- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
djculture
félisten
-
djculture
félisten
válasz
vlaci79 #9467 üzenetére
Ehhez képest nekem amd van és működik fsutil behavior query disabledeletenotify-re 0-at ad. Annyi alényeg de már irtam az illetőnek hogy semmit nem kell feltenni a gyári windows raid driver-t párosítja igy a windows. Ez nem teljesen szoftveres raid ugysem mert a raid hardver biosa kezeli a köteteket.
-
-
djculture
félisten
válasz
Honkydoo #9279 üzenetére
Sok mindent nem l0ehet tenni, mezei alaplapoknál azt kell megnézni hogy az alaplap manuálban mivan leirva. Két pcie x16-nál csak sli vagy cf rendszerre van kialakitva a két slot , három slot ha van akkor valamelyikre már egyéb eszköz is rádugható(alaplap manuálban bennevan hogy melyikre)
-
djculture
félisten
válasz
Honkydoo #9277 üzenetére
Az a nem mindegy hogy legtöbb lapon a bios romjában bejegyzést van hogy az adott slotban milyen eszközt fogad el az alaplap. Amire dugtad az csak vga-t fogad elvileg emiatt nem is kap teljes sávot a vezrlő és bármilyen anomália felléphet. Tapasztalatból irom mert én is eleget szoptam már ilyen slot vs eszköz dolgokkal. Egy olyan lapban kellene kipróbálni amin 3db x16 van a lap doksijában meg levan irva a két vga melyiken fogadja a harmadikra pedig bármi rádugható.
-
djculture
félisten
válasz
B.Á.L.!.N.T #9231 üzenetére
Rákötöd a két vinyót utána bootoláskor a raid biost kell behivni és ott a kötetet beállitani. Elmenteni kilépni utána behivni a rendes biost és ott beállitani boot eszköznek a raid kötetet. Másodlagosnak érdemes elsődlegesnek a dvd vagy a pendrive legyen amiröl telepitesz rá.
-
djculture
félisten
Két vinyórol csak úgy magába nem tud eltünni minden, win7 amit mutat nem jelent semmit linuxos dolgokat mai napig nem kezeli. Különben majd a vinyók smart adataira se árt ránézni ha ilyen történt és nem lesz meg az oka. Na most megyek mert meló van. Linuxos dolgokhoz amúgy is jobban értenek a topik lakók én a hardveres részéhez értek.
-
djculture
félisten
-
djculture
félisten
-
djculture
félisten
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\, for the following list, click on the folder of the same name from the list, then within the folder on the right, double click on start and change the paremeter to the information from the list:
atapi Start = 3 (THIS IS IDE, HAVE IT ON 3 SINCE 3 MEANS OFF)
iaStor = 3 (THIS IS INTEL RAID, HAVE IT ON 3 SINCE 3 MEANS OFF)
iastorV Start = 0 (THIS IS WINDOWS RAID, HAVE IT ON 0 SINCE 0 MEANS ON)
intelide Start = 3 (THIS IS IDE, HAVE IT ON 3 SINCE 3 MEANS OFF)
msahci Start = 3 (THIS IS AHCI, HAVE IT ON 3 SINCE 3 MEANS OFF)
pciide = 3 (THIS IS IDE, HAVE IT ON 3 SINCE 3 MEANS OFF)
De mondom kevesebb kinlódással és fájltöredékkel jár ha ujrahúzod az egészet..
-
djculture
félisten
Egy vezérlőt ha átnyomsz raid üzemmódba akkor az összes portja ebben az üzemmódban fut . Olyan nincs hogy egyik port ahci másik raid.. Tehát a ssd is raidban volt csak nem volt kötetbe fűzve... Ilyenkor meg vagy ujratelepited ahci beállitásban rá az oprendszert vagy mókolsz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services registry bejegyzésekkel. Szerintem kevesebb kinlódással jár ujrahúzni a rendszert..
-
djculture
félisten
válasz
Sixkiller6 #8641 üzenetére
Hát minimum a két ssd-n lévő vezérlőnek egyeznie kell meg a méretnek hogy együtt tudjanak dolgozni ha a márkánek nem is. Máskét meglesz az hogy összevissza fog teljesíteni a köteted
-
djculture
félisten
válasz
Sixkiller6 #8639 üzenetére
Egy baj lesz hogy nem egyenletesen fog használódni a két ssd...
-
djculture
félisten
válasz
alias_bobo #8623 üzenetére
5400-as vinyókkal mondjuk elég gyengusz a raid0 teljesítménye..
-
djculture
félisten
válasz
radi8tor #8527 üzenetére
Ja jobban muzsikál de cserébe ha újabb ssd-t veszel folyamatosan gariztathatod. Már olyan se egy van hogy felbontom és sekép se hang már rossz. Meg 2 napig megy és crc error, eltűnik örökre. Nem bóvli márkákról beszélek még mielőtt valaki okoskodna...Nagy istenített samsungból is van az adatmentő kolléga asztalán több mint 200 db. A régi 2-3 éves ssd-k meg még mindig mennek. De igazság szerint a nagyobb hdd-k frontján is rengeteg hibás van. Szerintem a gyártás után való szúrópróba ellenőrzésen(meo) spórolnak a gyártók.
Raid0 kötetbe rendezett ssdnek meg van értelme már ha újabb alaplap és tudja így is a trimet, persze nem sebességbe hanem mert egy adott írási mennyiség megfeleződik a két ssd között, használattól se melegednek ennyire. -
djculture
félisten
válasz
#90933760 #8510 üzenetére
Amd chipset raid vezérlőjével 4db WD1600ADFS raid0-ban elég jól muzsikál nálam. 4k a szekvenciális sebesség értéke is 3,5X növekedett. A sokat szidott nvidia chipset alaplapi vezérlővel volt az igazi az majdnem hozta a 4x, de hát elavult gépet lehet köré csak sajnos építeni.
-
djculture
félisten
válasz
#90933760 #8505 üzenetére
Itt is elég sok áramszünet van, de egyszer volt olyan gondom hogy egy ilyen után bad setort jelzett a vezérlő drivere. Ami szerencsére csak logikai volt, de ilyenkor lehet róla kimenteni mindent egy másik tömbre majd a tömböt szétszedni és leformázni a hibás vinyót és visszahelyezni a tömböt majd rá az adatot nem két perc
-
djculture
félisten
válasz
horsefeather #8468 üzenetére
Hát az alap hogy lekell mindent menteni ami fontos,mert minden elveszik mindkét vinyóról.
Raid ügyben meg a wikipédián is levan írva mire jó a raid 0 és az 1, ha érdekel átolvasod: [link] -
djculture
félisten
válasz
horsefeather #8466 üzenetére
Először nem ártana eldönteni milyen raid-et akarsz 0 vagy 1? Másodszor bemész a biosba és a OnChip SATA Type beállitod RAID módba. Harmadszor újrainditod a gépet és a ctrl+f -el bemész a raid biosba és ott a define ld menűben létrehozod a kötetet. (Create Arrays Manually) Mondjuk 500-as meg a 120-as csíkozása elég pazarlás ugyanis pl raid0-ban 240-es kötetet fogsz tudni létrehozni az 500-as többi része elveszik.
Mondjuk cserébe a leggyengébb átvitelű vinyód durván,180%-át fogja teljesíteni a kötet szekvenciális olvasás írásban és 4k-ban is gyorsul szépen. -
djculture
félisten
Nem kell volna semmit csinálni csak bemenni a biosba visszarakni az esetleges üzemmódot raid-ba ha nem úgy van (néha ilyenkor kikapcsolódik a raid), utána gép elindit bemenni a raid biosba és visszaállitani a raid1 kötet formázás nélkül. Nekem is van itt nvidiás lap n68c-s ucc, és az egyik vinyónak meghibásodott a kábele, ez módszer mőködött. Legfontosabb hogy ugyanazon portra kell dugni amin volt is... Inteles programot felejtsd el nem nv chipszetes alaplaphoz való.
-
-
djculture
félisten
Szerencsére még mindig nem érdekes a szekvenciális tempó egy ssd-nél, ha lenne több darab 1-2T ssd amik egymás között másolgatnának akkor igen. De Így kb arra jó hogy nekem ennyivel megy neked meg annyival de kafa. Életben nem lehet kihasználni 1 kis méretű ssd-vel még ha 30000megával másolna is.
-
djculture
félisten
válasz
Jester01 #8261 üzenetére
Egyszerű van egy smartja a lemezeknek ami képes jelezni hogy baj van. Ez működik is single lemez esetén, de raid-ben kötetbe rakva a vinyók nem képesek ilyen hibajelzést küldeni csak akkor ha direkt így csinálják meg a logikát. (hd sentinel raid esetén nem megy, csak a vezérlő saját progijában , biosában lehet ellenőrizni a vinyó állapotát)
Na most a raid lemezeknél ez megvan a mezeieknél nincs, így a raid vezérlőn lógó mezei vinyók nem tudnak hiba jelzést küldeni a vezérlőnek.
Külön külön működik a smartjuk bele is kerül a bejegyzés ha baj van de az életben nem értesülsz róluk csak akkor ha a raid üzemmódot kikapcsolod.
Én már jártam így új vinyóval azért kezdtem ennek utána nézni. Raidxpertbe minden vinyó oké volt bs-nél semmi jelzés közben a hd tune mutatott 3 hibás szektort. Lementettem mindent kikapcsoltam a raidet és egyből jött a jelzés a kettes vinyó tropára ment.
-
djculture
félisten
Régen tökéletesen igaz volt hogy bármelyik vinyó optimalizálva volt több lemezes működésre ma nincs így sajnos.
A gyárak is hirdetik raid-ra nem alkalmasak a mezei vinyók és tapasztaltam is. Nem hülyéből adnak ki direkt raid-re fejlesztett vinyókat.
1.Manapság a "mezei" lemezek nem alkalmasak 24/7 működésre.2. Mezei lemezek hibajelzési logikája hiányos hiányzik belőlük a raid vezérlőnek való hiba jelzés küldése,
Emiatt külön külön jelezni tudnak egy bad sectrot de a vezérlő ezt nem fogja lecsekkolni.
Már csak akkor vesszük észre ha baj van ha széthullik a kötet vagy adat sérülés van folyamatban.3. mezei lemezek mechanikája jóval pontatlanabbul van megvalósítva mint a szerver/raid lemezeké emiatt a nagyobb vibráció miatt hamar tönkre mehetnek.
Raid-re vagy régi merevlemez vagy újabb de direkt erre kifejlesztett szabad csak venni, mert rengeteg probléma fel fog lépni.
-
djculture
félisten
válasz
Ultrazord #8234 üzenetére
De attól hogy vissza állitod a raidet a biosba nincs megoldva a dolog. Hanem be kell menni bootoláskor a raid vezérlő biosába (ki irja melyik gomb) és ott be kell állítani a raid típusát és a vinyót a kötethez adogatni. Ha ezt megcsináltad volna az adatok is megmaradtak volna valószínűleg (ha nem formázod a kötetet) na de már mindegy
-
djculture
félisten
válasz
Jester01 #8125 üzenetére
Nagyon jó csak mire használsz ki akár 400 megás szekvenciális tempót egy ssd-n ? Egész nap ramdiskre másolgatsz róla vagy mi? Ha az cél hogy két ilyen ssd-s raid tömbre tervezel másolgatni akkor a cél ssd-n a cellák rohamosan fognak tönkremenni.
Igazság szerint egy ssd-n teljesen mindegy a szekvenciális tempó mert nem ez a célja, maximum benchmarkokba lehet vele vagánykodni hogy nekem 2000 megával másol és milyen király vagyok. -
djculture
félisten
válasz
ergoGnomik #8064 üzenetére
Szia. Hát igen nem egyszerű folyamat, tesztelések előtt meg alap hogy ment az ember kevés az olyan teszt ami nem destruktív.
-
djculture
félisten
válasz
Jazzmynation #7853 üzenetére
windows xp nincs felkészítve az a ssd-re fele teljesítmény elveszik, se trim se cella elhasználódás-vezérlés nincs a legtöbb ssd-nél xp alatt. Így csak olyan ssd jó neked ami hardveresen mindentől függetlenül végzi ezt a tevékenységet vagy 3 hónap és vehetsz másikat.
-
djculture
félisten
Ez érdekes video. Nem nagyon foglalkoztam eddig a win7 féle szoftveres raid-al de nem is olyan gyenya amennyire gondoltam.
[link] -
djculture
félisten
válasz
ergoGnomik #7794 üzenetére
Szia üdv a fórumon. Konkrétan az első okozza a bajokat. 2 bizonytalan szektor van ugyanis rajta. Másik kettőn van áthelyezett szektor de nem vészes számban, az nem okoz bajt. Negyedik vinyó meg tökéletes.
Sajnos ezt csak ugy fogod tudni megoldani hogy ha van rajta adat lemented. Szétszeded a raid-et és az első vinyón magába csinálsz egy zero fill törlést. Hard Disk Low Level Format Tool vagy hdtune program erase része. Vagy eltünik a gyenge szektor ha logikai hiba volt csak vagy áthelyeződik. Mindkettő megszüntetheti a bajokat. -
djculture
félisten
-
djculture
félisten
És mire használnád ki teszem azt az 500megás írást olvasást? Semmire.
Pont ez a baj magával az ssd-vel is, a legrosszabb is egész jól teljesít 4k-ban ami az oprendszernek számit. Szekvenciális átvitelüket viszont bármennyire reklámozzák semmire se lehet használni maximum benchmarkokba lesni hogy milyen jó.
Mellettük úgyis egy hdd-van amire jó esetben ha nincs rajta semmi 100-130 megával lehet másolni. -
djculture
félisten
válasz
radi8tor #7744 üzenetére
Nemtudom átkéne néznem a tegnapi böngésző kessemet mert tegnap direkt rátaláltam egy konkrét utasitás volt nevén nevezve, hogy azt kiküldi a vezérlő és a hdd ha tudja úgy optimalizál ha nem akkor meg nem. Azt már tapasztalatból mondom hogy pl nálam a ncq bekapcsolása rontja a teljesítményt Direkt belőttem a vezérlőben erre visszaesett az irási teljesimény a felére. Pedig azt hittem hogy majd segít
-
djculture
félisten
Valahol van egy cikk a wikin erröl de most persze nem találom. Ott elemezték hogy milyen utasitásokat nem tud a mezei meghajtó ami segíti a raid üzemet, /a régi meghajtókba ez szintén benne volt/ csak manapság csak a direkt raidre gyártott hdd.k tudják csak.
Emiatt mezei hdd-ből összerakott raid-ben, nem kis teljesítmény csökkenés tapasztalható. -
djculture
félisten
Hát ki hogy, én eleve nem mernék ekkora lemezeket raid-be összerakni. Ezek javitásával foglalkozom többek között úgy hogy lehet hogy ezért
Mikor olyan lemezeket látok mint a héten is hogy 1 év alatt a tányér felülete mattra lekopott inkább ne mondok semmit. Régen 5 éves lemezekbe nem látott az ember ilyet maximum ha a fej elkezdett szántani.
-
djculture
félisten
-
djculture
félisten
ST3000DM001 ha három negyedig telerakod csigatempóra számíts ha 1/3 szabadon tudod hagyni akkor oké mert egyik leggyorsabb meghajtó. A wd meg alapból fos, annyi belőlük a hibás meg az 1 hónap után fejdobáló/ezernyi badet gyártó mint égen a csillag.
Én egyiket se ajánlanám raid-re sajnos egy ideje speciális driveokat gyártanak ami birja is a kiképzést, ilyen mezei meghajtók zsákbamacska project.
Úgy hogy vedd amit jónak látszÉn raidre csak régi raptort veszek vagy re4 direkt erre valót ami tud jópár raidre való is meg ugye nem hiába van rá 5 év gari.
-
djculture
félisten
pciex 1x 2.0 slotba megnéznék egy raid 5-t
Annak 500 MB/s max data rate értéke de csak akkor ha nincs semmilyen zavartényező és gondold el ezen zajlik az összes adatfolyam az is amit a szoftveres működésnek megfelelően a rendszer kiolvas és ráír a lemzre. Az egész lesz vagy 150MB/s ami a hasznos résznek megmarad.
-
djculture
félisten
Ja de raid5-re alkalmas normális vezérlők ilyen 70k körül kezdődnek és ezek alá még kell egy lap aminek van x4 es pciex slotja, vagy x16 on ha beledugod képes kezelni.
Sok lapnál hiába van x16 4db is, ha csak vga fogadására van felkészítve bios szinten az összes slot.
Úgyhogy jóval olcsóbb még mindig a raid10 -
djculture
félisten
Ezért is nincs raid5 az újabb lapoknál hanem raid 10 van.Az raid5 sokkal jobban terheli a rendszert paritás adatok előállítására szükséges számítási teljesítmény miatt. Raid5 csak rendes saját memóriás+procis hardveres vezérlővel nyújt normális teljesítményt.
-
djculture
félisten
Persze én meg beperelném ha nem garanciáztatná a nagyker , ugyis semmilyen tiltás nincs hogy nem lehet erre meg arra használni. A gyártó se igy hirdeti atermékeit és a termék leirásában sincs benne. Magyarán kutya kötelességed garanciáztatni, szervíztechnikus vagyok én is.
Akkor lehet csak visszadobni ha égés van a cuccon vagy fizikai behatás látszik rajta. -
djculture
félisten
válasz
radi8tor #7704 üzenetére
Nemtudom nem nagyon néztem de ha visszakapom gariból az újat lefogom már monitorozni, persze ha nem a vezérlő döglik be rajta mint az ocz ken.
Intel-t beszélgettük már hogy még nem probáltam volt kingston v100 64gb v200 128gb, adata 60gigás, corsair force 180gb, pqi s510 60gb,, samsung 830 60gb, ocz vagy 3 féle eddig, ja meg egy noname kínai kingfast vagy mi. Maradjunk annyiba ez a technika ilyen ha kimélve van nagyon jó, de ha valaki rendesen nagy mennyiségű adattal dolgozik rá akkor vége neki nagyon hamar.
-
djculture
félisten
Sehogy se egyszerűen "elkoptak" a használatban. Folyamatos nagy mennyiségű írást a cellák nem bírják. Nálam a pendrivok is rendesen hullanak, a dvb-t boxba napi szinten lett rögzitve rá műsor 3 hónap után raw filerendszer és nem formázható, gari és jött a másik.
Ezek ennyit tudnak fontos adatot nem bíznék rá az tuti, teszt szerint a pendrive frissités nélkül egyszerűen 1-2 év alatt elvesziti az összes adatot ami rajta van a szivárgásnak köszönhetően. Ez a flash chip technika
De jó én napi 100-200gigát mozgatok meg a c meghajtón most is, csak most raid 0-ás tömbön. -
djculture
félisten
Ja 1,5 év alatt meg nálam tönkrement 8db ssd... slc-t kellene vennem de 25k egy 32gigás belőle...Bootolási idő nem izgat sokszor 1 héten egyszer van kikapcsolva a gépem, meg be. De volt már 3-4 hetes nagyüzem is. Tőlem lehetne 5 perc is az. Másik az hogy hiába másol szekvenciális 10000megával is ha 64giga amire úgyse tudsz rátenni semmit hogy kihasználd a sebességét.. Kb 240gigás aminél már kilehetne használni ezt de csak akkor ha ha a háttértár amire másolok is ssd.
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Megjelentek az iOS, iPadOS és watchOS 26 nyilvános bétái
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- ASUS 18W USB ADAPTER
- Update 07.30. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari