Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#5651) byte-by válasza Szirty (#5650) üzenetére


byte-by
tag

halo!

erről a berthel csodáról nem sok minden van neten.
irják úgy is, mint "compact PLC / S5-PLC "
a kábelére hivatkoznak rá, mint " Berthel/COMCON TTY - K1002 "
de , hogy milyen szoftver kellhet hozzá .....?
gondolom végignyálaztad Te is a netet, de alig van valami, sajnos én nem találkoztam vele, de lehet, hogy más igen.

más:

nekem is van egy kérdésem: Uni Pulse F381A (erőmérő) tipussal van valakinek tapasztalata?
leginkább omron plc-vel való kommunikációra lenne szükségem, adatátadásra.
az digit I/O nem gond (judgment, ok,ng, H, L, stb.) de mérési eredményt szeretnék átadni.
a műszer több section-ben mér , és a végén ad egy végleges eredményt és a judgment-et (gyári alap :5, nem kell mind kihasználni) , jelenleg minden lemért section erdményére szükség van.
a jelek szerint soros porton és még vagy egy tucat lehetőséggel tud kommunikálni, persze jónéhány opciós.
de van olyan plc konfig ahol nincs soros kártya, csak esetleg LAN switch.

byte

(#5652) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Nem pont plc programozás, ezért átraktam szürkébe. Arra lennék kíváncsi, hogy plc környezetben jellemzően hány helyen láttok működni bármilyen adatgyűjtést / központi megfigyelést az ipari terület egészének a munkafolyamatairól?

@byte-by: írtam neked privit

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5653) Psanyi42


Psanyi42
tag

Sziasztok!
FESTO-s PLC-vel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, sikerült szereznem egy FPC-202 őskori leletet, de nem tudom hogyan lehetne programozni. Van valakinek ilyennel, vagy ehhez hasonlóval tapasztalata? Itt van a működési leíárs: https://petergodwin.files.wordpress.com/2010/03/festo-fpc-202-c-programmable-logic-controller-operating-manual.pdf
Igazából az érdekelne, hogy lehet-e esetleg a rajta lévő gombokkal programozni, vagy amiigazából érdekel, az az, hogy hogyan lehetne ezt a PC-re rákötni, ilyen 5 tűs FESTO szabványos csatlakozója van, amivel nem nagyon tudok mit kezdeni, eddig még csak soros portosakkal és ethernetesekkel foglalkoztam. Válaszotokat előre is köszönöm.

(#5654) byte-by válasza coco2 (#5652) üzenetére


byte-by
tag

halo!

ez változó, de én pl. majdnem mindenhol ahol dolgoztam volt adatgyűjtés.
jelenleg siemens Scada energiafelügyeleti rendszer és egyéb folyamatadatok.
" jellemzően " ott van ahol igény van rá.

de a problémám is ezzel kapcsolatos nagyjából , cx-supervisor adatgyűjtés szerelő sorokról.
ami csak belefér.

tehát ahol lehet és érdemes eddig majdnem minden helyen ahol dolgoztunk mértek és gyűjtöttek adatokat.
nem én csináltam az adatgyűjtő rendszert és programozást, de a plc-s támogatást igen.

byte

(#5655) Szirty válasza coco2 (#5652) üzenetére


Szirty
őstag

Helló coco2!

Én azt tudom mondani, hogy elég változó.
Attól függ hogy mennyire új (modern) a rendszer és mennyire homogén, továbbá hogy mennyire összetett.

Vannak üzemek (akár nagyobbak is) ahol önálló gépsorok vannak, amolyan sziget üzemben, ahol az egyes gépek nincsenek közvetlen technológiai kapcsolatban egymással.
Pl. műanyag üzemben, ahol van pohár préselő, meg extruder ami műanyag lemezt állít elő, meg nyomdagép ami a poharakat festi, címkéző stb.

Vagy egy megmunkáló gépekkel (szerszámgépekkel) telerakott üzem ahol sok CNC van a legkülönbözőbb fajtákból összerakva. Ilyen pld a Linamar PPM.

Ezek jellemzően nem homogének. Tehát a legkülönbözőbb gyártók leghibiszkuszabb gépei vannak vegyesen az egyikben ilyen, a máikban olyan PLC-vel. Az egyikben profibus, a másikban modbus, a harmadikban ethernet, a negyedikben DeciceNet, az ötödikben CANBus, interbus, stb. Francia, német, spanyol, esetleg amerikai gyártású gépek véletlenszerű sokasága.
Az ilyen úgy alakul ki, hogy a gépeket egyenként vásárolják, mindig valamilyen gazdasági szempont alapján.
Az ilyeneknél szinte soha nincs központi adatgyűjtés, felügyeleti rendszer, SCADA stb. Ilyen rendszerre nem lehetetlen, de rémálom utólag megcsinálni.

Aztán vannak "zöld mezős" beruházások, ami egy olyan gyár, ami átfogó tervek alapján épül és az eszközök tekintetében sokkal homogénebb. Pl. csak egy fajta PLC-t használnak egyforma terepi busszal, és előre kidolgozott rendszer terv van a berendezések központi összefogására.
Ilyen pl. egy autó gyár, vegyi üzem vagy erőmű.

Kis hazánkban gyakori, hogy használt 10-20 éves német, francia, olasz gépeket vesznek és üzemelnek be.
Ezeknél jó ha kapcsolási rajz van nem hogy központi adatgyűjtés. Örülnek ha sikerül működésre bírni. Némelyikben olyan vezérlővel jön amit 10 éve nem gyártanak és a cég sem létezik amelyik alkotta, nem hogy a programja meglenne.
Szóval szélsőségesnek mondható a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#5656) coco2 válasza Psanyi42 (#5653) üzenetére


coco2
őstag

Ha a programozási lehetőségei már feledésbe merültek, nem sok mindenre lesz jó. Mint mindegyik plc-nek, ennek is van (volt) egy saját környezete, és anélkül többé nem lehet üzemeltetni, karbantartani, semmit se csinálni vele.

Kapcsolati lehetőségekre van 16 input és 16 output vonala (8-5 oldalon az ábra), azt általános célokra is felhasználhatod, akár pc felé is kommunikálhatsz vele (vannak ethernetes gpio modulok, azok normálisan leválasztják az eszközt, hogy lehessen az információt eltérő földelési rendszerek között hurcolni földhurok probléma nélkül), de hogy a plc azt bárhogyan meg tudja tenni, magát a plc-t is programozni kell hozzá.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5657) coco2 válasza Szirty (#5655) üzenetére


coco2
őstag

Hali Szirty!

Köszönöm a részletes választ.

Igazából egy gondolat életképességét szeretném ellenőrizni, és sokat tudna nekem segíteni az első meglátásod a kérdésben. Azok a vezérlők érdekelnének, amik már a digitális forradalom utáni időkben épültek, és épp csak annyi a bűnük, hogy túlságosan tiri-tarka a mezőny, és mint írtad, szimplán rémálom rájuk adatgyűjtést csinálni. Azoknál a vezérlőknél jól sejtem-e, hogy elég jó arányban van rajtuk egy usb port, felismerik az arra csatlakoztatott pen drive-ot, és képesek fat16 / fat32 filesystem-re log fileokat kiírni a folyamatos működésükről? Felvetném a kérdést azért, mert ha képesek rá, akkor létezik egységes felületük, amit nem is túl bonyolult kihasználni. Egyszerűen csak logfileokat kell kitükrözni távoli szerverre, és még ha mindegyiknek más is a formátuma, azok már akkor is csak karakteres adatsorok, amit már csak mérsékelt rémálom feldolgozni, még ha ezernyi félék is.

Mennyire vagyok eltévedve?

@byte-by: neked pedig ismét privi megy :)

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5658) And válasza coco2 (#5657) üzenetére


And
veterán

(Nálunk /vegyipar/ a dolog úgy néz ki, hogy azokban az üzemrészekben, amelyekben nagy számú I/O-t kezelnek, ott eleve létezik felsőbb szintű DCS-rendszer, amely megoldja többek közt a megjelenítést a hozzá kapcsolódó terminálokon, plusz az adatgyűjtést és archiválást. Ahogy Szirty is vázolta, ez alatt van egy csomó egyedi PLC-vel rendelkező berendezés, amely önállóan is működőképes és általában saját HMI tartozik hozzájuk. Mivel ezen berendezések PLC-i nem egységesek, az adott géppel együtt jöttek, a közös felület, amellyel a fölöttes rendszer felé csatlakoznak általában modbus - többféle fizikai adatvonalon -, Profibus DP, esetleg szimpla analóg jelek csoportja. Az egyedi berendezések telepítése előtt megadták a DCS felé kommunikálandó adatok mennyiségét és típusát, a PLC-kben pedig a gyártó szépen létrehozta az ehhez szükséges adatblokkokat. Vannak olyan régebben épült egységek is, ahol nincs felsőbb folyamatirányító rendszer, ott a meglévő sziget PLC-k vagy egyszerű mérőkörök jeleinek központi adatgyűjtését utólag telepített remote I/O-k oldják meg, de természetesen lényegesen kevesebb számú jelet fogadva.)

(#5659) Szirty válasza coco2 (#5657) üzenetére


Szirty
őstag

"Azoknál a vezérlőknél jól sejtem-e, hogy elég jó arányban van rajtuk egy usb port, felismerik az arra csatlakoztatott pen drive-ot, és képesek fat16 / fat32 filesystem-re log fileokat kiírni a folyamatos működésükről?"

Nem. Ezeken nem USB HOST van. Nem képesek file rendszert kezelni. Legalábbis amiről tudok.

(#5660) coco2 válasza And (#5658) üzenetére


coco2
őstag

Szia And!

Én azt gyanítom, valami jogi vonatkozata is van annak, hogy helyi szakit nem engednek olyan céllal io vonalakat használni, vagy terepi buszt lehallgatni. Olyan adatgyűjtési eszközöket mindenütt vagy gyártótól vesznek meg, vagy nem csinálnak olyat. Vagy nálatok máshogy volt?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5661) Bazs87


Bazs87
tag

Sziasztok!

Tiában lenne egy kérdésem.
Sima windowsos PC-n megoldottuk, hogy egy gomb lenyomására csináljon egy screen shot-ot, amit lement és ha lát USB-t, akkor rámásolja. (oldal nyomtatása a gomb funkciók közt, az az alapértelmezetten kiválasztott virtuális nyomtatónak adja a képet, aminek az alap elérési újta az usb)
Ez ingyenes és egyszerű megoldás volt.
A nehézség ott kezdődik, hogy ugyanerre lenne szükség Win CE-n is. Mivel elér redukált a környezet és a win babrálásához nem sok szoftver áll rendelkezésre nem sikerült összehozni(TP900-as panelek amúgy).
Tudnátok tanácsot adni hogyan?
Köszi előre is!

Szirty:
az oldaladról sokat tanultam, köszönhetően a gyakorlati leírásoknak és feladatoknak.

Üdv!
Bazs87

(#5662) Szirty válasza Bazs87 (#5661) üzenetére


Szirty
őstag

Helló!

A TIA-ban (is) van print screen funkció, amit eseményhez rendelhetsz (akár gomb nyomáshoz vagy bit változásához).
Ebből az irányból nem tudod megközelíteni a feladatot?

(#5663) zolizozo80


zolizozo80
tag

Sziasztok! Van itt valaki aki Beckhoff plc-ben jártad? Twincat2.....

(#5664) Bazs87 válasza Szirty (#5662) üzenetére


Bazs87
tag

Az volt az első próbálkozásom. Tök jó, hogy csinál a vágólapra valamit, de hogyan mented ki vmely kép formátumba onnan winCE alatt USB-re dinamikusan attól, hogy bent van-e...itt akadtam meg. Valszeg script lenne a dolog, de abba a részbe még nem mélyedtem el.

[ Szerkesztve ]

(#5665) joci9


joci9
tag

Sziasztok!

És codesysben jártas valaki?
Tapasztalat?
Osztott intelligenciás feladatom lesz, pár hajtás saját PLC kártyával, központi PLC, megjelenítő.
Kell tudni tengelyszinkront. Egyforma programokat tervezek a hajtásokba, ezért jó lenne ha lehetne szinkronizálni a programokat. Régebben találkoztam codesys-szel (schneider, wago), de élesben nem használtam.

Erre a feladatra megvannak a jól bevált eddig használt eszközök, de ott van egy két korlát, és lehet jobb lenne a codesys-es cucc.

A hajtás Emerson (CT vagy Szirtynek LeroySomer :-))) Unidrive M700, MCi 210 kártya, codesyses, stb.

Eddigiekben
Omron CJ2-őt és Unidrive SP és M700 hajtásokat használtam a régi PLC kártyával, aminek saját fejlesztője van, ami amúgy tök jó. Itt korlátként az átjárhatóságot és a hálózatok kezelését látom.

Vélemény?
Több eszközt jól lehet kezelni?
Programot lehet klónozni egyszerűen?
Hálózatkezelés?

köszi
üdv
J

(#5666) Szirty válasza Bazs87 (#5664) üzenetére


Szirty
őstag

Sajnos nem tudok kulcsra kész megoldással szolgálni, csak ötletet próbáltam adni.

A TIA print screen funkciója nem vágólapra teszi a képet, hanem kinyomtatja.
Ha sikerül feltenni CE-re egy olyan virtual printer drivert ami kép file-ba nyomtat, akkor már létrejön a file.Utána egy CMD file-al lehet vizsgálni az USB jelenlétét és copy-val átrakni a képet.

(#5667) Bazs87 válasza Szirty (#5666) üzenetére


Bazs87
tag

pont a virtuális printer szoftvernél akadtam el winCE-hez. Elég szűkös a kínálat. A többség pénzes és még úgy se mlehetek biztos benne, h valóban úgy működik, ahogy szeretném.

(#5668) moseras válasza joci9 (#5665) üzenetére


moseras
tag

Üdv!

2-es Codesys-t ismerem WAGO-val, és egy kicsit a 3-as eCockpit-et.
A hajtásokat nem ismerem, ilyennel soha nem foglalkoztam.
De azért kérdezz.

Imi.

(#5669) moseras válasza joci9 (#5665) üzenetére


moseras
tag

Üdv!

Bocs, lejárt a 15 perc...

2-es Codesys-t ismerem WAGO-val, és egy kicsit a 3-as eCockpit-et.
A hajtásokat nem ismerem, ilyennel soha nem foglalkoztam.

> Több eszközt jól lehet kezelni?

A 2-es Codesys-ben nincs beépített "több eszközt egyszerre látom" stílusú központi program kezelés. Minden eltérő programot futtató PLC-re külön projekt file, mindegyiket külön kell megnyitni a Codesys-ben, és külön kell feltölteni.
Ha 2 vagy több PLC közötti kommunikácót is akarsz, akkor arra több lehetőség is van. Ha mindkettő Ethernet-es, akkor bizonyos mennyiségű változóig a Network Variables (NVAR) módszer működik (ez UDP-n megy). Ha nem Ethernet, akkor az ami éppen van, de ott már neked kell programozni. A 2-es Codesys-ben olyan, hogy egérrel összekötsz 2 PLC-t, és mondjuk egy táblázatban megadod, hogy melyik változó hol van, és ezt oldja meg magától a fejlesztő környezet, itt ilyen nincs. Az eCockpit-ben van ilyen, de ehhez egyenlőre nincs teszt PLC-m, nem tudtam kipróbálni.

> Programot lehet klónozni egyszerűen?

Ezt nem nagyon értem, megnyitod a projekt file-t, és feltöltöd X db PLC-re, az nem jó ?
Fel lehet tölteni USB-s vagy RS232-s programozó kábellel, illetve az Ethernet-es verziókra TCP/IP-n keresztül.
Az új PFC200-as sorozatoknál SD kártyán is lehet hordozni a programot, arról is be tudja olvasni, de ezt a WEB-es management felületén be kell állítani először. Ha marad a PLC-n elegendő hely, akkor a forrást is fel lehet tölteni rá. Régebbi PLC-ken (pl. 841) 1.5 MB flash van, az újabbakon (pl. 881) azt hiszem, hogy 3 MB. A PFC200-as sorozatban talán 16 MB, de abba lehet SD-t is tenni. Fontos: ha feltöltesz rá egy programot, akkor az nem fog automatikusan a flash-be is kiíródni, ehhez a "Create boot project"-et is meg kell hívni, különben újraindítás (vagy áramszünet) után a program elveszik.

> Hálózatkezelés?

Szóval a hajtásokat nem ismerem, de ha busz kell hozzájuk, a WAGO elég sokféle fejet árul. Kétféle megoldás van: vagy eleve olyan fejet kell venni, ami ismeri az adott protokollt, vagy ha van ilyen protokollt ismerő modul, akkor kiegészítő kártyát lehet venni, és azt olyan fej mellé is fel lehet tenni, ami önmagában az adott protokollt nem ismeri.

Imi

(#5670) joci9 válasza moseras (#5669) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Köszönöm a részletes választ!

Itt nálam egy berendezés lesz, több tengellyel amelyeknek tudni kell szinkronba menni változtatható csoportokban, meg ide már teszek egy központi PLC-t.
A tengelyekre van a hajtásba tehető PLC kártya, ide egy programot töltök, a régi fejlesztőjében úgy volt:, hogy lehetett klónozni, és utána pl. mind a 6-ra egyszerre letölteni, össze vissza monitorozni.
Mind az x hajtásnak más címe volt egy hálózaton, és sorban amelyikre akartam csoportosan lehetett töltögetni.
Volt táblázatos izé, de azt már láttam, hogy ide is megírták. Amúgy codesys 3 az alapja.
Ethernet az alap, szükségem van 4ms alatti szinkron kommunikációra is :-)
A hajtásban is alapból lesz ethernet, plc kártyán is van, és még lehet tenni másik két kártyát is. Csak ez új fejlesztés, alíg két éves és félek tőle. De van menekülőutam, mivel ugyanebbe a hajtásba be tudom tenni a régi rendszerrel kompatibilis új kártyát, azt meg ismerem.
Még egyszer köszönöm, valsz veszek vagy kérek kölcsön eszközt, kora nyárig eldöntöm mi lesz. Majd még lehet kérdezek :-)
Ja még egy: programozásilag és fejlesztőkörnyezet ügyileg lehet olyan hatékonyan fejleszteni benne mint pl az Omron CX-Porgrammerrel?
Volt szerencsém Twidohoz (tudom az más kategória) de az egy katasztrófa az említetthez képest.

üdv
J

(#5671) moseras válasza joci9 (#5670) üzenetére


moseras
tag

Üdv!

> 4ms alatti szinkron kommunikációra

Ez milyen protokollon megy (vagy ment eddig) ?

> programozásilag és fejlesztőkörnyezet ügyileg lehet olyan hatékonyan fejleszteni benne mint pl az Omron CX-Porgrammerrel?

A CX-Programmer-t nem ismerem. A 2-es Codesys-nek a létra szerkesztője elég béna, a többi, IL, ST, FBD, SFC, CFC elég jó. Az eCockpit-ben sokat javult a létra szerkesztő.

Imi.

(#5672) joci9 válasza moseras (#5671) üzenetére


joci9
tag

Szia!

A 4 ms alatti az a CT-net nevű egyedi protokollos 485-höz hasonló fizikai rétegen menő akármi.
Max 5 Mbit/sec, én 2,5-ön használtam, 2 gép szinkronjához bőven elég.
Lehet hibrid lesz, nem lesz időm hibázni :-) Egyszerre a két PLC kártyát használhatom :-)
EtherCAT az jónak tűnik még, csak ahogy néztem ezeknél az eszközöknél nem szabadon használható.
Meg van még az ethernetIP, ott meg nem tetszik, hogy be kell regisztrálni egy fejlesztővel a cuccost. Azt ha hiba van akkor kell a fejlesztőképességű ember hozzá, aki emlékszik 10 év múlva, hogy is volt az...
Ezt egyszer használtam nem annyira időkritikus helyen, de az egyik szálát wifin keresztül. 50ms-t bír úgy. (2 gép, 1 vezér PLC)
Ez a codesyses új PLC kártya is tud valami marhagyorsat, de azt még nem ismerem, ezért kérdezgetek.

Az Omron Cx-nél az tetszik, hogy fapados grafika, de gyorsan jól működő szoftver, atombiztos, nincs meglepetés, FB-k nagyon jól kezelhetőek, monitorozhatóak. Ehhez képest a codesys?
Eddig csak S7-200 microwinnel (az elég jó, bár kis tudás), meg a twidoval találkoztam ezen kívül PLC ügyileg.

köszi
üdv
Józsi

(#5673) Bazs87


Bazs87
tag

Sziasztok!

Van egy Festo FEC FC30-as PLC-m. Nincs valakinek hozzá programozókábele? Sajnos a FC20-asé nem jó hozzá. Esetleg bekötési rajz a programozókábelről?:)

Köszi előre is!

(#5674) KLR


KLR
csendes tag

Sziasztok.

Lenne egy elég érzékeny kérdésem, az pedig maga díjszabás.

Eddig csak cégen belül programozgattam, de kilátásba került egy szép kis privát meló. Nem lenne jó vége ha a főnökömhöz állítanák oda, hogy hogy is kalkulálja a szoftverfejlesztést...

Nem szeretnék "ingyen" dolgozni, de nem is szeretném elijeszteni az ügyfelet, mert ha jól sikerül az első meló, kilátásba lenne több is.

Egy ismerősöm, aki régebben foglalkozott PLC-vel azt mondta, hogy a konfiguráció áráért fejlesztette a programot. Szerintem ez nem reális, mert a munka elméletileg ugyanaz, ha pl Siemens S7-1200 fejlesztesz, vagy kínai PLC-re, viszont a hw ára még fele se. A taivani/kínai technikához ingyenes a fejlesztőkörnyezet, a nagy márkáknál meg nem.
Reálisabb lenne az IO szám, vezérlés összetettsége és a megbecsült munkaóra alapján?

Hogyan kalkuláltok ha nem titok?

Persze itt nem komplex gépvezérlésre gondoltam, komunikációs buszokkal, meg szervókkal, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5675) Mazsika


Mazsika
őstag

Sziasztok!

Használt már itt valaki Siemens safety-t S7300-as PLCvel? 315F-ről van szó pontosan, a lényeg az lenne, hogy egy no, nc-s ajtót milyen safety blokkal kezelek?

köszi!

Dáccsika

(#5676) n0rbert0 válasza Mazsika (#5675) üzenetére


n0rbert0
senior tag

Szia.

A safety lib-ben találsz egy "F_SFDOOR" nevű FB-t. Ez pont erre van kitalálva.

(#5677) rsf válasza KLR (#5674) üzenetére


rsf
senior tag

Na erre én is kíváncsi lennék. :)

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#5678) Mazsika válasza n0rbert0 (#5676) üzenetére


Mazsika
őstag

igen ezt nézegettem, de akkor két egymás utáni inputra teszem az no-nc kontaktokat? és vele "szembe" mit kötök, semmit? akkor hibára megy a kártya nem? és egyébként mit csinál az a qbad jel, mire való?
Tehát egymás után bekötöm a safety kártya egy-egy bemenetére és így teszem a blokkba:

Dáccsika

(#5679) Szirty válasza KLR (#5674) üzenetére


Szirty
őstag

Szia KLR!

Én konkrét számot nem mondok. Annyit kell kérni amennyit még éppen hajlandóak fizetni :-) Ez is, mint minden más annyiba kerül amennyiért még megveszik. Persze nyilván arra kell törekedni, hogy az ár korrekt legyen és egyik fél se érezze magát átverve a végén.

Több "módszer" is van erre. Az egyik a program várható méretével számol és annak alapján határozza meg az árat. A másik a PLC I/O a szám és HMI TAG számot veszi alapul, Ft/TAG, Ft/DIO és Ft/AIO alapon.
És van az idő alapú, amikor a várható munkaórák száma alapján kalkulálnak.

Mindegyikben van egy jókora "cigányság". Mert ugye a programsorok száma és az I/O száma sem feltétlenül áll arányban a befektetett munka mennyiségével.
Ha nagyon kisarkítjuk, akkor: máshonnan beemelt (nem általunk írt vagy általunk korábban másik projekthez készült) kódrészletek bő lére eresztett program. Sok fölösleges művelettel, stb.
Illetve vannak olyan esetek, amikor az I/O szám kicsi, de a feladat összetett és nehéz. Ez igaz fordítva is.
A befektetett időt alapul venni és egy korrekt óradíjjal számolni jó megoldás, de előre megjósolni ezt sokszor igen nehéz. Komoly tapasztalat kell hozzá és még úgy is közbejöhet valami amivel mellé lehet lőni (és főleg alá nem pedig fölé).

A legpontosabb lenne a elkészült munka alapján kalkulálni. De ilyesmit nem sok megrendelő gyomra tudna bevenni.

(#5680) joci9 válasza KLR (#5674) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Én olcsóbb óradíjjal szoktam kalkulálni, de annyi időt veszek, ami alatt biztosan meg tudom oldani utómunkálatokkal, garanciával együtt. Nehéz ezt megsaccolni, általában harmada alatt megvan, de ha valami nem úgy sül el akkor ...
A feladatok nehézségével és egyediségével nő a bizonytalanság, viszont ha az adott szakember ügyes, akkor annál többet tud nyerni.
És még rengeteg mindentől függ, ide jó Szirty válaszának első fele :-)

üdv
J

(#5681) Hasaggymeg


Hasaggymeg
veterán

Szevasztok,segítségre volna szükségem.Közüzemi cégünknek keresünk olyan céget mely felügyelné,karbantartaná és szükség szerint fejlesztené nekünk a rendszerünkre szabott Vision folyamatmegjelenítő rendszerünket.Távfűtés és meleg víz ellátást szolgáltatunk és jelenlegi "rendszergazdáink" nem igazán látják el szerződésben rögzített feladatukat.Hosszútávú együttműködést tudunk ajánlani,korrekt áron.Akár privátban is írjon aki tud ilyenről.Köszönöm!

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#5682) KLR válasza Szirty (#5679) üzenetére


KLR
csendes tag

Szia.

Kössz a választ. Kb ugyanezt találtam tengerentúli fórumokon is. Azok akik a ki/be menetek alapján kalkulálnak, 1-2 órát számolnak I/O-ként/ Tag- ként, és 5-6 órát HMI screen-ért, 4-5 óra PID-enként, stb, vagy órák helyett dollárosítva áraznak. De ott is ugyanazt írják mint te is, hogy nem minden esetben arányos az I/O szám és a programméret. Volt aki arányossan feleszámítja a fejlesztőkörnyezetet, képzési díjjat, mert hát ez mind költség volt a számára.
Egy kanadai volt a legjobb, a (hw ára + 20%)x2,5 +10% (tartalék). Ezért elkészíti a komplett doksit (kapcs. rajz, használati utasítás, programm minden sora kommentezve,stb).
Többen két kategóriába sorolják a munkát:
- OEM gyártók, ahol az egész "variációk egy témára", variálod az egyszer megírt programod, kisebbek az óradíjjak is
- Integratorok, ahol alapvetően minden munka más

A legtisztább lenne a programméret alapú számlázás, de mint ahogy írtad ez csak a végén derül ki, úgy meg nehéz megeggyezni, hogy a végén megmondom az árat. Könnyebb a helyzet, ha már túl vagy pár munkán, és tudod hogy egy hasonló kaliberű munka mennyibe van neked.

Az annyit kérni, amennyit hajlandók még fizetni, elég relatív, mert tapasztalatból tudom, hogy sok az olyan vállalkozó, akinek minden ár sok, mindenből lefaragna. Itt jön a képbe a "cigánykodás", ami sajnos nincs a véremben, de ha nem akarom hogy kihasználjanak, meg kell tanulni az embernek "jól eladni magát".

(#5683) KLR válasza joci9 (#5680) üzenetére


KLR
csendes tag

Szia.

Megpróbálom megbecsülni a reális munkaórák számát, meg ráteszek pl 10%. Azt már eldöntöttem, hogy a kezdetekkor ledefiniáljuk a feladatot és a kötelezettségeket. A főnököm régebben megjárta egy ügyfélel, hogy nem beszélték le, utána meg se vége se hossza a zenei kívánságoknak, ugyanazért a pénzért.
A fizetésemet elosztva a munkaórák számával és az MMK oldalán ajánlott mérnöki óradíjj (9000 HUF) köszönőviszonyba se vannak. Feltételezem, az utóbbi az "outsourcing"-ra vonatkozik, ahol benne van a munkadód haszna, adók járulékok, stb. A valóságban milyen óradíjjal lehet számolni?
Azt találtam, hogy az IT szektorban kb 5-10 Eur fizetnek a régióban, tapasztalattól és munkától függően.

(#5684) Mazsika válasza n0rbert0 (#5676) üzenetére


Mazsika
őstag

Köszönöm, megoldottam közben!

Dáccsika

(#5685) joci9 válasza KLR (#5683) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Én 4500 +áfával számolok, de ez szerintem túl olcsó.
Lásd a fentebbiket, hogy ebből viszont bőven, és haszon abból van ha ügyesek vagyunk, valamint ha minden ember minden percét el tudom adni.
Ha már itt tartunk, az összes rezsi, eszköz költség meg mindenféle adók után, ennek a felét tudod kivenni magadnak bérként, ha nem KATA eva stb bizbazban vagy.
Jut eszembe, sztem mindenkinek egyformán kéne adózni, hogy a verseny kiegyenlített legyen.
Mindenkinek ugyanannyi % TB-t nyugdíjpénztárt, adót, stb kéne fizetni.
Az ügyeskedők, KATÁsok így tudnak olcsóbb órabért mondani, aztán majd a nyugdíjnál reklamálnak.
(lásd taxi vs uber)

ü
J

[ Szerkesztve ]

(#5686) KLR válasza joci9 (#5685) üzenetére


KLR
csendes tag

Kössz szépen az infót :R , most már van kiindulási alapom. Matematikázok egy kicsit, majd kiderül mi lesz az egészből.

(#5687) joci9


joci9
tag

Sziasztok!

Feladatom egy rádiós pult kialakítása.

Tud e valaki ajánlani gyártót/forgalmazót akinek van

vagy emelőgépre minősített (SIL3) rádiós stop gombja, önnálló

vagy kombináltan pár analóg, pár digitális és még ezzel minősített stop gombbal, szerelvényezhető kivitelben, azaz csak maga az elektronika.

vagy az se baj, ha megy mellette 485, ethernet stb.

de a lényeg az csak a vész stop áramkör átvitele, a többit meg tudom oldani másképpen is.

Azt a megoldást kerülném, hogy hungarocellbe besüllyesztünk egy formatervezett narancssárga darutávirányítót :-)

üdv
J

(#5688) soldi3r


soldi3r
veterán

Letezik valamilyen vezetek nelkuli kapcsolattal mukodo HMI?

E30 (oo=[][]=oo)

(#5689) joci9 válasza soldi3r (#5688) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Az ethernet átmegy wifin :-)
Meg rádiós soros vonal is van.
Meg olcsó ethernetes plc is van, a bitek meg az analóg átvitelére. (egyéb terepi busz helyett)

A vészkör minősített átvitelére keresek jó megoldást, egyet már találtam:
http://www.welotec.com/catalog/en/radio-remote-control/radiosafe-radio-emergency-stop/radiosafe-rsef40.html

üdv
J

(#5690) And válasza soldi3r (#5688) üzenetére


And
veterán

Például: Stahl MT-208, eléggé új típus, de a wifi csak opcionális.

(#5691) Szirty válasza soldi3r (#5688) üzenetére


Szirty
őstag

Igen a HMI-k alapvető funkciói közönséges WiFi-n problémamentesen átmennek.

A Siemensnek pl. van kifejezetten vezeték nélküli HMI megoldása, a mobile panel.
A HMI funkciókon kívül lehetséges RFID azonosítás (azzal biztonságosan kiválasztható több gép közül melyiket akarja épp irányítani) illetve biztonsági funkciók is kezel (vészleállítás). Ez azonban már nem alapvető HMI funkció, PROFINET hálózaton valósul meg ami annak ellenére hogy ethernet a fizikai réteghez közeli OSI réteg miatt (nem TCP/IP) közönséges WiFi eszköz nem jó hozzá.

De ha nem megyünk ennyire messzire, akkor egy közönséges WiFi access pointtal és egy laptopon futó HMI runtime segítségével lehetséges a munka.

(#5692) joci9 válasza Szirty (#5691) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Köszi.
Meg van neki profinetes és vezeték nélküli biztonsági akármije is.
Nálam adott az omron (azt ismerem) és az ESA HMI. Runtime lesz ipari PC-vel ahogy írod :-)
Tapasztalat egy régebbi munkából: Ethernet/IP átmegy közönséges wifin, WDS két TP-Link asztali rúteren 50ms RPI-vel.
Ezen meglepődtem kicsit, de örültem neki :-)
Tartalékba van mellette egy ipari MOXA 485, és a gyorsabb jelet veszem figyelembe, volt már rá szükség, az eygik TP-Link bedöglött az 5 éves garancia idő alatt.
A laptopos megoldás is runtime és levedlett otthoni wifi segítségével spórolt már meg jó sok munkaórát :-)
ESAnál ugyan az a program működ online szimulátorban élesben, eszközbe töltve és runtime-ba töltve is.
Csak ugye a szimulátorhoz nem kell letölteni az eszközbe, amivel jó sok időt lehet megtakarítani.

üdv
J

(#5693) soldi3r


soldi3r
veterán

Koszonom szepen a valaszokat! Hirtelen felidulasbol tortent a kerdes. De mivel ugy nez ki nem teljesen
lehetelen kuldetes, ezert pontositanam a dolgot.
Eddig gepeket csinaltunk csak, most viszont egy gyaregyseget kellene kitalalni.
A gepekhez a vezerles valoszinuleg Panasonic FP-X lesz, valami olcsobb HMI-vel es kellene egy hordozhato eszkoz, a gepek karbantartasakor a kezi uzemeltetesre.
Eloszor talan akkor a halozatot kellene atgondolni, szeretnek pl egy eWON-t is a kepbe.
Az ESA VT525H-t nezegetem. Valami ilyesmire gondoltam, koszonom.

E30 (oo=[][]=oo)

(#5694) tibi-d


tibi-d
tag

Sziasztok!
Egy ősrégi OP25 kijelzőre kell képernyőtervet készítenem. Már sok mindenre rájöttem, hogyan kell csinálni. Amit OP270-nel pofon egyszerű, ennél kínszenvedés. Most azon agyalok, hogy egy közönséges állapotkijelzést hogyan tudnék a képernyőre varázsolni. Ha egy bit "1", akkor legyen pl. egy kör sötét, ha "0", akkor világos. Előbb utóbb biztos rájönnék a mikéntjére, pedig lehet, hogy pofon egyszerű a megoldás. Ha tudnátok segíteni, több időt tudnék fordítani a főprogram megírására.
Előre is köszi.

(#5695) rsf


rsf
senior tag

Vmi olcsó omron plc-vel kompatibilis kicsi szines touch-os kijelzőt tudnátok ajánlani?(3,5-)
Akár használt is szóba jöhet.
Köszi.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#5696) joci9 válasza soldi3r (#5693) üzenetére


joci9
tag

SZia!

A VT525 az már kifutott régen! Vagy rosszul tudom? Meg abban sokkal macerásabb megoldani ugyan azt mint az újabbakban. (A H-t fejből nem tudom mit jelnet a típusszám végén, de ilyneket mi használtunk, 11 éve működnek.)
IT-t vagy SC-t célszerűbb használni, asszem SC-hez ingyen van a programozószoftver is.

üdv
J

(#5697) joci9 válasza rsf (#5695) üzenetére


joci9
tag

Az Omronnál akciós :-)
Amúgy amit én tudok az az ESA SC, valamint a Schneidernek is van valami nagyon olcsó 22-es lyukba tehető akármije.

üdv
J

(#5698) Szirty válasza tibi-d (#5694) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Kicsit bővebben pls!
Protool, COROS OP 25, grafikus, fekete/fehér?

(#5699) soldi3r válasza joci9 (#5696) üzenetére


soldi3r
veterán

Koszonom, de ezek beepitheto verziok. Nekem "hand-held"-ra van szuksegem.

E30 (oo=[][]=oo)

(#5700) soldi3r válasza rsf (#5695) üzenetére


soldi3r
veterán

A Kinco listajaban vannak Omron PLC-k.

E30 (oo=[][]=oo)

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.