- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
BiriBum #15696 üzenetére
Nem is tudom. Én szeretem és jó obinak tartom a Tamron 70-300VC-t, de ezt azért erősen kétlem:
"Nonetheless, professional photographer John G. Moore has both the 70-200 f/4 VR and the Tamron 70-300 VC and in his opinion, the 70-300 VC is better (just as sharp, with less chromatic aberration)."
A Nikkor 3x annyiba kerül, és noha ennyivel nem jobb a Taminál, de azért dőreség lenne azt hinni, hogy bármiben is elmarad mögötte.
Hát bazz...megnéztem a Photozone-on, és valóban élesebb képet ad a Tami. Nem mindenhol, de a 200/f5.6-on kívül nem mondanám egyáltalán rosszabbnak. Ráadásul a geometria torzítása is jobb a Nikkornál, továbbá CA-ban sem vészes a különbség.
Ezt azért nem gondoltam volna. -
Santiagain
őstag
válasz
Santiagain #15697 üzenetére
Lejárt az időm.
Ha sportra is szeretnéd használni, akkor nem zárnám ki a Sigmát 140-ért nagyon jó vétel (ha szép állapotban van), és jól tud jönni a 2.8, mert a bemozdulásmentes képekhez kell az 1/800-1/1000. -
Santiagain
őstag
válasz
Motion_Blur #15691 üzenetére
Esetleg ezt nézd meg.
-
BiriBum
őstag
válasz
Motion_Blur #15695 üzenetére
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Kvazár #15693 üzenetére
Mindenhol jobb a Canon, nem is kicsit..
BiriBum: köszi, totál elbizonytalanodtam
megrendeltem mindkettőt, de hogy melyiket fogom megvenni azt még nem tudom
Itt vannak képek 70-200-al: [link] a régebbiek 550D-vel készültek és azok is baromi jók lettek... kérdés hogy a Tamival lehet-e egyáltalán ilyen gyönyörű rajzolatú képeket lőni.
-
BiriBum
őstag
válasz
Ezt olvasd el. Nem akarok helyetted dönteni, de különbség nem akkora, mint ami az árból következne.
-
Kvazár
őstag
válasz
-
aleister
veterán
válasz
Nézd meg mi van a képek alá írva, mert egybe veszi a régi, sima 70-300-zal is, aminek tényleg elég felejthető képe van.
Egyébként kb másfélszer annyiba kerül a Canon cumó a VC-s Taminál is. Nem meglepő, hogy jobb képe van. -
kulerr
őstag
Sziasztok!
Mi az általános vélemyény a Tamron 10-24 VC Di II. Obiról?
Megér használtam 100K-t szerintetek?
-
gubisadam
aktív tag
válasz
Motion_Blur #15665 üzenetére
ugyanez a dilemmám.
Vagy használt canon, vagy tamron.Mindenki mond jót mindkettőre. Elvileg az a plussz 100mm sem nagyon számít.
De azért az 5 év gari meg a -20/30 ezer a tamron javára hajt. -
válasz
JohnyBlue #15673 üzenetére
Köszi!
Öööööö......
Akkor én nagyon félreértettem valamit! Valami olyasmit szűrtem le hirtelen erről az OEM-ről, hogy egy cég megveszi az alkatrészeket, összeszereli és eladja.
Köszönöm mindenkinek!
Egyébként (ha már itt vagyok), ajánlatos ez az obi 350D-hez, általános használatra? (Érdemes szerintetek? Merthogy 3x annyit ér az obi, mint a gép manapság.)
-
Mikisys
őstag
válasz
Ha megteheted, akkor a Canont vedd meg, nem fogod megbánni.
Üdv!
-
gboszi
senior tag
Nincs ilyen?
-
Motaba78
addikt
válasz
részemről egy szavazat az új tamira.
-
.DLL
veterán
Telével gyönyörű tájképeket lehet lőni, tulajdonképpen általánosságban véve azok a kedvenceim. Persze ehhez "olyan" táj kell.
-
Motion_Blur
félisten
Mitévő legyek?
- Canon 70-200/F4 L USM - új, 1 év gari, 165K
- Tamron 70-300 F4-5.6 SP Di VC USD - új, 5 év gari, 99K
- Sigma 70-200 F2.8 EX DG Macro HSM II - használt, nincs gari, 140KPortré, utazó, illetve sportra kéne.
600D-re, 18-55 mellé.
ui: a Canont és a Tamron is tudnám tesztelni mielőtt megveszem, megvan rá a lehetőség
-
BiriBum
őstag
válasz
kovaripeti #15660 üzenetére
Lehet rekeszelni és a "fényerő fix".
Nikkor 55-300mm f4.5-5.6 - változó fényerő
Nikkor 200-400mm f4 - állandó fényerő a teljes zoomtartományban, ezért olyan piszok drága
Mindkettőt lehet rekeszelni persze
, sőt az itt tárgyalt objektívek 99%-át szintén. Kivételt képeznek a tükörobjektívek (nincs bennük lencserendszer).
-
JohnyBlue
addikt
válasz
kovaripeti #15660 üzenetére
Lehet rekeszelni .... !
Amúgy mindenki jót mondott
-
aleister
veterán
válasz
kovaripeti #15658 üzenetére
Általában a zoomoknal szokott változni a fényerő a tubus kihuzattól függően. Egy fix gyutávú obinál ilyenről nem lehet beszélni.
-
Monya78
veterán
válasz
kovaripeti #15653 üzenetére
Lehet tájképet készíteni, kb. F22-ig lehet max. rekeszelni.
Amúgy ez az obi kb. F4,0 - F5,6 rekeszén éri el a élesség maximumát, utána ha tovább rekeszeled fokozatosan gyengül a minősége. Dönteni kell képminőség vagy nagy mélységélesség...
-
m3ss
veterán
válasz
kovaripeti #15653 üzenetére
az gyutav (50mm) a fix, nem a rekeszertek. nezegesd a dof calculatort...
(#15647) JohnyBlue nem fotoztad le a kepeimet?
-
kovaripeti
aktív tag
Üdv. Lehet buta kérdés, de nézzétek el egy tudatlannak.
A Nikon AF-S 50mm f/1.8G obi, az fix fényerejű. Akkor ez nem is használható mondjuk kiránduláson tájképhez, mivel nem lehet rekeszelni? Mert a leírás szerint fix. Gondolom tájképnek meg a legjobb 9-11 rekesz között. Vagy ez kültéren messzi képen is jó képet ad 1.8-as rekeszen? -
m3ss
veterán
válasz
psycroptic #15648 üzenetére
+1. nekem 10-bol 8x szuk a 18mm tajkepre. en erre mindig azt mondom, meg kell nyitni barmikor az 1x.com landscape reszet, barmelyik oldalra lapozol, a kepek nagy resze 18mm (apsc)-nel nagyobb latoszoggel keszult. nem veletlen
linkelgethetnem a sajat kepeimet is, kb vegiglovom a nyaralast (tajkepeket) 10mm-en, vagy meg ott is panoramazok. de 1x.com sajnos reprezentativabb -
psycroptic
őstag
válasz
JohnyBlue #15649 üzenetére
Nekem egy képem sem lesz hű, de beszabehu, akárhanyas millivel lövöm, de az itt nem volt kérdés...
Például hegyvidéken, mikor a hátad már a sziklafalnál van és még mindíg kéne hátra menni, akkor már kevésnek bizonyul a 18mm. Voltam a Pádis fennsíkon a Csodavárnál a "Nagykapu"-t nem tudtam normálisan lefotózni, mert nem fért bele a képbe.
Ebben a fotóban sincs benne az alja és így nem látni, hogy ez biza 78m magas.
Szóval vannak helyzetek amikor kevés. Legalábbis a tudásomnak kevés.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
psycroptic #15648 üzenetére
Óóó azért egy 18 mili legyen már elég. Szerintem nem azért lesz a képed hű de összekaksizósan jó kép mert 10 milin lett lőve. Én két éve a Balcsira úgy mentem el hogy csak a 40-150 üveg volt a táskában (4/3 miatt x2)
és megtudtam oldalni bár néha káromkodtam de ebből a rokonok mit sem vettek észre.
-
TayRol
nagyúr
válasz
Motion_Blur #15642 üzenetére
ahh.
az is jó üveg!
-
TayRol
nagyúr
válasz
Motion_Blur #15640 üzenetére
100e a 70-200-as tami 5 év garival?
-
Motion_Blur
félisten
Canon Sigma 70-200mm F2.8 EX DG Macro HSM II
140K-ért mennyire jó biznisz egy ilyen? Ugyanilyen árban mennek az L-es 70-200-ak.. és akkor ugye ott van a Tamron 40K-val olcsóbban, 5 év garival..
-
gboszi
senior tag
Sziasztok. Nikon d90-hez keresnék "mindenes" alapzoomot. kb 50k a keret. Tami, Sigma, mindenki mást mond
Köszi a javaslatokat, és a tapasztalatokat.
-
-
Zozzant
addikt
válasz
gubisadam #15624 üzenetére
Azért mert teljesen mindegy mit raksz mögé, az obira mindig az objektív fizikai valós értékei vannak írva, mert ez az obi tulajdonsága, nem a rendszeré, nem a vázé és nem a kettő együttes tulajdonsága. Ha megnézel egy kiskompaktot arra is, a user meg ossza be hova rakja
-
kbence97
csendes tag
Köszönöm a segítséget. Végül úgy döntöttem, hogy 18-55 vr-t veszek, és a maradékból m42-es obiparkomat gyarapítom.
Én most egyébként 20 ezerért néztem ki egy újszerű, uv szűrős 18-55 vr-t. Szerinted az drága annyiért? Ha igen, milyen oldalakon keressek, ahol jó árban vannak? -
_seth_
veterán
Filmes Canon EOS 300V-re való 28-90-es EF obi felmegy a 600D-re de a 18-55 EFS nem csavarható rá a 300V filmesre, persze a szintén EF 50mm F1.8-as fix szintén felmegy a filmesre is.
-
Zozzer888
addikt
válasz
aleister #15628 üzenetére
Teljesen érthető a kommented, mert pl az én Tami 17-50em is cropos gépre való,de EF bajonettes, szal felmegy FFre. Viszont az EF-S az semmire nem megy fel, csak erre.Amúgy ez amolyan hagyomány, na meg adapterezésnél se mindegy.
(bár megnézném azt a MILC felhasználót, aki élne halna azért hogy egy 18-55-öt adaptálhasson a gépére...
)
BiriBum:
Nem megy(jó,nem mintha nagyon sajnálnám,de tényleg nem akar rámenni)
-
aleister
veterán
válasz
gubisadam #15624 üzenetére
Azért, mert ha a szóban forgó 18-55-öt felcsavarod FF-re az valóban 18-55-ös gyutávot ad, csak épp nem fogja kirajzolni a teljes FF lapkát.
Az, hogy APS-C-n az EF-S 18-55-re értelmezni kell a crop szorzót, az a szenzor sara, nem az obié. Ez utóbbira a helyes ekv érték van írva. -
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
Eszembe jutott valami, kérlek ne hurrogjatok le ha nagy marhaságot írnékCanon rendszernél ugye EF és EF-S obik vannak. EF a fullframe-re, EF-S APS-C-re.
Ha nem fullframe-ed van, akkor az obi gyújtótávját meg kell szorozni 1.6-al, hogy kiadja a valós értéket.
18-55mm = 28,8-80mm (ha jól gondolom)
A kérdésem, hogy akkor a kis szenzorra készül sorozat tagjainak miért nem ez a szám a feltüntetett?
EF-S obit nem nagyon használsz FF-en.Ha marhaság amit felvetnék akkor ne öljetek meg!
-
rii
nagyúr
sziasztok!
külföldön élő ismerős (szóval valszeg nem gond az anyagi odlal) szeretne Canon 400D-hez valami telét ....
200-ig – 300-ig tudnátok linkelni valami jobbat? .-/
előre is köszönöm!
-
tabu3x
tag
sziasztok,
fogós kérdés következik:-)
egy canon FF-re egy "holy" 35 f2, vagy egy pancake 40 f2,8 a jobb választás?
a dilemma oka, h a 40-es a mérések szerint valójában 43-as, ami ugye FF-en pont megyezik a képérzékelő átlójával, ergo ennek kellene a jobb perspektívát adnia...
ki mit gondol erről? -
.DLL
veterán
válasz
kbence97 #15613 üzenetére
Fényerőben jobb vagy a 18-105-ttel, mert amíg a kisebb 55mm-en f/5,6 fényerejű, addig a nagyobbik szintén 55mm-en valahol f/4,5-5 környékén van, lehet hogy még jobb is.
Aleister: Köszönöm! (azért többet várnék egy jó pár évvel későbbi, magasabb árkategóriába tartozó telétől. Ha 200-on jó tud lenni, akkor tervezzék 400mm-re de csak menjen 300-ig és akkor ott is jó lesz
)
-
BiriBum
őstag
válasz
psycroptic #15598 üzenetére
A gyakorlatban 150 € alatt nem foglalkoznak a csomagokkal.
-
m3ss
veterán
válasz
kbence97 #15613 üzenetére
kepminosegrol nem tudok, de valszeg 55mm-en jobb a 18-105. sot lehet mindenhol. mondjuk ez kepeken annyira nem fog megmutatkozni, hatalmas kulonbseg nincs. talan kevesbe torzit a 18-55, ez sem tul fontos. nagyitasa jobb a 18-55-nek, ha esetleg "makrozni" akarsz az jobb lehet
epitesi minosegben talan jobb a 18-105, fokuszgyuru is van rajta ha jol emlekszem...
ar/ertekben eleg jo mind2. azert kevesebb mint fele annyi sztem a 18-55, en 18 ezerert vari nd szurovel hirdettem vagy 1 honapig...
devegyelinkabbx10et -
kbence97
csendes tag
Sziasztok!
D40-es Nikonhoz szeretnék venni objektívet. Kb. 45 ezer Ft a max. keret. A 18-55 VR és a 18-105 VR a két kiszemelt.
Az lenne a kérdésem, hogy a nagylátótól 55mm-ig a 18-105-ös jobb-e, mint a 18-55?
Ha nem, akkor az ára miatt(fele annyi) a 18-55-öt venném, és tudnám nélkülözni a nagyobb átfogást. Ha viszont már az említett gyújtótávnál is jobb a 18-105, megvenném azt.Előre is köszönöm:
Bence -
.DLL
veterán
válasz
Motaba78 #15610 üzenetére
Nekem Canon 75-300 USM III volt, de 300mm-en már eléggé kente, pamacsolta a részleteket, viszont 200-on még teljesen rendben volt, szóval azon a kis szakaszon elég sokat romlott.
Ez a Tami milyen 300mm-en, szép részletgazdag? És a 200mm-es álláshoz viszonyítva?
Előre is köszönöm!
-
Motaba78
addikt
válasz
Motion_Blur #15604 üzenetére
Szia
nekem szintén ettől a gyártótól van 70-300 VC obim, nekem mondjuk Nikonra. Én teljesen tökéletes választásnak mondom, ebben az árkategóriában. Én kicsit sem bántam meg + 5év garancia nekem jelenleg hobbistaként tökéletes, ha emellett maradsz sok szép képet, és időtöltést kívánok vele.
-
spanyoll
addikt
válasz
Motion_Blur #15608 üzenetére
Tesztelni kell, és akkor nem igen van miért ódzkodni
-
_seth_
veterán
válasz
imyourfriend #15606 üzenetére
Szerintem adapter függő, nekem is canonon a chipes M42 adapter ha épp sikerül eltalálni akkor jelzi, hogy éles a kép, de ebayen van nem chipes változat is.
-
imyourfriend
őstag
M42-es objektívvel Nikon vázon csodálkoztam hogy van élesség visszajelzés. Minden m42-nél van és minden Nikon vázon, vagy ez változó? Elnézést ha buta kérdést kérdeztem, csak ez a visszajelzés nagyban megkönnyíti a fotózást és ezért érdekel.
(#15607) _seth_: Nekem normál adapter, lencse nélküli csak egy fémlap az egész. És ha eltalálom akkor megvillan, szeretem is
-
indigo
aktív tag
válasz
Motion_Blur #15604 üzenetére
Talán a 70-200/4 L lehet használtan jobb. Leses természet fotózáshoz a 200mm is elég, a nem leses fotózáshoz meg a 300mm is kevés lehet (madarak). Sportfotózáshoz a fókusz gyorsasága ennek picit jobb, mint a Tamroné, de ebben nincs stabilizátor, ami elméletileg nem is kellene a sportfotózáshoz. A Tamron színei kicsit melegebbek, mint a Canon-é.
-
Motion_Blur
félisten
üdv!
70-300-ban találtok jobb ár/teljesítmény arányú obit ennél?
Sokat olvastam a témában, de végül erre jutottam. Természet és sportfotózáshoz kéne, hobbi célra, 600D-re.
-
dace90
csendes tag
Köszi a válaszokat! Én is egy 55-250 IS II-t néztem ki 153$(35000Ft) és nincs postaköltség sztem ennyiért nagyon megéri. Akkor reménykedek, hogy nincs rá semmi pluszköltség!
-
psycroptic
őstag
válasz
Real_Necro #15599 üzenetére
Ez is igaz, de ez már plusz információ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!