Hirdetés

2021. január 15., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1) Destructor


Destructor
csendes tag

Hi!
Én szakmai, illetve hobby szonten foglalkozom LG PLC-kel. Meglepődve tapasztaltam a fórumok böngészésekor, hogy nincs ebben a témakörben topic. Ezzel az új topic-al szeretnék lehetőséget nyújtani a PLC programozással foglalkozóknak, illetve az érdeklődőknek, hogy hasznos információkat cserélhessenek.

(#2) Vickers válasza Destructor (#1) üzenetére


Vickers
csendes tag

Ez egy jó ötlet volt.
Atomatizálási szakos gépészmérnök vagyok és jó lenne gyűjtőhely az ilyen dolgoknak és embereknek pl: ez a fórum.
Figyelem mindenki ide.

(#3) Vickers


Vickers
csendes tag

Én Festo PLC programoztam KOP-ban.
Jelenleg Step-5-öt és omron-t tanulok. Utasítás listában és létradiagramban.
Jó lenne még ide ember :DD

(#4) Vickers válasza Destructor (#1) üzenetére


Vickers
csendes tag

Milyenek az LG PLC-k?
Dobnálróluk valami linket.
:C

(#5) cafat


cafat
tag

Nos valamennyit én is konyítok már a plc programozáshoz. Automatizálási technikus szakon tanulok és ott tanuljuk heti 6órába. Egyenlőre 3-4 ''hengeres'' programokat írogatunk. Pl fúrás, csomagemelés, peremező meg ilyesmikre csináltunk programot. Jelenleg FEC tipusú plc-ken tanulunk, de hamarosan áttérünk a Festo-s plc-re is. Valakinek van tapasztalata, hogy lehet e hasznosítani, ha elvégzem majd a Festo-s plc tanfolyamot? Jelenleg pneumatika tanfolyamra járok és ebből jövőhéten lesz a viszga és utánna indul is a plc tanfolyam, tehát elkell hamarosan döntenem hogy jelentkezek e.

(#6) Vickers válasza cafat (#5) üzenetére


Vickers
csendes tag

Hol tanulod?
Festo-s tanfolyamot elvégeztem a P 111 kódút ami a pneumatika alapjait foglalja át és az E311-est ami ami pedig a PLC alapokat rakta le. Minden képpen megéri szerintem addig is gyakorolsz vele, meg úgysem tanulod már szerintem sahol a Festo-t szerintem.
Én azt tapasztaltam hogy a komoly cégek Siemens PLC-t használnak főleg a német érdekeltségűek, akik nem Siemens-t azok Omron PLC-t alakalmaznak esetleg Mitsubitshi PLC-t.Jó biztos vannak kivételek, de ez csak nagyon leredukálva értem.
Mondom szerintem csináld, ha nem drága vagy ingyenes, akkor mindenképpen csináld meg. :DD :DD :DD

(#7) cafat válasza Vickers (#6) üzenetére


cafat
tag

Szolnokon tanulom a Pálfy szakközépiskolába. Most vagyok ott ötödéves. Mint már említettem a pneumatika alapjai címen futó Festo-s tanfolyamot most csinálom. Az ára annyira nem vészes szerintem(18k) ha máshol csinálnám jóval több lenne, mert az iskolának van valami kedvezménye rá. Hát akkor szerintem úgy döntök hogy megcsinálom a plc-s tanfolyamot is. :DD

(#8) Vickers válasza cafat (#7) üzenetére


Vickers
csendes tag

Akkor ráéreztem, azért kérdeztem.
Na és mizu a Pálfyban az öreg Kaszab ott van még, meg Szatyi, és Takács Petivel mizu.
Ja Én is ott végeztem 1998-2002 majd Automatizálási technikusi 2002-2003, ha jól emlékszem :DDD még lehet találkoztunl is.
Szentandrási tanítja a PLC-t? Nekünk ő tanította, a pneumatikát és hidraulikát meg Szathmáry (Szatyi). Takács Peti volt az osztályfőnököm jófej csak mióta elkerültem a GAMF-ra nem voltam a suliban. Majd a hetkben készülök vissza menni egy kicsit ezért azért a suliba.
És hol akarsz tovább tanulni, ha nem vagyok indiszkrét?!

(#9) Vickers válasza cafat (#7) üzenetére


Vickers
csendes tag

Ja a tanfolyam pneumatika része ingyenes a GAMF-on.[link]
A PLC részről nem tudok semmit de nebánd azt a pénzt amit kiadtál érte!!! Én is kiadtam ugyan úgy és a Fősulin nem lett volna időm megcsinálni, igaz itt 3 nap az alap tanfolyam.

(#10) cafat válasza Vickers (#8) üzenetére


cafat
tag

Hmm ez nem lehet igaz hogy még a Ph!-n is volt Pálfysokkal futok össze. :DD Ugyanaz a felállás mint anno nálad: Plc-t Szentandrási, pneumatikát Szatyi :D tanítja. Szentandrási is jófej csak ezekhez az új plc-khez nem nagyon ért. :D Két foglalkozás(2*6óra) nem bírt rájönni hogy mért nem bírjuk rátölteni a programot a plc-re. :D A jó öreg Kaszab is ott van még. Szerintem jó fej az öreg. Takács is ott van még ő tanítja az AutoCad-et meg majd a cnc-t. Szerencsések voltatok hogy Ő volt az osztályfőnökötök.
Továbbtanulni szinte már biztos hogy a GAMF-on műszaki infón fogok mert már felvettek csak halasztottam egy évet. :C ÉS a GAMF milyen? Nagyon nehéz, tanárok jófejek? CSak mert volt aki azt mondta hogy jó ,de viszont volt olyan is aki pont az ellentetjét állította. Te milyen szakon tanulsz a GAMF-on?

(#11) Vickers válasza cafat (#10) üzenetére


Vickers
csendes tag

Ja tényleg azt kérdezni is akartam hogy a Siemens-ekkel mi újság van, vagy azóta még vettek PLC-t. Mert azok 2003-ban kerültek oda és mi már nem ''játszottunk'' velük, csak az elektrósok.

Na hát a GAMF: Azt szokták mondani hogy a sulit 4 évre tervezték, de van akinek sikerül 3 alatt. ez a poén rész volt
Komolyból meg azt tudom mondani így gépészmérnöki szakosként azon belül automatizálási szakosként hogy infón is tudsz szakosodni majd automatizálás felé. robrotok, ipari hálózatok, PLCk stb. csak gépészeti méretezéssel nem fogsz találkozni.
Neketek majd a Programozás 1 és 2 lesz a nehéz amit túl kell élni, meg ha lesz neked mikrovezérlők nevezetű tantárgyad az még húzós lesz ahogy hallotam az infósoktól.
''Óvakodj2 majd Madarásztól ő tanítja majd a mikrovez.et. Na meg a 4 féléves matek az húzós lesz szerintem.
A suli jó csak soha nincs semmire időm, gépészeknek nagyon sűrű a félév! Infósoknak láb lógatósabb jóval a szorgalmi időszak.
A tanárok jól felkészültek, a GAMF-os infósokat elismerik az országban és szerintem a gépészeket is. Pl.: 2005-ben az országos PLC versenyt a GAMF nyerte megélőzve a ''nagy'' nevű sulikat, hogy fényezzem magunkat! :DDD

(#12) cafat válasza Vickers (#11) üzenetére


cafat
tag

A Siemens-ekkel még mi sem ''játszottunk'', de hamarosan elkezdünk azon is dolgozni. Amúgy igen vettek még plc-ket, asszem FEC tipusú, ezek jóval kisebbek mint a Siemensek. Csak ezekkel még néha akadnak kisebb problémák amikre rákell jönni hogy mi a baja. Amúgy most lent a pneumatika/plc terem átlett alakítva. Vannak új számítógépek, amelyek közt már építik ki a hálózatot. Szóval azért fejlődik a suli. ;)

(#13) Fixer_SH


Fixer_SH
tag

Hello!

Akkor en feltennem az elso ''komolyabb'' kerdest:

A helyzet az, hogy laptoprol szeretnek egy OMRON CP1M-40-es PLC-t programozni az OMRON CX-Programmer nevu programmal. A problemam az, hogy a laptop soros portjarol sehogy sem tudok csatlakozni a PLC-re. Vegigprobaltam minden sebesseget, minden fele soros beallitasokat, sehogy sem tudott kapcsolodni. Az erdekesseg az, hogy egy asztali PC sorosportjarol viszont ra tudok kapcsolodni a PLC-re, tehat a PLC jo. A laptop soros portja is mukodik, mert probaltam egy masik programot ami a soros portot hasznalja, es az mukodott. Probaltam meg ket kulonbozo laptoppal is (osszesen harom kulonbozo tipus) es egyikkel sem tudtam kapcsolodni a PLC-hez.

Talalkozott mar valaki ilyen problemaval?

Nekem van egy tippem, hogy miert nem tudok laptoprol kapcsolodni, de kivancsi vagyok, hogy Nektek milyen otleteitek vannak.

Koszi elore is!
Fixer

Debian

(#14) lazydog


lazydog
addikt

Mikrovezérlővel épíhető hobby-PLC kapcsolási rajz és software érdekelne. Tud valaki ezzel foglalkozó forrást, illetve web-oldalt ajánlani ?

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#15) Fixer_SH válasza lazydog (#14) üzenetére


Fixer_SH
tag

nem csinaltam meg sosem ilyet, de igazabol annyi mar eleg tudna lenni, hogy ha a PIC labaval reléket kapcsolgatsz.. esetleg a relek egyik labat kozosited, es a masik meg a kimenet/bemenet.

szerintem legalabbis...

(mondjuk nem neztem meg bele egy PLC-be sem, hogy mibol all :)

Debian

(#16) lazydog válasza Fixer_SH (#15) üzenetére


lazydog
addikt

Azért egy PLC ennél jóval több.
Egyrészt bemenetei is vannak, amelyekre különféle érzékelőket szokás kötni, és ezek összerendelhetők bármely kimenettel. Másrészt tartalmaz belső számlálókat, időzítőket, és mindezek software szinten programozhatóak.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#17) Fixer_SH válasza lazydog (#16) üzenetére


Fixer_SH
tag

Azert ennyit tudok :) Lattam mar par PLC-s vezerlest.
Szamlalo van PIC-ben is, idozito is van, sot van A/D atalakito is, es ugyan ugy programozhatok a kivezetesei.
Mondjuk arra nincs konkret elkepzelesem, hogy hogy nez ki egy PLC bemente (marmint aramkori szinten), de a kimenetrol van (rele, tranzisztor)

Nem tudom mennyibe kerulnek az olcsobb PLC-k, de ha nem feltetlenul kell, akkor egy PIC-el meg par ''erosebb'' tranzisztorral vagy relevel igy meglehet oldani azt a vezerlest.

mondjuk a PLC-kben van sok vedelem....

Debian

(#18) And válasza Fixer_SH (#17) üzenetére


And
veterán

Hi!
''mondjuk a PLC-kben van sok vedelem...''
Egyrészt. A PLC ipari kivitel, arra van kitalálva. Egyszerűen más felhasználói szegmenst céloznak meg egy PLC-vel, mint egy kontrollerrel. Persze egy PLC-t is kontroller vezérel, de az azért egy ''egyszerű'' PIC-nél jóval többet tud (hogy mást ne említsek, egy PID-szabályozót valszeg. nem olyan egyszerű összehozni PIC-kel :) ). Aztán: egy mai PLC a legtöbbször moduláris felépítésű, bizonyos szintig bővíthető, külön (esetenként szabványosított) programnyelve van, és mindenféle, az iparban alkalmazott kommunikációs módokat támogat (RS485 / modbus, profibus; ethernet, stb). Egy natúr kontroller meg inkább csak alacsonyabb, áramköri szinten kommunikál ''kifelé'': I2C, SPI, esetleg RS232, USB, stb.
Persze léteznek olyan kisebb kontrollerek is, amelyek nem kimondottan PLC-k, de kevés I/O-számú vezérléshez megfelelőek, sínre szerelhetőek, akár önmagukban is programozhatóak (van saját, néhány billentyűből álló kezelőfelületük meg LCD-kijelzőjük), olcsók, pl. ilyen a Moeller Easy-je.
#13-hoz: ezt a hibát véletlenül nem az okozza, hogy a notebook-ok soros portja általában nem az asztali PC-ken megszokott, szabványos jelszintekkel (+/- 5..15V) dolgozik? (Ez esetben megoldás lehet egy RS232<->TTL konverter, mint a MAX232.)

(#19) Fixer_SH válasza And (#18) üzenetére


Fixer_SH
tag

igen. ezekkel tisztaban vagyok, hogy miket tud egy PLC, kicsit beleastam mar magam en is, nomeg a foiskolan es elmondtak par dolgot. Irtam mar 1 programot CX-Programmer-ben, amit azota tobb gepben is hasznalnak (induktiv szenzorok, LED kapcsolgatas, magnesszelep vezerles es kozben PC soros portjarol irnak a PLC memoriajaba).

Ne ertestek felre nem akarom azt mondani, hogy a PLC = PIC + egy kis korites, csak Lazydog hozzaszolasat ugy ertettem, hogy mintha epiteni akarna egy egyszerubb PLC-t.. ezert kivancsi arra, hogy milyen belulrol. Es ha megnezzuk, akkor igazabol tenyleg ''csak'' annyi, hogy van egy vezerlo, es tettek hozza koritest, hogy ''jobban birja a gyurodest'' az iparban.

A #13-hoz: igen, en is PONTOSAN erre gondoltam! Ezert fogtam es kiprobaltam egy USB -> RS232 atalkitot... persze ez nem mukodott. Aztan fogtam egy masikat, ennek mar volt kulso tapja is, tehat inkabb valoszinu, hogy jo jelszinteket adna ki, de azzal sem mukodott... lehet, hogy epitek valami egyszeru MAX232-es kapcsolast... mondjuk azert gondolhatna az OMRON azokra akik laptoppal akarnak PLC-t programozni... ki az a birka, aki asztali geppel rohangal a hona alatt a ''terepre'' PLC-t programozni :)

Debian

(#20) bandus


bandus
addikt

sziasztok!a ph! böngészése közben találtam a topikra. ismereteim bővítése érdekében kérdezném meg, hogy mi az a PLC? köszi a választ :R

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#21) Fixer_SH válasza bandus (#20) üzenetére


Fixer_SH
tag

kb. ket hozzaszolassal elobb And leirta.

PLC = Programozhato Logikai Vezerlo

a PLC egy doboz, amin van egy rakas csavar, ide tudsz becsavarni vezetekeket. Vannak bemenetek es kimenetek.. a bemenetekre kell kotni olyan dolgokat, amiknek a valtozasatol fuggoen akarsz valamit a kimenetre tenni. pl. a bemenetre kothetok mozgaserzekelok, kapcsolok, nyomogombok, erzekelok stb. a kimeneten meg lehet egy LED, izzo, motor, magnesszelep, stb. A PLC-ben fut egy program, amit Te irsz meg es toltesz fel ra. A program dolga az, hogy a bemenetek allapotatol fuggoen valtoztassa a kimeneteket.

kb. ennyi.. de google-n kb. huszonsokmillio talaltot talalsz PLC temaban :)

Debian

(#22) Szirty válasza Fixer_SH (#19) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Sziasztok!

''Ne ertestek felre nem akarom azt mondani, hogy a PLC = PIC + egy kis korites, csak Lazydog hozzaszolasat ugy ertettem, hogy mintha epiteni akarna egy egyszerubb PLC-t..''

A PLC listán épp erről szólt a nemrég lefutott thread Home made PLC címmel.
Egyik tag a cégénél belefog saját, kis kategóriás PLC fejlesztésébe. Érdekes téma...
([link])

''Es ha megnezzuk, akkor igazabol tenyleg ''csak'' annyi, hogy van egy vezerlo, es tettek hozza koritest, hogy ''jobban birja a gyurodest'' az iparban.''

Ez a körítés elég komoly is tud lenni, különösen ha figyelembe vesszük a szoftver oldalát is. Pláne a nagyobb teljesítményű PLC-k esetén.

Megoldódott a CX-Programmer és CPM kapcsolat problémája?

Egyébként tényleg nagyon kevés a PLC-s fórum. Kevés a témával foglalkozó hazai web oldal (leszámítva a gyártók oldalait).
Ezért is jött létre a PLC-s levelezőlista. Ha gondolja valamelyikőtök szeretettel várunk minden szakmai érdeklődőt.:
[link]

Nem konkurencia szerintem, nem is akarom hogy ennek a fórumnak a rovására menjen át oda valaki. De jó lenne összefogni...

(#23) Szirty válasza Fixer_SH (#17) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hali!

''Szamlalo van PIC-ben is, idozito is van,''

Jó de mennyi? 128, 256? :)
Persze-persze. Szoftveresen megoldhato :)

''Mondjuk arra nincs konkret elkepzelesem, hogy hogy nez ki egy PLC bemente (marmint aramkori szinten), de a kimenetrol van (rele, tranzisztor)''

A backplane buszrol galvanikusan leválasztott a kimenet és a bemenet is alapból. Akár analóg, akár digitális.
And jól mondja. A PLC magasabb szinten van mint egy PIC és néhány tranzisztorral megépített készülék. Pl. a kommunikációs portok önálló processzoral mennek, nem a fő CPU intézi izomból.
Aztán ha meg is épül PIC-cel vagy más mikrovezérlővel a kütyü, ott van még a dolog szoftver oldala. Az is elég húzós. Az eleve nem megoldás, hogy a mikrovezérlő saját nyelvén kell programozni. Kell valamiféle oprendszer bele, ami a felhasználói programot futtatja, kell hibavédelem, kell hozzá PC-re egy fejlesztői környzet. A ponyprog vagy AVR studio vagy picstart az messze nem eleg!

(#24) Fixer_SH válasza Szirty (#22) üzenetére


Fixer_SH
tag

Hi,

jaja, nekem is jar mar a PLC levlista levelei:)

A CX-Programmer + CPM nem oldodott meg, laptoprol tovabbra sem tudok csatlakozni ra, csak asztali PC-rol. Meg USB-re kotheto soros port-tal sem, mindegy, hogy az kap-e kulso tapot, avagy nem... tuti valami feszultsegszint-bizbasz van... csak eleg erdekes, hogy pont laptoprol nem lehet PLC-t programozni, hisz a ''terepre'' ritkan visz ki az ember asztali gepet... baaaar... mintha lattam volna valami kütyüt, amit kimondottan laptopokhoz csinaltak, es azt kell bekotni a PLC-re, tehat nem a CX-1-et (asszem ez a neve az RS232-PLC-port atalakitonak) kell hasznalni, hanem a laptoprol kozvetlenul a PLC-be kell dugni a kabelt (olyan is a csatlakozoja).

nomindegy.

Debian

(#25) qtrica


qtrica
aktív tag

[kép]
Munkám tárgya, és rosszul nézett ki, hogy PLC-k attya meg sem lett nevezve eddig. :)

Yoda Jr.

(#26) Szirty válasza Fixer_SH (#24) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Helló!

Nos szerintem is elképzelhető, hogy a laptop soros portja nem szabványos +/-12V-os jelszintekkel működik. Én is jártam már így egy IBM laptoppal.
Viszont határozottan állítom, hogy ez nem az Omron PLC problémája, hanem a laptop gyártójának a hibája, amiért költségtakarékos megfontolásból eltért az amúgy végtelenül egyszerő szabványtól, ami a közönsége s RS232 soros portra vonatkozik.
Persze az rajtad nyilván nem segít.

Szabványos porttal rendelkező laptopokkal problémamentesen programozható bármelyik Omron PLC. Én olyan problémákba szoktam belefutni, hogy az újabb laptopokon vagy egyáltalán nincsen már se soros port, se LPT port, vagy ha van is, akkor az nincs szabványos DB9/25 csatlakozóra kivezetve. Ilyen pl. az ASUS Travelmate egyik fajtája is. Úgyhogy vagy venni kell hozzá egy port replikátort (jó drágán) és agy plusz koloncot használni terepen, vagy marad az USB-RS232 átalakító (ami persze DOS alapú programokkal egyáltalán nem használható). Cégnél két ilyne átalakítóval próbálkoztam, az egyik működik, a másik nem :(

Sajnos az van, hogy a laptopokat utazó, öltönyös managereknek gyártják, akik a repülőn DVD-t néznek vagy quake-el játszanak (különben mi a búbánatos jófrancnak bele csúcstecnológiájú videokártya?).
No mind1, ez már csak mérgelődés :)

(#27) Fixer_SH válasza Szirty (#26) üzenetére


Fixer_SH
tag

Az en laptopomon sincs se soros, se parhuzamos port... docking station-on van, azt kell cipelni.. mondjuk belefer ugy is a taskaba :)

Szerintem sem a PLC a hibas, hanem a laptop. A PLC amugy sem, max. az a CIF-01 (asszem ez a neve ( kozben megtalaltam a nevet) ) RS232-PLCport atalakito... de ha belegondolunk, az sem, mert hat... szabvany RS232-re terveztek, nem laptop-ok soros portjara. Es mint mondtam, ugy emlekszem, hogy lattam valami olyan adaptert is, amit az Omron kimondottan laptopok soros portjara tervezett.

na.. asszem mar jol kitargyaltuk ezt a sorosport temat :)[Szerkesztve]

Debian

(#28) Szirty válasza Fixer_SH (#27) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hello!

Nézzük a dolog jbbik oldalát. :)
A Siemens PLC-k programozásához a soros port sem jó. kell egy PPI/MPI/DP interfész az S7-ekhez, vagy egy TTTY atalakító az S5-ökhöz.
Az se jobb :)

(#29) morfondi válasza Fixer_SH (#24) üzenetére


morfondi
csendes tag

Szia!

A laptop és a PLC közé kell egy CIF-01 átalakító és egy kábel, ami szerintem nem teljesen szabvány. Én egy laptopot használok, egy USB-RS232 átalakítót (ATEN? vagy ilyesmi), csináltam egy kábelt, rá a CIF-01, rá a CPM1A-20, és a SYSWIN az alapértelmezett beállításokkal rögtön kapcsolódott.

;)

L a c a

(#30) Fixer_SH válasza morfondi (#29) üzenetére


Fixer_SH
tag

Hello!

Igen, tudom. CIF-01-et bekotottem, mivel amugy is egy PC irogat a PLC memoriajaba menet kozben, es probaltam ket fele USB-RS232 atalakitot is (egyik aktiv, kulontapos, a masik csak siman az USB-rol kapja a tapot) + probaltam a laptop dockingstation-jen levo kimenetet is ugy, hogy be volt dugva a tap...

sehogysem talalta a PLC-t.

Debian

(#31) Andrey


Andrey
csendes tag

Üdv!

Keresgéltem a neten, és így akadtam rá erre a fórumra. Örülök, hogy van, mert munkámból kifolyólag egyfolytában PLC-ket programozok, így néha felmerülnek bennem kérdések, ill. akár én is segíthetek. Elsősorban Siemens S7-300 és 400-as (ritkán S5) sorozatú PLC-kel dolgozom, így a STEP-7-ben vagyok legjobban otthon. Emellett mostanában egyre többet foglalkozom Sinumerik hajtásrendszerekkel. Abban is van S7. :)
Szóval nagyjából ennyi...

Andrey

(#32) Andrey


Andrey
csendes tag

Ja az előbb elfelejtettem mondani. Jónéhány cégnél, meg magánál a budapesti Siemens szervíznél is szoktak néha régi PG-720, 740-eseket kiselejtezni. Nekik ugye nem gond uj FieldPG-t venni másfél milláért. :) Na ezek a régi PG-k a világ minden létező portjával rendelkeznek alapból az MPI-tól az LPT-ig. Nagy kockák, de azért hordozható méretűek. Néhányon USB is van. Szóval ha nem akartok a szabvány irodai PC-kkel szívni próbáljatok megcsípni egy ilyet. Ha nálunk lesz ilyen akció ígérem szólni fogok. :) Tényleg fillérekért odaadják.

Andrey

(#33) Vickers


Vickers
csendes tag

Szeva.. mindenki!
Egy kis segítség kellene.. Véletlen nem tud valaki egy pdf-es vagy bármilyen formátumú Siemens S7-300-as PLC-hez kézikönyvet?
Nagyon jó lenne a segítség szakdogához kellene... ha érdekel valakit van 200-ashoz van kézikönyvem illetve egy pár OMRON is van!!!
Előre is köszike..

(#34) Szirty válasza Vickers (#33) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hello Vickers!

Véletlen nem tud valaki egy pdf-es vagy bármilyen formátumú Siemens S7-300-as PLC-hez kézikönyvet?

Ha megfelel angol nyelven PDF-ben, akkor szólj.
De pontosítani kellene, hogy milyen információt keresel?
Programozás létrában, SCL-ben, STL-ben, FBD-ben, Graph-ban, stb. Ez mind egy-egy sok száz oldalas PDF.
Vagy rendszerfunkciókról is van külön leírás, stb.

(#35) pompom1


pompom1
csendes tag

HELLO INNEN!!

REMÉLEM TI TUDTOK SEGÍTENI!! OMRON PLC-T PROGRAMOZOK, 1 BEMENŐJEL ÉRTÉKÉHEZ (mA ÉRKEZIK AZ ANALÓG BEMENETRE) KELLENE EGY FELTÉTELT BEÁLLÍTANI, HA ELÉRI A KÍVÁNT ÉRTÉKET, AKKOR KELLENE A KIMENETEN 1-NEK LENNIE!!

SEGÍTSETEK MERT KURVA FONTOS!!!!!!!!!!!

KÖSZI

HELLO INNEN

(#36) KrenAtesz válasza pompom1 (#35) üzenetére


KrenAtesz
veterán

Csáó. Először is a Caps Lock-ot kapcsold ki lécci. Ezen a fórumon nem illik így írni. Másodszor a kurva szór helyettesíthetjük a nagyon, rettentően, stb szinonímákkal.
Amúgy meg további kellemes fórumozást, csak gondoltam én szólok, mint vki más kicsit durvább hangnemben :)
Üdv: Atesz

(#37) Szirty válasza pompom1 (#35) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Helló pompom1!

Remélem ti tdtok segíteniI!! Omron PLC-t programozok, 1 bemenőjel értékéhez (mA érkezik az analóg bemenetre) kellene egy feltételt beállítani, ha eléri a kívánt értéket, akkor kellene a kimeneten 1-nek lennie!!

Nos ha átnézed az adott CPU utasításkészletét, biztosan találsz erre utasítást...
A ''comparsion instructions'' között nézz szét. Avagy összehasonlító utasítások.
Sajnos rettentő kevés infót adtál meg. Nem írtad le pl. azt, hogy milyen fajta Omron PLC-ről van szó, mert rengeteg fajta van és ezek utasításkészlete és moduljai is eltérhetnek egymástól. Továbbá nem írtad le milyen analóg kártyáról van szó és azt sem említetted, hogy a bejövő analóg jel milyen fizikai mennyiséggel van összefüggésben, azaz mit mérsz vele. (hőmérséklet, nyomás, áram, szint, stb). Azt sem írtad le, hogy az összehasonlítás eredménye szerint mit kell csinálni. Pl. ha ez egy beavatkozó jel (x érték alatt van, akkor bekapcsol valamit, ami x értékét megnöveli, azaz szabályozás valamilyen formája) akkor bizonyos esetben nem árt ha van hiszterézise, stb...
Nem írtad, hogy az analóg jelet egy konstanssal akarod-e összehasonlítani, vagy egy olyan adattal, amit a kezelő valamilyen módon állítani tud. Nem tudjuk továbbá, hogy az analóg kártyáról milyen típusú adat jön (BCD, integer, real, dint, stb).

Ezek azért lettek volna fontosak (persze nem nekem, hanem neked :) mert a pontosabb kérdésre pontosabb választ lehet adni.
Így vaktában csak azt tudom javasolni, hogy használd a compare utasítást CMP(20).
[kép]
Ezt a képet a CQM1H Omron PLC leírásából ollóztam. Innen letöltheted: [link]

(#38) Bogáccso válasza Szirty (#37) üzenetére


Bogáccso
csendes tag

Szükségem lenne egy FuzzyControl++ programra S7-es PLC hez.
Köszönöm segítségüket!
Bogács Árpád
bogacs@gmx.net

(#39) Ferra


Ferra
csendes tag

Üdvözlök mindenkit !

Magam is találkozgattam már néhány PLC-vel. Szakdolgozat irásának vagyok kényszerítve, és valszínű, hogy egy probláma (gyakorlati ) PLC-s megoldása lesz a téma.
Ehhez kérek segítséget.
Valakinek nincs-e véletlenül TAIAN PLC programozásához bármilyen szoftvere ?
( a cég néhány évvel ezelőtt kivonult a piacról, már a netes linkjük sem él, a programok meg nem voltak ingyenesek ).

Előre is köszi !

(#40) Szirty válasza Bogáccso (#38) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hali Bogáccso!

Szükségem lenne egy FuzzyControl++ programra S7-es PLC hez.

Itt találsz demó verziót:
[link]

Mivel pénzes programról van szó, ha nem megvenni akarod, akkor nem lesz könnyű dolgod ha ez a demó nem elég...
Van néfány kiegészítő és infó is hozzá itt:
[link]


[Szerkesztve]

(#41) Szirty válasza Ferra (#39) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hali Ferra!
Magam is találkozgattam már néhány PLC-vel. Szakdolgozat irásának vagyok kényszerítve, és valszínű, hogy egy probláma (gyakorlati ) PLC-s megoldása lesz a téma.

Mi az a téma konkrétan ha nem titok? :)
(Sajnos a TAIAN PLC-t nem ismerem)

(#42) Ferra válasza Szirty (#41) üzenetére


Ferra
csendes tag

Hali !

-- a topik az behalt.

A téma.: pébé palack vakanyák poliuretán tömítőgyűrűvel történő szerelésének automatizálása.

A gép már megvan, a csepeli BIMATIK építette. Most finomítgatom. Az egész berendezést egy OMRON PLC vezényli. ( kör-adagoló, szállítószalagok, rezgőadogató, váltószelepek, manipulátor, stb )

A dolgozat egyelőre csak elméletben létezik, de augusztus végéig le kell adnom.

Free programmer kellene az Omronhoz. ( a gyártó nem ad, szívjon az üzemeltető, vagy fizesse a kiszállásokat )

A többit később.

Üdv !

Ferra

(#43) Szirty válasza Ferra (#42) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Hello Ferra!

- a topik az behalt.

Hát így van ez, ha senki nem ír! :)

Free programmer kellene az Omronhoz. ( a gyártó nem ad, szívjon az üzemeltető, vagy fizesse a kiszállásokat )

A CPM1 PLC programozásához nem kell drága pénzen vásárolt szoftver, mert CPM1-et a demo SysWin-el és a demo CX-rogrammerrel is lehet programozni.
A SysWin-nel biztos, a CX-Programmerrel, meg talán (az utóbbit nem próbáltam demo módban).

Kérdés tehát, hogy miféle Omron PLC-ről van szó...

Sajnos PLC témában nincs nagy tülekedés szabad szoftverek terén :(

(#44) marten válasza Fixer_SH (#13) üzenetére


marten
csendes tag

Szia !

Szerintem hardverkulcs kell hozzá, (ha eddig nem találtad a megoldást...) kétlem, hogy a PLC gyártók hagynák, hogy bármilyen számítógéppel kapásból kommunikáljon a vezérlő...

Mondjuk ez csak tipp, én S5-tel és S7-tel találkoztam ''alapfokon...''

:)) :))

[Szerkesztve]

http://club44gyor.net76.net

(#45) Szirty válasza marten (#44) üzenetére


Szirty
Topikgazda

Helló marten!

Szerintem hardverkulcs kell hozzá

Omron fejlesztőrendszerekhez nem kell hardver kulcs. Sem a SysWin-hez, sem a CX-Programmerhez, de még a jó öreg LSS-hez sem kell!
Bár mint mindennél, itt is akad kivétel. A Sysmate PMD-hez bizony kell hardver kulcs. De ha jól tudom azt nem az Omron fejlesztette ki (ez egyébként egy jó régi DOS-os ware, kb az LSS előtti időkből).

kétlem, hogy a PLC gyártók hagynák, hogy bármilyen számítógéppel kapásból kommunikáljon a vezérlő...

A kommunikáció az már más kérdés, kommunikálni nem csak programozási célzattal lehet egy PLC-vel :)
De mint írtam, Omron engedi a fejlesztői rendszer demó változatával is programozni a mini PLC-jét. A Demo pedig kisebb regisztrációs hercehurca után ingyen is letölthető. Illetve a CX-Programmer demóját szokták CD-n is osztogatni (pl. kiállításokon, bemutatókon, stb).

A kommunikációval meg az a helyzet, hogy omronál teljesen nyílt a dolog.
Az omron PLC-k gyakorlatilag bármilyen PC-vel (amennyiben a HW és SW körülmények megvannak) hajlandóak kommunikálni.
A kommunikációs protokollt sem rejti véka alá az omron, A Host Link, NT link, Fins protokollok leírása PDF formában (száp vaskos :) ingyen letölthető. A doksi birtokában pedig a PLC-vel gyakorlatilag bármilyne kommunikációra írható program (én is írtam már Host-Link meghajtót PC-re, és S7-re is). A leírás teljesen korrekt.

Mondjuk ez csak tipp, én S5-tel és S7-tel találkoztam ''alapfokon...''

Pedig a Step5-höz (S5 prog. SW) a MicroWin-hez (S7-200 prog SW) és a Step7-hez (S7-300/400 prog SW) sem kell hardver kulcs. Van ugyan másolásvédelem rajtuk, de nem hardver kulcsos, hanem kulcslemezes (authorisation disk).

(#46) hajraPLC válasza And (#18) üzenetére


hajraPLC
csendes tag

Sziasztok,
Mint absolute kezdő, én omront vezetek most be saját házamban (CJ1), nagyon szimpatikus. Kérdezni szeretném: tudsz-e olyan HW eszközt (dobozt), ami a plc soros kimenetéből ún ''M-BUS'', azaz Meter-BUS jelszintet és protokolt állít elő? A megoldás hőmenniység mérők olvasásához kellene. Köszi.

[Szerkesztve]

(#47) And válasza hajraPLC (#46) üzenetére


And
veterán

Némi keresgélés után rá lehet lelni 1-2 olyan hardverre, amely Neked talán megfelel:
[link], itt találsz mindenféle M-Bus konvertert RS232C-re -> PW-sorozat, de van USB-s meg modemes verzió is. A legegyszerűbb talán a PW3-as illesztő (master), amely legfeljebb 3 slave-et kezel.
Egy másik: [link], bár ez utóbbi ''túl sokat'' tud, amit valszeg. az árcédulája is tükröz.
Az árakról, beszerezhetőségről, hazai forgalmazókról nincs sok infó. Sajnos master oldalra nincs olyan viszonylag egyszerű, cél IC-s megoldás, mint amilyen a TSS721A ([link]) a slave oldalon (utóbbi integrált áramkör Mo.-on is beszerezhető párszáz Ft-ért).

(#48) koncbacsi


koncbacsi
csendes tag

UUPPP!

Időmérés sündisznóval: kitesszük az ablakba egy félórára, és az pontosan 30 perc...

(#49) Nakipuha válasza Szirty (#45) üzenetére


Nakipuha
csendes tag

Szia!
Bár elég régi az üzenet, de én csak most olvastam.
Közel 20 éve PLC-k közelében dolgozom, de csak mostanában kerültem olyan helyzetbe,
hogy programozhassak is .
OMRON CPM1A tökéletesen működik a regisztrálatlan CX-programmerrel.
Menteni PC-re, vagy tölteni lehetetlen, :((( de a vezérlőbe címkék, megjegyzések az IO-k nevei mind bekerülnek, :) legközelebb tudja az ember, hogy mit is csinált.
Nem nagy dolgokat kell csinálni, gépsorok tervezési, és programhibáit kell kiküszöbölni :F .

Csodálkozva szemlélem a világ hülyeségét. Én is ezen a világon élek.

(#50) vottokar


vottokar
aktív tag

Sziasztok. Örülök, hogy van ez a PLC-s fórum. Sajnos nekem is foglalkoznom kell S5 és S7 200-300-400-as rendszerek hibakeresésével és programozásával a munkám miatt.
Lenne egy kérésem. Vickers fórumtárs kért itt már Siemens S7-300 leírást itt a fórumban. Angol és német nyelvű nekem van, de sajnos olyan szinten egyik nyelvet sem beszélem (vagyis inkább olvasom), hogy teljes biztonsággal értsem a leírásokat. És így elég nehéz esetleg több ezer oldalból kiválogatni az engem épp érintő problémát. Magyar nyelvű leírás kellene főleg az S7-300-ról.
S7-200-as doksim van, csak a gépeink nagyrésze 300-ast használ. Siemens tanfolyam anyagaim is vannak, de sajnos azokról a tanfolyamokról igazán jót még senkitől nem hallottam... :(
Hogy tetézzem a kívánságlistámat érdekelne SINUMERIK NC (főleg 840D) vezérlő leírás is, de tudatlanságom okán abból is magyar verzió. (német nyelvűn abból is van nyomtatott formában).

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.