- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz
Andras6800 #25698 üzenetére
-
vampire17
addikt
válasz
Andras6800 #25695 üzenetére
A tado logikaban illetve kazan szempontjabol csak egy futesi kor van?
en ugy csinalnam, hogy a tadokat csak homeronek hasznalnam (asszem van ilyen configuk, extension kit eseten) es mindent a rele kartyara kotnek. (ket szivattyu, ket szonaszelep) igy a tado futesi igenyt kerhet a kazantol, az esetleges futesi koroket pedig kazan oldalon kezelnem le. (elvileg a tadoban tudsz futesi kort beallitani, kerdes, hogy a kazanod felismeri-e ezt)
Elso kerdes, minek kell "egyszerre mozognia"?
Tado asszem ket futesi kort tud kezelni, szal ket dolgot tudsz kulon "mozgatni" (a kazanod elv tudna 3 at is, de itt a tado a szuk keresztmetszet)
-
Andras6800
senior tag
De lehet, hogy kicsit túl van vezérelve.
Emiatt is kezdtem az eredeti részt egy történelmi kitekintéssel, hogy érthető legyen: magamnak csináltam ahogy tudtam mert support eltűnt.
Ugye Mo-n nincs szervíz support tadohoz, így nem volt vezérlés kapcsán kontakt.
Akit meg találtam, fullos vezérlést akart, sima on-off thermostatokhoz.Ugye itt ami kérdéses lehet az a padlófűtés szivattyú.
A radiátor köröset nem lehet simán hőcserélő hőfokkal vezérelni, mert van hogy csak az egyik szobai radiátor megy, padlófűtés nem --> zóna szelepek zárva.
Padlófűtésnél pedig az egyik szelepnek nyitva kell lennie, hogy mehessen a szivattyú, ellenkező esetben tönkremegy
-
szat8
tag
válasz
Andras6800 #25695 üzenetére
Nincs egy kicsit túlgondolva a keringető szivattyú vezérlése?
Nálunk (habár nem okos), valami egyszerű termokapcsoló van a hőcserélőre kötve, ahol az előremenő és a visszatérő ág találkozik, és az kapcsolja a szivattyút. Közé lehet akár rakni egy okos relét, ha az ember akarja monitorozni az állapotát. Így a beállított hőfokig keringeti csak a vizet.
Szerintem felesleges a Tadoval kapcsoltatni a szivattyút is, csak bonyolultabb, és semmi előnye. -
Andras6800
senior tag
válasz
vampire17 #25694 üzenetére
Jól hangzik.
Bocsánat a lámaságért, de akkor ha jól értem:
Alap, hgy a 230V-os csatlakozást bekötöm.
Opció 1: Minimalista hozzáállás:
Tado Extension kitet kazánt és ezt a vezérlőt sorba kötöm eBUS -ra. Pl 2 ér meg tadoból ide, innen meg 2 ér kazánba. Vagy fordítva, azaz a kazánba fut be mind a 2 ér.
OUT#1-re pedig rákötöm a kérdéses keringető szivattyút.Így bármikor ha van eBUS-on fűtés igény, elindul az a szivattyú.
Opció 2: Fullos átszervezés (Nem tudom, egyáltalán van-e értelme, ha már egyszer működik a rendszer.)
A padlófűtést is rákötöm. Itt egy kicsit bajban vagyok, mert 2 thermosztát 2 zónaszelep és egy szivattyú van.Amit hirtelen kigondoltam: Opció 1-en felül még a 2 fali themosztátot rákötöm IN2 és IN3-ra.
OUT2-re és OUT3-ra a megfelelő zóna szelepet. Bár akor a zóna szelep vezérlése SPDT ről SPST-re módosul.
Ami továbbra is a baja lenne, hogy a szivattyú még ott van, és bármelyik padlófűtés kör esetén mennie kell, de ne m lehet duplán sem bekötve arra az esetre, ha mindkettő egyszerre megy. Ezért is van az a dupla SPST relé beszervezve.Így Opció 1 tűnik értelmes megoldásnak, ha így helyes a bekötés.
-
vampire17
addikt
válasz
Andras6800 #25692 üzenetére
Na, akkor ugyanaz, mint amihez en epitettem. Neked sztm ez a config kell
Mondjuk Genus ONE Systems-el nem tom jo-e, en egy Ariston Genus One Net 24-el csinaltam.
-
vampire17
addikt
válasz
Andras6800 #25682 üzenetére
Kazanod milyen tipusu? nincs hozza rele kartya? Westen/Baxi/Ariston-hoz biztos van. En nem reg raktam ossze Tadoval egy hasonlo rendszert.
A kazan Ariston, ehhez van egy Multifunkcios vezerlo (nagyon tuti cucc) fel lehet fuzni a BUS-ra, Tadoval parhuzamosan.
Van rajta 3 OUT (rele) meg 3 IN (egy szarazkontakt nyitas/zarasat erzekeli) tobb fele dolgot tudsz rakotni (szivattyu,zonaszelep, termosztat, szonda, villogo lampa, etc...) Az alap program az, hogy ha futesi igeny jelenik meg a BUS-os termosztaton (Tado) akkor a Relek ON-ra valtanak. De tud pl Solar panelt is vezerelni.
Westen/Baxi hoz kicsit egyszerubb, azt nem a busra kell fefuzni, hanem van egy csatlakozoja a kazanban. Szinten a futesi igenyre kapcsolja a relet.
-
Degeczi
nagyúr
Nincs vele tapasztalatom, mert a Tado support nekem annak idején azt írta, h "nem támogatják a 2300 által használt EMS2 protokollt" - ami aztán a saját interface alapján kiderült, h hülyeség, mert nem EMS2-t használ. Szóval valószínűleg menne Tado-val, de így a gyakorlatban nem tudom.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
sambenez #25683 üzenetére
Cache-ben még ott van.
Én ilyen tervet csináltam az alapján KiCAD-ban
ilyen huzalozással, alkatrészoldal felől nézve
egyszerűen egy próbapanelon összerakva.
Annyi, h
- a Wemos D1 márkás legyen (pl. "Lolin"), különben a noname-ek többségének gyenge a 3.3V tápegysége és az itt számít, ill. hasznos az is, ha ESP32 mert a 8266 teljesítménye már néha kevés ebben a felhasználásban (önmagában megy szépen, de pl. a webes felület és a konzol egyszerre már nem, ahhoz ESP32 kell)
- D7, C8 és hozzá a J2 csatlakozó a külső 12V->5V táp felé végül nem vált be, nálam arról nem működött stabilan, valszeg az EMS busz ehhez már nem tudott eleget adni. Külső USB-s tápról jól, stabilan működik.
- ellenben ugyanott érdemes csatlakozót beültetni külső Dallas hőmérséklet érzékelőhöz az előremenő és visszatérő csövekre erősítve -
gery2123
őstag
válasz
Andras6800 #25686 üzenetére
Nálam a lenti tado termosztát van vezetékesen bekötve a kazánba és ahhoz csatlakozik a radiátor termosztát. Így ha bármelyik kér fűtést az megy a kazán felé. Így egyszerű kapcsolni a keringetőt. Gondolkodtam extension kit beszerzésén de feleslegesnek tartottam, lehet jól is jártam így.
Én akkor a fő szivattyúhoz iktatnék be egy relét és azt kapcsolnám ha van fűtés igény. Ez csak az én gondolatom de lehet, hogy egy fűtés szerelőt érdemes lenne megkérdezni. -
Andras6800
senior tag
válasz
gery2123 #25684 üzenetére
Szia,
köszi a választ.
Igaziból nálam a padlófűtéssel igazából nagy gond nincs. Csak annyi, hogy a Tado Extension kit úgymond nincs full szinkronban a Smart Thermostatokkal. Support szerint ez így rendben van, hogy 0,5 °C diffinél fűtés már nincs (Extension kit nem kér), de a Smart thermostat még be van kapcsolva. Ez csak annyiban zavar, hogy szivattyú eszi az áramot, miközben a visszahűlt vizet keringeti.
Ami a fő téma igaziból, hogy szereném az eBUS funkciót kiaknázni.
Ehhez valahogy meg kell oldanom, hogy a fő fűtő körön lévő szivattyú kapcsoljon, ha van bármi fűtés igény.
Enélkül a szivattyú nélkül semilyen fűtés nincs, ez viszi a hőt el a kazántól a radiátorokig mg a padlófűtés hőcserélőjéig. Azaz ez a szíve az egésznek. -
amargo
addikt
válasz
Nálam nincs ennyire (nem a legjobb szó) bonyolítva. Egyszerűen van egy sonoff 4ch pro vezérlő, ami kapcsolja a kazánt és a zónákat (szivattyú vagy zónaszelepet), egy másik sonoff a padlófűtés köreit kapcsolgatja.
A hőmérséklet adatok a hassio-ba futnak és ott van minden automatizálás. Ennek megvan az a hátránya, ha kiesik a HA, de akkor meg a sima termosztát fog kapcsolni vagy megnyomom a gombot 😊
-
gery2123
őstag
válasz
Szia! Ennyire én nem vágom, de nekem 1 kör padlófűtés és egy kör radiátor fűtés van a házban. Nekem lent egy termosztát és fent radiátor termosztát megy.
Nálam a kazánra folyamatos működésre volt a padlófűtés szivattyú bekötve. Tönkre ment a hőcserélő és ha már ott voltak a szakik a kérdeztem, hogy ennek menni kell folyamatosan? Mondták, hogy ők nem szokták folyamatosra bekötni mert felesleges, a rendszer tiszta nem kéne a szivattyúnak megadnia magát.
Én egy egyszerű sonoff basic iktattam közbe, és a home assistant + node red párossal vezérlem a kapcsolását. Így csak bizonyos hőfok alatt kapcsol be a padlófűtés keringetője ha van fűtési igény a kazán felé.
Igaz, így a lent lévő tado termosztát szinte sose kér fűtést mivel az emelet hamarabb hűl ki és mivel a padlófűtés nehezebben melegíti fel a teret, így azt hamarabb is kapcsoltatom be.
Így viszonylag egyenletes hőmérsékletet tudtam elérni a ház minden pontján. -
sambenez
addikt
Nincs meg véletlen valakinek az erről az oldalról eltüntetett EMS-ESP illesztő kapcsolási rajza?
Most már csak a gyárit ajánlják, de ha nem muszáj nem fizetnék ki majd 50 euro-t. -
Andras6800
senior tag
Sziasztok,
tado telepítés, üzemeltetés kapcsán kérnék némi segítséget. Lehet amúgy a téma jobban vág a fűtésszereléshez.
Kicsit hosszadalmas a sztori
2019.ben költöztem be új otthonomba, ahol is kitaláltam, hogy a fűtést okosítom. Ekkor a választásom a tado-ra esett (Mostmár bánom). eredeti terv 2 smart thermostat beszerzése volt a 2 padlófűtéses helyiség vezérlésére.
Történt tavaly tavasszal, hogy berosált a kazán. Mivel tado adott volt, supporttal leveleztem egy sort, így még mélyebben elköteleztem magát a cég irányában. Eleve a kazánt is úgy választottam, hogy kompatibilis legyen eBUS-on, illetve a fűtés rendszer is át lett dolgozva. Előtte a 2 padlófűtés 1 körön volt és a 7 radiátor is egy külön körön volt.
A atdóval történt egyeztetések után az alábbi setup lett építve:
Mivel a support csak addig volt képes 2 egyszerű mondatnál összetettebb kérdések megválaszolására ameddig a vásárolni akartam, maga a vezérlés egy nagy Do It Yourself küzdésbe fordult.
Ennek eredménye lett az alábbi rendszer.
2 Smart Thermostat
1 Extension kit
7 Smart radiator Thermostatkazán plusz a Primer kör szivattyú vezérlése:
A Napokban elkezdtem levelezni tadóval, mert a fűtés gond nélkül (Oké, tadónak van SW-es gondja) üzemelt télen, azért van 1-2 bajom vele.
- Ugye nincs eBUS, így csak sima on off-ként működik. Kazán vezérléshez azért kellett a relé, mert a kazán
terszmosztát csatlakozásra sem szabad rákötni 230V-ot.- Rendszeresen megy a padlófűtés, keringeti a vizet a Smart thermostat, mindeközben pedig az Extension kit nem kér fűtést, így kazán nem megy. Lényegében egy kis idő után (miután lehűlt a fűtővíz) csak áramot eteti a szivattyúval.
Erre jött az az okfejtés, hogy mind az extension kit (új is), mind pedig a zone controller vagy relé üzemben megy vagy eBUS. A kettő együtt nem megy.
Illetve nem is javasolják a direkt szivattyú bekötést, mert károsíthatja a szivattyút a sok ki-be kapcsolgatás. Oldjam meg a szivattyút máshogy.Jár valaki hasonló cipőben mint én? Esetleg van ötlet, miként variáljam meg a rendszert? Vagy hagyjam így, ennél jobb nagyon nem lehet.
Ami a cél: Van 7 szoba, ezek egyedileg fűthetőek a 7 radiátor thermostattal, illetve a 2 nagyobb helyiség padlófűtéssel egyedileg a smart thermostattal.
A HVG tartályt intézi a kazán tartozék HVM érzékelője meg a saját beépített szivattyú.
Ugye padlefűtés teljesen szeparálva van. mert régi. a két kör elektromos szeleppel van üzemeltetve.
Köszi előre is.
-
kano
nagyúr
Degeczi
Olvastam, hogy neked is egy Bosch 2300W kazánod van. A Tado EMS protokollon keresztül ugyan úgy tudja vezérelni ezt, mint mondjuk egy OT-s kazánt (ugye nem csak ON-OFF vezérlés van)? Aki megvenné egy fölös Tado-mat, neki is ilyen kazánja van.
Köszönöm! -
ojb
tag
válasz
tboy72 #25669 üzenetére
" (Pedig azt írják, hogy ez űberfrankó)"
Szereztem némi tapasztalatot a kérdéses modullal (CC2538 + CC2592 PA)
Mielőtt valakiknek túlzott elvárásaik lennének megosztanék néhány tényt:
Nagy előny, hogy olcsó. Viszont, ahhoz hogy használható legyen kell még rá költeni.
(PCB; kiegészítő alkatrészek a soros vagy USB-s panelhez ; doboz stb) ami még néhány ezer Ft költséget jelent. Ez alól kivétel, ha router-ként van használva, mert ebben az esetben csak egy 3.3V-os tápegység kell hozzá.
Előny: "Lórugásnyi" kimenő teljesítmény +20 - 22dBm (Ez min 10 szerese az általánosan elterjedt modulok adó teljesítményének)
Sok leírás szerint ez 800m áthidalható távolságot jelent szabad téren, ami valljuk meg valóban tekintélyes távolság ZigBee esetében. Azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy ez csak, akkor eredményez használható kapcsolatot, ha a "másik" oldalon is hasonló teljesítménnyel adó eszközzel tud kommunikálni. Lefordítva... Hiába építek a CC2538-ból coordinátort az áthidalható távolságot a szenzorok (adóteljesítménye) fogja meghatározni és nem a coordinátoré. Az általánosan elterjedt ZigBee szenzorok kimenő teljesítménye töredéke a CC2538-énak. Tehát a CC2538 hiába kiabál el 800m-re, ha csak a 20m-re levő szenzorokat hallja meg, mert sajnos süket, mint az ágyú. (Jelentősen érzékenyebb eszközök is vannak a piacon)
Akkor mire is jó??? P2P (peer to peer) kapcsolatok kialakítására.
Egyet pl Routernek flash-elve összegyűjteni az emeleten, udvarban, pincében stb az eszközök jeleit és nagy teljesítménnyel biztonságosan messziről elküldeni a coordinátor-nak ill. a coordinátor nagy teljesítménnyel adott jelét képes stabilan venni és továbbítani a szenzorok irányába.
Tehát a ZigBee hálózatot nagy területre ki lehet terjeszteni, úgy hogy elkerülhető a többszörös routolás.
Bocs kicsit hosszú lett... -
ojb
tag
válasz
tboy72 #25673 üzenetére
A linkelt modult nem lehet sorosan flash-elni, mert van rajta valami
Elvileg [ezt] lehet
Ha ráforrasztod a modulra a JTag égetéshez szükséges drótokat is a soros + táp mellé és beleteszed egy borítékba, majd elküldöd a címemre szívesen ráteszem a JetHome coordinátort vagy routert, ami már SBL (Engedi a későbbi soros flash-elést is!!!).
Természetesen utána visszaküldöm Neked..
Keress meg privátban, ha érdekel...
-
Rosep
senior tag
válasz
zsamiatt #25672 üzenetére
Azt nem tudom. De attól, hogy 2.4 A-re képes, még nem jelenti azt, hogy annyit is fog felvenni. Ez igazából Pi 3-hoz van, amúgy is MicroUSB-s. Nekem 4-es van, ahhoz a gyári ajánlott 3 A. Meg persze USB-C. De egy átalakítóval könnyen megoldható. Szerintem elketyegne a 2.4 A-el is.
-
Rosep
senior tag
válasz
tboy72 #25669 üzenetére
Azt én is néztem, hogy a CC2538 mennyivel jobbnak tűnik papíron.
Gondolkodom az alábbi összerakásán.Egy ilyen dobozba a ház közepén fel tudnék rakni az álmennyezetbe egy Pi-t.
Ez 180x150-es méretű.Egy ilyen CC2538-as Zigbee coordinator-ral.
Viszonylag normális fedele van a doboznak, azt középen kifúrva kaphatna egy ilyen antennát.
Mivel a mennyezetre nem tudok áramot vinni, viszont van egy PoE kábel fenn, egy ilyennel táplálnám meg az egészet egy PoE Switchről.
-
tboy72
aktív tag
válasz
koala69 #25658 üzenetére
Eddig egy ilyen zigbee koordinátor volt a rendszerbe, az az igazság, hogy fenn a padláson, fél méter födém (agyag) fölött. Így nem működtek normálisan, bár elvileg erősebb volt az LQI-juk. Most visszaraktam a külső antennás cc2531 dongle-t és így most úgy néz ki, hogy működnek a kapcsolók, bár néha még így is bealszanak. Most viszont 0-45 között van csak az LQI.
Délután kipróbálom, hogy lehozom az előszobába egy 2m-es USB hosszabbítóval, hátha így jobb lesz a lefedettség és végre normálisan működnek.
Van egy CC2538+CC2592 PA Zigbee Wireless Module is, de még nem vettem erőt magamon, hogy felflesseljem. (Pedig azt írják, hogy ez űberfrankó) -
szat8
tag
Némi keresgélés után találtam egy választ:
Végül egy Portainer-re vonatkozó leírásban írták, hogy az UI-ről csak olyan útvonalakat lehet mount-oláshoz megadni a Synology-nak, ami megosztott mappa is egyben. Ezért csak parancssorból megoldható olyan mountolás, mint a-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock
Szóval törölnöm kéne a HA-t, és újratelepíteni parancssorból.
Hát, ezzel egy ideig nem fogok kísérletezni, mert nem vagyok benne biztos, hogy csak visszamásolva mindent az újratelepítés után úgy fut-e tovább minden, mintha mi se történt volna...Vagy csak egy update alkalmával kéne parancsorból a megfelelő
docker run
kezdetű parancsot kiegészítenem az említett sorral? Tudom, hogy láma vagyok, de eddig mindig a Syno UI-jén keresztül csináltam még az update-eket is.
Valami ilyesmi parancs kéne?sudo docker run --restart always -d --name homeassistant -v /docker/homeassistant:/config -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -e TZ=Europe/Budapest --net=host homeassistant/home-assistant:latest
-
vacs
veterán
-
LouiS22
veterán
válasz
nemethsza #25661 üzenetére
A xiaomi meg nem szeretné. Lehet, hogy az a verzió, ami neked van már nem downgrade-elhető.
De amit még megpróbálhatsz: minél kisebb méretű memóriakártya, FAT vagy FAT32-re formázva, azon meg a fájl. De gyanús, hogy az új firmware nem engedi downgrade-et és ezért nem sikerül neked.
Ez mondjuk két évvel ezelőtti topic, de itt is a másik kártya + FAT32 lett a megoldás: [link]
Itt viszont sírnak, hogy nem megy: [link]
-
koala69
tag
válasz
tboy72 #25654 üzenetére
valoszinuleg a leszakadas miatt merul az elem, mert folyamatosan probal az eszkoz csatlakozni, es a radio sokat fogyaszt - relative.
az elobb linkelt leiras alapjan frissitettem, kivetelesen minden stimmelt a leiras es a valosag kozott, azota mar tobb ilyen sticket is frissitettem, mind mukodik jol. -
koala69
tag
válasz
Vodike #25655 üzenetére
en ez alapjan csinaltam, problema nelkul ment, kb 3 perc alatt kesz, azota jol mukodik, amivel eddig probaltam.
-
koala69
tag
szia, nalam zha van ugyan, de a fw frissites oldotta meg, hogy minden tokeletesen mukodjon. probald meg, hatha segit! - ha meg nem csinaltad....
nekem 4 ilyen kapcsolo mukodik, ilyen csomagban vettem, a dimmereles is, kapcsolgatas is csak a frissites utan lett jo. es persze HA-bol minden mast is lehet vele kapcsolni. -
zsamiatt
őstag
Sziasztok, aki diy módra épített mozgás, hő, pára stb érzékelőt használ.Milyen dobozba rakta ezeket? Hol szerzi be a dobozokat hozzá?
-
tboy72
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy pár IKEA E1743 távirányítót, hogy leváltsam a hektikusan működő RF távirányítókat. Eddig nem sok siker. Ilyen stick-et használok zigbee2mqtt-vel, a kapcsolók, nyitásérzékelők szépen működnek is vele. Az Ikeás távirányítókat nehezen de párosította, egy darabig működnek is, de utána mintha elmennének aludni és soha többet nem jönnek vissza, csak ha újrapárosítom.
Mi a fene lehet a probléma. Mindent megcsináltam, amit a Z2M írt erről a táviránytóról, de így sem működnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest