- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
-
21000 - 20901
68439 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
-
zsamiatt
őstag
a hikvison megy regisztráció meg cloud nélkül? Egyenlőre erre nem találtam infot, hogy működik a kliens. Illetve, hogy hogyan illeszthető smart rendszerhez.
-
fo_di
őstag
az a megoldás alapvetően plug and play, van beltéri és telefonra is nyomható, de ha egyszer érzel magadban erőt, akkor alakítható tovább, vagy rendszerbe is integrálható
egyébként az ethernetnek lehet, jobb lenne egy saját cső zavar szempontjából, ne a tápkábellel egy csőben húzd ki, ha kihúzod
-
amargo
addikt
-
runner 125
nagyúr
Köszi a tippet!
Beltéri mindenképpen szükséges! Anélkül nem akarom megvenni, illetve ugye a mostani Legrand beltérinek is ott a helye.. hülye indok, igen, de ezért is kell a beltéri. Meg "megszokás miatt".
nimfas
Köszi!
Ez sem rossz, viszont nekem van kiépítve vezeték a beltéri - táp (meg lett toldva, a villanyóraszekrényben van bedugva, h ne csúfoskodjon a kábel a beltéri mellett/alatt) - kültéri között. Más felől úgy gondolom azért a kábeles kapcsolat mindig üzembiztosabb.. Sőt, elviekben Ethernet kábelt is tudok húzni akár mindkettőhöz. Elfér szerintem a tábkábel mellett a gégecsőben. Szóval mindenképpen beltéris kellene, kábellel összekötve.
Sárosy Gyula
Fu, ez baromi high end.
Nekem a klasszikus 2 hardverészből álló (beltéri + kültéri) megoldás valamilyen minőségibb kiszerelésben tökéletesen megfelelne. Igazából csak tényleg az az alvárásom, h:
- minőségi, megbízható egység legyen beltéri + kültérivel
- csengetés után nagy lagg nélkül, azonnal jelezze a telefonon is a csengetést élőképpel
- tudjon nyitni mind a telefon mind a beltéri is 1 mágneszárat
- rögzítse a történéseket hang és videó formájban
- esetleg ha nem tudom felvenni telefonról sem, akkor működjön az appból gombnyomásra egy előre felvett hangüzenet, h "jelenleg nem tartózkodunk itthon, hagyjon üzenetet". De ez annyira nem fontos.
fo_di
Köszi, de ehhez sem tudásom, sem időm. Plug and play módszerben most jobban bízok emiatt.
Illetve ahogy fent is írtam, mindenképpen kell a beltéri.
Mindenki:
A Hikvision itt mennyire bevállalható? Biztonsági kamerákban elég nagy névnek számít, már amennyire így amatőrként néztem a piacot.
Az alábbi szettjük elsőre szimpatikus: Hikvision DS-KIS603-P-W Egylakásos IP video-kaputelefon szett
Elég sok videó van róla yt-on: elvileg tud mindent amit elvárnék
Ahogy látom ha később pl szereltetek fel biztonsági kamerát a kertre nézően, akkor akár a csengő beltéri kijelzője pluszba még egy kamerképet is meg tud jeleníteni, ha az ember a csengő kültérijében kevésbé látni ki a csengető, vagy hányan vannak..
Köszi! -
LógaGéza
veterán
-
vampire17
addikt
-
LógaGéza
veterán
-
vampire17
addikt
-
amargo
addikt
-
fo_di
őstag
ez pl egész jónak tűnik: https://www.youtube.com/watch?v=GbkCuT4qHbA (SIP alapú, szóval elviekben a saját applikáció se kell, ha te hosztolsz sip szervert a beltéri egység helyett, mert ahhoz is csatlakoznak)
-
LouiS22
veterán
-
törölt tag
Az ára húzós, de szerintem ettől jobb jelenleg nincs, főképp abból kiindulva, hogy nálam az egész rendszer Unifi. Érdemes elolvasni miket tud.
Idén jól viselkedtem, ezért Karácsonyra ezt hozza majd Yézuschka. -
Degeczi
nagyúr
-
zsamiatt
őstag
-
LógaGéza
veterán
-
LouiS22
veterán
-
zsamiatt
őstag
Sziasztok, Gondolkodtam rajta, hogy egyes automatizálásokhoz profilokat alkotnék. Pl lehet ugye súly alapján vagy ami felmerült bennem, hogy kamerával ami arc felismerést tud. Használ valaki ilyen megoldást?
Tud valaki víz átfolyás mérőt és szabályozott esetleg hőmérővel? Wifi, zwave, zigbee. Mondjuk most a zuhanyba építésnél inkább a szabályozó és hőmérő lehet érdekes.
-
nimfas
addikt
Egyik ügyfelemnek kellett néznem egy olyan megoldást ami Wifi-s, távolról is elérhető mobilról, mivel vezeték nem lett kiépítve a házból a kapuhoz a kaputelefonnak.
Technaxx tx-82 [link] lett a befutó. Gomb nyomásra tud képet rögzíteni SD kártyára, hívja telefonon (routeren keresztül)HD videóval a tulajt. A tulaj tud beszélni vele, élő képen, (éjjel Infrás kép) videón látja a csengetőt és be is tudja engedni a kiskapun, tud mágneszárat nyitni. 1db trafó kell hozzá és fel kell tanítani. Telefon(ok)ra programot telepíteni.
Egy baja van vele a tulajnak, még pedig hogy nincs hozzá beltéri kijelző, vagy csengő. Így ha le van némítva a telefon akkor nem kap róla jelzést ha csengetnek....
-
makro
senior tag
Igen, korábban én is hasonló módon csináltam, de ennél nincs rá lehetőség. + mindenképpen szét kell szedni, mert a GPOI0 természetesen a board másik oldalán van...
Arra is gondoltam h csak rányomok egy tüskesort, de a forrasztások nem egyeznek a tüskesoréval. Nincs mese, szépen egyesével. -
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Okoscsengőből (videó kaputelefonból) melyik márka preferált?
A cél nyilván a minőségi, megbízható termék, valamint h csengetéskor gyors, szinte azonnali, reakciója legyen a telefonon is. Emellett - bár gondolom ez alap - tudjon nyitni gombbal a beltéri egység egy személyi bejáró mágneszárat. Valamint, h akár telefonról is ki tudjam nyitni az ajtót.Köszi!
-
zsamiatt
őstag
-
nimfas
addikt
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Régebben már próbálgattam HA alatt a Google cloud tts-t, pl ha ide beírtam valamit, akkor castolta az eszközre szépen, magyar kiejtéssel. Most hogy teljes egészében áttértem hassos-re ismét szerettem volna használni, de angol kiejtéssel olvassa be a beírt szöveget. Mi lehet a hiba szerintetek? A tts.google_cloud_say szolgáltatással fel tudok olvastatni magyarul szöveget, így olyan érzésem van mintha nem ez lenne az alapértelmezett tts szolgáltatás, viszont fogalmam sincs hogy lehet ezt átállítani...
-
Degeczi
nagyúr
Saját barkácsként egyszerű, olcsó, és pontos megoldás Wemos Mini(k)re kötni BME280-as szenzorokat, és ESPHome-mal beintegrálni okosotthonba.
De ha sok helyre tennéd, akkor annyi doboz és táp is kell, vagy huzalozás a szobákon keresztül... ezért praktikusabb Xiaomi Zigbee szenzorokkal letudni, mert azok picik, bárhová elhelyezhetőek, sokáig mennek elemről és szintén nagyon pontosak (csak lassú változás esetén ritkán jelentenek, de az monitorozásnál nem nagy gond) -
gya/352
tag
-
cannibal
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy olyan projekthez, aminek a célja 10 helyiségben a hőmérséklet mérése/figyelése és ennek távolról felügyelése mi lehet a legegyszerűbb konfiguráció? Milyen elemekkel lehet a legolcsóbban és legyegyszerűbben összehozni? Nem kell out of box működnie, szívesen elmókolgatok vele. Sajnos annyi szenzor, meg lehetőség van, hogy nem igazodok ki. Ha van rá mód és még olcsóbban is jövök ki, akkor inkább saját telepített rendszerben gondolodnék, nem egy xiaomi vagy társa megoldásban. (pl:: 10 valamilyen hőmérőszenzor, szerver egy raspberry-n és mobilneten keresztül elérhetővé tenni távolról egy normális alkalmazással. Lehet még kellehet más amit kifelejtetettem vagy nem gondoltam rá.)
Tudtok esetleg ajánlani valamit ami kezdőnek is egyszerűen öszebarkácsolható?
Köszi előre is!
-
vampire17
addikt
-
gya/352
tag
A "meddő" vitához én is írtam egy kimerítő hozzászólást, de elveszett amint a küldés gombra léptem.
Szóval csak annyit, hogy Degeczi igazad van, tudom, de on/off kazánom van, külső időjárás követő nem köthető hozzá, ezen a helyzeten kell egy kicsit javítani. Persze megoldás lenne egy PID szabályzós, öntanuló termosztát, de az meg vezeték nélküliben elég drága és nekem nem ott kell mérni a hőmérsékletet ahova eredetileg a termosztát ki van vezetékelve.
A Shelly H&T nyilván kilőve erre a célra, de reménykeltő a Shelly UNI, ami még jó lehet.
Kérdés ott is, hogy az app-ban lehet-e tizedfokos feltételt adni az action-ben vagy scene-ben.
Rendelek, aztán majd kiderül... -
Degeczi
nagyúr
-
fap333
aktív tag
-
makro
senior tag
-
fo_di
őstag
a kínaiak valamit alakítottak a nyáron a firmware-eken, emiatt az újabb eszközök egyelőre megnt nem flashelhetők, csak forrasztással
https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert/issues/483 -
makro
senior tag
Sziasztok,
Blitzwolf SHP8 -as okoskonnektorral kapcsolatban kérnék egy kis segítséget tőletek. Tuya-convert-tel próbáltam a gyári FW-t lecserélni, de többszöri nekifutásra sem sikerült.
Ez alapján: https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
Itt akad meg a dolog:
Wifi logban látom hogy felcsatlakozik az eszköz, de ennyi. A folyamat elindítása után a villogó led 5 mp múlva abbamarad.
Rpi3b -t használok.Volt itt esetleg másnak ilyen problémája? Van még itt valami trükk, vagy már ezt csak forrasztással lehet orvosolni?
-
Degeczi
nagyúr
De bizony 100%-on (vagy persze amire be van szabályozva) indul a kazán, majd amikor a visszatérő értékéből látja, h a beállított mondjuk 55 fokos előremenőhöz már nem kell ekkora teljesítmény, akkor modulál alacsonyabbra.
És ez egy fix végpont az aktuális időjáráshoz: mindig ilyen előremenőt céloz meg egy adott külső hőfok mellett, ezen a kazán nem tud a szoba alapján csökkenteni - hiszen on-off termosztáttal nem ismeri a belső hőigényt...Egy rendszertermosztát viszont ezzel tisztában van, és már eleve nem ennyit, hanem mondjuk csak 40 fokos vizet fog kérni, amikor kicsi a szükséges fűtésigény.
Nem olcsó valóban, de megéri, mert hatalmas a különbség komfortban, ha nem a baromi meleg és a jéghideg közt ingadoznak a radiátorok (pláne beszabályzott időjáráskövető módban) -
törölt tag
Úgy volt, hogy nem rendelek, de aztán mégis... azóta nagyon felment az ára, de akkor egy ezrest megért.
Simán felmegy rá a custom firmware Bluetooth-on keresztül, de van egy komoly csalódásom: nem e-tintás a kijelzője (bár ez a képen jól látszik). A telefon nem csatlakozik hozzá, de a telefonról indított webprogramozó igen - ez különös számomra. Mindenesetre egyet átprogramoztam, és az RPi lesz a gazdája. Kíváncsi vagyok a hatótávolságra... Ha jól megy minden, később a rendszerbe integrálom. -
fap333
aktív tag
Gyári rendszertermosztátot nem szeretnék venni 40k+ ért, viszont a kazánra rá van kötve egy külső hőmérő, ami a külső hámérséklet függvényében változtatja az előre menő hőfokot. Szóval nem, nem 100%-al indul a kazán, viszont az időjáráskövető görbét nem tudom olyan pontosan beállítani, hogy ne legyen szükség kapcsolgatásra... Így még mindig áll a kérdésem, hogy keresnék olyan smart termosztátot, ami képes nem rosszabb pontossággal kapcsolgatni, mint egy 10 éves computherm.
-
iceQ!
addikt
-
amargo
addikt
-
st6969
őstag
-
LógaGéza
veterán
Shellynek fix fázist kell adnod. A kapcsolóval csak a Shelly bemeneteit nyitod/zárod - ezért raktam fel én is pl sima nyomógombot a kapcsoló helyett, de persze meg lehet oldani hagyományos kapcsolóval is, csak akkor "össze-vissza" fog állni a billentyű.
Szerk.:
Egy kép többett mondd ezer szónál: [Shelly1 AC kapcsoló bekötés] -
st6969
őstag
Lehet, hogy most orbitális baromságot fogok írni, de...
Segítsetek légyszi megérteni a Shelly működését. Tehát az utolsó kapcsolóm után lesz berakva a Shelly, a kapcsolt és a fix fázissal (nullával vagy anélkül, attól függ, melyiket veszem 1 vagy 1l). Tulajdonképpen a fizikai kapcsolókkal továbbra is a kapcsolt szálat "vezérelem", tehát adok neki fázist, vagy nem. A Shelly pedig minden egyes állapotváltozásnál kapcsol. Vagyis, lehet olyan eset, hogy pl. az egyik fizikai kapcsolót felkapcsolom, így a kapcsolt szálon megy áram, a Shelly a lámpát felkapcsolja. Majd az applikációban kikapcsolom, így a Shelly a lámpát kikapcsolja, annak ellenére, hogy a kapcsolt fázison még mindig folyik áram. Majd valamelyik fizikai kapcsolót átbillentem, a kapcsolt szálon már nem folyik áram, de erre a Shelly ismét bekapcsolja a lámpát (hiszen van egy fix fázisa, annak segítségével meg tudja tenni).
Így működik, vagy valamit nagyon félreértek?
-
Degeczi
nagyúr
Ennek valóban nem sok értelme mezei on-off esetén (ezért nem is jellemző), hiszen az nem tud előremenő hőfokot állítani, így mindig a beállított max teljesítménnyel indítja a kazánt - noha az ingadozás a szűk hiszterézis miatt csak keveset igényelne.
Rendszertermosztát a jó megoldás ilyen célra, mert az tud konkrét hőfokot kérni a kazántól.A gyári időjáráskövető megoldásoknál pedig már nem is kapcsolgat a termosztát, hanem egy folyamatos előremenő-hőmérsékletet állít be a rendszer, ami az adott időjárás, a ház jellege és a várt belső hőfok mellett egy olyan érték, amit jól eltalálva elhanyagolható az ingadozás, hiszen a fűtés pont ellensúlyozza a ház hőveszteségét (nem pedig utólag követi le a már kialakult ingadozást, amin a hagyományos termosztátműködés alapul)
-
fap333
aktív tag
Izlések és pofonok... kb 10 éve vettem egy computherm termosztátot, ami 0,1°C lépésekben mutatja az aktuális hőmérsékletet, és +/- 0,2°C-nál kapcsol be illetve ki. Most ezt cserélném smart termosztátra, de nekem is igencsk rosszul esik, hogy amit kinéztem az csak 1°C hiszterézissel tud működni...
És akkor kérdeznék is egyet: Nem tudnátok ajánlani olyan smart termosztátot, ami képes a 0,1°C-os lépésekben kijelezni, valamint +/- 0,2°C hiszterézissel is működhet? -
istvan170
aktív tag
-
jézusom
addikt
-
Vodike
tag
-
Vodike
tag
Tudom, nem a legtámogatottabb megoldásban használnom a HA-t (docker), de erre van már ötlet?
WARNING (MainThread) [supervisor.jobs] 'SnapshotManager.do_snapshot_full' blocked from execution, system is not healthy
Talán ez a legfájóbb:
WARNING (MainThread) [supervisor.jobs] 'HomeAssistantCore.update' blocked from execution, system is not healthy
-
Laza...
addikt
-
jézusom
addikt
-
fo_di
őstag
-
jézusom
addikt
Sziasztok
Domoticzon ami raspberryn fut, van egy kis idő késés (26p) Ezt hogyan lehet korrigálni? Próbáltam a rpi-n távoli elérésselsystemctl start ntpdpranccsal de root jelszót kér, és amivel be szoktam lépni az nem jó neki. Ezt nem is értem, a saját user nevem is root jogos elvileg, de a root usert nem tudom miért kéri, erre van default? Vagy egyáltalán hogyan lehet az időt beállÍtani? asudo raspi-configban nincs lehetőség -
fo_di
őstag
-
vampire17
addikt
-
gya/352
tag
Szia! Bocsi közben rájöttem, hogy hülyeséget akartam. Az lett volna a kérdés, hogy egy scene-ben (mert ha jól tudom, ennél az eszköznél action nincs) ha egy kapcsolási parancsot akarsz létrehozni, akkor ott csak egész hőmérséklet értéket lehet megadni, vagy tizedest is? De közben rájöttem, hogy mivel egész értékenként jelent csak, így ez értelmetlen lenne. De akkor meg kérdés, hogy ha fix tápról járatja az ember a H&T-t, akkor lehet-e változtatni, hogy ne 1 fokonként vagy ne egy óránként hanem sűrűbben jelentsen?
-
istvan170
aktív tag
-
gya/352
tag
Shelly H&T van valakinek a birtokában és használja-e a Shelly app-pal?
-
Degeczi
nagyúr
A jó típusa 0.5C-ként mér, így állítható be, és az aktuális kijelzésben is így szerepel. De ha visszaolvasol látod (ahogy azt is, h a hiszterézis ugyan állítható, de az alapértelmezett +0, -1 kapcsolásnál csak nagyobbra), h elkezdtek egy 1 fokra butított verziót is forgalmazni, így necces mit kapsz.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Tudnátok segíteni abban, hogy egy BHT-002 termosztát az aktuális hőmérséklet kijelzésénél mutatja rendesen a tizedest is (pl. 23,8 vagy 22,2), vagy csak 0,5°C-ot lép (pl 22,5 és utána már csak 23,0).
Illetve a kazánt azt +/- mennyinél kapcsolja be illetve ki? Vagy a hiszterézis paraméterezhető?
Köszönet előre is. -
fo_di
őstag
- valószínűleg egy mqtt szerver nem árt, de van olyan home assistant "disztró", amihez könnyen rakhatók addonok, köztük mqtt szerver is
- elég sok környezetben megy, a raspberry pi a legegyszerűbb (kész image-ek vannak rá, stb), de egy elfekvő pc-re is felrakható, akár windowsra (virtuális gépbe), vagy linux alá isa hivatalosan supportált telepítés most a home assistant os telepítése vagy virtuális gépbe, vagy natív dedikált vasra (ez utána engedi minden kiegészító könnyű telepítését is)
-
Degeczi
nagyúr
Erősen ajánlott az MQTT, hiszen rengeteg okosotthon eszköz tud azon kommunikálni, mivel az egy erre ideális megoldás. A HA mellé telepítéstől függően többféle módon is egyszerűen rakható föl (ha supervised módon fut, akkor pl. pusztán egy add-on kérdése)
A Raspberry csak egy költséghatékony módszer, de nem teljesen hátrányok nélkül, ezért persze, a mini PC jobb megoldás. Mindenképpen Linux az ajánlott (pláne Docker mellett, mivel az közvetlenül a Linux kernelhez kötődik, ezért Windows alatt is fut hozzá egy virtualizált Linux kernel), célszerűen Debian 10 "Buster", mert az a gyárilag támogatott, ott nem kell trükközni a supervised módú telepítéshez. Én mindig 64 biten használtam, különösen mert az egyik gépemben 8 GB memória van, 32 bittel nincs tapasztalatom vele.
-
DJGABI
addikt
-
gya/352
tag
Had kérdezzek már a Home Assistanttal kapcsolatban...
A HA mellett kell-e bármilyen más szoftver hogy vezérelhetőek legyenek az eszközök? Pl MQTT szerver, vagy bármi más.
Másik kérdés, hogy a HA csak Raspberry Pi-n működik? Mondjuk egy mini PC-n nem lehet működtetni? Ha igen akkor milyen op. rendszer alatt? Csak Linux, vagy Win is lehet?
32 agy 64 bites?
Köszi ha válaszolsz. -
Degeczi
nagyúr
-
gya/352
tag
-
Degeczi
nagyúr
-
footy
addikt
Kerdes a Shelly hasznalokhoz:
A het vegen tervezem a rolokat atepiteni elektromosra. Ha ez megtortent akkor a hagyomanyos kapcsolok mellett Shelly 2.5-tel is tervezem vezerelni.
Ha ez bevalik akkor masik 3 rollot is atepitek(4 ablak van a nappaliban). Ha ez megtortenik, jo lenne egy kozponti kapcsolo amivel le lehetne sotetiteni az egesz nappalit.
Van erre mod, hogy egy 5. Shellyvel vezereljem az elozo 4-et? Vagy ehhez mindenkepp kell valami HUB?koszi
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Akinek van OT gateway-e (a Nodo-Shop fele) azok le tudnak irni a cucc mereteit? szeretnek hozza szerelodobozt venni.
Illetve azt tudjatok, hogyan kell a gatewayt csak monitor modban hasznalni? lattam, h van a gateway es a monitor modja, de azt nem talaltam hogyan lehet a modok kozott valltani. Valami jumper vagy ilyesmi?
-
noorbertt
őstag
-
gya/352
tag
-
zsamiatt
őstag
nem tartozik szorosan a témához, de hátha tud valaki segíteni. Használja valaki az ffmpeg-t?
-
amargo
addikt
-
OPiiPO
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Nekem meg az a gondom, h nagyon kicsi a házam, és hiába tud lemodulálni a kazán egészen 3 kW-ig, még ez is túl sok, és éjszaka folyton ki-be kapcsolgatott minimumteljesítményen is, gyorsan emelkedő vízhőmérséklettel:

Nálam csak radiátorok vannak (az sem sok), így itt nem nyerő ez a módszer. A hülye Bosch viszont nem enged másfajtát időjárásfüggően, így marad a külső hőmérsékletbefolyás nélküli, csak szoba hőmérséklettől függő.
-
amargo
addikt
Ez nagyon jó ötlet csak egy bajom van, hogy a kazánom buta és nem tud le modulálni (csak ezért nem cserélnék). Így sajnos ezt nehezen tudom eljátszani (bár lehet kipróbálom) így is elég bénán néz ki a fűtés:

Keverő szelepem van, amivel most 30 fokra állítottam be az előremenőt a padló felé.
A radiátoram is 40 foknál már jó hatásfokkal üzemelnek, direkt ilyet néztem ki viszont, mivel azok az emeleten vannak, így gyakorlatilag most csak akkor kapcsoljuk be, ha a ruhákat hamar szeretnénk megszárítani, mert így is 21-22 fok van fent.
-
Degeczi
nagyúr
A gyártók úgy szokták megoldani, h egy folyamatos, alacsony hőmérsékletű áramlást hoznak létre, és ennek hőmérsékletét állítják az időjárás (és persze az elvárt belső hőmérséklet) függvényében - de egyébként a szivattyú folyamatosan üzemel. Ez radiátorhoz kevéssé válik be (esetleg ha nagyon túl vannak méretezve, h roppant alacsony hőfok mellett is tudjanak elég hőt leadni) de padlófűtéssel már jól lehet játszadozni vele, megtalálni milyen külső hőmérsékletnél milyen előremenő ami beválik
-
amargo
addikt
Mivel a fűtést (is) automatizáljuk a legtöbben ezért kérdeznék ezzel kapcsolatban.
Szeretném megoldani, hogy bizonyos külső lehűlés alapján a belső fűtés elinduljon megelőzendően a ház ki hűlését. Alapjában véve elég jól szigetelt a ház (a mai normák feletti, viszont a lábazati szigetelés nincs kész és én idén már nem ásom fel a fagyott földet..).
Van pár trigger-em ami 7, 3, -1 foknál sül el (saját szenzorok vannak a ház körül) így kapok telegram-on egy notification-t, amivel tudom is indítani a fűtést, ha úgy gondolom. Itt nyilván egyből indulhatna is a fűtés, ami 2 órára bekapcsolja a padlófűtést a házban (dög meleg esetén nem).
Persze akár figyelhetném azt is, hogy az elmúlt időszakban a fűtés előremenő hőmérséklete volt-e nagyobb mondjuk 25 foknál, de kérdés mennyire van értelme? Egyáltalán ki, hogyan modellezi a külső hőmérséklet alapján mennyire kell előfűteni a házat? Mennyire érdemes ebbe belebonyolódni, ugye az okosabb kazánok képesek tanulni a külső és belső hőmérséklet alapján valahogy ezt szeretném megvalósítani.
-
vampire17
addikt
Nem a tado sipol hanem a szelep. (Vagyis benne áramló viz) Hercz szeleped van? Az hajlamos erre. Én is ezzel kozdok. Az opciók (bár nem 100% a siker)
1. Lecsereled a Hercz szelepeket danfossra
2. Beepitesz egy bypass kört [link]A bypass szelep használata kifejezetten ajánlott, ha a rendszerben nagy számú termosztatikus szelep lett beépítve: amíg a termosztatikus szelepek nyitnak, az automatikus bypass szelep zárva, de amikor a termosztatikus szelepek zárni kezdenek, az automatikus bypass szelep nyitni kezd, biztosítva így a kazánnak az igényelt vízáramot. Az automata bypass szelep használatával a rendszer zajosodása is megszüntethető.
3. Megszokod...😊
-
st6969
őstag
Na, hát jelentem sikerült, bár volt küzdelem rendesen. VMware workstation playerrel sajnos nem tudtam feltenni, az fent lévő Windows 10-zel nem volt kompatibilis (pontosabban felment, de nem működött, kompatibilitási hibát dobott ezen verzióval).
Aztán feltettem a Virtual box-szal, ez alapján. 1db Yeelight ceiling light-ot meg is talált magától, azt ki-be tudtam kapcsolgatni, ambilight színeket állítgatni, szóval működik. Most már csak valahogy egy felhő szerverre kellene felvarázsolni
-
Vodike
tag
Futottatok már olyanba Tado radiator thermostat esetén, hogy néha sípolnak? Ott jön ki egy rohadt idegesítő sípoló hang, ahol szenzor van. Tehát szemből nézve a Tado logo felett.
Nem tudok rájönni miért van, ha megmozdul a motor benne, akkor elhallgat. Megőrülök vele, nálam kettő is csinálja néha...
-
gya/352
tag
-
gya/352
tag
Vett-e már valaki közületek a Shelly 1-hez való hőmérséklet szenzor adaptert?
-
Louro
őstag
-
Gaben92
őstag
Játszogattam kicsit a HA-val a messzi távolból de ma kivételesen itthon vagyok szóval ránéztem mire jutottam. Mivel a zzh!-t tegnap tudtam megrendelni, így jobb híján a TV-t és a soundbart csesztettem és jelenleg megy is mindkettő szépen, viszont egy apró bug van bennük.
TV:
Sony Bravia XD-55XF9005 Bravia integrációval. Az egyetlen bug source selectionnél jelentkezik. Mivel customization.yaml-ban letiltottam, hogy source-ként megjelenítse a csatornákat (és ne legyen 200 bejegyzésem) hanem csak a TV-t lássam és a HDMI-ket, ha TV-t nézek a source list üres.
Ha itt source-nak kiválasztom a TV-t akkor a HA küld még egy commandot a TV-nek ami viszont ilyenkor felhozza az úgynevezett TV menüt. Gyakorlatilag ha external source-on vagyok és megnyomom a távirányítón a TV gombot akkor visszavált a TV-re, viszont ha TV-t nézek akkor ugyanaz a gomb felhozza a TV menüt. Gondolom a problémát az okozza, hogy a Source üres mivel a megfelelő a Fox HD lenne de az ugye le van tiltva customizations.yaml-ban...Developer tools-ban így néz ki a dolog:
source_list:
- TV
- Living Room
- HDMI 1
- HDMI 2
- HDMI 3/ARC
- HDMI 4
volume_level: 0.2
is_volume_muted: false
media_content_id: FOX HD
media_duration: 1500
media_title: 'FOX HD: Miehen puolikkaat'
source: FOX HD
friendly_name: TV
supported_features: 23997
device_class: tv
icon: 'mdi:television'
Soundbar:
Sony HT-ZF9 Soundpal integrációval
Valami miatt a forrás mindig visszaáll Bluetooth Audio-ra. Valóságban azon marad amire állítottam (TV/HDMI 1/ HDMI 2) de a reporting rossz. Customization.yaml-ban belőttem, hogy csak a TV-t és a 2 HDMI-t lássam, így most ugyanúgy működik mint a TV-nél, a Source üres. Customizations.yaml nélkül mindig a Bluetooth Audio az aktív.Valakinek valami ötlet?
-
LouiS22
veterán
Szia!
Két észrevétel: a Shelly H&T 0,5 fokonként tud csak riportolni, egészen pontosan felébreszteni az eszközt (lévén elemmel működik, a wifi meg minden, csak nem energiatakarékos, így spórolni kell a naftával. Ugyan létezik hozzá egy USB-s adapter, viszont már az alap Shellyk az árától is kirázott a hideg (ez volt a második észrevétel
).Egyszóval: ha tizedpontos hőmérséklet riport kell, gyakori frissüléssel, akkor nem a Shelly H&T lesz a barátod. Ha mindenképpen wifibe lettél szerelmes, akkor a legolcsóbban úgy jársz, ha magadnak barkácsolsz össze egy egyszerű hőmérőt és fix tápra kötve akár 30 másodpercenként tudsz riportot küldeni.
-
gya/352
tag
Üdvözlet Mindenkinek!
Örülök hogy rátaláltam erre a fórumra. Bár elektronikai ismereteim vannak, de az okosotthon témában még teljesen kezdő vagyok. Az utóbbi egy hetet azzal töltöttem, hogy ez ügyben okosodtam. Elég sok info ömlött a nyakamba, hirtelen sok helyről, meg ahogy átfutottam ezt a topikot kb. 2 nap alatt, pedig csak a Shelly-vel kapcsolatos dolgokat néztem át.
Hát nem egy egyszerű szakterület az biztos.
A gondolat onnan indult, hogy én is a kazán kapcsolásának kiegészítésén törtem a fejem, alapvetően csak egy impulzusvezérelt időrelével akartam a termosztát mellett megtoldani a kazán kapcsolását, mivel a lakásunknak elég hidegek a falai, ezért hiába 0,5 fok a termosztát hiszterézise, ha sokáig nem kell bekapcsolnia hiába megfelelő a mért hőmérséklet, a hideg falak miatt a hőérzet rossz. Na ezt ellensúlyozandó gondoltam, hogy egy időrelével amit kézzel indítanánk, egy tapasztalati úton beállított ideig (pl 5 percig) járatnám a kazánt az ilyen köztes időszakokban és akkor már a radiátor által lesugárzott hő javítana a hőérzeten, de az időt nyilván úgy állítanám be hogy a működés alatt ne nyomja fel nagyon a szoba hőmérsékletét.
Magyarul, hogy a lehető legoptimálisabban 21,5-22 fok között de a 22 fokhoz közelebb tartsa a szoba hőmérsékletét. Ebben az a kényelmetlen hogy ha hideg érzetünk van akkor oda kell menni megnyomni a gombot és indul a cucc. Szóval ehhez kerestem időrelét a kínai árusoknál, és elég hamar szembe jöttek velem a wifi vezérelt relék, aztán a többi okosotthon cucc és hát magával ragadott a dolog, pedig eddig eszembe nem jutott volna az okosotthon témakörrel foglalkozni még kiváncsiság szinten sem. Mivel a kínai okosotthon eszközök csak saját appal vezérelhetők, így hamar szembe találtam magam a firmware csere lehetőségével, aztán jött a többi ehhez kapcsolódó informatikai csoda, az okosotthon szerver, a különböző vezérlési lehetőségek, MQTT, HTTP, a különféle okosotthon szoftverek, meg már nem is tudom micsodák, és már nem is csak az eredeti cél hajtott, inkább csak a kíváncsiásg, hogy egy kicsit belelássak ebbe a területbe.
Aztán lelombozódtam, mert rá kellett jönnöm, hogy linux és programozási ismeretek nélkül nagyon nem fog sikerülni belemélyedni, legfeljebb csak nagyon amatőr módon az eszközök szintjén kell maradnom.
És ekkor jött szembe a Shelly. Ami hála a jó firmware-nek kicsit nagyobb mozgásteret ad mint a kínai eszközök és talán még én is el fogok boldogulni vele.Úgyhogy ennek örömére meg is rendeltem egy Shelly 1-et, hogy ismerkedjek vele.
A kazán téma persze nem felejtődött el, és felcsillant a remény mikor megláttam a Shelly H&T-t úgyhogy most még erről gyűjtök infót. Mondjuk ahhoz drága, hogy csak úgy berendeljek egyet próbára de kitudja.Bocsi, hogy hosszúra nyúlt a beköszönőm, de nagyon sok lehetőséget látok benne, és tényleg nagyon magával ragadott a téma, pedig nem vagyok már sem húszas sem harmincas de még negyvenes korosztály sem.
Úgyhogy maradok itt egy kicsit figyelgetek, tanulok, és kérdezek.
-
Louro
őstag
Köszönöm. Attól tartottam, hogy van benne valami különleges mérő - pl. folyadékos -, ami miatt ki lett emelve, hogy függőleges.
@vampire17: Neked is köszönöm!
-
DougButabi
tag
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Aki használ OT Gatewayt HA alatt: Én monitor módban szeretném használni (csak a kazán adatait látni) láttam a HA integráció alatt, H látszik statuskent a tipus (Gateway/Monitor) de azt nem latom hogyan kell váltani.
Louro: nincs jelentősége az iránynak
-
zsamiatt
őstag
A másodikba már javitottam másik editorral.
Ez pedig a kód:
#!/bin/sh
now=$(date +"%T")
SnapFile="/var/tmp/frontdoorcam.mp4" # Temp name of the video, change it when using this script for multiple cams
VideoLength=5 # Seconds to record
WaitTime=10 # Seconds the script waits before it sends another video
User="admin" # Username which has access to the RTSP stream
Password="*****" # Password for above provided user
rtspUrl="rtsp://admin:*********@192.168.10.9:554/ISAPI/Streaming/channels/101" # Use https://sourceforge.net/projects/onvifdm/ to find your correct RTSP stream url
echo $rtspUrl
ChatID=-100115 # Telegram chat ID See https://www.domoticz.com/wiki/Installing_Telegram_Notification_System for setup instructions
TelegramAPIToken="746563875:AAHdcYfA1" # Telegram API token
echo $TelegramAPIToken
filedate=`stat -L --format %Y $SnapFile`
ffmpeg -y -i $rtspUrl -r 30 -vcodec copy -an -t $VideoLength $SnapFile
curl -s -F chat_id=$ChatID -F video="@$SnapFile" -F caption="$now Deurbel klinkt.."
https://api.telegram.org/bot$TelegramAPIToken/sendVideo
else
echo There was another try within $WaitTime seconds: $sec
fi -
Louro
őstag
-
zsamiatt
őstag
a kép az megy. Simán domoticzban. Ez a video küldés script adta fel a leckét. Elég sok hibát dob a script
videokuldo.sh: line 3: $'\r': command not found
videokuldo.sh: line 10: $'\r': command not found
rtsp://*****:*********@192.168.10.9:554/ISAPI/Streaming/channels/101
746563875:AAHdcYfA
stat: cannot stat ‘/var/tmp/frontdoorcam.mp4’: No such file or directory
ffmpeg version 2.7.1 Copyright (c) 2000-2015 the FFmpeg developers
built with gcc 4.9.3 (crosstool-NG 1.20.0) 20150311 (prerelease)
configuration: --prefix=/usr --incdir='${prefix}/include/ffmpeg' --arch=i686 --target-os=linux --cross-prefix=/usr/local/x86_64-pc-linux-gnu/bin/x86_64-pc-linux-gnu- --enable-cross-compile --enable-optimizations --enable-pic --enable-gpl --enable-shared --disable-static --enable-version3 --enable-nonfree --enable-libfaac --enable-encoders --enable-pthreads --disable-bzlib --disable-protocol=rtp --disable-muxer=image2 --disable-muxer=image2pipe --disable-swscale-alpha --disable-ffserver --disable-ffplay --disable-devices --disable-bzlib --disable-altivec --enable-libopencore-amrnb --enable-libopencore-amrwb --enable-libmp3lame --disable-vaapi --disable-decoder=amrnb --disable-decoder=ac3 --disable-decoder=ac3_fixed --disable-encoder=zmbv --disable-encoder=dca --disable-encoder=ac3 --disable-encoder=ac3_fixed --disable-encoder=eac3 --disable-decoder=dca --disable-decoder=eac3 --disable-decoder=truehd --cc=/usr/local/x86_64-pc-linux-gnu/bin/x86_64-pc-linux-gnu-ccache-gcc --enable-yasm --enable-libx264 --enable-encoder=libx264
libavutil 54. 27.100 / 54. 27.100
libavcodec 56. 41.100 / 56. 41.100
libavformat 56. 36.100 / 56. 36.100
libavdevice 56. 4.100 / 56. 4.100
libavfilter 5. 16.101 / 5. 16.101
libswscale 3. 1.101 / 3. 1.101
libswresample 1. 2.100 / 1. 2.100
libpostproc 53. 3.100 / 53. 3.100
rtsp://**********:**********@192.168.10.9:554/ISAPI/Streaming/channels/101: Protocol not found
curl: no URL specified!
curl: try 'curl --help' for more information
: No such file or directoryps://api.telegram.org/bot746563875:AAHdc/sendVideo
videokuldo.sh: line 19: $'\r': command not found
videokuldo.sh: line 20: $'else\r': command not found
There was another try within 10 seconds:
videokuldo.sh: line 22: $'fi\r': command not foundrtsp://admin:************@192.168.10.9:554/ISAPI/Streaming/channels/101
746563875:AAHdcYfA1Jk9Gtlj
stat: cannot stat ‘/var/tmp/frontdoorcam.mp4’: No such file or directory
ffmpeg version 2.7.1 Copyright (c) 2000-2015 the FFmpeg developers
built with gcc 4.9.3 (crosstool-NG 1.20.0) 20150311 (prerelease)
configuration: --prefix=/usr --incdir='${prefix}/include/ffmpeg' --arch=i686 --target-os=linux --cross-prefix=/usr/local/x86_64-pc-linux-gnu/bin/x86_64-pc-linux-gnu- --enable-cross-compile --enable-optimizations --enable-pic --enable-gpl --enable-shared --disable-static --enable-version3 --enable-nonfree --enable-libfaac --enable-encoders --enable-pthreads --disable-bzlib --disable-protocol=rtp --disable-muxer=image2 --disable-muxer=image2pipe --disable-swscale-alpha --disable-ffserver --disable-ffplay --disable-devices --disable-bzlib --disable-altivec --enable-libopencore-amrnb --enable-libopencore-amrwb --enable-libmp3lame --disable-vaapi --disable-decoder=amrnb --disable-decoder=ac3 --disable-decoder=ac3_fixed --disable-encoder=zmbv --disable-encoder=dca --disable-encoder=ac3 --disable-encoder=ac3_fixed --disable-encoder=eac3 --disable-decoder=dca --disable-decoder=eac3 --disable-decoder=truehd --cc=/usr/local/x86_64-pc-linux-gnu/bin/x86_64-pc-linux-gnu-ccache-gcc --enable-yasm --enable-libx264 --enable-encoder=libx264
libavutil 54. 27.100 / 54. 27.100
libavcodec 56. 41.100 / 56. 41.100
libavformat 56. 36.100 / 56. 36.100
libavdevice 56. 4.100 / 56. 4.100
libavfilter 5. 16.101 / 5. 16.101
libswscale 3. 1.101 / 3. 1.101
libswresample 1. 2.100 / 1. 2.100
libpostproc 53. 3.100 / 53. 3.100
rtsp://admin:*****@192.168.10.9:554/ISAPI/Streaming/channels/101: Protocol not found
curl: no URL specified!
curl: try 'curl --help' for more information
videokuldo.sh: line 16: https://api.telegram.org/bot746563875:AAH: No such file or directory
videokuldo.sh: line 17: $'else\r': command not found
There was another try within 10 seconds:
videokuldo.sh: line 19: syntax error near unexpected token `fi'
videokuldo.sh: line 19: `fi' -
vampire17
addikt
-
LógaGéza
veterán
Zigbee3.0-s eszközt felismer az 1.2-es koordinátor?
-
zsamiatt
őstag
sziasztok, van aki használja a telegramot úgy, hogy mondjuk egy gomb nyomáskor kapjon videó üzenetet? Próbálom létrehozni a scriptet de elég sok error jelenik meg amit nem értek. Kaphatnék segítséget? Amit találtam scriptet és próbálom bepofozni az a kamera rtsp linkjét használja.
-
vampire17
addikt
-
sambenez
addikt
-
fo_di
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
21000 - 20901
68439 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Fűnyíró topik
- TP-LINK routerek
- Formula-1
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Chrome
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- További aktív témák...
- Ajkai ólomkristály
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 2700X 32GB DDR4 1TB SSD GTX 1080Ti 11GB CM Masterbox MB 600 650W
- iPad felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- CoolerMaster MM710 53gr pehelykönnyű gamer egér eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem a klasszikus 2 hardverészből álló (beltéri + kültéri) megoldás valamilyen minőségibb kiszerelésben tökéletesen megfelelne. Igazából csak tényleg az az alvárásom, h:
Most is össze-vissza állnak a kapcsolók, mivel alternatív kapcsolásról van szó.