Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
byte-by
tag
válasz
CsabaKo
üzenetére
halo
ha megveszed drága, ha egyéb módon szerzed be az interneten akkor olcsó

ha nem dolgozol vele még, akkor ne problémázz rajta, majd úgyis megveszed ha keresel is belőle.
ez nem szép, de felesleges görcsölni.vagy keress használt kulcsokat, az interneten van minden.
programozó kábel nem kell, csak egy A-B USB kábel(nyomtatókábel), vagy ha van rajta ETN port akkor egy etn kábel.
a CPU betápjához valamilyen normális tápegység kell, (már ha 24V-os) figyelve arra, hogy ez egy compact PLC és a kimeneteket is meg kell táplálni, de gondolom ha csak gyakorolsz, akkor ez is megspórólható.
A jó hír, hogy az Omronnak mindegy, hogy Win 7-8-10 , akármi, mert mindegyiken működik, és a verzió sem számít, csak legfeljebb a legújabb CPU-k nem mennek el rajta, de lehet frissíteni, de akkor is csak ugyanaz a program marad. -
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia
nem igazán értem a problémát.
a darabok nem megkülönböztethetőek?
ha egy szenzor figyeli a darabokat akkor elindítasz egy secundumos számlálót ami percenként újraindul, és az addig mért darabokat elmented egy memóriába, majd kezdődik előről. memóriatömböt hozol létre, egy nagyobb területet, és a mentéskor shift-eled.
abból tudsz majd átlagot vonni, van erre utasítás.
de lehet nem értem mi a probléma. -
byte-by
tag
válasz
autrcsab
üzenetére
halo
ez érdekes, a szokásos kínai gyártástechnika.
ez a "PLC" nem más, mint a mitsubishi FX széria belseje.
a leírások szerint még a fejlesztő környezet is ugyan az, a gx-developer.több módon szoktak általában hozzájutni kereskedelmi mennyiségben, lenyúlhatnak egész sarzsokat, vagy a tesztelésen nem 100 százalékos alkatrészeket újrahasznosítják.
mivel Kínában sok mindent gyártanak, tesznek rá egy burkolatot és mehet a piacra.
Sőt , ha van üzleti kapcsolatod, vehetsz csak alaplapot, persze nagy tételben, és te is beleteheted egy saját házba, majd eladhatod.
a Mitsubushi természetesen garantálja és supportálja, a terméke megbízható és biztonságos működését, de erre ilyen garancia nincs.ezért , ahogy már írták, erősen nem javasolt ipari környezetben felhasználni.
illetve olyan otthoni vezérléseket sem érdemes vele végeztetni, amely helytelen működés esetén életveszélyt okozhat. pl. collector és/vagy forróvíz vezérlés.
persze ki ahogy gondolja.de világítás-kapu-kapcsolók-redőnyök és egyéb okosházhoz köthető feladatok és/vagy otthoni kisebb-nagyobb nem kritikus vezérlésekre megfelel.
Az áruk mindenképp biztosítja a helyüket ebben a szegmensben, ha elromlik veszel egy másikat, nem pénz.
nyilván nagyjából ugyanazt tudja, mint amiből létrehozták, csak nincs rá garancia, hogy mindig és minden körülmények között megbízhatóan. -
byte-by
tag
válasz
Starchm
üzenetére
halo
miért kell a blokk?
vannak definiált pulzárok. pl. cf102= 1s.
az nem jó, ha csak villogtatni akarsz?egyéb esetben, a blokkba csak az üres helyen nyomsz paraméter megadást ( P) vagy az utasítás készletben a "New Function Block Parameter" ikonra kattintasz és oda teszed a változót.
adott helyzetben numerikus adatot előjelekkel tudsz paraméterezni : #, & , +/-
ezek jelzik, hogy bináris, BCD, decimal,...... -
byte-by
tag
halo
csak a DC betáplálásúval lehet analóg inputot kezelni,
akkor is figyelni kell a PNP bekötésre és a COM port negatív megtáplálására, ekkor az utolsó két bemenet analóg lesz.
vagy kell egy ilyen, vagy külső mérőt kell használni.
a ZEN egy programozható relé, a PLC-től elég messze van, de amire gyártották arra jó. -
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
halo
a magam részéről javaslom egy saját recept kezelő funkció blokk létrehozását omron-hoz.
a HMI-k receptkezelése nem valami jó, sokkal jobb egy paraméterezhető adatbázis létrehozása.de ha másnak jobb ötlete van a recept funkcióhoz, akkor használhatod azt is.
a jelzett dolgoknak én nem tudom a megoldását. -
-
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
"Shiftelésen gondolkodtam, de mivel léptetem?"
a fifo-t mivel használnád?
szinte bárhová tehetsz egy triggert.
de a kupak ellenőrzésnél valahol is megteszi, csak legyenek összehangolva a lépések.
1- kupakellenörzés és eredmény beírás a tároló memóriába
2- tárcsa fordulás (ellenörző állomás elhagyása pl.)-maga a trigger- shiftelés,
ekkor a tároló memóriából átkerül az első shift memóriába az adat, és a tároló kiürül.
aztán a következő ellenörzés eredménye kerül bele, majd a tárcsaforulásnál minden lép egyet.
nem számít, hogy hány memóriát adsz meg a shift-nek, csak persze több legyen , mint az üveg állomásai a kidobóig.
a memória tömb ha túlcsordul akkor csak simán törlődik az utolsó adat.
megnézed hanyadik memóriát kell figyelned a kidobó elött, annak kiértékeled az eredményét (pl. egy comparátorral) és az történik amit akarsz.néztem, hogy s7-1200 a PLC , a példám nem azzal van, de gondolom abban is van word shift.
-
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
halo
használhatsz egyszerű word shift-et is, ha van. a rajz alapján nincs olyan sok állomása az üvegnek a kilökő előtt. odáig léptetsz egy szót, abban lesz egy érték (pl. jó=1, üres=2, nincs kupak=3, vagy akármi).
a fifo is jó, a lényeg, hogy ne kelljen agyon érzékelőzni és az információ utazzon a termékkel. -
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
halo
ezt a két funkciót lehet használni.
CADD(730) a teljes kalendárt kiszedi egy specifikált regiszterbe
CSUB(731) a kalendár specifikált egységeit szedi ki egy specifikált regiszterbede ha ismered az omron date-time belső regisztereit , csinálhatod másolásokkal is.
A351.00 to A351.07Seconds: 00 to 59 (BCD)
A351.08 to A351.15Minutes: 00 to 59 (BCD)
A352.00 to A352.07Hour: 00 to 23 (BCD)
A352.08 to A352.15Day of the month: 01 to 31 (BCD)
A353.00 to A353.07Month: 01 to 12 (BCD)
A353.08 to A353.15Year: 00 to 99 (BCD)
A354.00 to A354.07Day of the week (00 to 06 BCD): 00: Sunday, 01: Monday, 02: Tuesday, 03: Wednesday, 04: Thursday, 05: Friday, 06: Saturdaykiolvasni ezekből lehet.
-
byte-by
tag
-
byte-by
tag
válasz
Marci0607
üzenetére
halo
használj cif01-et meg omronos (-ra forrasztott) soros kábelt és , ha a port jó akkor működni fog.
az omron esetében én nem gondolom, hogy bármi le lenne tiltva.
ugyan van protection a settings-ben, de nem jellemző. a hw meg a kábel mindegy , ha omron kompatibilis.
a cif 01-mögé kell egy aten rs232-usb átalakító és menni fog.
vagy cif02- és omronos rs-usb kábel, de az drágább.
ez ami neked van a cif02-őt próbálja szimulálni, de cpm1A és/vagy cpm2 esetén lehet, hogy működik. -
byte-by
tag
halo
ezt a kérdéskört már többször kiveséztük.
én nem ma írtam az első programomat és szintén elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, bár az 15 évvel ezelőtt volt. kb.
mint papír megfelelő volt, de már az első munkámnál nyilvánvaló volt ,hogy mennyit (nem)ér.mindazonáltal, katasztrófa.
de. hátrányban leszel, ha semmilyen szakmai előképzettség sincs.
a PLC technológia nem a humán tárgyak érettségizős tudásbázisához kötött,
hanem elektronikához, villamossághoz, relé logikához, elektrotechnikához, stb.nyilván van szakmai érettségi, de a tanfolyamok feltételeinek legtöbbje kategórikusan kijelenti, hogy nincs szükség semmilyen előképzettségre.
átnéztem a hirdetéseket, nem semmi...sőt!
székesfehérváron találtam olyan "tanfolyamot" ami kijelenti, hogy "ez nem OKJ-s tanfolyam,
nem iskolarendszerű és nem ingyenes"
ha valaki jól értelmezi a leírtakat , akkor olvashatja, hogy ez nem PLC-programozó tanfolyam, hanem "PLC programozási ismeretek tanfolyam"....ügyes...
ennek megfelelően az ára is nagyon kedvező, a többihez viszonyítva, de igazából átverés.
és ami a hajmeresztő,
a tanfolyamhoz szükséges szakmai előképzettség: "Alapfokú iskolai végzettség"
erre nem tudok mit mondani.de , hogy a kérdésedre válaszoljak, szükséges elektrotechnika, vezérlések ismerete, relés logika ismerete, hálózati alkalmazások és protokollok ismerete, bool algebra, adat típusok ismerete,stb. legalább készség szinten.
mindazonáltal, ha érdekel és szeretnél ezzel foglalkozni, akkor hajrá.
javaslom Szirty oldalát, illetve olyanok társaságát akik ezzel foglalkoznak. -
byte-by
tag
halo
ez nem olyan túl bonyolult projekt.
lehet, hogy rosszul látom,de ha probléma akad és kell a segítség javasolt IO listával, vezérlő pontos típussal, a megoldandó probléma részletes leírásával kérdezni.javaslom szétbontani a logikai eredményeket. pl. ne villogót csinálj , hanem csak kimenet merkereket , amik bizonyos feltételek mellett pl. villogni fognak , egyéb feltételek mellett más történik.
használj memóriákat. a feltételeket külön leprogramozni , majd betenni, a megfelelő helyre. -
byte-by
tag
válasz
PeterUr
üzenetére
halo
egyetértek Szirty kollégával.
mindazonáltal, hogy a kérdésre feleljek a rievtech cucc meglepően jól sikerült low budget kategória, ipari körülmények között is megállja a helyét.
a szoftvere ingyenes , a support magyarországi és elég jó.
használunk rievtech eszközt és a legmeglepőbb a HMI, mivel jó az árfekvése és a tudása is, több gyártóval is kompatibilis.
jelenleg ez a vélemény, még nem futottunk bele nagy problémába a vezérlővel.ez így reklám szagúnak tűnhet, de továbbra is jelzem, hogy egy nagy gyártó terméke mellett használjuk kisebb , egyszerűbb automatizálásra és megállja a helyét.
bár épület automatizálás szempontjából nincs tapasztalatunk róla. -
byte-by
tag
halo
ha nem használod sehol máshol, akkor az algoritmus sajátossága.
mivel a komparátor utáni eredményjelzők az aktuális komparátor eleme, de mindegyiknél hasonló.ha zavar, javaslom a comparátor legyen feltétel és a kimenetéhez tegyél bitet.
ekkor minden relációhoz kell egy komparátor, de nem gond.
ez a CJ sorozattól lehetséges. -
-
byte-by
tag
halo
nincs semmi elrontva.
a probléma, hogy a letöltéskor előugró "Download Options " ablaknál a
"Symbols, Comments, Program index " beállításánál a
" To / From " beállítás valószínűleg a "Memory card " van kiválasztva a " Comment memory " helyett.
de gondolom kártya meg nincs benne. -
byte-by
tag
válasz
bekecs76
üzenetére
halo
amikor én annó ilyenen voltam akkor még nekem sem volt érettségim, csak villamos szakiskolám, mégis mehettem a tanfolyamra.
akkor is meg volt nevezve az érettségi feltételnek, de nem volt probléma.
ez lehet, hogy azóta változott, de én írnék a hirdetőknek és próbálkoznék, aztán meglátod.alapvetően tanfolyam párti vagyok (bármilyen) és a CV-ben jól néz ki, de igazából túl sokat nem ér, ha nincs mögötte semmi.
annó voltam olyan állásinterjún ahol rá sem kérdeztek a tanfolyamra, inkább a készségszint érdekelte őket. -
byte-by
tag
halo
a funkció füleknél ( a View után van a PT) a PT legördülőt kell megnyitni.
ott az első a "Transfer"
azt lenyitva a legalsó a "Transfer program"ott lehet beállítani a kommunkációt, sőt letölteni csak azt a screent amit módosítani akarsz, és persze vissza tölteni csak amit akarsz.
természetesen mindenképp erősen ajánlatos elmenteni a teljes projektet, archiválni, majd egy külön mentésből dolgozni.
Ha azt nyitod meg a Transfer program felületen, abban is megnyithatod a teljes projektet, de kiválasztod a módosított screeneket és csak azt töltöd vissza. -
byte-by
tag
halo
természetesen mindenki "szereti" a pénzt. ebből (is) élnek.
de azért vannak olyan különbségek amik inkább a gyártó elvi beállítottságát tükrözi.én nem szoktam fennakadni árakon, van árengedmény, és nem nekem kell kifizetni hanem a megrendelőnek. nyilván áthárítom, ez okoz némi árversenyt az ajánlatoknál, ki mennyiért tudja beszerezni.
igaz sok a szempont , a még kissé drágább is megéri, ha régi és megbízható partner tudok lenni, aki rugalmas és segít ha kell, vagyis lehet rá számítani.
bár én találkoztam olyannal is aki visszaélt ezzel, rövid távon megérte, de előbb utóbb megmérgezte a kapcsolatot.ez anyacéges beszerzéseknél érzékenyebb téma, ha nincs kire áthárítani, de mégis kell fejleszteni.
körül kell nézni, nem egyszerű, de kikerülni nem lehet. -
byte-by
tag
-
byte-by
tag
válasz
crucified
üzenetére
halo
ott van a jobb alsó sarokban a szabad memória, egyébként ez a Workpiece, Part programs , Sub programs esetében is kijelzi, hogy mennyi van. gondolom az adott területen ennyiből lehet gazdálkodni.
az, hogy a gyártó esetleg adott meg gyári projekt limitet, az előfordulhat, de erről nincs információm.igazából a 300 eurós problémát nem értem.
egy CNC -ről beszélünk, ha jól tudom.
nem tudom mit gyárt, de egy CNC adott esetben egy nap alatt több profitot tud termelni.
a cég fizesse ki és mehet tovább. -
byte-by
tag
válasz
Sn4k388
üzenetére
halo
a gépkönyv leírja, hogy mennyi a kontaktorok névleges teljesítménye, mennyit lehet vele kapcsolni, ha a kimenet feszmentes relés kontakt. én nem ismerem ezt a típust.
a lámpa hagyján, de a fűtőlap erősen necces. de meg kell nézni a doksikban.
egyébiránt nem árt megrelézni.
-
byte-by
tag
válasz
Sn4k388
üzenetére
halo
ne kínlódj a gombokkal, felesleges.
kell egy ilyen jelű kábel : 1760-CBL-PM02
meg a picosoft program. főleg ha némileg komplexebb programot akarsz, a lehetőségek adta kereteken belűl.
Dasboot irt a manual-ról, abban megtalálod mi kell hozzá, meg leírást.
de ez is egy micro controller, nagyjábó azt tudja , mint majdnem mind hasonló. -
byte-by
tag
halo
a rossz hír, hogy a keyence PLC valóban nem elterjedt magyarországon, én sem találkoztam vele vagy 20évig, de a mult héten egy fröcsöntő gépben volt egy ilyen cpu. ( fogalmam sincs, hogy milyen tipus )
a másik rossz hír, hogy aki csak teheti ragaszkodik a megszokott beszállítóhoz, mivel onnan van a legnagyobb árengedmény és support.
-
byte-by
tag
válasz
villamos bá
üzenetére
halo
én nem ismerem a KV Nano-t, de ha ez plc , és nem programozható relé, akkor kell lennie benne shiftelésnek.
de már jelezték a másolást is, mivel kevés az adat, az is jó lehet. -
byte-by
tag
válasz
villamos bá
üzenetére
halo
bizonyos megoldások nem mindenhol működnek ugyanúgy.
ezért mindenképp jó tudi mi a hardver és a szoftver. -
byte-by
tag
válasz
villamos bá
üzenetére
halo
a bemásolás után shift-elj jobbra kétszer, ha van shitft.
bemásolás az órának és a percnek: pl. órát a d100-ba(H) , percet a d101-be (M) ,
funkció: word shift _ source word d100 , kezdő azó d101 , end szó d109vagy ha van dupla szó shift akkor azzal.
-
byte-by
tag
halo
az Ethernet egy fizikai réteg a protokoll a lényeg, több lehetőség is van.
erre az omronnál vannak funkcióblokkok amik felépítik a kommunikációt, figyelik az adat mozgást és tartalmat is ha kell.
a Profinet is azon a fizikai rétegen megy. a profinetet tudja az omron is, de kell hozzá (CJ esetén) egy bővítő modul.
de azt mindenképp tartom, hogy valamilyen korszerű ethernetes megoldást alkalmaznék. -
byte-by
tag
halo!
általában nem foglalkozom pénzzel fórumokon, de muszáj vagyok hozzászólnom.
sajnos Magyarországon jellemző, hogy az emberek (nagy általánosságban, persze kivétellel)
kevésre tartják a munkájukat, alacsony bérszintben gondolkodnak, nem mernek kérni, stb.
a probléma, hogy elmennek egy multihoz, vagy akár egy kkv-hez és utána szidják mert kevés a pénz, alacsony a megbecsülés, ilyesmi.
elfelejtve, hogy az adott munkát ennyiért vállalták. a vásár kettőn áll.
én magam igyekeztem tudatosan kilépni ebből a rossz irányból.
igaz, megtehetem, vannak referenciáim ki is használom.visszatérve a feldobott példához.
plc programozó munkakörben a br 300 az ló...asz.
de.
ha nincs tapasztalatod, úgy érzed fejlődnöd kell, kezdő vagy, kell a pénz, stb. akkor menj el dolgozni és
ha szereztél tapasztalatot, nem lehet zavarba hozni plc -vel, magabiztosan tudsz programozni
utána kereshetsz más munkahelyet. ma rengeteg cég keres plc-t. (is)
lelkiismereti problémákat ne okozzon ez az eljárás, mert annak a cégnek aki br. 300-at ajánl, annak sincs
lelkiismereti problémája nyilván valóan.a katás vállalkozással nekem nincs problémám.
voltam én is, a céggel kifizettettem a katát, plusz a munkákat, és még vállalhattam saját munkákat is,
nem panaszkodtam.végeredményben azt kell mondanom, hogy ha van referenciád, van tapasztalatod, rendelkezel megfelelő tudással (nem kell pengének lenni), akkor nyugodtan el kell kérni a megfelelő összeget.
ha ezt számszerüsítjük, a br. 650 körül egy magyarországi pl. multinál simán. plusz-mínusz akár 50k.
ha nem tudunk megegyezni akkor lesz más. vannak cégek akik folyamatosan keresnek plc-seket, pont azért , mert nem hajlandóak megfizetni, így nem is alakul ki a lojális csapat, vagy akár csak 1-2 fő.
(sajnos Magyarországon még így sem lehet az optimális 2500-3500 eurot elkérni, de törekedni kell rá)de ilyen cégekkel én nem foglalkozom. jelenleg is megkeresnek folyamatosan cégektől, de mivel nekem
van munkám, és nagyjából meg is vagyok elégedve vele, megköszönöm, de nem érdekel.
persze nem br.300 -ért dolgozom. annyiért még egy elektromos karbantartót sem találni mifelénk.a végzettséggel kapcsolatban annyi, hogy nem muszáj a főiskola, nekem sincs, középfokkal vagyok plc-s.
persze ha van, az csak jó, nekem nincs problémám a tanulással, az mindig jó.jelenleg én kerültem olyan helyzetbe, hogy külsős plc-sekkel kell dolgoznom, pontosan tudom a helyzetüket, mert én is ebben a cipőben jártam, de nem problémázok az áron, mert nekünk az kell, hogy jól legyen megcsinálva a munka , amit elvárunk. mi kiléptünk ebből a filléres gondolkodásból, értelmetlen.
-
byte-by
tag
válasz
villamos bá
üzenetére
halo
sajnos nekem csak omron megoldásom van, de azért leírom, hátha van hasonló lehetőség a siemens-ben, vagy egyéb vezérlő típusban.
mi úgy oldjuk meg, hogy az A090 BCD Array (4 Word) tartalmaz egy date_and_time formulát ami az utolsó
program betöltés dátumát-idejét mutatja.
ezt figyeljük adatgyüjtő hálózaton keresztül és ha megváltozik akkor pontosan tudjuk, hogy valaki belenyúlt.azt sajnos pont akkor nem tudjuk ki volt, de az azért könnyen kideríthető, mivel akárki nem tud a közelébe kerülni.
mellesleg van programverzió kezelő adatbázisunk, így tudjuk kezelni a változásokat. -
byte-by
tag
válasz
Miertvansote
üzenetére
halo
jó lett volna tudni milyen fejlesztő környezet, milyen vezérlő, milyen jelet kapsz az áramlás mérőtől?
ha van áramlásmérő és már az elején tudjuk az aktuális szintet akkor miért kell 50 literenként
ellenőrizni a szintet és miért kell emelgetni 50 literenként a limitet? -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
ez egy ingyenes szoftver a festo oldalán le lehet tölteni a frisset.
arra kell figyelni, hogy a CMMP-AS verzióhoz készült plug-in legyen.
abban benne lesz a módosítás lehetősége, felajánlva az M3-as verziót.
úgy ahogy az én verziómban lehet látni.
de, ahogy nézem ez is legördülő meüvel rendelkezik, ha nincs benne az M3-as, akkor töltsd le az újabb szoftvert.
mint, jeleztem az én környezetemben nincs ilyen vagy ehhez hasonló vezérlő, de a szoftvere alapján ez
tűnik logikusnak.talán ez a link használható:
https://www.festo.com/net/hu_hu/SupportPortal/default.aspx?cat=1528&tab=4&s=t#result
-
byte-by
tag
válasz
crucified
üzenetére
halo
érdekes. ezek alapbeállítások, természetesen az IP címet a subnet-maskkal együtt be kell írni, így kap az ethernet modul IP címet.
de van olyan gépünk ami Auto (dinamic) vagy IP adress table beállítással működik és megy az NB-vel sőt NV-vel is.
de azért írtam, hogy nem tudom miért nem rakja ki a switchet.
megint tanultunk valamit. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
én nem tudok online menni, de gondolom ha kapcsolódsz akkor letölti a paramétereket.
a kapcsolat beállításait én nem tudom, nincs ilyen vezérlőm, erre nem tudok pontos választ adni.
de feltételezem ez a saját programjával nem okozhat nagy gondot. a letöltött paramétereket el lehet menteni, majd módosítani és rátölteni az új vezérlőre.érdemes egyébként a súgóját használni, ott esetleg található információ erről.
én ezt találtam, alatta gugli fordítóval.Establishing an online connection
Establish an online connection. The "Synchronize project and device data" dialog box is displayed. Select "Upload" (the only possible action). This copies all data from the motor controller into your FCT project.If a password has been assigned, you must enter it before you can change parameters in the motor controller.
Carrying out necessary steps
You can carry out all necessary parameterisation and optimisation steps if there is an online connection (discernible by the green online symbol in the toolbar).Online kapcsolat létrehozása
Online kapcsolat létrehozása. Megjelenik a "Projekt és eszközadatok szinkronizálása" párbeszédpanel. Válassza a "Feltöltés" lehetőséget (az egyetlen lehetséges művelet). Ez az összes adatot átmásolja a motorvezérlőből az FCT projektbe.Ha jelszót adtak hozzá, meg kell adnia, mielőtt megváltoztathatja a motorvezérlő paramétereit.
Végezze el a szükséges lépéseket
Az összes szükséges paraméterezési és optimalizálási lépést végrehajthatja, ha van egy online kapcsolat (az eszköztáron látható a zöld online szimbólum). -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
nagyon én sem használtam,de nem vészes a dolog.
maga a programmal (festo FCT) el lehet menteni az eredeti verziót.
ugyanúgy megnyitva rá lehet tölteni az újra.de! előtte a projekt fában a " Configuration" alatt, ahol a "Drive Configuration " van, ott ki kell cserélni a
controllert az M3-ra.
itt egyszerre megtalálható a kontroller a motor és a tengely típusa is.nem okoz majd problémát kicserélni, mert a 3A váltótípusa a 3A-M3 és alapból fel fogja ajánlani.
lásd fotó.vigyázz, mensd el máshova is az eredetit, mert visza alakítani nem sima ügy, ha probléma van.
azért mégegyszer hozzáteszem, én sem vagyok túl járatos benne.
érdemes egyébként a festo-nál megejteni egy telefont , ha bizonytalan vagy. -
byte-by
tag
válasz
crucified
üzenetére
halo
ha bit switch-et akarsz kirakni , akkor szét lehet választani a read és a write oldalt.
kapcsold ki a " Make Read Adress and Write Adress the Same " opciót, mert így csak a read oldalt tudod szerkeszteni, automatikusan ezt írja be a write oldalnak is, az OK után.ezután már adhatsz a write oldalnak is külön címet.
mivel bit switch-ben gondolkozol, javaslom a momentary kapcsolást a "Bit Switch" fül alatt, mert jobb ha a hmi nem tartja a bitet, ezt old meg a plc-ben, és lehet figyelni egy segéd bitet, hogy be van-e kapcsolva vagy nem.vagy használj bit buttont, bár ebben az esetben külön kell megvalósítani a figyelést.
nem tudom miért nem jelent meg a switch. ha behúzod a felületre akkor megjelenik a beállítás, ha minden oké, akkor előbb a helye jelenik meg és kattintás után az elem. utána még alakíthatod.
-
byte-by
tag
válasz
miclucky
üzenetére
hi
elképzelhető, hogy amit Te node-nak mondasz az az unit szám?
és mi a helyzet az ETN-21 hexa tekerő kapcsolójának beállításával?három ilyen vany rajta, egy felűl az unit számnak: pl.1(ennek helyes beállítása nélkűl nem is működne , ez biztos jó)
kettő egymás mellett alatta, a hexa node számnak. pl. 192.168.10.21 = első :1 második:5 (hexa)
ez a node száma.az IP protokollal kapcsolatban: az ETN-21 nem tudja az Eternet IP-t (az EIP-21 tudja, hasonló van beépítve a CJ2-be) , sima Eterneten vagy Eternet (FINS/TCP)-n keresztűl lehet.
-
byte-by
tag
-
byte-by
tag
válasz
miclucky
üzenetére
halo
a hardwer configban meg lehet nézni milyen node-ok vannak.
az etn-21-nek is van. vigyázni kell, mert az ETN-21-nek(de az EIP-21-nek is) a node-száma az IP cím vége.
ráadásul a kis HEXA tekerő kapcsolókkal is be kell állítani a pontos node-számot, különben hibát jelez.
(pirosan villog) ez akkor is előfordulhat, ha a conversation auto mod-ban van IP Table helyett.
egyébként maga a plc-vezérlés akkor is működik, de hálózati hibák jelentkezhetnek. pl. adatgyűjtés esetén. -
byte-by
tag
halo
nekem se teljesen világos mit is akarsz. viszont a hardver config infóit mindíg jó lenne tudni.
de ha minden igaz akkor gondolom a (pl.) hibás dobozt a tizedik lépés(fordulat) után ki kell venni.
vagyis ne akkor amikor a hiba detektálódik.
nos, erre való a SFT(010), a SHIFT.a képen egy egyszerűsített forma. a shift lépteti a biteket a fordulatnak megfelelően.
a tizedik bitet is figyeled és ha 1 van benne megtartod, ha 0 akkor kidobod a temélet.( vagy fordítva, mindegy). a bitek tovább shift-elnek, és mindíg a tizediket vizsgálod.
nem kell a fordulatokat számolni, mert a fordulattal megvizsgálod a teméket és azzal együtt a 10. bitet, ami megfelel a fordulatok számával, mivel a fordulatra shifteli a biteket.
vagyis minden terméket vizsgálsz.
w30.00 = van, termék, vagy nincs.
w30.01= egyfordulat, vagy vizsgálat, ez beirja a shift-be az értéket, valamint elindítja a 10. bit vizsgálatát.
természetesen gondoskodni kell, hogy a termék vizsgálat eredménye már meglegyen, mire jön a fordulat jel.
w30.02 = a shift reset-je.
w10 = a shift regiszter eleje w11= a vége(de lehet a w10-is, így 16 bit hesználódik el.)
w10.09 = a 10. bit. -
byte-by
tag
válasz
darkengurry
üzenetére
halo
(egyetértve az előttem szólóval, ismét..és ha már dolgoztam vele.)
hát ez azért nem teljesen így működik. valóban kissé értelmetlen.
a rossz hír, hogy hiába írod meg pl. omron cx-programmerben, mindenképp át kell írnod
a gxw 2-re.
lehet, hogy a ladder logika hasonló, de az effektív programozás mégis más és más.
idegen programot, ami lehet, hogy a symbol neveket vagy címeket nem is tartalmaz, gyakorlatilag lehetetlen.de maradjunk a Te példádnál és a cx-programmernél, viszonylag jól hsználható és az is japán.
mondjuk megírod a programot.
de mások a címek,lehet el sem fogadja a symbol neveket, más a timer-számláló logika,az omronnál section-ök vannak, a mitsu-nál egy POU és egyéb funkció blokkok.
persze, minden program átfordítása megkísérelhető, a gépgyártók is olyan PLC-vel dolgoznak amilyet a megrendelő kér, és előfordulhat, hogy két gép ugyanazt csinálja vagy nagyon hasonlót, de más a megrendelő, és más a vezérlő elvárás.
bár ebben az esetben eleve és alapból más a program tervezés.én magam egyszer csináltam ilyesmit pont egy mitsubishi FX-ről egy s7-1200-ra, szükségből.
egy nagyon egyszerű ladder programot. ha lett volna rá több idő, mint amennyi volt, akkor átterveztem volna a programot, de sajnos nem volt rá idő, így a program elég szarul nézett ki, bár rendesen működött.a rászánható idő kulcskérdés.
még egyszerűbb esetben is előfordulhat, hogy nagyon nagy munka. olyan mintha kétszer dolgoznál.
de a kérdésedre válaszolva a (omron) cx-programmert próbáld meg.
vagy inkább próbálj megbarátkozni a gxw2-vel. -
byte-by
tag
válasz
darkengurry
üzenetére
csatlakozom az elöttem szólóhoz.
legalább azt jó lenne tudni, mi az a "gáz" program.
milyen PLC-k vannak, vagy milyen fejlesztő környezet. -
byte-by
tag
ha már itt tartunk, akkor még egy dolog.
mivel, mint jeleztem több japán masinával volt-van dolgom, ezek alapvetően NPN rendszerű, pozitív sarok-földelésű gépek.ajánlatos japánosítani a laptop dugvilláját csípőfogó által, vagy a kevésbé temperamentumosak vehetnek is
földelés nélküli dugvillával rendelkező adapter kábelt.a plc memóriájának kiégetése és a HMI-k tönkretételének esélye ezek hiányában nagymértékben megnő.
sőt, ha van dokkoló egység, annak szigetelése is ajánlatos, vagy legalább vigyázni, ha a laptopot
a gépre rakjuk, terepi küzdelmek során.saját (de nem személyes) tapasztalatom, hogy képes a dokkoló egység csatlakozóján keresztűl indukálódott
potenciál az USB portot közbeiktatva, egy HMI-t az örök hexa-mezőkre küldeni. vagy legalább is csere javításra, jó pénzért.ja, és a hálókábel csatlakozóból tökéletesen megfelel a műanyag.
-
byte-by
tag
válasz
crucified
üzenetére
Ezt alapból érdemes megcsinálni, valóban sok problémát előzhet meg.
egy példa, elég sok japán géppel foglalkozom, ha ez a beállítás nem lenne, csúnya error-okat lehet vele csinálni.amit persze nem tudsz vissza csinálni,csak ha van elmentett projekted eredeti szimbólum listával.
de,igaz jobb felhívni rá a figyelmet. -
byte-by
tag
halo
a kérdéskör az adatblokkok kezeléséről szólt.
persze van M terület és más, de itt a DB létrehozásáról és adott esetben kezeléséről volt szó.a TIA verzióiban a DB-t egyszerű létrehozni, átnevezni vagy típusát megváltoztatni.
ha kell programonként elszeparálható , szerintem előnyös használni.
de persze ez szabadon választott. -
byte-by
tag
válasz
villamos bá
üzenetére
halo
mivel itt nincsenek előre definiált memóriák neked kell létrehoznod.
a project tree-ben a "program blocks" fül alatt a "Add new block" opciónál létrehozol egy új DB-t (Data block)
ha gondolod adsz neki saját nevet. persze használhatsz meglévő global adatblokkot. ha megvan megnyitod és egyszerűen a sorra rákattintva TAG alapon létrehozol egy memóriát. az oszlopokban (data type) ki tudod választani a típusát.
a logikádat követve legyen ez is ineger (INT). ha kell továbbiakat is létrehozhatsz.ezt aztán hasonló módon MOVE utasítással tudsz bele mozgatni pl. konstanst, ha a lépéseket akarod számolni.
de bármi mást is leeht vele csinálni.a képek internetről valók , nem saját és nem egy projekt.
-
byte-by
tag
válasz
JAGER 10
üzenetére
halo
ez némi matek.
de ez általában maga a szoftver tartalmazza
electronic gear - paraméterezhető, menetemelkedés - adott típushoz kiválasztható, de nem változó.
beállítások a mozgással kapcsolatos jellemzőkre, (ahogy Szirty mondta, lineáris, avgy fogó), fékes, vagy nem, stb.erre van pl. omron vezérlés esetén funkció block ami az encoder adatait mm-be számolja át és beírja egy memóriába.
ha a vezérlés impulzusalapú, akkor egy hasonló block a mm-t számolja át impulzusra.
és megfelelő vezérlővel oda fog menni. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo!
érdekes a dolog, én személy szerint csak USB-n keresztűl használtam a korábban megadott PLC
környezetben. De akkor minden működött.
Esetleg az omron support megkérdezése járható út lehet, hátha van ötletük. szoktak segíteni, ha az ember esetleg nagyon elakad.
Nem tudom mire gondoljak , hasonló helyzetbe én nem kerültem, de hátha van itt még valaki akinek van ötlete.
vagy tudja.Esetleg CQM DIP kacsolók?....stb.,de ez csak vaktöltény...
"Szerintem lassan nem adok több esélyt az NQ-nak."
hosszú évek óta száműztük a rendszerből.
-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
az elem nem csinál ilyen problémát, de egyébként ha aktuális kicserélheted.
viszont az elején belinkelt képen a PLC settings -nél az unit nubmer át van állítva 1-re.
azt próbáltad visszaállítani alapra?illetve esetleg még töltsd le a legújabb NQ -designert.
de vigyázz, mert nem a megszokott módon frissül.
előszőr le kell totál dózerolni a régit és úgy telepíteni az újat.
v2.21 a legújabb, omron kft oldalon díjmentes.(még jó, hogy nem kérnek ezért pénzt...)"szerkesztés"
jut eszembe, a soros kábel az omronos? csak azért kérdezem, mert a gépkönyv dedikált rs232
kábelt ír a csatlakozáshoz.
tudom , írtad, hogy lecsekkoltad, ez azt jelenti, hogy egyébként csatlakoztál vele már omron PLC-re
és online tudtál lenni? -
byte-by
tag
-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
ott, a beállításoknaál lehet megnézni elmentett projekt esetében is.
ekkor már nincs lehetőség módosítani.
de újat lehet kezdeni , de az elején mindenképp beállítani a protokollt.
ezt azért kell, mert többféle gyártó több féle protokolljához is lehet illeszteni és az első letöltéskor azt a firmware-t és drivert tölti le.
a COM1 és COM 2-nél ilyenkor aktívak lesznek a legördülő menük.
a Baud Rate, data Bits, stb. automatikusan ki lesz töltve, alapértelmezett beállítási értékekkel.ezután már működnie kell, a plc-n a settings-ben a soros portot nem igazán kell el állogatni.
ebbe a projektbe be lehet másolni a nem működő projrkt elemeit, így nem kell mindent újra írni.utóirat, ezen fórumon már jeleztem, hogy véleményem szerin az NQ szériát meszziről el kell kerülni,
ha mód van rá. -
byte-by
tag
válasz
Dezső_38
üzenetére
halo!
én még az elején ellenőrizném a fizikai állapotokat.
ahogy Szirty is mondta, kábelvégek, kábel hosszak, nyomvonal, stb.illetve mellékelek két fotót egy ezen a fórumon jóval korábbi hozzászólásomból.
személyes profibus tapasztalat, bevágott erek, töméntelen profibus hiba.
igy kötötte be a gyártó, figyelmetlen, trehány blankolás, gondolom sniccerrel végezték.ezeket újra kötve, sokat javult a helyzet, abban a projektben.
-
byte-by
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
ha automata rendszerben gondolkozunk akkor legyen a legjobban használható rendszer.
többféle megoldás lehetséges.egyike , hogy 1 szivattyúval gyorsan feltöltjük,zárunk, majd némi nyomást generálunk,utána egy
ellennyomás szeleppel a próbanyomásig növeljük a nyomást.
vagy akkor +1 szivattyú nagyon lassú üzeménél fokozzuk a nyomást.
zárt rendszernél nagyon hamar fel fog menni a nyomás, finoman kell fokozni mindkét esetben.
ezt valamilyen mérő egységgel figyeljük, stb.
így nem kell túl bonyolult rendszer. -
byte-by
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
halo
ha módszer, akkor lehetőleg minél egyszerűbb legyen.
hogy ne legyen nyomás sokk, amit Szirty említett-
elég 1 szivattyú olyan teljesítménnyel ami nagyjából az üzemi nyomásnak felel meg.
ez nem tölti túl a tartályt.
kell egy szelep a szivattyú és a tartály közé. ennek zárásával, (vagy csőbe nyitásával) változtatod az
űrméretét, így a nyomás növekszik, mivel a folyadék nem összenyomható. van csavarorsós szelep is, stb.
ez lehet kézi, vagy akár pneumatikus, lényeg, hogy szép lassan lehessen működtetni, így nem lesz nyomás ugrás.( lehet kapni - nem is drágán - direkt nyomáspróba kézi-pumpákat. itt hálózati vízzel kell feltölteni a rendszert, majd ugyanez a víz át van vezetve a kézi pumpán, amivel további vizet erőszakolunk a rendszerbe, így a nyomás szintén szépen lassan növöget, ahogy mi pumpáljuk. ekkor szivattyú sem kell )
a módszer egyébként kevésbé információt magáról a hegesztések minőségéről.
ez nyomástartás illetve tömörségi/szilárdsági vizsgálat, a tartály összteljesítményéről kapunk információt.
a varrat egyéb paramétereiről nem ad infót.fontos, hogy ne legyen nagy eltérés a vizsgáló közeg és a vizsgálandó tárgy hőmérséklete között.
ez persze egy idő után kiegyenlítődik, de okozhat nyomás változást. illetve ahol csinálják a próbát lehetőleg állandó nyomás és hőmérséklet viszonyok legyenek.a levegő összenyomható, így ebben az esetben kevésbé használható. a legfőbb probléma vele, hogy
szivárgása esetén nagyon lassú az esetleges nyomásváltozás, az összenyomhatósága miatt.
a folyadék esetében sokkal gyorsabb.mi tejtermék sterilező berendezés fűtőcsöveit szoktuk régebben nyomás próbázni.
lezártuk a végét. a másik végére egy kézi pumpa volt szerelve , átfolyt rajta a víz, majd ha tele lett a kézi
pumpával nyomtunk még rajta.ekkor ügye nem az űrmértéket csökkentettük, hanem a rendelkezésre álló helyre még több vizet préseltünk be, de ugyanaz történik.
volt a pumpa mögött egy óra azon ellenőriztük a nyomást.
csövenként 11 perces volt a sztori.
10 perc volt a nyomástartás, 1 perc a szemrevételezés. -
byte-by
tag
halo!
ahogy a példámban van az jó.
a tof -ban akkor fog a preset fogyni ha az I :1/0 megszűnik.akkor legyen lefutó él.
ha a processzor a változást értékeli a felfutó él egy ciklusig tartó pozitív változása talán nem feltétlenűl jelenti annak megszűnését ha a következő ciklusban már nincs.de , mint jeleztem a példában működik, ha a bemenet fals lesz.
sima bemenet, nem élvezérelt.
ha közben megint true lesz amíg lefut, visszaáll.
érdemes kipróbálni, az én közelemben nincs jelenleg AB. -
byte-by
tag
válasz
Miertvansote
üzenetére
halo
az off delay és a felfutó él párosítás értelmezhetetlen, mivel azért off-delay, hogy akkor működjön ha a feltétel megszűnik.
egyébként a TOF -nak jónak kell lennie, de akkor indul ha az engedélyezés megszűnik, a Done bit (DN)
akkor lesz 1.
az EN bit ekkor kapcsol ki, vagyis futás alatt az értéke 0.vagyis jó a TOF, de az impulzusod működését negáld előtte.
és gondoskodj , hogy a lefutás előtt ne legyen ujra aktív, mert minden kezdődik leőről, akkor is, ha az
preset nem járt le.én sem ismerem igazán az AB-t, de emlékeim szerint ilyen.
akkor indul, ha az I:1/0 fals lesz. (és nem is lesz true , amíg le nem fut.)
-
byte-by
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
halo!
az omron kft oldalán a tudásbázisban pont egy CP1 EM verzióhoz van írva egy barkód olvasó program.
érdemes átnézni, illetve akár felhasználni is adott esetben.
a példában sick barkód olvasó jeleit kezelik.http://www.omronkft.hu/tudasbazis/files/SICK_vonalkod_Socket.cxp
a settingsben benne vannal a beállítások, de a network-kök meg vannak kommentelve , elég korrekt.
socket nyitás, zárás, hibakezelés, ilyesmi.
bár a socket-et itt nem értem egyből mire érti, mert jelőlve nincs bővítés. -
byte-by
tag
válasz
JAGER 10
üzenetére
halo
természetesen, megjeleníthető.
azért nem találod, mert NODE-ként fel kell venni a plc-t.tehát fel kell venni a plc-t a NODES lehetőséggel, ez a Tag Database funkcó előtt van pont.
ilyenkor a tag-eknél az ADD lehetőségnél , a NOD Name-nél ki kell választani a plc-t.a probléma, hogy ha omron host link van megadva kommunikációnak, akkor a belső bit változókra , mint CIO
területen lehet hivatkozni.ha Omron NT link, akkor előjön az összes lehetőség. hogy még jobb legyen a már létrehozott
NODE kommunikációját nem tudod változtatni.
egyébként WR-ként fog rá hivatkozni.a hab a tortán, hogy a kezdésnél a Project Configuraton-nál nem jól állítod be a protocolt és a modelt, ( pl. omron plc-d van, de hirtelen elmezavar miatt siemens-MPI protokolt állítasz be ) akkor benézted, mert az első letöltésnél az a drivert fogja letölteni és aktualizálni a HMI-ben.
a japánok saját bevallása szerint ha nem vásárolnak bele az NQ széria kiötlőjébe, akkor sem lenne semmi baj.
messziről el kell kerülni.
katasztrófa. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
a kért tömeg nettó?
esetleg nincs belekalkulálva az üres doboz tömege?
azért gondolom, mert azt mondod 5000 gr-nál és 4500 gr-nál is ugyanakkora az eltérés.
nincs erre esetleg valamilyen mérleg paraméter?ha jól látom,a robbantott ábrán láthatólag az üléktömítés a cső végére zár, akkor plusz termék nem lehet. (elvileg)
-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
jó lenne tudni milyen anyagot mér, darabost, folyékonyat, stb.
tehát a mérleg jellege, előtartály? mérőtartály? mérőfejek száma 1/több?
pl. darabos esetén mennyi egy termék súlya, stb.?
a töltőszelep és a mérleg között lehet-e termék pl. egy töltőcsőben?van-e hasonló gép, azzal va-e probléma?
-
-
byte-by
tag
válasz
Peddy789
üzenetére
halo
igen, mint majd minden nem tölthető elem a dátum a gyártás idejét jelzi.
a cserére és az elem funkciójára vonatkozó leírás van a vezérlő gépkönyvében is.
ezek szerint-
az elem külön manuálja megemlíti, hogy az elemet fel kell használni a gyártástól számított 3 éven belül.
az elem szervíz élettartama környezeti viszonyoktól függően kb. 5 év.ez természetesen akár több is lehet, de ekkor több rizikófaktor jelentkezik, pl. az ekkor már esélyesebb elektrolit szivárgás veszélye miatt, ami akár súlyos károkat is okozhat.
ennek kezelésére általában karbantartási protokoll szokott lenni.
-
byte-by
tag
halo!
az origin search-nek több beállítási lehetősége szokott lenni.
a z-fázis keresés is több módon valósulhat meg, de szerintem ez alapja a pontos Home pozíciónak.úgy is lehet , hogy rámegy az érzékelőre és lassan vissza, vagy rámegy és lassan tovább,
vagy akkor keresi ha látja, vagy nem; lehet offsetelni, stb., persze gyártótól is függ. -
byte-by
tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
halo
amit leírtam az igaz.
az, hogy Te máshogy látod vagy más kedvezőbb tapasztalatod vagy tapasztalatotok van az szerencsés,
de nem változtat az általam megtapasztalt történéseken.személyes tapasztalat és nem egy cégnél.
tehát, amikor siemens-es cuccot vásároltunk volna, a siemens segítőkész volt.
majd a területen aktív partnere felhívott, hogy a siemens letolta mondván, hogy miért nem foglalkozik az ügyfeleivel.
akkor egy giga-mega beruházás volt legalább 30-40 000 eurót költöttünk csak vezérlőkre és modulokra.
a supportot is a partnertől kaptuk.
ez német cég volt tehát nem volt kérdés milyen eszközök lesznek beépítve, de a siemens-től közvetlenül
semmit nem vettünk.más gyárban hasonló dolog. gép beszerzés, svájci (borzasztó) gépek , minden siemens.
folyamatos terepi Profibus problémáink voltak. a siemens készséges volt, de a válasz mindig napok múlva érkezett. akkor is egy partnertől volt a support, ő jött segítségül, amivel és akikkel meg is voltunk elégedve.vettünk mi siemens partnertől PG Fieldet is majd 2 millióért, meg mindenféle mást is,(pl. szoftverek update-jait) de mindig a partnertől kellett. sőt , ők telepítették fől az update-ket.
-
byte-by
tag
halo!
az omronnal kapcsolatos problémát nem ismerem, nem tudom honnan ered.
én még ilyesmit nem tapasztaltam.
az természetes, hogy ha többször használsz egy gyártó termékét , egy idő után jelentős kedvezményre számíthatsz.
ez üzlet.a siemens viszont-eladókon keresztül üzletel, maga az anyacég alig használható aktív supportra.
de ha 1200-ast akarsz akkor valamelyik viszont eladóval kell tárgyalni.
ha nem veszel túl gyakran ilyen vezérlőt , akkor az is alapáras lesz.
az 1200-ashoz TIA portal kell és erős hardver, gondolom ez megvan.én az ebben a régióban ritkán használt fajtákat kihagynám.
-
byte-by
tag
halo
ebben Szitry-vel kell egyetértenem.
mi a feladat, milyen mélységű, milyen erőforrásokra van szükség , stb.említed az S7-200 és 300-at is.
azért ez a két fajta vezérlő nem egy súlycsoport, nem csak a szoftverük más.de ha a siemens-t ismered, akkor maradj annál.
én sokat használtam, de már jó ideje szinte csak omront.
ennek nincs jelentősége, csak beszélgetés alap.még egyszer , használd azt amire -elmondásod szerint- van tapasztalatod , valamint gondolom szoftvered,stb.
de akkor is meg kell tervezni a munka vezérlő és periféria igényét, utána lehet kiválasztani a megfelelő hardvert. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
itt is megtalálhatók az IO Table-ban a Rack-ek megnyitva , láthatóak az IO címek.
illetve az a szó amit az adott hardver lefoglal.
ez a CS-CJ szériára vonatkozik leginkább.mindenképp érdemes a gépkönyvet lapozni, mert pl. az analóg kártyáknak van alap címzésük, és azt kapják akkor is ha a pl. a 0003.-ik szó után kerül beépítésre. (alapból cio 2000 pl.)
a CQM-nél kissé más a helyzet.
itt automatikus allokáció van. a hardver helyzete határozza meg a kiosztott és lefoglalt címeket.
az inputok 000-tol indulnak az outputok 100-as szótól.ha közben bekerül egy pl. egy analóg kártya mondjuk 4 elemes akkor lefoglalja az n+3.-ik szót.
pl. PLC majd- 1 input (000) , 1 output (100), 1 input (001) , egy 4 elemes analóg kártya (002-005), stb.
ebben az esetben is érdemes a gépkönyvet átnézni. a hardver konfighoz CQM esetén nemigen férünk hozzá.a CQM egy fejlettebb cpu , mint a CPM-sorozat, de még hasonló szoftverrel.
kevésbé praktikus, de használható. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
már írtam, hogy error esetén előfordul.
de leginkább akkor , ha módosították a programot, de az FB forráskódot / szimbólumokat nem töltötték le.
ez megtehető tiszta letöltés esetén is, ha a Symbols nincs kiválasztva a letöltés listában.
FB használat esetén ez okoz problémákat.
akkor is előfordul, ha módosítják az FB-t de "normal" helyett "quick" módban töltik rá.
ekkor az FB source kód nem kerül rá.sajnos a probléma megoldásához tudtommal a forráskód szükséges, mivel az FB source-t így
lehet rátölteni és javítani.más: a szerkesztőben az Input Mode-ot SMA (smart)-ról kapcsold át CI (classic)-ra.
csak erős javaslat, de ha Neked bejön ez a SMA akkor hagyd. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
az egy rs223 - rs422 konverter.
próbáld meg az 1-es DIP kapcsolót off-ba tenni, az gyári beállítás.
ezzel az 1:1 NT és az 1
NT link módot kapcsolod.
sajnos sok tapasztalatom ezzel nincs , régen használtam csak nt-21-et, hálóba még sohasem.letöltés:
nem okozol gondot, ha csak letöltesz.
hasonlóképp a program letöltéshez.
információt ad a hálózathoz adott eszközökről.
nod számokról, paraméterekről, stb. , illetve el is lehet menteni. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
ilyesmi akkor szokott előfordulni pl. ha error van a programban.
esetleg területi beállítások.
de hogy akarsz csatlakozni?
auto online, és egyből letöltés?a devicenet-tel kapcsolatban,annyira nem vagyok járatos, de milyen devicenet terminal van az NT21-en?
mivel az NT-21 elvileg NT-Link valamilyen formájában kommunikál, és a pl. NT-DRT21 csatoló
az NT-31/631-et supportálja, az NT-21-et nem.esetleg próbáltad a hálózatot letölteni a konfigurátorral?
ott meg kellene lennie az eszközöknek, nod számokkal, stb. -
byte-by
tag
halo!
kérdés , hogy a többi esetleg szükséges siemens alkalmazás megy -e win10/64 alatt.
pl. logo! , wincc flex, esetleg a simatic manager, ne adj Isten microwin, vagy ezeknél már esélytelen?
ezek érdekelnének, nekem nincs infóm. már egy jó ideje ismét nem használok siemens-t.
a tapasztalat és a specifikáció nem mindig fedi egymást. -
byte-by
tag
válasz
moseras
üzenetére
halo
nekem ugyan nincs tia v14-em, de azt írod nézted a hivatalos siemens fórumon.
valóban azt írják, hogy a sp1-el fog működni win 10 alatt,(mármint garantáltan, hivatalosan) és ez már bőven márciusi hozzá szólás volt.
erre még várni kell szerintem.valaki azt írta, hogy neki a v13 SP1 is működik win 10-el, de hozzáteszi lehet, hogy szerencséje volt,
ezt én nehezen hiszem, mármint , hogy ez a szerencsén múlik.a fizetős licencekkel kapcsolatban annyit tudok, hogy annó fizetni kellett a v12-ről v13-ra egy céges
fejlesztés közben.
a fórumon egyébként valaki pont rákérdezett, hogy Basic-ról Prof-ra szeretni frissíteni, és azt a választ
kapta, hogy lehet vásárolniPower Pack-ot az upgrade-hoz, még cikkszáma is van.de, mivel ez siemens gondolom mindenért fizetni kell, de ezt nem vedd készpénznek.
sajnos nagyon sok problémát is leírtak a fórumban.
az egyik riasztó dolog, a V14 telepítése közben többen kaptak valamilyen DLL errort.
de az is érdekes, hogy erre a fórum szerint megoldási procedúra van.
kérdés, hogy miért nem működik csak úgy magától....
a fórumozó a végén azt írta, inkább megvárja a V14 Sp1-et....én ezen a fórumon már dicsértem a TIA bizonyos funkcióit, ez nem is változott, de
most már megcsinálhatnák total jóra is. -
byte-by
tag
halo !
" hanem az hogy mennyire hatékony és áttekinthető lesz az eredmény.
Ez akkor fontos ha hibát kell keresni vagy módosítani."egyetértek.
egyébiránt kissé kijavítom magam, miszerint létrehozható bármilyen "szükséges bonyolultságú" program, adott esetben.
ezt csak azért, mert azt gondolom nem az a cél (vagy legalább is nem az kellene célnak lenni), hogy bonyolult legyen a program,hanem csak a szükséges mértékben.
-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
ha Szirty nem szólt volna hozzá a dologhoz, én azon megállapítás után, hogy
"Komolyabb feladatoknál már nem elég a LAD programozási nyelv, kell az STL is"
és
"Ügye a Létra nyelv még a relés korszakból maradt fent, de sokszor ez nem elég."
erősen kérdőjelet tettem volna.régebben siemens-el dolgoztam, de jó ideje már megint csak omronnal.
ugyan van mnemonic nyelv, de az is csak a létra fordítottja.létrával és a hozzá tartozó létrás és/vagy strukturált text fb blokkokkal ugyanúgy létrehozható
bármilyen bonyolult program.
ha akarnék se tudnék omronba stl-be programozni, és van még jó pár olyan típus aminél nincs lehetőség használni stl-t.ez természetesen nem hitvita, mindenki úgy programoz ahogy
számára a legkedvezőbb. -
byte-by
tag
válasz
JAGER 10
üzenetére
én használtam így VMware programmal, talán 12-es verzióval.
profinet-es csatlakozással, s7-1200 és 1500-al, akkor nem volt gond.
nem siemens-t , de omront használtam ugyanerről usb átalakítóval, az is működött rendesen.kell a pontos , alapos beállítás, és természetesen én az I7 QM-es processzor 8 magját és 8 Gb ram-ot szabadítottam rá.
megjegyzem, siemens-el pl. az USB-MPI adaptert nem használtam, de egyéb alkalmazások alatt
a perifériák rendesen működtek.
még annyi, hogy igazából már nem használom a virtual gépet programozáshoz,nem problémák miatt, elvesztette az aktualitását.
ismerek olyat aki minden szerkesztőhöz más és más virtual gépet használ,hogy mennyire vált be, nem tudom, de egyébként régóta programoz valamilyen módszerrel. -
byte-by
tag
halo
ilyen blokkok TIA -ban is vannak. ( blokkok mellett mindig fel van tüntetve , hogy melyik verziótól használható)
illetve mellékeltem egy linket amiben vannak leírások.
én magam még nem is csináltam ilyet ebben a környezetben, legfeljebb 1 HMI-t több PLC-ről, de az
semmilyen plusz megoldást nem kíván.A "netpro" TIA-s verziója, a 'Devices & networks" opció alatt van a projekt fában.
ott található a Topology, network, device view. Ez tekinthető annak.get-put , communikáció leírás:
https://support.industry.siemens.com/cs/document/82212115/how-do-you-configure-and-program-an-s7-connection-and-the-put-and-get-communication-instructions-for-data-transfer-between-two-s7-1500-cpus-?dti=0&lc=en-WW -
byte-by
tag
válasz
crucified
üzenetére
ezért írtam, hogy szerződés szerinti a support egyrészt.
másrészt ezért írtam, hogy pl. kiemelt távol-keleti partnerünknél a kai-zen is belenézhet bármikor
a programba.máshol is van ügyelet (gondolom pl. tetra pack) ahol éjjel is felveszik a telefont és 3 óra múlva ott lehetnek, de
ebbe a szerencse is belejátszik mert ha pl. épp a sió-nál van az ügyeletes, akkor pl. a mizo-hoz nem ér oda
3 órán belül. egyszerre nem az összes szerviz mérnök tart ügyeletet.
de ez az ügyelet.de én nem erről beszéltem, ezek a gépeknek nem program baja volt , és szerintem Te sem arról beszéltél.
az, hogy egy gép nem működik helyesen amikor már egyébként rendszeresen használják, az általában nem
program hiba. ha speciális rendszergép, (pl. csomagológép, töltőgép, stb.) akkor pláne , mivel ezekből
sok van, és ugyanazt a programot használják. ilyen esetben tartanak akár ügyeletet is, mert a gépük sok helyen , sok példányban működik.egyedi fejlesztésű célgépeknél előfordulhat, de ha már rendszeresen használják , mint jeleztem akkor
nem a plc lesz a hunyó valószínűleg. akár relék is amit említettél. ez a karbantartás kompetenciájától is függ.karbantartási szerződésünk nekünk is van 48 órás.
a hibaelhárítás az más.
a partnerség nevében magam is segítek amikor tudok a megrendelőnek, de nem ígérem , hogy 3 óra múlva akárhol ott vagyok, mivel más munkám is van adott esetben.
már módosítottam programot pl. teamviewer-en keresztül is , a cégnek volt PG-je de nem volt aki értett volna a plc-hez. rádugták és én 200 kilométerrel odébb oldottam meg a problémát, ami egyébként apróság volt, nem ciklushiba.azért vannak a karbantartók, hogy megismerjék, kiismerjék, megtanulják az adott gép vagy gépsor jellegzetességeit, esetleges hibafaktorait, működési elveit, folyamatait.
többek között ezért várja el a már említett partnerünk a minősített karbantartóktól , hogy képesek legyenek monitorozni a programot, és akár beavatkozni a program ciklusba.sőt megjegyzem voltam alkalmazott plc-s és tartottam ügyeletet is. akkor valóban én is 3 órán belül ott voltam a cégnél éjjel is.
de jelenleg ilyesmire nincs szükség. -
byte-by
tag
válasz
Dezsi82
üzenetére
"De teljesen megértem azokat a cégeket, akik levédik a kódjaikat"
megérteni én is megértem őket, de atomot rájuk ....

egyébként saját tapasztalatom szerint valóban az olaszok és a nemetek a legelvetemültebbek
ebben a dologban, vagy inkább az olaszok másoljak a német szokást.előre bocsájtom , hogy én magam sem védem soha le a programot.
ezen a fórumon mar régebben volt ebben a témában nem is egy kör.
akkor jeleztem, hogy pl. van olyan megrendelőnk akinél elvárás a helyi karbantartok hozzáférése a programhoz, vagyis akármikor találkozhatunk belenyúlással. soha nem volt ebből konfrontációnk. a cél, hogy a gép vagy akar gépsor termeljen, ne álljon.
ha partnerek vagyunk , azt megháláljak. a próbaüzemek alatt úgyis kijön pár dolog, kisebb nagyobb módositás ezalatt általában szükséges.
szerintem nagyon merev álláspont az ha mindig a garanciális körülményekre hivatkozunk.
úgy gondolom, ennél jóval rugalmasabbnak kell lenni.pl. mi van akkor ha egy gépsort vagy gépet át kell alakítani vagy magasabb szinten automatizálni?
több példa volt erre, amikor nem a saját gépsorból kiszereltünk egy teljes állomást és mechanikai-elektromos bővitéssel , nagy arányú (hmi-beépités is) plc-program bővitéssel vittük vissza, és installáltuk.
ekkor a másik gyártó cég programját használtuk, bővítettük amit azért tehettünk meg,
mert ők is átadtak a teljes verziót.a mi gépeinket is molesztálják adott esetben, de nekem meg nem jutott eszembe ezert kötözködni.
sőt inkább megbeszéljük mit is szerettek volna, vagy mi volt a terv.
ez ugyanannál a távol-keleti partnerünknél jellemző, persze ott más a hozzá állas is.véleményem szerint a "hajnali kettőkor is , gari alatt " elv teljesen életszerűtlen, már beüzemelt, használatba vett gép eseten.
senki sem ül arra várva hátha felhívják a megrendelőtől , hogy valami problémájuk van.
24-48-72 órás beavatkozás létezik,akár szerződés szerint, de hajnali kettőkor hívogathat, felesleges.a plc-s tevékenység sokrétű, a perifériák száma rengeteg ( hmi-k, robotok, képalkotók, adatgyűjtők, mérőegységek, stb.) ezek adott esetben nem a meglévő rendszer része hanem hozzá építés, vagy fejlesztés. ezt természetesen más cég is csinálhatja.
itt a megrendelő felelőssége is felvetődik , hogy kivel dolgozik együtt.
van olyan partnerünk aki megválogatja, illetve van beszállítói specifikációja, ami szerint kell eljárni minden partnerének.
ha a partner nem hajlandó a program hozzáférhetőségét biztosítani, akkor azzal nem dolgozik.persze ez csak egy összetevő.más kérdés, hogy kész meglévő teljes rendszert akar-e megvenni egy cég.
ilyenre is volt példa,más cégnél ugyan, de pont egy olasz mosó berendezés esetében, ami egy óriási egység volt, több komponensel. nem volt választás, nem is jártak jól.
én magam jeleztem az olasz kollégáknak,(akik egyébként jó fejek voltak) hogy kell a program amit meg is ígértek.
azt nem értettem miért a központból kell küldeni majd később, és miért nem a laptopjukról, de persze a program soha nem ért oda.a program átadása vagy hozzáférhetővé tevése nem jelenti az arról való lemondást, véleményem szerint.
jogilag megegyezik pl. akár a windows jogállásával. tehát a gépeken licencként működik, de máshová is eladható a fejlesztő belátása szerint mivel az ő tulajdona, illetve saját fejlesztése, amivel szabadon rendelkezhet. -
byte-by
tag
halo
érdekes ez a memóriakártya buli.
úgy néz ki megkerülhető a cpu password, ha egy üres transfer-kártya van létre hozva és behelyezve.
ekkor ha jól értelmezem törli a beállításokat és le lehet tölteni új programot.ezzel gondolva arra ha a password elveszett vagy elfelejtődött.
a transfer-kártya használatos akkor is ha szoftver nélkül akarunk programot feltölteni.ha program kártyaként használatos akkor törli az internal programot és minden értéket, majd a kártyáról
be tudja tölteni a programot.
a manual leírja a folyamatokat.az s7-1200 manual egyébként megjegyzi, hogy ha formatálod windows-al akkor ezt benézted.
ezzel a reformatálással nem működik a cpu.persze minden esetben nem árt rendelkezni egy működő programmal, probléma esetére.
-
byte-by
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

NT link módot kapcsolod.