Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskornel
addikt
válasz fulton #10847 üzenetére
Ismerkedj meg a mélységélesség fogalmával...
(#10850) BiriBum: lefogadom, hogy 0.019mm-rel számoltál... Az ugyanis egy A4-es kinyomtatott kép karnyújtásnyi távolságban való szemlélésekor használatos. De ha pixelkukkolsz, és a moncsidon 100%-os nézetben szeretnéd nézni a képet, akkor sajnos arra kell mélységélességet számolnod, és az érték a 0,0086mm lesz 18MPx szenzor esetében (azaz min 115 lp/mm). Kegyetlen valóság.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
Throme
veterán
Nézd én csak egy - szerintem - ellentmondásra kérdeztem rá és nem akartam/akarok elmenni a dslr vs kompakt irányba, mert azzal megtelne ez a fórum és nem lenne konklúzió a rengeteg szempont miatt. Ezért most az árakat hagyjuk, nem ezért írtam. Aki dslr ultrazoomot akar az tisztában van az árakkal és mérlegel, hogy fejleszthető dslr-t vesz vagy all in one gépet. De tény, hogy a tükrös drágább, persze.
Én megértem, hogy miért nem fogadod el az ultrazoomok létjogosultságát dslr-n. Keratívkodsz, minden feladatra a megfelelő obit tartod jó választásnak és igényességre törekedsz. Ez mind rendben is van, de nem mindenki egyforma, és vannak élethelyzetek (pl család ezer cuccal) mikor nincs annyira lehetőséged hátizsáknyi obit cserélgetni. Ott a jobb minőség érdekében én jobbnak tartom a dslr-t, de még a mikrot is a kompaktnál.
Ja ja, tényleg elnyújtottuk és tudom, hogy szvsz, nekem is az.forceberg: Egyetértek, csak - ahogy k1csi-nek is írom most - nem szerettem volna egy dslr vs kompakt vitát.
-
BiriBum
őstag
válasz kiskornel #10851 üzenetére
DOF kalkulátorral számoltam, úgy egyszerűbb. A 15 méter csak sacc, kb annyira lehetett a téma. Ha a téma 67 méteren kívül van, akkor már a végtelenig tart az éles zóna (85mm*1,6 @f5.6). A megapixelnek semmi köze sincs a mélységélességhez, azt gyújtótávolság, a rekesz és a szenzor mérete határozza meg.
-
k1csi
senior tag
válasz fulton #10847 üzenetére
Nem látom, hogy rossz lenne az obi fókusza.
Gondolom a gépet automatikus AF pont választás módban hagytad és a fókuszpontok helyét pl. a DPP View AF point alapján rajzoltad.Én személy szerint nem szeretem ezt a módot (nem is használom). Abban biztos vagyok, hogy nem a fán talált élességet, hanem a nagyon közel lévő oszlop/fa átmeneten (az elég kontrasztos).
Egyébként ilyenkor a (hozzád) közebbi AF pont határozza meg az élesség síkját (ennek a logikája az lenne, hogy ami közel van az a téma, ami meg távolabb az a háttér és ugye ez itt is nagyjából bejött).
Viszont ami belefért a gép logikája (számítása) szerint a DoF-ba ott is bejelölte, hogy fókuszt talált. Viszont a gép nem úgy számolta a DoF-ot, hogy 1:1-be nézed (pixel szinten). Ekkor jóval kisebb CoF (circle of confusion)-al kell számolni ahogy kiskornél is irta.BiriBum
Tévedsz, ha pixel szinten szeretnéd az élességet viszgálni akkor nagyon is számít, hogy mekkora az a pixel. Minél több MP, annál kisebb lehet a CoF (mert ugye a pixelek is kisebbek).
Ne gyere azzal, hogy a DoF a teljes fotóra értelmezett. Itt nem arról volt szó, hanem pixelkukkolásról.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
miney
csendes tag
Sziasztok!
Canon 1000D-m van 18-55-ös kittel. Kezdem kinőni ezt a tartományt és teleobjektív-vásárláson gondolkodom. Külföldi útra tervezek menni, ezért is gondoltam, hogy akkor most érdemes belevágni. Olvastam mostanában, hogy sokan erre a célra inkább nagyobb zoomátfogású objektívet vesznek, de bevallom, én inkább cserélgetem az objektívet
A segítségeteket szeretném kérni, ti mit ajánlotok?
Köszönöm előre is -
zolka78
senior tag
Innen már csak pénz kérdése az egész, hogy mennyit szánsz rá, na és az igények. Értelemszerűen a Canon saját teléi lennének a jobbak. Olcsóbban EF-s 55-250, vagy drágábban EF 70-200/4. 70-300-akból jelenleg a jobb választás a Tamron új VC-s változata. Vagy rosszabb képminőséggel a régebbi Sigma, Tamron változatok. Én pl. elvagyok egy ócska Tamron 55-200 obival is.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
miney
csendes tag
válasz zolka78 #10859 üzenetére
Igen, a pénz.... a 70-200-ast néztem én is, tetszene nagyon, de hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy lehet, hogy 100 k körül húznám meg a határt, mert szeretnék még 1 vakut venni a géphez.
Tehát akkor a 2 alternatíva az 55-250, vagy a 70-300. Melyik lehet a jobb választás? -
zolka78
senior tag
Szerintem a Tamron 70-300 VC jobb választás mindenképpen, bár egy kicsivel több mint 100e fölött van újonnan. Használtan meg még nem láttam. Viszont ha a vaku is tervben van, akkor ebből kijön egy EF-s 55-250 és egy jobb Canon vaku használtan. Ebben az obiban sem fogsz csalódni. Ráadásul a használt piacon is van belőle bőven.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
Néztem a Canon 35-80as obiját, de mindenhol csak szidják, hogy kb használhatatlan.Ennek ellenére mégis ilyen 10-12ezer körül mennek el, ebay-en is ezen az áron vannak átszámolva kb.Mi lehet ennek az oka?
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
BiriBum
őstag
Ne gyere azzal, hogy a DoF a teljes fotóra értelmezett.
Nem tudom miért vagy agresszív, mert semmi értelme.
A kérdezőt nem a pixelek és a szóródási kör érdekelték, hanem, hogy jól fókuszál-e a lencséje. Alapvetően fogalma sem volt a mélységélességről.
A CoC persze attól függ, hogy milyen nagyításban nézed a képet. Sőt, hidd el, kettőnk pupillanagyítása is különböző, ami nagyobb eltérést okoz, mint a 12 vs 18 megapixel.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz total90 #10863 üzenetére
hát a 18-55 ösök 6ezer körül mennek el, pedig azok leírás alapján jobbak.
És a 38-76os is tré?
Másik: Canon 70-210 f4-esről (az Les elődjének írják mindenhol) van vélemény?
Harmadik: Hogy kerülhetem el a gombásodást?Hogy kell tárolni az obit szakszerűen?
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
aleister
veterán
-
.DLL
veterán
válasz Zozzer888 #10866 üzenetére
70-210mm f/4: A rajza nagyon jó, CA néha erősen befigyel, de többnyire nem zavaró. Tolózoom, ezért vásárlásnál érdemes a mechanika esetleges lazaságára is odafigyelni, amikor én vettem (jópár éve) akkor nagyon pöpec volt, könnyen járt, de nem zuhant le, ha hagytam a nyakpánton lógni a gépet (sétánál azért kitolódik, persze). Tele van szalagkébellel, nem szedtem mélyen szét, nem tudom mennyire vannak hajlítgatva, de ha azt nézzük, hogy több mint 20 éves obi és még hibátlanul megy, szerintem nem lesz Baja.
És akkor a hidegzuhany, a fókusz. Az még hagyján, hogy hangos, mint egy távirányítós kisautó, ez sosem zavart (nem fotóztam még színházban ) és lassú, egy 20 éves obitól elnézzük a mikromotort. De az, hogy a konstrukcióból eredően az egész obi eleje olyan holtjátékot, lötyögést mutat, hogy ihaj az nem fasza. Fókuszálásnál elég nagy tömeg forog, az vastag frontlencse, az első tubus, és belül ki tudja még mi, érezni a nyomatékot amikor beindul. Megállásnál pedig a holtjátékból eredően nem biztos, hogy pontos lesz a fókusz, sokszor nem is az, kézzel még meg kell lökni. Ha eltalálja, akkor borotválkozni lehet a képpel, főleg lerekeszelve (nyilván), de elég szeszélyes a kicsike, szóval csak erős idegzetűeknek való.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Mr.Csizmás
titán
ismerős, nekem a nagy4/3-os zuiko 70-300 (sigma licencgyártás 4/3-on) volt ilyen, kb. csak kézi módban lehetett használni, kézi rekesz és fókuszállítás, különben illusztrálni való melléfókuszált és elexponált vackokat adott
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
leximester
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy szerintetek egy sigma 28-70 F2.8 Asph. Ex. obit megéri-e lecserélni egy pentax 17-70 f4 sdm-re. Sokkal gyorsabb az sdm ? Családi sport programokhoz elegendő-e? Előre is köszi. -
kiskornel
addikt
válasz fulton #10852 üzenetére
Így első látásra nincs semmi baja a fókuszrendszerednek. A kompaktoknál megszokott nagy mélységélesség (amibe minden belefér) az APS-C / FullFrame érzékelőknél kissebb. Hovatovább minden téren ezzel küzd az ember, vagy kihasználja.
-
edem1986
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy szerintetek egy ilyen obi:
Nikon_35/F1.8_AF-S_DX_G megfelelő lenne esküvőre vagy nagyobb látószöget javasoltok? Gondolok itt a beltéri fotózásokra. Mert kültéri portréhoz szereztem egy Tamron 90/2.8 ast. Plussz még természetesen akarok egy Nikon sb-910 es vakut is.
köszi a segítséget és a válaszokat előre isüdv EdEm
-
Mr.Csizmás
titán
válasz edem1986 #10877 üzenetére
tapasztalatból:
35-300 között fotóztam ismerősnek maszekba "kültérit" (a beállított műtermest elvitte a hivatalos) 35, 37, 50, 70-300 obikkal, vaku nélkül. a nap+árnyék simán megoldotta az összest, a páros/páros+tanú témáktól kezdve az esküvői vonulásig (alacsonyabb napállás), násznép, tányértörés, tánc.
szóval a 35 (eq. 50-70°) a férj+feleség, esetleg +tanúk fotóra elég, vagy távolabbról a csoportképre (mondjuk parkban, imho)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kiskornel
addikt
válasz BiriBum #10855 üzenetére
Akkor neked meg a [link] olvasnivalót ajánlanám.
"A megapixelnek semmi köze sincs a mélységélességhez, azt gyújtótávolság, a rekesz és a szenzor mérete határozza meg" - és valami nagyon nagyon hovatovább NAGYON NAGYON fontosat kihagytál a mondat végéről. Azt, hogy az ember honnan nézi a képet. Ugyanis 100%-os nézetben a fényszóródás már igencsak látható jelenség.
"A CoC persze attól függ, hogy milyen nagyításban nézed a képet." Jaja. Akkor mégiscsak érted a dolgokat. Én meg az elméleti maximumot számoltam ki a CoC értéknek... úgy lehet minden pixelre kiterjedő mélységélességet számolni.
Mondjuk az obik úgyse rajzolják ki (jó ha 50vonalpár/mm-nél megállnak), de utóélesítéssel el lehet érni a kívánt célt.
[ Szerkesztve ]
-
heno68
tag
Szia!
Nekem már lassan egy éve van egy ilyen fix 35-ös obim, mint amit tervezel beszerezni, nagyon sok szép képet készítettem vele, bár mióta van egy fix50 1,8 - asom, azóta elég ritkán használom. (Bár beltérben ritkán fotózok)
Amit érdemes meggondolni: Nagyon csábító az ára, de én úgy vettem észre, hogy a készített képek minőségre egy nagyon kicsit elmarad az 50 esétől, talán azért mert DX-es, mondjuk így is messze felülmúl egy kittobjektívet. A fókuszálásra nem lehet panaszkodni, gyors és pontos, ami, pedig különösen jó, hogy viszonylag kicsi az obi súlya és kis helyet foglal a fotóstáskában.
Remélem tudtam valamerre billenteni a véleményedet a tapasztalataimmal.
Üdv:
Heno
-
BiriBum
őstag
válasz leximester #10875 üzenetére
Jó lencse, de annyit nem nyersz vele, mint amennyit anyagiakban vesztenél.
-
BiriBum
őstag
válasz leximester #10882 üzenetére
Mennyit szánsz rá?
-
mckolly
csendes tag
Én nem tudnék fotózni azzal a két obival, amit írtál, a 35-ös persze nagyjából jó lehet az események fotózására, de még abban sem vagyok biztos. Nagyon sok helyen kell a polgárit szűk és kis térben fotózni, ahol nem elég a 35mm (vagy 52,5?), nem beszélve a csoportképről, (bizony, néha nekem még ez is szűk, mert sokan vannak, és nincs hely, hogy sokan álljanak egymás mögé, és nem mindig tudok magammal létrát cipelni) meg a lagziról, ahol ha 20-an összekapaszkodnak, csak 3 hát fog látszani a képen...
A másik, hogy közeli képet sem fogsz mindig készíteni, mert a 35 és a 90 között azért van pár lépés távolság, amit pl, a szabadban vagy van időd meglépni, vagy nincs, míg egy templomban vagy van helyed meglépni, vagy nincs. Utána vágni meg ugye...
Most meg lehet kövezni, főleg akik csak a fix és fényerős obik "professzionális" létjogosultságát ismerik el, de nekem többet jelent, hogy van egy ilyen obim, ami nem fényerős, csúfolhatjuk kitobinak is, de attól még piszok jó átfogással rendelkezik, amit szinte le se veszek a gépről, mert a portrétól kezdve a csoportképig mindent meg tudok vele csinálni, mintha lenne 2 fix és jó fényerős obim. Hogyne, egyébként kell hozzá néha (többször) vaku is, de hát az amúgy is kell...
A (számomra) sok előnye mellett látom a hátrányait is, pl. sose fogok olyan szépen elmosott hátterű portrét készíteni vele, mint egy 85 vagy 90mm-es obival, (de most szereztem be éppen egy 85/1.8 D-t ) meg nem fogok félhomályban természetes fényű képeket készíteni, de erről picit le is mondtam.
Mindezeket persze megélhetési fotósként, szigorúan nem professzionális szinten űzve mondom, nem gondolom, hogy mindenben nekem van igazam, és természetesen azt sem, hogy csak a 16-85 a jó megoldás, mert fotóztam (grátisz) 24-70 2.8G-s obival is, na azt sem tudtam/akartam levenni a gépről...
-
aleister
veterán
Esküvőt nagy gyakorlattal lehet csak fotózni. Ennek a rutinnak előfeltétele, hogy az ember ne tegyen fel olyan kérdéseket, hogy egy adott obi jó-e esküvői fotózásra, vagy sem.
Először is szerezz még egy vázat, majd vizsgáld meg az esküvők menetrendjét (mi mi után jön, milyen helyszínekkel kell számolni, stb), és ezek után építs fel egy forgatókönyvet. A legjobb, ha konzultálsz a vőférjjel is, valamint egy nappal korábban csinálsz terepbejárást, megvizsgálva az adott időpontban a fényviszonyokat.
Az, hogy hány mm van az obira írva szinte sokad rangú, ha a megfelelő helyen vagy a megfelelő időben.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
BiriBum
őstag
válasz leximester #10884 üzenetére
Ha tényleg sportfotó, akkor Tamron 70-200mm F/2,8 AF Di LD (IF) Macro. Ez kb. 200k. Családihoz túlzás.
Ha jól veszem ki a történetet, inkább a nagylátó tartomány hiányzik a Sigma alól. Ezt egy 16-45-össel orvosolhatod. Amatőr telének tökéletes az 55-300, ha kell ez a tartomány.
Ha zavar a Sigma 28-as eleje, elég a hetvenes vég és kell a nagylátó, akkor a 17-70 SDM.
A Sigmán jó minőséghez úgyis kell egyet-kettőt rekeszelni, így a 2.8-as állandó fényerő csak papíron van meg. -
Csicsikov
csendes tag
A Sigma ezen két obija között mekkora a különbség:
- Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MacroHSM
- Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 DC Asp IF OS HSM Macro?
(A fícsörökön kívül amit a név is mutat.)
Az előbbit azt hiszem 85k-ért, míg utóbbit 140k-ért kapja az ember. Mennyivel maradnak el ezek egy Tamron 17-50-től képminőségben?http://www.flickr.com/photos/mdavidphotos/
-
Mikisys
őstag
válasz leximester #10875 üzenetére
Az SDM Pentax 17-70 nem tudom, hogy gyorsabb-e a Sigma objektívnél, csendesebb inkább. Én elég gyorsnak látom a Pentax 17-70-es obimat, szinte hangtalanul állítja az élességet.
Néha az a nagyobb fényerő sokat számít, a Sigma 2,8-as szemben a Pentax 4-es fényerejével.Üdv!
-
BiriBum
őstag
válasz Csicsikov #10888 üzenetére
Nekem van egy K-bajonettes régebbi verziójú 17-70, semmi bajom vele.
Képminőségre nem sok különbség lehet, a HSM motor talán a legnagyobb újítás, plusz ha Canonos/Nikonos vagy, akkor a képstabi.
A Tamronnak jobb a fényereje, a vége viszont szignifikánsan rövidebb, plusz elég sok a gyártási hibás (back/fronfókusz stb.) darab.Az általam kipróbált 17-50 gyér fényben eléggé nehezen talált fókuszt - hiába a nagyobb fényerő, ha lemaradsz a pillanatról.
[ Szerkesztve ]
-
leximester
tag
válasz BiriBum #10887 üzenetére
Nem, nem a nagylátó miatt akarok cserélni, hanem mert lassú az af, tehát mire élességet állít a gép addig az "alany" már 2méterrel odébb jár. Telének van itthon egy tamron 70-300 amire használom arra bőven jó az is. Igazán ezt a 17,28-70 mm-t akarom lefedni egy viszonylag jobb obival, volt már sigma 17-70, 17-50... de egyik sem volt valami fürge. Igen azt a 70-200-s tamront én is túlzásnak érzem picit. Akkor lehet mégis ez a pentax 17-70 lesz belőle.
-
BiriBum
őstag
válasz leximester #10892 üzenetére
Lehet, hogy az új, HSM-es Sigma gyorsabb nála. Inkább halk a fókusz, mint gyors. Gondolom a régebbi verziós 17-70-ed volt. Próbáld ki mindkét 17-70-et, hogy mi a különbség köztük.
Pentax F 35-70 f/3.5-4.5 -szerintem ez a legkatonásabb fókuszú zoom! Sajnos csak használtan. [link] -
BiriBum
őstag
válasz leximester #10894 üzenetére
Nagyon ott van élességben is, sokan dicsérik.
Meggondolhatod még, hogy nem újítasz-e be egy fixet. Azoknak nagyon gyors a fókusza, a képminőségről ne is beszéljünk.[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz Mikisys #10889 üzenetére
Tegnap, az Újszilvási Pálinkafesztiválon sokat fotóztam és nem tévesztett a Pentax 17-70 fókuszálás közben. Árnyékban, tűző napon egyaránt gyors, megbízható volt.
Én a középső fókuszpontot és hozzárendelve a fénymérést, így együtt használom.
Nyilván más beállításnál lehet eltérés akár sebességben, akár fókusz-találásban is, tehát, ha nem a középső fókuszpontot használom, változhat a gyorsasága és a pontossága a fókuszálásnak. Beltérben ezt már tapasztaltam, így marad "középen" minden.Üdv!
-
padi68
senior tag
Sziasztok, mi lehet a gond?
CPL/Massa 67mm/ szűrőt ha az obi elé teszem mindig homályos a kép....
először az UV elé tette majd simán az obi elé és mégis... kipróbáltam 2 obival is, de nincs változás...
[ Szerkesztve ]
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68
-
kiskornel
addikt
válasz padi68 #10897 üzenetére
Drága, jó minőségű szűrőt kell venni. Az 1,2,5kHuf szűrők xart se érnek. Vegyél 12-15k-s Hoya-át, és nem lesz gondod vele. 67mm-esben az az árfekvés már baro.
Szűrőkben csak márkásat, jó minőségűt. Ilyen kis menettel olcsón lehet kapni nagyon jókat. 77mm-esbe már 25-30k körül vannak az árak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Discord
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.