Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- sziku69: Szólánc.
- Kolondrum: Oneplus 13 vagy IQOO 13 vagy Oppo Find X8 PRO
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Megvan!!!!!!
(kirpóbáltam másik antennával, azzal sem ment. De megvan a megoldás!!!! - és mint szinte mindig a legnagyobb szívásoknál, ez is egy végtelenül banális dolog...).A külső antenna csatlakozó csak a CM4 és CM5 sajátja, és alapból nincs bekapcsolva. Van egy alaplapi antennája, azt használja. És a megoldás, hogy a /boot/firmware/config.txt végéhez hozzá kel adni ezt a sort:
dtparam=ant2
majd újraindítani a Pi-t és MEGY!!!! felufrott a WiFi-sebesség, a háznak abban a szegletében, ahol van a Pi (távol a routertől) ez már teljesen jó és használható WiFi sebesség:
Hát ez színtiszta sz.pás volt. De hátha okul valaki még belőle, aki CM4-et vagy CM5-öt használ (a normál RPi 4B vagy RPi 5 nem érintett ebben, nem lévén külső antenna-csatlakozója.... (esetleg az összefoglalót érdemes lenne kiegészíteni ezzel az infóval? Ebbe a problémaába TITU hogy belefut, aki CM4-et vagy CM5-öt akar fémdobozban használni.... -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Naszóval, levettem a CM5-öt is az I/O boardról, hűtőbordástól, de sajnos a kis csatlakozó felületszerelt, és a thátoldalon nincs olyan forrpont, ami jól láthatóan a csatlakozó forró pontját jelentené, ezért felülről kell találni ilyent. Ideteszem a képet. A két nagyobbik (alsó-felső) forrpont az árnyékolásra megy, a képen baloldalinak konkrétan sem az árnyékolással, sem a forróponttal nincs kapcsolata (modjuk ez fura), valószínűleg a képen legkisebbnek látszó, jobboldali lesz a forróponté, de ahhoz meg a műszerem legvékonyabb tűjével sem tudok hozzáférni, olyan apró (amúgy az egész csatlakozó átmérőben kb másfél milliméter vagy kevesebb, eszméletlen pici, olyan vele szarakodni, mint kesztyűs kézzel bolhát fogni....
PS. Közben hozzáfértem a felső képen a CM5 csatlakozó egységének jobboldali forrpontjához, na az a forrópont, szóval sikerült bemérnem a visszarakott csatlakozóval is, onnan egészen a dobozból kimenő csatlakozó forró pontjáig rendben van a vezetés. És nincs zárlat. Már csak azt kellene kitalálnom, hogyan mérjem meg, gogy az antenna, amikor betekerem a dobozból kijövő csatlakozóba, kontaktot képez. -
Köszi! Levettem a miniatűr csatlakozót amit olyan nehezen csatlakoztattam a CM5-ön lévő anyához (apához? fene tudja ezeknél melyik melyik...). Méricskéltem.
A kábelvégi miniatűr csatlakozó forró pontja és a házból kivezető csatlakozó forró pontja között gyakorlatilag nincs ellenállás, ugyanez van az árnyékoláó részek között. Az árnyékolás és a forró pont között nincs kapsolat. A kábel tehát nem szakadt, a rajta lévő cstalkozók pedig nem zárlatosak. A CM5-ön lévő csatlkozó sem zárlatos.
Azt viszont fogalmam sincs, hogyan mérjem ki, hogy amikor rátekerem az antennát, ott rendes kapcsolat van. Mindenesetre befújtam kontattisztítóval. Egyelőre keresem azt a pontot is, amin tudom ellenőrizni, hogy a CM5-re csatlakoztatott miniatűr csatlakozó nak jó kontaktot alkot a forróponton a CM5-ön lévő forró ponttal... Egyelőre befújom ezt is kontakttisztítóval.... Ami eddig biztos: zárlat egyik csatlakozóban sincs, és kábelszakadás sincs. Ami nem biztos: hogy a csatlakozók biztos kapcsolatot létesítenek. -
válasz
wassermann
üzenetére
Ha több lap meg volt nyitva akadoztak, fagytak. Nem tudom, hogy az Raspberry Pi 5-ös jobb-e ebből a szempontból
Határozottan jobb. Most is Rpi.ről írok, jelenleg ezzel együtt 8 oldal van megnyitva a Chromium-ban, köztük Facebook és Youtube is. Minden akadozásmentesen megy, teljesen használható (bár nem erre szántam, de kipróbáltam, és most nem tudok szabadulni tőle, hogy ez az apró kütyün milyen flottul lehet pl. böngészni
) -
Kedves topiktársak! Új vagyok ebben a topikban, ezért elnézést kérek, hogy nem olvastam végig az összes hozzászólást, és olyasmit kérdezek, amiről esetleg esett itt már szó.
Elsősorban otthoni PLEX-szerver céljából raktam össze egy RPi CM5 alapú kis kütyüt, az alábbiakból (mind "hivatalos" alkatrész)
- Raspberry Pi Compute Module 5 8GB RAM 64 GB eMMC
- Raspberry Pi Compute Module 5 Passive Cooler
- Raspberry Pi Compute Module 5 I/O board
- Raspberry Pi Compute Module 5 I/O Board Case
- Raspberry Pi NVMe SSD 1 TB
- Raspberry Pi Compute Module 4/5 Antenna KitAz eMMC-re telepítettem a PiOS-t, PLEX szervert, QBitTorrent-et, és egyéb apróságot (de szándékomban áll még Docker alatt egy Home Assistant telepítése is, ez még nincs kész)
Az NVMe SSD-t pedig permanens módon mountoltam az /mnt/ssd mountpoint alá, szintén extfs4-tre formáztam, és itt van a PLEX médiakönyvtára (egyben a QBittorrent célkönyvtára
)A művelet eddig totál siker.... lenne, ha a WiFi és a BlueTooth rendesen működne. Az hagyján, hogy az antennacsatlakozóval kb fél órát kínlódtam, amig sikerült rányomnom az apát a CM5-ösön lévő anyára (közben bőszen anyázva azt, az aki ezt az elcseszett kontrukciót kitalálta...), de az antenna maga olyan gyenge, hogy ha rendeltetésszerűen becsukom a csupa fém készülékdobozt, akkor a WiFi-vétel 1 MBps alá csökken, és a bluetooth is annyira akadozik, hogy pl. egy BT-hangszórón élvezhetetlen egy Youtube-videó hangja is, folyton akadozik. Ha leveszem az RPi doboz tetejét, akkor megszűnnek a problémák, tehát egyértelműen az antenna a bűnös. A WiFi helyett így fix ethernet-csatlakozást használok, de a BT problémája akkor is ott van.
Kérdésem esetleg azok felé, akik esetleg használtak már hivatalos CM4/CM5 antennát: ez tényleg ilyen gyenge, vagy én fogtam ki egy vacak példányt, esetleg mégsem sikerült a csatlakoztatás tökéletesen? (utóbbit nem tudom elképzelni, hogyan lehetne jobban....)

Új hozzászólás Aktív témák
- PC konfiguráció összeállítás igény szereint, csak új nem használt alkatrészekkel, garanciácal!
- R5 5600X/32GB DDR4/6700 XT 12GB/1TB M2 P4+2TB M2 P3 SSD/Ss GX 750W/G213/Razer DA3+pad/FHD 170Hz 24"
- HP Ultrium Base Library EML 103E (AG104B) with 7x Ultrium 1840 Tape Drive - Moduláris, rackbe szerel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Zalman T4Plus CoolerMaster 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

)
)