Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- droidic: Saját hálózat, saját szabályok – Építs profi infrastruktúrát!
- Samus: Linkin Park - In The End (Demo)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én azt olvastam, hogy 2.0ás firmware nem szereti az ESXI 5öst. / 2.5től felfelé már OK -- VMware írja /
Ez talán érthető hiszen 7.22nél járnak ha jól látom....Vinyó "támogatásról" annyit hallottam, hogy nagy konkurens neveit nem szereti.
Én ezt a virágnyelvet nem értem ? Ki kinek a konkurenciája ? -
djgeg
őstag
Ahoy mindenki.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy Hp Smart Array P400-al volt e valakinek dolga nem HP gépben.
ESXi 5.0 menne rá. Elvileg menne
Vinyó "támogatásról" annyit hallottam, hogy nagy konkurens neveit nem szereti.
Vélemény észrevétel ?
-
brd
nagyúr
Letöltöd és kitömöríted az RAID drivert, az eszközkezelőben jobbgomb az AHCI vezérlőn, és a kézzel megadomot választod, majd megadod neki a kitömörített könyvtárat, és kiválasztod kézzel a RAID drivert, ill. elfogadtatod, hogy nem ehhez való. Majd újraindítod a gépet, de közben belépsz a BIOS-ba, és RAID-re állítod a vezérlőt.
-
Zoli2
aktív tag
Szia brd!
Nem tudom, hogyan kell kivitelezni a "Kézzel ráerőszakolni a RAID drivert az AHCI vezérlőre", de leírom hol tartok: UEFI-ben a RAID-re átállítást követően összekapcsoltam a HDD-ket még a karakteres felületen raid1 módba. Ekkor a gép nem áll fel, kékhalál betöltődés közben. Vissza az UEFI-be, vissza AHCI módra. Újraindítást követően a W7-ben: vezérlőpult, felügyeleti eszközök, számítógép-kezelés, lemezkezelés. Itt 1 db HDD-t és annak kapacitását látom - ez gondolom teljesen normális. Megformázom "egyszerű kötetként", mást nem is enged. Sajátgépben rendben látom a megformázott lemezt, másolok rá néhány GB-ot. Gép kikapcs, két HDD leválaszt. Külső HDD dokkoló segítségével ellenőrzöm, hogy mindkét lemezen rendben fent van e a néhány GB adat. És igen, mindkettő lemez ugyan azt tartalmazza. Ez így rendben van.
Ezután az egyik HDD-re másoltam újabb 1-2 GB adatot. Visszaépítettem a gépbe mindkettő HDD-t és azt tapasztaltam, hogy külön értesítés nélkül, de megpróbálja "felépíteni" az egyik HDD a másik HDD-t. Ez kb 1 órát vett igénybe.
Raid 0-t kipróbálva is működik, a lemezkezelőben egy HDD-t látok ~950 GB-al és itt is csak egyszerű kötetként enged inicializálni, formázni.RAID 0-ban a szekvenciális olvasás 230 MB az írás 200 MB,
RAID 1-ben a szekvenciális olvasás 18 MB az írás 100 MB.Ez így rendes RAID vagy valamit nagyon összebarmoltam?
-
jegenye77
addikt
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy mit kell csinálni ha meg szeretném szüntetni a raidet. Majd csak az egyik ssd-re telepíteni a wint? De ezt mikor tenném nem engedi.
Amire raknám ssd-t bele tettem egy működő gépbe ,hogy majd leformázom ,de itt sem engedi. -
brd
nagyúr
Kézzel ráerőszakolni a RAID drivert az AHCI vezérlőre, és ha szerencséd van, és a RAID létrehozása nem úgy történik, hogy törli a partíciós táblát, vagy nem máshol fogja keresni, akkor az OS valószínűleg el fog indulni. Az Intel Rapid tárolási technológia csak akkor fogja a RAID funkciókat felajánlani, ha a
BIOS...oppárdon UEFI-ben RAID-re van állítva a vezérlő. -
Zoli2
aktív tag
Segítséget kérek szakiktól Raid 0 és 1 kialakításában.
Asus P8P67 LE alaplapra csatlakozik három HDD.
1. 250 Gb rendszer
2. 2 db 500 GB Seagate HDDA két 500 GB-os HDD-t szeretném raid-be kötni. (Először próbára raid 1-be)
Az alaplapi BIOS-ban RAID-et beállítottam. Majd Ctrl+I és a két 500 GB-os HDD-t összekapcsoltam Raid 1-be.
Azonaban a Win7 Prof. betöltődése közben kékhalál jön elő.
Ezután a bios-ban visszaállítotam a RAID opciót AHCI-re (Így felált a gép), hogy a rendszerre feltelepített Intel Rapid tárolási technológia programmal próbáljam összefűzni a HDD-ket. A program viszont nem kínálja fel azt a lehetőséget, hogy "Létrehozás", csak az Állapot, Kezelés, Beállítások, Súgó ikonokat.
Ez azért lehet, mert a BIOS-ban visszaállítottam AHCI-re?
Mit tudok tenni, hogy összeálljon a Raid 1? -
válasz
Trevize1987
üzenetére
Hát ha az alaplapi RAID 1 et akarsz ahhoz mindig kell a driver.
De a win7 el menni fog a rapid storage.Viszont igen a win 7 meg tudja oldani szoftveresen is a RAID 1-et.
Én a deszkád honlapján azt olvastam, hogy elvileg van hozzá driver XP 32bithez is. Mondjuk más kérdés, hogy az XP telepítőnél nyomni kell F6 -ot és ott kell vele beolvastatni. Ekkor elvileg fog menni az alaplapi hardveres RAID 1. Ehhez azonban backupolni kell mindent mindkét winyóról, mert formázással el fog tűnni.
-
válasz
Trevize1987
üzenetére
A Raid 1 nem terheli a procit nincs benne semmilyen számításigényes művelet.
Esetleg gondolkodj el az XP home levadászásán. 2004es oprendszer majdnem 10 éves. Rakhatnál fel helyette egy win 7 pro-t.
-
brd
nagyúr
válasz
Trevize1987
üzenetére
Igen.
Igen, ugyanaz a program, a régi neve a 'Matrix.
Nincs ilyen software, az előbb írt megoldáson kívül (ill. én nem tudok ilyenről). -
Trevize1987
aktív tag
Szia!
Köszönöm szépen a válaszodat! Akkor normális esetben csak az a választásom
maradt, hogy új alaplap vagy egy raid vezérlő kártya? OS-t hackelni nem nagyon
szeretném, irodába lesz majd. Az OS és az adatok is rajta lesznek.Az Intel Matrix is ugyanaz mint az Intel Rapid ST? Szóval akkor XP Home-ra nincs
semmi olyan megoldás, hogy egy program intézi ezeket a dolgokat a CPU-t terhelve? -
brd
nagyúr
válasz
Trevize1987
üzenetére
XP Home nem képes RAID1 kialakítására (software-esen), csak OS hekkel (ill. elvileg, mert azzal sosem csináltam, de a Pro-nál így működik, gondolom a Home-nál is), amit az EULA tilt, bár nem hiszem, hogy ez XP-nél már bárkit is érdekel (ha mégis ezt akarod, privát nekem)... Az OS-t futtatnád róla, vagy csak adat lenne rajta?
Az Intel Rapid Storage Tech-hez Intel RAID vezérlő kellene.
-
Trevize1987
aktív tag
Sziasztok!
Raid 1 rendszert szeretnék kiépíteni és mivel már jóideje járom a google-t, de
igazán hasznos megoldást nem találtam még az én problémára, ezért inkább
itt teszem fel a kérdést, hátha gyorsabb.Van egy gép ami így néz ki:
Gigabyte H61M-DS2
Intel i3-2100
WD Caviar Green 500GB 64MB x2
Windows XP HomeNa most az alaplap sajnos nem támogatja a hardveres Raid vezérlést, ezért
marad a szoftveres. Megpróbáltam feltenni az Intel Rapid Storage Tech-et,
de azt írja ki nekem, hogy: "Ez a számítógép nem felel meg a szoftver telepítéséhez
előírt minimális követelményeknek ezért a telepítő most kilép."Megnéztem a rendszerkövetelményeket ehhez a programhoz és elméletben minden
megvan. Mivel a raid-hez abszolút nem értek (gondolom ez már az eddigi leírásomból
is kiderült) szeretnék valami megoldást kapni a fent említett rendszer raid 1-be való
átalakításához. Lehetőleg szoftvereset, hogy a pénzköltés csak végső opció legyen.Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
hackman27697
üzenetére
Menni fog, ahogyan előttem is írták, de az SSD nem fogja megkapni a TRIM parancsokat oprendszertől.
-
Pista0001
addikt
válasz
hackman27697
üzenetére
Menni fog.
-
hackman27697
csendes tag
Sziasztok.
Van 2db 500Gb Western digital RAID0 ban és van 2db 250gb Seagate szintén RAID0 ban amin a rendszer van (windows 7)
Na most szeretnék venni egy ssd_t, a kérdésem az lenne , hogy tudnám e az ssd-t külön használni, úgy hogy azon legyen a rendszer.
alaplapom ASUS P5QPRO.Attól hogy a bioszban raid_re van állítva fog menni magában az ssd?
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
-=RelakS=-
veterán
válasz
HUfantom
üzenetére
1: félrebeszélek, RAID1 van az oprendszernek

2: laptop? 1 vinyó. Szoftveres titkosítással, csak hogy szép "gyors" legyen
Meg ha valami eldurran a vinyón, akkor ugye normál esetben mondjuk elveszik 1-2 fájl, a többit a végleges lerohadás előtt meg tudod menteni. A safebootnak hála viszont minden kuka... -
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Hát konkrétan nálunk ami nem laptop abban minden asztali gépben RAID 1 van. Az új cégemnél is így van.
Amit te emlegetsz az inkább kis és középvállalat... Én a céges cuccok tárolókon vannak általában.
A RAID 5 öt ma minden alaplap tudja. Persze nem összekeverendő a 100.000 RAID kártyával. Annak van saját procija meg saját memje, míg az alaplap a gép prociját használja.
Legalábbis amit kaptam szervereket, azokban 6 vinyó van, RAID0 a rendszernek két vinyóval, RAID5 az adatoknak 3 vinyóval, meg egy hot spare gáz esetére.
Ez meglep inkább RAID 1 re számítottam volna a rendszernek, ahol én dolgoztam mindenütt azokról bootolt a gép.Amúgy is a RAID nem biztonsági mentésre való, arra inkább szalagos háttértár, vagy olyan lemezes tár, amiből eltávolítják a lemezt megőrzésre (ugye villámcsapás, ilyesmi...)
Ezzel is egyetértünk de azért kész röhej, hogy egy gép kiesik mondjuk winyóhiba miatt. Ezért inkább akkor már RAID 1 és amíg mindkét winyó vagy más hardver ki nem esik addig nincs gond.
Ami igazán fontos az meg menjen clusterben. De azok alatt is RAID 1-et rakunk. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
HUfantom
üzenetére
Nagyvállalati környezetben inkább a RAID5/RAID50 megy szerintem.
Legalábbis amit kaptam szervereket, azokban 6 vinyó van, RAID0 a rendszernek két vinyóval, RAID5 az adatoknak 3 vinyóval, meg egy hot spare gáz esetére.Ugye RAID5-nek megvan az az előnye, hogy csak egy vinyó területe "veszik kárba", meg a hátránya, hogy az otthon elérhető alaplapok általában nem ismerik :/ A szoftveres RAID5-öt meg kenje a gyártó a hajára...
Amúgy is a RAID nem biztonsági mentésre való, arra inkább szalagos háttértár, vagy olyan lemezes tár, amiből eltávolítják a lemezt megőrzésre (ugye villámcsapás, ilyesmi...)
-
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Ugye a RAID 1-nek a lényege, hogy mindig minden adat két példányban van meg. Ez cégeknél elengedhetetlen a fontos adatoknak. Nekünk asztali gépeknél is jó dolog szokott lenni. Persze ehhez ki kell nőni a "széjjeltuningolom a gépet mert az jó" betegséget és kell egy stabil operációs rendszer, esetleg egy szünetmentes. Szóval minimalizálni kell a "nem rendes leállások" számát. Ha ez nincs akkor csak a baj van belőle, egyfolytában szinkronizálás, nagy winyó esetén ez irdatlan sok ideig eltart.
Az időnkénti mentésre ott a backup szoftver. Ahogy te is írod, csak a változást menti.
Mondjuk egy jó RAID kártya tudná ezt a funkciót is, de annak jó borsos ára van. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
tknof1871
üzenetére
Nem tudom, pontosan mit csinál a tükrözés, de szerintem amikor megmondod neki, hogy itt biza RAID 1 van, akkor az egyik vinyót átmásolja a másikra.
Ha menteni akarsz, egy ghostoló programmal jobban jársz (Pl Acronis True Image), ami az üres helyeket békénhagyja, és tud "hozzáadni" mentést, tehát ha a 800GB-os tárolódon változott 50mega, csak azt fogja menteni.
Más azért szóljon, ha félre beszélek

-
tknof1871
őstag
Üdv! Ha nem kell azonnal menteni egy HDD tartalmát egy másikra, akkor nem RAID 1 kell, hanem alkalmanként tükrözni? Ha tükrözöm, akkor gond, ha nem egyforma a két HDD? Probléma, ha nem az egész HDD-t, hanem egy partíciójának tartalmát (mert 2 partíció van rajta) menteném egy olyan HDD-re, amin csak 1 partíció van? A tükrözés olyan, hogy ha 2. HDD-n lévő file nem változott, akkor nem írja felül az 1. HDD-n vagy partíción lévő fájllal, csak akkor, ha megváltozott az 1.-n a fájl?
-
válasz
horsefeather
üzenetére
Azzal a két winyóval hagyd a csúdába az egészet.
A 120 as winyo elég lassú az 500 ashoz képest. djculture nak igaza van elég rossz lesz a teljesítmény, cserébe mindkét winyó teljes tartalmát le kell menteni egy 3. Winyóra. A folyamat törölni fog mindent mindkét merevlemezen.
Ha mindenáron RAID akkor vegyél mégegy 500ast...
A játékok egy gyors videókaritól vagy procitól fognak gyorsulni. A winyó befolyásolja, hogy mennyi ideig loadol a játék. De a 3X gyorsabb winyó nem fog 3X gyorsabban tölteni két pálya között. Bár nem tudom mivel játszol, nekem eszembe sem jutna, emiatt kockáztatni az adatokat...
(Crysis-nak elég sok a loading képernyője, de még mindig nem érzem a nyomasztónak az én gépemen.) -
válasz
horsefeather
üzenetére
Hát az alap hogy lekell mindent menteni ami fontos,mert minden elveszik mindkét vinyóról.
Raid ügyben meg a wikipédián is levan írva mire jó a raid 0 és az 1, ha érdekel átolvasod: [link] -
horsefeather
csendes tag
Hát én nem értek ehez.. milyen a 0 és milyen az 1 ?? mellik a jobb ?? játékokban javulás lesz?? Szóval ha megcsinálom akár melyik RAID-et adat vesztés lesz?
-
válasz
horsefeather
üzenetére
Először nem ártana eldönteni milyen raid-et akarsz 0 vagy 1? Másodszor bemész a biosba és a OnChip SATA Type beállitod RAID módba. Harmadszor újrainditod a gépet és a ctrl+f -el bemész a raid biosba és ott a define ld menűben létrehozod a kötetet. (Create Arrays Manually) Mondjuk 500-as meg a 120-as csíkozása elég pazarlás ugyanis pl raid0-ban 240-es kötetet fogsz tudni létrehozni az 500-as többi része elveszik.
Mondjuk cserébe a leggyengébb átvitelű vinyód durván,180%-át fogja teljesíteni a kötet szekvenciális olvasás írásban és 4k-ban is gyorsul szépen. -
horsefeather
csendes tag
Sziasztok!
Van egy seagate barracuda 500GB SATA2-es meg egy WD 120GB SATA2-es vinyóm .. és szeretném tudni h lhetne RAID-be rakni valaki valami leírást.. egy Gigabyte GA-MA69S3H lapban
Koszi
-
darealkilla
aktív tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Követtem a leírásodat, miután bemásolom az iastorA és iastorF fájlokat, majd
újraindítom a gépet, BIOS-ban RAID-re állítom a vezérlőt...
és ezután is a
disk read error has occurred...press ctrl alt del to restart
hibaüzi jön elő.Talán a rendszervinyómmal nincs rendben valami....
Elővettem egy másik vinyót, új win telepítéséhez.
Raid-re állítom a vezérlőt, létrehozom a tömböt és a szóló (nem tömbtag) vinyóra simán elindul a win telepítés,
itt nincs is semmi gond. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
darealkilla
üzenetére
Ahogy a linkelt hozzászólásomban is írtam, RAID drivert addig nem tudod telepíteni, ameddig AHCI-ben van a SATA vezérlő. Szóval nincs minden feltelepítve.

-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
darealkilla
üzenetére
Tudnád részletezni a hibaüzenetet?
Én úgy emlékszem azért nem indul el ilyenkor Windows, mert hiányzik neki a RAID driver és nem éri el a rendszerlemezt (sem).
Egy korábbi bejegyzésem: [link]
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok!
Z77 lapon van egy szóló vinyóra telepített win7x64, simán, csak egy lemez ahci-ben telepítve.
Beraknék a gépbe még két vinyót tükrözve, a win rendszerlemez maradna egymagában.Átállítom az intel vezérlőt raid-re, létrehozom a két új lemezből a tömböt, a win rendszerlemez marad magában.
A win7 utána viszont nem indul el, read error occurred -et ír ki.
Nézegettem megoldásokat, a registryben iastorF és iastorV start értékét ajánlott 3-ról 0-ra módosítani, de ez se segít. (Úgy érzem, ez a tanács arra az esetre vonatkozik, ha maga a win kerül át raid tömbre...)
Ha a rendszerlemezt átrakom az ASmedia vezérlőre, hogy az intel vezérlőn csak a raid tömb maradjon, ugyanúgy read error occurred hiba.
Csinált már valaki ilyet?
-
Nem kell volna semmit csinálni csak bemenni a biosba visszarakni az esetleges üzemmódot raid-ba ha nem úgy van (néha ilyenkor kikapcsolódik a raid), utána gép elindit bemenni a raid biosba és visszaállitani a raid1 kötet formázás nélkül. Nekem is van itt nvidiás lap n68c-s ucc, és az egyik vinyónak meghibásodott a kábele, ez módszer mőködött. Legfontosabb hogy ugyanazon portra kell dugni amin volt is... Inteles programot felejtsd el nem nv chipszetes alaplaphoz való.
-
Stee
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy az Asus M4N78-AM alap saját RAID1-et használva két vinyó ment nagyon szépen. Aztán kábel lazulás miatt az egyik kiesett a RAID-ből. Visszadugtam, de a Rebuild funkció, üres vinyót keres. Hát letisztítottam, még partíció sincs rajta. Vissza tettem, de továbbra sem lát üres diszket, amin végre tudná hajtani a Rebuild-ot. Olvastam itt visszább, hogy valami Intel Storage progival aktívvá kell tenni a vinyót. Sajnos ennek a proginak semmilyen verzióját nem tudom telepíteni, talán azért mert NVIDIA-s RAID van az alaplapon.
Mit kellene csinálnom, hogy visszakerüljön a vinyó a raid-be?
Előre is köszönöm! -
radi8tor
MODERÁTOR
Ezzel a programmal
RAID ReconstructorRecover Data from a broken RAID Level 5 or 0 Array
-
Sziasztok!
A gigabyte ga-ma790x-ud3p alaplapom tönkre ment, most egy asus p8z77-V lapom van. A gigabyteban volt 2 500as lemez raid 0ban, amik épek maradtak, viszont az inteles gépem nem ismeri fel a riadet. Ezt hogy lehetne megmenteni? Még nem formáztam, töröltem őket.
-
-=RelakS=-
veterán
érdekes problémám akadt

16 lemezt kéne raid-be rakni. 50-es a szimpi, de...
2db 7-es tömb, vagy 3db 5-ös tömb a nyerő? Utóbbira tippelnék, mert talán gyorsabban megvan a paritás 5 lemezről, mint 7-ről, meg gebasz esetén is hamarabb talpraáll a rendszer, három tömb van, amiben ideig-óráig elszállhat egy vinyó, viszont csak egy tartalék vinyó marad.Egyáltalán jól értem a radi-eket, vagy nettó marhaság, amit fent leírtam?

-
PonPon
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami franko PCI-os (esetleg express) raid vezérlőt.
3db ilyen vinyom van: Western Digital 500GB 7200rpm 64MB Raid Edition 4
esetleg később lesz még egy, szóval max 4port kellAz alaplapi (Asus P8H77-V) raid vezérlő nem túl meggyőző, néha igencsak belassul a gép (másolás).
-
-
tknof1871
őstag
Üdv! Ha veszek két egyforma HDD-t és RAID 1-ben akarom használni otthon, akkor szenvedés lesz, ha szoftveresen akarom megcsinálni és nem hardveresen? A gépen kívül lennének a HDD-k, nem futna rajtuk operációs rendszer, csak adatot tárolnék rajtuk, hogy ha az egyik HDD elromlik, akkor a másikon megmaradjanak az adatok. Már van egy külső alumínium merevlemez tartó. Még egy ugyan olyant kéne venni, vagy lehet akár teljesen más gyártótól? Vagy ha mondjuk nem naponta másolnék rájuk adatot, akkor egyszerűbb, ha mindent kétszer másolok a két HDD-re?
-
n00n
őstag
Köszi a segítséget. Sajnos nem maradt több időm próbálkozni vele. Mert holnap már munkára kell fogni a gépet, jönnek a kollégák használni. Lehúztam az egyik lemezt a RAID kártyáról és rádugtam a lapra közvetlen és most megy fel rá az XP.1 Kérdés, ha felrakom a megfelelő drivert telepítés után és rádugom újra a RAID kártyára akkor működhet a dolog?
-
n00n
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
És CD-ről is be lehet tallóztatni? (Mert ugye CDről megy a telepítés)
Hiába nyomkodom az F6-ot simán tovább ugrik...

SZERK: Akkor megválaszolom magamnak mindkettő kérdést. Jól látom, hogy csak floppyről lehet (és később kéri csak be, ha nyomogatom az F6-ot). Így viszont biztos, hogy nem kell hozzá driver (Sil 3512) driver, mert nincs floppy meghajtó a gépbe és valahogy rákerült a Windows.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Lajos11107
üzenetére
Bootolás során tudsz belépni az alaplapi RAID menübe, ahol kijelölheted a RAID-be szánt lemezeket, tömböket. Olvasd el az alaplapod leírását melyik billentyű kombinációval tudsz belépni oda.
n00n: Még a DOS-os résznél kell F6-ot nyomni, amikor kiírja hogy nyomj F6-ot más illesztőprogramok telepítéséhez.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Lajos11107
üzenetére
RAID drivert csak akkor tudod telepíteni, ha be van állítva RAID az alaplap BIOS-ában.
n00n: Először tömb, aztán telepítés. Ez a legtisztább megoldás.
Egyes kártyáknál lehet telepítés után is létrehozni a tükröt (RAID1). -
n00n
őstag
Egy kérdés. Van két üres lemezem, egy RAID kártyám, arra rákötve a két SATAS vinyó. Először telepítsem az egyikre az XP-t és utána tegyem őket tömbbe? Vagy először tömb és aztán telepítés. Netán úgy kell feltelepíteni, hogy lehúzom az egyik vinyót a RAID kártyáról és rádugom az alaplapra és úgy telepítem fel?
-
Jester01
veterán
Attól függ mennyi van használatban belőle illetve az üres helyet kinulláztad-e (vagy a mentő program ismeri a fájlrendszert és nem menti a nem használt területet.) Meg persze attól is mennyire tömöríthető cuccok vannak rajta. Átlagos esetben operációs rendszer esetén szerintem felével lehet számolni, szóval ha egy kis üres hely is van akkor rá is férhet.
De manapság 40 gigás vinyó ingyen van, tényleg nincs kéznél egy?
-
letix
senior tag
Ha kritikus cuccokról van szó, szerintem érdemes lehet beinvesztálni egy mentő vinyóra.
Azt tudnod kell, hogy a kolléga által ajánlott (egyébként remek) eszköz használatához a gépet ki kell kapcsolnod, a Hirens CD-ről kell bootolnod és fizikailag ATA-SATA esetleg USB-n csatlakoztatott eszközre érdemes komplett lemezt/partíciót mentened.
udv
letix -
radi8tor
MODERÁTOR
Alaplapi RAID vezérlő nem tudja így megoldani az inicializálást szerintem. Annál a kezdetektől fogva bent kell lennie mindkét meghajtónak.
Ne bonyolítsuk túl a dolgot
Mentésnek Hiren's Boot CD-t ajánlom, van rajta 5 féle program. Acronis-t szoktam használni. (oldal alján a letöltő link)
-
radi8tor
MODERÁTOR
XP-hez mindenképpen be kell szerezned a RAID drivert telepítés előtt, különben nem fogja tudni feltelepíteni arra a meghajtóra a rendszert.
Ha nincs benne bővítő kártya, akkor az alaplap gyártójának oldaláról kell leszedned a drivert. Ha van kártya, akkor annak az oldaláról.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ez egy softraid "kártya" valószínűleg.
Az ilyenekhez XP esetén kell, hogy nálad legyen a driver egy külön CD vagy floppy lemezen. Ezt be kell majd tallózni telepítés során különben nem fog elindulni a telepítés.
Ja és még kell valami F9-et is nyomni amikor rákérdez arra, hogy harmadik féltől való driver telepítése (ha jól emlékszem a szövegre) De lehet az már Win2000-nél van.Lényeg a lényeg: fel kell tenni a drivert egy CD-re vagy floppy lemezre, de ügyelj arra, hogy ne a telepítő fájlt másold rá (exe), hanem a kiszedett drivereket.
Az ilyen kártyával levő RAID-et az is lehet, hogy az alaplap csinálja. Néztél már bele a gépbe?

Lajos11107: Mi a hibajelenség? Mit próbáltál telepíteni?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy a cégnél (kis cég) ahol dolgozok elbocsájtották a rendszergazdát, igazából nem is nagyon volt rá szükség. És nekem kellett átvennem a szerepét (
). Eddig nem is volt baj, azért vannak ismereteim a témában. Viszont van egy gép amit újra kellene telepítenem (Windows XP), viszont nem merek neki állni utánajárás nélkül. Ugyanis a gépben található kettő ugyanolyan 250 GB-s HDD, amik RAID-be vannak fogva (oda-vissza tükrözés). Ha jól gondolom hardveres RAIDről beszélünk (kép), igazam van? A kérdésem, ha újrahúzom az XP-t kell valamit állítgatnom a RAID-del vagy automatikusan elkezdi tükrözni egyikről a másikra? Az is azt sejteti velem, hogy nem kell, hogy a gép indulásakor be lehet lépni a RAID "menüjébe" bootolás előtt. -
Lajos11107
tag
Sziasztok!!
Nekem van egy Asus k8v-x alaplapom,754 Amd sempron procival,és nem tudom fel rakni neki a Raidod ez mért van?
-
brd
nagyúr
Most már csak az a kérdés, hogy ha mondjuk az elsődleges HDD beadja a kulcsot, mekkora szívás másodlagosról indítani a rendszert.. mivel az MBR az elsődlegesen volt, 3rd party recovery CD-kkel meg dynamic disk-eket elég nehézkes csesztetni, vagy nem?
Ugyanaz az az MBR/bootsector/bcd, stb. van a másodikon is, probléma nélkül el fog indulni róla, mintha semmi nem történt volna. Pont ez lenne a RAID1 lényege. Amelyik vezérlő/megoldás ezt nem tudja, az szemétre való, és nem is lehetne RAID1-nek hívni, csak hát a bekokózott marketingeseknek nagy hatalma van sajnos...
A dynamic diskeket valóban lehet problémás mókolni, de jó esetben nem is kell. Ám ha mégis, akkor is, ugyanúgy néz ki rajta sectorszinten az adat, csak a partíciók táblája (nem így hívják, de hagyjuk) néz ki másképpen, maga a filerendszer ugyanúgy épül fel. -
letix
senior tag
Köszönöm, ez jó hír, én is erre tippeltem.
Az már más lapra tartozik, ha esetleg kicsit megterhelem némi I/O művelettel a "maradék" helyet a RAID1 "második" lábán, az bizony erősen hatással lesz a rendszer teljesítményére is.
Most már csak az a kérdés, hogy ha mondjuk az elsődleges HDD beadja a kulcsot, mekkora szívás másodlagosról indítani a rendszert.. mivel az MBR az elsődlegesen volt, 3rd party recovery CD-kkel meg dynamic disk-eket elég nehézkes csesztetni, vagy nem?
Erre van a szakinak jó ötlete? Élesben még nem próbáltam ki, lehet hogy ez lesz a nyerő!

Köszönöm!
udv
letix -
letix
senior tag
Üdv a szakiknak!
Röpke kérdésem lenne.
-Windows 2008 R2, x64
-2DB HDD, (250GB + 2TB) azonos rpm. és sector méretekkelA 250-esen fut a rendszer, szeretném sw. RAID1-es kötetbe szervezni a 2TB-os HDD-vel.
A kérdés csupán annyi, hogy mi lesz a 2TB-os HDD maradék tárával?
Sync. után marad ~1,75TB unallocated hely, amit úgy particionálok, ahogy akarok?Ezen [link] arra enged következtetni, hogy igen.
Köszönöm!
udv
letix -
barkoo
csendes tag
Sziasztok! egy kis segítségre lenne szükségem. A problémám a következő. Alaplapcsere után (p6t-ről p8z77) a 2 db raid 0 ba kötött wd 80gb-s veloci raptorjaim nem látja a windows. az intel rapid látja, és a bios is. Biosba áttéve raidra, nem reagálja le a ctrl+i-t és nem engedi kezelni a raid tömböt. kérdésem a következő lenne. Hogyan tudnám szétválasztani a raid tömböt? KÖszi a segítséget előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i7 13700K 32GB DDR4 2TB SSD RTX 4080 16GB be quiet! 500DX Seasonic 750W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Meg ha valami eldurran a vinyón, akkor ugye normál esetben mondjuk elveszik 1-2 fájl, a többit a végleges lerohadás előtt meg tudod menteni. A safebootnak hála viszont minden kuka...

A dynamic diskeket valóban lehet problémás mókolni, de jó esetben nem is kell. Ám ha mégis, akkor is, ugyanúgy néz ki rajta sectorszinten az adat, csak a partíciók táblája (nem így hívják, de hagyjuk) néz ki másképpen, maga a filerendszer ugyanúgy épül fel.