Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#8944) janos666 válasza HUfantom (#8942) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ami eszembe jut ellene, hogy alapvetően nem nagyon lehet róla bootolni, bár manapság már úgy is SSD-re érdemes pakolni a rendszert. Illetve, hogy a Microsoft nem hogy nem fejlesztette tovább, de ki is vette a Windows-ból a paritásos RAID szinteket. De a Linux-nál pl. nemrég is csiszolták a sebességet ezen a téren (kernel szinten).

De amúgy teljesen igazad van. Manapság és főleg otthon már egyszerűbb és hatékonyabb a szoftveres RAID. Igazából régen is csak a paritást használó szintekkel volt a gond, de a mai világban már ez sem igaz, mikor a PC-ink CPU-ja felhízott >=4 magosra és (legalább is megfelelően kihasználva az utasításkészleteiket) magonként is jelentőset gyorsult, miközben a HDD-s alig (sőt, már divat az 5400RPM a hang és fogyasztás miatt, amit csak részben kompenzált a nagyobb sűrűségű korong), így megfelelően beállítva, és csak néhány lemez esetén gyakorlatilag a szoftveres RAID-5 vagy RAID-6 is hozza azt az írási sebességet, amit egy hardware-es.

Ezzel szemben a hardware RAID otthonra, csak néhány lemezhez nagyon távol áll a gazdaságostól. Ugyanakkora kapacitásra otthon olcsóbb a RAID 1+0, mint a RAID-6 + saját RAM-os kártya (és az is csak addig fog virítani a tesztekben, míg be nem telik a buffer).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.