Hirdetés

2023. október 1., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) Hieronymus válasza Teasüti (#46) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül."

Gondolom nem wokban készítve láttad.
A vaj használatához moderált hőmérséklet szükséges. Vajban párolva nagyon finom húsokat lehet készíteni. 150 °C fok alatt kell tartani a sütési hőmérsékletet. Akkor maximális az íz és minimális az egészségkárosító hatás.

Vajban rántást csinálni sem OK. A liszt 160-180 °C fok kezd el barnulni. A vaj 150 °C fok fölött füstölni. Ha vajas rántást akarsz, akkor csináld meg a legkevesebb olajjal, amivel még lehetséges. Amikor kezd lehűlni add hozzá a vajat.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#52) d@vee


d@vee
őstag

Köszi az írást, végre valami üdítően friss :R űViszont full feleslegesen törted ennyi oldalra, 2-5-ig lazán mehet egyre, aztán szintén van még pár azután is. Na meg képek is mehettek volna még oda is.

Ja

(#53) freelanced válasza d@vee (#52) üzenetére


freelanced
őstag

Köszi a visszajelzést, meg a kedves szavakat, örülök ha tetszett. Alapvetően azt éreztem hogy sok az egybefüggő szöveg, de lehet, hogy pár kép feldobná, lehet, hogy bővitem a jövőben. Ezért is lett ennyi felé tördelve, de majd elgondolkodom egy kis módositáson, értékelem a véleményt :K

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#54) Dyingsoul válasza Teasüti (#38) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Én is most készülök a konyha fejlesztéshez, terveztem wok és öntöttvas serpenyők vásárlását de amiket itt olvasok hűűűű... Én sajnos kissé hanyag vagyok a tisztítással, persze nincs is semmi drága konyhafelszerelésem, de a drága dolgokra mindig vigyázok. Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyől áztatni, később dörzsölni utána pedig még a szárítás mikéntje sem mindegy azért átgondolom, hogy egyáltalán lépjek-e ki a régi és filléres konyhaeszközök világából... :DDD

Bár ahogy proci is írta: vannak drágább, minőségibb eszközök amiket könnyebb kezelni, ez a vonal szimpatikusabb számomra. Egyébként tök jók amiket írtatok, linkeltetek köszi értük! :R

A cikhez:
Számomra az volt a furcsa, hogy minden oldalon rövid volt a tartalom, de a Mammafong Wok-ról egy baromi hosszú oldal van. :DDD Mintha csak egy hirdetés lenne vagy csak egyszerűen örülsz annak, amit vásároltál és arról akartál írni viszont ki akartad egészíteni egy kis plusz infóval.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#55) Teasüti válasza Dyingsoul (#54) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nekem az egyetlen érv mellette, hogy semmi mérgező anyag nincs benne. Max csak amit készítek az lehet mérgező. :D Teflon a házba se teheti be a lábát. Igaz már egy komplett generáció óta kimutatott a teljes táplálkozási láncban az embereket is beleértve, de én jobban alszok, ha nem teflonban sütök.
Se aluminium, se réz, se kerámia bevonat.
Vagy öntött vassal, vagy vmilyen bevonat nélküli acélötvözettel vagyok csak hajlandó főzni. :)
Meg ugye a rendes kerámia sütőtál, jénai tál, zománcozott tepsi ami még játszik.

Amúgy igen. Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való. Egy nemesacél serpenyőt fogok még kipróbálni majd idővel.

[ Szerkesztve ]

(#56) Hieronymus válasza Dyingsoul (#54) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyből áztatni....."

Nem ennyire siralmas a helyzet.
A teflont én sem használom. A kerámia bevonat az jó. De arra is vigyázni kell egy kicsit. Azt nem szabad súrolni. Ha sikerül leégetni, csak mosogatószivacs és mosogató kefe jöhet szóba.

A rozsdamentes acélból készült serpenyő jók. Az öntöttvas is jó, csak védeni kell a rozsdásodástól. Tulajdonképpen a legjobb. Van saját hőtartaléka a serpenyőnek. (Ezért is könnyű ráégetni az ételt.)
Az öntöttvas eszközöket figyelmesen kell használni. Ennyi.

Azt azért érdemes tudni. A teflon serpenyőt csak addig szabad használni, amíg nincs bevonat sérülés rajta. A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#57) Teasüti válasza Hieronymus (#56) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.
Na épp ezért. :K
Ki akar fél évente új serpenyőket venni? Egyszer szeretnék egy jót ami örökélet +1 nap. Vagy amíg konkrétan ketté nem törik.
Ezért lett öntött vas. Cserébe viszont sok idő és energia egy teflonhoz képest.

[ Szerkesztve ]

(#58) Alusky


Alusky
tag

Most kajak azon képes valaki rugózni, hogy mennyi hő megy el a wok mellett, azért bazdki nem Afrikában élünk hogy ez megterhelő legyen, főleg a lapcsaládon ahol pont nem a minimálbéresek gyülekeznek. Esküszöm mint amikor az öregasszonyok panaszkodnak egymásnak az udvaron, mert drágult a kifli, az ennyire cringe. :DDD

Teasüti
Több energia, de tovább is adja, ha kitapasztalja az ember mikor kell elvenni a gázt akkor nem sokkal több pazarlás a vastag öntöttvas se. Nekem is az van meg rozsdamentesek, nem szeretem a bevonatos dolgokat, mert arra vigyázni kell, ha meg sérül akkor kuka. Ezekbe meg simán turkálhatok a rozsdamentes eszközökkel is, nem kaparja fel, nem kell fa cucc hozzá stb.

[ Szerkesztve ]

NAGY VÁLASZTÉK SZUPER ÁRAK!

(#59) Teasüti válasza Alusky (#58) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Elektromos tűzhely van. Itt csak beállítok egy fokozatot és azon végigmegy a folyamat. Persze előmelegítés az kokszon megy, majd visszaveszem.
Az energiát ott valóban elektromos energiára értettem a saját időm és energiám mellett:
én sütőben szárítom mosogatás után. Valamint a bevonatot rásütni is a sütőben szoktam, ami egy órás kezelés általában. Ez azért szignifikáns "pazarlás" egy teflonhoz képest mind az idődet tekintve, mind a karbantartási költséget tekintve.

Amúgy a harmadik világban tüzön főznek, nem? Ott senkit sem zavar a wok mellett elszálló hő. Ahogy a bográcsnál se zavar senkit, hogy a parázs hője hova száll el. :D
De lefogadom az ázsiai piacon is parázson főznek.

Nem tudom a wok gáztűzhely mennyire elterjedt arrafelé, de el tudom képzelni, hogy max csak a legjobban felszerelt konyhákban van és inkább kereskedelmi használatban, nem otthoni környezetben. Aztán ki tudja...
Én ilyen gáztűzhelyet még nem is láttam itt Európai viszonylatban. Most azt a feljebb linkelt kemping gázrózsát azt hagyjuk... Beépített gáztűzhelyről van szó.

[ Szerkesztve ]

(#60) Dyingsoul válasza Teasüti (#55) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Köszi a tippet, kicsit utánaolvasok ennek mert erre nem voltam eddig igényes sajnos...

Lehet kinézek majd egy kisebb öntöttvas serpenyőt és valami elérhető áruval csak megpróbálom a főzőcskézést! :R

#58Alusky: Ez olyan, mint hogy a high end VGA-kat egyesek downclockolják, hogy keveset fogyasszon, nem elég nekik még a gpu boost technológia sem. Én ezen csak mosolyogni tudok, el kell engedni. ;)

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#61) Hieronymus válasza Teasüti (#57) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A kerámia bevonat tartós. Évek óta használok egyet. Nem használom fegyverként és nem ejtetettem le soha.

Sokkal tartósabb mint a teflon. A mosogatógép sem teszi tönkre. Csak dörzsölni nem szabad. Feldurvulhat a sima felület, ami nagyon segíti az ételek letapadását.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#62) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

Egyébként nekem mostanában onnan (is) jött ez a wok-öntöttvas serpenyő téma, hogy szórakozásból néztem Uncle Roger videóit, tök viccesek és valahol valamelyik videójában azt mondta, hogy az egész konyhába csak két dologra van szüksége az embernek: Wok-ra és öntöttvas serpenyőre. :DDD Ez valahogy szöget ütött a fejembe aztán most ezért is kezdtem el a témában kutatni mert nekem egyik sincs. (kerámia és teflon serpenyők vannak nekem, de szüleim sem használnak wok-ot vagy öntöttvas serpenyőt, pedig ez alapján lehet nem lenne hülyeség)

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#63) Teasüti válasza Hieronymus (#61) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nekem olyan még nem volt. Csak olvastam, hogy lepattogzik az is idővel. Felteszem itt is különbséget kell tenni a bevonatok minősége között? Meg mire sütik rá? Alumíniumra? Az se tetszik nekem. Max csak vastag talpú hőtartó lábasnál játszik nálam, ahol acél-alu-acél szendvics szerkezet van esetleg.

(#64) Teasüti válasza Hieronymus (#61) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ezt a kidörzsölést ezt nem értem. Kerámia tálat dörzsi szivaccsal mosogatom. Gyakran lesül benne minden, mivel szeretem ropogósra sütni a húsokat. Nem tűnt fel, hogy a szivacs keményebb lenne a Mohs-féle keménységi skálán, mint a kerámia. :D

(#65) Hieronymus válasza Teasüti (#64) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nyilván komolyabb karcolásra gondoltam.
A hozzászólások elején szóba kerültek durvább módszerek. Azt gondolom még a fém dörzsölő izével sem jó takarítani a ráégést.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#66) freelanced válasza Dyingsoul (#60) üzenetére


freelanced
őstag

Egyébként csak fél szemmel volt időm ránézni, de ha szeretnél egy edényt ami jól haszálható több szempontból is, és időtálló, egy alap darabnak szerintem beszereznék egy jó minőségű nemesacél serpenyőt, megfelelő méretben. Ha megfelelőt veszel akkor időtálló (gyenge pontjai szoktak lenni ha az alja nem egy darabból van (nekem mindnél előbb utóbb elkezdett elengedni és bement a viz, csak a gond volt vele), illetve ha a nyél rögzitése nem megfelelő, nem cserélhető, javitható. Azt leszámitva szerintem jól használhatók több dologra is a nemesacél serpenyők, nincs mit lekaparni róla, nincs bevonat, bármivel moshatod kb. nem kényes, ha villával nyúlsz bele sincs semmi, ráadásul ki tudod használni, hogy nem tapadásmentes (viszont megfelelő hőfokon egész jó eredményeket produkál ilyen téren is). Szóval alapvetően én azt mondom, hogy amig öntöttvas és wok terén nem dőlt el mit is szeretnél, addig nemesacél területen érdemes lehet nézelődni. Régen lett volna az Ikeában is olyan amit ajánlottam volna, de valamiért megszűntették, szóval marad a keresgélés. :K

A másik ami hasznos lehet és kevesebb karbantartás igényel, az egy öntöttvas, de bevonatos lábas, szerintem az is kicsit olyan alap darab amivel rengeteg étel elkészithető, működik sütőben, kenyeret is készithetsz benne, szóval meglehetősen hasznos, és ha vigyázol rá azért időtálló, a bevonat miatt olajozni nem kell, szóval alapvetően szintén egy jó vétel tud lenni, komolyabb idő és energiabefektetés nélkül.

A teflon témát illetően meg úgy általánosságban, noha nekem sem a kedvencem feltétlenül azt gondolom meg tud lenni a maga helye, ahogy valaki irta is, amig nem sérült a bevonat és nem lépjük túl a maximális hőfokot, nem feltétlenül jelent gondot. Nekem is a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem időtálló, pár évente lejön a bevonat igy is, úgy is és újat kell venni. De cserébe ha olajmentesen akar valaki késziteni valamit, netán nagyon tapadós ételről van szó, nem egy rossz választás, meg lehet a haszna, de napi szinten, főleg a gyors elhasználódás miatt, nem feltétlenül erre támaszkodnék én sem.

Illetve a cikk kapcsán a visszajelzésedre reagálva, alapvetően egy bemutatót akartam a termékről, ez volt az eredeti ötlet, csak azt éreztem, hogy mindenféle kontextus nélkül bedobni nem biztos, hogy a legjobb ötlet, sokan kevésbé foglalkoznak a témával, de ettől függetlenül még lehetnek érdeklődők, szóval gondoltam jobb kicsit megalapozni. Tény, a tördelésen lehet javitani, alapvetően vagy az elejét kéne összébb húzni, vagy a wokról készült részt jobban darabolni. Szóval van igazság a meglátásodban, inkább a wok köré épült végül az informativ, általános rész, hogy ne csak egy sima, kissé száraz bemutató legyen egy termékről, illetve, hogy az érdeklődők számára is nyújtson valamit, akár hozzáértés, előzetes ismeret nélkül.

[ Szerkesztve ]

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#67) proci985 válasza Dyingsoul (#54) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

ha lusta vagy, akkor en raneznek arra a Scanpanra ;) en is azert vettem, mert untam a teflont takaritani wokozas utan

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#68) movax válasza Dyingsoul (#62) üzenetére


movax
őstag

"az egész konyhába csak két dologra van szüksége az embernek: Wok-ra és öntöttvas serpenyőre"

Ez teljesen igaz, de nálunk még kell valami: egy jó fazék, amiben levest lehet főzni. :) De ezzel a három alapedénnyel sztem tényleg meg lehet lenni.

[ Szerkesztve ]

(#69) Donki Hóte válasza movax (#68) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Igen, aki beéri egy wokkal, meg egy öntöttvas serpenyővel, mint konyhai edényekkel, annak elég egy balta mindent vágni, sőt a baltával a vajas kenyeret is meg lehet kenni :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#70) Dyingsoul válasza freelanced (#66) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Köszönöm a tippet, megnézem a nemesacél serpenyőket! :K

#67proci985 : Na ez jó tipp lehet mert a Scanpan-t bár már feljebb is láttam, hogy írtad de valahol máshol is hallottam már róla.

#68movax: Igen, eredetileg lehet 3-at mondott, nem tudom pontosan idézni mert bár próbáltam visszakeresni de valamelyik szintén hosszabb videója közepefelé mondhatta ezt és már nem találom melyik lehetett az.

#69Donki Hóte: Jó, most ezt én kezdtem azzal, hogy kiragadtam a sok videója közül az egyiknek a kontextusából ezt a megjegyzést, amit azért tett a készítője, mert valami olyat látott, hogy fancy cuccokat használtak talán a sütés/főzéshez, mégsem lett jó/szép/neki tetsző a végeredmény. Ez most az én saram, hogy csak így bedobtam, de ezt inkább úgy kell érteni, hogy ennyi eszközzel már lehet bármit csinálni a konyhában, de ez kellene legyen a minimum, ezeknél kellene kezdeni, aztán ha ezek megvannak és tovább akar bárki lépni a konyhai felszerelések terén, hajrá, de ezek alap felszereléseknek számítanak amikkel sokminden (szinte bármi) jól, ízletesen elkészíthető.
És csak azért dobtam be mert azért nálam is vannak edények, de pont ezek az alap dolgok (öntöttvas serpenyő, wok) nincsenek... Igaz, mostanában ritkábban főzök, de lassan helyreáll a rend a konyhában és ismét többet akarok főzni-sütni.
Nekem az nehezíti a dolgot, hogy 1 emberre főzök (saját magamra) viszont a kész ételek és azon minőségének együttese miatt inkább próbálok jobb alapanyagokat keresni és magamnak tisztán, frissen megcsinálom.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#71) proci985 válasza Dyingsoul (#70) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

a fedos wokostaljuk egyebkent akcioban megall 100 euro korul. ami elsore nagyon soknak tunik, de en ilyenkor be szoktam szamolni a sajat idomet is

teszteltuk pl ramenre is indiai kollegaval, tenyleg kb trivialis vele dolgozni.

egyebkent jo edennyel konnyebb es kiszamithatobb dolgozni, de az nem jelenti azt, hogy nem lehet elszurni.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#72) adlersson válasza Teasüti (#59) üzenetére


adlersson
aktív tag

Gázzal főznek mindenhol a "harmadik világban", az "ázsiai piacon", meg úgy bárhol, ahol érdemi ételkészítés történik. Ez az indukciós főzőlap, különféle márkák és egyebek ilyen "fehér ember problémák", melyek egy végtelenül egyszerű folyamat túlgondolása nyomán születtek meg. (Meg, ahogy olvastam itt, sokaknál wok = thai.)

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#73) gekkoXT


gekkoXT
senior tag

Gorenje gáz főzőlapoknál van jópár, ami rendelkezik dupla gázégővel, amihez ráadásul van öntöttvas wok rátét is. Ez tényelg jobb, mert itt a láng teljesítménye is meg van emelve a dupla égősor miatt.

(#74) philoxenia válasza Donki Hóte (#69) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Zöldséghámozáshoz és uborka reszeléséhez is kiváló lehet... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#75) philoxenia válasza Teasüti (#55) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való

Meg egy csomó ételt nem lehet benne megcsinálni... ;)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#76) movax válasza philoxenia (#75) üzenetére


movax
őstag

Viszont a zománcozott öntöttvas könnyen tisztítható, nem rozsdázik és ugyanolyan jó. :)

(#77) movax válasza gekkoXT (#73) üzenetére


movax
őstag

Ilyen van otthon, kifejezetten a wokos égő miatt vettem. Tényleg hasznos a plusz tűzerő, bár néha érzem, hogy kellene az a sugárhajtóműves lángcsóva, amivel a jútubos videókon csinálják 20 mp alatt a kaját.

(#78) philoxenia válasza movax (#76) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából nem, a bevonatos edényeknek velük szemben is sok előnye van. Nálam elsősorban a súlyuk és a tapadásmentességük. A zománc kopásával a zománcozott edényekben is egyre jobban leragad minden. Mosogatni meg sokkal rosszabb az öntöttvasat.
Persze nem mindegy milyen az a bevonatos edény. Minőségi legyen a bevonat. Mostanában a gránit bevonat nekem a legjobb, a kerámia is kopik, pláne olcsóbb edények esetén, ahol vékonyabb az edény is és a bevonat is. Zománcos öntöttvas edényemet odaadtam a fiamnak inkább. Főzésnél sok okból a legjobban a rozsdamentes acéledények váltak be, sütésnél tűzhelyen a bevonatosak, sütőben a zománcosak+sütőpapír, időnként fólia.
De mikor rászánom magam főzök a natúr öntöttvasban is, szabad tűzön megvan a varázsa. Ha mondjuk nomád életet élnék, pásztorkodnék ilyesmi, akkor nyilván azt használnám csak.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#79) philoxenia válasza movax (#77) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Videón mondjuk gyorsan lehet főzni, videón én is tudom 5 sec. alatt a 100m-t.... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#80) proci985 válasza movax (#77) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

gondolom te is otthon egy kb 60+ centis woktalban fozod a permawokot mint az utcai arusok Bangkokban, hogy hianyzik a hajtomu.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#81) movax válasza proci985 (#80) üzenetére


movax
őstag

Nem, csak egy 35-ös nyeles wokom van, de hiába adom neki fullon a lángot, néha kellene még pár sistergős celsius a hősokkhoz, zöldséghez és húshoz is.

(#82) proci985 válasza movax (#81) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

siman indukcioson az emlitett Scanpannal olyan 7. fokozat teto nelkul is eleg kb masfel-ket kilo wokra. tetovel foleg.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#83) Szemjuel


Szemjuel
tag

(#84) macilaci78 válasza Dr. Akula (#8) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Van egy Tefal wok-om, már ha annak lehet nevezni. Gáztűzhelyen kezdtem vele, most indukciós van, azon is működik. De gyakorlatilag wok-ként használhatatlan, kicsi az a felület, ami nagy hőt ad át az ételnek, ugyanis az indukciós főzőlap, elektromos tűzhely csak a lapos alját melegíti, míg a gázláng az oldalát is jobban érte. Még a nálunk elterjedt kialakítással is. Egy arra való tűzhelyen a wok oldala is pirítja az ételt, ezért lehet benne nagyobb mennyiséget is hatékonyan és egységesen elkészíteni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85) Dr. Akula válasza macilaci78 (#84) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Olyanra gondoltam ami körbe az egész falán kapja az ívet.

(#86) la_cc


la_cc
addikt

Ewokok?

;]

[ Szerkesztve ]

~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~

(#87) Donki Hóte válasza macilaci78 (#84) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Meg arról nem is beszélve, hogy egy jobb gázégő nemcsak szélesebb felületen adja át a hőt a wok oldalának, hanem simán 4-5 kW teljesítménnyel működik, míg egy otthoni elektromos tűzhelyből egy 3 kW-os már nagynak számít.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#88) Teasüti válasza philoxenia (#75) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Tojáson kívül hirtelen nem jut eszembe más, amit ne tudtam volna megcsinálni benne. Igazából tojást is meg tudom, ha utána nem gond újra lekezelni. :D

(#89) Teasüti válasza movax (#76) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Hogy mi? Olyan létezik? :Y

(#90) philoxenia válasza Teasüti (#88) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Tojást sütni a rozsdamentes se jó...

Egyébként pontosan hogyan kezeled le?

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#91) philoxenia válasza Teasüti (#89) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Persze. Pl. a Lidl-ben is kapható rendszeresen.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#92) Teasüti válasza philoxenia (#90) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ledörzsölöm a ráégett tojást. Ha lejött a bevonat, akkor olíva olaj és sütő egy órára max fokozaton.

(#93) freelanced válasza philoxenia (#90) üzenetére


freelanced
őstag

Egyébként lehet tojást sütni gond nélkül a rozsdamentesben megfelelő technikával, de az én álláspontom szerint túl macera egy jó elszivó nélkül. De próbáltam, megsült, nem tapadt le, nem volt gond.

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#94) philoxenia válasza freelanced (#93) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Sok zsírral nyilván, de a kedvencem a majdnem, vagy akár teljesen zsír nélküli rántotta, teljesen híg sárgájával. :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#95) freelanced válasza philoxenia (#94) üzenetére


freelanced
őstag

Nos ezt meg tudom érteni, érdemes ennek utánaolvasni, kipróbálni: link

Az angol wiki egyébként több infót tartalmaz, a lényeg, hogy ha elég meleg a serpenyő és úgy kerül be a tojás meg az olaj, akkor lényegében nem is ére a serpenyőhöz amit főzöl benne. Persze ha hideg tojás kerül bele akkor könnyen visszahűlhet a serpenyő mennyiségtől függően, a titok abban rejlik, hogy az ember tartani tudja az adott hőmérsékletet vagy sem.

Alapvetően én rántottát csináltam igy, és azért valamennyi olajat használtam, szóval teljesen natúran nem próbáltam, de elvben olyan ételnél, mint a tojás akár működhet is.

Illetve egyébként van egy-két másik tényező is ami segit ha elég meleg a serpenyő, abban, hogy ne tapadjon le.

De tény, ha tojást kell sütni, nem a nemesacélra esne a választásom feltétlenül nekem sem, csak azért küldöm, be, hogy aki nem tudná és csak ebben akar sütni vagy ez áll rendelkezésre, akkor igy sokat lehet javitani a végeredményen.

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#96) Dzsano


Dzsano
tag

"35,5 cm-es átmérőjű, 57cm mély és 19cm magas..." ezt most hogy?

Ha vótmár, akkor bocsi.

(#97) balazs1956


balazs1956
senior tag

Kaphatnék egy konkrét linket ahol meg lehet vásárolni a fedeles, rozsdamentes acélból készült Scanpan wokot, amit indukciós főzőlapon is lehet használni?
Előre is köszönöm szépen!

(#98) proci985 válasza balazs1956 (#97) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

[link] ezt keresed. sajnos csak sved linket tudok adni :(

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#99) balazs1956 válasza proci985 (#98) üzenetére


balazs1956
senior tag

Nagy nehezen rátaláltam a német linkre. Az áfa miatt itt az ára 115,3 EUR + 31,2 EUR a szállítás.
Az összesen 146,5 EURx kb 400 = 58600 Ft
Elgondolkoztató, megér-e ennyit.
Éppen tegnap főztünk egy kínai kaját 0,5 kg csirke, és kb 1 kb zöldség, mindezt egy Tefal serpenyőben/wokban.
[link]

Ízre tökéletes volt, nem tudom , mennyivel lett volna finomabb egy 150 ezer forintos edényben.
Amúgy van egy régi hatalmas ikeás lemez wokom is, lehetett anno vagy 1600 Ft.
Persze nem kézzel kovácsolták, de működik.
Mindezek ellenére csábít a fedeles, wok, meg még a cikk alapját képező kézzel kovácsolt, beavatott cucc is.

(#100) movax válasza balazs1956 (#99) üzenetére


movax
őstag

Nézz körül a KitchenShopban, vannak jó cuccok.
A fedél nem annyira fontos a wokhoz, arra a pár másodpercre, amíg esetenként szükséges az a minimális párolás (vastagabbra vágott zöldségek, brokkoli, ilyesmi), bármilyen más fedő megteszi. Tapasztalatom szerint egyébként max 3 személyre lehet ilyen polgári konyhai wokban, otthoni tűzhelyen rendesen kínai kaját készíteni, mert a rotyogtatás nem opció. Én 15 éve egy eredetileg teflonos acélllemez nyeles wokot használok, de leszedtem róla a teflont és hagyományosan kezelem a felületét, olaj+égetés, remekül működik.

[ Szerkesztve ]

(#101) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Ez?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#102) balazs1956 válasza movax (#100) üzenetére


balazs1956
senior tag

Köszönöm a linket, tényleg van választék...
Közben találtam egy képet az ősi ikeás wokról is.

Van a háztartásban még öntöttvas, bevonatmentes irdatlan nehéz wok, + van jópár zománcozott (,) öntöttvas edény is.
A nyers öntvényt nem nagyon használom, mert borzalmas nehéz, macerás a szárítása, tisztítása, rozsdásodik.
Viszont a bevonatos öntvény típusúak nagyon beváltak, hőtartók, sütőben, indukcison, és ha nem sajnálod, szabadtűzön is hibátlan. Például.
vagy ez
Szóval mindenféle van, de nehezen tudok ellenállni az újnak jobbnak, bár szerintem egy jó szakács, egy lavórban is képes jobbat főzni mint én :((

(#103) balazs1956 válasza philoxenia (#101) üzenetére


balazs1956
senior tag

Újabb játékos, :R

(#104) Flashback


Flashback
addikt

How to season a new pan - short

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#105) gamerbro


gamerbro
csendes tag

Wokot wok tűzhelyen lehet rendesen használni, máskülönben túl sok kompromisszummal jár a dolog, én lemondtam róla, maradt az acélserpenyő (karbonacél). Az öntöttvas mellett ez is rendkívül elterjedt. Egyik előnye az öntöttvassal szemben, hogy valamivel könnyebb. A másik nagy előnye, hogy nagyobb a választék belőle, formára, vastagságra. A legfontosabb viszont az, hogy a wok edényekhez hasonlóan a felülete teljesen sima, és ez jelentősen megkönnyíti a karbantartását, ugyanis minden használat után szárazra kell törölni, amit akár papírtörlővel, akár ronggyal csinál az ember, nem keletkezik szösz az edény belsején, míg az öntöttvas enyhén érdes felületére rengeteg szösz, papírcafat tapad, amit aztán kézzel kell lesimogatni.

Hogy valami konkrét típust írjak, a három nagy francia gyártó (Mauviel, Matfer, De Buyer) közül a De Buyer termékei a legkönnyebben beszerezhetőek. Nekik van egy country pan fantázianévre hallgató típusuk/formájuk, ami egy nyeles mély serpenyő és egészen hasonló a wokhoz, ráadásul a formájának köszönhetően normál gáztűzhelyen is tökéletesen használható. Ha jól emlékszem három sorozatukban is van ilyen: az Outdoor a legvékonyabb (2mm), a Mineral B 3mm, a Mineral B Pro ugyanaz, mint a sima Mineral B, csak rozsdamentes acél nyele van, amit akár órákra is be lehet tenni a sütőbe, az előbbi kettő bevonatos nyéllel van ellátva, amit max. 10 percig lehet sütőbe tenni. A Mineral B-ből van olyan változat, aminek nem nyele, hanem két rozsdamentes acél füle van, ezek is mehetnek bármeddig a sütőbe. 24, 28 és 32 centis méretben kapható mind, kivéve a pro, az csak 24 és 28.

Jó késő van, ha nem felejtem el, még írok a tisztításukról, olajtípusokról stb.

(#106) gamerbro


gamerbro
csendes tag

Olajat wokban legtöbbször mogyoróolajat használnak, ami kiválóan alkalmas magas hőmérsékleten való sütéshez. Ugyanilyen jó a szőlőmagolaj, amit én a legjobbnak tartok a kiégetéshez-seasoninghez. Konkrétan az amerikai Smithey cég is szőlőmagolajjal kezeli a termékeit, ami mellesleg gyönyörű bronzos árnyalatot kölcsönöz az edénynek. Itt nem pár száz forintos olajakról van szó, ahogy a serpenyők is jóval drágábbak a közértek polcain álló bevonatos daraboknál, de ha az ember használja rendszeresen, akkor megtérül.

Az edények tisztítását most már csak és kizárólag sóval végzem, a sok használattól annyira jó tapadásmentes réteg alakult ki a serpenyőkön, hogy ha valami mégis rátapadna, azt is le tudom dörzsölni egy papírtörlővel és némi sóval. Persze vigyázok rájuk és betartok pl. olyan szabályokat, hogy savas ételeket nem készítek bennük, mondjuk egy paradicsomszószt, arra ott a rozsdamentes acél. Jelenleg egy De Buyer Outdoor Country Pan 28 centis mélyserpenyőt használok, illetve van egy félig komplett sorozatom a Mineral B Pro változatból 20, 24 és 28 centis méretekben, a 32-es már nem férne be a sütőbe. Kipróbáltam, kitapasztaltam, ráéreztem és megszerettem a vasserpenyőket. (Acél=vas, azon az 1%-nyi szénen ne vitatkozzunk.)

Végül annyit, hogy érdemes belevágni a dologba, de én nem a wokkal indítanék, hanem egy egyszerű acél vagy öntöttvas serpenyővel, ami szerintem amúgy is jobban illik egy átlagos háztartásba.

Öntöttvasból a kommentek közt már említett Lodge egy jó belépő szint lehet. Előnye, hogy vastag, masszív, ezért indukción is használható; rövid a nyele, tehát a nagyobb méret is befér a sütőbe; lehet hozzá fedőt kapni. Hátránya a súlya és a kissé érdes felülete. A Grilltársaság honlapján érdemes nézelődni.

Acélból a Matfer Borgeat Black Steel lehet az ár-érték arány bajnoka. Előnye, hogy nem túl vastag, tehát könnyen kezelhető; a nyele nem bevonatos, tehát ez is mehet a sütőbe; ideális formával rendelkezik, hogy a benne készülő ételt dobálni lehessen; sima a felülete. Hátránya egyedül az, hogy csak gázon használható (esetleg sparhelt és francia lap), indukciós lapra én nem merném rátenni a 2mm-es vastagságával. Ezt egyedül az Emagon láttam eddig, illetve egy dán webshopban. Európában inkább a vendéglátóiparnak szánják, nem nagyon látni sehol (ellentétben Amerikával, ahol minden tele van vele).

(#107) philoxenia válasza gamerbro (#105) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Gondolkodtam a teljes polírozáson az öntöttvas edények belsejénél.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#108) gamerbro válasza philoxenia (#107) üzenetére


gamerbro
csendes tag

Elfelejtettem, de nekem is van egy Lodge, onnan tudom, hogy mi a különbség a sima és enyhén érdes felület között. A fene gondolna ilyesmire, nagyon meglepődtem, hogy mennyire morzsállott a papír, amikor először beolajoztam és megtörölgettem.

Legvégül még annyit, hogy jó a vasedény, de nem univerzális. Néhány dologra jó, de amire jó, arra nagyon.

(#109) macilaci78 válasza Donki Hóte (#87) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Szüleim nemrég cserélték le a szabadonálló gáztűzhelyet. Sima alul villany, felül gáz 4 rózsával. De az egyik rózsa önmagában 3-3,5 kW. :DDD

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#110) Döglött Róka


Döglött Róka
veterán

Nagyon sok a bevezető, nagyon sok oldal, nagyon sok szöveg. Magazin cikknek is sok.

De a téma jó.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#111) AxBattler


AxBattler
félisten

Köszi a cikket!
Szóval sima főzőlapra jó a lapos wok? :)

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 HTPC ház, Silverstone Sugo SG05B ...................................................................

(#112) Soká


Soká
senior tag

Bocsánat, hogy ezt mondom: számomra ez a cikk végtelenül bőbeszédűre sikeredett, ráadásul iszonyat reklámízű. 30.000Ft-ért vesztegetni egy natúr vaslemez edényt??
Azt legfeljebb a legnaivabbak hiszik el, hogy "kézzel kalapált", de igazából azért is hülyeség ilyet emlegetni, mert kézzel kalapálni egy ilyen edényt az egyszerűen értelmetlenség. Még ha szögletes lenne... Ez az edény fémnyomással készült és legfeljebb a nyelének a szegecselése történt "kézzel". Kézzel tartották a présgép alá...

A wok szerintem öntöttvas formában az igazi. A lemezből készült változat inkább csak a szegények wokja, De mint ez a példa is bizonyítja, a bádogedényt is el lehet adni horror pénzért.
A családban két (öntöttvas) wok van, az egyik egy jó húszéves ikeá-s darab, a másik egy most is kapható Perfect Home fantázianevű wok. Utóbbi valamivel durvább felületű öntvény, (az ikeás finomabb) de teljesen jól használható. Ha az ember nem ejti el és nem töri el, az öntöttvas edény örök életű. (Persze, a lemez is sokáig bírja.) Kétségtelen, hogy az öntöttvas edény nehéz, körülményesebb a takarítása, de éppen a falvastagsága miatt jól tartja a hőt, egyenletesen meleg az edény.
Én biztos, hogy ennél többet nem költenék ilyen edényre.
Ha meg valakitől nem áll messze a lakatosmunka, akkor egy fémnyomónál vehet egy felhúzott edényszerűséget, megfúrja, megnyelezi és boldogan süt benne.

Én teflonos serpenyőkben sütöm a palacsintát, de Anyám például esküszik a régi vaslemez serpenyőjére.

(#113) Döglött Róka válasza Soká (#112) üzenetére


Döglött Róka
veterán

Pedig a tradicionalis wokokat tobbnyire szenacelbol csinaltak es kezzel kalapaltak.

Az ontottvas wok mero hulyeseg, mert lassan melegszik es nehez, pont elveszed a wok ket legnagyobb elonyet.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#114) Soká válasza Döglött Róka (#113) üzenetére


Soká
senior tag

A tradíció addig tradíció, amig nem találnak fel egy gyorsabb, hatékonyabb megoldást. : )
Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg. Még akkor sem, ha háromszor drágábban árulok valamit. Most tudnék arról okoskodni, hogy metallográfiai szempontból van előnye a kovácsoltvas anyagnak, de egy wok esetében a szilárdsági tényező eléggé elhanyagolható.
Szerintem a reklámozott wokunkban ennyi a "kalapálás". És a szegecselt nyelezés szerintem a legolcsóbb edények ismérve (meg esetleg a kézműves jellegre utazó legdrágábbaké...). A kovácsolt vagy hegesztett nyél más liga.
És így készül japán tömegtermeléssel.
Ezzel együtt van létjogosultsága a tradicionális készítésnek, de itt is arról van szó, hogy azért csinálják mert Kínában is egyre több a gazdag ember, aki hajlandó megfizetni a kézműves fílinget.
Ezek az amerikaik meg kimondottan erre a hatásra utaznak. Jó szerszámokkal és k. rondán dolgozva, mondván, minél kalapácsnyomosabb, annál "hitelesebb". :) Ilyen rondán szegecselni már művészet. : )

A lemez és az öntöttvas edény persze nem egymás helyettesítésére szolgál. Más-más előnyei vannak. Nyilvánvaló, hogy a könnyű woknak azért van nyele, hogy könnyen lehessen mozgatni (és mozgatni benne az ételt) az öntöttvas viszont megáll a helyén, ahová lerakták, szabad az ember két keze. Nekem az utóbbi és hogy ha felmelegedett az öntöttvas egyenletesebben tartja a hőt, talán fontosabb szempont. De én gázon főzök.
Viszont nem vagyok szakács csak egy fémes szaki, akit bosszantani tudnak a marketingszövegek.

Amin többször elgondolkoztam már, mi lenne, ha az öntöttvas wokot belülről megcsiszolnám? Hogy a homoköntéstől szemcsés felülete helyett olyan legyen mint a hengerelt lemezé. De lusta vagyok : )

(#115) movax válasza Soká (#112) üzenetére


movax
őstag

A woknak pont az az egyik lényege, hogy könnyen mozgatható, rázható, fél kézzel. Még az ázsiai utcai kajáldai nagy füles wokokat is rázogatják fél kézzel, mert könnyűek. Cserében ott van alattuk a rakétahajtómű, ami igen gyorsan ad nagy hőt. Meg aztán gyakran kell a wokban különböző hőmérséklet-zónákkal dolgozni, kitolni valamit a szélére stb., öntöttvasban ez nem lehetséges, mert minden egyenletesen forró. Az öntöttvas kiváló a hosszasabb főzésekhez, rotyogtatáshoz, pl. marhapörkölthöz, de fél kézzel elég nehezen rázogatható, még a kisebb méretű is.

(#116) Döglött Róka válasza Soká (#114) üzenetére


Döglött Róka
veterán

Nem vitattam hogy parasztvakítás. Maga a wok egy olcsó edénynek kell hogy legyen, vékony, könnyű, gyorsan melegedő. Én rendszeresen főzök ázsiai kaját amik általában úgy néznek ki fél órát aprítok, negyedórát főzök.

Öntöttvasban lassan főz az ember, kivétel ha serpenyőről beszélünk. Egy wok ételnek semmi keresnivalója vastag öntöttvas cuccban (pl fried rice).

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#117) Hieronymus válasza Soká (#114) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg."

??
Miért?
A lemezből készült termékek 99%-a sajtolással készül készül. A kivételt az alumínium termékek jelentik. Hideg folyatásnak nevezik azt a sajtolási módot.

Ha nagy mennyiségre van szükség egy wok elkészítésének folyamata, a sajtolás és körbevágás, maximum 1 másodperc lehet. Egyszerre több darabot készítenek. Még a kézzel készített terméket is egyszerűbb ilyen alapanyagból kalapálni.

Aztán bemutatod a japán présgépet, ami ma már tradicionális előállításnak számít. Régi technikával történő présnyomás.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#118) Soká válasza Döglött Róka (#116) üzenetére


Soká
senior tag

Movax, Döglött Róka!
Fémipari gyártástechnológiai kérdésekben még úgy ahogy merek vitatkozni, de a főzéshez csak távolról konyítok. És teljesen igazatok van, én valamelyest félreértelmeztem ezt az edényt, aminek olyan prózai oka van, hogy amikor a feleségemmel megvettük anno az Ikeás wok-nak nevezett öntöttvas edényt, (akkor találkoztam először a kifejezéssel) akkor nálam az rögzült, hogy a wok egy öntöttvas edény. De ez tévedés.
És én elsősorban húsok sütéséhez használom, de most kedvet kaptam kisérletezgetni.
Rázogatni nyilván nem fogom, de szerintem az kicsit technika kérdése is, hogy az ember egy kézzel az edényt mozgatja vagy két kézzel a kaját lapátolgatja benne.

(#119) freelanced válasza Döglött Róka (#110) üzenetére


freelanced
őstag

Köszönöm a visszajelzést, észben tartom a jövőben ;)

AxBattler

Köszi az érdeklődést, olvasást.

Nos én azon használom, tűzhely függő, nem állitom, hogy a legstabilabb, de használható, és a rácsoktól függően tud ez jobb is lenni.

Soká

Köszönöm a visszajelzést. Nos alapvetően, én azt mondom mindenki döntse el maga, hogy mire költi a pénzt, vagy, hogy megér-e neki ennyit egy termék. Csak példaképp, de egy-egy telefontokra is el lehet költeni már 10-15-20 ezret, és öt évnél tovább az nem tart, és akkor sokat mondok. Szóval számomra, egy termék ami kitart hosszú éveken keresztül ha vigyázok rá, nem annyira elrugaszkodott ennyiért, de nem állitom, érdemes megnézni az alternativákat. Illetve ha van olcsóbb, hasonló anyagokból, akkor rendben, de amiket én találtam vagy más anyagból voltak, vegy nem olyan volt a kialakitásuk. Nem célom eladni senkinek, nekem bevált, megtetszett, a cikk mintegy opcióként kinálja fel és hivja fel az ember figyelmét, ha netán elkerülte volna ez a modell. Egyébként ha jól rémlik a cikk kitér arra, hogy a kézzel kalapálás sem mindig azt jelenti, hogy valaki kis kalapáccsal odamegy, de ettől függetlenül ha géppel de felügyelet mellett csinálják, az is jobb, mintha egy kész lemezből lenne. Maga a kalapálás vs. egy sima egyszerű lemez itt a fontos elem szerintem.

Illetve nem konkrétan ezzel kapcsolatos, de van egy kicsit drágább, jobb minőségű acél lábasom, ami évek óta megbizhatóan üzemel, és azóta volt X darab gyengébb minőségű, olcsóbb modell is, melyek lassan de biztosan széthullottak ahogy telt az idő. Nyilván mivel a wok esetén nincs több év tapasztalatom a dologgal, nincs olyan régóta nálam, sok esetben némelyik alsó kategóriás terméket évente veheti újra az ember, azt pedig több szempontból sem tudom jó szivvel támogatni.

Ettől függetlenül köszönöm, hogy megosztod a véleményed és az ajánlásod, legalább ez is bőviti a rendelkezésre álló infókat. Számomra nem működne egy öntöttvas wok, főleg nem ilyen vastag, egyszerűen túl nehéz, órmótlan, nem lehetne kézzel mozgatni könnyen, dobálni benne az ételt. Pont az tetszik a szénacélban, ettől a serpenyőtől függetlenül, hogy vékonyabb, könnyebb mint az öntöttvas, de ennek ellenére jól tartja a hőt. Egyébként a wok esetén pont szempont az is, hogy az adott részek milyen gyorsan tudnak lehűlni.

Az IKEA sajnos már csak teflonos wokot kinál ahogy néztem, de elérhető egy két olcsóbb alternativa itthon, én örülök leginkább ha valaki kipróbálja ezeket és ir róla, szerintem az a legjobb ha vannak alternativák és meg lehet ismerni több terméket is, ártól függetlenül. Szóval én mindenképp biztatok mindenkit, ha vásárol, vagy épp van a birtokában olcsóbb, netán drágább modell, mindenképp irja meg a tapasztalatait, ezért van a fórum rész, tárgyaljuk ki, kinek mi vált be, szerintem a te öntöttvas serpenyőd, és a véleményed megfér az enyém mellett, nincs ebből gond ;) :N .

[ Szerkesztve ]

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.