Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #5689 üzenetére
Már kezdheted is a totál gyomirtást Glialkával (250ml/10l víz) ne keverd töményebbre
Két hét múlva már lehet lehúzni az elszáradt gazt, utána meg szépen felrotálni 2 X 3 hogy jó puha legyen a talaj és még akkor is sok gazgyökeret összelehet gereblyézni. Én az utolsó rotálásnál kevernék hozzá egy kevés szerves trágyát vagy valami jó termőföldet. Az hogy öntözőrendszer van nem gond, gondolom tudod merre mennek a csövek és csak nem egy ásónyomra vannak letéve, rotával át lehet menni felette. Áprilisban meg lehet vetni a fűmagot jól lehengerezve, addig lesz időd többször átrotálni, a szép fűnek a jó talajelőkészítés az alapja 70 - 80m² nem egy olyan nagy terület, könnyedén gyepesíthető, de akár leterítheted egy gyepszőnyeggel is gyomirtás után. -
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #5691 üzenetére
Nem hiszem hogy olyan sok öntözőfej lenne abban a kis kertben, ásd meg közvetlen az öntözőfejnél és akkor majd látod merre mennek a csövek és milyen mélyen is van. De ha véletlen valahol belevágsz a csőbe, azt könnyedén lehet javítani Én építkezésnél legalább 4 helyen vágtam át az enyémet, egy darab pvc csővel összetoldoztam.
A tuják közvetlen tövében nem igazán marad meg a fű, max akkor ha felnyírod az alját legalább 70 centire a földtől.
Elméletileg neked akkor valami árnyéktűrő mag kellene, abba az árnyékos savanyú talajba.
Én többfajtát vennék és keverném és bőven szórd mert a tavaszi vetés nem olyan hatékony mint az őszi, még ha öntözni is tudod. Az öntözés nem ér fel egy természetes esővel, talán akkor ha valami tó vizéből locsolod, a fúrt kutak vize túlságosan hideg és némelyik savas is.
Nekem is van egy cirka 100m² utca fronti előkertem ami eléggé árnyékolt, tujákkal és örökzöldekkel.
Ez már több mint 15 éves vetés, anno szarvasi szárasságtűrő magot vettem, de ősszel lehet hogy újra füvesítem én is. -
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #5936 üzenetére
Azokkal az előszűrőkkel az a baj hogy leszűkíti az átfolyási keresztmetszetet és hamar eltömődnek. Nálam is homokos a víz de a szivattyú jól bírja, a földbe sülteztet öntözőfejeknek van gyári szűrője amit szezon előtt egyszer kitakarítok és bírja végig. A gardena tömlők jók, de fele annyiért megkapod online áruházakban mint az obi -ban Én Basic -t használok, cirka 20 éve vettem és még jól bírja.
-
Rive
veterán
válasz Gabesz87 #5987 üzenetére
Pirossal, ami neked kell:
Az aknafedelet hiába tömítőzöd, egy sima lemez mindig görbe és egy betonlap mindig egyenetlen annyira, hogy bejusson a víz. A fedlapot kell a fedél alatt megemelni valamivel. 1-2 centi elég./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Brandynew
őstag
válasz Gabesz87 #6204 üzenetére
A Raid kontakt hangyacsapda verhetetlen. Tobb helyen is volt nalam boly (7-8), kiraktam belole egy tucatot korbe a telken, a vonulasi utvonalakba, es meglepoen gyorsan eltunt mind. Ez ugye ugy mukodik, hogy megeszik ezt a cuccot, aztan egymast is megeszik, nagyon gyors a folyamat. Arnyekban legyenek a csapdak, hogy ne szivja ki a nap. Neked szerintem eleg 4, nem tudom, hanyfele uton vonulnak.
Egyebkent, ha nem zavarnak, a hangyak nagyon jok a kertnek. Nekem sajnos kitermeltek a terkovek alol a homokot.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Szia,
szerintem az nem valódi vöröshangya (mondjuk Formica. rufa), hanem vörös színű, F. rufibarbis, rabszolgatartó. Szerintem semmi kárt nem tesz, sőt. A gyerekeket sem fogják bántani; nyilván nem kell a bolyba beletenyerelni, direkt belegázolni. Nálunk az utcán van ilyen boly, a szomszédból pedig lóhangyák (Camponotus vagus) járnak át a kiskertbe; mi direkt raktunk le korhadt fát, hogy segítsük őket. Soha semmi gond nem volt, 3 gyerek van (1½ éves a legkisebb). Őket érdekli, megértik, ha elmondjuk, hogy nem kell/szabad bántani őket, cserébe nagyon hasznosak, segítik a sokféleséget a kertben, táplálékul szolgálnak más állatoknak, de maguk is összeszedik a maguk élelmét, segítve a körforgást.
De ha nagyon ki akarod őket írtani, szét kell dúrni a bolyt teljesen és el kell pusztítani a királynőt. Utóbbi lesz nehéz, mert zavarásra azonnal elmenekül. Ha sokat vannak bolygatva, maguktól odébb állnak. Ha a két konkrét bolyt el is pusztítod, semmi nem garantálja, hogy nem fog újabb királynő megtelepedni valamikor.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
vendingo
veterán
Erdei vöröshangya (formica rufa)? Ami nagy fészket épít a föld fölé tűlevelekből és egyéb növényi maradványokból?
Ha igen, akkor védett faj, ráadásul nem ártanak, gyereket se esznek, ellenben kipucolják a kertet a rovar kártevőktől.justmemory; formica rufibarbis nem rabszolgatartó, hanem rabszolga faj. Van nekem is egy formica sp. kolóniám kémcsőben, meg c. vagus, c. ligniperda, l. niger, l emerginatus... szeretem a hangyákat. :)
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
justmemory
senior tag
válasz Gabesz87 #6245 üzenetére
Szia,
ez szerintem volt már itt kérdés; én is csak azt tudom mondani, hogy a kutya. Más nem fogja távol tartani... esetleg a homokozót fedd le (pl. medencetakaró; nekünk is azzal volt tavaly), az megoldás lehet; a fűre sz@rás problémája ettől meglesz... én minden reggel körbemegyek, hogy a 2 kutya után takarítsak...
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Én lehet etetném őket és ott adnám a kaját, ahova nem szeretném hogy szrjon. A homokozót viszont mindenképpen letakarnám.
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
inf3rno
nagyúr
Homokozóra tyúkháló a jó, azt nem szeretik kapirgálni. Riasztó (ha nem akarsz kutyát, akkor) egyedül a víz, azt utálják. Automata locsoló, élve fogó csapda + vödör víz, ilyesmik. Amúgy értik ők, hogy mi a helyzet, pl. a múltkor az egyik feküdt az ágyásomon, nézek rá szigorúan, elkezd nyervogni, nézem még pár percet, aztán feladja, és lelép...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
Rive
veterán
válasz Gabesz87 #6269 üzenetére
Locsolni annyira kell, hogy nedves maradjon, ne tudjon kiszáradni. Ha túllocsolod, akkor nem komposztálódni, hanem erjedni fog.
Forgatni akkor kell, ha levegőtlenné tömörödik. Erre mondjuk a levágott fű kifejezetten hajlamos, szóval jobb, ha eleve bekevered valamivel (akár régebbi komposzttal vagy fűrészporral, például).A levegő nélküli (tömörített) erjesztés a 'silózás'. El lehet vele rakni zöldtakarmányt télire. Van szaga, (csak) a tehenek szeretik A humán faktor inkább csak emlegeti
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Dorian
félisten
válasz Gabesz87 #6269 üzenetére
A fű nehezen komposztálódik, lezárja az oxigént, és inkább a rohadás indul be a korhadás helyett. Egy rétegben max 5-8 centi vastagon tedd a komposztra, vagy terítsd szét valahol és ha megszáradt tedd bele. De akkor sem egyszerre nagyon sokat. Érdemes törekedni a szén-nitrogén egyensúlyra, mivel eleve a zöld-hulladék szokott a sokkal több lenni, a barna (ágak, ilyesmi) meg kevesebb, így (kezeletlen, natúr színű) kartonpapírral lehet a szén-oldalt növelni. Mi sok csomagot szoktunk rendelni, ezeket a felhasználható karton-részeket gyűjtöm, ahogy a wcpapír, papírtörlő-guriga is használható. Ha időnként, teszel bele, a levegősséget is növeli amíg össze nem roskad. Ha túl sok a zöld, a rétegek közé egy kis földet is érdemes tenni.
Javasolt átforgatni időnként. Én évente 2x teszem, lehet többször is jó lenne, ennyi fér bele. A műanyag komposztládában óvatosan forgasd, mert nem túl stabil.
Időnként kell locsolni, sztem én is kevesebbszer teszem, mint optimális lenne.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Rive
veterán
válasz Gabesz87 #6275 üzenetére
Ha jól raktad össze, akkor nem kell forgatni se, sőt: jól beállt komposztrakást forgatni inkább káros. Keress vissza itt a topikban a 'rózsabogár' szóra.
Locsolással meg - még egyszer: az számít, hogy nedves legyen.
Ui.: a papír és a fűrészpor ki túlzással tesók. Én mondjuk nem nagyon szeretem a papírt komposztálni: egyrészt, mert van rendes módja a hasznosításának (gyűjtés), másrészt mert mindig akad benne festék, adalék (igen, a barna kartonban is).
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Dorian
félisten
válasz Gabesz87 #6278 üzenetére
Ha van veteményesed, akkor a levágott füvet le tudod oda teríteni. A föld sem szárad ki, talán még némi tápanyaghoz is jut, van hová tenni a füvet és locsolni is kevesebbet kell a veteményest.
Komposztnál ami hibát elkövettem: A feleségem rengeteg mogyorót eszik, a héját is bele tesszük. De úgy látom, hogy annak nem igazán akarózik komposztálódnia...
Mi sztem havonta megiszunk 1,5-2 kg kávét, annak a zacca is megy bele. Azon szoktunk röhögni, hogy annyi kávé van a komposztban, h a szomszéd utcából is hozzánk járnak a férgek drogozni[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #6501 üzenetére
Mezei cserépléceket használok, két 100 -as szeget beverek a végébe aláteszem az ágnak és joccakát. Néha raffiával az ághoz rögzítem, nem a legszebb de a célnak tökéletesen megfelel. Én csak az őszit és az almát szoktam alátámasztani, a többi vidáman megtartja magát, a szilvát már eleve úgy metszem hogy ne kelljen alátámasztani.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz Gabesz87 #7109 üzenetére
Ha tudja biztosítani a vízhozamot, akkor szerintem tök mindegy mire kötöd. Max egy szűrő kell pluszban a fúrt kúthoz, hogy kiszűrje a homokszemcséket meg egyéb "szemetet" amitől eltömődne a mosó (és amivel lemarná idővel a lakkot/festéket az autódról).
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #7494 üzenetére
Persze nyugodtan glialkázd le, semmi bajuk nem lesz a fáknak, két hét és totál kiírt minden gazt füvet, utána felrotálod vagy kapálod és vetheted is bele a fűmagot, ez a legjobb időszak a füvesítésre. Bár jobban jártál volna ha már augusztusban leglialkázod a területet, de így sem olyan vészes.
-
Orlin
addikt
válasz Gabesz87 #7494 üzenetére
Nyáron neked nem égett ki?
Én idén a kerti kútból már nem is locsoltam a füvet a nagykertben, inkább csak a gyümölcsfákra és a zöldségekre koncentráltam.Féltem hogy nem bírja majd vizzel a nyarat,de így még maradt is benne.Tavaly locsoltom a gyepet is ki is fogytam a vízból.
Amúgy egyre több helyen olvasom,hogy a régi általunk elképzelt,megszokott gyepet el kell felejtenünk a melegedő időjárás miatt.
Picit kapcsolódik:
A kertek vége? | kert TV
Vad és ellenálló kertek - kertlátogatás Blunck Réka permakultúra tervezőnél
Ez a permakultúra azért érdekes...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Dorian
félisten
válasz Gabesz87 #7504 üzenetére
Az igazság pedig az, hogy a "vadfű" az igazi fű. Változatos, van benne fehér here, pitypang, muhar, vmi kereklevelű kúszó, réti virág. A tarra nyírt egysíkú monokultúrás mesterséges pázsit inkább elszomorító, ha ránézek.
És sokkal jobban is bírja a strapát, nem olyan, mint egy kényes punci. Nálam tavasz elején lett 1x megtrágyázva, arra se figyelek, h max egyharmadát vágjam le egyszerre, mégse sárgul. Nyáron locsolásnál is a szükséges és elégséges szinthez alulról konvergáltam, voltak majdnem teljesen száraz foltok is, ahogy megjöttek az esők teljesen magához tért.[ Szerkesztve ]
-
H-Zol
senior tag
válasz Gabesz87 #9601 üzenetére
Sajnos nem , a múltkor ki beszéltük én Romániában élek de a Magyar határ mellett, csak a túl oldalon és ez egy itteni készítmény és nállatok nem forgalmazzák , de hátha ajánlanak a kollégák
Kopasz csiga elenn por mészt szoktak szét szórni és ha bele mászik le marja a bőrét és elpusztul, csak ha nagy a harmat megkemenyedik és akkor már nem jó ,vagy ha megázik akkor sem de mindjárt utánna nézek a múltkor valahol olvastam egy cikket !!
Nállam szerencsére nem igen van ! -
eldoble
aktív tag
-
Winne
nagyúr
-
Dorian
félisten
válasz Gabesz87 #9839 üzenetére
Ugyan nem a problémára válasz, de nem durván sok jelenleg az a napi 20 perc locsolás?
Jelenleg a fűre napi 3-4 perceket locsoltatok, azt is csak a frissen kibújt fűszálak miatt, mert pár helyen sűrítenem kell, pár részen meg fel lett túrva és újra kell füvesíteni.
(Amúgy is javasolt inkább csak 2 naponta locsolni, csak 30 fok felett naponta)De én is úgy állítom be, hogy a körök sorban, egymás után következzenek, így biztosan van mindig elegendő víznyomás.
-
totron
addikt
válasz Gabesz87 #9850 üzenetére
de szinte száraz az egész, úgyhog akár 2 órára is beállíthatnám
Nem ez a megoldás. Hogy száraz a legfelső réteg, az nem jelent semmit, x centi mélyen mi a helyzet, azt kell nézni. Nem mindennek jó a csepegtetés, a feljövő gyökérzet adta spirálról már írtam.Vannak erre táblázatok, hogy mi milyen öntözési profillal érzi jól magát: egy-egy kiadós nyakon öntéssel kevesebbszer előbbre lehetsz.(#9848) Dorian, azt látom, hogy paszírozódnak kifelé az emberek, ergo a külterületi telkek, házak árai is kúsznak fel, alakulnak az új agglonomerációk.
-
Dorian
félisten
válasz Gabesz87 #9850 üzenetére
Hagyma, borsó nálunk szabadföldben van. A csepegtető ugyan azon a részen ki van építve, de máshol csak most csináltam meg az ágyásokat, így még nincs sehová rákötve. Néha (heti 1) kap 2-3 kanna vizet (csak a borsó) és ennyi. És szép nagyok, a hagymát már izomból esszük, hogy ne mind gumósodjon, virágozzon fel, a borsó is van már 50-60 cm magas. Nem kell a talaj tetejének folyamatosan nedvesnek lennie.
Sajnos a magaságyás egyik hátránya, hogy vízpazarló.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabesz87 #9839 üzenetére
Nem olyan régen írtam, hogy az X-Core Hunter vezérlőnk furcsán működik. Be van állítva perpill, hogy 1-es zóna indul 6-kor 15percre, 2-es 6:15-kor 15percre, 3-as 6:30-kor 15 percre, és 4-es 6:45-kor 2 percre. A program le is fut, de olyan 7:20 körül, tegnap is és ma is láttam, hogy megy a füvőn a locsolás. Holott ugye már rég nem kéne. Többször is átnyálaztam a beállításokat, 3-ból (A/B/C) csak az A program aktív, a többi OFF. Inditási és locsolási időtartam is OK, szóval nem értem, mi lehet a probléma. Megmakkant a vezérlő? Vagy nem tudom, esetleg a transzformátor meghibásodhat, az okozhat ilyet? Tegnap még egy reset-tel akartam megpróbálkozni, de szerintem nem jól csináltam. YT videókat követve reseteltem, de ugyanúgy megmaradtak a programok, beállítások, ebből gondolom, hogy nem sikerült a reset.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 7
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Hálózati / IP kamera
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest