Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- BlackmMmDog: Téli horgásztalálkozó
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Elérem az RPi-t a 3389-es porton a kliens gépről (M2Pro Macbook Pro), nem ezzel van a gond, hanem ezzel ni:

Vagyis az RDP service halott az RPi-n. Na jó, akkor indítsuk újra:
Én ezt nem értem. Milyen credential-ok hiányoznak? Mi az a GKeyFile?
Van ötleted, hogy mit kezdhetek ezzel? -
Visszaállítottam az imént Wayland-re (raspi-config-gal), reboot... és megáll az ész... most nincs a Settings / Sharing alatt Remote desktop... WTF???
(imádom bmeg a linuxot.... mindennel napokat kell szopni, ami más rendszereken kb azonnal megy).
De egyébként volt már waylandon, próbáltam, nem ment. csak most a javaslatodra a tűzfalat csekkolnám... mert azzal lehet gond...Szerk.: megvan, a Settings / System alatt van a Remote Desktop.... bocs, valszeg korábban is onnan lőttem be...
Mindjárt nézem, mi történik.
Szerk2. Van egy olyan fül is itt , hogy Remote Login. Ha azt bekapcsolom, átrakja a Remote Sharing-et 3390-re egy üzenettel, a Remote Login pedig elfoglalja a 3389-et...
Egyelőre így lesz, aztán meglátjuk... -
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem csak PiOS létezik, sok disztrónak van Pi-n is futó verziója. Legyen az Ubuntu, Debian, vagy éppen Arch.
A Gnome RDP csak akkor működik, ha már be vagy jelentkezve. Plusz a waylandra épül, szóval X11 alatt nem is fog működni.
Állítsd vissza Wayland-re, jelentkezz be, engedélyezd a távoli elérést, és ezután próbálj belépni.
Van tűzfal? A 3389-es porton eléred onnan, ahonnan elérnéd? pl. nmap -p 3389 a.pi.ip.címe -
X11. Az xrdp nem megy Wayland-on, ezért váltottam vissza X11-re. De Wayland-on sem ment a gnome-remote-desktop (ami az általad említett beépített RDP-megoldás, vagyis természetesen próbáltam)
Hogy érted, hogy melyik disztró? A Trixie-re épülő legújabb 64 bites PiOS, hadd ne mondjak most verziószámot, a legújabb
Így értetted? -
Sziasztok! Van valaki, akinél működik RPi-n GNOME-mal a RDP vagy VNC alapú remote dektop?
Amióta GNOME-ra váltottam, már mindent kipróbáltam, de még a RPi ID alapú felhős távoli elérés is megszűnt létezni.
xrdp-t egyszer működésre bírtam, nem Gnome jött be vele, de legalább grafikus felület... és még ezt a félsikert sem sikerült soha többé megismételni.Jump Desktop-ot (fizetős többprotokollos remote desktop kliens) használnék kliensnek Mac-en, Windowsra, másik Mac-re megy vele gond nélkül a bejelentkezés
-
azbest
félisten
ja hát a modernebb programok, oprendszer sokkal több erőforrást használnak... a 256MB-os eredeti raspberry kb használhatatlan már. Gpio minimál dologra max. De pl kamera minimál gpu ram igény mellett nem marad már a rendszernek a kernelen kívül ram.
Meg inkább az, hogy az újabb rendszerben nincsen készen sokminden, ami a régin már megvolt. És értem én, hogy szabványosabb api meg minden, de nincs készen

És lehet nem is tesz az alapítvány nagy effortot bele, hanem kivárja a közösséget - de lehet tévedek ebben. -
válasz
azbest
üzenetére
Én két sima zero W-ből csináltam tavaly megfigyelő kamerát, heteken át kerestem egy image-et, ami képes volt 10 percnél tovább futni anélkül, hogy összehányta volna magát... Végül egy sok éves asszem buster image volt hajlandó csak működni, az is csak tweak-elve, holott a többi - újabb - rendszer is papíron minden hardvert támogatott, aztán meg mégsem...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest
üzenetére
Az a helyzet, hogy a régi Pi-k tényleg kopnak ki.
Az első Pi-met már évekkel ezelőtt odaadtam az egyik kollégámnak, abból akkor terrárium vezérlót csinált a fia.
A Pi2-m a TV-mögött lóg videómagnóként, de nem nagyon használom.
Egy Zero-t pedig kipurcantottunk, mert leesett a földre és valaki véletlenül rálépett, így a kukában végezte szegény... -
azbest
félisten
válasz
wassermann
üzenetére
múltkor csináltam távolról elérhető webkamerát a pi zero 2w kártyámból

Fú de bosszantó volt, hogy az eredeti v1.3 kamera nem illik a hivatalos házba, mert túl vastag a lecse körüli műanyag szögletes része és beleütközik / kicsit neki a lyuk. Szét is nyomtam kicsit a kamera modulon lévő kis csatlakozót, ami a tényleges kamerát köti a kis nyákra, mert azt hittem csak szorul, úgy kellett visszahajtogatnom az érintkezőket. Végül barbár módon kifaragtam nagyobbra a lyukat.

Egyébként eléggé mostohagyereknek tűnik ez a kameratámogatás az újabb oprendszereknél. Az alap, pythonos eléréses dolgok mennek persze, de valami rendes szoftverből használni barkács helyett nem tűnt jól támogatottnak. Sok leírás még az 5-10 évvel ezelőtti rendszerekről, más megoldásokról szól.
A motioneyeos [link] kész előrekonfigolt rendszer régi, nem támogatott os verziónál maradt és nem fejlesztik. Maga a motioneye az működik újabb renszerekkel, de a legfrisebb "Trixie" oprenszernél a video4linux2 alrendszer nem kezeli még és ilyen kókány wrappeléses útmutatót láttam, ami eszi a cpu-t [link] és nem is mindent mond el, hogy ne csak kézzel indítós legyen, hanem minden szépen megfelelő sorrendben serviceként induljon.
Viszont amit a videónál is használt alapnak, busteres leírást követve már működő és stabil rendszer lett hozzá, amiben a kamera megy, csak annyi hekk van, hogy a libkamerás varázslatukat bele kell írni a servicebe, hogy azzal induljon a program. És persze buster "legacy" lite rendszert kell kiíratni a kártyára [link]Távoli elérésnek néztem a busterre is telepíthető Raspberry pi connect szolgáltatást, de végül a Tailscale-t is feltettem, mert azt pécéről, telóról is egyszerű használni. Amúgy lehet ugyanaz az alapja mindkettőnek, csak az különbözik, hogy ki nyújta a szolgáltatást hozzá. Szóval ezzel a kamera elérhető távoltól is vpn-en át, publikus ip címes kiengedés nélkül. Egyedül arra kell figyelnem, hogy távolról ne nagyon váltogassan a kamera felbontást, mert lehet lefagy néha vagy eldobja a wifit néha miatta, bár nem debubboltam, szóval más probléma is lehet az oka.
A régi v1.3 kamera képminősége eléggé gyenge és zajos a mai telefonokhoz képest. Mivel egész olcsó, rendeltem egy v2-eshez hasonló, szélesebb látószögű, IMX219 -es kameramodult is.
A régi pi2-esekből lehet szintén kamerát csinálok, úgysem használom már másra őket. Eredetileg egyébként növény növekedést figyelő timelaps kamera megoldást kerestem, csak pont kellett egy webcam, hogy távolról a növény lámpákra rá lehessen nézni, hogy megfelelően ki-bekapcsolnak-e. Viszont úgy látom a timelaps-okhoz is inkább python kézi kókányolás a jellemző, nem láttam "kész", széleskörben használsz szoftvert, amit odaadhatok olyannak, aki csak webes felület be akarja állítani és működik.
-
-
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Attól, hogy van frissebb, még elég sokat tud az utolsó 32bites kiadás.
(A TV-d, telefonod, számítógéped, autódat is eladod, ha régi FW fut rajta?) -
Balerik
aktív tag
válasz
vadkörte
üzenetére
A moOde Audi 8.3.9 jó hozzá. Ez egy jó stabil verzió volt. Sokáig használtam. Ú... lehet, hogy ez a link a 64 bitesre mutat, neked a 32 bites kell.
-
vadkörte
addikt
Nem meggyőzni akarlak, de te kérdezted...
Pedig megtetted!
Ha minden jól megy jövő héten megjön a DAC-om, akkor lekerül a Pi2-ről a DAC-HAT és átmegy USB üzemmódba. Adtam egy esélyt a Volumio-nak, még mindig nem tetszik az előfizetéses rendszere de ami nekem kell belőle az pont free... Sokkal többet kajál - működés közben ~80MB a szabad-, ~240MB a felhasznált RAM, a maradék mintha lapozóállomány lenne (RAM-disk???
)
Ez után a kicsike kibújik a plexidobozból és visszaköltözik a régi házába, ekecselek rá egy power-button-t, hogy normálisan le tudjam állítani és a low-cost streamer kész is lesz. A kártyaolvasós mSD miatt aggódtam, igaz onnan használat közben csak olvasás történik, írási művelet minimális, vagy semmi.
Már csak a TV alá kell valami média kliens, de azt a kérdést már a megfelelő helyen fogom feltenni.
ui.:
Minden kedves topiktársnak nagyon boldog új évet kívánok! -
vadkörte
addikt
Mert:
A zenéim jelenleg egy a Pi seggébe dugott párszáz Ft-os kártyaolvasóban lévő 128GB-os mSD kártyán vannak.
ésNormálisabb háttértár mégiscsak jobb lenne és a kisfloppy doboz se nagyon illik a képbe.
RPi2=szerettem, de be kell látni, hogy eljárt felette az idő. Gyenge a HW, még akkor is ha csak egy headless streamer a cél. Az rAudio 2026-tal elengedi, frissítés, támogatás nem lesz (nem mintha égetően kellene). A Volumio megint kipróbálom, talán még támogatja de az előfizetős rendszere - számomra a free is pont elég - nagyon nem szimpatikus. A moOdeAudio sem támogatja már nagyon régóta.
Ezzel szemben a Pi4 frissebb időtállóbb a HW, egy GeeekPi, vagy egy DeskPi házban pedig a 2,5"-os SSD is kulturáltan elfér, nem lógnak mindenfelé a kanócok, valamint...az asztali képbe is szépen beleillene...
-
///Krisz\\\
senior tag
Értem, köszi.
Így felraktam a Jellyfin-t, de sajnos nekem nem lesz jó. Arra szerettem volna használni, hogy a nagy bitrátájú tartalmakat transzkódolja, mert elég lassú (22 Mbits) a feltöltési sebességem és a jobb minőségű tartalmak már akadnak. De nem bírja a Pi 5 procija, 100%-on pörög és borzalmas 30-40 másodperces beakadások vannak.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Passz. Mivel alapból SD kártyán van a rendszer, jó ötlet, hogy az átmeneti, minden lim-lom ideiglenes tárolására szánt könyvtárat a RAM-ba tartsa, és kikapcsoláskor automatikusan kiürül. SSD esetén maradhat kikapcsolva. Nem lesz érdemi difi a mindennapi működésében. Sem a rendszer sebessége, sem az SSD nem sokat vesz ebből észre. Egyrészt elég gyors az SSD írás olvasás, másrészt sokkal fejlettebb cella védelmi eljárásokat háznál, mint a mezei SD.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Na és ha nem SD kártyáról fut akkor, akkor mi van? Fogjuk a bejgli kómára, de ha egy percig elgondolkozol rajta ...
A tmpfs nem tudja milyen típusú a háttértárad. Nem is érdekli, nem befolyásolja a működését. Őt egyetlen egy dolog érdekli, hogy mi van a konfigurációs fájljában.
Azt kipróbálhatod, megteheted, hogy telepítés után visszakapcsolod. Valószínű futás közben már nem lesz szüksége ekkora méretű /tmp mappára. -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Insufficient free space for /tmp: 2073472KB found, 2097152KB required
Nincs elég hely a /tmp mappában. Ez egy virtuális, a RAM-ban létrehozott mappa, hogy gyorsítsa a rendszer működését, és kímélje az SD kártyát a sok írástól.
A sudo nano /etc/default/tmpfs paranccsal szerkeszd át a fájlt, és a RAMTMP=yes sort írd át RAMTMP=no -ra. Indítsd újra, és ekkor már a fájlrendszerben lesz a /tmp mappa, és ha van elég hely a kártyán, már le fog futni a telepítő. -
///Krisz\\\
senior tag
Próbálom telepíteni a Jellyfin-t egy Raspberry Pi 5-re, amin Raspberry Pi OS Lite fut, az alábbi paranccsal:
curl https://repo.jellyfin.org/install-debuntu.sh | sudo bash
de ezt dobja:
horvathkrisztian@raspberrypi:~ $ curl https://repo.jellyfin.org/install-debuntu.sh | sudo bash
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 12926 100 12926 0 0 24964 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 25001
> Determining optimal repository settings.
> Checking for free space and known-problematic filesystem targets.
>> OK: Data directory has 440637MB of available space.
>> OK: Data directory on ext4, this is supported.
Insufficient free space for /tmp: 2073472KB found, 2097152KB requiredPlease increase tmpfs size or free up space and try again.
Ez mi lehet? Milyen tárhely kevés neki?
-
cigam
titán
Bármi ehet belőle
- reklámszűrő: pi-hole
- DLNA sterver (a videókat képeket egy központi helyről tudod megnézni, akár TV-n is)
- Torrent szerver (megmondod mit töltsön le, a többit elintézi maga)
- SMB szerver (NAS, helyi fájlmegosztás, vagy akár a fontos adatok mentése is mehet ide)
- internetes rádió
.... -
DarkByte
addikt
Ha csak ennek akarod szentelni a Pi-t akkor igen. HAOS image-et rá és az majd karbantartja magának.
Ha mást is rá szeretnél bízni, inkább ne, Home Asssitant Docker konténereit kézzel frissítgetni Raspbian-on nem túl szórakoztató. (Évekig így használtam a HA-t egy Pi4-en, de mivel utáltam frissítgetni folyton le voltam maradva rengeteg verzióval.)
Inkább egy Intel N100-as mini PC + Proxmox és a HAOS-t mint VM használni, és akkor az mellé olyan további VM-eket indítasz amilyeneket csak szeretnél. Nagyobb HA upgrade előtt is lehet a Proxmox-on át snapshot-olni, és ha összedönti magát, 2 kattintás és megint üzemel.
-
vadkörte
addikt
Üdv a mélyen tisztelt topiktársaknak (azért van pár ismerős arc
)!
Jóóóó régen nem jártam erre. Leginkább tanácsért fordulnék a kollektív tudathoz. Évek óta porosodott a kis Pi2-m a TV alatt - LibreELEC-kel médiakliens volt egy Dell Optiplex 160-as PC-NAS-ról játszott le filmeket - mivel a NAS OMV-jét lusta voltam/vagyok életre kelteni és más okok miatt, funkció nélkül maradt. Pláne miután egy viharban egy közeli villámcsapás elvitte a tápját. Szerencsére az egész házban csak az pukkant el pedig volt pár fogyasztó. (a feszszabályzó IC égett el benne de úgy, hogy csak a lábai maradtak meg a NYÁK-ban és a NYÁK is átégett, ami mellesleg baromi büdös volt)
2024 közepén barkácsoltam egy erősítő féleséget munka melletti zenehallgatáshoz, ami meghozta az étvágyat.
2025-re lett egy egész jónak mondható D osztályú erősítőm, egy hozzá illő elektroncsöves előerősítővel (nem kell a láncba, de szép kellemes hangja van) - és jó ideig a "PC" - Mac Mini M2 - funkcionált mint forrás és lejátszó. Egy hirtelen ötlettől vezérelve letöltöttem a Pi2-re elérhető utolsó rAudio IMG-t (a Volumio-tól elment a kedvem mióta erőlteti az előfizetést) és telepítettem a Pi2-re. A DAC kártya addig marad a láncban, amíg megjön csájából a kicsit komolyabb USB-s DAC-om.
Némi forrasztás - a Pi-re anno vettem egy FiPi DAC+ v2.0 DAC-ot, az RCA-kat kivezettem a háznak használt 3,5"-os kisfloppy doboz hátuljára és az átkötés valahol megszakadt - után összekötöttem az előfokkal és...
Nem tudom milyen DAC chip van a Mini-ben, de még eszel a vacak DAC-kártyával is simán lezenéli a Pi...
És a hosszúra nyúlt bevezető után a lényeg. A zenéim jelenleg egy a Pi seggébe dugott párszáz Ft-os kártyaolvasóban lévő 128GB-os mSD kártyán vannak.
Nem életbiztosítás, de mindegy. Normálisabb háttértár mégiscsak jobb lenne és a kisfloppy doboz se nagyon illik a képbe. A Pi2-vel már nem tervezek hosszú távra, az visszaköltözik szépen a TV alá LibreELEC-kel, a végtelenül gyengusa HW mediaplayer-nek még jó. Bár SSH-n nézve az rAudio fogyasztása is kifejezetten vicces.
(az SoC 1-1 magja néha felugrik 10% fölé, de amúgy pár %-ot kaját mindezt ~40MB RAM foglalással)
Streamer célra - csak lejátszó, nem kell kijelző, nem kell RC, sem távirányíthatóság és DAC sem - egy 4GB-os RPi4-nek lenne értelme? A gépet egy 2,5"-os SSD/HDD fogadására alkalmas NAS/desktop házba - DeskPi case - tenném. Így már azért az asztali képbe is szépen beleillene - Streamer-DAC-erősítő-előfok - nézegettem USSF és microPC gépeket is, de azok fogyasztása a Pi-ének a sokszorosa és a teljesítménytöbbletet a büdös életben nem használom ki. -
Igen. Legalább 4GB RAM legyen és legalább 32GB microSD, utóbbi legyen jófjta, ne a legolcsóbb izé.
Nálam RPi 5-ön fut a HA, a 64 bites PiOS-en, dockerben, de persze felrakhatod direktben a HAOS-t is RPi Imager 2.0.0-val (az OS választásánál "Another specific OS" - "Home automation" - "Home Assistant"), ha csak arra akarod használni, úgy jobb is. -
erzol
őstag
Sziasztok!
A tudatlanok nyugalmával szeretnék kérdezni.
Van itthom 33 xiaomi eszközöm xiaomi home alkalmazás alatt.
Próbáltam home assistantba integrálni őket egy qnap ts-431p2 nas-on keresztül, de ennek csak arm32-es architektúrája révén elég régi HA-t képes futtatni, ami csak API alapon integrálná az eszközeimet.
Raspberry pi 5 alkalmas lehet nekem arra, hogy a legújabb HA-t telepítsem rá, ami már képes xiaomi account-al minden eszközömet egyszerre integrálni?
Köszönöm szépen a segítő válaszaitokat!
-
cigam
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Le lehet tiltani a szűrést. A baloldali menüsoron ott van, hogy "Disable Blocking" Itt pár percre, vagy végleg kikapcsolhatod a szűrést.

A "Query Log" oldalon láthatod miket szűrt ki. Itt megkeresed a kiszűrt oldal linkjét. a jobb szélén található "Deny" gombra kattintva hozzáadhatod a kivétel listához, hogy ne szűrje ki. Ezt a kivétel listát a baloldali "Domains" menüpontban kezelheted. -
válasz
lanszelot
üzenetére
Ugyan ez nem adguard reklám topik, de igen, játékokban is és mindenhol szűr mindent, egyedül youtube-ra kell külön megoldás. 94.140.14.14 és 94.140.15.15 van beállítva a routerben és azóta egy darab reklámot nem látok se telefonon, se gépen, játékokban sem. Telefonon külön be van állítva, hogy mobilneten se lássak reklámot.
-
válasz
wassermann
üzenetére
Köszi, igen, elég sokat keresgéltem a problémával kapsolatban, a probléma ismert, és eléggé öszetett. Az okozza, hogy a BT-perifériák, ha nincsenek használatban, egy idő után "elalszanak" az akkumulátoridő növelése érdekében. A BT-kommunikáció sajátosságai miatt itt megszakad a kapcsolat, és a felébredéskor szükség lenne agy reconnectre, de ezt a periféria nem tudja kezdeményezni, az RPi pedig nem észleli a "felébredést". Patthelyzet. A megoldások között a legtöbbeknbél egy cron-nal időzített script fut, amelyik folyamatosan polloz, és vagy nem engedi elaludni a perifériát (ez nem jó az ajkkumulátorának), vagy ha a trusted perifériát disconnect állapotban találja, akkor megpróbál reconnectelni, és ezt folyamatosan mondjuk félpercenként ismételgeti. Azt hiszem nem kell magyaráznom, miért nem ideális megoldás ez, de egyelőre jobbat nem találtam. Ezt fogom én is csinálni, de csak a billentyűzettel, mert ha a billentyűzet automatikusan konnektál, annak segítségével már tudok terminált indítani és egyetlen paranccsal újraindítom a BT-alrendszert, amiután konnektelni fog az egér is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Aszpirin
üzenetére
Sajnos ilyesmi előfordul máshol is és nem könnyen orvosolható: nekem egy Windows-os PC és egy Linux-os PC is szereti eldobni a rádugott perifériákat hosszabb idejű mellőzöttség esetén, ilyenkor csak a ki-bekapcs segít.
Nyilvánvaló, ha lekapcsolja egy periféria hardvercsatornájáról az áramot, akkor az csak egy újabb hardver szkennelési ciklus után fog látszani (indítás), amikor újra mindent aktívvá tesz.
-
lanszelot
addikt
Észre vettem hogy csak telefonon blokkol olyanokat amit nem kellene.
Beírtam a linket pc-n, és ott meg tudom nyitni.
Telefonon nem.
Telefonon a pi-hole admin felülete is blokkolva van.
Próbáltam több böngészőt is telefonon, de nem.
Pc-n semmi gond.
Hogy lehet hogy telefonon nem engedi megnyitni az oldalakat?
Biztos hogy pi-hole, mert ha fizikálisan kinyomom, akkor meg tudom nyitni telefonon amit addig nem.Köszönöm szépen a választ.
Ad guard nem ingyenes. (Igen van ingyenes része, de az szűr amit szűr)
Ad guard össze se hasonlítható pi-hole -val.
Ad guard csak a böngészőt szűri.
Pi hole mindent. Az alkalmazásokban/játékokban nincs reklám. Tehát mindent szűr.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó konfig! I9-14900K 2TB SSD 32GB DDR5 RTX5070 12GB!
- !AKCIÓ! GAMER PC Intel Core i9-10900X/ASUS ROG Strix X299-E Gaming/NVIDIA GeForce RTX 3080/32 GB RAM
- Eladó Konfig Ryzen 5 7600 16GB DDR5 1TB SSD RX6800 16GB!
- BRUTÁL AI / VIDEO / WORKSTATION PC RTX 3090 24GB RYZEN 9 7900x 32GB DDR5
- Eladó Konfig I5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX5700XT 8GB!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Leírtam neki a helyzetet, és megetettem vele a system logot.
)

Így értetted?

A tévét nem, mert tévéről nem bankolok 
)