Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
zip
tag
Hello Urak!
Had legyen egy gyors kérdésem: RAID 5-ben ha van 3 winyó, akkor ha jól tudom a harmadik lesz az ami a paritás(?) adatokat kezeli stb. A kérdés az, hogy ez a 3. winyó ugyanakkora kell-e hogy legyen, mint a másik kettő? értsd: 2TB+2TB+1TB? vagy 2TB+2TB+2TB
előre is köszi!
-
Sziasztok!
Van egy Delock 70137 kártyám.
Van rajta egy jumper, ami nem tudom, hog ymire való, és leírást sem találok róla sehol.Van erre ötletetek?
-
kalapur01
csendes tag
Hello,
Munkahelyen beszereztünk két raidet (sharkoon, 5*4tb, raid 5 beállítás - Icy box, 4*4tb, raid 5 beállítás).
Igazából mindkettővel ugyanaz a bajunk. Ha sok adatot kell másolni akkor egy idő után lefagy a dolog. Sokszor estére hagyom itt őket másolni, de mire bejövök mindig kifagy a gép. Rendes külső HDD-knél sosincs ilyen probléma. Van valami funkciója a RAIDeknek, amitől alvó módra térnek vagy mi lehet a probléma?
Előre is kösz
-
Gabonetta
aktív tag
Sziasztok!
Ha RAID1 tömböt szeretnék létrehozni, ahhoz két teljesen egyforma HDD szükséges?
G.
-
VVoid
aktív tag
Sziasztok,
egy ilyesmiben mennyire megbízható a RAID vezérlő?
[link]
Összehasonlítva pl. egy WD MyBook Duo-val (vagy akár más hasonló DAS-sal, alternatív javaslatoknak is örülnék).
RAID1-re kellene, semmi extra, egyszer felépítem a tömböt, használom, ha egyik vinyó tönkremegy, cserélem, ennyi. A linkelt cucc manualját végigböngésztem, elvileg megfelelne (eSata jó, ha van, FW viszont fölösleges), teszteket nem nagyon találtam.
Előre is köszi. -
válasz
Dagidög
üzenetére
Helló! Na szóval

Tudom unalmas leszek, de én simán azt mondanám építs a cuccnak egy NAS-t
Bármilyen gép tele winyóval azt had szóljon. Ha jól értem most van 4DB 2TB az már egy 6 TB-s RAID 5 szoftveresen. Mondjuk Freenas vagy más diszribet, hozzá egy UPS, hogy ne legyen baja sosem
Valami picire mehet az oprendszer azt telerakni winyokkal...családi fotók -- hát ezt több helyen is érdemes tartani én pl google felhőbe de van más sok ilyen hely is ahova lehet tolni a fotókat.
zenekollekció, filmtár -- egy NAS (DLNA server) tud streamelni is okos TV-re vagy netes lejátszókra... -
16sziszi
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudtok ajánlani valami RAID vezérlő kártyát, ami kezel 10 SSD-t RAID 0-ba kötve?
-
Dagidög
senior tag
válasz
HUfantom
üzenetére
Üdv!
Munkaanyagok, családi fotók, zenekollekció, filmtár, bemásolt lemezek (nem szeretek optikai meghajtót használni).
Nagyjából 160 ezres költséggel számoltam, jó lenne ennek az összegnek a közelében maradni. A gépházban adattárolásra 2x3,5" hely van, ezen kívül 1x3,5" a rendszernek és 1x3,5" külső winchester ház mentésre.
Egyéb megkötés nincs. -
-
Dagidög
senior tag
Ide is beteszem, hátha jobb helyen járok:
Kinőttem az aktuális konfig méreteit és eljött az a pont, hogy biztonsági mentéssel együtt nem tudom, hogy merre kéne továbblépni.
Jelenleg van egy 1TB vinyó rendszernek, installációknak, egyéb pótolható dolgoknak és mellette forog 2x2 TB vinyó a fontos adatoknak, amelyekről időszakos biztonsági mentés készül egy külső Lacie 4TB-ra.
Szeretném minimum duplázni a fontos adatoknak szánt kapacitást, tehát a cél 8TB + 8TB. A gépben két helyem van, tehát a belső kapacitást még meg tudom oldani 2x4TB-tal, de a mentéshez nincs ötletem. Fontos, hogy a mentett adatok fizikailag leválaszthatóak, elkülöníthetőek legyenek elkerülendő villámból vagy egyéb okból bekövetkező adatvesztést. A belső fontos adatokat nem szükséges állandóan elérnem, tehát a gépből ki lehet szervezni a tárolókapacitást. Szerintetek mi lehet erre jó megoldás? RAID tömbök, NAS, ezek kombinációja? -
ffodi
veterán
válasz
westlake
üzenetére
Én is tapasztaltam már ezt néhány masinával (p55, z68,x79). Nekem mondjuk tipikusan fagyás utáni reset-et követően történt ez (pl. belefagyott valamilyen bench-be), de volt már az említett random hiba is. Szerencsére 1 kivételével mindig be tudtam bootolni valahogy a win-t, és az Intel Rapid Storage SW-vel helyre tudtam állítani a kötetet.
-
westlake
félisten
Minden más. Jó, biztos van, ami megegyezik, mert nem lehetek annyira szerencsétlen, hogy három géppel is ugyanaz legyen a probléma. Intel 520, OCZ Vector, Samsung 840 Pro. Próbáltam én már mindent. Egyedül a PCH RAID vezérlő azonos. Mármint nem típusra, hanem hogy mindig PCH RAID vezérlőt használok. Van egy LSI kártyám is, de azzal még sosem történt ilyen. Egy ideig meg voltam arról győződve, hogy az itthoni X79-es rendszerem csinálja, de miután az újonnan vásárolt X99-es rendszernél is előjött, elvesztettem minden reményem.
Mindegy. Azt hittem, hogy már más is találkozott ilyen hibával. Amúgy is csak itthon használok PCH-s RAID-et, és amúgy is akartam venni egy NVMe Intel 750-es kártyát. Azzal nem lesznek ilyen gondok. Akkor sem, ha megint RAID0-t szeretnék és kettőt veszek.
-
brd
nagyúr
válasz
westlake
üzenetére
Tápegység, tuning, RAM különbözik a gépeknél, röntgengép nincsen a szomszédban, nem a sarkkör közelében élsz? Milyen SSD-k? Nem lehet, hogy valami fos márkába nyúlsz bele mindig? Nem használsz valamilyen Rollback Utility-t, mint pl. a Comodo Time Machine, vagy a Returnil? Mert ott a TRIM-mel probléma van, ha nem kapcsolod ki.
-
westlake
félisten
Több alaplappal (PCH), több SSD-vel, több driver-rel és több operációs rendszerrel tapasztaltam már, hogy a RAID0-ba kötött két darab SSD teljesen random összeomlik. Egyértelmű IO hiba, mivel újraindítás után a RAID vezérlő BIOS-a írja is, hogy a tömb egyik eleme hibás. A hiba alatt nem azt kell érteni, hogy valóban hibás, mivel egy következő alkalommal már a másik SSD-re írja ugyanezt. Valami ötlet? Elég bosszantó, hogy már vagy a harmadik teljesen eltérő generációs gépnél tapasztalom ugyanezt a hibát.
-
Krix
őstag
1. ez a raid vezérlőtől függ. A hardveres vezérlők tudni szokták általában. Raid level migration-ként emlegetik a manualban ha tudja.
2. ezen az alaplapi is szoftveres lesz. Sok különbség nem hiszem hogy van a két megoldás között. Az alaplapi raid-et a linux nagy valószínűséggel nem fogja látni, de ezt majd egy linuxban járatos kolléga megerősíti.
-
vand
csendes tag
Sziasztok,
Bizonytalan vagyok ezekben, hátha tudtok segíteni:
1. Ha RAID 1-et készítek 2 vinyóból, akkor az később bővíthető-e RAID 5-re egy új vinyóval, úgy hogy az adatok ne vesszenek el, ha az átalakítás közben nem használok backup-ot.
Gondolom ezt backup-al könnyen meg lehet csinálni.2. Szoftveres vagy alaplapi RAID-et használjak-e. Az alaplap egy Asrock Z87E-ITX és egy i7-4770S proci fut majd benne.
Hol azt olvasom (pl itt), hogy az szoftveres RAID gyorsabb általában mint az alaplapi, hol pedig inkább az alaplapit ajánlják.
Az alaplapi valamivel kényelmesebb lenne, mert ha Windows-t és Linux-ot dual boot-ban használnék (gondolkodom rajta), akkor mindkét OS látná. -
törölt tag
Sziasztok!
Akarok itthoni fileszerverbe raid1-et, 10-20 gigabytenyi adat lenne rá backupolva napi rendszerességgel, illetve 1-2 szerver futna rajta, itthoni hobbifejlesztésekhez. Magyarul 100 gigával már bőven jó vagyok. Néztem, hogy gyakorlatilag 1 terás vinyónál kisebbet nem, vagy közel ugyan annyiért kapni csak, ezen az áron pedig már kapok 120 gigás Kingston SSD-t is.
Egyértelmű pro lenne a csendesebb üzem, kisebb fogyasztás, gyorsabb működés. Kérdés, hogy milyen hátrányai lehetnek ssd-re épített radi1-nek? Linuxos softraid lenne.
Illetve egy 2-3 TB-s Red vinyó kerülne bele nem szenzitív multimédiás adatok tárolására, itt nem akarok raidet, ennek alternatívája lenne két nagyobb (2-3 TB-os) lemez raid1-esítése, külön backup, rendszer és multimédia partíciókkal. Itt az a kérdésem, a kevert funkcióra milyen WD lemez lenne a legjobb? Red nem lassítja be túlzottan a szervereket? Blue/black nem lesz gondban a fileszerver funkcióval?
-
-
_PetZ_
tag
Sziasztok!
Egy RAID 1-et szeretnék készíteni, egy szerver jellegű gépbe
Páran távoli asztallal csatlakoznánk ott és ott dolgoznánk. Valami egyszerű és jó megoldást keresek.Én valami ilyesmire gondoltam :
Raid vezérlő: Digitus SATA III
HDD: 1TB WD 3.5" Caviar Blue (WD10EZEX)Kérdés ez így megfelelő lehet-e?
Ha teljesen elvesztem és rossz felé járok, akkor kérlek ajánljatok ti egyet
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv Petz -
hacsa
tag
Sziasztok. Lenne egy PCI-ATA kártyám két vinyóval (nem akartam még őket kidobni). Mostanában Win 8.1 alatt ha a kártyán lévő merevlemezekkel dolgozom lefagy a rendszer (vagyis nem lefagy hanem inkább nem lesznek elérhetőek a kártyán lévő merevlemezek). Én valami írás gyorsítótárazás hibára gyanakszom. Esetleg valakinek valami ötlete?
-
Sanchez638
addikt
Szép estét van egy ilyenem:
Sz@r az atadátvitel a gépen raid0 és raid1-be is.
Raid nélkül 50-60mb/s az mp3 fájl másolása is, kb ennyi a filmnek is, de lehet nagyobb is. Raidbe ez kb 20mb/s volt mind2.
Ez mitől lehet?Gigabit-es hálózat és a másik gépről másolgatok.
Szerk.: Az alaplapon(giga am2) csak hdd megy. Meg egy pci vga.
-
-
-
Encian
tag
Tisztelt RAID Guruk!
Segítségeteket kérném 4 lemezes RAID5 visszaállításában.
Vettem egy 4 fiókos Qnap 421-es NAS-t használtan itt a PH! -n. Szintén innen származik 4*3TB WD Red merevlemez, amik újak voltak. HDD-k be, NAS életre kel, megépíti a RAID5-öt, adatok felmásolása, megosztások beállítása, dlna .... használom, örülök neki.
Több heti hibátlan működés után egy fájlmásolás közben I/O hibát jelzett és a szerkezet lefagyott.

A hibás(?) merevlemezt kivettem, a HDSentinel 100/99-esnek látja. Viszont a 3 - elvileg tökéletes merevlemezről semmilyen adatot nem látok. A megosztott mappanevek alatt semmi sincs.
ReclaiMe - ezzel a programmal láthatóvá tettem a fájljaimat (majdnem 3 napig dolgozott rajta) és el is tudnám menten, ha lenne helyem.
Szerintetek mi sérült meg? Van remény a visszaállításra?
Segítségeteket előre is Köszönöm! -
ManY
senior tag
Sziasztok
Lehet hülye kérdés de valaki megtudna okosítani Notebook Raid 1 témában?
Az lenne a nagy kérdés hogy mi a különbség notiknál a szoftveres meg a hardveres raid 1 között...
szoftveresen ugye majdnem mindegyikkel megoldható viszont külföldi fórumokon fos megoldásnak tartják...
olyan notit találni ami hardveresen végzi ugyan ezt meg majdnem hogy lehetetlen
miért istenítik a hardveres megoldást és miért húzzák le annyira a szoftvereset? mi a difi?
előre is köszi a válaszokat
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok,
Lenne egy laikus kérdésem, ezért ne akadjatok ki. A RAID tamogatás hardver kérdése vagy szoftveresen is meg lehet oldani? A laptopok esetében lenne ez érdekes nekem. Válaszotokat előre is köszönöm!
-
bsh
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
az alaplapcserés raid-hez: linux alatt a dmraid gyakorlatilag az összes elterjedt "bios raid" formátumot képes kezelni, nem kell hozzá semmiféle támogatás az alaplap felől. rengetegszer mentettem már ilyen raid tömböket ezzel, pl. nforce vagy silicon image raid-et inteles alaplapon, satöbbi. úgyhogy emiatt fölösleges kétségbe esni.
-
clorid
csendes tag
válasz
HUfantom
üzenetére
Köszönöm szépen a választ, nagyon hasznos volt!
A windowsos megoldás tűnik jobbnak, mondhatnám azt is, hogy win win
A backup nem lenne rossz, de sajnos tényleg baromi macera. Viharban nem szoktam használni a pct, vírust és társait pedig remélem nem kapok. Köszönöm még egyszer! 
-
válasz
radi8tor
üzenetére
Igen, emlékeztem, hogy anno sikerült megoldani valamivel ezt a problémát és időközben meg is találtam ezt a programot az install könyvtáramban, ebből rájöttem, hogy ezzel oldottam meg anno a raid újraszervezését, majd a szokásos módon tudtam menteni róla az adatokat.
A baj most az, hogy időközben sikerült helyrehozni a raid tömböt, üzemel rendesen, csak épp meghajtóként nem látja a Win sem, meg a HDD repair sem. Ahhoz inicializálni kéne, hogy látszódjon meghajtóként. Csakhogy ha inicializálom, akkor nagy eséllyel haza is vágom az adatok visszaállításának lehetőségét, attól tartok. Ez a dilemmám, pedig nem nagyon fog más lehetőség maradni.
Minden esetre köszönöm a helpet, meglátom, mi lesz.

-
Helló, akkor várjunk a közepébe. Még mielőtt bármi vélemény mondanék, tud, hogy a
RAID nem BACKUP és a BACKUP nem RAID.
A RAID megvéd, merevlemez sérülésétől, vagy elhalálozásától. Kényelmes megoldás.Amitől nem véd: Túlfeszültség megsüti a géped viharban, vírusfertőzés, trojan, szándékos károkozás ilyesmik. Továbbá áramkimaradáskor és a gép nem szakszerű leállításánál mindig újra fog szinkronizálni, hogy jó-e minden.
A backup egy adott időpillanat lenyomata az akkori állapotot tükrözi és ugye mindig frissíteni kell. Macerás és nehézkes viszont pont azon dolgok ellen találták ki amitől a RAID tükör nem véd meg.
/ Backupban pont az a lényeg, hogy ha a gépet egy füstölgő kupac fém akkor is megvannak az adatok PL: USB winyó vagy NAS /
Kérlek ennek tudatában gondold el mire van szükséged...( Kis túlzással ha az egyik winyót a routerre kötöd és megosztod majd szoftverrel automatában töltögeted az már végül is majdnem backup )
Kérdések:
Sajnos nincs kitöltve az adatlapod így nem látom milyen géped van ezért általánosságot írok
1; Ha már van rajta adat én mindenképp a oprendszerest javaslom, így ha egyiket kiveszed vagy újrarakod a gépet az adatok azonnal elérhetőek mindkét merevlemezen.2,3; NEM a megkreáláskor jön a ALERT, hogy a tömbön minden partíció és minden adat megy a kukába. Kapsz egy zsír új winyót amit majd az oprendszerben úgy particionálsz MBR GPT ahogy akarod.
Kell egy 3. winyó amire ráteszed a cuccaidat és utána visszamásolod.
Itt visszautalnék, az 1; válaszra, hogy oprendszer esetén ilyen nincs.
Bios raid esetén alaplapcsere is érdekes a kérdés, mert több olyan ember jött "könnyek között" a fórumra, hogy alaplapot cserélt RAID alatt vagy "reset"-elte a biost és eltűnt minden...Modern RAID vezérlők: Hallottam már olyant, /konkrétan intelnél/, hogy alaplapcsere után is simán ment minden, de ez messze nem igaz minden deszkára. Illetve, hogy a wines szoftver talán képes úgy összefűzni a tömböt, hogy nem törli le az adatokat.
Remélem nem untattalak

-
clorid
csendes tag
Sziasztok!
Egy teljesen új helyzettel találtam magam szemben, amihez egy kis segítségre van szükségem.
A helyzet az, hogy a HDD-men lévő adataimat szeretném biztonságba tudni, ezért vásároltam egy új HDD-t és így már van lehetőségem adatmentést csinálni. Anno használtam adatmentő programokat (pl acronis), de nekem egy olyan kellene ami folyamatosan automatikusan ment, nem pedig tömböket csinál, stb. Ezért gondoltam a RAID1-re, de mivel még soha sem csináltam ezért van pár kérdésem. A gépben egyébként most egy 3TB-s seagate HDD van, 3 egyenlő részre particionálva. Ezt szeretném tükrözni.1. Az első az lenne, hogy win alatt vagy inkább biosban kellene megcsinálnom a RAIDET? Mindkettőről olvastam előnyöket és hátrányokat, azonban talán bios alatt praktikusabb.
2. A második kérés már az elsőhöz kapcsolódik. Ha biosban csinálom a raidet, akkor a már használatban lévő HDD minden adata átmásolódik automatikusan vagy előtte nekem kell létre hozni a partíciókat és felmásolni az adatokat. Amikor pedig ezzel kész vagyok csak akkor kezdhetem a RAID megcsinálását?
3. Harmadik kérdés, hogy ha nekem nincs dolgom, hanem a RAID-be kötéssel automatikusan elkezdődik a másolás, akkor érzékeli e azt, hogy a seagate HDD GPT-ben van és az új HDD-t is ilyenre csinálja-e?
Nagyjából ezek lennének a főbb kérdések. Ha van valaki aki otthonosan mozog adatmentések terén, kérem jelezzen. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Több, mint 1 éve ezt a programot ajánlottam neked.
Ismét ezt teszem. -
S.O.S. helpre lenne szükségem...
Egy egyszerű SATA III vezérlőt használok (mert az alaplapom csak SATA II), pcie-es, két SATA III-as vinyó van rajta RAID 0-ban (voltak), tele adattal.
A rendszervinyóm meghalt, plusz átköltöztem másik gépházba, sajnos az első teszteknél sikerült reset-elnem a BIOS-t, így oda lett a RAID tömb. Utána már hiába állítottam be a BIOS setup-ban a RAID-et, úgy kezeli a két vinyót a vezérlő, mintha nem RAID vinyók lennének. A kérdésem: minden odavan, vagy van még valami megoldás arra, hogy a RAID 0 helyreálljon úgy, ahogy volt és az adatok ne vesszenek oda? Természetesen a vinyókhoz nem lett nyúlva, visszadugva is oda lettek, ahol voltak, abban a sorrendben, tehát fizikailag rendben van minden.
Előre is köszönöm a helpet!

-
válasz
radi8tor
üzenetére
Kössz!
Itt elsősorban a meghibásodási esély az, ami visszatart a rendeléstől, mert még sosem vásároltam ebay-ről hardvert. Nem esne jól, ha magával vinne más alkatrészeket az örök bitmezőkre.
Persze, nem akarok egyből ilyet feltételezni, ezért majd valahol körbeszimatolok az általános tapasztalatokkal kapcsolatban.Egyébként 2db extra sata portra van szükségem, de gondolom a raid vezérlők tudnak működni ilyen üzemmódban is...

-
radi8tor
MODERÁTOR
Ezt írják róla egy külföldi fórumon:
"Do be aware that the 3132 chip can only handle about 120-150MB/s total throughput across all drives. Although it does support 300MB/s transfers it flow controls them very aggressively. You won't notice the bottleneck if you are transferring from one disk at a time, but if you are doing anything that does concurrent transfers (e.g., Linux MD raid or ZFS) then you'll find that card painful."Szóval tud.
-
Sziasztok!
Nem Raid téma, de talán Ti tudtok leginkább válaszolni a kérdésekre.
Adott egy ilyen kártya: [link]
Elvileg Silicon Image SIL3132 chip van rajta.Mit várhatok egy ilyen vezérlőtől? Nem Raid-re kell, hanem egy backup winyó és egy DVD író lenne rajta.
A backup winyóra napi egy alkalommal másolnék át sok GB adatot egyszerre.
Vajon tud ez a kártya olyan 100-120MByte/sec átvitelt stabilan? -
Hát kérlek tipikusan költséghatékony megoldásként szoktak ilyesmire tekinteni és kis vagy mikro cégek használják. Mi is használtuk "backup" szerverhez.
Egyébként amin esetleg elgondolkodnék, hogy rendszer winyónak is keríteni +1 diszket.
Az már csak egy kis +költség, és bármelyik winyó megy tönkre a gép, minimális a kiesés.
Gondold el meghal a rendszer akkor teljes reinstall miatt sokáig elhúzódhat a helyreállítás.
Míg ha van második winyó akkor rossz ki és elindul a rendszer -
nand
csendes tag
köszönöm.
igen szoftveres raid lesz és ubuntu server alatt.
csak alig találtam ehhez hasonló megoldásokat a neten.
így eléggé járatlan útnak találtam, azaz kérdéses, nekem h mennyire stabil megoldás ez így.
(a know how meg van.) -
nand
csendes tag
üdv,
Egy céges szerverbe szeretnék rakni raid1-tükrözés tömböt és egy nem raid-elt merevlemezt. Azaz 3db merevlemezt.
Ubuntu server alatt – szoftveres raidben.Nagyon nyakatekert ez így, és instabil lesz tőle a rendszer, vagy teljesen stabil megoldás?
raid1 tömbön lesz a rendszer és a fontos adatok, a raid nélküli merevlemezre pedig az archív könyvtárakat szeretném rakni.
köszönöm.
-
brd
nagyúr
válasz
TechnicR
üzenetére
Nagyrészt (ami miatt te kötnéd, arra teljesen) felesleges SSD-ket RAID-be kötni (gyorsítás miatt), de sorban:
Nem ASCI, hanem AHCI.
Általában nem, de vezérlő (ill. annak a drivere)-függő.
A nem software RAID esetén egy meghajtónak fogja látni a Windows a RAID-be kötött tárolókat (esetedben egy 240GB-ost). -
TechnicR
tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok RAID témában és olyan kérdésem lenne, hogy mivel lett egy "felesleges" 120GB-s SSD-m a már meglévő 2 mellé, ezért szeretnék egy olyat csinálni, hogy a Win8.1 egy SSD-n van nem RAID-ban és a játékok (GTA V) pedig 2 db 120 GB SSD-n van RAID0-ban. Steam alatt lenne, a mentés a Win8.1-esre menne, így az adatvesztéstől nem félek, bármikor "elszállhat" a RAID-ból bármelyik SSD.
Már ASCI-ban fel van telepítve a win8.1. Ha BIOS-ban átállítom a vezérlést RAID-ra, akkor újra kell tennem a win-t? Illetve hogy állíthatom be RAID vezérlés alatt, hogy legyen egy C: meghajtó, 1 db SSD-re, illetve egy S: meghajtó a 2 db SSD-re RAID0 ban?
Köszönöm a válaszokat
-
vlaci79
senior tag
Napokban lehetőségem egy kis tesztelésre adott adaptec 5805, chenbro ck12803, wd green 2TB 12db
Egyetlen korlátozás hogy az összes hdd elején 36 GB szabad hely van, azokkal lehet kísérletezni.
Pár beállítást kipróbálok szívesen kérésre. -
Sziasztok!
2db 160GB-os sata-s Velociraptor-ból szeretnék RAID0 tömböt létrehozni egy AMD A78 chipsetes lapon.
Windows 7 rendszer lenne rajta és a felinstallált programok (játékok + grafikai dolgok).
Sosem foglalkoztam még RAID-del, ez lenne az első próbálkozásom.A kérdés, hogy gyorsulna-e annyit a windows, a játékok és grafikai programok betöltése, általános működése, ami miatt megéri a dubla winyó hangereje, és a Raid0-ból adódó problémák?
Illetve felmerült még valami bennem: nem tudom, hogy ezek az olcsó RAID-et támogató alaplapi chipkészeletek hogy működnek, de ha ez a funkció plusz proci-terheléssel jár, akkor azt is figyelembe kell venni a döntésnél.Ti hogy látjátok?
-
ATM_automata
őstag
Sziasztok,
Egy S.o.S segítséget szeretnék kérni, ha lehet. Adott egy GA-Z77X-UD3H alaplap, egy SSD és 2x1TB WD HDD Tükörbe, Win7 x64. A raid vezérlő be van kapcsolva, a diskek tükörben, a rendszer indul az SSD-ről. Azonban csak az SSD - C meghajtó - látszik a saját gép meghajtói között, a raidelt 1TB-os diks nem. Belépek a sajátgép/kezelés menübe, ott látszik frankón a disk és nincs betűjele...jobb gomb, betűjel beállítás, adok neki egy meghajtó betűt és megjelenik a sajátgép meghajtók listájában, működik frankón. Restartolom a gépet és megint eltűnik...és így a végtelenségig.
Nem értem, hogy miért nem kap magától meghajtó betűjelet, illetve miért tűnik el reboot után. Látott már valaki ilyet? Én még soha...Ötletek?
-
Guszti
aktív tag
válasz
bandita18
üzenetére
1. ha raid 5, akkor en 2^k+1 szamu lemezre szavazok, azaz a te esetetben 3 vagy 5
2. rendszernek illene egy SSD
3. ha mar ennyi penzrol beszelunk, akkor egy hw raid kartya befigyelhet
4. ha az elozo 3-at megfogadod, akkor pedig esxi mehet es akkor lehet mindenfele oprendszert rakni ra, amihez meg egy kis ramot illene rakni
5. ha 4-ig is eljutottunk, akkor viszont 1-2db 4 portos halokartya, illetve egy PCIe -> mini PCIe amibe mehet a wifi kartya, es a routert is kivaltottuk (debian vagy routeros, esetleg barmi mas kinek hogyan tetszik), viszont akkor csak kell meg egy kis ram
6. na most jarunk ott, hogy mar egy szunetmentes is kellene a vashoz
7. tudnam meg fokozni am
de az elso 3 pontot mindenkepp erdemes emgfontolni

-
bandita18
csendes tag
Sziasztok!
Nemrégiben sajnos úgy jártam, hogy sok-sok adatom áldozatúl esett egy 2 terrás hdd instant elhalálozásának.
Ennek kapcsán merült fel bennem illetve néhány ismerős ajánlására, hogy kéne egy raid 5-ös tömb.
El is kedztem utána nézni a dolognak, hogy milyen NAS lenne megfelelő ehhez.
Arra jutottam, hogy a normálisabb 4 rekeszes nasok 100+ ezerbe kerülnek amit egy kicsit sokallok.Ez után arra jutottam, hogy inkább pc-ből kéne ezt megépíteni:
Ház: valami normálisabbnak tűnő olcsó
Táp: Chieftech CTG-500
HDD: 4db WD Purple 2TB 5400rpm 64MB SATA3 WD20PURX
CPU: INTEL Pentium G3220
RAM: CRUCIAL 4GB DDR3 1600MHz
Alaplap: GIGABYTE GA-H97M-HD3Ennek a konfignak az ára: br. 176.720 Ft
Míg egy jobbnak tűnő nas-al ez az ár 30-60.000 Ft-tal lenne drágább.
Mit gondoltok megvalósítható normálisan ezen a konfigon a raid 5?
Kéne változtatni valamit?Előre is köszönöm a segítségetek!
-
törölt tag
Van megoldás a problémámra: [link]
Hol lehet ilyent beszerezni emberi áron? (Használt is érdekel.)
radi8tor1:
Ha nem gond itt teszem fel a kérdést mert ez tágabb kört érint. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
üzenetére
Microserver topikban miért nem kérdezel rá?
-
törölt tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi probléma megoldásában:
Van egy gen7 microserver házam, és van egy 32 pin SAS végű raid kártyám. Ezt a kettőt szeretném összehozni.
Létezik olyan kábel, mivel kiválthatom a microserver mini sas kábelét? Vagy egy átalakító is jó min sas-ról 32 pin sas-ra. -
brd
nagyúr
válasz
X Factor
üzenetére
Bármilyen ma kapható 2 magos jó a célra (kivéve persze atom, és hasonló borzalmak, amelyek takarékosság fedősztorival agyon vannak butítva, bár a RAID-et ezek is tudják számolni, de ha másra is használod a gépet, akkor azért már észrevehető lesz). Egy mai CPU-nak nem komoly feladat ez a fajta számítás. Persze a software fejlesztők ügyesek tudnak lenni, de az biztos, hogy egy átlagos Linux-on, FreeBSD-n, Windowson nincs gond.
-
X Factor
addikt
Sziasztok,
Egy szoftveres 4-5 *2TB-nyi RAID5 tömbhöz kb milyen cpu ajánlott? (Nagyságrendileg, ahol nem ő lesz a szűk keresztmetszet.)
-
brd
nagyúr
válasz
soldi3r
üzenetére
Gondolom egy olcsó adapterről van szó, battery nélkül. Ha ilyen van használva, akkor szabálytalan leállításkor nem biztosítható, hogy a tömb konzisztens állapotban maradjon, ezért a következő induláskor végez egy ellenőrzést. Ha tudomásod szerint szabályos volt a leállítás, akkor rossz a driver, a kártya, esetleg az a leállítás mégsem volt egészen szabályos.
-
soldi3r
veterán
Van egy gepem, ami a bekapcsolas utan ezt kezdte el csinalni. Nem volt hozzanyulva, csak egy aramszunet miatt kikapcsolva. Mitol lehet ez?

-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Promise FastTrak TX4310 raid kártyát, mert kevés volt a SATA csatlakozó az alaplapomon. Nem akarok RAID.-et használni, csak HDD.-ket rákötni. Hogyan kell beállítanom. Alapból JBOD módban van. Ha ezt változtatni akarom, formázni akarja a vinyókat, amit nagyon nem kéne...
Köszönöm!
Üdv.:
Julot
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4224
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(bocs, nem értek a RAID-hez -még)

Páran távoli asztallal csatlakoznánk ott és ott dolgoznánk. Valami egyszerű és jó megoldást keresek.