Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#5951) Szirty válasza kemeny76 (#5950) üzenetére


Szirty
őstag

Ha 10 DINT a teljes listád, akkor a léptetéshez 9 DINT-et mozgass ne 10-et (mivel az utolsót nem mozgatod, az vész el).

(#5952) Szirty válasza kemeny76 (#5950) üzenetére


Szirty
őstag

Egyébként ha idetennéd az illető kódrészletet (a két BLKMOV-ot a paramétereivel)
A TEMP változódeklarációs részt és a DB804-et, akkor a tippeknél hatékonyabban tudnék segíteni.

(#5953) kemeny76 válasza Szirty (#5952) üzenetére


kemeny76
csendes tag

Köszönöm a gyors választ.

Megváltoztattam a két DINT értékét 9-re de így is csak a DBD4-re másol.
Itt vannak a képek:
http://prohardver.hu/muvelet/tag_kep/karbantart.php?id=1719284
http://prohardver.hu/muvelet/tag_kep/karbantart.php?id=1719282

[ Szerkesztve ]

(#5954) Szirty válasza kemeny76 (#5953) üzenetére


Szirty
őstag

Illeszd be ide a képet inkább, mert így a link a "HIBA: Nincs jogosultságod ehhez a művelethez!" üzenethez vezet!

(#5955) Szirty válasza kemeny76 (#5953) üzenetére


Szirty
őstag

Még a képeket nem láttam, de a TEMP változód hogy néz ki? Az egy DINT?
Mert ehhez annak egy 9 elemű DINT array.nek kell lennie!

(#5956) kemeny76 válasza Szirty (#5954) üzenetére


kemeny76
csendes tag

Elnézést remélem így megy:

(#5957) Szirty válasza kemeny76 (#5956) üzenetére


Szirty
őstag

Igen az van, amit írtam.
9 dintet akarsz egy dintbe másolni (TEMP). Azért csak az elsőt teszi bele, mert csak az fér el.

A TEMP változót így deklaráld:

(#5958) kemeny76 válasza Szirty (#5957) üzenetére


kemeny76
csendes tag

Nagyon köszönöm a segítséget. Így jó lett. :R

(#5959) Maki85


Maki85
újonc

Sziaszok!

Eléggé kezdő vagyok, kérnék tőletek egy kis segítséget. GRAPH-ban szeretnék csinálni egy egyszerű lefutó vezérlést. Az nem világos nekem hogy ilyenkor egyszerre mindig csak egy lépés lesz aktív, az amelyiknél tart a szekvencia, akkor is ha amúgy több transition feltétele teljesül, vagy azt nekem kell megoldanom (pl lépés engedélyező merker bitek set-resetelésével) hogy egyszerre csak egy transition teljesüljön és egy step legyen aktív?

Köszönöm előre is, Üdv: Gábor

(#5960) And


And
veterán

Üdv,
Step7-es kérdés: mi az értelme ennek a - konkrét programból származó - szekvenciának?

A Q 1.4
A(
A DB101.DBX 312.2
A DB101.DBX 312.3
A I 0.1
A I 1.3
A I 3.6
A I 4.0
O
A DB15.DBX 1.3
)
= Q 1.4

Arra gondolok, hogy mi a trükkje a Q1.4 kimenet vezérlésének, mikor a feltételek között logikai ÉS kapcsolatban van önmagával?

(#5961) Szirty válasza And (#5960) üzenetére


Szirty
őstag

Helló!

Hát ennyiből nehéz megmondani mi lehetett az alkotó szándéka ezzel.
De ha az A( ....) közötti feltételsor teljesül és a programban valahol máshol van pl. egy S Q1.4, akkor a Q1.4 bekapcsol és úgy is marad amíg A( ....) közötti feltételsor eredménye TRUE...

(#5962) And válasza Szirty (#5961) üzenetére


And
veterán

Hali,
Gondoltam, hogy van benne valami fortély, már azon felül, hogy valahol máshol piszkálják az adott kimenetet, ami a keresztreferencia szerint amúgy nem áll fenn. Ez a kimeneteket író egyetlen blokk egyik network-részlete, a kimenet csak itt íródik. Olyan rejtett felhasználói programblokkok sincsenek, amelyekre a keresztreferencia ne látna rá. Ráadásul minden egyes DO vezérlése hasonlóan néz ki, és ennél az összes feltétel (reteszelő inputok és DBX-ben tárolt határérték-bitek) ismert - na nem a programból, az szokás szerint mentes a szimbólumnevektől és a kommentektől. Ez és a többi hasonló kimenetek természetesen mind működik, csak az nem tiszta, hogyan.

(#5963) Szirty válasza And (#5962) üzenetére


Szirty
őstag

A keresztreferencia csak abszolút címzést talál meg.

Sajnos nem tudom megmondani ebből az egy network részletből hogyan működik az egész program...

(#5964) And válasza Szirty (#5963) üzenetére


And
veterán

Oké, ez nem is volt elvárás ;). Valahol egy eldugott indirekt címzés lehet akár a bűnös? Mondjuk nem tudom, mennyire megszokott ez fizikai kimeneteknél S7-fronton: eddig elég jól körülhatárolt logikát láttam csak kimenetek írásánál, főleg hogy logikailag nem túl sok közük van egymáshoz a szomszédos kimeneteknek, és több nem használt tartalék is van össze-vissza az adott csoportban / kártyán. Tény, hogy S7-ben annyira nem vagyok otthon, meg ezt amúgy is olaszok írták ;].

(#5965) Mazsika válasza And (#5960) üzenetére


Mazsika
őstag

Ehhez a programhoz van valamilyen kezelőpanel? Lehet, hogy onnan van még manipulálva a kimenet. Màshogy nem nagyon értelmes ez a kód. (Esetleg még valami indirekt címzés adhat értelmet az egésznek...)

Dáccsika

(#5966) And válasza Mazsika (#5965) üzenetére


And
veterán

Igen, van kezelői terminál a vezérelt gépnél. De az egy Profibus DP-s kliens eszköz, nem Siemens gyártmány, és kizárólag DB-területeken át kommunikál a PLC-vel. A kódrészletben látható DB101-ben tárolt bitek például közvetlenül a saját címükön (word-ként) jutnak el a HMI-hez, ahol ki vannak animálva. Az input bitek (ezek is megjelennek a HMI-n) szintén egy DB-n keresztül vannak átadva. Tehát a HMI közvetlenül PLC I/O-területet nem tud írni / olvasni.

(#5967) Szirty válasza And (#5964) üzenetére


Szirty
őstag

Helló!

"ezt amúgy is olaszok írták"

Nem tartozik szorosan a kérdéshez és teljes mértékben szubjektív dolog, de az olaszok sok "érdekes" dologra képesek.
Gyakran találkozok olasz gépekkel (főleg Omron és Siemens vezérlőket használnak ezekben).
Rendkívül jellemző rájuk (szerintem) hogy a géphez igyekeznek a lehető legkevesebb hasznos információt adni. Ha mégis adnak, akkor az félreérthető több értelmű és elnagyolt. S7-re mindent STL-ben csinálnak meg.
Alacsony szintű módszer lévén ott lehet kormolni durván.

Néhány példa:
- Egyetlen networkbe teszik a blokk teljes programját. Így némely blokkban gigászi STL kód lesz egy networkben. Rendkívül élvezetes, mert a fejlesztői környezet már megnyitni sem tudja. Azaz megnyitja, de közli hogy a sorok száma meghaladja a limitet, ezért nem biztos hogy az egész megjelenik

- Az egy network minden blokk szisztematika akkor is tud kéjes örömöt okozni (főleg S5 esetében) ha a blokk nem haladja meg a limitet. Ez a kéj keresésnél tölti el az embert. Az xref megtalálja ugyan a bitet, de csak azt mondja meg melyik bolygón (blokk) és melyik kontinensen (network) van. Így a kilométeres (6-8 oldalas) STL kódban már kézzel nekem kell lapozgatva keresni.

- Nem adnak forrásprogramot a gép mellé (szinte soha). Külön utólagos kérésre sem.
Bár a programot konkrétan jelszóval jellemzően nem védik, de így a gépről letöltött megjegyzésektől, szimbólumoktól és struktúradefinícióktól mentes bittengerben kell kotorászni. Aki látott már S7-en olyan DB
blokkot, amit UDT struktúrával hoztak létre és UDT nélkül STAT1, STAT2... stb-vel van tele az tudja miről is beszélek.

- Tesznek egy interfészt/modemet a gépbe hogy távelérhető legyen, aztán ha a géppel baj van majd ők segítenek. Vagy nem. De valamelyik biztos.
Elég "vicces" amikor egy 24 órában termelő gép leállása miatt vasárnap csörgetnek egy olasz telefonszámot amit nem vesz fel senki, mert akkor épp nem dolgoznak. De ha valamikor felveszik és segítenek, akkor jön a pár száz (vagy ezer) eurós számla is.

- Imádják a legkülönbözőbb célú saját (olasz) elektronikus kütyükkel telerakni a gépeket. Legyen az frekvenciaváltó SSR, fűtésvezérlő, HMI, encoder stb. Főleg régebbi gyártású gépeknél vicces, amikor az 1990-es gyártású RS422-n kommunikáló akármilyen egyedi olasz vezérlő tönkremegy, de a garázscég amelyik gyártotta már 20 éve nem is létezik. A neten nem hogy doksit a kütyühöz, de a céget magát sem lehet megtalálni. A legjobb amikor azt a nevet felvette egy másik cég, amelyik a divatszakmában érdekelt. Különösképp szeretnek egyedi HMI eszközöket gyártani.

- Nem tudom hogy mennyire jellemző csak rájuk, de olyannal is találkoztam már, amikor egy 25 éves gép azért állt le, mert volt benne egy ciklus számláló, ami ha elér egy meghatározott értéket, akkor a gép automata működését letiltja, a HMI-n pedig megjeleníti a cég logóját a telefonszámmal ahonnan nem lehet kimozdítani. Na ezt bizony már igazán övön alulinak éreztem. Bár még mindig bele lehetne magyarázni, hogy a karbantartási ciklus érkezett el. Hogy ezt a HMI segítségével nem közölte az más kérdés, meg az is, hogy 25 év az 25 év, ami a standard garancia időn azért eléggé túlmutat...

Elnézést ha valaki túl hosszúak találja az ömlengésem, egyáltalán nem panaszkodni akartam, csak "beszélgetünk"...

[ Szerkesztve ]

(#5968) Szirty válasza And (#5964) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz!

"Mondjuk nem tudom, mennyire megszokott ez fizikai kimeneteknél S7-fronton"

Én nem tudom (tényleg) mi a helyzet abban a programban, de nem érdemes látatlanul olyan prekoncepciókkal élni hogy mi szokás és mi nem.
Nincsenek tabuk, jó és rossz megoldások vannak meg ajánlások és célok, meg jól és rosszul működő programok.

Nálunk pl. üzemel olyan rendszer, ahol majdnem minden ki és bemenet (beleértve a digitális és analóg I/O-kat) indeirekt módon van címezve. A rendszerhez tartozik egy SCADA, amiben konfigurálható hogy mi mit csináljon és honnan szerezze az információt. Tehát a SCADA-ban lehet beállítani a konkrét I/O címeket, a PLC programban meg egy blokk foglalkozik azzal, hogy az ott beállított címet írja és olvassa.

[ Szerkesztve ]

(#5969) And válasza Szirty (#5967) üzenetére


And
veterán

"[..] az olaszok sok "érdekes" dologra képesek."
Ja, természetesen nem szeretnék általánosítani, de elég vegyes tapasztalataim vannak a témában.
"Rendkívül jellemző rájuk (szerintem) hogy a géphez igyekeznek a lehető legkevesebb hasznos információt adni."
Úgy tűnik, hogy mi akkor azért részben jobb helyzetben vagyunk, mert ez vegyipar, illetve annak egy speciális területe. A lényeg, hogy a gyártó berendezés és minden elektromos csingilingi, amit rászereltek vagy a közelében van (műszerezés, hajtások, szelepek, HMI, stb.), az mind robbanásveszélyes térségben, gyártócsarnokban helyezkedik el. Ezek az eszközök nem lehetnek akármilyenek, csak minősített, adott veszélyességi zónának megfelelő Rb-s gyártmányok, illetve a vezérlőszekrény ezekhez kapcsoló berendezései (pl. gyújtószikramentes leválasztók) is hasonló elvek mentén kerülnek kiválasztásra. Ezért ha megnézzük a PLC-hez kapcsolódó terepi műszereket vagy magát a vezérlőszekrényt, akkor mifelénk szinte berendezéstől függetlenül ugyanazon kevés számú gyártó termékeivel találkozhatunk: Pepperl+Fuchs, Endress+Hauser (meg ABB, Siemens, Vega, Krohne, ..), helyi szerelésnél Datcon és társai, a PLC (készen, külföldről beszerzett gépek esetén) szinte mindig Siemens, a HMI pedig Bartec / Stahl. Akadnak persze mindenhol egzotikus dolgok, de jelentős részük ezekből áll. A dokumentáció is elég bőséges elvileg, de az kell, mert ezeket a gépeket nem lehet egy valag doksi nélkül csak úgy átadni, újabban szinte minden második-harmadik hétre jut valamilyen hatósági ellenőrzés. Ok, nem egy atomerőmű vagy NASA, de azért papírok - anyagbizonylatok, Rb-s dokumentációk, villamos-műszeres rajzok, kalibrálási papírok, beüzemelési tesztek, működéi leírás, akármi - nélkül nem lehet meglenni.
A PLC / HMI szoftveres része viszont sok esetben mostohagyereknek számít, átadott programok és projektfájlok az ilyen berendezések többségénél nincsenek, főleg a régebben ( >10 éve) telepített gépek esetén, mivel akkoriban nem igazán tartották ezt olyan fontosnak a beruházók, a felhasználó üzemrészek meg még kevésbé, ott helyben nem szokás ilyenekkel foglalkozni. Úgyhogy a kommentek és szimbólumok nélküli PLC-programok turkálása lassan mindennapossá válik, rengeteg idő megy el apróbb módosítások előkészítésével vagy hibakereséssel. A gyártók hozzáállása is igen változatos az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, a 'tessék, itt van'-tól elkezdve a megszűnt / beolvadt cégeken és a 'már nincs meg, de van az a pénz, amiért szívesen segítünk' felfogáson át a 'nem adjuk'-ig, vagy a sima lepattintásig, ha kiderül, hogy nem új berendezések után érdeklődünk. A legutóbbi, olasz céggel kapcsolatos tapasztalatunk a lepattintás volt, szerencsére a közelmúltban volt is alkalmam finoman a fejükre olvasni ezt a tényt, amikor üzemeltetési tapasztalatokról meg hasonlókról érdeklődtek, nyilván új üzlet reményében :U.
"Én nem tudom (tényleg) mi a helyzet abban a programban, de nem érdemes látatlanul olyan prekoncepciókkal élni hogy mi szokás és mi nem."
Ennek az előzményét csak azért írtam, mert speciel az olasz eredetű PLC-vezérlésű berendezéseink az egyszerűbbek közé tartoznak, relatív kevés I/O-val és kisebb vezérlőprogramokkal. Ezek programjait nem szokták agyon bonyolítani, ha lennének bennük megjegyzések és szimbólumok, még kevés gyakorlattal is el lehetne igazodni bennük. Volt, hogy a módosításhoz szükséges blokkokat elkezdtem szimbólumozni, de iszonyú macera volt, sok esetben a HMI-ről letöltött és helyreállítható projekt és a fizikai I/O-lista alapján haladva. Kaptunk már olaszoktól is forrásprogramot, de csak addig örültünk neki, amíg bele nem néztünk: megjegyzések és magyarázatok olaszul, blokknevek olaszul, még a HMI tag-ek kifejtése is olasz nyelven volt :D.

(#5970) Szirty válasza And (#5969) üzenetére


Szirty
őstag

"ezeket a gépeket nem lehet egy valag doksi nélkül csak úgy átadni, újabban szinte minden második-harmadik hétre jut valamilyen hatósági ellenőrzés"

Egy dolog a megfelelőségekkel, hatósági engedélyekkel, foglalkozó doksi ezer mérnök aláírásával, átadási és mérési jegyzőkönyv hegyek, annak semmi köze az üzemeltetéshez működéshez hibakereséshez, gyakorlati alkalmazáshoz. Nem mondom hogy nem szükséges, de köze akkor sincs hozzá, teljesen más történet.

"A PLC / HMI szoftveres része viszont sok esetben mostohagyereknek számít"

Igen erről beszéltem.

"Volt, hogy a módosításhoz szükséges blokkokat elkezdtem szimbólumozni, de iszonyú macera volt, sok esetben a HMI-ről letöltött és helyreállítható projekt és a fizikai I/O-lista alapján haladva."

Ugyanabba a klubba járunk :)

"Kaptunk már olaszoktól is forrásprogramot, de csak addig örültünk neki, amíg bele nem néztünk: megjegyzések és magyarázatok olaszul, blokknevek olaszul, még a HMI tag-ek kifejtése is olasz nyelven volt"

Igen, de azzal meg lehet birkózni. Nagyobb esélyeket ad mint ha az se lenne.

(#5971) byte-by válasza Szirty (#5970) üzenetére


byte-by
tag

érdekes dolog a forráskód.
csak egy (tragi)komikus részlet...:

gigaprojekt-gépsorbeszerzés ,távolkeleti barátaink rendkívül segítőkészek és barátságosak voltak.
omron környezet, a programok abszolút hozzáférhetők, felkommentezve , doksi hegyek,stb.

csak sajnos minden kisszék-hóember-ajtó-ablak-létra formában.(egyesek szerint csirkeláb üzem)

csak a HMI-n volt két nyelv az eredeti és az angol, mivel a látható visszajelzésnél elvárás volt, a plc programban nem.
ráadásul a felszerelt hmi-k nem is igen voltak bevezetve az európai piacra, de szoftver volt hozzá, ráadásul ingyenes.

ráadásul ha a laptop terület és nyelv beállításait nem állítom át, azonnal krix-krax lesz a kommentből.
az már csak hab a tortán, hogy ha ne adj Isten módosítok a felügyeleti beállítás megváltoztatása nélkül, a plc azonnal error-t jelez rátöltés után, főleg mivel sok az auto címzés.
veszélyes játék.
jelenleg én már a mnemonic font-nál is csak a @mdjpn gothic beállítást használom.
a gáz az ha olyan európa programot kell használnom amiben van ékezet, (pl. esetleg honfitársunk :) )
mert akkor meg úgy jelezhet compile hibát, persze át kell állítani a területi beállításokat.

[ Szerkesztve ]

(#5972) Tankos_G válasza Szirty (#5949) üzenetére


Tankos_G
csendes tag

Kösz a segítséget, sikerült megoldanom! A programban rontottam el, nem a HMI felület volt a ludas! :)

(#5973) Tankos_G válasza Szirty (#5967) üzenetére


Tankos_G
csendes tag

Én eddig inkább csak hardveres dolgokkal foglalkoztam, de az olaszok azok borzalmasak.
Lemegy egy kismegszakító, HMI kiírja, hogy hiba. Nem jöttünk volna rá, nem megy a gép....:)
Rajzban lekövetem, keresem, sehol. Aztán meglett: az elektromos szekrénytől 2m -re a baromállat egy ki ABB dobozba bepakolta a cuccot, onnan vitte el 10m -re a fotocellákhoz a derótót. Tök logikus! :D

[ Szerkesztve ]

(#5974) Bazs87


Bazs87
tag

köszönöm az infókat, sikerült megoldanom a problémát!

Új kérdésem lenne:
Van egy CPU 1212C (6ES7 212-1AD30-0XB0), aminek az fw verziója 1.0.1
Mivel így se webserver se scl nem sok értelme van.

A gondom a következő:
TIA-ban szeretnek egy FW update-t eszközölni.

Az online diagnózisnál sajnos az funkciók alatt nem ajánlja fel az fw update lehetőségét, illetve a másik lehetőség a webserver lenne, de az sem kapcsolható az adott firmware-ből. (ha újabb verziószámot adok meg, akkor meg nem tudom a programot feltölteni, nem olyan mint az OP-k, h akkor automatikusan frissít)
Új SD kártyából csak 2 gigásunk van itt a cégnél (kicsit vékonyabb fekete siemens SD), a cpu viszont csak 1 megát fogadna be.

Ha jól látom utolsó megoldásom az SD fw update lenne, de ahhoz meg kicsi SD kellene.
Ha bárki tudna ebben tanácsot adni nagy segítség lenne!

Köszönettel:
Bazs87

(#5975) Szirty válasza Bazs87 (#5974) üzenetére


Szirty
őstag

Az én tanácsom az, hogy szerezni kell egy megfelelő SD kártyát és azzal elvégezni a frissítést.

(#5976) Bazs87


Bazs87
tag

teljesen igazat adok neked.

A probléma az, hogy a plc kerül 200 euróba, a kártya meg 300-ba.
Nem is értem miért van minden lezárva egy low-cost plc-ben. A firmware frissítés mindig alapfunkció.
3 perc melóért nem tudok/akarok kártyát venni.

Nem tudtok esetleg más megoldást?
2 gb-s kártyával nem lehet érdemes megpróbálni?

ha ez az 1200as ekkora gagyi, akkor asszem a hobby plc-s időknek leáldoztak. Marad munkának és visszatérek a mikrokontrollerekhez, ez így egy rossz vicc sajnos...:(

(#5977) soldi3r válasza Bazs87 (#5976) üzenetére


soldi3r
veterán

A Siemens sehol nem a jo arfekveserol hires.

E30 (oo=[][]=oo)

(#5978) rsf válasza soldi3r (#5977) üzenetére


rsf
senior tag

Hát nem de az 1200-as az egész kedvező árban van!
Én frissítettem már fw-t 1217-ben aminek hatására 125kB-ról 150kB-ra nőtt a belső memória mérete! :F
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#5979) Szirty válasza Bazs87 (#5976) üzenetére


Szirty
őstag

"3 perc melóért nem tudok/akarok kártyát venni."

Én nem mondtam hogy vegyél. Kérj kölcsön egyet!

"ha ez az 1200as ekkora gagyi, akkor asszem a hobby plc-s időknek leáldoztak."

Te tudod. De szerintem olyan hogy "hobby PLC-s" nem létezik.

(#5980) Bazs87 válasza Szirty (#5979) üzenetére


Bazs87
tag

hobby alatt azt értettem, hogy a tia olyan részeit fedezem fel amitől a vevők elzárkóznak. Pl scl, új string vagdosó funkciók, továbbá esetleges magán munkákhoz egy kis standard előkészítése, persze apróbb állomásoknak.

kérnék én kölcsön szívesen, de nem nagyon van kitől. Németországban vagyok, cégnél a 2 gb a legkisebb kártya:S

(#5981) Szirty válasza Bazs87 (#5980) üzenetére


Szirty
őstag

Egyébként az az MMC ami eleve benne van miért nem jó a művelethez? Kisebb mint 24 megás?

(#5982) albinolynx


albinolynx
őstag

Helló!

Kicsit ismerkedni szeretnék a plc világával. Grafcet módszert követem. Egyelőre egy siemens s7-200 plc-m van. Ebay-ről rendeltem hozzá egy további usb - rs 485 átalakítót: gyakorlatilag ezzel egyező

Kimenetei: A, B, gnd

Ez alapján szeretném csatlakoztatni a plc-hez: [link]

Szoftveres oldalról windows 7 x64 és simatic step 7 microwin 4.0.1 van feltelepítve.
Direkt 7-re telepítve nekem nem fut a simatic program. Az usb átalakítóval és virtualbox-ban futtatott xp + simatic párossal mennyi esélyem lehet a sikeres plc kommunikációra?

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#5983) Szirty válasza albinolynx (#5982) üzenetére


Szirty
őstag

Helló

A Micro/Win V4.0 SP9 működik Win7 64 biten! (V4.0.9.25)

(#5984) rhulp1991


rhulp1991
újonc

Sziasztok!

Szíves segítségeteket szeretném kérni egy munkámhoz. A feladat a következő: egy s7 1200 -as plc -én keresztül fogadom a beérkező mért értékeket, amiket egy pc -én szeretném regisztrálni, gyűjteni a mért adatokat idő szerint. A kapcsolat a pc és a plc között ethernet.

Nos a plc -s résszel úgy ahogy el boddogulnék TUSEND -esblokkokkal youtube-os videók alapján, de a pc -re írandó programmal lenne a fő probléma soha életemben nem írtam még adatgyűjtő programot.
Tudnátok ajánlani valami " alap, könnyebben elsajátítható nyelvet" vagy egyáltalán, hogyan kezdjem el az egészet. A legkönnyebb megoldás érdekelne, kezdő szintem révén. :)

Válaszokat előre is köszönöm!

(#5985) joci9 válasza Szirty (#5983) üzenetére


joci9
tag

SZia!

Én 32 bites 7esen használom, az a tapasztalat, a sima 485 átalakítóval nem mindig megy egyből.
De használható, második harmadikra mindig működ, és nem akad le.

üdv
J

(#5986) albinolynx válasza Szirty (#5983) üzenetére


albinolynx
őstag

Értem. Ez a leglényegtelenebb része a számomra. A többi fennmaradó kérdésben tudsz segíteni?

Esetleg vásárolnék kimondottan programozó kábelt is, ha van valakinek tapasztalata ebay-en árultakkal.

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#5987) Szirty válasza albinolynx (#5986) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz albinolynx!

"Értem. Ez a leglényegtelenebb része a számomra. A többi fennmaradó kérdésben tudsz segíteni?"

Értem. Nos én nem tudom mi a lényeges és lényegtelen neked, mert nem közölted.
De ezt nem is próbáltam mérlegelni.

Egyszerűen csak megpróbáltam segíteni a célod elérésében.
Ugyanis ha natív MicroWin-t használsz, akkor sem virtuális gépre nincs szükség, sem XP-re (legalábbis emiatt). Ezzel a felállással a többi kérdésre nem kell már válaszolni, mert azok egyszerűen fel sem merülnek.
Sajnálom ha ez a megoldás nem felel meg, azt már neked kell tudni miért.

Egyébként nem esélytelen virtuális gépből soros porttal kimenni fizikai interfészre (akár még USB-sre sem), de mivel ezt az összeállítást így ahogy leírtad még sosem próbáltam, nem írtam rá semmit.
Használtam már virtuális gépen S7 szoftvert, de az nem Virtualbox volt, hanem MS VM.
Van RS485 átalakítóm, de nem az Ebay-en vettem.
Használtam már virtuális gép alatt futó S7 programot, de az nem MicroWin volt, hanem Step7.
Használtam már virtuális gép alól host-ra dugott interfészt, de az nem RS485 átalakító volt, hanem PC adapter USB.

Részemről ezzel a válasszal kell beérned...

(#5988) albinolynx válasza Szirty (#5987) üzenetére


albinolynx
őstag

Kérlek, kezdjük újra a beszélgetést! Igen rosszul időzítettem... (magán jellegű okok) Elnézésed kérem!

Tehát nekem valamiért nem fut win 7 alatt a microwin. Külön szeretnék üzemeltetni gyakorláshoz egy régebbi gépet, amin xp és win7 x68 lesz telepítve. Ennek majd után járok.

A fő kérdés inkább arra vonatkozik, hogy ami leírásokban szerepelnek DIP kapcsolók ppi multi-master kábel esetén, hiányozni fognak vajon az elég egyszerű A, B, gnd kimenetű usb-rs485 átalakítónál?
Várhatok eredmény, ha a korábbi hozzászólásban közölt pinekhez egyszerűen csatlakoztatom a megfelelő kimeneteit az átalakítónak?

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#5989) Bazs87 válasza Szirty (#5981) üzenetére


Bazs87
tag

szia

az 1200-asnak van vmennyi belső memóriája, ezért nem kell bele tiás SD, max ha bővíteni szeretném max 1 megáig. A gondom, hogy ha még bővíteném is 1 megára, akkor is 24 megás kártyát írtak elő az fw update-hez. (a siemens-től letöltött fw 2.2 tömörítve 4,4 mega)
Az összes általam ismert megoldás (online diag - funkctions - fw update, ill webserver aktiválás) le van tiltva az 1.0.1-es firmware-nél. Csak az SD-s megoldás marad, ameddig eljutottam vele.
Ha van esetleg ötletetek, hogy milyen lehetőségek vannak a fent említett hármon kívül tiában, vagy van vkinek 24 megás fekete Tia SD kártyája és egy fw udgrade erejéig ideje/segítő szándéka kérem írjon rám.

Köszi előre is!

(#5990) joci9 válasza albinolynx (#5988) üzenetére


joci9
tag

A rajzodat nem néztem...
Nekem működ többfajta 485 átalakítóval, volt házigyártmány is, mostanában Schneider usb-485-el használom, bár elég ritkán. Nem mindig megy elsőre, de teljesen jól használható.
2 drót (azaz madzag) van bekötve.

x86 nem?

(#5991) albinolynx válasza joci9 (#5990) üzenetére


albinolynx
őstag

Lesz időm, ma este telepítem a gépet. Akkor igen, windows x86 és windows xp is a rendelkezésemre áll majd.
Bekötöm, hátha sikerül a kommunikáció.

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#5992) m_zoli


m_zoli
csendes tag

Hello

Érdeklődnék, volt valakinek dolga S7-200 CPU 214XP CN -el. (Kínai verzió, Kínai gyártású gép-be szerelve)
MicroWin 4.0 SP2-vel nem sikerült letölteni róla.
Némi után olvasás Siemens fórum, letöltöttel a MicroWin SP9-et.
Gép Win 7 Proff 64 bit,
még találtam a fórumon hogy a MicroWint Kínai nyelvre kell állítani, akkor sikerülhet a letöltés.
Mielőtt újra nekifutok a dolognak, érdeklődnék hogy a fentieken kívül lehetséges e valamijen buktató még a letöltés-hez?

(#5993) Szirty válasza m_zoli (#5992) üzenetére


Szirty
őstag

Olyasmire még számíthatsz, hogy jelszóvédett a program...

(#5994) sryman


sryman
csendes tag

Sziasztok!

Előre bocsátom, hogy szinte teljesen kezdő vagyok.

Adott egy S7-1212C CPU hozzá egy CM1241 RS422/485 comm modul.
A lényeg annyi lenne, hogy Modbus RTU kommunikációt használva kellene egy ABB ACS580 frekvenciaváltóról adatokat kiolvasni és írni valamint elindítani leállítani stb...
Az olvasás teljesen jól megy, nincs vele probléma, leszámítva azt, hogy néha a PLC status-ként 8200-ás üzenetet dob mely : 'Port is busy processing transmit a request'. Sajnos viszonylag sokszor előjön ez és akkor nem is olvas adatokat, annyira nem zavaró mert folyamatosan olvasom az adatokat, pár kimarad nem vészes.
Viszont amikor elindítani szeretném már gondba vagyok.
Az indítási folyamat az alábbiak szerint néz ki ennél a frekiváltónál. Le kell küldeni meghatározott sorrendben a Control Wordot, hogy elinduljon a freki. Először 0x406 majd 0x407, 0x40F és végül 0x47F-re indul el. Ennek az egésznek egyszer kell lefutnia.
Én ezt úgy próbáltam megoldani, hogyha egy digitális bemenet 1-be lendül, felfutó élre meghívok egy FC-t benne pedig egymás alatt 4 MB_MASTER. Az elsőbe 0x406 a másodikba 0x407 harmadikba 0x40F és a negyedikben 0x47F-et akarok írni a frekiváltóba. Azt hogy ne egyszerre érkezzen le az adat, úgy 'fűztem' fel őket, hogy amikor az első MB_MASTER done kimenete egybe kerül az az engedélyező jele a második MB_MASTER-nek és így tovább a 0x47F-es MB_MASTER-ig.
A probléma az, hogy mikor meghívom ezt az FC-t már rögtön az első 0x406-os MB_MASTER 8200 hibára kiáll :(
Nagyon sok mindent kipróbáltam már, késleltetés, időzítés stb... de nem akar sikerülni.
Esetleg tudnátok segíteni, hogy miért lehet ez a 8200-s hiba?

Köszönöm szépen.
István

(#5995) Szirty válasza sryman (#5994) üzenetére


Szirty
őstag

Ha half duplex a kommunikáció, akkor egyszerre figyelned kell az összes küldés és fogadás done jelét és csak akkor szabad küldeni vagy fogadni ha mind elvégezte már a kommunikációt.

(#5996) sryman válasza Szirty (#5995) üzenetére


sryman
csendes tag

Ahaaaa, értelek!

Csak sajnos az a baj, hogy elvileg egymás DONE jeleire vannak felfűzve, tehát csak akkor mehet a következő írás-olvasás hogy az előző lezajlott, megvan a DONE jel :/

(#5997) Szirty válasza sryman (#5996) üzenetére


Szirty
őstag

Igen. A küldés. Én meg az összesről beszélek!

(#5998) sryman válasza Szirty (#5997) üzenetére


sryman
csendes tag

Aham, szóval akkor a az összes MB_MASTER busy jelet NC-re kell kötni az összes MB_MASTER REQ bemenetére, hogy csak akkor induljon a Control Word írása mikor 'csend' van a vonalon.
Most kipróbáltam de nem jó így se. Hiába hívom meg az FC-t valami mindig busy lesz.
Csatolom, hogy hogy néz ki.

[ Szerkesztve ]

(#5999) Szirty válasza sryman (#5998) üzenetére


Szirty
őstag

Lehet hogy mellé, de én arról beszélek, hogy egyszerre nem adhatsz és vehetsz,
Tehát minden kommunikációs szándék realizálása előtt meg kell vizsgálni nem kommunikál-e még valaki éppen.

Itt pl. http://prohardver.hu/dl/upc/2016-05/01/65337_ol8oxppbmbbdcxtd_modbusfc.png
ilyen vizsgálatot nem végzel, csak vársz 50ms-ot. Nem időt kell várni, hanem azt hogy a kommunikációs vonal szabad legyen!

(#6000) erijg


erijg
csendes tag

Sziasztok,

Az alábbi problémába ütköztem a Step7 v5.5 és win= 64bit illetve a PCMCIA CP5511 kártyával kapcsolatban.:
Sajnos a nincs driver a kártyához win7 64 bitre és sajnos a OP rendszer sem ismeri fel az eszközt és nem tud hozzá drivert. Esetleg találkozott már valaki ilyen problémával és esetleg sikerült valami megoldást találni rá.

Üdv erijg

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.