Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#2001) sörösló válasza Szirty (#2000) üzenetére


sörösló
aktív tag

Bizony, bizony! A "hardver" az alap. Ha rossz a mechanika, vagy nem tudja a kuncsaft hogy mit is akar, azt nehéz automatizálni. :W

(#2002) Jimmy8 válasza atMike (#1999) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Hello atMike!

Bezony-bezony :))). A G..F már csak ilyen :)))
Ha felteszel egy kicsit jobb minőségű képet, akkor talán megoldható lenne egy kis segítség...
Elsőre úgy tűnik,, hogy ez valami munkadarab továbbító (adagoló) rendszer. A jobb oldalon fentről érkeznek a md-ok. ha leérkeztek az alsó részre, a munkahenger balra kitolja őket, majd a bal oldalon lévő érzékelő jelére (ha már ott a md), leengedi egy szinttel lejjebb a bal oldalon látható másik munkahenger, majd gondolom üresen visszaáll a továbbítási szintre. Talán mintha jobbról is lenne egy érzékelő, de nem látszik tisztán...
Kevés az információ... Vagy a tanár úr nem adott eligazítást, mikor kiadta? Pedig ők tényleg segítőkészek...

Lassan vizsgaidőszak lesz, nem vagy elkésve vele?

[ Szerkesztve ]

(#2003) Soki84


Soki84
csendes tag

Sziasztok!

Kezdő vagyok még PLC programozásban. A problémám amiben a segítségeteket kérném a következő: Unitronics V570 PLC COM2-es portjára szeretnék egy soros portos nyomtatót tenni. A program már kész, már csak egy olyan nyomtatóra lenne szükségem ami a soros portjára kapott ASCII karaktereket kinyomtatja.
Előre is köszönöm a tippeket, hozzászólásokat! :)

(#2004) Szirty válasza Soki84 (#2003) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Soki84!

Szerintem bármilyen nyomtató megcsinálja ezt, amin van RS232 csatlakozási lehetőség. Főleg blokk nyomtatónál gyakori az RS232 (mi is használunk ilyet)...

(#2005) Soki84 válasza Szirty (#2004) üzenetére


Soki84
csendes tag

Köszönöm a gyors reagálást!

Azóta kaptam egy EPSON LX-300+II nyomtatót ami rendelkezik soros porttal, de nem akarja azt nyomtatni amit én szeretnék :( a PLC COM2-es portjára rácsatlakoztam hyper terminállal és ott teljesen jól jön az adat, azt látom amit kell. Akkor a nyomtatón kell beállítani valamit, amiről még fogalmam sincs hogy mit....

(#2006) Szirty válasza Soki84 (#2005) üzenetére


Szirty
őstag

ÍHali Soki84!

Na és mit nyomtat?
Adatsebesség, start és stop bitek száma, adatbitek száma a nyomtatónál és a PLC-nél azonos?

(#2007) Szirty válasza Soki84 (#2005) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Soki84!

Szerintem később erre is szükséged lesz: LX-80 - User Manual - Epson főleg onnantól kezdve, hogy "printer control codes"...

(#2008) Soki84 válasza Szirty (#2006) üzenetére


Soki84
csendes tag

Szia Szirty!

Többnyire y-onkat nyomtat kettősponttal fölöttük...
Adatsebesség ugyanaz mind a két oldalon, PLC oldalon a strat bitek számát nem tudom állítani (Com Init-be nem lehet megadni ilyen paramétert), adatbitek is ugyanazok, paritás is, nyomtatóm meg a stop bitek számát nem adja meg (kinyomtattam az aktuális beállításait és nincs közte hogy mennyi lenne).

Köszönöm a user manualt, átrágom magam rajta, remélem sikerül megtalálni azokat a beállításokat amikkel működni fog a dolog.

(#2009) Szirty válasza Soki84 (#2008) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Soki84!

Strat bit valószínűleg egy. Azért mert a stop bit hosszát nem tudod mennyi még jó ha azonos az adó és a vevő oldalon. Ezzel érdemes lehet próbálkozni (állítani és próbálni).
Szerintem továbbra is kommunikációs probléma van itt.

Annak pedig a nem egyforma beállításokon túl még a következő okai is lehetnek:
- Túl hosszú kábel (10m fölött szokott gond lenni)
- Nem megfelelő bekötés, handshaking jelek mellőzése
- Nem megfelelő jelszintek a PLC soros portján. Minden RS232C porotn illene +/-12 voltnak lennie, de ezt kevés teljesíti sajnos, viszont néhány egyenesen megköveteli.

RTS-CTS DTR-DSR jelek be vannak kötve? És ha igen hova? Egymásba vagy önmagába van visszahurkolva?

Az user manualt a vezérlőkódok miatt javasoltam. Arra majd akkor lehet szükséged ha sikerül rábírni hogy a karakterek rendben átmenjenek...

[ Szerkesztve ]

(#2010) sörösló válasza Soki84 (#2008) üzenetére


sörösló
aktív tag

Esetleg nem lehet hogy rögzített a paraméterkészlet? Én egy Okidata 24 tűs printerrel jártam így egyszer. Az oldalkiosztás és a paraméterkészlet egy cserélhető tárban volt. Egy régi hosszúsoros Epson 1070-esre volt írva a program, az Okidata meg csak sima A4 formát tudott. Nyomta a szerencsétlen összevissza, hol új sort kezdett, hol rányomta a régire. A semminél ez is több volt, de mire kiolvastad hogy mi is van kinyomva... :(

(#2011) Soki84


Soki84
csendes tag

Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket! A leírtak alapján már nekem is gyanús ez a kábel... nem én csináltam, hanem kaptam munkatársamtól. 4 szál van használva összesen, azt hiszem ránézek én is.

(#2012) Soki84 válasza sörösló (#2010) üzenetére


Soki84
csendes tag

Szia Sörösló
Az én esetemben nem lehet kivenni hogy mit is akarna írni... Háromszor elküldöm neki ugyanazt és háromszor teljesen mást nyomtat...

(#2013) dekorn


dekorn
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget keresnék WinCC Flexibelben receptírással kapcsolatos kérdésben. Az aktuális probléma egy s7-300 315 PLC van összekötve Profibuson egy Tp177B-s HMI vel amin van egy beálítható paraméter mely benne van a receptbe is , azonban ha átírjuk és betöltünk egy másik data savet akkor is a beírt paraméter marad, azaz nem működik rá a mentés.

Üdv.

(#2014) Szirty válasza dekorn (#2013) üzenetére


Szirty
őstag

Hali dekorn!

"azonban ha átírjuk és betöltünk egy másik data savet akkor is a beírt paraméter marad, azaz nem működik rá a mentés."

Működik az, de a következők fontosak:
- A recepteket a HMI kezeli, az tárolja és a szerkesztése is abban történik
- A PLC-be csak akkor kerül bele az, amit a HMI-ben tárolt recept tartalmaz, ha meghívod a "RecipeViewSetDatarecordToPLC' funkciót.
Ezt megteheted a recept editor objektumból (a képen "A"-val jelölve) vagy önálló gombbal (a képen "B") illetve bármivel ami képes event-et kezelni a WinCC Flexben.

A HMI-ből a recept adatok tehát akkor kerülnek a PLC-be, ha ezt a funkciót meghívod, illetve megnyomod a recept szerkesztőben a transfer to PLC gombot.
Ha csak betöltöd, akkor a recept adatok a HMI-be töltődnek be, azokat szerkesztheted, mentheted más néven stb, a PLC-ben a korábbi adatok maradnak amiíg el nem küldöd neki.

[ Szerkesztve ]

(#2015) dekorn válasza Szirty (#2014) üzenetére


dekorn
csendes tag

Szia Szirty!

Köszönöm a válaszod. Tulajdonképpen rájöttem, hogy nem a programmal lehet baj hanem hogy félreérthetően lett feliratozva a gomb, illetve a kollégák rosszúl tudták és ez vezetet engem is meg. (sajnos még mindig elhiszek mindent amit nekem mondanak) :) Még1x köszönöm.

Üdv

[ Szerkesztve ]

(#2016) diniinfo


diniinfo
csendes tag

Sziasztok,

Kollégákat, partnereket keresünk PLC, HMI, hajtástechnika területére:
http://www.vargaflexo.hu/index.php?m=allasajanlat&l=hun#villmernok
Feladat: tervezés, programozás, telepítés, szerviz.

Üdv

(#2017) Soki84


Soki84
csendes tag

Nah sikerült nyomtatni a V570-essel! Az új kábel jól szuperál. Meg annyi kínja volt még h csak a COM1 portjáról működik... Pedig kéne a COM2-ről is, amin persze eddig próbáltam.
Köszönöm a segítségeteket!!! :)

(#2018) hali.papa


hali.papa
csendes tag

Üdv néktek!
Lenne egy kérdésem, szeretnék légpuska lövedék sebességet számoltatni/mérni plc segítségével, a dolog már összeállt bennem hogyan is szeretném de van egy kis problémám, az induktív érzékelők amiket próbáltam idáig egyik sem volt képes ilyen gyors elhaladás kimutatására úgy kb 170 m/s sebességgel halad a dolog. Valakinek van ötlete hogy egyáltalán lehet-e ezt a dolgot valahogy kivitelezni, akár valami optika segítségével?
Köszike előre is!

(#2019) aLávaló válasza hali.papa (#2018) üzenetére


aLávaló
csendes tag

Szia!
Szoktad nézni a Deltát hétvégén? Esetleg keresd meg Kudlik Júliát hátha segíteni tud...

:D

Félretéve a viccet. Nagy sebességű csillióba kerülő kamerával lásd Discovery Channel...
Halandó ember számára beszerezhető eszközzel ezt felejtsd el...

(#2020) Szirty válasza hali.papa (#2018) üzenetére


Szirty
őstag

Hali hali.papa!

Nem való PLC erre a feladatra szerintem.
Én mikrovezérlőt használnék és közönséges LED-fototranzisztor kombinációból felépített opto kapukat.
Ezek sebessége szerintem elegendő ide.

(#2021) And válasza hali.papa (#2018) üzenetére


And
veterán

Egyetértek Szirty-vel. Elektronikailag egy sima 'indít-leállít' időmérővel, párszáz forintos mikrokontrollerrel megoldható feladat. Szinte a leggagyibb fototranzisztor is megahertzes frekvencia- (mikroszekundumos idő-) tartományú működésre képes. Nem is túlságosan gyors komparátorokkal - akár a µC saját beépített komparátoraival - történő jelfeldolgozás, impulzusformálás után mérhető és egyszerű hétszegmenses vagy alfanumerikus LCD-modulos kijelzőn indikálható az egymástól ismert távolságra lévő optikai kapuk jelének időkülönbségéből számított sebességérték. A feladat további nehézségei (puska megfelelő rögzítése, a lövedék útjának pontos behatárolása) már nem elektronikai jellegűek, de annyira nem is tűnnek megoldhatatlannak.

(#2022) Dezsi82


Dezsi82
tag

Sziasztok!
Soros kommunikációt szeretnék létrehozni egy PC és egy Siemens 315 PLC között. A CP341 soros kártya benne van a PLCben. Már csak egy kábel bekötés rajz kellene, de a leírásban nem találtam olyat, ami PC és PLC között van. Hol lehet ilyet találni?
Előre is köszi az infót.

(#2023) Szirty válasza Dezsi82 (#2022) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Dezsi82!

Ha megnézed a sz S7-300 CP 341 Point-to-Point Communication, Installation and Parameter Assignment doksit, akkor a 221. oldalon ezt látod:

A PC DB9 RS232 csatlakozójának kiosztása:

Ebből kiderül, hogy a CP341 soros csatlakozójának a kiosztása megegyezik a PC 9 pólusú soros csatlakozójának kiosztásával, és a csatlakozó is "apa".

Ebből pedig az következik, hogy a CP341-PC soros kommunikációhoz megfelel egy közönséges null modem kábel.

(#2024) levelko


levelko
csendes tag

Üdv!

Egy PILZ PX 30/64 típusú szövegkijelzőt szeretnék programozni.
Nem tudja valaki honnan tudnék letölteni hozzá szoftvert?

Úgy tudom PX-PRO for Windows kell hozzá, de nem találtam ilyesmit.

levelko

(#2025) attrax


attrax
aktív tag

Sziasztok.Az volna kérdésem ,hogy milyen gépet ajánlanátok.A feladat 4-5 levegőszelep működtetése kétgombos indítással néhány időzítéssel.Úgy számoltuk, hogy kb 8 bemenet lenne ill 4-5 kimenet.Én bevallom kinéztem Moellerék easy700 TC-jét.Árban megfelelne.42k.Tudom miért nem veszünk normális plc-t? De nem gyakran kell gépet építenünk.Most is csak egy Siemens logo-t akarnánk lecserélni,hogy többet tudjon.Jó lenne magyar programozói manual.ill. szoftver hozzá.Ha tudnátok segíteni megköszönném.

Unterschreiben

(#2026) Szirty válasza attrax (#2025) üzenetére


Szirty
őstag

Hali attrax!

A Logo nem bír vele, vagy ti nem bírtok a Logo-val? :)
Nézd meg az unitronics-ot is. Árlista is van ott.

(#2027) sörösló válasza attrax (#2025) üzenetére


sörösló
aktív tag

Milyen LOGO-d van? Mit nem tud, amit az Easy? Nem bővíthető? Manual van mindkettőhöz, igaz az Easy nagyon részletes. A Moeller.com oldalon a download menüpontban megkapsz mindent. Az Easy-nek kb. 700 oldal magyar nyelvű manualja van! Ami meg az "igazi" PLC-t illeti: a feladathoz kell választani az eszközt. Ha egyszerű a feladat, akkor nem igazán kell "igazi" PLC. Én viszont ezekből a kicsikből mindig a kijelző nélkülit szoktam használni. Nem tudom miért, de a kijelzős tipusok vonzzák az önjelölt amatőröket. Jelszó ide vagy oda, valahogy mindig sikerül elpiszkálni! Program az Easy-hez van ingyen, de kábelt sajna venni kell. :C

[ Szerkesztve ]

(#2028) attrax válasza Szirty (#2026) üzenetére


attrax
aktív tag

Ok bocsesz mi olyan katalógusokból dolgozunk amiben nincs semmi.Most nézem hogy van logokhoz bővítőmodul. :B Akkor marad az asszem.Köszike.

Unterschreiben

(#2029) attrax válasza attrax (#2028) üzenetére


attrax
aktív tag

Szóval nekem Logo 24 RCL kellene,de nem találom magyar forgalmazónál.

Unterschreiben

(#2030) Szirty válasza attrax (#2029) üzenetére


Szirty
őstag

Helló attrax!

Szerintem gyak. bármelyik forgalmazó be tudja szerezni ha akarja.
Egyszerűen megrendeli a gyártótól és megjön. Ennyi.

(#2031) magyarl


magyarl
tag

Sziasztok!

Pályakezdőként egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek:

Adott egy Unitronics V120-22-T2C típusú, már működő PLC, amit át kellene programozni . Legelső megoldandó probléma, hogy össze tudjuk bármilyen módon kötni egy laptoppal, lévén hogy semmiféle gyári tartozék nem áll hozzá rendelkezésünkre.

Több órás tanulmányozás, keresgélés után, a telepítési dokumentációját is megnézve arra jutottam, hogy RS232 módon kommunikál RJ-11 csatlakozással. És itt el is akadtam, hogy egy ilyen kábelt konkrétan honnan tudnék beszerezni, esetleg milyen átalakítások szükségesek, hogy a laptophoz is csatlakoztatható legyen. Lehet csak rosszul kerestem eddig rá, de mintha önállóan ilyen kábelt senki nem is árulna.

Tehát tömören: mit/honnan kell tennem/vennem hogy a szoftverével programozhassam :U

Köszi előre is a segítséget!

SONY KDL-43W755C

(#2032) sörösló válasza magyarl (#2031) üzenetére


sörösló
aktív tag

Tényleg RS 232, ebből következik hogy kell egy soros port a gépre. Nekem működik USB-soros átalakítóval. Nem nagy cucc, egy telefonkábel és a végére egy Sub-D 9pólusú csatlakozó. Holnap megnézhetem a bekötését, de a Kvalix Automatikánál is segítenek.

(#2033) Szirty válasza magyarl (#2031) üzenetére


Szirty
őstag

Hali magyarl!

"Több órás tanulmányozás, keresgélés után, a telepítési dokumentációját is megnézve arra jutottam, hogy RS232 módon kommunikál RJ-11 csatlakozással. És itt el is akadtam, hogy egy ilyen kábelt konkrétan honnan tudnék beszerezni, esetleg milyen átalakítások szükségesek, hogy a laptophoz is csatlakoztatható legyen."

Csak egy kábelre van szükséged, aminek az egyik vége RJ-11, a másik meg DB9 anya.
Hogy hogy kell bekötni az ott van az általad linkelt PDF 5. oldalán.
Ha nem akarsz csinálni, hanem venni szeretnél, akkor a Kvalix kft a barátod. Ők tudnak adni kábelt.

(#2034) norcee


norcee
csendes tag

Szia Szirty!

Végül is megoldódott a számlálókártya problémája, méri-mérte a jelgenerátor jelét rendes. Sikerült szerezni egy inkrementális jeladót, ami nyitott kollektoros, de felhúzó ellenállás nélkül kötöttem be, persze nem számolt semmit, viszont a kártyán az SF LED kigyulladt és hiába készítek új projektet nem akar elaludni és a CPU is STOP-ba megy. A modul információból egy ilyen üzenetet sikerült kinyerni:

Tudnál segíteni, hogy hogyan lehetne a kártyát újra használni vagy lehetséges, hogy ez most tönkrement? :S

--norcee

(#2035) Szirty válasza norcee (#2034) üzenetére


Szirty
őstag

Hi!

Fogalmam sincs.
Keresgélni kéne hozzá...

(#2036) Szirty válasza norcee (#2034) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

Egyébként a kártya diag üzenete mi?

(#2037) norcee válasza Szirty (#2036) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia Szirty!

Az a fura helyzet állt elő, hogy délelőtt még világított az SF led, de most, hogy bekapcsoltam, hogy pontosan megnézzem mit ír, most nem világít:D

-norcee

(#2038) Szirty válasza norcee (#2037) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

Akkor még szerencse, hogy nem válaszoltam.
Tök fölösleges lett volna!
:->

(#2039) urbmisi


urbmisi
csendes tag

Kezdő plc-s vagyok,ha valaki tud, kérem segítsen, elvégeztem egy plc-s tanfolyamot,aminél kizárólag az alapokat tanultuk meg,szeretném ezt tovább fejleszteni,van e valami tovább tanulási mód könyv/internet vagy bárhol máshol.
Választ előre köszönöm!!! :)

(#2040) Szirty válasza urbmisi (#2039) üzenetére


Szirty
őstag

Hali urbmisi!

"...ezt tovább fejleszteni,van e valami tovább tanulási mód könyv/internet vagy bárhol máshol."

Nem egyszerű kérdés újra és újra felmerül. Már többször kérdeztek ilyet és hasonlót itt is.
PLC-t általánosságban tanulni csak alap fokon lehet, mert a különböző rendszerek még ha alapjaiban azonosak is, részleteikben igencsak merőben eltérőek tudnak lenni.
Egy komoly PLC-s szakembernek pedig ismernie kell az adott típust amivel dolgozik, a lehető legrészletesebben.

Komoly ismereteket szerintem úgy lehet szerezni, hogy elmegy az ember valamelyik (vagy több) gyártó specializált PLC tanfolyamaira és végigjárja valamilyen szintig (ez milliókba is kerülhet).
Vagy autodidakta módon merül bele az ismeretszerzésbe. Igen, ebben sokat segítenek a gyári dokumentumok, de előbb-utóbb mindenképp kell egy helyzet, amiben kipróbálhat dolgokat az ember valódi PLC-n, valódi berendezésen.
Nehéz az indulás...
Ajánlhatom a web oldalam, ami Siemens S7-300/400-ról szól, de nem nagyon tematikus és nem nagyon kezdőknek szól, esetleg jobban összezavar, mint segít.

Azt gondolom el kell dönteni melyik gyártó melyik típuscsaládjával szeretnél megismerkedni és abba az irányba kell menni.

(#2041) levelko válasza urbmisi (#2039) üzenetére


levelko
csendes tag

Ezt az oldalt Én is melegen ajánlhatom. Nekem is gyakran segített.

levelko

(#2042) Szabest


Szabest
tag

Én is ajánlom, sőt még a saját fórumját is, de legfőképp a tulaj tudása az irigylésreméltó, illetve a segítőkészége sem utolsó!;)

üdv

(#2043) dekorn válasza urbmisi (#2039) üzenetére


dekorn
csendes tag

Hali urbmisi! Szerintem is nagyon jó a szirty oldala én is csak ajánlani tudom. Még van az www.ob121.com , ott inkább átfogóbb alapozó dolgokat olvashatsz. A többi tudást manual-okból és pdf-es könyvekből nyerheted, sajnos ezek jobbára angolul vannak. Illetve a siemens support oldalán található demo és példaprogramokat lehet letölteni, ezek is nagy segítséget jelenthetnek . Üdv

(#2044) urbmisi


urbmisi
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat Mindenkinek!! :)
Sajnos a Siemens plc-ket nem nagyon ismerem, mivel jelenlegi munkahelyemen főként Omron plc-k működnek, így ezeknek szeretném jobban megismerni a programozását.

(#2045) Szirty válasza urbmisi (#2044) üzenetére


Szirty
őstag

Helló urbmisi!

Úgy vélem sokat segített volna, ha a második mondatot az előző üzenetbe írod bele!

(#2046) dekorn


dekorn
csendes tag

Sziasztok! Kérlek segítsetek nekem abban, hogy Wincc Flexible 2008 RT szeretnék összehozni a laptopomon egy létező S7-300 315-2DP-és PLC vel MPI-on USB-és adatpterem segítségével, hogy szimulációkat létre tudjak hozni úgy hogy ne kelljen HMI, meg ne a PLCSimet használjam. És még annyi hogy a Wincc RT-ét Omronnal össze tudom lőnni Hostlinkkel az hogy lehet Null modem kábellel? A Tegek olyankor hogy működnek? :) Üdv

(#2047) dekorn válasza urbmisi (#2044) üzenetére


dekorn
csendes tag

Szia urbmisi!

Az Omronnak most van egy elég jó alap PLC tanfolyama ahol még PLC-ét is kapsz az oktatás után oktatócsomagba. Modjuk 60000+Áfa de szerintem megéri :)

(#2048) norcee válasza dekorn (#2046) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia dekorn!

Ilyet én is csináltam csak simán rajtahagyod a kábelt és elindítod a RT-t. Csináltam hozzá egy dobozt kapcsolókkal meg potikkal.

-norcee

(#2049) Szirty válasza dekorn (#2046) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"Wincc Flexible 2008 RT szeretnék összehozni a laptopomon egy létező S7-300 315-2DP-és PLC vel MPI-on USB-és adatpterem segítségével, hogy szimulációkat létre tudjak hozni úgy hogy ne kelljen HMI, meg ne a PLCSimet használjam."

Ez nem probléma.
Ha nem Step7-be integrált HMI projectet hozol létre, akkor a Connections-t állítsd be így:

Ami lényeges: MPI, Access point (S7ONLINE) és a PLC MPI címe (alapesetben 2).

[ Szerkesztve ]

(#2050) dekorn


dekorn
csendes tag

Köszönöm a válaszokat! Sikerült kisakozni. :)

Üdv

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.