Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Geri Bátyó: Miért fontos a reset gomb? XD
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
n0rbert0
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szia
Ahogy Professzore említette, ha sorba kötöd őket akkor tud működni, csak ellenőrizd, hogy a motorvezérlőnek a bemenetei galvanikusan le legyenek választva (a képről amit megosztottál gyanítom, hogy levannak), illetve nézd meg hogy mekkora a bemeneti impedanciája a vezérlőnek, hogy a plc analóg kimenete megtudja hajtani mindkettőt.
Nálunk működik így vezérlés. -
n0rbert0
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Le kell földelni, de csak az egyik oldalt, általában a vezérlőszekrény felöl szokták.
Analóg jeleknél javasolt, föleg ha nagy a környezeti zaj. Szekrényen belül, ha sorkapocsra van kifejtve a kábel, akkor a sorkapocstól a PLC-ig nem feltétlen kell árnyékolt kábel, max ha pl. magas frekvenciás kábelek mellett fut a vezeték, ami egy jól elrendezett szekrényben nem jellemző. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Egy alul áteresztő szűrővel kicsit símítod a jelet, illetve ha az aktuális mérés nagyon eltér a korábbítól, akkor azt a mérést dobod, nem veszed figyelembe. Nyílván ezt be kell hangolni, hogy az adott folyamathoz megfelelő gyorsaságú legyen. Ennél a megoldásnál azért az fontos, hogy a lapát merevítője ne percek alatt haladjon el a szenzor alatt. No offense, de hatékonyabban lehetne segíteni, ha nem csak csepegtetnéd az infókat.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
spkkill
üzenetére
Szia,
Jók az ötletek, kicsit árnyalnám
-PLC-vel loggolássan én 2 problémát látok: az egyik az hogy az összes szoftvert le kell módosítani vagy az összes gépgyártóval le kell egyeztetni, hogy a loggolást valósítsák meg, illetve az adatok kielemzése is problémássabb, pl egy távoli hozzáférés esetén.
-Logoláshoz nem kell feltétlen VBScript, de az igaz hogy az olcsóbb Siemens panelek nem tudnak emailezni. De nem feltétlen kell siemens panel.
-PC+HMI RT. Itt azért meg kell említeni, hogy egy RT licensz sem olcsó, ha nem okosban oldod meg.
-PC+valamilyen comm protokol+egyedi szoftver. Talán ez tud a legolcsóbb lenni induló költségben, de szerintem a legmunkásabb is, így a végén nem biztos, hogy olyan költség és időhatékony lesz (kivéve ha van valamilyen alap már). Illetve az egyedi szoftverek robosztussága se mindig elég jó. Valamint itt is simán lehet hogy matatni kell a beszállítók PLC kódjában, esetleg módosítani azt (pl egy modbus esetén). -
n0rbert0
senior tag
válasz
Professzore
üzenetére
Szia,
HMI-vel tudsz logolni, emailezni és távolról is eltudod érni, ha pl raksz mellé egy 4g képes VPN routert. Ha nem akarsz sok adatot tárolni és nem akarod sürűn írni, akkor akár egy SD kártya is elegendő lehet amire tárolsz.
Az áramkimaradást meg szünetmentes táppal tudsz "figyelni". A szünetmentes kimenetét bekötöd bármelyik plc bemenetére amit logolsz a HMI-vel és emait küldesz, ha áramkimaradás volt. Nyilván a PLC, HMI és a router legyen rákötve a szünetmentes tápegységre. -
n0rbert0
senior tag
válasz
DasBoot
üzenetére
A LISI megfelelően mutatja mind a 4 logikai bemenet szintjét, igaz furcsa, hogy 8-at jelenít meg, nem 4-et, de utóbbi mindegy.
Aha..
Kérlek, csinálj egy gyári beállításokra vissza állítást és utána próbáld meg amit leírtunk és oszd meg a kapcsolási rajzot, akkor többet tudunk segíteni. -
n0rbert0
senior tag
válasz
moseras
üzenetére
Szerintem ennek nem sok köze van hozzá.
Úgy vélem, hogy arra irányul a válaszod, hogy a következőt írta:ne kelljen plusszba megnyomni a start gombot
.
Itt szerintem a RUN gombra gondolt a készülék előlapján, de ezt ugye akkor kell csak megtenni, ha local módban van a készülék.
Ez mind feltételezés, addig ameddig a fórumtárs nem írja le pontosan mit szeretne... -
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Mugen35
üzenetére
Szia,
Egy képernyőmentés formájában oszd meg velünk, hogy pontosan mit csináltál. Az ugye megvan, hogy PLC-PLC kommunikációnkként kell felvenned PUT/GET-et. Tehát, ha 1 PLC több PLC-vel kommunikál, akkor több PUT kell a küldő oldalon és a fogadó oldalon meg nyilván kell egy GET.
Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a PUT/GET-nek azért vannak korlátai a küldött adatmennyiséget illetőleg és ráadásul ez PLC családonként eltérő:
-
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Most megnéztem, mert nem voltam ebben 100%-ig biztos, csak rémlett, hogy olvastam valahol azt, hogy az 1200/1500 nullázza a local területet híváskor.
1200 biztosan inicializálja bizonyos frimware-től, csak az a kérdés, hogy melyiktől kezdve. A V4.3 system manuáljában már az van leírva, hogy nullázza.
Egy régebbeiben ami a V3.0-át taglalja ott kifejezetten írja, hogy maradhat benne szemét.
Ha tippelnem kellene szerintem V4.0-tól működik a nullázás.
1500-ról nem találtam írásos bizonyítékot a nullázásra, pedig biztosan valahol le van írva, hogy nullázza-e vagy sem.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Szia.
Lehet jó, mivel címekre hivatkozol és megtudod címezni az adott INT felső vagy alsó bájtját probléma nélkül.
Igaz így max csak 255-öt tudsz ábrázolni. Ha meg 2 elemű tömböt veszel fel, akkor meg nem úszod meg a swappolgatást, ha nem egyezik a bájt sorrend.
Bár az adott rendszer pontos ismerete nélkül bármi lehet.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Esemesem
üzenetére
Annyi vele a programozási feladat, mint a gatewayt beállítani. Mind két esetben meg kell adnod mit és hova akarsz küldeni/fogadni. Csak modbus esetében nem egy konfigurátorban kell turkálnod, hanem a tia-ban kell behúznod az előre legyártott blokkokat és felparaméterezned.
A hátránya a dolognak, hogy neked kell kábelt készíteni hozzá, de ez sem nagy ördöngösség, valljuk be. Van előnye is, egy CB1241 sokkal olcsóbb, mint egy gateway
A tervező lehet azért választott olyan eszközt amiben nincs profinet, mert most nagyon sok gyártónak gondja van a profinetes interfészek szállításával a chip hiány miatt. -
n0rbert0
senior tag
Szia,
S7 melyik széria? Ha 1200 vagy 1500, akkor én biztosan a modbust választanám, mert le vannak a modbus-hoz gyártva előre a blokkok, egyszerű és ingyenes a használata és a beállítása csak egy modbus képes comm. kártyát kell venni hozzá. Illetve a modbus kommunikációhoz van leírás ellenben az EtherCAT-tel (lehet csak én nem voltam elég ügyes és ezért nem találtam). -
n0rbert0
senior tag
válasz
spkkill
üzenetére
Szerintem mindenkit érint, nálunk is ugyan ez a helyzet szinte az összes gyártónál.
@Esemesem Ezzel nem vagy egyedül, van olyan ügyfelünk aki a standardjában le is írja, hogy maximum SR tárolót lehet használni. Személy szerint én azért nem tartom ennyire ördögtől valónak.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
DasBoot
üzenetére
Ilyenre én nem emlékszem, nem rémlik ez a fajta hozzáállás a rutinosabb fórumtársaktól.
@Dezs74 Nyugodtan kérdezz, ha elakadsz valamiben, megpróbálunk segíteni. Nézz ki egy szimpatikus gyártót és kezd el olvasgatni a kapcsolódó manualokat, hand bookokat, stb… Sajnos kevés magyar nyelvű segítség van.
-
n0rbert0
senior tag
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Gaben92
üzenetére
"Ciki akkor lehetne a dolog ha mondjuk egy korrupt SDB miatt defektbe menne boot közben egy 300/400 mert akkor nem tudnám mivel törölni a kártyát de prommer nélkül azért (szerintem) lehet élni."
Meglehet "javítani" prommer nélkül is. Ha valaki még nem ismerné a módszert szívesen elküldöm privátban. Itt a fórumon nem szeretném megosztani, mert nem tudom mennyire szürke zóna... -
n0rbert0
senior tag
válasz
ZetorGumi
üzenetére
Úgy látom, hogy a fogyasztásmérő Modbus RTU-t tud, tehát a 1214-hez kelleni fog egy plusz bővítőmodul pl. CB1241 vagy CM1241. Nyilván a helyes bekötésre és a kommunikáció beállításaira (baud, paritás, stb...) figyelni kell, tekintve hogy ez is egy soros kommunikáció.
Esetleg még annyi jó tanács, hogy ha nagyobb mennyiségű adatot kell lekérdezni, akkor azt egyben tedd meg, amennyiben ez lehetséges és ne wordönként.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a fogyasztásmérő dokisában nagyjából le van írva, hogy hogy működik a Modbus RTU, hogy néz ki egy frame. Ezt szerintem fusd át, hogy jobban megértsd. Egyébként a frame összeállításával nem kell különösebben foglalkoznod programozáskor, azt a gyári siemens blokkok megoldják. -
n0rbert0
senior tag
válasz
KicsiBGery
üzenetére
Szia,
Nem a 8GB a hiba, mert nekem 32GB van és nekem is ugyan ez a tünet, igaz v15.1-el. Kipróbáltam vmware-rel is aminek 8GB RAM van adva és azon sem megy. Mind kettő win10.
Megkértem kollegám, hogy próbálja ki neki megy-e, és neki megy. Ugyan olyan gép, ugyan úgy win10-zel és TIA v15.1-el és neki működött. Annyi a különbség, hogy neki a TIA mellett fel van telepítve a Step 7 v5.6.
Utána megpróbáltam egy olyan vmware-t, ahol TIA v15 és Step 7 5.5 is van telepítve. Ott is ment a szimulátor. Úgy néz ki, hogy TIA alatt bugos a szimulátor, ha nincs feltelepítve mellé a Step 7 v5.
Ha van rá lehetőséged, akkor telepítsd fel a "klasszik" Step 7-et és próbáld meg úgy. -
n0rbert0
senior tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Van letöltés gomb. Ugyan úgy néz ki, mint a HW konfig letöltésnél. Ha jól emlékszem, akkor stop-ba kell lenni a PLC-nek letöltéskor. Csak a PUT/GET-et használó PLC-ben kell letöltetni. Az active connection establishment legyen kiválasztva!
A PUT/GET a netproban beállítottaknak megfelelően legyen paraméterezve, illetve arra ügyelj hogy egyszerre max 160byte írható/olvasható. -
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Azon átsiklottam, hogy basic panelről beszélünk, az sajnos nem tud master lenni.
Megoldás lehet, hogy felveszel egy DTL változót a PLC-ben, amit a képernyőről egy date/time fielddel írsz. A PLC-ben ezzel a változóval meghívód a WR_SYS_T vagy WR_LOC_T blokkot (az egyik a system time a másik meg a local time, amelyek ugye lehetnek különbözőek attól függően milyen időzóna van beállítva vagy van e daylight saving...).
Az idő aktualizálását lehet valamilyen feltételhez is kötni, pl gomb nyomás.
Valahogy így:
-
n0rbert0
senior tag
válasz
molntomi
üzenetére
Közben szerkesztettem a korábbi hozzászólásomat.
Azért szürke mert ki kell választani, hogy hova akarod létrehozni az új kapcsolatot.
Kattints rá valamelyik "CPU 315-2 PN/DP" feliratra és utána próbálkozz ezzel a menüponttal. De működik a jobb egér kill és utána "Insert new connection...." vagy CTRL+N.... -
n0rbert0
senior tag
válasz
molntomi
üzenetére
Szia,
Gondolom 300-as vagy 400-as plckről van szó. Tudtommal a szimulátor nem tud olyat amit Te akarsz. S7-1500-al már elvileg meglehet csinálni. [link]
Úgy látszik tévedtem:
PLCSIM V5.4+SP3-tól már lehet szimulálni a CPU-CPU kommunikációt is. [link]
Ez a forum bejegyzés alatt van egy hozzászólás ahol azt a tippet adják, hogy ne az FB-t hívd meg mert az nem támogatott a szimulátor által, hanem az SFB-t. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
A "DeviceStates" funkcióval kitudod olvasni, hogy az adott hálózaton az eszközök milyen állapotban vannak csak az OUT bemenetére a megfelelő módot kell kiválasztani:

Így a STATE inout-ra megkapod a kívánt státuszt az összes eszközre (példában a MODE 2 van):
Az eszközök kikapcsolására meg a "D_ACT_DP" funkciót kell használod. Itt szintén a MODE bemeneten meg kell adnod mit szeretnél csinálni az adott eszközzel:

És amikor a REQ bemenetre felfutó el jön, akkor végrehajtja a MODE-ban kiválasztott job-ot.
Annyi korlátozás van, hogy 1200-as PLC esetében csak profinet eszközökre használhatod ezt az utasítást, de a Te arra is akarod használni. -
n0rbert0
senior tag
válasz
JAGER 10
üzenetére
Szia,
http://www.techmen.hu/trs_04a_555
Létezik több féle verzió más más kimenetekkel. Én modbusosat használtam. Ennél olcsóbb akkor tud lenni, ha ilyet vagy ehhez hasonlót kínából rendelsz. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
Akkor ezek szerint átmegy a nyomaték limit is?
Az első kép tanulsága szerint igen, mert a beállított nyomaték limit 2 és az aktuális is 2. Az már jó kérdés, hogy miért nem mutatja a V-ASSISTANT.
Egyébként csodálkozom, hogy ilyen kis limittel egyáltalán megmozdul a motor."Arról van leírás hogy ez pontosan mit csinál?"
Mire gondolsz a nyomaték limitekre? Gondolom a V90 operating manuáljában van valami írás róla. De a lényeg, hogy a beállított értékek alá/fölé nem engedi a motor forgatónyomatékát, úgy állítja a sebességet, áramot, stb...Fontos, amit korábban is említettem, hogy a nyomaték limitek amit telegramban küldesz azt skálázni kell! A skálázás meg úgy történik, hogy 0=0NM, -4000H=P2003-ban megadott érték * -1, 4000H=P2003.
A mechanika figyelembevételével állítsd a nyomaték limiteket, mert nyilván ha már pl. van egy áttétel a rendszerben, akkor azzal is számolni kell. A kiszámolt értéket beírod az M_LIMIT_POS-be, a -1 szeresét meg a M_LIMIT_NEG-be és akkor a motorod közel akkora erőt fog kifejteni a kupakra bármerre is forogjon. Ha az egyik irányba nem akarod limitálni, akkor oda írj 4000H-t vagy -4000H-t attól függően melyik irányról beszélünk.Elvileg ugye TO-t akarsz használni pozicionáló tengellyel. Ez esetben én valahogy úgy csinálnám, hogy beállítanám a nyomaték limiteket, majd elküldeném a tengelyt egy olyan pozícióba amit soha nem érhet el. Közben figyelném az aktuális nyomatékot és ha eléri a kívánt értéket, akkor megszakítanám a mozgást és kész a folyamat. (Esetleg ezután még a tengelyt visszaállítanám 0-ra ha van rá idő.) Ekkor azért a követési hiba figyelést tanácsos kikapcsolni...
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
A global lib-ek közé adja hozzá.
Nekem az volt furcsa, hogy a 750-es telegram első szava (M_ADD1) átmegy a hajtásba a többi meg nem.
Neked a SINA_POS függvény kell, ha traversing blokkot akarsz használni. Ez úgy működik, hogy a hajtásban V-ASSISTANT segítségével előre definiálod a pályát és azt tudod "végrehajtatni".
A SINA_PARA, mint ahogy a neve is mutatja arra való hogy a hajtásból/hajtásba paramétereket olvassunk/írjunk. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Akkor még a basic positioner traversing blokokkal lehet játszani. Az szerintem egy kicsit bonyolultabb, de elvileg ott van egy olyan funkció, hogy "FIXED_STOP". Ezt a "FIXED_STOP"-ot még nem használtam, arról nem tudok nyilatkozni, de egy ilyet találtam róla: [link]
A basic positioner-hez itt találsz lib-et, leírással együtt: [link]Nyilván ebben az esetben más telegramot kell használni és a TO kimarad a mókából.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Igen az elég érdekes, hogy a telegram első word-je átmegy a 2. és a 3. meg nem.
Biztosan jó címet írsz? Nem írja más? Azért kérdezem, mert kezdek kifogyni az ötletekből
Igen, nyilván ha a limitek 0-ák, akkor nem fog elindulni. Kezdésnek -4000H és 4000H írnék bele.
"A Traverse to fixed endstop-ot írták a másik telegramban az aktiválónak. Ez itt nem kell?"
Megpróbálhatod írni, de szerintem nem fog menni. Elvileg az a standard telegram 4. word-jének a 8.bitje (ami a fordított bájt sorrend miatt a PLC-ben az első bit lesz). -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
V-ASSISTANT-ban a Select drive fülön a control mode az speed control?
A Set Profinet fül valahogy így néz ki?
A TIA-ban a hajtás konfigja valami hasonló?
Megnéztem 0-4000H közé skálázza a nyomatékot, a referencia nyomatékot a P2003-as paraméterben találod (azt rendeli a 4000H-hoz).
V-ASSISTANT-ból eltudod indítani a motort?
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
Nem az M_ADD1-nek kell adni értéket. Leírást nem találtam róla, de szerintem az azt csinálja, hogy amit a hajtás kiszámol nyomaték setpoint-ot ahhoz ezt az értéket hozzá adja. Magyarul ha nem csinálsz a motorral semmit, éppen áll, de be van kapcsolva, akkor a nyomatékot próbálja 0-án tartani, de ha te beleírsz ebbe az M_ADD1 értékbe, akkor az hozzáadódik a (hajtás által) kiszámolt nyomaték setpoint-hoz, ergo az nem 0 lesz. Így a motor forogni fog.
Mint említettem neked a 2. és 3. kimeneti word fog kelleni a 750-es telegramból. Az M_LIMIT_POS és M_LIMIT_NEG.
A 102-es telegramban meg valószínűleg azért nem tudsz semmit sem állítani, mert a TO "ráül" és írogatja a háttérben. Mivel gondolom észrevetted, hogy a Supplementary Telegram-ot nem tudod megadni a TO "wizzard"-ban, ezért ezt a TO nem írja, ez a felhasználói programra van bízva.
Azon nem kell csodálkozni, hogy 1200-ben nem működik minden, mert ez a TO-s dolog 1500-re lett fejlesztve és 1200-re csak rá van "erőszakolva".Próbáld meg azt amit fentebb írtam.
Így sebesség szabályzó üzemmódba lesz a motorod nyomaték korláttal.TIA V16-hoz természetesen nem jó a 15-ös licence.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia,
Szerintem megoldható kétféleképpen.
Az egyikhez TIA V16 kell. Ez gondolom nálad nem opció, mert úgy rémlik V15 vagy 15.1-et használsz.
Ebben az esetben V-ASSISTANT programmal kell beállítani a hajtásban a paramétereket.
TIA-ban a hajtást konfigjába behúzod pl. standard telegram 3-at + supplementary telegram 750-et. Ezután a TO-t beállítod értelem szerűen, majd a V-ASSISTANT-ban a PROFINET fűlnél megadod, hogy milyen telegramokat állítottál be a TIA-ban. Ha más paramétert nem akarsz állítani, ne felejtsd el elmenteni a ROM-ba a beállításokat (Tools->Save parameters to ROM).
Ha ezekkel megvagy, akkor amit TIA-ban a supplementary telegram-ban megadtál IO-tartományt a kimeneteknél a 2 .word lesz pozitív irányban a forgatónyomaték limit a 3. word pedig negatív irányban. Az input wordon az aktuális forgatónyomaték értéket látod. (Azt hiszem ezek skálázott értékek -nominális forgató nyomaték és +nominális fogatónyomaték -> -4000H és +4000H, de erre most nem esküdnék meg.)
Ezután a mechanikai paraméterek ismeretében könnyen ki lehet számolni, hogy adott erő kifejtéséhez mekkora forgatónyomaték szükséges.
Ha nem adsz meg limitet akkor 0 érték van benne, tehát nem fog forogni a motorod.
Arra is ügyelj, hogy ha nyomaték korlátba ütközik a motor, akkor nagy valószínűséggel a pozíciószabályzó az nem fogja tudni tartani a megadott pályát/pozíciót, így ha eléri a megadott toleranciát, akkor hibával meg fog állni. Ezt le kell kezeled programból.(TIA V16-tól már nem kell a V-ASSISTANT ott annyival másabb beállítani.)
-
n0rbert0
senior tag
válasz
asdeerhun
üzenetére
Szia,
Teljesség igénye nélkül:
S7-1200 easy book
S7-1500 getting started
Programming Guideline for S7-1200/S7-1500
SIMATIC Safety
Magyar anyag nemigen létezik. Bár egyszer mintha az easy book-ból láttam volna magyar verziót. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia.
Bal oldalt a fában az axis-nál vagy a hajtásnál a diagostics menüre kattintva nem ír részletesebb dolgot? Esetleg lent a Properties és az Info fülek mellet lévő Diagnostics-ra rákattintva?
Első blikkre talán valamilyen szoftveres limit van beállítva a target range-re vagy valamiért a pozíciót nem tudja lekövetni, bár a beállított sebesség és gyorsulás nem túl nagy. -
-
n0rbert0
senior tag
válasz
crucified
üzenetére
Szia,
Frimware-t webszerveren keresztül (FW3.0-tól) vagy memóriakártyával tudsz frissíteni. Az utóbbihoz legalább egy 24MB siemens memóriakártya kell. Mindkét esetben STOP-ba megy a CPU. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Ha TIA V14+ és, ha az 1200-as PLC frimware-e 4.1+, akkor ajánlom figyelmedbe a korábban említett motion control technology object-et. link
Ha egy positioning axis-t beállítasz, ott és akkor tudod megállítani a motort ahol szeretnéd (lehet relatív és abszolút mozgás is). Mivel nem abszolút enckódered van ezért ildomos egy homolási szekvenciát is felvenni.
(Habár fentebb azt írtad, hogy nem pozíció szabályzás, most meg még is az, közben kiderül, hogy van frekvencia váltó is.
Ha nem szivárogtatnád az információkat, akkor hatékonyabban lehetne segíteni.) -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére

Erre gondoltam, amennyiben HW interruptot használsz.(#7989) Tomika86
Leegyszerűsítve ott tudod beállítani, hogy a PLC mikor kérdezze le az inputok és mikor frissítse az outputok állapotát.
Alapértelmezetten a process image-be frissítve vannak ciklikusan. De akár egy OB-hez is tudod kötni, hogy az adott OB elkezdődik, akkor frissíti a kiválasztott image partícióban a bemenetek állapotát, majd ha az OB lefutott, akkor a kimenetekkel teszi ugyan ezt. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Akkor én még futnék a helyedben egy kört a megszakítási rutinokkal. Szerintem nagyobb pontosság érhető el, mint a ciklikus programban komparalással. Bár nyilván vannak a dolognak korlátai.
Ha nem csal az emlékezetem, akkor az input delay (vagy filtering nem tudom mi a pontos neve) gyárilag 6-8ms körül van. Talán ezt is érdemes kisebbre levenni. -
n0rbert0
senior tag
Szia,
Basic panelekben nincs popup screen.Ha rajzolsz egy téglalapot és ráteszel minden megjeleníteni kívánt objektumot, majd az összes objektumra és a téglalapra is beállítod ugyan azt a visibility-t, ezután egy groupba teszed őket, akkor hasonló eredményt kapsz, mit a felugró ablak. Tanácsos magasabb layer-re rakni a kapott group-ot.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Rigor Mortis
üzenetére
Szia.
Multi instance-ben a címek el vannak offsetelve. Az offset értékét az AR2 tartalmazza. Ezt hozzá kell adni a címhez.
Ha elolvasod ezt, akkor világos lesz: [link]Még annyi, hogy ha későbbiekben módosítanod kell az AR2-t egy FB-ben, akkor annak éz értékét el kell menteni egy segéd változóba a blokk elején, majd a blokk végén vissza kell tölteni az eredeti értékét az AR2-be. A fent leírtakból gondolom leesett, hogy az FB használja AR2-t, így ha felülírod, akkor az okozhat érdekes anomáliákat.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Elvileg, ha új ip címet adsz meg, akkor a tia portal hozzárendel egy új ip címet a hálózati kártyához, ami egy tartományban van az új ip-vel.
Mi pontosan a probléma? Miért nem sikerül? Van valami hibaüzenet?
A lényeg, hogy a letöltéskor egy tartományban legyél a plc-vel. Mikor leakarod tölteni az új hw konfigot az új ip-vel a tia megkérdezi, hogy rendelhet e új ip-t a hálózati kártyáthoz, itt az "ok" - ra kell kattintani.
Mondjuk azt jó lenne tudni, hogy a pc-ről ahonnan letölteni akarsz ott rendszergazda vagy? Van jogosultságod változtatni a hálózati kártya beállításain?
-
n0rbert0
senior tag
-
-
n0rbert0
senior tag
Igen sejtettem, hogy nem teljesen úgy működik, mint a 300-as.
De az állításomat továbbra is fenntartom, hogy a ciklusidőt nem befolyásolja nagyban, hogy miben írod a kódot. Én úgy tudom elképzelni, hogy egy közös nyelvre/kódra/stb. fordítja le a compiler a felírt kódot (LAD/FBD/SCL) és az töltődik le (az most lényegtelen, hogy milyen módszerrel fordít).
Sajnos nem találtam semmilyen hivatalos forrást ennek bizonyítására, nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek. -
n0rbert0
senior tag
Szia,
Szerintem az 1200-as CPU-k is hasonlóan működhetnek, mint a 300-ok vagyis minden lefordul STL-re (vagy valami hasonlóra) és az töltődik le.
Tehát, hogy miben írod a programot az a ciklusidőt nagyban nem befolyásolja (a műveletek száma és komplexitása már annál inkább).
Új hozzászólás Aktív témák
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Okos Otthon / Smart Home
- Fogyjunk le!
- Horgász topik
- 007 First Light - Bemutatkozott a PC-s gépigény
- Apple MacBook
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming F15 FX506H i7 / RTX 3050 TI / 16 GB RAM
- Samsung Galaxy A36 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Eladó Latitude 5520 15.6" FHD IPS i7-1185G7 NVIDIA GeForce MX450 16 512GB gar
- Apple watch ultra 3 hibátlan 2026.11.10. Apple jótállás
- Samsung Galaxy S22 Ultra 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha nem szivárogtatnád az információkat, akkor hatékonyabban lehetne segíteni.)