Hirdetés
- Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
2021.9-ben (bár az már persze szeptember) már nem "measurement", hanem "total_increasing" kell legyen az ide behúzott entitások state_class-a, enélkül valóban nem jelzi.
Ha rámész az energia fül beállítására (/config/energy url) ott ki is írja ezt, ha még a korábbi van érvényben. -
vkp
aktív tag
Azt tudja valaki, hogy a HA miért nem írja ki az energy fülön a cost-hoz az összeget? Augusztus 27-ig kiírja, azóta nem. Volt valami változás?
-
simico
aktív tag
válasz
vampire17 #28485 üzenetére
Köszi! Az egy Node red flow? Egyelőre csak HA van nálam, még azt se ismertem ki teljesen. Nagy pofátlanság lenne elkérni a nálad működő megoldást?
Bár úgy látom, a szomszéd állomás pont megint besz.rt, pedig most vihar sem volt. Részben ezért is szeretnék saját állomást.
LouiS22: a szomszéd faluban tuti nincs semmilyen reptér, magánemberek által üzemeltetett időjárásállomások adják itt az adatokat.
A víz-, gáz- és villanyórát én is örülnék, ha nem kézzel kéne nekem bevinni a nyilvántartásomba, hanem automatikusan bekerülnének. De nálunk a házból kábel kivitele az órákhoz is nagy macera lenne, a szolgáltatókkal meg pláne nincs kedvem hadakozni.
Annak kevésbé örültem, hogy a bejáratott utility meter-jeim önhatalmúlag átnevezte a HA a frissítés után, én meg csak néztem a sok nullát, mint boci az új kaput.Én ősidők óta mindenről külön részletes nyilvántartást vezetek: rezsi, ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségek, pénzügyek (összes kiadás és bevétel) fillérre pontosan, minden fogyasztás, autóról minden (minden egyes út, tankolás, kiadás, szerviz), stb. Így könnyű kiszúrni az anomáliákat*, objektíven megválaszolni a "megéri-e 400e-ért új hűtőt venni a jelenlegi nagy fogyasztású helyett, fog-e 10 év alatt annyival kevesebbet fogyasztani, hogy visszahozza az árát?" és a "mégis hova a fenébe tűnt el az a sok pénz?!?" kérdéseket
*: családi háznál egy felszín alatti csőtörésnél simán elfolyik láthatatlanul több tíz m3 víz mire észreveszik. Illetve ismerek esetet ahol a csőtörés többmilliós kárt okozott a nyaralóban, hiszen hónapokig nem járt ott senki. De hibás elektromos fogyasztót is sikerült már így kiszúrni a kilógó fogyasztás miatt.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #28538 üzenetére
ld. Kommy kérdését pár napja a világos problémafölvetéssel, jól olvasható kódrészlettel - így persze, h lehet rá célzott, hatékony választ adni. Pedig ő is "új" itt, de ez nem azon múlik: rossz közhely, de kérdezni is tudni kell.
Egy minden hibaleírás nélküli "szívok"-kal viszont nem lehet mit kezdeni. -
vkp
aktív tag
válasz
vampire17 #28543 üzenetére
Igen, csak ezekkel annyi a "probléma", hogy voice assistant úgy működik rajtuk, hogy csatlakozol hozzá egy telefonnal, és azon keresztül tudja az assistantot, ráadásul úgy, hogy meg kell nyomni a dobozon a gombot.
Lehet, hogy egy google home mini lesz a vége, egy hajós hangszóróval -
radio11
tag
JBL/Tronsmart/Xiaomi stb bluetooth hangszóró, egy csomó típus bírja a vizet/párát
Ha a hangszórókábelt máshonnan vezeted át akkor lehet vízhatlan (hajós) hangszóró is, olyan, mint egy autós hangsugárzó de fehér. Nekem sószobában van Somogyi gyártmányú [link] , elég tré a hangja. Szaunába már két éve van a pad alá betéve régi Samsung minihifi hangládája, eddig még nem makkant meg a melegtől/párátólElőtte bluetooth hangszórót hordtam oda is, azok mindent bírnak
-
vampire17
addikt
válasz
zsamiatt #28539 üzenetére
Ne ertsd felre, ez nem a fonti uriember ellen iranyul. Inkabb csak altalanossagban irtam.
vkp: veszel pl egy ilyet: [link]
Nem tudom hasznalsz-e google home -ot (pl minit) de abban tudsz kulso hangszoronak beallitani BT eszkozt is. Hozzarendeled a vizallo hangszorot es kesz.
-
vkp
aktív tag
Egyszer már kérdeztem, de nem nagyon érdekelt senkit
Szóval fürdőszobába kellene hangszóró, de félek, hogy google/ikea dobozok nem annyira bírnák a párát, ezért ötleteket várok, hogy mivel lehetne ezt megoldani. -
vampire17
addikt
Ok, Degeczinek teny van egy stilusa (foleg az ujakkal)
Aki gyakran jar ebbe a topicba, mar megszokta, sztm...
Ami valoban sokakat bosszant szerintem az ket dolog:
1. Nem megy ez a xar, mit csinaljak vele?!
2. Nem tudok megoldani valamit, megcsinalnatok helyettem?!Sárosy Gyula:
Meg kell erteni, hogy ez nem egy hivatalos support forum. Segitunk ha tudunk, de mas gondjat nem tudjuk teljes egeszben megoldani... (Eleg a sajat rendszert neha egyben tartani...
)
Plusz. Tenyleg, mar 1000x le lett irva, mindenki hasznalja a dokumentaciot! A HA nak irtozat jo doksija van (megkockaztatom, hogy ingyenes, open source projectben meg nem talalkoztam ilyen joval)
Pl egyszeruen kizartnak tartom hogy ezt es ezt kovetve ne sikerulne beallitani az MQTT-t...
Ertem, hogy szokatlan, hogy egy masik rendszerben minden maskepp mukodik, de ez elsosorban nem a rendszer hibaja. Hidd el, nekunk, akik mar regen HA-t hasznalnak, pont ez a mukodes a termeszetes es mas rendszerek a szokatlanok/bonyolultak. Bele kell tanulni es nem szabad feladni, ennyi.
-
szat8
tag
válasz
#68270080 #28533 üzenetére
Nem igazán értem.
Egyrészt HA mellé is tudsz rakni olyan MQTT-t tudomásom szerint, amilyet akarsz.
Másrészt pont Te dicsérted nemrég, mennyivel könnyebb HA alá integrálni egy klímát, szemben a Domoticz-cal.
Harmadrészt senki sem kéri, hogy használj HA-t, ha Neked jobban bevált a Domoticz, akkor használd bátran azt. Ez nem verseny vagy hittérítés.Sosem értem ezt az ellenségeskedést a fórumon. Pontatlan volt a kérdés, úgy nehéz érdemi választ adni. Kolléga ezt talán nem úgy fogalmazta meg, ahogy szeretnéd, de kár ezen megsértődni szerintem.
-
törölt tag
válasz
Degeczi #28532 üzenetére
Köszönöm, sokat segítettel, de közben megtaláltam a megoldást.
De biztosan tudod te is, úgyhogy nem írom le
Látod az ilyen dolgok voltak azok, ami miatt nem akartam elszakadni a Domoticztól
De még megvan a régi Domoticz SD-kártya, lehet visszateszem. Ott legalább azt az MQTT-t telepítem, amelyik tetszik. -
törölt tag
Szívok a HA MQTT-jével: Mosquitto 6.0.1
Tudtok rá trükköt, vagy használjak inkább külső MQTT-t? -
Saughassy
aktív tag
válasz
LouiS22 #28525 üzenetére
Én mániákus optimalizáló vagyok és úgy próbálom kiolvasni az igazságot az adatokból, mint cigányasszony kávézaccból a jövőt. :)
Aktív szellőzést csináltam a tetőre és a pincébe is, (lent a páratartalom miatt) és próbálom kitalálni, mikor mi az optimális a minél hűvösebb és páramentesebb házhoz.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
LouiS22 #28505 üzenetére
En a gázt azért akarom, mert a padlófűtés optimalizálása a maniam. És a hatékonyságot nem tudom máshogy mérni. Aztán szigetelést upgradeltem több lépcsőben. Érdekelt hogy mennyire látszik meg.
A villanyon is látszik ha valamilyen eszköz dogrováson van. Mondjuk a hűtő, ha nyitva marad az ajtaja (ezért kapott hőmérőt is. :)Na meg a Szent Statisztika Böngészése is egy fétis, vállalom. :)
-
törölt tag
válasz
ratkaics #28515 üzenetére
Részletesen bajos lesz, de összeszedem, amire emlékszem:
Ez alapján kell csinálni: [link]A lényeg: a HomeAssistantba telepíted a Home Assistant Community Store-t, vagyis a HACS-t. Miután feltelepült, én vártam vagy 2-3 órát, mire bejöttek az ott fellelhető 3rd party cuccok.
Nos, miután megnyitod a HACS-t, és az integrációkra kattintasz, az újonnan megnyíló felületen a keresőbe írd be: midea
A találatok közül válaszd a "Midea Smart Aircon"-t, amit mac-zou készített. Kattints a mellette lévő integráció gombra és vár meg, míg települ.
Egyébként ezeket a klímákat támogatja (pontosabban nem is a klímát, hanem az SK102 vagy SK103 wifi donglen-n keresztül magukat a készülékeket): Midea Group (Hualing, Senville, Klimaire, AirCon, Century, Pridiom, Thermocore, Comfee, Toshiba, Carrier, Goodman, Friedrich, Samsung, Kenmore, Trane, Lennox, LG and much more).
Ezzel még nincs vége!Telepítsd ezt: Supervisor --> Bővítménybolt --> Samba Share és felül klikk a Konfigurációra:
Ilyesminek kell benne lennie - fontos, hogy a te hálózatod is benne legyen. Nekem 192.168.100.0/24. Tehát az user/password/belső hálón kívül semmit nem álíltottam. elmentettem:workgroup: WORKGROUP
username: valamilyenfelhasznalonev
password: valamilyenjelszo
allow_hosts:
- 192.168.100.0/24
- 10.0.0.0/8
- 172.16.0.0/12
- 192.168.0.0/16
- fe80::/10
veto_files:
- ._*
- .DS_Store
- Thumbs.db
- icon?
- .Trashes
compatibility_mode: false
Majd Supervisor --> Rendszer -- Gazdagép újraindítása
utána már pl. TotalCommanderrel is eléred ezt:
\\homeassistant\config\configuration.yamlEbbe szerkeszd bele ezt:
(host a klíma IP-címe, ID kinyerhető, csakúgy, mint a token és a k1 is - ez utóbbi kettő csak az SK103-as wifi dongle esetében kell).
climate:
- platform: midea_ac
host: 192.168.100.xxx
id: 12345678912345
# v3 need token and id
#token: soksokbetűésszám (128 db)
#k1: soksokbetűésszám (64db)
prompt_tone: false
temp_step: 0.5
keep_last_known_online_state: true
IP ID, K1, Token kinyerése:
Telepítsd a pip3-at a rendszeredre valahogy: [link]
Utána ennyi a dolgod:pip3 install msmart
midea-discover
A midea-dicover minden kérdéses paramétert felfed, és be tudod írni a konfigurációs fájlba. Ha beírtad, mentsd el, és indítsd újra a rendszert.
Kis idő után látnod kell a dolgokat pont úgy, ahogy először beillesztettem (csak a nevét írtam át):
Remélem nem voltam túl komplikált.
Azt azért hozzáfűzöm, hogy a másik Raspberryn kerestem meg a pip3-mal és a midea-discoverrel a paramétereket, mert a HomeAssistantra nem tudtam feltenni. -
amargo
addikt
[link] Pico ESP32-PICO-D4 module
-
LouiS22
veterán
-
magyarl
tag
Megosztom tapasztalatom és a lépéséket:
Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2 (LYWSD03MMC)
Xiaomi Store-ból, polcról vásárolható, 2500 Ft.Kalibrált, laborhelyiség hőmérőjéhez hasonlítva:
Meggyőző a pontossága, nem gondoltam volna hogy ilyen jó lesz.Én egy Brix PC-n VM-ben futó HA OS-be integráltam, a Brix beépített bluetooth modulját használva.
Lépések:
1. VM-hez csatolni a beépített bt modult, ami USB eszközként jelenik meg.
2. A szenzorhoz letölteni a legfrissebb ATC_Thermometer.bin firmwaret. [link]
3. Okostelefonnal megnyitni az alábbi linket:
https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html
4. A telefonon a weboldalon keresztül csatlakozni a szenzorhoz, majd "Do Activation", végül a ATC_Thermometer.bin firmware feltöltése. Ezután lehet konfigurláni különböző paramétereket. Én pl kikapcsoltam azt a kis lüke emojit.
5. HACS-ból telepíteni a "Passive BLE monitor integration" kiegészítőt. [link]
6. HA restart
7. HA menüből "Add integration" -> Passive BLE Monitor
8. Konfigurláni a szenzor(oka)t [link] 3a. lépésHa a bluetooth hatótáv kevés lenne, lehet szétszórni a lakásban több filléres ESPhome eszközt is, amik a beépített BT modul segítségével tolhajták tovább wifi-n az infót.
-
Degeczi
nagyúr
Szerintem nem lóg ez ki, mert kezdettől fogva logikus lett volna, h a szenzoroknak lehessen ilyen opcionális attribútuma ami jelzi, milyen jellegű adatot tartalmaznak.
Más kérdés, h ráért volna először vmi szélesebb fejlesztői körben átbeszélni, átgondolni mintsem menet közben változtatni az elvárt jellemzőkön (most a 2021.9 is alaposan változott a 8-hoz képest) - de különösebb gond nincs vele, ez ilyen fejlesztés
-
válasz
Degeczi #28510 üzenetére
Azért ehhez nem kellett volna egy ennyire "kilógó" megoldást csinálni. De hát ők tudják... Nekem kicsit olyan érzésem van (lehet hogy ezt már írtam), mint amikor a Lego mélyponton volt, és olyan szetteket adtak ki, amiben volt egy bazi nagy egyedi darab elem, amire épült az egész. Holott ugyanazt a modellt meg lehetett volna csinálni a jelenlegi építőkockából is kis tervezéssel, új színekkel.
Arról meg oldalakat tudnék írni, hogy miért jó egy ház fogyasztását monitorozni, de egyrészt alig látok a rohadt allergia miatt, másrészt meg ezen ez a topic már úgyis túl van (nem is egyszer)
-
zsamiatt
őstag
válasz
LouiS22 #28503 üzenetére
de ugye ez azt feltételezi, hogy otthon vagy... HA elutazol két hét szabira akor se rossz ha tudsz róla, hogy folyik a víz pedig elzártál mindent vagy nem szabadna neki mert nincs otthon senki. Gáz mondjuk nyáron mérhető erre, de télen biztosan nem zárod el 2 hétre a fagyokban. Szóval azért meg van ezeknek az infoknak az előnye.
-
Degeczi
nagyúr
Szerintem az irány nagyon jó és hasznos, mert így egyszerű lesz elkülöníteni, h a normál szenzorok (mint pl. nyitásérzékelők, vagy szöveges, vagy számított szenzorok) csak rövid távú tárolást kapjanak 1-2 hétre, ami viszont mérést végző (ahol a state_class=measurement vagy total_increasing) ott lehet értelme hosszú távúnak is, és ehhez remélhetőleg nem kell majd egyenként fölsorolni ezeket.
-
válasz
LouiS22 #28505 üzenetére
Nem tudom, egyrészt annak nincs köze a gázhoz, másrészt itt jobbára olyanokat láttam, akik eddig is mérték már az elektromos fogyasztást/termelést, és most ránéztek az új funkcióra, aztán meg is köpködték (köpködtük), mert az egész egy nagy kérdőjel a HA fejlesztésének szempontjából (miért most, miért így, stb..).
-
LouiS22
veterán
Szerintem igen. De le is írtam, hogy miért bátorkodtam előhozakodni a kérdéssel. Mind a gázos para, mind a csőtörés teljesen valid érv. Hozzáteszem: az azért határmezsgye, hogy csőtőrés, de nyilván írhatsz olyan scriptet, hogy ha x időn belül y mennyiségnél nagyobb víz ment el, akkor legyen valami riasztás, trigger, mert gyanús.
Amiért a kérdés maga megszületett, az picit off, de tényleg az látom, hogy 1 hónapja teljes őrület van a HA energy tab megjelenése óta és boldog-boldogtalan mindent IS azonnal integrálni akar (nemcsak itthon, HA community topic is ezzel van tele)
Ott is szóba került párszor a de miért, és a jómunkásemberek nemigen adtak választ, csak az ment, hogy de neki kell, mert kell. Hát jó.
-
LouiS22
veterán
válasz
Degeczi #28502 üzenetére
Jogos, én mindig megfeledkezem arról, hogy nem családi házban lakom, és nálunk a bejárati ajtó mellett van a mini hőközpont és a vízóra. Vagyis meglehetősen gyorsan észlelném vizuálisan a tócsát, ha éppen törés lenne, de ugyanígy bent is hamar kiderülne, ha gáz - akarom mondani víz - van.
Meg persze annyi előnyöm van, hogy a mellékvízmérő az én tulajdonom (én vettem és ezt plombálta a vízművek megbízottja), így minden különösebb szívfájdalom nélkül pakoltam rá a saját mérőmet.
-
Degeczi
nagyúr
Igen, ezért találnám én is csak azt megnyugtatónak, ha a szolgáltatói vízóra lenne monitorozva, hiába lenne sokkal egyszerűbb a házban egy saját mérőt fölrakni vezetékezés és engedélyezés szempontjából is - de az semmit nem jelezne, ha a köztes szakaszon (vagy pláne a saját mérőnél...) történik hiba.
-
ojb
tag
válasz
LouiS22 #28490 üzenetére
Anno a szüleimnél sok éve kb 80e Ft-nyi víz szivárgott el egy kilyukadt cső miatt, ami természetesen az óra után volt. (akkoriban 80e Ft nagyon sok pénz volt...)
Amikor én kíváncsiságból megépítettem az első prototipusát a gázóra leolvasónak a tavaszi - nyári teszt időszak alatt gázfogyasztást mértem akkor is vele, amikor otthon sem voltam és a konvektorjaim már le voltak kapcsolva
Az egyik konvektor szivárgott és a parapeten engedte ki a gázt...
Na én ekkor határoztam el, hogy végigviszem az engedélyeztetési folyamatot, mert nekem megér annyit a biztonság.
Ugyan ezen --biztonsági -- okok miatt van ellenőrzés alatt a vízóra is.
Láttam már kidurrant flexi bekötő csöveket és kövezzenek meg érte a mosógép csapját sem szoktam nyitni - zárni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest