- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Az egyik reggel nem indult az autóm, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DasBoot
aktív tag
Szép napot, Mindenkinek! Keresek vásárlás céljából egy 3-fázisú, maximum 100W-os (talpas) villanymotort. Tanuláshoz kellene, ezért minél olcsóbbra vágyom. Valaki mondaná: "ott a kereső". Köszönöm válaszokat. Üdv.: Yoe
-
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu #4797 üzenetére
Üdv!
Nehéz téma ez, amiért szinte senki nem rajong.
Miért nehéz? Sok oka van. Némelyik már elhangzott vagy történt rá utalás.Az egyik hogy ez olyan terület, ahol egymásnak ellentmondó dolgoknak egyszerre kell megfelelni. Emiatt az ellentmondás miatt van az, hogy minden munkabiztonsági intézkedés magát a munkát is akadályozza kisebb vagy nagyobb mértékben. Persze a helyzet ott élesedik ki a legjobban, ahol ez az akadályoztatás nagy mértékű. Tipikusan ilyen eset amikor a munkavégzés bizonyos műveletei fokozottan balesetveszélyesek, de azok nélkül a munka nem végezhető el.
Ez azért kellemetlen, mert ilyen esetekben a munkavédelem és munkabiztonság által rögzített alaptételekre kell kiskapukat építeni.
Mindez nagyon elbonyolítja és nehezen értelmezhetővé teszi a szabványokat is, ami már messze túl van azon a szinten hogy egyértelműnek és világosnak lehetne nevezni. Ez egyfajta "bibliai" jelleget ad az egésznek, ami arra tendál, hogy mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.A másik ok, hogy egyre inkább úgy érzem, hogy a munkabiztonság már nem a balesetmegelőzésről és a kockázat csökkentéséről szól, hanem elsősorban a pénzről és a felelősség áthárításáról.
Most leírhatna néhány általánosságban érvényes irányelvet én vagy bárki más is, de szabványra való pontos hivatkozás nélkül égbekiáltott szó és mindig bele lehet kötni hogy az úgy milyen esetben miért nem jó. Sajnos ilyen eset szinte kivétel nélkül van ezen a területen.
-
Dezsi82
tag
válasz
KB.Pifu #4797 üzenetére
Üdv!
De valóban olyan nagy gond az ,hogy szabadidőmben ilyennel is szeretnék foglalkozni?
Egyáltalán nem gond, sőt. És nem is azért írtam, hogy ezt éreztessem, elnézést hogy félreérthető voltam. Inkább egy tapasztalatomat akartam megosztani. Jómagam viszonylag sokszor találkozom olyannal, hogy ciklusidő csökkentés miatt olyan dolgokat kérnek, ami nem szabályos. Lásd ez utóbbi eset, ahol a feladat kiírója saját cégének munkabiztonsági utasításának ellentétmondó kiírást adott.
És igazad van, a legjobb, ha az ember odatolja az előírást, hogy ezt nem lehet. Én sajnos nem tudok ilyen szabálygyűjteményt, ezért írtam ezt a szerintem egyik legfontosabb szabályt.
Ugyanakkor szerintem ez a téma nem teljesen off-topic, mert a gépek biztonsága beletartozik a programozás körébe, még ha érintőlegesen is. -
KB.Pifu
tag
válasz
Dezsi82 #4796 üzenetére
szia!
Ezen túl vagyunk, valóban ez a legfontosabb mégsem mondják el túl gyakran, főiskolán se! Szomorú de igaz,itt kell bepótolni.
De valóban olyan nagy gond az ,hogy szabadidőmben ilyennel is szeretnék foglalkozni? Végzettségem szerint mérnök vagyok (sajnos 0 km-es) egy kisebb cégnél akár elvárás is ez a fajta tudás, magyar cégeket ismerve pedig inkább számítok rá, hogy ezt is tudni kell, ha más nem azért, hogy a helyszíni beüzemeléskor a kedves vevőnek meg lehessen magyarázni miért kell a reset gomb a biztonsági relére. (meg amúgy is, tájékozottabb akarok lenni)
Úgy látom ez a téma nem idevaló, részemről jegelem. a kapott linket meg köszönöm az illetékesnek
-
Dezsi82
tag
válasz
KB.Pifu #4795 üzenetére
Üdv!
Szerintem az egyik legfontosabb szabály, amit PLC programozóként tudni kell, az az, hogy egy jól megtervezett rendszerben a PLCnek szinte semmi köze sincs a munkavédelemhez. Persze kiír hibaüzenetet, meg bele lehet rakni még plusz biztonságként figyeléseket. De a munkavédelmi körben biztonsági eszközök kell, hogy szerepeljenek (léteznek persze biztonsági PLCk is).
Ha idővel a biztonsági kört is te tervezed, akkor már azt is ismerni kell (milyen kategória, stb) , de amíg kezded a programozást, addig elég ha ezt tudod. -
KB.Pifu
tag
válasz
byte-by #4794 üzenetére
üdv!
köszi a kimerítő választ, a rajzjelek régen kellettek, ma már minden szépen a helyén van, én az autocad oldalán találtam meg szépen sorba rendezve, angol névvel stb.(de egyetemi körökből is kikerült már hozzám mind)
Valóban cnc-k körül karbantartok, már sajnos nem vagyok frissdiplomás se, sokáig kellett várni arra a melóra ami valódi tapasztalatot ad.A rajzjelek csak egy példa volt, hogy neten sincs minden fent.
Az eredeti kérdés a biztonságtechnikai előírásokra és ajánlásokra vonatkozott, mert a lelki szemeim előtt látom, hogy nem túl sok idő múlva már programozni fogok és tisztességgel fel akarok készülni rá, hogy minél önállóbb* munkát tudjak végezni. Ezért is vagyok itt és lesem mások kérdéseit PLC-s témában.
*vagy ha megkérdezik miért akkor tudjak válaszolni, mert nagyon utálom az olyat, "hogy mert csak" vagy a "jóvanazúgy"
-
byte-by
tag
válasz
KB.Pifu #4793 üzenetére
halo!
pedig az interneten fent van ami kellhet.
de próbáld meg ezt :http://web.t-online.hu/gentile/MRx.pdf
van benne jónéhány rajz az épületes dolgoktól az automatikáig. megnevezve a rajzokra vonatkozó szabványt: MSZ IEC 617-1 – 617-13
a végén természetesen szabvány gyűjtemény és irodalom jegyzék.
de az utolsó oldalt mindenképp figyelemre méltó ahol egy csinos kollegína szorgalmas tanulásával mutatnak példátde tényleg. próbálj meg kézbe venni elektromos könyveket valamilyen módon.
tervezz egyszerübb szekrényt mutasd meg olyannak aki ilyesmivel foglalkozik, vagy dolgozik rajzokkal , hogy tiszta , érthető -e.arra , hogy mi milyet használunk és miért , nem lehet egyértelműen válaszloni.
amit használunk azt azért használjuk mert azt szoktuk és abban a stílusban.
a harmadik szekrény után ez már nem kérdés, hiszen ugyanazokat a jeleket használod.valahol azt olvastam, hogy frissen végzett mérnökként gépeken dolgozol.(valami cnc rémlik)
abban is van elektromos könyv, meg minden gépben.
vagy az iskolában valamilyen információ forrás nem volt az írott tudomány lelőhelyéről?
az elektromos könyvekben egyébként általában fel vannnak tüntetve azok a szabványok amik alapján készültek, mind a létesítésre mind a biztonságra vonatkozólag.byte
-
KB.Pifu
tag
üdv!
Köszönöm a válaszokat, a gúgli meg nem mindig a barátom, a villamos rajzjelek szabványát is órák hosszat keresgéltem év végül spanyolul leltem meg. De a szabvány elvileg nincs is közzétéve. Valamint ez egy pontosan olyan téma amiben a szubjektív tanácsokat vártam, magad mondod mennyi és milyen sok van, én mondjuk olyan válaszra lettem volna kíváncsi,
"én ezeket használom, mert ..." stb.egyéb esetben meg gúglizok, ha nem tenném minden nap látnál tőlem valami hülye kérdést
-
Shirchy
tag
Sziasztok!
Az Unitronics V280-as PLC-t szeretném jobban megismerni. Tudnátok esetleg segíteni ebben? (könyv,leírás,e-mail-ezés útján)
-
KB.Pifu
tag
üdv!
Kérdések: Mi ez a Siemens Rik?
Második: feljött újra a biztonságtechnikai téma, ismerem jól a véleményeteket, már kérdeztem, de készülve arra hogy a jövőben ezzel (programozás közben biztos előjön) akarok foglalkozni kicsit jobban meg szeretnék ismerkedni az írott témával, gondolom vannak szabványok ajánlások stb, szívesen vennék néhány netről elérhető olvasnivalót.
üdv
Pifu -
DasBoot
aktív tag
Üdvözlet, Sage83!
Könyveket a következőket tudom ajánlani: - Dr. Ajtonyi István: PLC és SCADA-HMI rendszerek, elsősorban az első kötet - Dr. Ajtonyi István, Dr. Gyuricza István: Programozható irányítóberendezések, hálózatok és rendszerek. Elektronikusan: - Dr.Tverdota: Számítógépes irányítórendszerek I. ; Bablena András: PLC programozás kezdőknek I. - A GRAFCET-módszer ; és II. Feladatmegoldások . A teljesség igénye nélkül rengeteg letölthető anyag van: pl. szirty oldala, vagy a gyártók brossúráiból is sok mindent megtudhat.
Üdvözlettel: Meszes József -
Sage83
aktív tag
Helló!
Valaki tudna ajánlani egy kezdő plc-s könyvet?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Mazsika
őstag
Siemens RIK-en nem talalkozhattam valakivel?
-
Szirty
őstag
válasz
Mazsika #4776 üzenetére
Helló Mazsika!
"Jo lenne valami egyértelmű szabvány ezekre a dolgokra, csak nem találok sehol."
Azért nem találtál, mert egész egyszerűen legalább 20 éve ilyen nem létezik!
A szabvány messze-messze nem egyértelmű. Sokrétű, szerteágazó, ezer feltételtől függ melyik kitétele hogyan értelmezendő és alkalmazandó.Már-már olyan, mint a biblia: úgy értelmezed ahogy akarod. Egyre inkább bármit bele lehet magyarázni utólag Csak azt nem hogy jól lett megvalósítva valami).
-
Mazsika
őstag
Jo lenne valami egyértelmű szabvány ezekre a dolgokra, csak nem találok sehol.
Egyebkent, szerintem a hmi-ről való nyugtázás se 'szabályos'!? -
byte-by
tag
halo Szitry !
nem szabály van olyan , hogy "nyugtázni kell".
azt , hogy " kell " úgy értettem, hogy a biztonsági relé oldás esetén abban a helyzetben marad amíg nem nyugtázzák.
persze vannak alacsonyabb kategóriák,illetve egyéb beállítások, ( programozások, ha alkalmas) de azért írtam valamivel erőrébb, hogy a veszélyességi szint is meghatározza a történések kimenetelét.nálunk nincsenek auto reset biztonsági relék, mindent nyugtázni kell pl. hmi-ről.
sőt be is kellett építenünk egy gépünkbe egy ASI-reset nyomógombot, mert valami nem oké a programban. programozható biztonsági megoldásról van szó ASI rendszerben. de nem mi csináltuk nem férünk hozzá, várjuk a megváltást. -
Szirty
őstag
válasz
byte-by #4772 üzenetére
Helló byte-by!
"a kétkörös biztonsági relét nyugtázni kell."
Ilyen szabály, ami ezt így előírja szerintem nincs, Sok biztonsági relének van "automata" nyugtázás módja is.
Persze adott (konkrétan meghatározott) körülmények megléte esetén vagy magasabb biztonsági kategóriánál nyilván elő lehet írni. -
Dezsi82
tag
válasz
byte-by #4772 üzenetére
Üdv
Közben sikerült átnyálaznom a cég belső munkabiztonsági szabályzatát, ami egyértelműsítette a helyzetet. Mégpedig nyugtázni kell.
Persze a fényfüggöny mindenképp biztonsági relére megy, ami nyugtázva lesz, de a nyugtázást éppenséggel csinálhatná PLC, vagy láttam már olyan bekötést, ami automata nyugtázást tesz lehetővé.
Jelenlegi terv szerint a fényfüggöny jele megy egy biztonsági relére, egy vészstop gombbal együtt, ha nem ad jelet a relé, akkor a fékes munkahengerről elvesszük a vezérlést, és fékkel rögzítjük. Nyugta után meg megy minden tovább.
Köszönöm a segítséget. -
byte-by
tag
válasz
Dezsi82 #4771 üzenetére
halo
így más a helyzet.
ez biztonsági kérdés amit elvileg és gyakorlatilag biztonsági relének kell lekezelnie nem a plc-nek , ami jelet kaphat a relétől.
ez egyben válasz a fénykapu megsértése utáni történésekre mivel a kétkörös biztonsági relét nyugtázni kell.
elvileg gépészetben 4-es kategóriájú biztonsági eszközöket kellene használni, de ettől sokan eltérnek.biztonsági esemény esetén több dolog történhet, ez függ attól, hogy pl. a kimenetek letíltódna vagy sem.
át kell gondolni.byte
-
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4770 üzenetére
Üdv
Köszi a plussz infót.
Valójában a kérdésem nem a fénykapu megsértésekor történő reakcióra vonatkozik, hanem arra, amikor kilép az emberke a fényfüggönyből, történhet-e a fényfüggöny terében mozgás nyugtázás nélkül, ha a fényfüggöny folyamatosan látja a veszélyes teret. Mivel nálunk az ajtó nyitása is veszélyes (ív mentén felfele nyílik, és állcsúcson verés könnyen előfordulhat), így a terület megsértésekor az a helyes, ha sehova sem megy.
A történtekre válaszolva, amennyire tudom, közönséges CPU, közönséges bemenetein nem lehet olyan szerepben, hogy munkabiztonságért felelős legyen. Tehát nálatok az lenne a helyes, ha a szelep lenne olyan, ami vezérlés hiányában kinyitja az ajtókat, illetve a munkahenger véghelyzeteiben reteszelt, hogy ne nyíljon ki, ha zárt helyzetben bemennek a függönybe, vagy esetleg némítani a fényfüggönyt, ha zárva az ajtó.
Persze ha a CPU biztonsági CPU, biztonsági bemenettel, akkor más a helyzet -
Achilles83
csendes tag
válasz
Dezsi82 #4769 üzenetére
Nálunk úgy működik, hogy amikor el kezd csukódni az ajtó és közben belenyúlsz a fénykapuba akkor teljesen visszanyitódik végállásig és úgy is marad ameddig újra nem kezdeményezel zárást.Természetesen ha a fényfüggöny átláthatósága végig meg van szakítva akkor el se indul a csukás.Nemrég volt egy olyan baleset nálunk, hogy az ajtó egyik fele teljesen becsukódott a másik meg megszorult félúton, na most a PLC program úgy volt megírva, hogy akármelyik ajtó fele bezáródik akkor ő úgy látja, hogy mind a két fele be van zárva és a fényfüggöny így már nem is működött, tehát ha az egyik fele bezáródott akkor már hiába nyúlkáltál a fénykapuba már nem nyílt vissza, és természetesen az illető el kezdte feszegetni a másik fél ajtót,(a fénykapuban) amikor egyszer csak megindult és levágta a hüvelykujj felső új percét.Az illetőt kirúgták mert nem zárta le az ajtót, nekünk meg át kellett írni az egész gyárban a PLC-t, hogy akkor is visszanyitódjon ha csak az egyik zár be.Csak azért írtam le, hogy azért vannak ilyen buktatók, erre is érdemes odafigyelni.
Összességében neked van igazad, ha egyszer belenyúltak akkor nyitódjon is vissza teljesen.
-
byte-by
tag
válasz
Dezsi82 #4767 üzenetére
halo!
ha valóban "veszélyes tér ", akkor persze , akárhogy nem lehet elhagyni.
de ha csak egy ajtó akkor nem olyan kritikus.azért kell tudni , hogy ez pl. robot tér, gyártó gép tere, vagy egyéb veszélyes munkaterület.
a 2006 / 42 / EC ( EK -nak is ismerik ) egy irányelv gyűjtemény szabványokhoz. ezen belűl is a B2 típusú szabványok a biztonsági berendezésekre vonatkozó leírások. a B1 típusúak inkább a körülményekre , környezetre koncentrálnak.
ha ez céges buli akkor kell lennie munkavédelmi megbízottnak és neki tudnia kell, de el lehet veszni a szabvány tengerben.Ha , mint írtam valóban veszélyes terület, akkor valóban nyugtázni kell, de méghozzá úgy, hogy belülről ne lehessen.hiszen a fénykaput befelé is átlépheted meg kifelé is.
ezért jók az FSU-k, amik területet fednek le, vagyis folyamatos a benttartozkodás amíg a hatótávjában vagy.de mindenképp a biztonsági berendezés által védett terület veszélyességi szintje határozza meg a teendőket. ha csak tényleg annyi, hogy egy ajtó ami ne csukodjon az illetőre, akkor mindegy , de akkor is az a jó ha az ajtó "visszavonul", majd folytatja. pl. ipari lift ajtó.
byte
-
Dezsi82
tag
Sziasztok!
A következőben kérném segítségeteket:
Nem teljesen programozás, de érinti. Egy olyan feladatkiírást kaptam, aminél az lenne a feladat, hogy egy pneumatikus működtetésű ajtó nyitása, zárása álljon meg, ha belépnek a fényfüggönybe, és amikor kilépnek, automatikusan induljon újra a mozgás. Jelenlegi tudásom szerint ez nem szabályos, hiszen a veszélyes tér elhagyását nyomógombbal (vagy valamilyen más, direkt módon) szükséges nyugtázni.
Próbáltam rákeresni, hogy melyik szabály, szabvány írja ezt elő (ha egyáltalán így van még), de nem jártam sikerrel. Ha valaki tudna linket, idézetet adni, szívesen venném
Köszönöm. -
Szirty
őstag
Helló!
Használj másik skálázó blokkot. Vagy írj egyet.
Vagy itt van egy: FC109FUNCTION FC 109 : VOID
TITLE =
//Skálázás
//Az #InMin-#InMax tartományt #OutMin-#OutMax tartományra skálázza
//
//Out=((In-InMin)*((OutMax-OutMin)/(InMax-InMin)))+OutMin
//InRng=InMax-InMin
//OutRng=OutMax-OutMin
//R=OutRng/InRng
//Out=((In-InMin)*R)+OutMin
AUTHOR : Szirty
VERSION : 0.1
VAR_INPUT
In : INT ; //Skálázandó érték
InMin : INT ; //Bemenő tartomány minimuma
InMax : INT ; //Bemenő tartomány maximuma
OutMin : REAL ; //Kimenő tartomány minimuma
OutMax : REAL ; //Kimenő tartomány mximuma
END_VAR
VAR_OUTPUT
Out : REAL ; //Skálázott érték
END_VAR
VAR_TEMP
InRng : REAL ; //Bementi tartomány
R : REAL ; //Szorzó részeredmény
END_VAR
BEGIN
NETWORK
TITLE =
//
//
//
//InRng=InMax-InMin
L #InMin;
ITD ;
DTR ;
L #InMax;
ITD ;
DTR ;
-R ;
T #InRng;
//OutRng=OutMax-OutMin
L #OutMin;
L #OutMax;
-R ;
//R=OutRng/InRng
L #InRng;
/R ;
T #R;
L #In;
L #InMin;
-I ;
ITD ;
DTR ;
L #R;
*R ;
L #OutMin;
+R ;
T #Out;
END_FUNCTION -
rsf
senior tag
Halihó,
Siemens 317CPU TIA Portal V13 Murr distributed IO 0-10V analóg bemenet.
A probléma: 10V-nál 32768 -ot látok az analog PIW területen amitől a beépített scale utasítás meghasal mivel az +-27648 között fogad csak el értékeket.
Mit tudok tenni ilyen esetben?
Köszi. -
trynex
újonc
Sziasztok!
PLC mágust keresek használt ipari gépek feltámasztására, Tatabányán. Természetesen anyagi juttatásért cserében.
Feltámasztandó pl. TRUMATIC 180 stancológép.
Érdeklődni itt: telkesgep@t-onilne.hu
-
hali.papa
csendes tag
Sziasztok!
Siemens S5 115U CPU-t keresek S.O.S., ha valakinek van eladó bármilyen altípus szóba jöhet.
Kérem akinek akad eladó az írjon privit kb. fél óránként nézem. Köszi előre is!
Üdv, hali.papa -
byte-by
tag
halo !
a tia portal-nál is van online edit.
rendszeresen használok tia-t.online monitorozok, majd ledobok egy merkert , rátöltöm és visszaáll online monitor módba, az új kiegészítéssel.a megállapítás a más plc online szerkesztési tulajdonságairól sem teljesen ilyen egyszerű ahogy írtad.
az omronnál run-ból , monitor módba kell kapcsolni, amíg ezt nem teszed az "online edit" nem aktív, ráadásul a memóriákat csak monitor módban tudod le vagy feltölteni, vagy editálni.
az AB-nél (500 -as serial) egy külön futó networköt hoz létre a módosítandó alatt , és legalább kétszer rákérdez "biztos, hogy ezt akarod?"
mondjuk ez azért jó , mert látod az eredetit és a változtatott közti különbséget.a mitsubishi-nél (FX3G) külön vany reading és writing online mód.értelem szerűen csak író monitor módban lehet editálni a programot. érdekesség, hogy a D terület módosítható reading monitor módban is.(pl. d300-ba 0-át akarsz írni. ez is 16 bites így a teljes szó nulla lesz. ( hacsak nincs lefagyva a rosszult megírt program, mint nálunk,néhány osztrák fostalicskánál.)
pont a tia portal működi úgy , (legalább is nálunk) hogy online monitorozok, ledobok egy zárókontaktust és azonnal offline-ra vált. feltöltöm majd a változtatásokkal együtt újra online monitorra vált.
az undo tényleg nem megy bizonyos körülmények között, de pl. ez engem nem zavar. MINDÍG van elmentett futó programom.
az, hogy online vagy nem jelenti azt, hogy monitorozol. vagyis kapcsolódhatsz a plc-re , megnyithatsz akár 20 fc-t is, de ha valamelyik komponense a plc-nek online módban van, akkor nincs undo. pl. fc 10 online módban van, de épp fc23-at vizsgálgatok ami nincs online módban, akkor ne mlesz undo.
van "go online" és van "go offline".
nyomj go offline-t , akkor minden kacsolódó blokkot levesz a hálózatról és akkor lehet, hogy lesz undo. olyan, mintha nem kapcsolódnál.persze ha már nyomtál valamikor Save projekt-et , akkor biztos nem lesz.az ugyan valóban némileg zavaró, ha változtatsz majd azonnal kitörlöd, és online mész , akkor különbséget jelez. valójában nem is különbséget jelez, hanem arra utal, hogy belenyúltak a programba, és újra rá kell tölteni.
akkor minden bezöldül.ezektől eltekintve a tia DB kezelése szerintem jó, sima TAG alapú , a típusokat akkor változtatod amikor akarod, az OB-k létrehozása , értelmezése is egyszerű.
összekötöttem két 1500-as plc-t és két KTP1000-es hmi-t a HW configban PN /ETN csatlakozással, fizikailag pedig egy moxa switch-en keresztül, automatikusan kiosztotta a címeket , átírtam az eszközökben , rátöltöttem és működik.ez is jó.
byte
-
rsf
senior tag
-
Szirty
őstag
Helló rsf!
"A Siemensnél nincs Online edit mint pl az omronnál vagy az AB-nél."
Nem tudok róla hogy ne lenne, hiszen használom ezt a módot.
Bár ritkán. Csak olyankor, amikor az offline blokk nem azonos az online blokkal és nem akarom összehasonlítani vagy ide-oda töltögetni csak meg akarom nézni miért nem megy valami, akkor online nyitom meg.
Semmi gond nincs ezzel. Az undo meg éppen úgy működik ahogy az előző üzenetben leírtam. Igaz Step7-re vonatkozik, de megjegyzem, hogy az is SIEMENS :-)
TIA portállal nem próbáltam. Szerintem ha belenyúlsz akkor megváltozik a blokk time stamp-ja és onnantól kezdve különbözőnek tekinti.Ha lesz időm megnézem TIA-ban ezt hátha tudok neked segíteni (egyelőre ritkán TIA-zok).
De lehet hogy addig magadtól is rájössz... -
rsf
senior tag
Bocsi megint, de a TIA Portálról van szó ismét.
A Siemensnél nincs Online edit mint pl az omronnál vagy az AB-nél.
Tehát ha nincs megnyitva egy blokk sem és nyomok egy Online gombot akkor bal oldalon ha egyezik az online és az offline progi minden szépen bezöldül.Ebben az esetben, ha rákattintok pl. egy FC-re akkor az megnyílik, és ha nyomok egy monitort akkor tudom monitorozni, de ha nem nyomok monitort csak szerkezteni akarom akkor szerkesztés közben nincs undo. De miért?????
Ha kitörlök valamit akkor vissza sem tudok menni, de ha tudom mi volt ott és azt visszarakom ezután rá kell töltenem a progit hogy tudjam ismét monitorozni. Ez agyrém!!
Tehát egyszerűbben:
1.Kitörlök egy -||- M100.0-át az egyik network elejéről az FC1-ben.
2.Rájövök, hogy mégis kell az oda.
3.Nincs undo ezért újból lerakom.
4.Mentek majd nyomok egy Downloadot.
4.Kb 2 perc után tudom megnézni, hogy hogyan működik az FC1-em online.Más PLC-nél ha online-ba vagyok és lerakok egy kontaktot offline-ba megy a PLC, de ha nyomok egy Undot akkor eltünik a lerakott kontaktom és a program visszamegy Online-ba mivel elözöleg ott volt!!!
Hova fejlődik ez a Siemens??!!!
-
Szirty
őstag
Üdv!
"online-ban miért nem működik az undo??"
Most már megkérdezem: TIA portálra vonatkozik a kérdés?
Egyébként régi step7-ben nem lehet undozni ha a blokkot elmented. Amíg el nem mented, addig lehet.
Hha online blokk listából nyitott blokkot szerkesztesz, akkor a blokk PLC-be letöltése után nincs undo, mivel az a blokk elmentésével egyenértékű (de előtte van).Ha offline blokkot szerkesztesz, vagy offline blokkot online monitorozol és úgy kezdeményezed a szerkesztést, akkor letöltés után is van undo, mert az nem minősül a blokk mentésének (offline blokk mentése file-ba történik, nem a PLC-be). Ha azonban elmented, akkor ott sincs undo lehetőség.
(Merész dolog online blokkot szerkeszteni)Más:
Akartam írni a múltkor a P terület BLKMOV-olása kapcsán, hogy nem tudom mire kell ez neked és milyen P-ket akarsz másolni, de szerintem ha eltűnik egy P byte a másolt területről, akkor szerintem a BLKMOV hibát fog visszaadni és nem másol semmit (tehát ekkor azt sem ami megmaradt). -
rsf
senior tag
-
kojak79
újonc
-
Dezsi82
tag
Benne van a System Software for S7-300/400 System and Standard Functions Volume 1/2-ben is:
You use SFC 20 "BLKMOV" (block move) to
copy the contents of a memory area
(= source area) to another memory area (= destination area).
Permissible source areas are the following:
•Parts of data blocks
•Memory bits
•Process-image partition (part process image) for inputs
•Process-image partition (part process image) for outputs -
Szirty
őstag
Helló!
"A TIA Portal helpjében az s7300-as CPU-knál az Input paraméter: ANY I, Q, M, D, L, P"
A "System Software for S7-300/400 System and Standard Functions Volume 1/2 Reference Manual" szerint és a Simatic STEP7 V5.4 helpje szerint a BLKMOV (SFC20) SOURCE és DESTINATION paramétere a következő területekre mutathat: I, Q, M, D, L
P-re tehát nem."És az Any tipusnál is szerepel a P terület aminek a kódja a 80."
Természetes hogy szerepel, mert az ANY pointer eredendő feladata (létezésének oka) hogy minden memóriaterületet címezni lehessen vele és nem az, hogy minden ami ANY pointert használni képes tud minden memóriaterületet címezni! (ok/okozat felcserélés).
Ezért az hogy ha valami ANY-t használ, önmagában még nem garantálja hogy az ANY lehetőségeit kötelezően ki is tudja (vagy akarja) használni. -
rsf
senior tag
Sziasztok!
Siemens 300-as CPU-nál miért nem működik a BLKMOV PIW területről?
A help szerint kellene működnie, de az internetes fórumok szerint nem.
És én is ugy tapasztalom, hogy nem.
Van vmi működő megoldásotok, mert nem akarom 20db MOVE-al megoldani a feladatot.
Köszi. -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4740 üzenetére
Üdv plutokas!
Ismét csak tudni kellene, hogy mit hogyan állítottál be. Pl. az screen number areapointert. Ugyanis az nem csak egy word, hanem rögtön öt! Ezért a DB-ben amire ráállítod 5 word (10 byte) helyet kell neki hagyni.
Ráadásul nem az első word a kép száma, hanem a második. Az elsőben meg azt közli, hogy normal screen van-e a képernyőn vagy system screen. Azt is illik figyelembe venni. Ha nem hagytál neki 5 word helyet, akkor a DB-ben szépen felülfirkálja a megadott cím utána következő 8 byte-ot. Ha éppen oda tettél valamit, netán pont azt az integert amivel át akarod vátani a screen-t, akkor baj van.Továbbá: A screen number areapointerben a panel mondja meg melyik kép van kijelezve és nem te neki hogy melyiket jelezze ki.
"Létreehoztam egy TAG-et amiben ActivateScreenByNumber eseménnyel összepárosítottam és erre az adatbázisra kapcsoltam."
Az ActivateScreenByNumber nem esemény, hanem egy funkció. A funkciót lehet eseményhez rendelni.
Milyen eseményhez rendelted tehát ezt a funkciót?
Ha netán éppen a TAG change value eseményéhez, akkor beállítottad-e a TAG acquistion cycle-jét cyclic on use-ról cyclic continuous-ra? Ha nem, akkor nem fog létrejönni az esemény, ha a TAG-et a panel nem olvassa, a TAG-et a panel márpedig nem olvassa ha nincs az aktív képen olyan in/out aktív elem, amihez ez a TAG hozzá van rendelve stb, stb...Megint találgatni kell! Kérdezz pontosabban!
Ui.:
Hasznos lenne, ha csinálnál egy olyan screent, amire tennél egy AlarmView objektumot, amit beállítanál a rendszer üzenetek megjelenítésére.(Display: Alarm events, Classes: System).
Ezt az ablakot a HMI ugyanis szépen telesírja ha valami fáj neki. Ilyenkor igen hasznos erre ránézni. Szerintem neked ott most olyasmi üzenet lenne, hogy "Invalid screen number"... -
plutokas
csendes tag
Sziasztok. Megint egy rejtélyes esetbe futottam bele.
Van egy TP170-em amin a fő ablak 1-es és van 12 másik képernyőm.
Létrehoztam egy DB-t amiben az ablakszámot word formátumban tárolom. DB2 DBW2.0
A TP-ben a communicationban a screen area pointert ezzel összekapcsoltam.
Létreehoztam egy TAG-et amiben ActivateScreenByNumber eseménnyel összepárosítottam és erre az adatbázisra kapcsoltam.
Elinditom a szimulátort és megváltoztatom az értéket mondjuk 12-re akkor frankón átvált erre a képernyőre.
Ha PLC-ből éles környezetben beirom az adatbázisba bármelyik ablakot nem lép át.
Sőt már odáig vetemedtem, hogy egy dobozt kiraktam a képernyőre hogy beirva egy számot váltson át egy másikra (Az is ezt a word értéket változtatja) de semmi.
Mi a fenét ronthatok el már megint?
Üdv! -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4738 üzenetére
Helló plutokas!
"Megmondom őszintén lövésem sincs mi lehetett a hiba."
Én pontosan megmondom neked mi volt a hiba ha elárulod mit hogyan állítottál be, de addig erre nincs lehetőségem! De ezt már kifejtettem.
"Esetleg valaki tudja fejből hogyan lehet beállitani azt ha megszűnik az alarm esemény akkor hogyan tűnjön el az alarm a képernyőről automatikusan?"
Igen.
A Display opciónál csak a Pendig alarm legyen bejelölve, az Unacknowledged alarms ne.Akkor csak azok az alarmok lesznek az ablakban, amelyekhez tartozó trigger bit állapota TRUE. Ha FALSE lesz, a listából a hozzá tartozó alarm eltűnik, ha özben újabb TRUE lesz, akkor hozzá íródik.
Még mindig nem tudom, hogy Alarm view, vagy Alarm Window objektummal kapcsolatban kérdezel-e, egyszerűen nem vagy hajlandó ezt elárulni akárhányszor kérem. Nem érted a kérdést, vagy nem tartod fontosnak hogy válaszolj rá?
Alarm Window esetén maga az ablak is automatikusan eltűnik, ha a lista üressé válik. Egyébként csak akkor tűnik el ha bezárod.
Feltéve persze, hogy a Mode beállításánál az Automatic display be van jelölve (egyébként magától nem jelenik meg és nem is tűnik el). -
plutokas
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a segitségetek. Megmondom őszintén lövésem sincs mi lehetett a hiba. CSináltam egy projektet varázslóval onnan átmásoltam az alarm dolgokat kitöltöttem a discrete alarm panelt és már megy is.
Ugyan ezt csináltam meg amikor feltettem felétek a kérdést csak manuálisan.Esetleg valaki tudja fejből hogyan lehet beállitani azt ha megszűnik az alarm esemény akkor hogyan tűnjön el az alarm a képernyőről automatikusan?
Illetve hogyan lehetne legegyszerűbben bool-ból word-ot csinálni?
-
joci9
tag
válasz
Achilles83 #4736 üzenetére
Igen.
-
Achilles83
csendes tag
Sziasztok!Van egy CJ1M-CPU22-es Omron PLC-m.Ha van egy soros-Ethernet átalakítóm, akkor elvileg routeren keresztül is lehet rá csatlakozni?
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4734 üzenetére
Helló!
Így nem tudok segíteni!
Alarmot kétféleképpen lehet megjeleníteni: Alarm view és Alarm vindow objektummal.
Az előbbit egy tetszőleges screenre lerakhatod, akkor látszik ha az a kép van megjelenítve, egyébként nem.
Az utóbbit csak template screenen lehet elhelyezni és lehet előugró ablak (amikor hiba jön megjelenik akármelyik screen van épp a kijelzőn) de ki is kapcsolható, hogy felugró legyen (automatic display).ha nem felugrónak van beállítva, akkor a ShowAlarmWindow funkcióval lehet előcsalni és eltüntetni, amit szinte bármihez hozzárendelhetsz (akár egy gombhoz is). Megjelenítés funkcióra megjelenik akármelyik screen van a képernyőn.
Az sem mindegy hogy van beállítva ez a két objektum, mert be lehet úgy állítani hogy az alarmokat nem is jeleníti meg, vagy csak bizonyos alarmokat. Teljesen beállítás függő!
Továbbá nem árt tudni, hogy a trigger bitnek legalább egy másodpercig aktívnak kell lennie,hogy a panel észrevegye, mivel az alarm word acq. ciklusa 1 sec alapesetben!
-
plutokas
csendes tag
válasz
Dezsi82 #4733 üzenetére
Este próbálkozom még vele, de ha nem megy akkor készitek képeket.
Már csináltam a discrete alarm-ból 16db-ot, hogy bármi változásra megjelenjen egy hiba üzenet.
Egy meglévő ablakra dobtam fel az alarmot.A Step7-ben a DB-ben látni, hogy hiba esetén megjelenik a tartalom a hiba kezelő adatbázisban, tehát a probléma valahol HMI oldalon lehet majd.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4731 üzenetére
Üdv!
Elvileg nincs szükség külön állítgatni az alarm trigger bitet tartalmazó word acquistion módját, mert akármire is van beállítva abban a pillanatban ahogy a discrete alarm listába berak belőle egy bitet, átállítja cyclic continuous-ra.
Persze utólag vissza lehet állítani másra, de amikor megint berak egy másik bitet, megint átállítja.
Ha azt is visszaállítja, akkor jön a fordítási Warning, miszerint:"Acquistion mode cyclic continuous requires for trigger tag"
-
byte-by
tag
válasz
plutokas #4727 üzenetére
halo!
ez ugyan tia portal, de talán hasonló.milyen trigger alkalmaztál?
a trigger a hibaszónak az aktív bitje.
a mellékelt képen látható, hogy létrehoztam egy hibaszót , majd ahogy ujabb hibákat vettem fel láthatóak a "trigger address " oszlopban a hibaszó bitjei.ezeket a biteket kell aktivvá tenni ha egy hiba keletjezik.
tia portal-ban ez a hmi alarm menüben van , de alapértelmezett discrete alarms.a hmi-n egy "alarm view " ablakot teszek ki , ez alapértelmezettként a hmi alarm hibaszó bitjeihez rendelt hibákat fogja kiírni.
u.i: látom Sirty megelőzött.
byte
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4727 üzenetére
Helló plutokas!
Nem szeretnék pimasz lenni, de velem előfordul hogy olykor screenshot részletekkel is alátámasztom a válaszaimat, hogy az még jobban érthető legyen.
Megtennéd a kedvemért, hogy néhány képpel és/vagy további információval teszed érthetőbbé a kérdést?
Olyan információkra gondolok itt mint az alábbiak:- Hova rakod a triggerelő bitet, és azzal mit csinál és mikor a PLC? Ki kell hogy derüljön kevered-e az alsó és felső byte-ot a wordben vagy nem (a trigger address segít)!
- A discrete alarm-ot pontosan hogyan állítottad be?
- Milyen alarm screent állítottál be miféle eseményre? (nincs olyan hogy alarm screen. Olayn van hogy alarm window és alarm view)
- Ha ezekre gondoltál, azt pontosan hova tetted, milyen screen-re és hogyan állítottad be?
- És nem utolsó sorban: "de semmi nem történik." írd le mit szeretnél, hogy mi történjen? -
plutokas
csendes tag
Köszönöm sikerült!
Még egy nagy problémám van a hibakezelés. (STEP7 5.4)
Létrehoztam egy adtabázist amiben tárolom a hibákat INT tipusú mezőben.
Adok neki értéket MOV paranccsal próbaképpen.Wincc-vel TP177-re elkészítek discrete alarm-ot. Beadom neki a triggerelő bitet. Beállítom eseményre az Alarmscreen-t, de semmi nem történik.
Hol ronthaom el a hibakezelés létrehozását? -
aky01
tag
Sziasztok!
Eladó 6GK1561-1AA00 CP5611 PCI kártya hibátlan állapotban 20e Ft.
Akit érdekel PM-ben keressen. -
Dezsi82
tag
válasz
KB.Pifu #4723 üzenetére
Üdv
Valóban nincs a Mitsubishinek intelligens súgója (legalábbis a GX Developernek, amit én használok), de azért vannak súgófájlok (legalábbis egy jogtisztának, egész biztos) ami a súgó menüből elérhető. De én is jobban kedvelem az Omron súgóját, Viszont tapasztalataim szerint a Mitsubishi és az Omron nagyon sokban hasonlítanak (mindkettő japán, hasonló a gondolkodás), sokkal jobban,mint Siemens és Omron.
A példa amit írtál, érdekes. Az L terület a Latch terület, vagyis megőrzi a tartalmát, kikapcsolás után is.
A szorzás már érdekes dolog, én két esetre tudok gondolni:
- az M területet is lehet kezelni számként, ilyenkor mögé kell írni hány digitet akarsz címezni (ha jól emlékszem). pl M10K2, ami egy 8 bites integer. Tehát lehet, hogy összeszoroz két ilyen számot, és kiírja retentív területre
- a másik, hogy a két bittel XOR műveletet hajt végre, és ezt menti retentív területre. Bár nem találtam meg a XOR műveletet Mitshibishire, de lehet könnyen be lehet nézni szorzásnak -
KB.Pifu
tag
válasz
Dezsi82 #4722 üzenetére
szia!
örülök, hogy ezekre a különbségekre rávilágítottál, utána kell néznem egyesével mind, én inkább grafikai és logikai hasonlóságokra gondolok, ami egy átlag user-t segít a tájékozódásban, pl mindkettőnél paraméterátadás nagyban hasonlatos, tehát ha nem is tudja akkor sejti hogy hol lehet a válasz, ami pedig a legfontosabb, hogy az F1, itt segíti az embert.
Sokat gondolkodtam, hogy mitsubishi vagy omron legyen a következő, ez akkor eldőlt, amikor élőben kelett monitorozni a mitsubishi PLC-t és semmi súgó vagy hasonló támasz nem volt, lehet verziószám hiba, de akkor sem volt túl megnyerő, pl internet csatlakozás nélkül meg voltam lőve, amikor két merker bitet logikailag összeszorzott és az eredmény az L1018-ba adta meg. Azóta se tudom milyen adat terület ez, de talán most megmondja valaki -
Dezsi82
tag
válasz
KB.Pifu #4720 üzenetére
Üdv!
Nem, Omronnál azért egy kicsit másként működik. Alapvetően Omronnál nem beállítható, hanem a H terület szolgál adatmegőrző területként, illetve a D terület, ami megőrzi a tartalmát, de az mindig.Én úgy gondolom, hogy az Omron és a Siemens PLC nagyban eltér egymástól. Minimum a memóriacímzésben, hiszen míg az omronnak Wordos a memóriaszerkezete, addig a Siemensnek bájtos. A legértékesebb címben is eltérnek. Míg az Omronnál a felső bájt az értékesebb, addig Siemensnél az alsó. Amíg siemensnél az egyes funkcióknak, mint kommunikáció, stb függvények vannak, addig Omronnál a megfelelő címekre kell a megfelelő értékeket beírnod.
Nyilván, mivel mindkettő PLC, ezért vonatkoznak rájuk bizonyos szabványok, amelyeket a gyártóknak be kell tartani, ezért nagyban egyeznek, de azért sok az egyedi vonás. Ha valaki tud PLCt programozni, akkor tudja mindegyik PLCt programozni. Kérdés, hogy mennyi idejébe telik, mire az adott gyártó saját tulajdonságait megszokja.
-
Dezsi82
tag
-
KB.Pifu
tag
Köszönet!
Ezekért az információmorzsákért járok ide fórumozni
Gondolom Omronnál hasonló módon de önállóan megtalálom, egy személyes vélemény bár omront annyira nem nézegettem, de a hasonlóság a felépítésben és megjelenítésben igencsak szembeszökő.
(pl elsőre sikerült a paraméter átadós blokkot írni a hasonlóság miatt) -
byte-by
tag
halo,
a vitához annyit tennék hozzá, hogy " (#4702) plutokas", kérdésére válaszoltam az ob100 beépített restart ciklusával.
nem helyette , nem kész programmal, de onnan biztos meg tudja oldani, ha nem akkor természetesen tovább segít az ember ha tud.annyit azért hozzátennék, hogy én nem szoktam kitalálni még egyszer amit már megoldottak.
nyilván azért van a legtöbb gyakran használatos gyártónál akár "first cycle" akár "last cycle" blokk vagy változó, mert igény van rá, de ne kelljen ezzel különösebben foglalkozni.
beépített megoldások, csak használni kell.
aztán ezzel ki mit kezd az legyen az ő gondja, ezt hívják tapasztalatnak.személy szerint már nem használok omront (sajnos csak ritkán), csak s7-1200 és s7-1500 sorozatokat TIA portal-lal. ott eleve "startup"-nak hivják és auto ob100...101... címet kap.
egyszerűen beírok 1-egy egy memóriába, amit majd törlök.
megjegyzem még omronnál szoktam rá, hogy bizonyos kritikus memóriákat indításkor feltöltöm az alap paraméterekkel, pl. poka-yoke céllal.byte
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4715 üzenetére
Üdv Dezsi82!
"De találkoztam már jó pár S7-300s CPUval, így úgy gondolom ez nem lehet De találkoztam már jó pár S7-300s CPUval, így úgy gondolom ez nem lehet nagyon gyakori.nagyon gyakori."
Az újabbak ilyenek. A 400-asok közül a régebbiek is.
Nekem a legelső CPU-n nem működött emiatt amin kipróbáltam!
Főleg hogy alacsony című merker címet írtál a példába és a retentív terület beállításánál a kezdőcím rendszerint 0!!
Tehát az alacsony címeknél a legvalószínűbb, hogy nem fog működni ez a módszer.Ez a megoldás ellenjavalt. Senkinek nem ajánlom!
A restart OB-t találták ki arra, hogy indításkor elvégzendő feladatokat az végezze el. -
Dezsi82
tag
válasz
Mazsika #4708 üzenetére
Üdv!
Egy rövid keresés után én ezt találtam
http://cache.automation.siemens.com/dnl/DUyNDEwOQAA_23330722_DL/23330722_Getting_LED_Status.pdf -
Dezsi82
tag
Üdv!
Részemről az, hogy "csak" nem retentív területen működik egyáltalán nem komoly hátrány. Tény, hogy nem találkoztam még olyan S7-300s CPUval, ahol mindegyik terület retentív, és ebben esetleg hibáztam. De találkoztam már jó pár S7-300s CPUval, így úgy gondolom ez nem lehet nagyon gyakori. De nyilván tévedhetek.Még szép, hogy ajánlom a megoldásom, hiszen az elmúlt 14 évben még egyszer sem okozott gondot.
-
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu #4713 üzenetére
Üdv KB.Pifu!
Nem így működik. Abban az van leírva mekkora az adatmegtartó terület mérete.
Hogy mi tartsa meg az meg állítható (ha nem mind az). Itt egy példa. Ez egy S7-300 CPU351-2 DP (2AG10-es):Itt azt látni, hogy enél a CPU-nál a DB-k mindegyike adatmegtartó, a merkerek közül meg MB0 címtől annyi byte amennyit megadunk neki. Illetve ugyanez a timerekre és counterekre.
Ez pedig szintén egy S7-300 CPU351-2 DP, de régebbi típus, (2AF02):Itt összesen csak 4k retentív memória van ezért a DB-k-nél is meg kell adni melyikből, honnantól mennyi legyen adatmegtartó.
-
KB.Pifu
tag
Sziasztok!
ugye még nem kellett élesben egy plc-vel sem foglalkoznom, itt beszélgettek különböző plc-k különböző retentív memóra-területeiről.
Tehát a kérdés, felcsapok egy siemenss7-300 xxxx típusú plc datasheetet, akkor abban le van írva ,hogy címzés szerint melyik memória terület lehet retentív?
Vagy itt pl csak a DB -re M -re gondoltok?üdv
Pifu -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4711 üzenetére
Helló Dezsi82!
Az rendben van hogy minden feladatra van sok megoldás és ezek között több megfelelően helyes.
Bár kifejezetten a megoldást nem ajánlottad, csak leírtad te hogyan csinálod, de ezt egy olyan kérdésre írtad, amiben azt kérdezik hogyan lehet first cycle impulzust létrehozni.
Ha már akkor is tisztában voltál a módszer komoly hátrányával (amikor az illető bit nem "felejt") akkor ezt nem ártott volna megemlíteni, mert akinek ilyen tipped adsz, azt bevezeted az erdőbe. Ő meg ír egy időzített bombát egy programba.
Nyilván úgy csinálod, ahogy akarod, rendben van. De mint írtam, van CPU, aminél minden retentív (kivéve a process image bitek). Az ilyennél hogy oldod meg ezt? Vagy nem találkoztál még ilyennel? -
Dezsi82
tag
Üdv!
Részemről nem volt semmi probléma a gondolatmeneteddel, teljesen igazad van, ha retentív területet választ az ember nem fog működni. Teljesen felesleges tesztelnem, tisztában vagyok vele, hogy így fog működni, ahogy azzal is hogy teljesen hibátlanul működik, ha nem retentív területen használja az ember.Én úgy gondolom, hogy nincs abszolút jó megoldás egy feladat leprogramozásánál. Nyilván rosszak vannak, de a programozás épp egy olyan feladat, ahol a programozó döntésére van bízva, hogy mit, hogyan programoz le. Láthatjuk másként a dolgokat, megvitathatjuk az ezek egymással szemközti előnyeit, hátrányait, de alapvetően mindenki maga dönti el, hogy melyik megoldást használja a saját programjában. Én sosem fogom használni az OB-s megoldást, de sosem a felejtő memóriaterületet. És nincs ezzel semmi baj.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4707 üzenetére
Helló Dezsi82!
Azt hiszem az imént túlságosan lehengerlő voltam, elnézést!
Szóval azért nem jó az a always on bittel létrehozott impulzus mint first cycle flag, mert ha a kiszemelt bit értéke 1 marad kikapcsolás után majd újabb bekapcsolás alakalmával, az impulzus nem fog létrejönni, mert nem lesz 0->1 átmenet.
És hát az adatmegtartó terület éppen ilyen tulajdonsággal bír.Próbáltam indokolni, elnézést ha nem fejtettem ki kellő mélységben! Teszteld széleskörűen azt a módszert, látni fogod!
-
Mazsika
őstag
Arra van valakinek ötlete, hogy a siemens plcken lévő ledek állapotát jogyan lehet megtudni? Pl.: pb, sf, run, stb...
-
Dezsi82
tag
Üdv.
Hát ennyi erővel az sem megfelelő, ha OB100-ban van, mert ha valaki írja azt a bitet (amit Te is írtál), akkor ugyanúgy megszívja.
Vagy ha mondjuk az ember a clock byte-ot állítja be úgy, hogy átfedésben legyen ezekkel a bitekkel. Vagy MPI Global Datának, de szerintem lehetne még sorolni.
és nem kell külön merker bit sem a -(P)- miatt.
Külön bit ugyan nem kell, csak külön OB.
Persze, hogy nem lehet ész nélkül programozni, de ez nem csak erre a feladatra igaz. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4705 üzenetére
Helló Dezsi82!
Óha!
Sajnos nem értek egyet! Ez a megoldás nagyon szívatós!
Senkinek nem ajánlom!!!Ha az M0.0 retentív területen van, akkor nem fog működni. Márpedig van olyan CPU aminél te mondod meg melyik merker terület legyen retentív és melyik ne, és van olyan CPU amelyiknél mindenképpen mind az. Na annál fogják megszívni.
Mindenki használja azt ahol OB100-ban SET bit
OB1 utolsó sorában RESET bit.
Bomba biztos és nem kell külön merker bit sem a -(P)- miatt. -
Dezsi82
tag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
Üdv!
A korábban vázolt megoldások is tökéletesek, de én máshogy szoktam.
Két megoldást alkalmazok:
- Általában szoktam használni egy mindig1 és egy mindig0 bitet is. M0.0 a mindig hamis, M0.1 a mindig igaz, és M0.2 az első scan
Az OB1 első sorai:
- Vagy ha nem akarom cifrázni, akkor az ob1 utolsó sorában setelek egy bitet, ha ezt negáltan lekérdezem a programban, akkor ez egy első ciklus bit -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
Helló
De ide berakom, mert az írás nem erről szól, csak tartalmazza:
-----------------------------
Az elsőhöz szükség lesz egy "first scan flag" jellegű bitre, ami egy ciklus ideig bekapcsol, amikor a PLC feléled. Ilyet nekünk kell létrehozni, ami nem túl bonyolult.
Hozzunk létre egy OB100-at, egy OB101-et, és egy OB102 blokkot. Ezek a blokkok egyszer lefutnak újraindításkor. Mindegyik más-más esetben:
OB100 - Warm restart
OB101 - Hot restart
OB102 - Cold restart
Mind a három blokkba írjuk be az alábbi három STL utasítást:
SET
= M 0.4
BE
Ez a pár sor bekapcsolja az M0.4 merkert amikor a blokk lefut (vagyis újrainduláskor).
Megjegyzés: Bizonyos CPU típusokba nem tudjuk mindhárom blokkot feltölteni, mert nem mindegyik ismeri mindhárom módot. Ez nem baj, azokat töltsük fel amelyeket enged).
Az OB1 utolsó sora pedig ez legyen:
CLR
= M 0.4
Minden más utasítást (a "BE" kivételével) a fenti két sor elé írjunk (pl. a blokk hívásokat).
Ez a két sor kikapcsolja az M0.4-es merkert.
Újrainduláskor tehát az M0.4-et bekapcsolja valamelyik restart OB, az OB1 első lefutása után pedig kikapcsolódik és úgy marad.
Természetesen az M0.4 funkciója mostantól az, hogy újrainduláskor ad egy impulzust, így a programban máshol nem változtathatjuk meg az értékét (csak olvasni szabad).
----------------------------- -
byte-by
tag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
halo .
ob100, "complete restart " .
ez lefut bekpcsoláskor, aztán inaktív lesz.legalább is tia portal-ban.
meghivsz egy ob-t aztán a számát átírod 100-ra, ha beágyazod, mellékeli a symbol name-t ami a "complete restart" lesz, simatic manger-ben.
tia-ban autó cimzéssel megy.byte
-
plutokas
csendes tag
Elég kezdő kérdésnek tűnik de nem találom.
Siemens S7-300-on szeretném a bekapcsolás utáni első ciklust megkülönböztetni. Nem tudjátok van rá valami funkció, hogy az első ciklust érzékeljük vagy írni kell rá valamit? -
byte-by
tag
halo!
a siemens honlapjáról , az automation software opció alatt letölthetők 21 napos verziók.
a simatic basic v13 trial a hozzáférhető, és egyéb komponensek.sajnos a 21 nap alig több a semminél.
byte
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- PlayStation 5
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Nintendo Switch 2
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- T14s Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- XFX Speedster 319 SWFT RX 6800 16GB
- Katana GF66 12UC 27% 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, EliteDesk 800 G3 i3-6100T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest