- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
M@nH.
aktív tag
Köszönöm a választ és a linket
Ez az ST nyelven matekozás tetszik, ki is próbáltam csak ugyanarra jutott a dolog, hogy a 16+14+17+15+14 és a 16+14+17+15+17 átlagát is 15-nek számolja, hiába 15,2 vagy 15,8 az elméleti érték. Gondolom mivel ezek egyszerű változók, nem törődik a tizedesekkel. Ha már jobban érteném ezt a dolgot, biztos könnyebben menne ez a dolog, de egyenlőre még csak affelé tartok, hogy így legyen
A 16 bitből nem csúszik ki, de mit jelent az, hogy levágni a tetejét? -
Starchm
őstag
Köszi, megy.
Akkor gondolom maradhat így a beállitás vagy akkoris valamit kéne állítani?
A bináris gondolom gyorsabb és nagyobb számot tud tárolni vagy valami más miatt érdemesebb azt használni?Illetve valami magyar nyelvű feladatok/megoldások vagy hasonlót merre találhatnék omron-hoz?
-
tanonc76
újonc
Üdv!
Köszi azt ismerem jó tipp alap használatra, sőt van a wagonak olyan felülete ami a visuhoz hasonló de html-ben szerkeszthető. Az már jó lenne, de azzal az a baj, hogy azt a plc tárhelyére kell feltölteni ami erősen limitált méretekben, így ha valami háttérképet, vagy gifet szeretnék használni a felületen akkor az nem járható út sajna. Illetve az általa használt írás olvasási folyamat csak a plc tárhelyén belül működik. Ha mindezt egy apache alól szeretném futtatni akkor már modbus lekérdezés szükséges ami nekem még újdonság sajnos.
-
Szirty
őstag
"a cif 01-mögé kell egy aten rs232-usb átalakító és menni fog."
Lehet hogy jó tipp az Aten ide, nem tudom. DE!!!
A saját véleményem és tapasztalataim alapján az Aten UC232 tervezőjét, gyártóját, forgalmazóját, anyját, összes felmenőjét anticsókoltatom!
Az ellenségemnek se kívánok Aten UC232 USB-RS232 átalakítót!Elnézést az elégedett Aten felhasználóktól, de tűzzel-vassal üldözzétek ha ilyet láttok ássátok el a kertben , öntsetek rá betont, rakjatok fölé máglyát, és kilométeres körben kerüljétek a helyet is ahol ez történt!
Nem akarok csúnyábbat írni, pedig TUDNÉK!Használjatok FTDI chipsetes átalakítót én azt javaslom...
-
Tomika86
senior tag
Szia!
Megnézem pontosan a PLC-t. Ez a 3 adat HMI-ről módosítható és utólag lett rátéve a HMI ezért eddig nem volt vele gond. Csak akkor felejti el ha 1 hétnél tovább nincs bekapcsolva a gép.
Amúgy ezen a 3 adaton kívül semmi olyan adat nincs amit meg kellene jegyezniKöszi!
-
Szirty
őstag
-
byte-by
tag
ha már itt tartunk, akkor még egy dolog.
mivel, mint jeleztem több japán masinával volt-van dolgom, ezek alapvetően NPN rendszerű, pozitív sarok-földelésű gépek.ajánlatos japánosítani a laptop dugvilláját csípőfogó által, vagy a kevésbé temperamentumosak vehetnek is
földelés nélküli dugvillával rendelkező adapter kábelt.a plc memóriájának kiégetése és a HMI-k tönkretételének esélye ezek hiányában nagymértékben megnő.
sőt, ha van dokkoló egység, annak szigetelése is ajánlatos, vagy legalább vigyázni, ha a laptopot
a gépre rakjuk, terepi küzdelmek során.saját (de nem személyes) tapasztalatom, hogy képes a dokkoló egység csatlakozóján keresztűl indukálódott
potenciál az USB portot közbeiktatva, egy HMI-t az örök hexa-mezőkre küldeni. vagy legalább is csere javításra, jó pénzért.ja, és a hálókábel csatlakozóból tökéletesen megfelel a műanyag.
-
Szirty
őstag
Alapvetően az itt a gond, hogy lehet funkció ami kiolvas változót, de a változók tényleges kiolvasása és a script futása aszinkron módon működik egymáshoz képest.
Tehát írok egy 1-1000-ig futó ciklust, ami ki akar olvasni 1000 változót.
A ciklus lefut a HMI-ben 5-6ms alatt.
Ám 1000 változó kiolvasásához szükséges idő másodpercekben mérhető.Persze elvileg lehetne késleltetni (várakoztatni) a kiolvasáskor hogy addig nem megy tovább amíg nincs meg az adat.
Az viszont okozna sok más problémát. Pl. nagyon könnyű lenne befagyasztani a HMI-t. -
Bazs87
tag
Win és WinCE közt valóban van különbség, én anno rászántam pár órát és összekalapáltam mindkettőt(Siemens TIA-s opkre).
Ami kellemetlenebb, hogy a szintax checkolója sem teljeskörű. Hiába fordítja hiba nélkül a scriptet, az nem jelenti azt, hogy a, fel tudod tölteni az op-re hiba nélkül b, működik is.
Persze az is lehet, hogy én nem használom professzionális szinten ezt a felületet.
Ha lehet inkább *.bat-ot hívok meg vagy *.vbs-t(win-nél másolásos feladatokra). Ott sincs sokkal több segítség, de legalább le tudod tesztelni.Ti mit gondoltok a script editorról tiában? Nálam a hiba?
-
Szirty
őstag
"Használj legális szoftvereket."
Egyetértek. De S7 know-how protection-os blokkok használata nem feltétlenül illegális.
A gyári lib blokkjai mind ilyenek. Azokkal nem is szokott baj lenni, szerintem rendesen le vannak tesztelve.A gond és probléma akkor van, amikor egy harmadik személy által írt védett blokk pl. elcímzi magát és CPU stop-ot okoz, aztán hívnak hogy csinálj neki valamit de hirtelen ám!
Jó, igen, lehet tenni bele üres OB121-et és akkor majd nem lesz CPU stop. De működni ettől nem fog az elcímzéssel kapcsolatos funkció.Ez nem túl gyakori eset, de bizony előfordul. Szóval olyankor általában pont ezt a két két dolgot nem igazán lehet megtenni:
- Az egyik az hogy felkutatjuk a blokk íróját és felszólítjuk a hiba kijavítására.
- A másik hogy azonnal újat írunk. -
natec
tag
Ezen a PLC -n nincs sárga kapcsoló, ha a RUN, TERM, STOP kapcsolóra gondolsz azt próbáltam STOP állásban is kapcsolódni de nem sikerült.
A PLC -hez kapcsolt TP170A (6AV6 545-0BA15-2AX0). HMI a következőt mutatta.
Az lenne a kérdésem felétek, hogy ennek a beállításnak megfelelően milyen programozó adapter (kábel) szükséges ahhoz, hogy elérjem a PLC -t?
Segítséget előre is köszönöm!
-
coco2
őstag
-
KLR
csendes tag
Szia.
Megpróbálom megbecsülni a reális munkaórák számát, meg ráteszek pl 10%. Azt már eldöntöttem, hogy a kezdetekkor ledefiniáljuk a feladatot és a kötelezettségeket. A főnököm régebben megjárta egy ügyfélel, hogy nem beszélték le, utána meg se vége se hossza a zenei kívánságoknak, ugyanazért a pénzért.
A fizetésemet elosztva a munkaórák számával és az MMK oldalán ajánlott mérnöki óradíjj (9000 HUF) köszönőviszonyba se vannak. Feltételezem, az utóbbi az "outsourcing"-ra vonatkozik, ahol benne van a munkadód haszna, adók járulékok, stb. A valóságban milyen óradíjjal lehet számolni?
Azt találtam, hogy az IT szektorban kb 5-10 Eur fizetnek a régióban, tapasztalattól és munkától függően. -
moseras
tag
Üdv!
> 4ms alatti szinkron kommunikációra
Ez milyen protokollon megy (vagy ment eddig) ?
> programozásilag és fejlesztőkörnyezet ügyileg lehet olyan hatékonyan fejleszteni benne mint pl az Omron CX-Porgrammerrel?
A CX-Programmer-t nem ismerem. A 2-es Codesys-nek a létra szerkesztője elég béna, a többi, IL, ST, FBD, SFC, CFC elég jó. Az eCockpit-ben sokat javult a létra szerkesztő.
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
Bocs, lejárt a 15 perc...
2-es Codesys-t ismerem WAGO-val, és egy kicsit a 3-as eCockpit-et.
A hajtásokat nem ismerem, ilyennel soha nem foglalkoztam.> Több eszközt jól lehet kezelni?
A 2-es Codesys-ben nincs beépített "több eszközt egyszerre látom" stílusú központi program kezelés. Minden eltérő programot futtató PLC-re külön projekt file, mindegyiket külön kell megnyitni a Codesys-ben, és külön kell feltölteni.
Ha 2 vagy több PLC közötti kommunikácót is akarsz, akkor arra több lehetőség is van. Ha mindkettő Ethernet-es, akkor bizonyos mennyiségű változóig a Network Variables (NVAR) módszer működik (ez UDP-n megy). Ha nem Ethernet, akkor az ami éppen van, de ott már neked kell programozni. A 2-es Codesys-ben olyan, hogy egérrel összekötsz 2 PLC-t, és mondjuk egy táblázatban megadod, hogy melyik változó hol van, és ezt oldja meg magától a fejlesztő környezet, itt ilyen nincs. Az eCockpit-ben van ilyen, de ehhez egyenlőre nincs teszt PLC-m, nem tudtam kipróbálni.> Programot lehet klónozni egyszerűen?
Ezt nem nagyon értem, megnyitod a projekt file-t, és feltöltöd X db PLC-re, az nem jó ?
Fel lehet tölteni USB-s vagy RS232-s programozó kábellel, illetve az Ethernet-es verziókra TCP/IP-n keresztül.
Az új PFC200-as sorozatoknál SD kártyán is lehet hordozni a programot, arról is be tudja olvasni, de ezt a WEB-es management felületén be kell állítani először. Ha marad a PLC-n elegendő hely, akkor a forrást is fel lehet tölteni rá. Régebbi PLC-ken (pl. 841) 1.5 MB flash van, az újabbakon (pl. 881) azt hiszem, hogy 3 MB. A PFC200-as sorozatban talán 16 MB, de abba lehet SD-t is tenni. Fontos: ha feltöltesz rá egy programot, akkor az nem fog automatikusan a flash-be is kiíródni, ehhez a "Create boot project"-et is meg kell hívni, különben újraindítás (vagy áramszünet) után a program elveszik.> Hálózatkezelés?
Szóval a hajtásokat nem ismerem, de ha busz kell hozzájuk, a WAGO elég sokféle fejet árul. Kétféle megoldás van: vagy eleve olyan fejet kell venni, ami ismeri az adott protokollt, vagy ha van ilyen protokollt ismerő modul, akkor kiegészítő kártyát lehet venni, és azt olyan fej mellé is fel lehet tenni, ami önmagában az adott protokollt nem ismeri.
Imi
-
Szirty
őstag
"Motorvédőből is több fajta van ha jól emlékszem, van amiben van zárlatvédelem van amiben nincs."
Az utóbbi az ún. "hőkioldó".
"A frekiváltó maga számolja a hővédelmet."
Vagy méri a motor hőmérsékletet. Vagy kontaktus jön/megy a motorból hőhatár fölött. Vagy egyik sem. Beállítás kérdése.
-
byte-by
tag
halo !
lehet a frekiváltó és a motor közé kapcsolót tenni, csak erősen nem ajánlott, mint jeleztem pláne feszültség alatt.
ha mégis akkor le kell venni a feszültséget kapcsoláskor.ez gondolom megoldható, nyilván a lekapcsolással együtt a feszültséget is érdemes elvenni.
pl. az l7-l1000 gépkönyve is megjegyzi, hogy "soha ne csatlakoztasson ki vagy be motort amikor a frekvenciaváló kimenetén feszültség van".
ez adott esetben a fentebb említett megoldással üzemelhet, de egyéb ipari alkalmazásokban felesleges megszakítani a főáramkör kimenetét, mi nem szoktuk.
amit leírtam az a nálunk alkalmazott technológia.nálunk is vannak darálós gépek, sőt vannak kifejezetten darálók is, keverők is, nem mágnes fékezettek, hanem közepes-nagyteljesítményű aszinkron motorok.
ha belegondolunk, adott esetben megszakítom a motorkábelt, a motor kifutva megáll.ez nálunk egy 2 köbméteres keverő esetében 3,5 sec, pláne , ha tele van és a forgó termék tehetetlenségi nyomatékot generál.
de izlések és pofonok...byte
-
byte-by
tag
halo
nem "magyar frekiváltós liftek" van szó.
fetételezem a liftek, pláne a személyszállítók, külön szabvány alá tartoznak, külön biztonsági szabályok vonatkoznak rájuk.
azért is vannak speckó cégek erre.
az iparban használatos általános célú frekiváltókról beszélünk , amiknek a gépkönyve egyébként leírja mit lehet tenni, mit nem, legtöbbször.pl. (azért írom ezt , mert ezt használjuk leginkább)
-az omron (yaskawa) kimondottan ellenzi a főáramkör kimeneti kábelének megszakítását, pláne feszültség alatt,
-a tranziens jelenségek elkerülése végett árnyékolt főáramköri kimeneti kábelt javasolnak, a vezérlésnél csavart érpárt,
-a főáramkör betáp oldalának megszakítását elnézi, de megjegyzi , hogy ezt sem ajánlatos tenni félóránként 1-nél többször,feszültség alatt,ezek nem betarthatatlan szabáylok, nyilván a frekiváltó élettartamának tesz jót, ha figyelünk arra amit a gépkönyv ír.
byte
-
KB.Pifu
tag
szia!
Ez nekem egy fontos téma, sajnos nem tudok vele csak elméletben foglalkozni, karbantartás közben meg tőlünk nem várják el hogy sokat gondolkodjunk.
Adott a kérdés:
U/f kompenzáció: 230V/50 hz -re van állítva, akkor a motor kapcsain f =25 hz -nél csak 115 V-t kell mérnem, igaz?amúgy a téma akkor jöt fel amikor egy 150k/min fordulatszámú motor frekiváltója lett cserélve és paraméterezgették pár műszakon keresztül, a motoron csak csiszoló-kő van, tehát nem nagy nyomaték igényű.
-
Szirty
őstag
Üdv joci9!
"Minden file szövegfile! :-)"
Hogyne! Csupán definíció kérdése. Ahogy sok minden más is. Pl. hogy minden ehető.
Ennek szellemében azt javaslom olvass fel hangosan egy 720P-s video file-t, utána egyél meg az egészségemre egy dízelmozdonyt!
:-)A szövegfile hagyományos értelemben vett (általam elfogadott) definíciója szerint azonban nem minden szövegfile, de a CSV történetesen az.
-
Dezsi82
tag
Üdv
Érdekes, hogy ha ESA runtime-t használok egy olyan PC-n ahol van excel, akkor xls-t is tudtam írni, de a panelon nem.
Ennek az az oka, hogy a VB Script az office telepített objektumait használja (talán OLE). Ez az offica-szal települ fel. Nincs office, nincsen OLE. Ha jól emlékszem, akkor talán megoldható, hogy ha az adott op rendszerbe bemásolod a megfelelő DLL-eket, akkor is tud menni az Excel-be írás. De hogy miket kell másolni, arról fogalmam sincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Katana GF66 12UC 27% 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- Dell Latitude 5350 13.3" FHD IPS Intel Ultra 5 135U 32GB 512GB NVMe gar
- Powercolor RX 6800 Fighter 16 Gb újszerű
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest