Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Ha már szóba került a seasoning (nem tudom magyarul hogy nevezik), ott elvileg ugye minden használatkor kellene rakódnia rá extra rétegeknek és idővel egyre erősebbnek kellene lennie. Az mitől lehet, hogy nálam ez inkább fordítva van? Használattól inkább gyengül a bevonat.
Nem wok, hanem öntöttvas serpenyő, de az elv ugyanaz.
Csinálok benne egy steak-et mondjuk vajon és úgy veszem észre, hogy bármi lesül benne, az mintha kormolná a bevonatot és onnantól a fényes fekete helyett kapok egy matt feketét - ami meg már nem lesz tapadásmentes és a fene megette az egészet...
Ilyenkor az se segít ha megint kiégetem olajjal. Vissza kell dörzsölni fémig szinte ilyenkor. Nagyon macerás...
Olajból és zsiradékból se teszek bele hamisítványt, mert az is inkább csak kárt okoz benne. Oliva olajjal szoktam kezelni.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz adlersson #25 üzenetére
Egy darab nyers hússal kezelik!! Beszarok.
Akkor ez így ennyi? Bekeni a felhevített vasat és kész? Kihűl és menetkész a bevonat? Nem kell idő a polimerizációhoz?
Kíváncsi lennék mekkora hőmérsékleten kb. Felteszem a pörzsölővel magasabbra hevítik, mint amire egy konyhai sütő képes? Nálam olíva olaj van és sütő 240 fokon úgy egy óráig.
Ez kevés lenne?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz freelanced #33 üzenetére
Ott mattul be/kormosodik be, ahol lesül a kaja. Mondjuk egy steak alatt. Azt olvastam, hogy steak-hez eleve nagy hőmérséklet kell és ott elvileg nem kéne probléma legyen, hogy odaragad eleinte. Fel kéne dobnia, amint megkérgesedett a hús. Ez így is történik, de mikor odakozmál, akkor ott foltot hagy a bevonaton. Ha elkezdem hidegen kapirgálni, akkor kb le is jön valamennyire a korom és alatta fényes. De csak durva súrolással, ami lekapja a bevonatot is. Szivaccsal esélytelen.
Előmelegítés semmi extra. Mint egy normál serpenyőnél. Zsiradékkal felforrósítom, majd megy bele a husi. Néha az olaj vagy a vaj már füstöl kicsit, mire elkezdem. Elvileg az úgy optimális, nem?
Savast nagyon-nagyon ritkán. Talán kétszer volt rá példa az elmúlt évben. De bolognai szósszal nem volt gond. Pedig egy napot benne volt lehűtve. Általában inkább csak olajban és zsírban sütök vele. Az se gagyi, tehát napraforgó olajat pl nem lát. Próbálok csak közepes és hosszú molekulaláncú zsírsavakkal dolgozni, mert állítólag csak ezek képeznek jó minőségű bevonatot.
De steak-en kívül igazából bármi más is ha odakozmál rajta, az foltot hagy. Azt nem értem, hogy hogyan kellene így extra rétegeknek lerakódnia, hogy közben elszennyeződik a bevonat? Ezekre a szennyeződésekre meg nem rakódik új réteg; próbáltam.
Ha meg véletlen tojást merészelnék sütni benne, akkor meg kb tönkre is tettem.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Öntöttvas serpenyőt.
#35Hieronymus
Steak-et vajban készítik pedig.
Nem használok rajta mosogatószert, vagy bármilyen oldószert. Még forrón beáztatom ahogy elkészült az ebéd, majd kaja után a szivacs dörzsi részével megtisztítom folyóvíz alatt, majd bevágom a sütőbe szárítani meg fertőtleníteni. Ennyi a tisztítási metódus. Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.Dédszüleink hogy a bánatban főztek ezekkel úgy, hogy egy generációnyi vastag bevonat képződött rajtuk?
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #41 üzenetére
Wow. Na akkor majd jól leb.szom a Dél-Afrikai haverom, hogy egész életében rosszul csinálta a steak-et. Ott a steak és a grill nemzeti sport.
#43proci985
Jó tudni. Azt hittem csak az szivárog be, amit állni hagysz benne.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #45 üzenetére
Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Dyingsoul #54 üzenetére
Nekem az egyetlen érv mellette, hogy semmi mérgező anyag nincs benne. Max csak amit készítek az lehet mérgező. Teflon a házba se teheti be a lábát. Igaz már egy komplett generáció óta kimutatott a teljes táplálkozási láncban az embereket is beleértve, de én jobban alszok, ha nem teflonban sütök.
Se aluminium, se réz, se kerámia bevonat.
Vagy öntött vassal, vagy vmilyen bevonat nélküli acélötvözettel vagyok csak hajlandó főzni.
Meg ugye a rendes kerámia sütőtál, jénai tál, zománcozott tepsi ami még játszik.Amúgy igen. Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való. Egy nemesacél serpenyőt fogok még kipróbálni majd idővel.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #56 üzenetére
A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.
Na épp ezért.
Ki akar fél évente új serpenyőket venni? Egyszer szeretnék egy jót ami örökélet +1 nap. Vagy amíg konkrétan ketté nem törik.
Ezért lett öntött vas. Cserébe viszont sok idő és energia egy teflonhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Elektromos tűzhely van. Itt csak beállítok egy fokozatot és azon végigmegy a folyamat. Persze előmelegítés az kokszon megy, majd visszaveszem.
Az energiát ott valóban elektromos energiára értettem a saját időm és energiám mellett:
én sütőben szárítom mosogatás után. Valamint a bevonatot rásütni is a sütőben szoktam, ami egy órás kezelés általában. Ez azért szignifikáns "pazarlás" egy teflonhoz képest mind az idődet tekintve, mind a karbantartási költséget tekintve.Amúgy a harmadik világban tüzön főznek, nem? Ott senkit sem zavar a wok mellett elszálló hő. Ahogy a bográcsnál se zavar senkit, hogy a parázs hője hova száll el.
De lefogadom az ázsiai piacon is parázson főznek.Nem tudom a wok gáztűzhely mennyire elterjedt arrafelé, de el tudom képzelni, hogy max csak a legjobban felszerelt konyhákban van és inkább kereskedelmi használatban, nem otthoni környezetben. Aztán ki tudja...
Én ilyen gáztűzhelyet még nem is láttam itt Európai viszonylatban. Most azt a feljebb linkelt kemping gázrózsát azt hagyjuk... Beépített gáztűzhelyről van szó.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #61 üzenetére
Nekem olyan még nem volt. Csak olvastam, hogy lepattogzik az is idővel. Felteszem itt is különbséget kell tenni a bevonatok minősége között? Meg mire sütik rá? Alumíniumra? Az se tetszik nekem. Max csak vastag talpú hőtartó lábasnál játszik nálam, ahol acél-alu-acél szendvics szerkezet van esetleg.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #61 üzenetére
Ezt a kidörzsölést ezt nem értem. Kerámia tálat dörzsi szivaccsal mosogatom. Gyakran lesül benne minden, mivel szeretem ropogósra sütni a húsokat. Nem tűnt fel, hogy a szivacs keményebb lenne a Mohs-féle keménységi skálán, mint a kerámia.
-
Teasüti
nagyúr
válasz philoxenia #75 üzenetére
Tojáson kívül hirtelen nem jut eszembe más, amit ne tudtam volna megcsinálni benne. Igazából tojást is meg tudom, ha utána nem gond újra lekezelni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz philoxenia #90 üzenetére
Ledörzsölöm a ráégett tojást. Ha lejött a bevonat, akkor olíva olaj és sütő egy órára max fokozaton.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Gaming notebook topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Azonnali hatállyal lemondott Pat Gelsinger, az Intel vezetője
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- E-roller topik
- GTA V
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- OMEN Gaming Laptop 16-n0001nh (75M74EA)
- Acer Aspire A515-54G i3-10110U/8GBDDR4/512GBNVME/GeforceMX2502GB!!! Beszámítok!!!
- Acer Nitro 5 AN515-45-R3W2 - Ryzen 5-5600H/16GBDDR4 3200Mhz/RTX 3050 Ti 4GB/512GB NVMe SSD+1TB HDD!!
- Asus ROG Strix G15 G513 - 15.6"FHD 300Hz - Ryzen 7 6800H - 16GB - 512GB - RTX 3060 - 2,5 év garancia
- Gigabyte Geforce Rtx 4060 Ti 16gb,2027.03.18ig gari
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest