Hirdetés
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Linuxos topikok Összefoglalójának szerkesztése
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
Persze, nemrég beszéltük (#6867-68), h ez a nullvezető nélküli bekötés ára: közvetlenül wifihez nem elég az így átszivárgó áram, az ilyen típusok ezért nem tudnak wifit, csak vmi alacsony energiaigényű kommunikációt, mint a 433 MHz, vagy ebben a Zigbee - ehhez viszont kell egy gateway.
A webcam elvileg nem jó erre, mert ha minden igaz, az nem biztosít hozzáférési kulcsot, mint a nagy gateway. Gyári Alexa skill pedig asszem még nincsen hozzá (bár egy ideje már ígéri a Xiaomi, h nincs messze a kompatibilitás) -
Degeczi
nagyúr
Egy ilyen skill-t találni, de egyrészt deklaráltan elavult, másrészt beszédesek a túlnyomórészt 1-es minősítései, és azok között idén nyáron is azt kérték, h legyen már végre Gateway támogatás, szóval ez valszeg nem jó ahhoz
Ha fontos az Alexa, akkor jobb választás a Sonoff, annak a gyári megoldása egyszerűen működik.
-
Degeczi
nagyúr
Ha el tudsz helyezni filléres ($4 körüli) Sonoff Basic relét a lámpák áramkörében (nálam pl. némelyik az UFO-lámpa búrája alatt van, némelyik a mennyezetben, mert a padlás felől szerencsére hozzáférek) akkor megoldhatod a nemrég linkelt méginkább filléres ($2.2, de Ebayen is $3.5) 433-as nyomógombokkal a vezérléseket egy $10 körüli Sonoff RF Bridge segítségével.
Ezek akár integrálhatóak is saját okosotthon vezérlésbe, de ha nem akarsz ezzel vesződni, ilyen kapcsolgatásra a gyári alkalmazás is jó - és alapban használható Alexa támogatással.
-
-
ojb
tag
válasz DJGABI #12521 üzenetére
Nem csináltam semmi különösebbet. Ubuntu server-en csak dedikáltan a domo és a működéséhez szükséges egyéb csomagok futnak. Az átlagos [CPU terhelés] nagyon alacsony.
-
twine
veterán
válasz DJGABI #13020 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztál a dologgal...
Én arra gondoltam, egy (helyiségenként) ilyen hőmérséklet és páratartalom mérőt vennék...
a Smart life alkalmazásban , az eszközök hozzáadásában vannak szenzorok (érzékelő wifi, érzékelő zigbee, érzékelő bluetooth, stb)
Remélhetőleg a fent említett szenzort felismeri, innen pedig van egy olyan fül, hogy smart, azon belül, pedig scenario, illetve automation....
Ha szerencsém van, automatizálni is tudnám a dolgot, ha nincs, scenariot kellene létrehozni hozzá...ha semennyire sincs, sz@rt sem érek az eszközzel, csak a hömérsékletet nézegethetem
A kérdés, hogy vajon létre lehet e hozni egy ilyen jellegű dolgot amit én szeretnék ezzel az alkalmazással és eszközökkel, vagy másik alkalmazással, de ezekkel az eszközökkel, vagy másik smart hőmérséklet szenzorral
A peoblémám az, hoyg érzékelő nélkül ezt a funkciót ugye nem tudom kipróbálni..
Gondltam hátha valaki kísérletezett már ezzel itt a topicban
Tudom, nem egy ökör ára a fent említett érzékelő, meg is venném, nem is az ára tart vissza, hanem az idő tényező..ha tudnám, hogy faján működik az elképzelt "rendszer" ezzel az alkalmazással, és érzékelővel, akkor nem egyet, hanem egyből 3-4 darabot vennék helyiségenként,,,ha viszont nem működik, akkor az egy darab is pénzkidobás...[ Szerkesztve ]
-
twine
veterán
válasz DJGABI #13022 üzenetére
Értem,,,
Én közben mielőtt láttam volna a válaszod, rendeltem egyet belőle uk raktárból 2-5 napos szállítással..
De mint ahogy írtad is, sz@rt sem fogok vele érni önmagában
Viszont ha jól értem, és talán kezd a fejemben is körvonalazodni egy ilyen rendszer működése,,, akkor egy xiaomi gateway-el megoldódik minden problémám,, veszek egy olyat, az már életre tud kelteni pár ilyen fent linkelt hő és páratartalom szenzort, így már látja elvileg őket darabonként a smart life app, és létre tudom hozni A vágyott "smart automation scenariot" , azaz beállított hőmérsékleten kapcsolnak a blitzwolf aljzatok!? -
guess.who
senior tag
válasz DJGABI #13058 üzenetére
Amit linkeltél, az gipszkartonhoz való (a sárgás színű csavarokat kell visszacsavarni, hogy a két köröm hátulról beszorítsa a dobozt), téglafalhoz (és más tömör falhoz) nem ilyen kell, hanem valami ilyesmi: [link] – és ezen már látszik is, hogy általában miért nem fog menni bontás nélkül a csere: a kötődobozokon alul-felül van egy csonk, ahová a kábelcső betolható, azaz ez a csonk és a csővég akadályozni fogja a kivételt.
Nem nagy kaland egyébként, de kicsit meg kell bontani a falat a doboz körül, illetve le-fel 2-3 centit, akkor már szabaddá válik ez a csonk és ki tudod szedni a régi dobozt csípőfogóval-vésővel.
Sziló helyett viszont mindenképp javaslom, hogy inkább modellgipszet (stukatúrgipszet) használj: ezt lehet venni 1 kilós kiszerelésben (párszáz Ft), és nagyon gyorsan köt, pár perc alatt megtartja a helyére nyomott kötődobozt. Aztán vársz pár órát, hogy megszáradjon és ha van a falfestékből egy kevés maradék, lekened a doboz körül és kész. Egy nap alatt megvan az egész bontással együtt.
Sajnos az összes ilyen "okoskapcsoló" már a körömmentes, két csavarral rögzíthető megoldású, erre fel kell készülni. Egyébként pozitívum, hogy így nincs a körömmel szétnyomott vezeték, nem feszíti az egész a dobozt stb.[ Szerkesztve ]
-
Szerintem nem fog beleférni a régi dobozba. Ami most van fent és amit linkeltél is 60as doboz. Vagy nem bele akarod tenni?
Mert ha kivésed a régit a helyére azért bemegyszerk.: most nézem, h a régi helyen nincs is doboz, akkor max. kicsit vésegetel és bele fog az menni
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
DJGABI
addikt
(nem szereltem fel, de egy lentebb linkelthez hasonló dobozt megvettem, majd talán nekiugrok)
még egy kérdés: fűtött - vagy hát fűtéscső ott megy, százszázalékosan azért az ajtó nem szigetelt - garázsba ilyen mennyire lehet ajánlott egy ilyen kapcsoló? a fal elég hideg szokott lenni, meg megtapogatva picit nyirkos is, de analóg kapcsolóval így az elmúlt ~30évben nem volt gond, -meg hát a kocsi is bírja - egy ilyen fenti kapcsoló mennyire bírná szerintetek? vagy mivel lehetne "téliesíteni"? pára ellen ilyen cipősdobozos szilikát golyókra gondoltam, de gyanítom nem az a jó megoldás...
(#13086) tatu611088 nem tűnik rossznak, azt mondjuk néztem hogy végszükség esetén a talpát 2 sarkán ha megfúrom 1-1 tiplivel ezt is tudtam volna közvetlen a falba rögzíteni, de inkább a "hivatalos" megoldás lesz...
<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>
-
DJGABI
addikt
folytatódnak a kalandok: megvolt a kőmíves munka, ki lett cserélve a doboz (mégiscsak volt a falban, csak régi fajta, ja). fél délelőttöm ráment, az elektronyos része (maga a kapcsoló) csak nem lett jó. LED-et valószínűleg nem szereti, összeraktuk szárazon, e27 foglalat, hagyományos 100w-s izzó, tökéletesen szuperál.... kereshetek halogént a spot lámpába (de nem esküdnék meg arra hogy azzal már jó lesz ). [link] nem tudom anno linkeltem-e, ezt a videót nézegetem, elég jól kielemezgeti, megmutogatja hogy működik egyáltalán a dolog.
aki anno írt hogy ő ilyet használ milyen lámpával nyomja? meg elgondolkodtatott, garázsban a fénycsövet megint mennyire szeretheti (az [még] hagyományos, gázos)
-
DJGABI
addikt
válasz DJGABI #13133 üzenetére
jelentem lecseréltem a ledeket halogénre, tökéletesen* üzemel. szerintem nem jó a kondi, amit a kis kínai ideküldött, honfitársunk (?) videójában [link] a sonoff változat simán működik leddel is...
* na jó, csak majdnem tökéletes: felkapcsolva cicereg, mint valami gagyi mobiltöltő. Illetve ha mindhárom izzó fel van nyomva minimálisan vibrálnak is... ehh. aki esetleg tud a fenti sonoffos dobozkához [kép] külön rendelési linket azt megköszönöm, biztonságosabb, a kondit egy ellenállással lemeríti, jól jön ha szerelni kell. Ehhez csak egy 145J400V kondit küldött, de igazából polaritásban se vagyok biztos...
-
Degeczi
nagyúr
válasz DJGABI #13300 üzenetére
Ha teljesen saját kézbe veszed, saját protokollal. Alapban a Modbus protokollt használják RS485-ön, ahol egy master szólítja meg a slave-eket - ami adatgyűjtésre vagy eszközök vezérlésére tökéletes, de váratlan események érzékelésére (pl. ajtó- vagy ablaknyitás, gombnyomás) már nem, mert túl nagy lenne a késedelem.
-
vampire17
addikt
válasz DJGABI #13300 üzenetére
En anno keresgeltem rs485-os releket de nem nagyon talaltam olyat, ami megfelelo lenne pl konnektor moge epiteni...
Szerintem a Zigbee/Z-Wave irany nem rossz. Kelloen titkositott, Mesh halozat, etc...
Ahol van 230, oda sztm mehet a wifi is, 2.4-en lakason belul sztm barhol lesz lefedettseg (Folag annak a par kbit-nek ami kell pl egy kapcsolashoz )Ha pedig olyan adatot kuldesz, ahol abszolut nem szamit, ki latja (pl idojaras kozpontok, kapucsengo) jo a 433mhz is.... olcso es nagy a lefedettsege.
[ Szerkesztve ]
-
DJGABI
addikt
válasz DJGABI #12521 üzenetére
Ma hajnalban áramszünet után ismét fényárban úszott a szoba, ha a fenti led izzót átflashelem tasmotára (ez egy elég nagy ha) akkor utána a Hue bridge módban tudom majd vajon szabályozni Alexa appból fényerőt, színt ilyeneket? Elvileg mennie kéne [link] Meg ahogy olvastam ebben meg lehet jegyeztetni hogy kikapcsolva induljon áramszünet után. Vagy tud esetleg valaki jó és olcsó e27-es falikart? Megjött közben a Blitzwolf is, szívem szerint ezt használnám, de nem megy bele a mostaniba, amiben a fenti izzó van. Praktikerben múltkor körbenéztem, de amibe nagyobb fér vagy túl nagy vagy árban ilyen 10k+... Gondolkozok rajt hogy megrövidíteném ennek a palástját, de annyira egyenesen házilag szerintem esélytelen vágni, esztergályosnak gondolom 2mp lenne.
szerk: ja csak a dot 2 van, úgy néz ki nem lesz semmi a tv boxos saját szerverből, a kínaiakok nem akarják [link] de ez már egy másik story
szerk2: kivételesen szolgáltatói volt a kimaradás szerintem, szaglásztam de nem volt amperszag sehol, pedig már a villanykapcsolóra tippeltem, ja meg az például kikapcsolva indult, csodák csodájára...[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz DJGABI #14094 üzenetére
Pont mert ilyen olcsón hozzá lehet jutni, semmit nem vesztesz: ha nem jön be, különösebb veszteség nékül el tudod adni.
Amúgy épp a TTS egy érv a Google mellett, mert az Amazon Echon nincs cast, nem jelenik meg okoshangszóróként, így csak annak beépített szolgáltatásait használhatod = azaz magyar szöveget nem küldhetsz rá, hiszen azt nem támogatják, és jó eséllyel nem is fogják. Ugyanezért más hangokat sem küldhetsz rá, csak olyan lejátszást indíthatsz, ami be van integrálva az Amazonos fiókodba (pl. Spotify)
Alaposabb a Google Home: Alexában pl. natív redőnytámogatás sincs, és fixen egy kiválasztott nyelven lehet használni, míg Google alatt lehet másik is aktív. Másrészt a Google-Android kapcsolat miatt pl. egy "where is my phone" parancs a Google szolgáltatásával, neten keresztül max hangerőra tudja utasítani a telefont akkor is, ha némítva van, míg Alexa alatt csak egy olyan skill létezik, ami az amerikai számokat tudja hagyományos módon megcsörgetni.
De próbáld ki magad. -
LouiS22
veterán
válasz DJGABI #14937 üzenetére
Félve kérdem, hogy miért jó szopatni magad/magatokat egy nem erre tervezett hardverrel, miközben nagjyából 14 ezer forint egy pi, amit meg supportolál a fejlesztő és a közösség is.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Degeczi
nagyúr
válasz DJGABI #14941 üzenetére
Itt ez mindenkinek hobbyprojekt, ettől még valóban nem szerencsés ilyen eszközön kínlódni vele. Amíg csak próbálgatsz vmit, gyors és praktikus asztali gépre vagy laptopra tett dockeren belül játszani vele, és csak akkor másolni a végső célgépre, ha már előbbin sikerült belőni.
-
LouiS22
veterán
válasz DJGABI #14941 üzenetére
A beleölt vérpisiliéses idő (ami ugye pénz ) már most garantáltan nagyságrendekkel több, mint ha vettél volna egy célhardvert.
A nyers erő itt nem fog számítani, így az összehasonlítás is felesleges. Almát mérsz a körtéhez
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
-
Chal
addikt
válasz DJGABI #15177 üzenetére
Én rengeteget szoptam vele, jobbára csak brickelni sikerült, az okát ennek azóta sem tudom (a bekötés oké volt pedig, mert tudtam olvasni, törölni, csak írás közben állt meg mindig a process). Aztán szerencsére amikor lett debugger, akkor helyre tudtam vele tenni. Van új módszer amúgy (RPI gpio-val megy), az a mondás hogy ezzel már simább ügy:
https://github.com/jmichault/flash_cc2531
Egyébként meg 6-10 USD egy debugger kínából, szóval nemár.... Csak akkor fuss neki, ha nem bírod kivárni a szállítást, de ez esetben is minimum érdemes egy megfelelő csatlakozó szerezni a stick tüskesorához, ugyanis a jumper kábelek túl nagyok hozzá, forrasztani meg elég nehéz, túl kicsik a tüskék és túl közel vannak egymáshoz (persze én is megoldottam amúgy, amikor az arduinós módszerrel próbáltam, de nem volt őszinte a mosolyom közben).
[ Szerkesztve ]
-
DougButabi
tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz DJGABI #15337 üzenetére
Használok ilyeneket, bevált.
Az egyetlen gombbal minden kényelmesen vezérelhető:
- sima megnyomással ki-be kapcsolás
- forgatva a fényerő állítható
- dupla kattintással váltás az éjszakai ("holdfény" mód) és a normál mód között
- nyomás közben forgatva színhőmérséklet állítható
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C robotporszívó feltörlőfunkcióval
- Eladó Krups Evidence One EA895N10 full automata darálós kávéfőző - garanciális időn belüli!
- 3 db Shelly Pro Dual Cover PM eladó
- TP-Link Tapo okos dugalj okoskonnektor Tapo P110M - ÚJ!!
- Transmitter BC49BQ Bluetooth autós MP3 lejátszó Fm LED kijelzővel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest