Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#6201) joci9 válasza joci9 (#6200) üzenetére


joci9
tag

Monjuk azt elfelejtettem írni, hogy 50-100 darab mi. :-)

(#6202) Bazs87 válasza And (#6199) üzenetére


Bazs87
tag

Szia!

Köszönöm a válaszod!
Az ethernetes arduino téma elvileg megoldható, másik gyártó másik hardverét másik libbel használva. Viszont mielőtt át kell gyúrnom az egész kódot megnézem az alternatívákat.
A raspi tud ezzel a codesys okosítással modbust is.
Ami előnye lenne, hogy nem drága és kis túlzással kb 1 óra programozással meg lehetne oldani a "hatalmas" problémát. A gond, hogy vagy modbusos hőmérő kellene, vagy valamilyen speciális megoldás, amihez nem kell analóg bemenet vagy plusz buszmodul kártyákkal.
A soros port/i2c-nél pedig a kábelezhető távolság ami gondot okoz.
1wire lehetne még esetleg jó, de nem tudom mennyi zavart szedne össze, ezért kizártam a próbálkozásból.

ti hogyan mennétek neki a problémának?

a plcs téma vonz a felfedezés öröméért, eleganciájáért, meg a raspi korlátainak megismerése miatt.
A C-ben még mindig jobban otthon vagyok és mindenre van minta a neten, viszont mire minden összeáll 1000 soros kód felett vagyok összességében, amiben azért van hibalehetőség.
A kérdés a befeketetett pénz és órák előtt, hogy vajon a hőmérés megoldható-e költséghatékonyan.

vagy az öszvér megoldások, némi elektronikus hack:
[link]

vagy "modbus modul" arduinobol:
[link]

valaki van itt aki codesysben otthon van? (pl ilyent hogy raksz bele a hw konfigba?:O)

[ Szerkesztve ]

(#6203) And válasza Bazs87 (#6202) üzenetére


And
veterán

Nem az a baj az ethernettel meg a modbus-szal, hogy ne lehetne megoldani azokat egy kisebb (akár nyers mikro-) kontrolleren, hanem pont az, hogy az olyan feladatokhoz, mint egy egyszerű hőmérés, teljesen feleslegesek, ehhez 'túl sokat tudnak'.
"A soros port/i2c-nél pedig a kábelezhető távolság ami gondot okoz."
Ez akár igaz is lehetne, de például egy SPI-buszos hőmérő órajele DC-től sok MHz-ig skálázható. Tehát nem gond a távolság, legfeljebb szokatlanul lassú, kHz-es nagyságrendű órajelet alkalmazunk hozzá. Példa: TC77, 1/16 °C-os mérési felbontás (13-bites kód), szobahőmérséklet közelében legfeljebb 1°C hiba, körömpiszoknyi tokban (SOT-23-5) is létezik és nagyjából 300 forintba kerül. Kiolvasni pedig még egy I2C-buszosnál is egyszerűbb eset, akár tisztán szoftveres rutinokkal is megoldható minimális gyakorlattal.
Nekem is az az egyik legfőbb érvem az otthoni PLC-vel vagy ahhoz hasonló 'bonyolultabb' vezérlővel szemben, hogy (bár azokkal dolgozom és egy-egy levedlett példányhoz akár hozzá is juthatnék) az ilyen egyszerű, pici és főleg olcsó hőmérő vagy akármilyen szenzorokkal sajnos nem tud mit kezdeni, vagy nagyon meg kellene erőszakolni ehhez a feladathoz. Egy szintén háromjegyű forintösszegért beszerezhető μC ellenben tartalmaz egy rakás legalább 10-bites ADC-t és ráköthető egy marék ilyen szenzor, a filléres LC-kijelzőkről, nyomógombokról, kapcsolókról, háttértárról meg mindenféle alacsony szintű perifériáról nem is beszélve. Csak akkor nem kell a szabvány codesys, hanem egy akármilyen forrásnyelven megírt fix program. Persze egy Arduino vagy más diszkrét I/O-val rendelkező kontroller is megbirkózik egy ilyen buszos érzékelővel, egy dedikált PLC viszont ehhez erős túlzás. Mellesleg egy bonyolultabb vezérlő (akár PLC) és egy filléres kontroller sem zárja ki egymást feltétlenül. Utóbbi használható többek közt az egyes érzékelők alacsonyabb szintű áramköri protokollon való lekérdezésére, valami 'PLC-hez jobban passzoló' linken, akár modbus-on pedig továbbíthatja azt egy nagyobb kontroller felé, ha a 'kicsi' mellet olyanra is szükség lenne.

(#6204) joci9 válasza Bazs87 (#6202) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Jaaa a perifériákra jó a modbus RTU, azt azért meg lehet írni mikrokontrollerbe elég gyorsan, különösen ha csak erre az egy funkcióra kell. Mi mostanában arm alapút használunk (STM32), de van mindenféle ócsó pl a Chipcadnél is.
Az eredeti kínai coocox meg egy jól használható fejlesztő. http://www.coocox.org/software/coide.php
A codesys engem is érdekel ezen a raspin, ha jól működ jelezd :-)

üdv

(#6205) Bazs87


Bazs87
tag

@Joci9:

Ha mást nem azért megnézem, mert eddig PLC oldalról csak Siemensben van gyakorlatom, szeretném tágítani a horizontjaim. Ez legalább ad hozzá egy kis motivációt.

Ami érdekes számomra, hogy az elején elmondják mi mindent tud, aztán a komm protokollok libjei további pénzbe kerülnek.

Egyenlőre belekezdek a 0 forintos történetbe (2 óráig megy aztán lekapcsolja magát demo módban).

@And:

teljesen igazad van. A kérdőjeles rész általában a felhasználó programozási ismerete, továbbá a rendszer stabilsága. A programozási ismereteimet nem tudom objektíven osztályozni, de a leírásaid alapján te jóval mélyebben benne vagy a témában. A rendszer (arduino) inkompatibilitásába pedig már egy ilyen kis projekttel is beleütköztem (a hivatalos ardu ethernet lib nem stabil, továbbá további libekkel is ütik egymást).

Alapvetően egy stabil megoldás lenne a célom, C-ben libezek, mivel olyan mélységig nem vagyok benne, hogy mindent alapjairól magamnak megírjak, így csak az az irány marad, ami minimalizálja a stabilitási problémákat és csak a működésre kell koncentrálni. Egy codesys ST tökéletes a feladatra, mivel elvileg magának lekezeli a hardverproblémákat, nekem csak a logikával kellene kb foglalkoznom, mint kb egy vb scriptben. (értsd úgy, hogy pl profinetnél nem kell tudnom alapjaiban hogyan épül fel a kommunikáció, behúzom a hw konfigba a gsd fájlt és már látom is az io-kat. Nem elegáns, de célravezető megoldás.)

A mikroC-s témához tudnál nekem linkelni esetleg egy általad javasolt hardver tanulókitet? Felkeltetted az érdeklődésemet vele.

(#6206) joci9 válasza Bazs87 (#6205) üzenetére


joci9
tag

Szasza!

Nem tőlem kérdezted, de pár éve kezembe került egy pár éves nuvoton tanuló akármi, pár ezer forint, és abba az spi-t meg az alapvető hardvereket szórakozásból kis tapasztalattal tudtam használni pár óra alatt, a fentebb említett coocox fejlesztővel és GNU fordítóval, ami mind ingyenes és szerintem használható. Jaa és van benne sok segítség alapból, szerintem mindenképpen érdemes megnézni.
Van egy komolyabb projekt amit elkezdtünk, ST mellett döntöttünk végül, körbenéztem, 2 fizetős (Keil, IAR) fejlesztő kipróbálása után a coocox mellett döntöttem, nem a pénz miatt, és eddig minden OK vele.

Közben megnéztem, 7830. https://shop.chipcad.hu/Welcome/Default.aspx?scenarioID=360&pid=877
Ebben benne van a programozó is.
Én ingyen kaptam :-)

üdv
J

(#6207) And válasza Bazs87 (#6205) üzenetére


And
veterán

"A mikroC-s témához tudnál nekem linkelni esetleg egy általad javasolt hardver tanulókitet? Felkeltetted az érdeklődésemet vele."
Ehhez sajnos nem tudok sokat hozzáfűzni, mert sosem rendelkeztem hivatalos 'tanuló kittel' vagy eval board-dal. Egy akkoriban jónak számító magyar nyelvű jegyzettel (Madarász L.) kezdtem, aztán jöttek a lehetőleg egyszerű nyelvű - basic, néha egy kevés beágyazott assembly - fordítók és a kisebb 8-bites (esetemben PIC, de természetesen ez lehet egyéni preferencia szerint akármi más is) kontrollerek adatlapjai, aztán hajrá. Egy mai jobb fordító, például a MikroElektronika termékei egy rakás példaprogramot, nagyon jó help-eket és azokhoz tartozóan sok-sok áramköri részletrajzot tartalmaznak. Ugyan nem ingyenesek, de egy bizonyos kódméret eléréséig teljes értékű demóként használhatók a letölthető fordítóik, és ez sok esetben kezdő feladatokhoz, kisebb tárhellyel rendelkező kontrollerekhez - meg nagyobbakhoz is, csak azok nem teljesen kihasználhatóak ebben a formában - elegendő lehet. De ez itt eléggé offtopik.

(#6208) crucified


crucified
tag

Sziasztok, adott pár Siemens OP 177B mono DP TS, különböző alkalmazásokkal. Szeretném lementeni mindegyiket. Mindegyik ProfiBus-on keresztül csatlakozik a PLC-hez. Jelenleg mindegyik élesben megy. MPI kábelem és Siemens ProsSave-em van.

Mi a mentés menete (reboot a táp leválasztásával és újbóli csatlakozásával, Control fül, etc)? Mit tudok vele elrontani, ha valamit nem jól csinálok (értelemszerűen a Backup fület használva csak).

Köszönöm előre is.

Üdv.

(#6209) Miertvansote


Miertvansote
tag

Sziasztok!

Egy kicsit lehet eltér a témától de gyanítom azért sokaknak ismerős lesz. Eplanban szeretnék létrehozni egy sablon fájlt aztán elkezdni a gyakorlást rajta. Tud valaki nekem ebben segíteni előre is köszönöm.

(#6210) BG*


BG*
csendes tag

Üdv!

Tia Portal-ban (V13) ha több plc van egy project-ben, Profinettel összekötve, mi a legegyszerűbb módja hogy az egyik PLC változóját lássa a másik?

BG

(#6211) rsf válasza BG* (#6210) üzenetére


rsf
senior tag

PUT/GET :)
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6212) Mazsika válasza BG* (#6210) üzenetére


Mazsika
őstag

Szia.

Get-put utasításokkal meg lehet oldani, talán az a legegyszerűbb két 1200 között. Itt találsz egy egyszerű leírást is! ;)

Üdv.!

D

Szerk.: picit elkéstem... :DDD

[ Szerkesztve ]

Dáccsika

(#6213) ghoul_ válasza BG* (#6210) üzenetére


ghoul_
csendes tag

Ha van egy kicsivel több időd és szereted az újabb dolgokat, akkor tudom ajánlani az i-device kommunikációt :) nem sokkal bonyolultabb és már az s7-300as széria is támogatta.

(#6214) tibi-d


tibi-d
tag

Sziasztok!
Ha tudnátok segíteni abban, hogy hogyan tudok egy S7-300-313C PLC-ben egy 20 karakteres STRING változót, egy másik hasonló változóba másolni. A bájtonkénti mozgatást el szeretném kerülni. A helpet átböngésztem, de használható infót nem találtam. Esetleg milyen címszavakkal keressek a neten?
Köszi!

(#6215) rsf válasza tibi-d (#6214) üzenetére


rsf
senior tag

SFC21(FILL) :)
Üdv.

[ Szerkesztve ]

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6216) tibi-d válasza rsf (#6215) üzenetére


tibi-d
tag

Köszi. Ha leírnád a pontos szintaktikáját, megköszönném, mert már próbáltam a helpben leírtak szerint, de a célterületen nem jelent meg a kívánt karaktersorozat. Egy DB blokkon belül deklarált egyik 20 elemű STRING adatot kéne egy másik 20 elemű STRING-be másolni.

(#6217) tibi-d


tibi-d
tag

Ha segít, a hibakód (W#16#8329)

(#6218) tibi-d


tibi-d
tag

Annyit elértem, hogy a hibakód "0", de az eredmény még mindig nincs a célterületen.

(#6219) rsf válasza tibi-d (#6216) üzenetére


rsf
senior tag

Az ANY Adattipussal kell tisztában lenni.
Pl:

CALL SFC 21
BVAL :=P#DB100.DBX0.0 BYTE 28
RET_VAL:=#RetVal_SFC21
BLK :=P#DB200.DBX358.0 BYTE 28

Ez DB100.DBX0.0-tól másol 28Byte-ot DB200.DBX358.0-tól kezdődő területre.
Ha az adat string akkor az másolás után is az marad!
Persze a forrás és a cél területnek egyezőnek kell lennie.
Üdv.

[ Szerkesztve ]

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6220) tibi-d válasza rsf (#6219) üzenetére


tibi-d
tag

Köszi, holnap kipróbálom.

(#6221) Szirty válasza tibi-d (#6216) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz tibi-d!

Én az SFC20 (BLKMOV)-ot javaslom.

Könnyebbséget jelent ebben az esetben hogy stringből stringbe kell másolni, hogy szimbolikusan is megadhatod a címeket.
Feltéve persze ha stringnek deklaráltad a DB-ben azt a két stringet.
Írok egy példát:

Így néz ki a DB, amiben a két 20 karakter hosszú string van:

Itt mindenféle egyéb, jelen kérdés szempontjából lényegtelen dolog is van, de azt akartam hogy ne kizárólag csak a két string legyen a DB blokkban.

Így néz ki a másolás:

Persze megadhatod a közvetlen címet is, ami itt a forrás (SRCBLK) tekintetében DB1.DBX26.0 BYTE 22 lenne, a cél (DSTBLK) meg DB1.DBX60.0 BYTE 22.
A lényeg, hogy ha így adod meg, akkor tudnod kell, hogy a string 2 byttal hosszabb mint amennyi karaktert tud tárolni, m ert az első byte magadja a string hosszát, a második byte pedig hogy hány értékes karakter van benne.

Itt látható a két string tatalma az SFC20 végrehajtása után.

rsf megoldása is jó, a másolás FILL hívással is működik, de ott megadható a forrásnál kisebb vagy nagyobb méretű célterület ami itt (ennél a feladatnál) kavarodást okozhat.

[ Szerkesztve ]

(#6222) tibi-d válasza Szirty (#6221) üzenetére


tibi-d
tag

Szia!
Próbáltam mind a két verziót, de ott hibáztam, hogy a kimeneti cél változó után nem adtam meg a hosszt. Arra gondoltam, hogy ezt automatikusan tudja a blokk. Holnap férek hozzá a PLC-hez, kipróbálom mindkét verziót.
Ha megkérdezhetem a honlapodnak lesz folytatása?

(#6223) Szirty válasza tibi-d (#6222) üzenetére


Szirty
őstag

"Arra gondoltam, hogy ezt automatikusan tudja a blokk"

Ha szimbolikusan adod meg a string nevét, akkor tudja.

"Ha megkérdezhetem a honlapodnak lesz folytatása?"

Jelen állás szerint sajnos úgy áll a dolog, hogy Rest In Peace (RIP). Meghalt, feladtam...

[ Szerkesztve ]

(#6224) Mazsika válasza Szirty (#6223) üzenetére


Mazsika
őstag

Ha így tudom, egy mentést csináltam volna az oldaladról... :(

Dáccsika

(#6225) tibi-d válasza Szirty (#6223) üzenetére


tibi-d
tag

Mindkét verzió működik, köszi a segítséget.

(#6226) rsf válasza tibi-d (#6225) üzenetére


rsf
senior tag

A FILL-el anno én 3 egymás utáni stringet másoltam.
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6227) rsf válasza Szirty (#6223) üzenetére


rsf
senior tag

Most komolyan meghalt az oldalad?
A régi anyagok sem lesznek elérhetők?
Pedig hiánypótló volt.
Támogatom az oldal fenntartási költségének az összedobását, lennénk rá elegen szerintem.
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6228) tibi-d


tibi-d
tag

Van-e arra lehetőség, hogy a COROS OP25 megjegyezze (vagy a PLC), az utolsó 10 bejelentkezési PASSWORD-t, amit egy képernyőn meg is lehet jeleníteni. Vagy kell készíteni egy egyedi bejelentkezési képernyőt, ahol egy beviteli mezőbe írt szám alapján lehet eldönteni a további teendőket.
Köszi

(#6229) Szirty válasza tibi-d (#6228) üzenetére


Szirty
őstag

Magát a jelszót akarod eltárolni amit bejelentkezéskor beírt?
Vagy inkább az érdekel visszamenőleg, hogy kik jelentkeztek be?

(#6230) tibi-d válasza Szirty (#6229) üzenetére


tibi-d
tag

Az utóbbi érdekelne, hogy ki az utolsó 10 bejelentkező, és ezt egy képernyőn meg is lehessen nézni. Természetesen csak az arra jogosult, aki egyben az első is a listában.

(#6231) tibi-d


tibi-d
tag

Van-e arra valamilyen trükk, hogy a kijelző programfeltöltés után ne felejtse el a beírt jelszavakat, vagy valahonnan azt is fel lehessen tölteni. 25-30 felhasználó esetén mindig újraírni a listát, az egy rémálom.

(#6232) BG*


BG*
csendes tag

Üdv!

A következő esettel találkozott-e már valaki:

Átadtunk egy gépet k.b. 1 évvel ezelőtt. S7-1200-as PLC és KTP700 Basic HMI-vel.
Bizonyos paraméterek felhasználói szinthez vannak kötve. Már másodszor történt meg hogy nem tudták átírni a paramétereket, hiába írták be a kódit, nem engedte megváltoztatni. Előző alkalommal csak újra letöltöttem a HMI programját és jó lett. Fél év eltelte után megint előjött a hiba.
Megnéztem, be is lép a kóddal, a megfelelő felhasználó marad belépve, de az átírást mégsem engedi.
A program újra letöltése után megint jó. Más nem nyúlt a programhoz.

Másnál előfordult már ilyen?

BG

(#6233) tibi-d


tibi-d
tag

Első körben Szirty (6228) első felvetésével is kiegyeznék, mert akkor a PLC el tudná tárolni az utolsó 10 jelszót. Ha ez sem megoldható, akkor létrehozok egy adatbázist a jelszókkal, nevekkel, jogosultsági szintekkel, és a PLC mondaná meg az OP25-nek, hogy milyen szint van érvényben, ha ez kivitelezhető.

(#6234) ghoul_ válasza BG* (#6232) üzenetére


ghoul_
csendes tag

Szia,

Milyen projekt WinCC vagy már TIA? Nem lehet, hogy csak a panelnél ragad be valami? Ilyen esetben ha újraindítod a panelt, tápfesz le-fel, akkor a megmarad a probléma? (tudom, hogy csak félévente jön elő) Mivel újra letöltötted a panelt, olyan mintha újraindítottad volna. Panelen esetleg OS update próba?

(#6235) Miertvansote


Miertvansote
tag

Helotok!

Pár napja írtam, hogy valaki tudna segíteni, az Eplan sablon létrehozásában. Sokan nem jelentkeztetek eddig (Senki :D ). Szóval esetleg ha most valaki olyan észreveszi aki ért hozzá, tudna e segíteni benne, Vagy ha itt nem talán van ehhez kifejezetten fórum. Akkor légyszi osszátok már meg velem, köszönöm.

Üdv.

(#6236) byte-by válasza Miertvansote (#6235) üzenetére


byte-by
tag

halo

ezt azért írom, mert volt nekem is amihez nem szólt hozzá senki.
itt csak azt adom meg én hogyan fórumozok.
nem mindennap nézem meg , de ha megnézem akkor természetesen igyekszem vissza is olvasni.
ha nem, szólok hozzá annak több oka is lehet.(tapasztalat, relevancia, stb.)

a Te esetedben én pl. az Eplan-ban nem tudok segíteni, nem használom.
de nincs értelme kiírni, hogy " ebben én nem tudok segíteni".

de biztos vagyok benne , hogy olvasták mások is a felvetésed.
ha nincs válasz az nyilván nem személyes.

(#6237) Mazsika válasza Miertvansote (#6235) üzenetére


Mazsika
őstag

Szia,

én használok eplant, de sablonokkal nem foglalkoztam, mire gondolsz hátha tudok segíteni!

Dáccsika

(#6238) Mazsika válasza BG* (#6232) üzenetére


Mazsika
őstag

szia,

ilyen problémánk nekünk is volt, bár régi touch panelekbe, wincc flex-el programozva. bizonyos időközönként (fél év, 1 év) nem engedett be a jelszavakkal. (mikor valamit állítani kellett akkor derült ki hogy nem is jó, egy új letöltéssel, megint jó lett) de nem jöttem rá igazából mi lehet a baj. és lassan kopnak is kifelé azok a "régi" panelek...

Dáccsika

(#6239) tibi-d


tibi-d
tag

COROS OP25 kijelzőn hogy lehet egy beviteli mezőt láthatatlanná tenni. Gondolok arra, hogy beíráskor ne jelenjenek meg a karakterek.

(#6240) csasaKKP


csasaKKP
senior tag

Sziasztok!

Juj, de jó, hogy van ilyen topic. IEC 61508 és IEC 61511 szabványokhoz, illetve F-es (Fail-safe) Siemens PLC-kről keresek dokumentációkat magyar, angol és/vagy német nyelven. Ha esetleg van valakinek jó kis összefoglaló vagy részletes doksija, stb., ne tartsátok magatokban.

Köszönöm. :R

Szerk.: Distributed Safety és Safety Matrix doksikat is szívesen fogadok. :R

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#6241) Miertvansote válasza byte-by (#6236) üzenetére


Miertvansote
tag

helo

Sajnálom, ha rosszul fogalmaztam, amikor írtam már késő volt számomra, fáradt voltam. Semmi személyesre nem gondoltam én sem. Természetesen én sem voltam mérges vagy bármi egyéb... csak arra gondoltam, hogy aki ért hozzá esetleg átsiklott rajta, és leírom még egyszer, plusz amikor az első ilyen kérdésemet kiraktam beállítottam, hogy off topic ezért is gondoltam hogy elküldöm inkább úgy is, hogy a témába vág mert akkor nem halványan mutatja, ezt pedig csak saját magamból kiindulva hajlmos vagyok az offtopicos témákat tovább görgetni. :D Így úgy gondoltam talán így nagyobb esély van rá. :D

Béke.

Üdv.

(#6242) aky01 válasza Szirty (#6223) üzenetére


aky01
tag

"Jelen állás szerint sajnos úgy áll a dolog, hogy Rest In Peace (RIP). Meghalt, feladtam..."

Sajnálattal hallom, hogy megszüntetted az oldalt.
Nem gondolkoztál abban, hogy esetleg támogatásokból tovább működteted?
Nem arra gondolok, hogy rendszeresen frissítenéd a tartalmat, de a már meglévő anyag is hatalmas segítség mind kezdő és haladó programozóknak.
Biztos vagyok benne, hogy secperc alatt összedobnánk itt a fórumon az összeget egy tárhelyre?

(#6243) tibi-d


tibi-d
tag

A korábban felvetett problémámra érkezett kommentekből az derül ki, hogy erre a szituációra még a hardver gyártók sem gondoltak. A bejelentkezéskor beírt Login jelszó nem, csak a szerkesztéskor hozzáadott jelszó nyerhető ki. A jogosultsági szint is kinyerhető a kijelzőből, de visszafelé már nem igaz. Egyedüli megoldás lehetne a billentyű leütések figyelése, értelmezése, feldolgozása. Ez 4-8 karakter, és 40-50 felhasználó esetén reménytelen vállalkozás. Az sem sokkal egyszerűbb feladat, ha magunk írunk egy jelszókezelő rutint a PLC-be, és az adatokat csak megjelenítjük a kijelzőn. Eddig ennyit sikerült kiderítenem. A beviteli mezőbe írt karakterek láthatatlanná tétele még mindig érdekelne, mert sem az elfedése, sem a karakter kifehérítése nem hozott eredményt.

(#6244) Szirty válasza tibi-d (#6243) üzenetére


Szirty
őstag

Szerintem erősen feszegeted az OP25 képességének határait.
Egyszerűen nem tud ilyet.
Windows-os paneleknél van GetPassword, meg ExportImportUserAdministration funkció ami neked ide kellene...

(#6245) tibi-d válasza Szirty (#6244) üzenetére


tibi-d
tag

Tökéletesen igazad van, de azt szokták mondani, hogy abból kell főzni ami van. Álmodhatnék a legmodernebb kijelzőről, de ha nem veszik meg több 100e forintért, hiába minden. Legfeljebb azt mondom, hogy ezeket az igényeket nem lehet megcsinálni. De engem olyan fából faragtak, hogyha egy problémával találkozok, addig nem nyugszok, míg a sokadik kudarc rá nem ébreszt, hogy már nem éri meg a befektetett munka a várható eredményt. Jelen esetben az a szerencse, hogy a legtöbb funkció a legalacsonyabb bejelentkezési szinttel elérhető, csak a loggolt adatok, és beállítási paraméterek vannak magasabb szinthez rendelve. Valószínűleg magam fogom megírni a jelszókezelő rutint. Amikor meg beírják a jelszót, takarják le a kijelzőt. Helyes jelszó esetén úgyis átvált egy másik képernyőre. Köszönöm az eddigi segítségeket, ha elakadok, jelentkezem.

(#6246) Szirty válasza tibi-d (#6245) üzenetére


Szirty
őstag

Természetesen ki kell hozni a legjobbat abból ami van. Amíg a befektetés nem kerül többe mint amennyit az eredmény nyújt.

Sajnos a kívánalmak, amik "felülről" jönnek sokszor túllövik a lehetőségeket.
Legyen olcsó készüljön el gyorsan és mindent tudjon.

Ez épp annak a háromszögnek a három csúcsa, amin belül manőverezhetünk.
(Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik, ön ebből kettőt választhat)

"azt szokták mondani, hogy abból kell főzni ami van."

Azt szokták válaszolni, hogy azt főzünk amit lehet abból ami van... :)

(#6247) dodi54


dodi54
újonc

Szeretném a segitségeteket kérni.
adott egy plc/ unitronics/ 1 bemenetről kell
2 db szivattyut inditani..
Ha leáll az 1 szivattyú, 2es induljon.
felválva kell hogy üzemeljenek.
Erről kellene létradiagram.
köszi

(#6248) Szirty válasza dodi54 (#6247) üzenetére


Szirty
őstag

Üdv!

Ennél azért több infó kell!
A kimenet funkciója világos (ha jól gondolom:
1. 1-es szivattyú
2. 2-es szivattyú

Vagy az egyik szivattyú üzemel, vagy a másik. Ez is világos. Tehát egyszerre sosem.
De az egyik mindig?
Mitől függ, hogy mikor/meddig melyik üzemel?

A bemenet állapotától?
Mi pontosan a bemenet szerepe?

Ha a bemenet =1 akkor megy az egyik szivattyú, ha a bemenet=0 akkor megy a másik szivattyú?
Ehhez nem kell PLC :)

(#6249) kope20 válasza dodi54 (#6247) üzenetére


kope20
újonc

Csak egy db váltóérintkezős relé és kész.

(#6250) DasBoot


DasBoot
aktív tag

Üdvözlet! Nagyon, nagyon, nagyon gyors segítséget kérek! Egy Allen-Bradley RSLinx softverre lenne szükségem, azonnal. Elnézést, hogy hogy türelmetlen vagyok, de tényleg kellene. Sajnos a sajátom "elveszett". Szinte most kellene. Köszönöm szépen. Üdv.: Joe

LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.