Új hozzászólás Aktív témák

• cigam

titán

LOGOUT blog

válasz Siffredi #18534 üzenetére

Hogy hogy nem működött? Tuti a debian lite-ot tetted fel?

A felcsatoláskor pl. az fstab-ban, n+1 módja van, hogyan illeszd a rendszerbe. Egy külön írást megérne, annyi féle paraméter megadható, módosítható. Ugye maguk a fájlnevek is problémásak lehetnek. Ha nem csak az angol abc betűit használtad, hanem magyarul hoztál létre könyvtárat fájlnevet, az problémát okoz, mivel a linux alapból angolra van hangolva(ha fogalmazhatok így :P )
    Hogy ez ne okozzon gondot, az fstab-ban a locale=hu_HU.utf8 paraméterrel kell módosítanod , hogy az (ntfs) fájlrendszereden rendben kezelje az ékezeteket.
    Ha azt szeretnéd, hogy a windows rendszertöltő partícióját ne csatolja fel automatikusan a rendszer, megadod az adott partíció paramétereként a noauto-t.
    Az umask paraméterrel megadhatod, milyen jogosultságot kapjon a tulajdonos, a csoport, és bárki más ráadásul 7-ből kivonva, amibe még nem találtam logikát. Tehát ahhoz, hogy 775 legyen a jogosultság, az umask=0002 paramétert kell megadni.
    Az uid/gid párossal megadhatod hogy ki legyen a tulajdonos, és melyik csoporthoz tartozzon.
    Még leírni is sok volt ezt , nem hogy kezdőként megérteni... A cikk írásakor is nagyon sokszor egész bekezdéseket töröltem, mert annyira elkalandoztam és meg akartam magyarázni mi miért van benne úgy. De aki most ismerkedik vele, az elveszne a sok infóban. A sikerélmény elmarad, elfogy a lelkesedés a folytatáshoz. A cikkel pedig az indulást próbáltam megkönnyíteni, hogy hamar meglegyen a siker élmény.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés