youtube videók magas felbontásának eléréséhez) és ffmpeg (imdb-s trailerek lejátszásához) kodekeket kellett pótolni a telepítés után, azóta mindent visz. A korábbi Chromehoz képest visszazuhant a RAM használat.
Redshift: A napszaknak megfelelő színhőmérsékletűre kalibrálja a kijelzőt, így este nem vakulok meg.
MPV: Ha nem kell nyelvet/feliratot választani, akkor tökéletes. RAM használata fele akkora, mint a VLC-nek.
- Pascal83 által:
Pinta: Képernyőmentés vágására, elforgatására vagy PNG-ből JPG-be való mentésnél használom. A GIMP-hez képest a Pinta villámgyors és egyszerű.Köszönöm.
-
válasz
Realradical #337 üzenetére
Az ilyen "egyszerű" megoldások miatt menekültek el a népek régebben a Linuxról
-
Dave™
nagyúr
válasz
MineFox54 #334 üzenetére
Nekem ma Win 10-zel volt friss tapasztalatom, az olyan egyszerű dolgot mint hozzáadni egy új felhasználót, annak a felületét magyarra állítani és a régit letörölni sikerült végtelenül túlbonyolítani, közben ide-oda mászkáltam a gépházban és a vezérlőpultban. Meg persze türelmetlen is voltam, mert átállítás után fokozatosan váltott magyarra, de ezt semmi sem jelezte. Ubuntu alatt ez is "picit" egyszerűbb és gyorsabb
-
MineFox54
őstag
Nos, friss tapasztalat.
OpenSUSE 42.2, netinstall image, 95 mega. Telepítő szinte még a Windows-énál is egyszerűbb, partícionálást is megcsinálja helyetted. Minden out o' box működött. (Asrock 945GCM-S, plusz van egy 9600GT is mellette, de azt még nem volt időm megnézni). Lehet hogy a gyerekkorom után megint visszatérek OpenSUSE-ra, pedig alapvetően Debianos vagyok. -
tibor72
tag
Jó látni évről évre a fejlődést, és ameddig döglött Win-t tudok menteni vele, vagy az adatokat, addig nagyon jó is marad. Dualboot-ban sokat használtam régebben valamilyen disztrót, mikor több szabadidőm volt. Most is van többféle letöltve, régebbiek is. Mivel a fene nagy szabadságnak is megvan az ára, maradok a zárt rendszernél, ahol nagyjából tudom a határokat, a többire meg nincs időm, sem kedvem, de hamarosan kipróbálom ismét milyen élesben egy ubi.....
-
petipetya
nagyúr
válasz
RazorSh4rk #330 üzenetére
Lefogadom, hogy már az oviban is egy villogó kurzor volt a jeled.
-
RazorSh4rk
csendes tag
Az egyetlen linux amit használok, az a terminal-only arch
Ha kattingatós felületet akarok, arra ott a windows, így viszont nyugodtan tudok kódolni, mert semmi nem vonja el a figyelmem.
-
mark77
tag
Jó leírás. De akad pár sablonos gondolatom.
Ha annyira jó lenne a Linux, mint ahogy a napi szinten használók állítják,miért nem váltanak a felhasználók tömegével valamelyik asztali disztróra ?
Elfogadható válasz, amíg a torrentékán van feltört win, játékok és minden szoftver addig senki nem fogja venni a fáradtságot, hogy kiszakadjon a komfortzónájából és új esetleg jobb rendszert megtanulni.
Egyik youtuber jól foglalta össze : 3 szoftvert lopsz: oprendszer, vírusirtó, irodai programcsomag.
Sarkított megfogalmazás ez , a tört szoftver szerintem biztonsági kockázatot jelent...de mindenki a saját kárán.Aki Linuxozni akar én (kövezzetek meg) a Mintet szoktam ajánlani, mert win7 külseje van. Ahogy az Ubuntut nézem már nem olyan pörgös ,mint régebbi gépeken, megnőtt a memóriaigénye, lomhább lett. Persze van Lubuntu
Igazság szerint a grafikus felület ízlés dolga. -
Degeczi
nagyúr
Ahol a működés jelentős része a driverben van, még rendben, de pl. az ujjlenyomatolvasónál számomra érthetetlen az is, miért eltérőek annyira, h azonos gyártó különböző típusai is közvetlen támogatást igényeljenek, ne legyenek egymással kompatibilisek olyan szinten, h azonos driver tudja kezelni azokat.
-
Azt sohasem értettem meg, hogy egy gyártónak miért éri meg titokban tartani egy eszköz vezérlésének részleteit. Mert általában ebben az esetben nincs hozzá linuxos támogatás.
Nem arról van szó, hogy nyílt forrású legyen minden fejlesztés (habár én támogatnám...), hanem csak annyi, hogy az API legyen nyílt.
-
petipetya
nagyúr
Nálam tökéletesen működik a fényerő állítás és a kártyaolvasó a HP ProBook 6460b alatt. Az ujjlenyomat olvasót sosem próbáltam működésre bírni, így azzal nincs tapasztalatom. A 64 bites Linux Mint 17.3 van fent a gépen. Teszteltem a "Sarah" (18) nevűt is, ám az lassabbnak bizonyult a 17.3-nál. A "Serena" (18.1) nevezetűt nem próbáltam.
Visszatérve a 17.3-ra, a frissítéskezelőben csak az 1-es és 2-es szintű dolgokat engedem frissíteni. Amikor a 3-as is engedélyezve volt, akkor a kernel folyamatos frissítése után belassult a gép. Azért fent hagytam a rendszert kb. 1 hétig, hátha csak placebo - de nem. Egyszóval egy ilyen gépen a Linux Mint 17.3 Cinnamon az 1/2-es szintű frissítésekkel vígan elketyeg még 2 évig (addig lesz support erre a verzióra).
Mindezek mellett a vásárlás után kb. 1 hónapig fent hagytam a gépen lévő Win7 próbaverziót is, ám az iszonyatos lassulásokat és akadásokat produkált - pedig kalapáltam és optimalizáltam a rendszert, hátha. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy az egyik frissítéssel elszállt a kijelző fényerejének állíthatósága. Mivel csak a helyet foglalta a Win7, már az örök vadászmezőkön pihen.
-
Degeczi
nagyúr
-
copass
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt a PH!-n van két jó Linuxos topic, tudom ajánlani őket.
Driver probléma meg Windows alatt is simán lehet. A legrosszabb amivel találkoztam az egy újabb HP laptop kontra Win7 esete volt. A telepítőben még ment a touchpad kezelés, a telepítés után már nem és az USB-k sem mentek, egyik sem. A telepítő CD-ről kellett csak a billentyűzet használatával a kellő drivereket először kibontani a zipből mert valamiért zippelve voltak, majd telepíteni őket. Szoptam mint a torkos borz...
Castell: ott valami gáz van, ha nem hozza a Mint a Windowsok sebességét. Simán legalább ugyanazt kellene nyújtania.
Neked is tudom javasolni, hogy gyere be ezzel a problémával az egyik itteni Linuxos topicba.
-
ElZoz
csendes tag
Jó a Linux, ha kapásból működik. Aztán ha nem, akkor jön a szívás, a hetekig tartó fórumozás, mert nincs wifi, vagy hang. Én jártam így MSI és Dell notebookokkal. Persze többségében rögtön működött minden, szép, gyors.
Senkit sem beszélnék le róla, mert valóban jó. És ingyenes. Ez nagyon nyomós érv mellette. De annyival nem jobb a Win-nél, mint amennyire misztifikálják. Ez is lefagy néha, és mit ér a biztonság, ha azt sem tudja az ember, hogy kell egy programot telepíteni és elindítani, vagy konfigurálni a tűzfalat. Sok programot még mindig parancssorral kell kezelni. Ízlés kérdése, nekem ez nem jön be.
A hazai fórumot meg hagyjuk. Egyáltalán nincsenek jó tapasztalataim. Sok a lekezelő, arrogáns kocka, akik kapásból hülyéznek és kioktatnak, pedig csak 3 parancssort ismételgetnek minden hozzászólásukban. Külföldi fórumokat inkább ajánlanám.Átlag user, aki nem akar programokat írni vagy hackelni, maradjon a Windowsnál.
-
King Unique
titán
válasz
hallador #308 üzenetére
Nekiállod feszegetni a fájlrendszerek kérdését mindenféle konkrétum nélkül, meg hogy jobban kezelné stb., majd utána reflexből letagadod, csak hogy megint ellentmondhass. Aztán direkt belinkelem az SSD topikot, erre ráfogja, hogy az sem úgy van ám. Hát pedig a többség ekkora SDD-ket szokott venni manapság is, bele lehet nyugodtan olvasgatni! De a fórumon kívüli felhasználók számára szintén nem akkora extra manapság az SSD és 64 GB-osat már eleve nem nagyon vesz senki.
Aztán jön egy túlzó példa egy 10x szorzóval, csak hogy megint lehessen feszegetni a dolgokat. Érdekes, de pl. böngészők, lejátszóprogramok, xy egyéb, a mindennapos használathoz szükséges szoftverek telepítése messze nem tart 10x annyi ideig HDD-n sem. Sőt, a rendszer lefrissítése sem. Kipróbáltam ám ezeket is! Ja, és azért használnak még nem kevesen manapság is ilyen háttértárat, pláne ha fontos olcsón a minél nagyobb tárolókapacitás. Szóval inkább ez az újabb reflex az uncsi...
Fentebb abban a bizonyos hozzászólásban pedig a macOS és a Windows volt a téma, illetve az ottani szoftverek. Szóval teljesen felesleges volt erre is reflexből ugrani. Az egyes desktop OS-ek ilyen téren való támogatottsága pedig tény, szóval azt is kár feszegetni. A nagyobb tárhelyfoglalásnál pedig már el lettek magyarázva a dolgok. Annál megint teljesen felesleges firtatni és szorzókkal dobálózni, mert a mai háttártárak már kellően nagy tárolókapacitással bírnak ahhoz, hogy ne kelljen ezen annyira rugózni.
Egyébként a live rendszeren történő kipróbálás, illetve a virtuális gép fentebb már említve volt itt és itt a fórumtársnak, szóval nagy újdonság abszolút nem lett mondva. Ellenben, ha úgyis újra kell telepítenie a Windowst, illetve élesben akarja kipróbálni a Linuxot, az az ő dolga. Ahhoz is kapott infókat bőven. Valamint, ha nincs elég tárhelye a dual-boot megoldáshoz, USB-s eszközre sem akar telepíteni, akkor így is, úgy is hozzá kell majd nyúlnia a helyi lemezen lévő partíciókhoz.
Fentebb már leírtam, hogy mit gondolok ezekről a megnyilvánulásokról, ami az újabb érdekes eset után ismét megerősítést nyert. Szóval felesleges ez és inkább a komolyabb szakmai topikokban kellene villogni!
-
Degeczi
nagyúr
Jórészt sajnos szerencse kérdése is a nyomtató-scanner kezelés, nekem ezzel pont jó a tapasztalatom: a cégtől hazavitt hálózati HP 3390-t Windows 10 alatt csak USB-scannerként tudom használni, míg Linux alatt nem csak a nyomtatás megy hálózatról, de az Xsane is megtalálja, nem kell USB-vel rákötni a gépre
Ezzel együtt az Ubuntu egyetlen pozitívuma számomra, h szép, de túl sok nyűgöm van vele (a Unity pl. rendszeren megdöglik), le fogom cserélni vmi másra.
-
Castell
aktív tag
Linux tapasztalat, általános felhasználás: hiába van linux driver a régi nyomtatómhoz, meg sem mukkan (nem nyomtat/nem szkennel). Már túrkásztam a netet, de egyik leírás vagy megoldás sem jött be. Van egy régi laptopom és Win 7/Win8 látványosan gyorsabb rajtuk, mint pl. a Mint. Linuxnál nagy-nagy piros pont, hogy alapból konyhakészen kapunk szinte minden alapprogramot, így nem kell vadászni a különböző progikat, de a fenti hiányosságok, sebbességbeli problémák miatt sajnos nálam a Linux nem járható út.
-
petipetya
nagyúr
válasz
hallador #309 üzenetére
Egyetértek, szerintem is felesleges a partíciókkal babrálni. A Linux Mint esetén két lehetőség közül érdemes választani:
- Linux telepítése a Windows mellé
- Merevlemez törlése és Linux telepítéseFeltételezem, hogy Ubuntu esetén sincs másként. 5-10 éve éles Linux használat után sem érzek kényszert arra, hogy külön partíciókat hozzak létre a /home és egyebek számára.
-
hallador
addikt
válasz
tonyqa23 #306 üzenetére
Szerintem az előttem szóló kolléga okosat mondott.
Én ezt követném a helyedben:
Itt is egy használhatóbb videó hozzá. Szerintem sem érdemes megborítani a hdd-det. Max ha tettszik, akkor majd feltelepíted. Ezt meg nyugodtan tudod törölni a-nélkül, hogy a Windows-odat bármi bántaná.
Egy kezdő embernek teljesen felesleges az egyesek által ajánlgatott ilyen olyan partíciókkal foglalkozni mély szinten, mert ahhoz tapasztalat kell. Pontosan az ilyen tanácsok miatt utálják meg az emberek az éppen megtanulni kívánt operációs rendszert. Mert mindjárt azzal akarják megismertetni, hogyan kell byte szinten a hdd-t darabokra szedni, ez meg nem érdekli a legtöbb kezdőt, engem sem ez érdekelt az első linuxos éveim során. Ez kialakul, ha érdekel.
De először inkább nézd meg, hogy a rendszer tettszik-e, mert ha nem, akkor csak sokkal több fejfájást okozol magadnak...
-
hallador
addikt
válasz
King Unique #202 üzenetére
Na mi van megint csak kiforgatással tudsz válaszolni, ez a normális válasz, meg a beszélgetés neked? Na itt látszik ki nem tud normálisan beszélgetni... Ugye Ugye?
Azt azért szerintem ne akarjuk bemesélni, hogy jobban kezelné a nem saját fájlrendszerét,
Rajtad kívül kiállított ilyet?
Az SSD-k ára mostanában valóban kicsit felment, de azért pl. egy 120 - 256 GB-os meghajtó még mindig megfizethető áron van.
Amit nyilván Te döntesz el?
HDD + Win10, ezek szerint próbáltad, és azt is, amikor a HDD miatt egy frissítés, vagy egy nagyobb program telepítése 10 * annyi ideig tart?
Szerintem ne akard bemesélni a saját meggyőződésedet senkire, mert erre senki nem kíváncsi, minden egyes Linux topikban. Uncsi...
Valamint ha már társalogsz, akkor próbálj meg értelmesen, nem kioktatóan, az ilyen mondatokat meg tedd el GT-nek:
Amúgy kb. kit érdekelnek a X-es programok....
Talán nem kellene minden egyel Linux topikban úgy megjelenni, hogy elkezded össze hasonlítgatni a rendszereket, majd kivétel nélkül kifejted, hogy a Windows a legtámogatottabb, ugyanolyan, gyors, ami a lomha nagy frissítések miatt már nem igaz, az 5*ös helyfoglalás miatt már nem igaz, majd felháborodsz, hogy valaki mer szólni, hogy nem egészen így van...
Hívd fel az A-TEAM-et hátha segítenek.... Hogy a csúnya embereknek más véleménye is lehet mint neked... Szörnyű ez a világ...
-
ribizly
veterán
válasz
tonyqa23 #306 üzenetére
Én azért először mindenképpen egy virtualbox / virtual pc-ben nézném meg a helyedben mielőtt még nagyon mélyen belevágnék egy ilyen 180°-os fordulatba, ugyanis, ha valamit benézel telepítés közben akkor aztán oda minden ami a gépen volt. És habár nagyon sokat fejlődött a "userfriendly-ség" jegyében ez a része is a dolognak azért nem árt ha valamennyire ért az ember hozzá (értsd már látott előtte legalább egyszer egy ilyet).
Amúgy meg sok sikert hozzá és legyen benne örömöd! -
tonyqa23
senior tag
válasz
King Unique #305 üzenetére
El is indult a telepítő, de nincs elég helyem, úgyhogy majd nemsokára újra próbálkozok. Köszi a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
tonyqa23 #304 üzenetére
Lehet csinálni akár dual-boot megoldást is. Ehhez létre kell hozni a Linux számára egy külön partíciót és arra kell telepíteni. Ezen cikkben le van írva, hogy kell leválasztani a lemezkezelőből. Tehát valamelyik partícióból le kell csípni egy részt, amit nem szükséges formázni sem, maradhat nem lefoglalt. Ha esetleg nem engedi zsugorítani, akkor külső particionáló programok még problémásabb esetekben is megoldják. A Linux telepítéskor pedig célszerű particionálásnál a "Valami más" opciót választani és akkor nem gyalulja le a korábbi rendszert. Valamint így tetszés szerint lehet rendezgetni a partíciókat.
Ha azonban eleve törölni / formázni akarod a C-t, akkor ezt a Linux telepítésekor is meg lehet oldani. Illetve a live rendszerben ott van pl. a GParted is a partíciók machinálásához. Viszont arra figyelni kell, hogy a megfelelő partíciót töröld / formázd! Illetve, ha a lemezen fontos adatok vannak, akkor előtte egy adatmentés sem árthat!
A telepítésről leírások pedig voltak linkelve az előző válaszban. Illetve nyilván figyelni kell a Legacy / UEFI boot mód szerinti telepítésre is! Továbbá, ha van kéznél egy gyorsabb USB-s háttártárad, akkor akár arra is fel tudod tolni és így nem piszkál bele a helyi lemezbe. A kezdő topik összefoglalójának végén vannak ehhez leírások.
-
tonyqa23
senior tag
válasz
King Unique #301 üzenetére
Win7-et használok, amit újra kell tennem, mert már tele van sok sz@rsággal és belassult. Viszont a vinyóm C és D particiókra van osztva, a C mindig a rendszer és nem bántom a méretét sosem újratelepítéskor, mert a D-n vannak fontos dolgok. Ezt tudja ugyanígy kezelni? Ahhoz szerintem kicsi a C-m, hogy mindkét rendszer fent legyen egymás mellett, nem is akarom, ha nem jön be, megy vissza a 7-es windows.
-
King Unique
titán
válasz
tonyqa23 #299 üzenetére
Szerintem először csak a live rendszert próbálgasd! Gondolom Windowst használsz most, ami alól ki tudod írni pl. egy pendrive-ra. Valamint még egy másik topikban említett multiplatformos program is opció. Továbbá az alábbi hozzászólásban vannak infók egyéb kipróbálási opcióról (virtuális gép), valamint a telepítésről is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Renault, Dacia topik
- Ingatlanos topic!
- Lexus, Toyota topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 3 UHD, Érintőkijelző, i7-10875H, 32GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV G
- Lenovo ThinkPad L490 FHD, TOUCH, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Lenovo ThinkPad T490 FHD, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- 2020 M1 macbook pro 8/256GB elado/cserelheto
- Lenovo ThinkPad T480s FHD, Érintőkijelző, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest