Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
moseras
tag
-
moseras
tag
válasz
Primary92
üzenetére
Hello,
Az OSCAT-ot itt találod:
OSCAT - Neuigkeiten -
moseras
tag
-
moseras
tag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Üdv!
> A kazan csak az aramlaserzekelore var
Ha pl. légtelenítesz, vagy bármilyen egyéb ok miatt csak a szivattyút kell(ene) indítani, akkor ki fogod kapcsolni a kazánt ?
Továbbá hogyan oldod meg így az utókeringtetést ? Ekkor igény megszűnik, kazán leáll, szivattyú pedig tovább működik adott ideig..., ezt így nem tudod megoldani.
-
moseras
tag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Üdv!
> plcvel megoldhato lenne kulso homerseklet erzekelo haszlataval
0-10V-os kimenetre is szükséged lesz a PLC-ben, ez fog alapjelet adni a kazánnak. Általában az ilyen kazánoknál állítható, hogy a 0-10V-os bemenet hőmérsékleti alapjet, vagy teljesítmény alapjelet ad e.
> hidegebb idoben kicsit magasabb
> es a ketto darab BDR91 rele
a szelep átváltásához ? van olyan szelep, amelyhez csak 1 relé szükséges, és van olyan is, amelyet többféleképpen is be lehet kötni.
Célszerű olyan szelepet használni, amelyben van végállás visszajelzés is, így választ kapsz olyan kérdésekre mint, hogy "behúztam az átváltó relét, de valóban átváltott a szelep ?"...
> manualisan potmeterrel allithato
Ez beépített poti ? nem biztos, hogy azt célszerű megbontani, lennie kellene külön 0-10V-os bemenetnek
-
moseras
tag
Üdv!
Köszi!
RS485-höz csavart érpárt javasolnak, mi is azt használunk. Csavart érpáron is volt olyan, hogy mind a modul gyártója, mind az eszköz gyártója 32 eszközt írt, 2 végén természetesen lezártuk, kb. 150 méter kábel, 9600 bps, 11 eszközig jó volt, a következő rákötése után összeomlott (persze az új eszköz is jó volt, másik buszon). Volt mégegy hasonló, más gyártó, más darabszámnál omlott össze. Arra mi is gondoltunk, hogy odamegyünk 1 USB/RS485-el, másik végén egy céleszköz. Ha működik, és úgy döntünk, hogy megvesszük a modbus rtu-os eszközöket, majd az ötödiknél összeomlik, akkor probéma van. Sajnos ilyen kábel van, nem nagy esély van újrakábelezni.
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Tud e valaki olyan buszos rendszert, ami YLSCY-Jz (5x1, árnyékolt, nem csavart érpár) kábelen is működik 200-300 méteren (gyártó, fejlesztő által garantált módon), és remélhetőleg van hozzá PLC-s modul (WAGO, Siemens), vagy konverter. DALI ilyen, de az nem jó nekünk.
Imi.
-
moseras
tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Üdv!
> egy FB-t feltételesen meghívok
Szerintem amikor meghívod, akkor végrehajtódik a "benne lévő" program, amikor viszont nem hívod meg, akkor nem hajtódik végre a "benne lévő" program, és a benne lévő változók (legyenek azok kimeneti, vagy belső változók) megtartják értéküket.
Tehát ha egy változó egy korábbi meghívás után adott értékre állt be (mert a program úgy állította be), akkor az így marad mindaddig, amíg újból meg nem hívódik, és a program nem állítja más értékre.
> kimenetek 0-ák legyenek?
Akkor ne feltételesen hívd meg, és programozd le, hogy mikor legyen 1 vagy 0. Ettől még használhatod a SET, RESET-et, kapuzd ki, hogy mi a SET és mi a RESET feltétel (lehet, hogy egyik feltétel sem fog teljesülni, ekkor a kimenet marad a korábbi állapotában).
-
moseras
tag
válasz
tanonc76
üzenetére
Üdv!
> websocket
Keresőbe beírod, vannak magyar leírások is. A böngésző és a web szerver közötti kommunikációban segít. Kétirányú, full-duplex, lehet, hogy neked az AJAX is elegendő lenne.
Szerveren valami API-t hív adott időközönként(mondjuk http://x.y.z.g/modbus/valami), ami elindít egy modbus lekérdezést a PLC felé. Persze az API-t szerveroldalon neked kell megírnod, mondjuk PHP-ben (kereső: php client modbus tcp). Ha a modbus lekérdezésre jött válasz, és van változás valamelyik adatban, akkor push technika a böngésző felé.De lehet, hogy nodejs-el jobban jössz ki, vagy python flask, vagy hasonlóak.
De ez már túlmutat a PLC-s problémákon, nem biztos, hogy ide tartozik.
-
moseras
tag
válasz
tanonc76
üzenetére
Hello,
> apache
Itt akkor újabb kérdések merülnek fel.
Ha egy Web szervert futtatsz valahol, mondjuk apache van rajta, akkor a szerver oldalon mit futtatsz ? Mondjuk PHP ? Ezt a PHP-t az apache hívja akkor amikor böngészőben valaki behívja az oldalt ?
A Modbus (most mindegy, hogy RTU, ASCII vagy TCP/IP), kérés-válasz alapú. Tehát a WEB szerveren valakinek adott időközönként kérést kell küldenie a WAGO PLC felé. Na de ha az apache csak akkor hívja a PHP-t amikor böngészőből valaki meglátogatja az oldalt, akkor ez így önmagában nem jó.
Vagy használsz AJAX-ot ? Vagy web socketet, és azzal hívod a PHP-t X időközönként ?
Vagy mondjuk cron-ból hívsz PHP-t, és az mondjuk SQL-be teszi az adatokat (mondjuk 5 percenként), és azt jeleníted meg egy weboldalon ?
Hogy gondoltad a PLC-ben lévő változó írását ? Ahhoz hogy ez "gyors" legyen, valami websocket megoldás lenne jó.
Vagy ha szerver oldalon nem PHP, akkor mondjuk nodejs vagy python apache nélkül esetleg ?
Ezekkel a technológiákkal tisztában vagy ?
Talán az a legfontosabb, hogy a Modbus kérés-válasz alapú. Valakinek a szerver oldalon adott időközönként le kell kérdeznie a PLC-t.
Továbbmegyek.
A Modbus nem biztonságos protokoll (hitelesítésre gondolok) !
Ha a PLC mondjuk egy router mögött van, a WEB oldal pedig "kívül", akkor a Modbus portot (502) ki fogod engedni port átirányítással ? Ez életveszélyes ! Vagy van VPN ?
-
-
moseras
tag
Üdv!
Siemens LOGO!Soft (V8.2.0) verzióban hogyan lehet a ladder szerkesztőben a sorok számát növelni vagy beállítani ?
Alapból nekem 11 sor jelenik meg,
Köszi!
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
Első kép:
És itt a -> 7.1.1 Setpoint source selection (vigyázz, ez 2133IB, és nem pedig 2131IB, nem tudom, hogy mi a különbség)
Második kép:
Ebben pedig a 297.-ik oldal (pdf szerinti számozás szerint), ott van szó a C0001 paraméterről.
Imi.
-
moseras
tag
-
moseras
tag
válasz
Miertvansote
üzenetére
Üdv!
Sajnos azt sem tudjuk, hogy milyen PLC-re készülne, és az a típus milyen változókat, milyen nyelvezetet támogat. Ez ST-ben (Codesys) készült, de a Siemens féle STL is hasonló, esetleg a tömböt máshogy kell deklarálni (ha esetleg nincs többdimenziós tömb, akkor egy dimenziós tömbbel is megoldható egy szorzással).
Röviden annyi, hogy létrehoztam tömbben tömböt, ahol 10 sor van (Kés programok számának megfelelően), és 5 oszlop (az 5 Késnek megfelelően), ez tárolja a kések méreteit. Aztán egy másik tömböt, az anyagcsoportoknak, amelyben a Késcsoportok indexeit tároltam el. Az Anyag_sorszama változóba valahogy bekerül (te teszed bele vagy kiválasztja valaki a vizualizáción), hogy melyik csoportba tartozó anyagról van szó, ez alapján kikeressük az indexet az Anyag_csoportok tömbből, majd ezen index alapján kikeressük a kések méreteit a másik tömbből mind az 5 késre. így összességében az anyag típusa alapján lesz 5 kés méreted.
Persze az nagyon fontos, hogy az index ne lépje túl a tömb méreteit, tehát ha mondjuk 20 anyagcsoport van, de te a 30-as csoportot keresed, akkor ezt Neked le kell kezelni, valamit ilyenkor tenni kell, Illetve ha 10 kés csoport van, akkor te nem hivatkozgatsz a 15-ös kés csoportra, ezt szintén Neked le kell tudnod kezelni korrekt módon (riasztás, hibaüzenet, stb).
Imi.
-
moseras
tag
válasz
Miertvansote
üzenetére
-
moseras
tag
Üdv!
> milyen szoftverrel lehet programozni
Siemens LOGO!Soft Comfort, legújabb a V8-as.
De ez fizetős, árát nem tudom, mert mi egy egységcsomagban a LOGO mellé kaptuk.
A Siemens oldaláról csak a demo tölthető le, amivel nem fogod tudni áttölteni a programot a LOGO-ba, illetve a LOGO-ból sem tudsz programot visszaolvasni.Imi.
-
-
moseras
tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Üdv!
Csak WAGO ügyben tudok nyilatkozni, azzal szerintem igen.
Egyrészt van hozzá ftp kliens, azzal le tudod tölteni a .csv-t, akár belső flash-be, akár külső SD kártyára.
Ha letöltötted, akkor onnan pedig így tovább:
Advanved CoDeSys Tutorial - Read & Write CSV files w/ WAGO 750-880 PLC
Természetesen modbus szervert is létre tudsz vele hozni.
Ha nem PLC, akkor esetleg raspberry pi 3, vagy valami hozzá hasonló, esetleg DIN35-re pattintható ipari PC zárt dobozban, rajtuk Win vagy Linux. A Modbus RTU az RS232 vagy RS485 ? Mert az RS485 lehet, hogy nincs raspberry-n, valami USB/RS485 konverterrel megoldható.
Lehetséges problémák:
- nem tudom, hogy a PLC belső flash hányszor írható, az óránkénti írás, lehet hogy néhány év alatt túlterheli, inkább SD kártya legyen, ipari kivitelű (milliós írás)
- raspberry pi 3: nem tudom, hogy mennyire stabil ipari környezetbenImi.
-
moseras
tag
válasz
molntomi
üzenetére
Üdv!
Ha jól értem a skálázó blokkjaidat, akkor megméred a nyomást egy külső jeladóval, a felső skálázó blokk ezt számmá alakítja, aztán ezt a számot a másik skálázó blokkal visszaalakítod az analóg kimenetnek megfelelően,
illetve ezt az analóg kimenetet rávezeted a Festo szelep alapjelére, az alapjel bemenetére.Ennek így mi értelme van ? Szerintem semmi.
A mért értéket nem lehet beadni az alapjel bemenetre, az alapjel bemenetre az alapjelnek megfelelő feszültséget/áramot kell beadni.
A másik, hogy a linkelt pdf alapján, bár ilyen szelepet még nem láttam, de szerintem ebben van egy zárt hurkú szabályzás (valószínű, hogy egy PID). Ennek csak alapjelet kell adni 0-10V vagy 4-20mA formájában. Maga méri a tényleges nyomást, és szabályoz is egyben.
Ha így van, akkor amit mérsz nyomást, azt ki kell rakni a kijelzőre. Aztán a kijelzőn bekérni a Setpointot is, azt feszültségre/áramba konvertálni, beadni a Festonak, aztán próba.
Itt egy videó, beadja a feszt, és tartja a nyomást:
De lehet, hogy rosszul értem, hogy mi a célod. Azt én sem értem, hogy miért kell kettő szelep.
Imi.
-
moseras
tag
válasz
crucified
üzenetére
Üdv!
Ha az exe-re kattintasz, akkor nálad mi történik?
Nálam ez:
Ha Next-el tovább lépek, akkor egy űrlap jön be a személyes adatokkal, kérdésekkel, majd a végén ez:
Aztán a következő lap alján:
És, elindul a letöltés.
FONTOS: először nem így volt, az utolsó lépés után nem indult el a letöltés, hanem értesített egy ablakban, hogy kapok majd egy emailt hamarosan, kaptam is X óra múlva, hogy engedélyezték. Utána már elindult a letöltés.
-
moseras
tag
válasz
crucified
üzenetére
Üdv!
Nem tudom, de nekünk a V12 megnyitotta a V11-ben készült projektet, induláskor szólt, hogy V11-el készült, és készít róla backupot. Ha utána rámentettem, akkor már V12-es formában mentette le, és ezt V13-al meg tudtam nyitni (sőt, V14 SP1-el is). Biztos, hogy a tiéd V11-ben készült ???
> Mindegyik fájlt engedi letölteni, kivéve az 1,8 MB-os fájlt
Mikor a V14 21 napos változatát töltöttem le, akkor jártam így. Először el kellett fogadni egy külön szerződést, majd néhány óra, talán fél nap múlva jött egy email, hogy rendben, most már letölthetem. Ha utána újból bejelentkeztem, le tudtam tölteni ezt a file-t is.
-
moseras
tag
válasz
crucified
üzenetére
Üdv!
Mi is belefutottunk ilyen hibába, azt hiszem, az volt, hogy a V11-es projektet csak V11-el vagy V12-vel tudod megnyitni, V13 SP1-el nem. De a V13 SP1 nyitja a V12-öt. Tehát ha mindenképp V11-es projektet akarsz V13 SP1-ben megnyitni, akkor először V12-vel kell megnyitni, az átkonvertálja V12-esre, azt pedig már megnyitja a V13 SP1.
Imi.
-
moseras
tag
-
moseras
tag
válasz
Xellos1988
üzenetére
Üdv!
"Szabályzási feladatokra egyáltalán nem ajánlom !!!!!!" Ezt alapvetöen a dallas hömérőkre érted vagy az általad javasolt "LinkHubE - 32K, Ethernet Hub" megoldásra? Vagy a sorba köttö hőmérséklet érzékelőkre?
A Dallas one-wire hőmérőkre úgy egészében. Ha jól számolom, 5 konvertert használtam eddig (erősítő nélküli mikrokontrolleres, USB-s gyári, kétféle Ethernet-es gyári, RS232-es gyári), azok közül messze-messze a korábban említett gyártó Ethernet-es és RS232-es terméke volt a legstabilabb.
Csak diagnosztika esetleg hiba felügyelet
Két példa:
- frekiváltós környezetben 39 hőmérő közül nincs olyan pillanat, hogy legalább 1 ne lenne érvénytelen (hibás a CRC), de jó eséllyel a következő ciklusban, vagy a rá következő második ciklusban jó CRC-vel jön egy érvényes adat
- kevésbé zavart környezetben 24 órás átlagban 50-60 olyan ciklus van, amikor legalább 1-2 hőmérő kiesikA ciklusidő függ a hőmérők számától, 40 hőmérőre kb. 90-100 sec.
Lehet, hogy nálad ennél jobb lesz az arány, de az is lehet, hogy rosszabb.
-
moseras
tag
válasz
Xellos1988
üzenetére
Üdv!
Mi DS18B20-hoz ezt használjuk:
Ebből van RS232-es változat is. 300 méter/csatorna, és van 4 csatornája. PLC-t használunk hozzá, abban fut a kezelő/kiolvasó program. Kb. 2-2.5 sec/hőmérő lekérdezési sebességgel lehet számolni. A stabilitással vannak gondok, árnyékolt FTP kell, frekiváltót/invertert nem szereti, gondosan kell kábelezni és a kábelt távol vezetni a motor/betáp kábelektől. A kábelezés lehet csillag is, de stabilabb, ha egymás után fűzöd fel őket. A 300 métert valóban tudja, 360 méternél már akadozik.
Szabályzási feladatokra egyáltalán nem ajánlom !!!!!! Néha eltűnik néhány darab a buszról, később visszajön, kizárólag olyan célra tudom ajánlani, ahol a feladat megengedi/tolerálja a lassú kiolvasást, a néhai eltűnést, bizonytalanságot. A másik probléma, hogy ha mondjuk előremenőt kell mérned (ez tipikus kazánházban), akkor ebből speciális merülő változatot kellene venned, ilyenből Pt 100/Pt 1000 esetén könnyen be tudod szerezni a megfelelőt, de Dallas-ból ez nem egyszerű.
A loxone dallas megoldásáról régebben kifejezetten rossz dolgokat hallottam, megerősíteni nem tudom, nincs vele tapasztalatom.
Ami belinkeltél Siemens modult, az nyilván nem tudja a Dallasokat fogadni.
-
moseras
tag
-
moseras
tag
Üdv!
Ez egy jó kérdés, mivel S7-1200-at basic-el is lehet programozni, gondoltam, hogy külön projectbe tették.
Ha nem nyitható meg, akkor próbáld letölteni a prof. TRIAL korlátos verziót, nyisd meg a projectet, és próbáld kiexportálni a blokkokat. Talán ez így járható út.Imi.
-
moseras
tag
-
moseras
tag
válasz
molntomi
üzenetére
Üdv!
Siemens S7-300-hoz nem értek, juss el oda, hogy az analóg kimeneten jöjjön ki a 10V.
A frekiváltóban ezt annak idején így oldottam meg:
Ha mondjuk 55 Hz-et akarsz:
P1082 (max. frekvencia) = 55 Hz (>= P2000)
P2000 (referencia) = 55 Hz
P0757 (X1) = 0 V
P0758 (Y1) = 0 %
P0759 (X2) = 10 V
P0760 (Y2) = 100 %Ekkor 10V bemenet esetén 55 Hz-et kaptam.
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Siemens TIA portállal kapcsolatban kérdeznék:
TIA V12 SP1 Basic: Windows 10 nincs a kompatibilitási listában, tesztelve JÓL működik Windows 10/64 bit-en
TIA V13 Basic: Windows 10 nincs a kompatibilitási listában, tesztelve NEM működik Windows 10/64 bit-en
TIA V14 Basic: nincs ilyenem, nem tudom kipróbálniKérdésem, hogy akinek van V14-es Basic változata, működik e Windows 10/64 bit alatt ?
Olvastam Siemens fórumban, hogy a V14 SP1 fog működni Windows 10 alatt (hivatalosan), és hogy 2017 februárban fog megjelenni, február elmúlt, de nem találom.A másik, hogy a főverziók között van e frissítési lehetőség? Tehát pl. V13-ról lehet e frissíteni V14-re külön díj fizetése nélkül? Vagy külön meg kell venni a V14-et? Basic változatról van szó minden esetben...
Köszi, Imi.
-
moseras
tag
Amiket láttam eddig tartályt, azokban több helyen volt mérőhüvelynek hely.
Hol célszerű mérni ?
HMV esetén általában felülről van elvétel, így ott felül.
Napkollektoros rendszer esetén az ajánlás szerint alul.
Egyéb esetben pedig ott, ahol a kivétel történik (ha több helyen is van kivétel, akkor szerintem a legalsó kivételi pont környékén).Csövön történő mérés:
Amikor a csőben nincs áramlás, akkor nem tudom, hogy mennyire lesz pontos.
Szerintem inkább a köpenyen mérjél, ha más lehetőség nincs.
-
moseras
tag
válasz
istvannet
üzenetére
Üdv!
Szerintem jónak tűnik, 3 megjegyzés:
Puffer hőmérsékleti rétegződés: a pufferben nem lesz egyforma hőmérséklet fent és lent. A hőmérőt próbáld oda tenni, ahol a tényleges kivétel történik.
Puffer felfűtés: hiszterézissel fűtsd fel, mondjuk akkor indul a puffer felfűtés, ha lehűlt a "kért+1"-re, és akkor áll meg a felfűtés, ha felmelegedett "kért+5"-re. A "+1" és a "+5" változhat, ezt úgy is látni fogod, hogy mennyivel kell magasabb értéken tartani a puffer-t, ahhoz, hogy a kívánt előremenő előálljon. Az is fontos, hogy a kazán se kapcsolgasson túl gyakran, akkor inkább fűtsd fel egy kicsit nagyobb értékre. Bár nem írtad, de gondolom, hogy kondenzációs kazánról van szó, ott pedig a hatásfok a kért hőmérséklettől függ, minél alacsonyabbat kérjél tőle, csak annyit, amennyivel a kívánt puffer felfűtés biztonsággal megvalósítható.
Keverőszelep: inkább 0-10V-os motor legyen, ha mégsem, akkor inkább több legyen a mozgási idő, mint kevesebb (inkább 90-120 sec, mint 60).
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Tudomásom szerint ez a Goldcap kondi kizárólag az RTC-t befolyásolja. Tapasztalatom szerint ha nincs betáp, akkor 10-12 nap után az RTC-t elfelejti. Ekkor elindítva 2000-01-01-re áll be, és ezt hibakóddal ki is villogja, továbbá a web-es felületen "RTC failure" hibaszöveg olvasható (5-ös hibakód azt hiszem). De ez nem befolyásolja a többi beállítást (pl. IP cím, gateway, stb.), ezek nem vesznek el, nem állnak vissza alapértékre 10 nap után sem. Ahogy And is írta, a DST bitet (hogy be van e kapcsolva, vagy nincs), az IP címet, gateway-t, SNMP beállításokat, szerintem amit kompletten a WEB admin felületen látsz, azt lehet, hogy mind az EEPROM-ban tárolja. Annak pedig nem kell Goldcap kondi. Azt, hogy az idő is visszaáll újraindítás után, lehet SW-es oka is, mondjuk mert az EEPROM-ból nem tud beolvasni valamilyen hozzá tartozó config-ot. Ettől függetlenül lehet, hogy a Goldcap is rossz, de nem hinném. Ha a SW túlírta az EEPROM-ot, attól a Goldcap nem mehet tönkre.
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Üdv!
Egyetértek And-el, szerintem is a 24C32-vel kellene kezdeni.
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Ez nem úgy néz ki, mint a 873-as NYÁK másik oldala. Mindkét oldalról kellene olyan kép, amin rendesen látszanak a feliratok az összes IC-n, de ha leírod őket, az is jó.
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Üdv!
Akkor szerintem And-nek lesz igaza, lásd kép.
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Üdv!
Talán most látható a felirat:

-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Szia!
> Tehát biztos az az EEPROM?
nvRAM a katalógus szerint, szerintem ebben tárolja a nem felejtő változókat. A firmware nem ebben van, hanem flash-ben, az egy külön IC lesz. Mivel EEPROM-ot írtál, ebből arra következtettem, hogy te a nem felejtő változókat tároló memóriát akarod cserélni. Ha a firmware-t tároló memóriát akarod cserélni, akkor a flash-t kell keresni.
> mert látom a te fotódon láthatón semmi felírat nincs
Rajt van, csak rossz szögből, rossz fényviszonyok mellett készült a kép
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Üdv!
> Azt szerinted lehet cserélni?
Fizikailag biztosan, 32 SOIC-ot szerintem bármelyik forrasztással foglakozó cég pár perc alatt ki tud cserélni.
A kérdés inkább az, hogy van e olyan tárolt adat benne, ami a PLC alapvető működését befolyásolja, vannak e ebben rendszer változók, szerintem igen: IP cím, mask, gateway, jelszavak, szerintem az összes web-es admin felületen elérhető változót ebben tárolja. Ezt abból gondolom, hogy ez 32 kByte méretű, de ebből te mint user, a nem felejtő változóidnak csak, ha jól emlékszem 24 kByte-ot kapsz, tehát a fent maradó 8 kByte-ban lennie kell valaminek. Másrészt más nvram vagy eeprom jellegű alkatrészt én nem találtam benne, esetleg ha a prociban van saját EEPROM, abban tudná tárolni. Ha más lehetőséged nincs, és amúgy meg el akarod dobni, akkor mindenképp megéri szerintem , 1-2 ezer forintért kicserélik, hogy az IC mennyibe kerül, azt nem tudom (megnéztem, 10 USD körül, de nem pont ugyanez a tok, nézd meg a tiédet, aztán arra keress rá).> Ha igen akkor be lehet valahogy azonosítani pontos típusát?
Nézd meg, hogy mi van ráírva a tok-ra. Jobbat nem tudok.
-
moseras
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
-
moseras
tag
Üdv!
> 4ms alatti szinkron kommunikációra
Ez milyen protokollon megy (vagy ment eddig) ?
> programozásilag és fejlesztőkörnyezet ügyileg lehet olyan hatékonyan fejleszteni benne mint pl az Omron CX-Porgrammerrel?
A CX-Programmer-t nem ismerem. A 2-es Codesys-nek a létra szerkesztője elég béna, a többi, IL, ST, FBD, SFC, CFC elég jó. Az eCockpit-ben sokat javult a létra szerkesztő.
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
Bocs, lejárt a 15 perc...
2-es Codesys-t ismerem WAGO-val, és egy kicsit a 3-as eCockpit-et.
A hajtásokat nem ismerem, ilyennel soha nem foglalkoztam.> Több eszközt jól lehet kezelni?
A 2-es Codesys-ben nincs beépített "több eszközt egyszerre látom" stílusú központi program kezelés. Minden eltérő programot futtató PLC-re külön projekt file, mindegyiket külön kell megnyitni a Codesys-ben, és külön kell feltölteni.
Ha 2 vagy több PLC közötti kommunikácót is akarsz, akkor arra több lehetőség is van. Ha mindkettő Ethernet-es, akkor bizonyos mennyiségű változóig a Network Variables (NVAR) módszer működik (ez UDP-n megy). Ha nem Ethernet, akkor az ami éppen van, de ott már neked kell programozni. A 2-es Codesys-ben olyan, hogy egérrel összekötsz 2 PLC-t, és mondjuk egy táblázatban megadod, hogy melyik változó hol van, és ezt oldja meg magától a fejlesztő környezet, itt ilyen nincs. Az eCockpit-ben van ilyen, de ehhez egyenlőre nincs teszt PLC-m, nem tudtam kipróbálni.> Programot lehet klónozni egyszerűen?
Ezt nem nagyon értem, megnyitod a projekt file-t, és feltöltöd X db PLC-re, az nem jó ?
Fel lehet tölteni USB-s vagy RS232-s programozó kábellel, illetve az Ethernet-es verziókra TCP/IP-n keresztül.
Az új PFC200-as sorozatoknál SD kártyán is lehet hordozni a programot, arról is be tudja olvasni, de ezt a WEB-es management felületén be kell állítani először. Ha marad a PLC-n elegendő hely, akkor a forrást is fel lehet tölteni rá. Régebbi PLC-ken (pl. 841) 1.5 MB flash van, az újabbakon (pl. 881) azt hiszem, hogy 3 MB. A PFC200-as sorozatban talán 16 MB, de abba lehet SD-t is tenni. Fontos: ha feltöltesz rá egy programot, akkor az nem fog automatikusan a flash-be is kiíródni, ehhez a "Create boot project"-et is meg kell hívni, különben újraindítás (vagy áramszünet) után a program elveszik.> Hálózatkezelés?
Szóval a hajtásokat nem ismerem, de ha busz kell hozzájuk, a WAGO elég sokféle fejet árul. Kétféle megoldás van: vagy eleve olyan fejet kell venni, ami ismeri az adott protokollt, vagy ha van ilyen protokollt ismerő modul, akkor kiegészítő kártyát lehet venni, és azt olyan fej mellé is fel lehet tenni, ami önmagában az adott protokollt nem ismeri.
Imi
-
moseras
tag
válasz
istvannet
üzenetére
Üdv!
Véleményem szerint nem feltétlenül szükséges a helyiségenkénti 0-10V-os szelep az osztó-gyűjtőn. De ha van rá pénz, akkor persze nem baj, 0-10V-os szeleppel jobb eredmény érhető el, mint egy on/off-os szeleppel. Továbbá kérdés, hogy ha nincs termosztát, akkor a helyiségben éppen bent tartózkodó emberke miként fog alapjelet állítani ?
"programban beállított alapérték"
Igen, de ezt a szobában lévő ember hogy fogja látni, hogyan fogja tudni állítani ? Lesz valami vizualizáció minden szobában, hogy egymást ne zavarják ?
Én meghagynám a termosztátokat helyiségenként (komolyabb termosztátokban van service mód, le tudod korlátozni, hogy a user ne tudjon irreális értéket kérni tőle). Ha van keret 0-10V-os szelepre, akkor olyan termosztátot keresnék, ami tud 0-10V-os szelepet szabályozni. Ha ez drága, akkor sima on/off-os szelepet választanék, ekkor a termosztát is olcsóbb. Persze ebben az esetben ne a termosztát vigye közvetlenül a szelepeket, hanem a termosztátok jeleit te fogadd, majd te add ki a szelepeknek a jelet, így tudni fogod, hogy mikor kell indítani a szivattyút, illetve a keverőszelep PID-jét. Ha 0-10V-os lesz, akkor is valahogy tudnod kell, hogy mikor indulnak a termosztátok (a PLC-ben "VAGY" kapcsolat-ban lesznek). A puffer-t valamilyen hiszterézissel tartsd hőn. Fontos, hogy a puffer akkor is valamennyire fel legyen fűtve, ha nincs igény (valamilyen készenléti hőmérséklet-re). Ellenkező esetben, ha hosszabb ideig nincs igény, akkor esetleg a puffer kihűlhet, ha megjön az igény, akkor pedig várni kell, mire a kazán felfűti. Amíg a puffer-ben nincs legalább néhány fokkal (2-3 fok) több, mint az éppen aktuálisan kért előremenő, akkor addig ne indítsd el a keverőt, sem a szivattyút. Ha fűtesz, akkor hideg vizet semmiképp ne vigyél be a szobába.
-
moseras
tag
válasz
istvannet
üzenetére
Üdv!
A németek ilyent szoktak időjárásfüggőre:

A radiátorokra Magyarországon nem nagyon szoktak (legalábbis egyenlőre) keverőszelepet tenni.
A másik megoldás az időjárásfüggőre a negatív meredekségű lineáris egyenes (pl. -15 külső esetén 70 fok, +15 külső esetén 40 fok, közte lineárisan csökken). Ennél jobb a németek által használt görbe.
Keverőszelepeket PID-el tudod szabályozni. Tapasztalat szerint házfűtésnél elég a PI. A szakasz arányos, egy időállandós és holtidős lesz.
A keverőszelepen lehetőleg 0-10V-os motor legyen. Ha nyitó/záró relével működik, akkor inkább nagyobb legyen a mozgási ideje, mint kisebb (inkább 120-150 sec, mint 60 sec).
A helyiség termoszát legalább 10-12 percig adjon minimálisan igényt, mert ennél rövidebb idő alatt lehet, hogy a PID nem áll be.
Ha csak 1 (esetleg 2) kör megy, előfordulhat, hogy a kazán (mivel nem tudja magát tetszőlegesen alacsony teljesítményre leszabályozni) le fog állni, majd később újból elindul, majd megint megáll, stb. Ez a szabályozást zavarja. Ilyenkor vagy magasabb előremenőt kérsz, vagy be kell tenni puffert, ha nagyon gyakori a ki/be kapcsolgatás.
-
moseras
tag
Üdv!
Szerintem a HMI szerű eszköz ne igényeljen rendszeres karbantartást. Valaki feltölti rá a vizualizációt, aztán onnantól kezdve csak nézegetni kelljen, de ha magát az eszközt még rendszeresen karbantartani is kell, az maga lenne egy rémálom. Nem nagyon értem, hogy egy ilyen eszköz miért igényelne rendszeres karbantartást.
Imi.
-
moseras
tag
válasz
miclucky
üzenetére
Üdv!
881, 841, 873-al van tapasztalatom, azoknál a WagoLibMail_02.lib-en lévő MAIL_ESMTP_Client nevű blokkot kell használni:

Ebben van smtp port megadási lehetőség.
A 842 szerintem 16 bites, ahhoz ez a lib nem jó. WAGO oldalán néztél újabb verziójú lib-et ?
Esetleg próbáld meg az [OSCAT]-on lévő (Network lib) SMTP_CLIENT nevű blokkot, abban van port megadási lehetőség:

Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Siemens LOGO-ban kérnék segítséget. Van egy Up/Down Counterem.
A Counter értéket szeretném message texts blokkal megjeleníteni.
Ez működik is, csakhogy nekem a számláló értéke max. 9 lehet, a message texts blokk pedig az értékét 6 helyiértéken jeleníti meg, balról feltölti szóközökkel, tehát jobbra igazítja.Kérdés: hogy lehet balra igazítani, vagy máshogyan megoldani, hogy mondjuk csak 1 (esetleg 2) karakter helyet foglaljon el a kiírandó szám ?
A probléma:

LogoSoft verziója: V8.0.0, a LOGO típusa pedig: 0BA8
Köszi, Imi.
-
moseras
tag
válasz
dokikaaa
üzenetére
Üdv!
Siemens-et nem ismerem, de nézz el ide:
és ott keresd az oscat network library csomagot. Abban (ST nyelven) meg van írva a modbus tcp/udp, kliens és szerver is. Az esetleges ST nyelvbeli eltéréseket neked kell kezelni. Fontos, hogy én ezt a blokkot nem használom, mert WAGO-t használunk, és ott ingyenes a modbus tcp/udp blokk, úgyhogy a blokk működésével kapcsolatban érdemben nem tudok segíteni. Ha elakadsz, akkor az oscat oldalon van fórum, illetve van német és angol nyelvű pdf a blokkok működéséről.
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
Frekiváltós téma:
Schneider Altivar 312:

Imi.
-
moseras
tag
válasz
Mazsika
üzenetére
Üdv!
Érdekes amit írsz, mert azt írod, hogy már alig volt nyitva a beavatkozó, hiszen már csak tartani kellett, melegíteni már nem kellett. Aztán ugye jön a "sokk", ráeresztjük a hideg vízet, gyorsan elkezd hűlni, ilyenkor a PID-nek nagy sebességgel el kellene kezdeni nyitni (paraméterektől függően). Mért kezd el még zárni ??? És zárás után úgy is marad, nem kezd el később nyitni ? Ha ebben az állapotban hagyod, akkor zárva is marad ?
Imi.
-
moseras
tag
válasz
Kopri 62
üzenetére
Üdv!
néhány paramétert megjeleníteni és tárolni
Mit értesz az alatt, hogy tárolni ? Mert a paramétereket a PLC szokta tárolni nem felejtő memóriában, a SCADA pedig ezeket megjeleníteni szokta, illetve lehetővé teszi a módosításukat. Szerintem inkább naplózásra gondolsz (adott időközönként vagy változás esetén) SQL-be vagy valamilyen file-ba.
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Tia Portal ladder-ben, ha túl hosszú a sorom, hol tudom beállítani, hogy a túl hosszú sort húzza be maga alá folytonosan (tehát nem új netwok-ot szeretnék, hanem a meglévőben "sortöréssel" folytatni) ?
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
"lerakni egy ON/OFF-ot"

Az egy képernyő alatt azt értem, hogy ugye "Message texts"-ből X db-ot le lehet tenni, mindegyiknek van egy engedélyező jele és egy prioritása, és az engedélyezettek közül az jelenik meg, akinek a legnagyobb a prioritása. Szóval az X db "Message texts" közül gondolok egy darabra. És ebbe az egy darab Message texts-be kellene nekem kiírni két különböző szöveget ugyanabba a pozícióba egy bit állapotától függően vagy az egyiket vagy a másikat, de ez a bit nem fizikai DI vagy DO. Az ON/OFF típusú állapotmegjelenítő csak fizikai DI/DO-t tud. Ott ahogy a korábbi képemen látszik, megadom a fizikai DO-t, azt hogy TRUE esetén legyen "ON" a szöveg, FALSE esetén legyen "OFF" a szöveg, és szuperul működik, de egyéb belső bitre nem lehet ilyent.
Érdekes, hogy a te "Message texts" képeden nem látok prioritást.
Imi.
-
moseras
tag
Szia Szirty!
Nálam ha lerakok egy ON/OFF-ot, akkor ez jelenik meg:

Itt csak fizikai DI/DO van, flag vagy egyéb modul DI/DO nincs. Ezen kívül a block listából, ha kijelölök egy blokkot, akkor annak a logikai jeleit nem tudom kiválasztani (nem is látom őket), és így nem is tudom ráhúzni a kijelzőre.
A SW verziója: 7.1.5
Még valami, amit lehet, hogy nem mondtam: nekem egy képernyőn kellene 1 bit állapotától függően kiírni hogy fűtés vagy hűtés.
Köszönöm !
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Siemens LOGO-ban hogy lehet egy belső (tehát nem input/output) bithez konkrét szöveget rendelni ? Mondjuk, ha FALSE a belső bit, akkor ki tudjam írni, hogy FŰTÉS, ha TRUE, akkor hogy HŰTÉS ?
Próbáltam FLAG-el, de ezt nem is tudom beszúrni a képernyőre. RS tárolót sem lehet beszúrni. Számláló is jó lenne (0-ból 1-be, 1-ből 0-ba ugráltatom), de a számláló értékéhez sem tudok szöveget rendelni.
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy TIA Portal-ban (S7-1200) a globális változóimat (nem fizikai IO-ra, és nem a funkcióblokkok-hoz tartozó példányosított DB-kre gondolok) hol szokás tárolni ?
Egy GLOBAL_DB-ben automatikus kiosztással, vagy az M memóriában adjak abszolút címet nekik ?
Nem látok érdemi különbséget, mindkettőt be tudom tenni a HMI-be, mindkettőt tudom szimulálni, mindkettőt tudom RETAIN-be tenni, mi az előnye/hátránya egyiknek/másiknak, mikor célszerű egyiket vagy a másikat használni ?
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
"Szerintem lehet. TIA portal 12-vel..."
Nekem V12-vel nem működik. Nem is aktív a hozzátartozó menü. S7-300/400/1500-al működik.
Ezt írja a Siemens: S7-PLCSIM is not yet enabled for the S7-1200 in STEP 7 (TIA Portal) V12."Mindez többszörös mélységig megtehető"
Ok, akkor jól gondoltam.
Köszönöm.
Imi.
-
moseras
tag
Üdv!
Pont ez jött elő nálam is, nálam ugyan Tia Portal van (per pillanat S7-300-as CPU, de csak azért, hogy szimulálni tudjak, de egyébként S7-1200 CPU lesz, csak sajnos az S7-1200-at nem lehet szimulálni).
Szóval én így csináltam:

Tehát az Fb_Redony Fb-ben a Static-ok között létrehoztam egy xton nevű, TON típusú IEC TON-t. Ha mondjuk a Main(OB1) OB-ben ebből az Fb_Redony-ből létrehozok X darabot (persze külön DB-ben mindegyiket), és ezek meghívódnak, akkor mivel bennük static-ként adtam meg a TON-t, ezért ezek egymástól független TON-ok lesznek, jól gondolom ?
Elolvastam a [multiple instance] írásod, ott is így van, ha jól értettem.
Még valami: S_ODT, S_PULSE-t lehet így használni multiple instance-al ? Vagy ott a %Txx miatt ezt nem lehet ?
Köszi.
Imi.
-
moseras
tag
Szia!
Annyira nem értek a Siemens-hez, de az nem lehet, hogy túlcímzed a pointert, és olyan helyre mutat, ami már nem a saját lokális változói, hanem mondjuk a mögötte lévő terület (ami mondjuk épp a másik blokk lokális változói) ?
Ha a 2 név különbözik, akkor jól működik ?
Imi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - Ryzen5 I 16GB I 256-512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, nem tudom mit néztem akkor...