Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
sajp63
üzenetére
A tamival nem kapsz jobb képminőséget, mert az 55-200Vr egész klassz kis obi.
Gyorsabb lesz az AF, 2 lépcsős képstabi, masszívabb váz (az 55-200 sem fog megsemmisülni a kezedben), fém bajonett (nekem műanyaggal sincs gondom), a taminak jobb a képstabija.
Tami hátránya (bár ez kinek hogy) a nagy méret és nagyobb súly...szvsz
-
Joker555
csendes tag
Hello,
Nikon 18-55 kitobival ha úgy fotozom, hogy be van kapcsolva a VR akkor fokuszalas után lehet hallani egy kis kattanast?
Köszi
-
.DLL
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
Két lessátor mégis csak jobb mint egy, és hasonlók.

-
A Zéé
addikt
válasz
sajp63
üzenetére
a csillagászathoz több, mint kevés lesz. Oda teleszkóp, meg követőmotoros állvány kell.
Madarazáshoz a 300-as vég már talán, bár nesa kolléga az 55-200-al is tud szépeket alkotni. De a természetet járva, spontán madárfotókhoz inkább hosszabb kellene, minden más esetben meg lessátor. -
sajp63
tag
Sziasztok.
Nikon D3100 + 18-55 alap obihoz szeretnek vennio meg egyet, ezekrol gondolkodom:NIKON 55-200 mm f/4-5,6 G IF-ED AF-S DX VR kb 150€
Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S DX VR kb 240€
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC kb 315€A cel csillagaszati fotok (melyeg, halmazok), allat-, madarfotok keszitese.
Kerdeseim:
1. az 55-+200 es a tamron kozotti arkulombseg aranyosan tukrozi a minoseget is ?
2. Altalam celkent emlitett teruleteken van valakinek tapasztalata ezekkel az obikkal?
3. Melyiket ajanlanatok?Koszi a valaszokat.
-
BiriBum
őstag
válasz
gubisadam
üzenetére
Az összes verzió '95-ben jelent meg A kérdéses stabis cucc valószínűleg inkább Japánban és Észak-Amerikában került piacra. Kis olvasnivaló.
-
imyourfriend
őstag
-
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
Mi a véleményetek erről?
tamron af 70-300mm f/4-5.6 di sp usd vc
Jobb mint a Canon sajátja? (Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM) -
Motaba78
addikt
én egy sigma 17-70 2.8-4.0 javasolnék én eddig nagyon meg vagyok elégedve vele, sokkal jobb mint a 18-105.
-
akela91
addikt
100K keretig ez tökéletes: Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR SP Di-II LD Asp IF
18-105-öt is leváltanám rá szó nélkül.
-
Kvazár
őstag
-
sagit
veterán
Sziasztok
Nikon D5100-ra kellene általános kezdő obi a barátnőmnek. 18-105mm körülire gondolt, az árkategória 100k, ötletek? Olyan kellene ami jobb képet eredményez mint a 18-55 VR + 55-300 VR kombó.
-
sideburns
aktív tag
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-hot-first-images-of-the-new-dsc-qx10-and-dsc-qx100-lens-cameras/
Nem jól tudod, a rumor szerint kártyafoglalata és akkumulátora is van. -
Byk01
őstag
válasz
andatti
üzenetére
Nem volt az olyan csalóka, viszont én a hozzászólás elejére reagáltam, amiben még a makró és egyéb objektívekről volt szó.
A fotó a leggyengébb láncszem engedte minőséget hozza, és ez a leggyengébb láncszem maga a telefon objektívje és érzékelője. A semmiből a kiegészítő sem tud az adott fénynél többet juttatni. Ha a fényképezendő dologról x db foton indul el az objektívbe, akkor azt nem tudod megnövelni, és az x db foton akkor jön, ha nem teszel semmit az objektív és az adott dolog közé. Ha odateszel valamit, akkor abból csak kevesebb lehet, több semmiképp. És a valóság gyakorlatilag végtelen felbontását sem tudod megnövelni egy véges felbontóképességű objektívvel. -
imyourfriend
őstag
válasz
andatti
üzenetére
Egyszerűen ez egy telefon, fényképezés csak egy fícsör benne. Nyílván pici és kis helyen elfér tudsz rajta zenét hallgatni emailt írni telefonálni internetezni ésatöbbi. A fényképezőgépnek pedig egy tulajdonsága van hogy fényképezzen (valamelyikben van videózási lehetőség is) de elsősorban fényképezésre találták ki, itt a különbség. Egy fényképezőgép ha tükrösről beszélünk a váz csupán ~100 Eft-nél kezdődik az objektívről nem is beszélve. Egy ilyen méretű telefonnál fizikailag lehetetlen megoldani hogy egy ekkora helynél sokkal kisebbre bezsúfolják a technikát. Ha lehetne akkor ez sokkal kisebb lenne. És ez vagy 300Eft körül van (vagy még felette). Míg te örülsz hogy hordod a pici okostelefont a zsebedben ami sokféle tulajdonságot tud, de nem profi szinten addig más egy nagyobb fényképezőt cipel a jobb képminőség érdekében. Remélem sikerült jól megfogalmaznom.

-
andatti
senior tag
A legutolsó hsz-em valóban csalóka, mert a sony új fejlesztése nem a telefon lencséjét javítja fel, hanem wifin csatlakoztat a telefonhoz egy komplett rendszert. É meg benéztem, mert azt hittem a led világítás látszik az objektív mellett...
Amúgy meg az bosszant, hogy kiadnak sokan 150-200 ezer forintot egy okosnak mondott telefonra, ami hiába okos, mert a telefon funkción felüli opciói nem, vagy csak részben működnek, ami vicces. és vannak olcsósított okos telefonok, amelyek nagyságrenddel olcsóbbak, de a problémát azok is átörökölték, azaz bosszantó továbbra is.
Én meg szerettem volna egy kis kiegészítővel egy elfogadható fotót készítő valóban okos, azaz több funkcióra is képes mobilt kapni. Kár, hogy se a + objektív, se a plusz lencsék közbe iktatása nem tud javítani az okos telefonok fotóinak élességén, vagy színhelyességén...
-
aleister
veterán
Jogos a kérdés, de szvsz nagylátóval az esetek többségében az ember úgyis az alján fotózik, próbál minél nagyobb látószöget elérni. A Tokinának ez a 14mm a legerősebb tartománya. Itt a legkarcosabb az obi.
No meg, ha szigorúan vesszük akkor nem fix, hanem 14.5-16 átfogású zúm.

Necro:
Ahogy Ropi írja, valóban nincs. Első körben az 1 év bolti gari van, utána meg attól függően, hogy honnét lett importálva 1-2 év gyártói garancia. -
A Zéé
addikt
válasz
andatti
üzenetére
de ez a cucc egy komplett fényképező (szenzorral, optikával, elektronikával) csak nincs kijelzője, akkuja, meg kártyafoglalata. Ez nem a telefon kamerája elé aggatott valami, hanem tulajdonképp egy olyan külön fényképező, amit a telefonoddal együtt tudsz csak használni. A telefonod a kijelzője, az áramforrása, és a háttértára. Amikor kell, akkor rárakod valami csatlakozóval, aztán akkor használod. De látod is, a telefon optikája ott van tök szabadon. Nem azt a szenzort/lencserendszert használja, ami a telefonban van.
Az, hogy ez mennyire lesz életképes, majd a piac eldönti, de szerintem nem lesz az. Ez ugyanúgy két cucc, csak nem tudod használni az egyiket a másik nélkül. -
andatti
senior tag
válasz
Zozzer888
üzenetére
köszi. akkor macro-val, vagy egyéb lencsével sem javítható a mobillal készült képek élessége? (azért azt magamtól is tudtam, hogy a zoomolástól nem lesz jobb a kép, max. közelebb hozza...
)A Zéé neked is igazad van, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy a gyártók (pl. sony) is elkezdtek fejleszteni. (a fotó a korábbi cikkből).

-
A Zéé
addikt
válasz
andatti
üzenetére
Javítani biztos nem tud. Minél több dolog van a szenzor előtt, annál gyengébb lesz a végeredmény. Ha csak nem nagyon precízen megmunkált dolgokról beszélünk. Ezek nem azok.
Lehet, hogy "közel hoz" valamit, de mit érsz vele, ha szerinted úgy ahogy van rossz? 10 dollárt nem adnék érte, nemhogy 70-et. És ha ez a komolyabb, akkor milyen lehet a többi? -
andatti
senior tag
válasz
Zozzer888
üzenetére
Köszi a választ! Azért ahhoz képes, hogy "csak játéknak" jó, nagyon sokan a mobillal fotóznak, akár még családi eseményen is. Csak, pl. én is látom a fb-ra feltöltött fotókból, hogy mennyire gyöngék az így készült fotók... A kérdés pedig arra vonatkozott, hogy javítható-e velük a fotók minősége, élessége. Mert azt a pár ezer forintot valóban megérheti...
1ébként ami tényleg komoly(abb) ebben a kategóriában, az szintén drága, pl. ez a 20x optikai zoom-os kütyü már több, mint 72 $. A linkjén pedig látszik, hogy milyen távolságból mennyire tud eredményes lenni. Pl. az egyes kép, úgy ahogy van, rossz, de valóban jó közel tudta hozni... -
Zozzer888
addikt
-
andatti
senior tag
Nem tudom mennyire off, de az objektívek egy speciális fajtája érdekelne, hátha ti tudtok segíteni. A téma összefoglalót elolvastam.
Szóval gondolkozom okostelefon vásárláson, és nemrég bukkantam rá, hogy ezekre is léteznek objektívek, univerzális is, illetve csak (macro) lencse, sőt, van amelyikhez még állványt is adnak.
Azzal tisztában vagyok, hogy egy telefonnal készített fotó/videó, nem ér fel egy normális fényképezőgéppel, de mivel a jobbakban már 8-13 mp kamera van beépítve, (van, amelyikbe pl. sony), lehet, hogy lenne ráció egy ilyen kiegészítő vásárlásnak. Abban vagyok bizonytalan, hogy vajon mennyire javítható fel ezzel a képek élessége, zajmentesítése. Pl. ezekben a kütyükben csak 12x optikai zoom van maximum, illetve találtam még olyat, hogy 0,67, ill. 0,25 volt a feltehető lencsére írva, ami nekem, laikusként semmit nem mond, és az összefoglaló sem segített.
Itt egy ebay-es lista, hogy konkrétan miről is beszélek. vagy pl.:
Esetleg a fórumozók hallottak-e telefonhoz (hasonlóan) használható vakuról? -
-
Hi,
Új gépet terveztem venni karácsony tájékán, de végül várok még vele és a mostani D5000-hez akarok venni egy objektvíet.
Széleslátószögőt akarok, mert a 18-55-ön 99%-ban a 18mm-en van fotózva és sokszor az is kevés, meg úgy az évek során kialakult, hogy miket fotózok, mi kell nekem. Szóval széleslátószög!Nézelődtem, de nem tudok dönteni. A résztvevők:
-Tamron 10-24/3,5-4,5 Di II LD ASL IF Nem találtam értelmes tesztet róla, ennyira rossz lenne?
-Sigma 10-20 mm F3,5 EX DC HSM Az új Sigma 10-20, 82-es szűrőméret... alig drágább a réginél. Jobb is valamivel?
-Sigma 10-20 mm F4,0-5,6 EX DC HSM A régi 10-20-as, 77-es szűrőméret.
-Nikon AFS DX 10-24/3,5-4,5 G ED Megéri a felár? Jobb annyival a többinél? A Tami meg a Sigmák 400€ környékén vannak, a Nikon 750€.Esetleg valami olyan létezik, ami kb. ilyen látószöggel rendelkezik, mint a fentiek, de a fényerő jobb, pl. 2.8?
-
lmaresz
aktív tag
igen ezt tudom én is hogy nekem kell választanom. Egyébként azt vettem észre, hogy csak ritkán, alkalmanként lenne szükségem telére ezért úgy gondolom, hogy annak vásárlását halaszthatom..Szemezgettem a 18-105-tel, csak akkor mi legyen a mostani 18-55-el 15k-ért nem válnék meg tőle.
-
A Zéé
addikt
válasz
lmaresz
üzenetére
én meg jövök ellenvéleményként, hogy egy jó fix teljesen más világot nyit meg a fotózás szempontjából

De ezt tényleg neked kell eldönteni, hogy mire van inkább szükséged. A te szokásaidnak/igényeidnek megfelelőt válasszad, ne azt, amit itt a fórumon mondunk
btw én a fixre szavazok -
.DLL
veterán
válasz
lmaresz
üzenetére
Olvasd el az első hozzászólás Milyen objektív kell nekem? részét, mert mi így nem tudhatjuk, hogy mire kell neked egy objektív.

-
lmaresz
aktív tag
Szerintetek belevághatok egy 50-es fix vásárlásába egy 18-55 mellé, vagy pedig a nagyobb átfogást ajánljátok?
-
slashing
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Ha nagyon akarnék akkor találnék embert sz.tem de én már baromi ritkán használom gépet, ma este utaznak el tesómék aztán elővettem kattintgattam és ez lett. Rájöttem a kijátszására, S módban kell használnia mikor 18mm tájképet akar készíteni mert ott folyamatos az élességállítás és akkor jó.
A fókuszpont középen van a szélsők még új állapotban is sokszor hibáztak automata módban meg nem lehet fókuszpontot váltani

Már az sem érné meg hogy felkocsikázzak pestre vele nemhogy fizetni a szervízbe, ez már így marad amíg nem veszek új vázat.
-
imyourfriend
őstag
válasz
slashing
üzenetére
Reseteld a gép beállításait elsőnek, utána állítsd be hogy a középső fókuszponton keresse, ott jobb eséllyel talál. Azért gondoltam hogy másikon megpróbáld mert akkor jobban kiszűrhető hogy mi a helyzet vele, objektívet még tudják szervizelni, gépet szerintem már nem túl valószínű és nem hinném hogy megérné javíttatni. Hacsaknem próbálj ki egy 18-105VR-t hogy azzal mi a helyzet. Merrefelé laksz amúgy hogy nincs a környéken ilyen ismerős?

-
slashing
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
hát most másik gépen nem tudom tesztelni....
Most csináltam fókusz huntingot semmi különs nem történik mintha normális lenne.Most amire rájöttem vagyis nem értem, hogy miért van az hogy 18 mm lenyomom ugye félig a gombot hogy oda állítsa be az élességet, beállítja a végtelenre, mert tájkép és messze van nagyon a fa/domb/akármi és ennyi, nem csippan és villan fel a keresőben a fókuszmező hogy megvan az élesség és lenyomhatod teljesen a gombot. Beállítja végtelenre éles a kép de ő nem úgy érzékeli vagy nem tudom és hiába nyomom tovább a gombot nem csinálja meg így a képet. Átváltok manual-ra tökmindegy hogy a vázon vagy az obi-n. Megcsinálja a képet és éles...
De azt hiszem nem idegesítem tovább magam se a gép nem ér már annyit hogy szervízbe menjen se az idegeim... betudom a idő általi avulásnak a dolgot aztán csá....
Jah még annyi ami tök mókás dolog. Hogy átváltok folyamatos fókuszra ráközelítek egy nagyon közeli dologra aztán elfordítom a gépet a messzeségbe akkor nincs gondja és megcsinálhatom a képet. De mivel azért került elő a gép mert tesómnak kell nyaralásra ez nem opció mert ő automata módban fogja használni és ha menüben átváltom a folyamatos fókuszt az csak addig él amíg nem teker a programválasztó tárcsán vagy nem kapcsolja ki és kapcsolja be a gépet, mert ha ezeket megcsinálja akkor vissza áll egyszeribe
de csak automata módoknál P-től M-ig megjegyzi a folyamatos fókuszt kikapcsolás után is áhhh grrrrr 
-
bck.ek
tag
Udv , kernek egy kis segitseget , lassan eljon az ido hogy vennek egy tele objektivet eddig Tamron SP 70-300 VC USD volt a kiszemelt de igy elsore nem merek ennyi penzt kiadni erte , es azt de tudom hogy megerne-e ennyit kiadni erte , esetleg tudnatok ajanlani vmit 40-50 ezer forintos ertek hatarig? hasonlo 70-200 vagy 70-300 as atfogassal?
-
slashing
senior tag
Hi, van egy ősrégi d70s-em ahhoz a kit obi 18-70mm. 35-24mm között valahol van egy pont ahonnan szinte sose talál automatikusan fókuszt 35-től felfele mindig talál(tudom hogy függ attól hogy van-e ott olyan él vagy bármi ami alapján állíthatja de még így sem talál 35 alatt). Szerintetek ez mitől lehet? Objektív vagy váz probléma? Én inkább objektívre gondolok de kitudja.
Hozzá tartozik a sztorihoz sok-sok évvel ezelőtt egyszer volt garanciáztatva mert a szervó motor nem működött benne. Esetleg ez okozhatja a jelenlegi problémát? -
.DLL
veterán
Továbbá FlickR. Ez kifejezetten a Nikon 50/1.8 G, de számos más, 50mm, 50 f/1.8, stb taggel ellátott fotót is ki lehet gyűjteni, ilyen méretben úgy is csak a feelin látszik.
-
.DLL
veterán
válasz
*Ropi*
üzenetére
Esetében a 24 megapixelből bátran vághat, a fix 50 rajzolata elég jó hozzá.
De jó háttér választással a 70-300 is megfelelő háttérelmosást nyújt, hogyha arcközelit szeretne lőni kérdezőnk, szóval mindkettő használható, és ettől függetlenül a fix 50-es beszerzése egyébként is ajánlott.

-
*Ropi*
félisten
Kiemelve a lényeget: csak nagyobb felületre jó igazából. Akkor viszont mit csinál ha közelebb kell mennie, mert kisebb részletet szeretne képelni? Croppolja?

Félreértés ne essék: nem mondom, hogy használhatatlan, csak nem mindenre jó. Általános portrézásra pl. a 70-200-amat használom.
-
k1csi
senior tag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Mielőtt valaki nagyon félreérti amit írtál. Semmi baj nincs az 50-es fixek torzításával. Amit te írtál az a perspektivikus torzítás ami semmi mástól nem függ mint az alany és az obi távolságától. Ha valaki annyira közel megy az alanyhoz, hogy kitöltse vele a teljes fotót akkor a perspektivikus torzítás elég nagy lesz.
Sőt nyitva a papírvékony DoF miatt az alany füle meg minden ami hátrább van bele fog olvadni a háttérbe.
Viszont portré nemcsak ezt jelenti (lehet kicsit többet is mutatni) és ha a kérdező ésszel használja (azaz nem mászik bele az alany képébe; ha téma igényli szükség szerint lerekeszeli stb.) tényleg eléggé áll-leesős élmény lehet azaz én nem beszélném le róla. Sőt...
-
*Ropi*
félisten
válasz
akela91
üzenetére
Azért nem árt figyelembe venni, hogy az 50 mm csak a crop factor miatt lesz 75 mm, ellenben a torzítása ugyanaz marad.
És eléggé igazolványkép jellegű fotókat lehet csak vele elkövetni, mert relatíve bele kell mászni vele a portréalany arcába. A papírvékony DOF miatt lehet vele kreatívkodni, de nem minden helyzetben. -
akela91
addikt
válasz
Anubis_9
üzenetére
Áll-leejtős a különbség, egy zomm és egy fix obi között, pláne, ha 50 1.8g-ről van szó, mindenki imádja. Gondolom azt tudod, hogy a Dof csökken minél tágabb rekesznél, illetve fényszegényebb helyzetekben nagyon nagy előny lesz a fix(1.8 vs 4), illetve kreatívkodáshoz nagyon ajánlott darab.
85 1.8G mégjobb lenne csak portréra talán.(ha van helyed).
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
Amatőrként kérdezem, hogy D3200-es gépemmel mennyivel szebb portréfotók születnének egy AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G objektívvel, mint a most tulajdonomban lévő Tamron 70-300 F4-5.6 SP Di VC USD obival?
Köszi!
-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Az más, de egész eddig hazai árakról volt szó. A külföldi beszerzés tökre nem releváns.
Egyébként sajna külföldön egyre kevésebb fellehető, ugyanis szinte már csak a DX II van. Azok meg drágábbak. SE-nél 450 font.
-
Real_Necro
veterán
válasz
aleister
üzenetére
Azt is írta, hogy külföldről.

-
aleister
veterán
válasz
*Ropi*
üzenetére
Én anno 150-ért adtam el az enyémet. 190 a legolcsóbb jelenleg (ha kapható), de volt már 240 is.
-
*Ropi*
félisten
-
.DLL
veterán
Olvasd el a tesztet is amit belinkeltem. Plusz van még pár a neten. Ha a képminőség fontos, akkor nem ez a Tamron a te embered (obid), ha csak az effekt amit nyújt, vagyis a minél nagyobb látószög, a tér és a tárgyak, stb. széthúzása, a formák képbe hajtogatása a fontos, akkor tök mindegy, jó ez is. Tájképre, meg ahol a felbontás számít, nem venném meg, ahhoz még ez is túl drága.
-
aleister
veterán
A Tamronokat én is jobban szeretem, de az általad említett obinak teljesen lágy lesz a képe a sarkokban. Lehet, hogy középen csak egy kicsivel élesebb a Sigma, de a sarkokban már jobban elhúz. Ráadásul a Tamron állatira hordósodik és CA-zik...bár ez utóbbit a legkönnyebb eltüntetni.
Már a Sigmák is 4 év garit kapnak, ez csak egy kicsivel kevesebb, mint a Tami 5 éve. E kettő közül jobb vétel a Sigma, hidd el.
-
k!nG
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- D-Link DIR-860L
- Esik a hóóó!!
- Apple Watch
- További aktív témák...
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- Xiaomi Redmi Note 14 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

WOW

527€-ért találtam végül is.

de csak automata módoknál P-től M-ig megjegyzi a folyamatos fókuszt kikapcsolás után is áhhh grrrrr 

Mint írtam: újonnan 150, használtan kicsivel olcsóbb.