Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Adguard fizetős applikáció Windowsra és okostelefonokra, táblagépekre!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egyet azért tegyünk tisztába.
Ha megnéztek egy eredeti wokhoz kialakított gáztűzhelyet, látni fogjátok, hogy csak nyomokban hasonlít a nálunk kaphatóhoz.
Alulról jön az erősen égő gáz áramlata. A wok serpenyőt egyenletesen fűti fel. A pereménél sem sokkal hidegebb, mint az alja közepénél. Gyorsan lehet benne elkészíteni benne az ételt.
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb. De legalább létezik vastagabb falú wok, amit azért előfűtéssel használhatóbbá lehet tenni.
De ezek a jobb minőségű wok serpenyők gáztűzhelyen használhatóak a legjobban. A wok körül felfelé áramló forró levegő biztosítja a nagyobb felületen történő sütést. A hőmérséklet csökkenése sokkal egyenletesebb és jelentéktelenebb a szélek felé, mint az elektromos tűzhelyeknél.
Szóval olcsóbb lemezen wokot ne vegyetek. Inkább használjátok a hagyományos serpenyőt
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A luxus pénzbe kerül.
Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől. Kicsit trükközni kell, de meg lehet csinálni magasabb falú hagyományos serpenyőben is az ételt.
A kifőzdékben azért használják, hogy egy adag étel 2 perc alatt kész lehessen.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz GeryFlash #18 üzenetére
Ne a nálunk kapható gáztűzhelyekre gondolj.
Ez egy kicsi berendezés. A profik ennél nagyobbat használnak és több serpenyőt használnak egyszerre.
Húsz személyes családi ebédet nehezen lehet egy ilyen gázfőzővel, gyorsan elkészíteni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A vaj nem jó a wokba. Nagyon alacsony a füstölési hőmérséklete. Ha fűstöl akkor már keményedik a zsiradék. Fokozottan egészségkárosító anyag keletkezik.
Ugyanezért kiesnek a minőségi olajak is. A hidegen sajtolt olajok füstölési pontja is alacsony. Akkor már minden értékes összetevője károsodik. Mogyoró és szezámolaj az amit eredetileg használnak. Tökéletes még az avokádó olaj. A legmagasabb a füstölési pontja.
A kompromisszumos megoldás a fritőz olaj. Olcsó és viszonylag magas a füstölési pontja.
Ha az olaj íze is fontos összetevő, mint például az olíva olaj esetében, A tálalás előtti pillanatokban kell egy keveset bekeverni az ételbe. Teljes az aroma élmény és egészséges az étel.Ahogyan én látom. A gázos Wokot azért szeretik mert sütés közben nem csökken jelentősen a hőmérséklet, ha felemelik és forgatják a benne lévő ételt. Majdnem folyamatosan forgatják, rázva sütik.
Serpenyőben is el lehet játszani a rázva sütést. Gyorsan rángatod egy kicsit és közben rakod bele a húst. A mozgás miatt folyamatos az olajréteg alatta nem fog lesülni a hús. Ha már bezárodtak a hús szövetek nem fog ráégni a hús. Utána már kevesebbet kell mozgatni a serpenyőt vagy a wokot. (Ha kis adagot sütsz, ha nem akkor keverni kell az ételt.)Ha már leégett a serpenyő, nem érdemes kapargatni. A felület egyenletessége csökken, nagyobb eséllyel ég oda később az étel.
A bevonatos falú serpenyőknek sem kedvez, bevonat megsértése.
A teflon jellegű bevonat a sérüléseknél elkezdhet felválni.Kézi mosogatószeres vizet kell melegíteni a serpenyőben. Lassan melegítve, hogy oldja a ráégett anyagot, ne az égés alatti részt keményítse. Kefével a ráégés felső rétegét le lehet tolni, hogy könnyebben puhuljon a maradék.
Ha nagyon sikerült a ráégetni akkor vethető be a mosogatógép por vagy tab. De 60 fok fölé nem szabad melegíteni a vizet. Akkor már viszi a védőréteget is.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Nem vajban készül, hanem vajzsírban. (ghee, ghi, és hasonló neveken vásárolható ázsiai üzletekben.)
A videó elején látható hogy a tömbvajat melegítik wokban.
A tetején kicsapódó fehérjehabot leszedik. Azt süteményekhez szokták elhasználni. Magával viszi a tipikus vaj ízt. A vaj maradék zsír részét alaposan átszűrik. Nem maradhat a zsírrészben a vajból származón szennyező anyag.Ennek a zsírnak sokkal magasabb a füstölési pontja , mint a vajé. A tipikus vajíz is részben megmarad benne.
A kemény mag tejszínből is készítheti közvetlenül, vagy termelői, fölözetlen tejből.
Ha valaki neki áll ghit készíteni, vigyázzon. Ne olajjal vagy mással kevert hamisítást vegyen alapanyagnak. Mindegy, hogy mekkora akció van rajta. Csak tiszta vajból szabad csinálni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Donki Hóte #47 üzenetére
A padlizsán vége keserű, ha keserű. Azt levágva problem solved.
Ha sütve van, kevés sóval és olívaolajjal kezelve, csepegtetés nélkül is rendben van.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül."
Gondolom nem wokban készítve láttad.
A vaj használatához moderált hőmérséklet szükséges. Vajban párolva nagyon finom húsokat lehet készíteni. 150 °C fok alatt kell tartani a sütési hőmérsékletet. Akkor maximális az íz és minimális az egészségkárosító hatás.Vajban rántást csinálni sem OK. A liszt 160-180 °C fok kezd el barnulni. A vaj 150 °C fok fölött füstölni. Ha vajas rántást akarsz, akkor csináld meg a legkevesebb olajjal, amivel még lehetséges. Amikor kezd lehűlni add hozzá a vajat.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Dyingsoul #54 üzenetére
"Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyből áztatni....."
Nem ennyire siralmas a helyzet.
A teflont én sem használom. A kerámia bevonat az jó. De arra is vigyázni kell egy kicsit. Azt nem szabad súrolni. Ha sikerül leégetni, csak mosogatószivacs és mosogató kefe jöhet szóba.A rozsdamentes acélból készült serpenyő jók. Az öntöttvas is jó, csak védeni kell a rozsdásodástól. Tulajdonképpen a legjobb. Van saját hőtartaléka a serpenyőnek. (Ezért is könnyű ráégetni az ételt.)
Az öntöttvas eszközöket figyelmesen kell használni. Ennyi.Azt azért érdemes tudni. A teflon serpenyőt csak addig szabad használni, amíg nincs bevonat sérülés rajta. A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A kerámia bevonat tartós. Évek óta használok egyet. Nem használom fegyverként és nem ejtetettem le soha.
Sokkal tartósabb mint a teflon. A mosogatógép sem teszi tönkre. Csak dörzsölni nem szabad. Feldurvulhat a sima felület, ami nagyon segíti az ételek letapadását.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
"Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg."
??
Miért?
A lemezből készült termékek 99%-a sajtolással készül készül. A kivételt az alumínium termékek jelentik. Hideg folyatásnak nevezik azt a sajtolási módot.Ha nagy mennyiségre van szükség egy wok elkészítésének folyamata, a sajtolás és körbevágás, maximum 1 másodperc lehet. Egyszerre több darabot készítenek. Még a kézzel készített terméket is egyszerűbb ilyen alapanyagból kalapálni.
Aztán bemutatod a japán présgépet, ami ma már tradicionális előállításnak számít. Régi technikával történő présnyomás.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
A thai ételek alapvető alapanyagai.
Szószok.
Pad thai sauce és halszósz. Ez utóbbi kb azonos a japán változattal. A pad thai tamarind pasztából készül.
A szójaszó is előkerülhet.
Ezeket moderált mennyiségben használjuk.Vörös Curry paszta. Erős- csípés szósz. a jellegzetes ízéhez kókusztejjel kell hígítani. Ha van akkor kaffir lime levelet kell bele áztatni. Ha nincs akkor egy kis limette/lime héjat érdemes az ételbe reszelni.
Sárga Curry paszta. Nem erős.
Van még zöld színben is, az kevésbé erős.Ezek a mennyiségi szószok. Leginkább a rizzsel tálat ételek mellé adják, bőven mérve.
Azért sárga és piros, mert általában a piros, kisgyereknek tilos. Az érzékeny felnőtteknek is adni kell valami szószt Ha unják már, akkor kell további megoldásokat keresni. Én a vörössel nem tudok betelni.Tészták.
Rizstészta. Sokféleképpen vágják. A rizstésztát sohasem főzzük. Forró. de már lenyugodott vizet öntünk rá. A vastagságától függően 10-20 perc után tálalható. Hosszabban meleg vízben tartva romlik az állaga.
Sült tészta. Ez leginkább a kínai gyors tésztára hasonlít. először főni kezd, aztán sülni. A víz mennyiségére vigyázni kell.Zöldségek.
Az alap zöldség káposzta a szárazabb ételekhez. Ez adja a mennyiséget és nem a tészta. Felcsíkozva wokban kell előfőzni. aztán még egy kör a többi alapanyaggal.
Amúgy meg szezonzöldség. Ami van otthon.További alkatrészek. Hús, hal, tengergyümölcse, tojás. Tofu.
A halszósz nem kihagyható a thai ételekből. Nincs hal íze, de egy finom ízt visz az ételbe.
Egy kissé magyarosított Pad Thai.
Ha lehet, akkor nem füstöltjük az olajat. A káposztafélék adják a mennyiséget. A pak choi zöld részét külön adjuk az ételhez a készítés végén. Értelmetlen kifőzni az ízét. A rizstészta főzése magyar beidegződés. Csak az idő telik vele. A forró vízben áztatás, az előáztatás helyett megkímél egy felesleges főzéstől. Leöntöd forró vízzel és lefeded. A tamarinnal nem kell kínlódni, ha Pad thai saucet veszel.
A végén egy kis halszósszal érdemes beállítani az ízt.A rizses - szószos ételek szeparáltan készítik. A rizs fő. A zöldségek és hús/hal külön - külön készül, de egyszerre. Három - négy emberes egy ilyen kifőzde. egy süti a zöldséget és feltétet. Egy előkészít. egy kiszolgál és felveszi a rendelést. A negyedik rendet tart és kisegít.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PlayStation 5
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A25 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Vostro 5481 Fémházas Ultrabook Laptop 14" -70% i5-8265U 4Mag 8Gb 256GB SSD FHD IPS
- Logitech G923 xbox/pc
- Motorola Razr 40 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15Pro Max 512Gb, Natural Titan, Icentre vásárlás, makulátlan, +3tok, üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest