Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Tavaly ültetett rózsákat be kell takarni (lefoliazni)? Előző télre be voltak takarva, de nem tudom, vajon még mindig kell-e, vagy elég volt csak az 1.télen.
-
Gabesz87
veterán
Tegnap jött meg a kompresszorom, amit vettem, úgyhogy mindjárt megyek én is téliesíteni
-
Gabesz87
veterán
Kajszit mikor, és mivel kellene permetezni így ősszel? Ha jól emlékszem, apám valami olyasmit mondott, hogy ha lehull a levele, csapjam meg. Basszus, ahhoz képest, hogy a 2 fát hogy megtámadta a monília idén, az egyiken olyan brutál mennyiségű termés volt, hogy nem győztük adogatni ide-oda, és főztük a lekvárt meg befőttet! Eszméletlen. A másik mondjuk, az egy korai fajta, nagyobb gyümölccsel, jobban megsínylette, azon tény. hogy nem volt túl sok termés, és sok elég csúnya, foltos is volt.
-
Gabesz87
veterán
Vennék egy 3x11 fokos létrát. Néztem a Praktikerben, OBI-ban, Bauhaus-ban, kb. hasonló árban van mindenhol. 60/65/70e. Van ezek közt bármi különbség? Mind alu, 150kg teherbírású, hasonló munkamagasság (6,5-7,6m; gondolom valamelyiknél beleszámolják az ember magasságát is, másiknál nem). Teljesség igénye nélkül:
Praktiker: [link] ide van 10% kedvezményem
Bauhaus: [link] [link]
OBI: [link] [link]
Van amelyik bármi miatt jobb/rosszabb, mint a többi, vagy megteszi a legolcsóbb is? -
Gabesz87
veterán
Ez szerintetek mi a jó ég lehet? Tegnap észrevettem, hogy az egyik paprika tévénél van egy kb 1-2cm-es lyuk, megrágta valami, de a sokk ezután jött, ahogy belenéztem. Fogalmam sincs mi lehet ez benne. Valami ürülék?
-
Gabesz87
veterán
Babérmeggyet permetezném le valamivel, mert főleg az egyik, ami egy nagy tuja alatt van, rettentő ronda, lyukacsos. FB csoportban ez állandó, szinte napi vita, hogy most csiga/vincellérbogár rágás, vagy sztigminás betegség. Tény, hogy csiga sok van sajna, sörrel vadásztam őket az epernél, de szerintem ez inkább gombás betegség. Viszont írnak mindent, hogy mivel permetezzen az ember. Ezeket láttam, mint javaslatok:
Rovaerölő: Coragen, Mospilan, Nematop, Laser dupló
Gombaölő: Topas, Amistar
+Nonit tapadásfokozóSokan azt írják a Mospilán nem hat, fölösleges. Meg egyébként kajszit is azzal szoktam, és a maradékot a babérmeggyre szoktam fújni. Egy Nematop+Amistar+Nonit kombó mehet?
-
Gabesz87
veterán
Ezzel a permetezővel van esetleg tapasztalata valakinek? Nekem ilyen van, és totálisan elégedett vagyok vele! Apámnak vennék, mert szenved a pumpálós kézivel, mindig folyik valahol, itt xar, ott xar. Volt már neki elvileg valami akkus, de azt is szidta, hamar tönkrement. Nekem ez a sárga praktikeres teljesen jól működik, hibátlan, ezért gondoltam, hogy veszek egy ilyet neki. Csak láttam, hogy OBI-ban is van hasonló, kicsit nagyobb nyomást tud, ill. nagyobb az akku kapacitás. Kinézetre mondjuk tök ugyanaz a kettő, csak más márkanév.
-
Gabesz87
veterán
Kerti csapra/tömlő dobra/locsolófejre tudtok jóféle fittingeket ajánlani? Mert kb. mindegyik csatlakozónál csöpög a víz
-
Gabesz87
veterán
Mármint 2-3 ilyen 40kg-os? Igen, én is ilyesmire gondoltam.Közben találtam ezt: [link] Valyon mennyire bullshit parasztvakítás? Még ha tényleg hatásos is, azért 5x áron
Hasonló kérdés még: zúzott fehér kő is kellenne szintén utántöltésre, a ház előtt. Ez olyan 55nm. OBI-ban van ugyan 15kg-os zsák, tavaly már vettünk szerintem vagy 6-7 zsákkal, de elég kevéske. Gondoltam, valami olcsóbb beszerzési forrás kellene, mert ezt így azért sokallom kicsit. És nagyobb mennyiség ettől. Mert még úgy 10-15 zsákkal szerintem ebből tuti rá tudnék szórni. Esetleg valami tipp?
-
Gabesz87
veterán
Tudnátok segíteni abban, hogy térkő közé mennyi homok kellene? Nem új építés, csupán mohátlantás, gyomeltávolítás után tölteném fel újra. Klasszikus, színes salgókőről van szó, összeszámoltam, nagyjából 145nm az össz terület. De gőzöm sincs, mennyi homok kellene ennek a felfrissítéséhez/töltéséhez, tekintve, hogy nem a 0-ról kell tölteni. 40kg-os zsákot találtam egész jó áron, ill. valahol azt olvastam, hogy adottságoktól függően 2-5kg/nm a szükséglet. Ha pl. 2kg-al számolok, akkor kell egy 300kg kb. Bár még ezt is soknak tartom egy ilyen utántöltéshez.
-
Gabesz87
veterán
Kerti munkálatok, öntözőrendszerek Fundamentával való elszámolásában van tapasztalata valakinek? Esetleg meg tudjátok mondani, hogy ezeket elfogadják így?
Igzaából nem egy nagy összegről van szó, úgyhogy az sem gond, ha nem. Vagy mit írhatnánk a számlára, amit tuti elfogadnak?PSU szórófej cseréje, szóráskép állítás,
Szóráskép ellenőrzés, beállítás
Csepegtető cső kiegészítés és tesztelés
Hunter WRC tesztelés
Kút szűrő ellenőrzés, és tisztítás -
Gabesz87
veterán
Rohadt meztelen csigák ellen van valami bevált receptetek? Láttam ma a vízóra meg a fúrt kút aknában is, hogy kicsi aprók is vannak. Babérmeggyet is szerintem a csiga rágja, azért lyukacsos a levele. Tavaly vettem valami granulátom szerű csigaírtót az OBI-ban, de nem tapasztaltam, hogy hatásos volna. Gondoltam most megpróbálok duplán védekezni: valami csigaírtó szer + sörcsapda (üvegbe öntött kis sört nyakig beások a földbe)
-
Gabesz87
veterán
válasz Dorian #15231 üzenetére
Persze, mindig estefelé szoktam permetezni, amikor még lehet látni, és a gyalogosforgalom sem túl nagy már. A barackot múlt hét eleje felé permeteztem, abban volt Mospilan meg Folicul Solo (+Dithane, de ezt alig merem leírni) Aztán tegnap meg szépen elkezdtük feleségemmel megnyirbálni, a monília miatt De még mindig rohadt sok elszáradt ág van rajta.
-
Gabesz87
veterán
Tegnap észrevettem, hogy a rózsán már megjelent a levéltetü a fene egye meg. Kérdés, hogy mivel írtsam? Mospilan? Meg akkor már érdemes lenne a többi növényt is lefújni (2 kajszi, plusz kint kerítésen kívül egy szilva meg egy körte) Kell még más is mellé esetleg?
-
Gabesz87
veterán
Elvetettem a kertben a fűmagot (pontosabban felülvetes történt a jelenlegi vadfüvön/gyomon ), majd kiszortam rá a műtrágyát is és belocsoltam. Az lenne a kérdésem, hogy most ezentúl meddig és milyen gyakorisággal kell locsolni? Egy oldalon olvastam, hogy akár napi 5x is, pár hétig 5 percig majd 8 percig. De ez gondolom inkább teljesen szűz vetesre vonatkozik. Beállítottam tegnap az öntözőt napi 3x 5 perces locsolasra, 7-kor, 10-kor és 16-kor. De nem tudom, kell-e ennyi nekem
-
Gabesz87
veterán
2-3 napja fúj ez a k.va szél, ami miatt nem tudom permetezni a 2 moníliás barackomat Talán ma sikerül, ahogy látom, csak néha néha támad fel de jelentéktelen. De most azt nem tudom, hogy mitévő legyek a beteg részekkel? Mert tudom, hogy vissza kéne vágni, de ahogy kinéz, ilyen erővel kb. az egész fát kivághatnám Tegnap tettem fel pár képet Drive-on megosztva.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz Z.É.T. #15057 üzenetére
Néhány képet csináltam, itt megleshető: [link]
Mi 2021 októberben költöztünk ide, köv. évben rengetek volt a 2 fán, alig győztünk befőttet rakni, lekvárt főzni, ide-oda adogatni. Tavaly persze semmi (fagyok miatt). Hát most nem tudom mi lesz. Gyümölcs van rajta, csak hát ha most le kell vagdosni monília miatt a fa felét kb, akkor nem tudom mi marad.
Ezek kb. olyan 10 éves fák. Vidéki vagyok, apám ért hozzá, otthon nagyon sok gyümölcs van a kertben, úgyhogy ő mondja, hogy mikor mivel permetezzek. Metszeni is ő szokta nekünk. Én nem bánnám, ha valami más, igénytelenebb gyümölcs lenne, amire nem leselkedik ennyi veszély, betegség, és nem kell agyon permetezgetni (már ha van ilyen). -
Gabesz87
veterán
Nekünk 2 nagy kajszi van a ház előtt, viragzaskor tök szepek voltak, most meg majdhogynem úgy néz ki, mint a videón Sajna nem permeteztem elégszer. Ma ha végre nem fújna a szél, újra megcsapom, de most nem tudom hogy a monilias részeket vagjam le!? Amúgy én is arra gondoltam, hogy ez talán nem is (vagy nem csak) monilia, hanem fagy hatása.
-
Gabesz87
veterán
Füvesítés lépéseivel kapcsolatban segítenétek, mert ahány oldalt ovlasok, csak még inkább elbizonytalanodom, mit, mikor, mi után. Inkább csak felülvetés lenne, és nincs is igazi gyepünk, ez inkább csak az a vadfű. Múlt hétvégén, mikor jó idő volt, levágtam a füvet, és talajlazítóztam (kis mellékes: Bauhausban vettük az akciós gyepszellőztetőt/talajlazítót, és szerintem marha jó. Jó sok kupacot összegereblyéztem, meg összegyűjtött a saját tartályába is, kb 70nm-en). A vetéssel, trágyázással megvártam, míg jön a tartós jó idő. Most hosszú hétvégén nem leszünk itthon, úgyhogy vagy ma csinálom meg a fűmagszórást/trágyázást, vagy majd jövő héten. Az udvarra - mivel ott a srácok járnak a füvön, taposva van - van még Oázis fűmagkeverékem, a ház előtti, járda meni kis területre, (ami tavaly galázatosan nézett ki, az szinte csak gyom volt) BARENBRUG WATER SAVER magom van, mert ott süti a nap rendesen. A kert napszaktól függően napos/árnyékos. De. főleg napsütötte, du. részben árnyékos. Műtrágyám pedig ilyen van. A kérdés az, hogy előbb szórjam el a fűmagot, és vele együtt a műtrágyát is, majd locsoljam be, vagy a fűmag kiszórás után várjak pár hetet, és csak aztán menjen a trágya? Ill. a fűmagot is "be kell locsolni"? Automata öntöző van (legalább is a kertben, kint a ház előtti, járda melletti területen nincs). Után milyen gyakran kellene locsolni?
-
Gabesz87
veterán
Köszi, nem tudtam, de hasznos infó. Igazából használtunk a saját komposztból is. 3 éve készül, most először használtunk fel belőle értelmes mennyiséget. Tavaly ilyenkor feleségem szerint még túl darabos volt. Ami nem változott, az a rózsabogár lárva mennyiség Tavaly is tele volt, most is.
Na de végül is a Bauhausban bevásároltunk, vettem marhatrágya pelletet, amit ajánlottak reggel, általános virágföldet, 1-1 zsák magaságyas földet, és mindent jól összekevertem a felkapált földdel. Plusz a házi komposzt. -
Gabesz87
veterán
Magaságyas felső rétegének pótlására mit/milyen földet ajánlotok? Ahány oldal, annyi félét írnak. Bauhausban láttam olcsón általános virágföldet (750Ft/40l), úgyhogy oda tervezünk nemsokára menni. Esetleg ha ezt összekeverem általános (termő) földdel + tőzeg (vagy ez utóbbi nem kell bele)? Vagy van konkrét magaságyashoz való földkeverék, csak az már 5590Ft/50l. Kész magaságyas föld mondjuk épp olcsóbb az OBI-ban.
-
Gabesz87
veterán
Térkő között moha eltávolítására mit javasoltok? Van valami hatásos bevált szer? Vagy simán gyomírtó? Illetve zsindelytetőről szintén mohát mivel/hogyan lehet leszedni? Magasnyomású jutott eszembe, de olvastam, hogy esetleg az károsíthatja, felszedheti a zsindelyt.
-
Gabesz87
veterán
válasz ncc1701 #13052 üzenetére
Nem
#13053 cOxeR:
alkalmanként jól jön, arra meg megfelel ez az állványos. Pl. nemrég volt nálunk egy BWT-s szaki a vízlágyítót megnézni, és lent az alsó szinten, a sarokban van, ahol viszonyleg kevés a fény. Akkor is jól jött volna. Nem akarok én ezzel sokat szarakodni, csak valami legyen, amivel látok ásni -
Gabesz87
veterán
Kültéri, állványos LED reflektorokkal esetleg van valakinek tapasztalata? Holnap vennék egyet, meghozták ma a 3 rózsát, amit rendeltünk. El kéne ültetnem, csak hát így meló után már sötét van, és a ház sarkain lévő lámpa nem túl sok, úgyhogy gondoltam gyorsan szerzek egy ilyen állványos refit. Azonos árban pl. ezek közül melyik jobb? [link] [link]
OBI-ban picit drágábbban: [link]
OBI közelebb van, Praktikerbe meg van (azt hiszem) 10% céges kedvezményem.[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Nem tudtok esetleg valami jó kertészetet Bp-en, vagy a környezetében, ahol nagy rózsa választék van? Vagy kimondottan ahol csak rózsa van!?
Magas törzsű rózsát vennénk a kertbe, Oázis és New Garden ma megvolt, de egyik sem nyert. -
Gabesz87
veterán
válasz Stylewars_kp #12568 üzenetére
Igen, 16.ker.
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabesz87 #11264 üzenetére
Nagy nehezen találtam olyan céget (ráadásul egy köpésre tőlünk) akik bevizsgálták a fúrt kutunk vizét kb. harmad annyiért, mint sok más helyen. Írtam pár hónapja, hogy büdös, kénes szagú a víz. Az eredmény alapján elég magas a mangán (0,05 mg/l ivóvíz hat.érték helyett 0,30!) A többi ált. kémiai eredmény, pH, keménység (magas, de megfelelő), szulfid rendben van. Azt írták, a kénes szag a laborban nem jelentkezett, szulfid tartalom híján azzal nincs összefüggésben. A szerves anyag tartalom megfelelő, de viszonylag jelentős. Ez állás közben okozhat a kivált vízkőrétegen kellemetlen szagot ereményező szerves anyag kirakódást. Vegyszeres tisztítás, fertőtlenítés javasolt emiatt.
Na úgyhogy már legalább tudom, mivel állok szembe, és hogy mivel kell keresni kútvíztisztítót. -
Gabesz87
veterán
Papagájvirág nevelésével van tapasztalata valakinek? Volt 10 magom, elültettem. Olvastam egy oldalon, hogy (ha jól emlékszem) akár 60 nap is lehet mire kicsírázik. 4 ki is bújt, ők szépen növögetnek, viszont azt nem tudom, mi lesz a többivel, mert rémlik valami olyasmi is, amikor keresgéltem a gondozását, hogy a ki nem bújtakat újra meg lehet próbálni csíráztatni (langyos vízben kellett áztatni 1-2 napig). Rosszulé emlékszem vajon, vagy valóban meg lehet próbálkozni vele?
-
Gabesz87
veterán
Tavaly béreltem egy kézi szórót, talán ilyen volt. Pont ugyanez volt a tapasztalatom vele. Néha mintha eltömődne, és nem jön, néha meg ömlik belőle, tök midnegy, hogy állítom be. Mozgattam ide-oda, előre, hátra, rázogattam. Szóval abszolút nem lehetett egyenletesen szórni vele a fűmagot / műtrágyát.
-
Gabesz87
veterán
válasz eldoble #12099 üzenetére
Persze, az világos, a kiemelkedés bőven elég, jóval a szegély teteje fölé emelkedik. De ha én leterítek most vagy 3-4 cm földet, akkor úgymond betakarom, elásom a szórófejeket is. Vagy tegyek köré valami csödarabot, amivel megakadályozom, hogy letakarja a föld? Vagy csak szimplán ne foglalkozzak vele, majd utat tör magának!?
-
Gabesz87
veterán
Ősszel azt tervezzük hogy kiirtjuk a jelenlegi "füvet" (azaz gyomor), feltoltjuk földdel a területet, úgy 2cm foldreteg kéne rá, akkor nagyjából a szegély alatt lesz 1cm-el. A mostani fű eredetileg gyepszőnyeg volt, mint ahogy azt a szomszédtól megtudtam. Gondolom gyomirtozas után a felső rétegét kompletten el kéne távolítani!? Illetve ami még kérdéses szamomra, az öntöző szórófejei. Ha én feltöltöm földdel, a szorofejeket is valahogy feljebb kéne hozni nem?
-
-
Gabesz87
veterán
válasz totron #11540 üzenetére
Jah, a járatást is próbáltam, de még fogom. Pár napja kiraktam az árokba a slagot, aztán ment pár órát. Igazából talán jobb is lett, mert most már nem érzem folyamatosan, inkább csak megnyitás után egy kis ideig. Olvastam valahol, hogy 2-3 évente nem árt fertőtleníteni a rendszert. Mi 2 éve költöztünk ide, semmit nem tudok sajnos a kútról (mikor csinálták, milyen mély, milyen a víz stb). Megkérdeztem tegnap az előző tulajt, ki csinálta a kutat, megadta a kontaktot, ma felhívtam...b..ik rá. Nem is emlékszik, de kb. ugyanazt mondta, mint amit lentebb is írtam (amit a többi kútfúró). Növények nem pusztulnak éppen, locsolásra használjuk, öntözőrendszer megy róla (füvön+bokrokon, magaságyason csepegtető). ÉN is leginkább amiatt vagyok kíváncsi rá, hogy tisztában legyek, mi van benne, milye a víz.
#11542 hiperFizikus: úgy látom, te azért jártasabb vagy kicsit ebben, múltkor is írtál egy ötletet. Ha értesz ehhez, akkor megköszönném a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
SZámtalan kúfúróval beszéltem az elmúlt napokban annak kapcsán, hogy büdös, kénes szagú a víz. Senki nem akar ezért kijönni, vagy azt mondják ezzel nem lehet mit csinálni, ill. többen is ajánlották a hypos fertőtlenítést. Ezzel igazából meg is próbálkoznék, de gőzöm sincs, hogysmint kell, mennyit kell beleönteni.
Illetve bevizsgáltatnám a vizet is, de sokkolt az ára. Pár oldalon már néztem, de mindenhol ilyen 40-50e Ft-os (és még több, attól függ, miket szeretnék) tétel? Vagy esetleg tudtok olyan helyet, ahol emberi áron bevizsgálják? -
Gabesz87
veterán
A kerületi hatályos rendelet végén van egy függelék a telepítésre javasolt fafajtákról, mellette feltütnetve több jellemző: magasság, korona szélesség, széllel szembeni ellenállás, korona átláthatóság stb. Gyorsan megnézegettem a kisebb fajtákat, ami még megnőve sem árnyékolná a szomszéd tetejét. Még esetleg azt el is tudom képzelni, hogy egy ilyen kisebb fát, ami nem foglal túl sok helyet, akkor ültessünk a fűre (bár akkor sem vagyok kibékülve azzal az egyetlen szóba jöhető pozícióval, ahová tehetnénk). Ezeket néztem:
Acer platanoides 'Globosum' - gömbjuhar
Fraxinus ornus 'Mecsek' - gömbkőris
Ginkgo biloba 'Globus' - gömb formájú páfrányfenyő
Koelreuteria paniculata 'Fastigiata' - oszlopos csörgőfa
díszalmafák kül. típusai (legtöbb ilyen max 6m magas)
Platanus acerifolia 'Alphen's Globe' - gömb juharlevelű platán
Prunus fruticosa 'Globosa' - gömb csepleszmeggy
Prunus serrulata 'Amanogawa' - oszlopos japán díszcseresznye
Prunus 'Accolade' - díszcseresznye Accolade
Tilia tomentosa 'Silver Globe' - gömb ezüst hárs -
Gabesz87
veterán
válasz hiperFizikus #11507 üzenetére
Várjál, mondok jobbat: a kerítésen kívül álló, tehát közterületen lévő fákat nekem kell gondozni, de ha jól olvastam valami szabályzatban, permetezni elvileg nem lehet, és a gyümölcsfák (van egy szilva és körte) termése is közös tulajdon, nem az enyém! Mondjuk az meg másik kérdés, hogy mekkora hülyeség már gyümölcsfát kívülre ültetni (nem én voltam).
-
Gabesz87
veterán
Kérdeztem épp a szomszédomat, hogy ők hogy csinálták, mert pár hónapja vágtak ki 2 cseresznyefát, ami hozzánk is totál átlógott, és full moníliás volt. Na, ők sem kértek engedélyt. Bár bánom, hogy én foglalkoztam vele. Azon gondolkodom, hogy ha meg is büntetnek utólag az engedély nélküli kivágásért, az mennyi lenne. Lehet hogy még az is olcsóbb, mint a fa értéke+új fa ültetése. Mondott valamit a nő, amin szintén dobtam egy hátast, hogy még az új fa ültetésért is fizetni kell Nem elég hogy még köteleznek rá, még azért is fizessek!? Nyomorultak. Nem tudom most mit csináljak. Vagy bevállalom ezt amit 6030D írt lentebb, vagy kivágatom a fát, és leadom a kérvényt (merthogy van olyan is, hogy indokolt esetben, veszélyes fát kivágok, és 3 napon belül le kell adni kérvényt a megtörtént kivágásra). De mondjuk azzal sem lennék előrébb, mert utána is csesztetnének új fa ültetésével. Az lett volna jó, ha egyáltalán nem tudnak róla. Én b.tam el
-
Gabesz87
veterán
Ez a fakivágási kérelem már tiszta röhej, egy vicc, komolyan. Lassan azért is kérelem kell, hogyha én a lehullott leveleket akarom a kertemben összeszedni. Most voltak itt szemlézni az önkormányzattól a fenyőnket, ami ferde, és ki akarjuk vágatni. Olyan a telek adottsága, hogy nem nagyon lehet szabályosan más fát ültetni (ami a háztól és a telek határtól is megfelelő távolságra van). Azt mondja a nő, hogy szerinte van itt lehetőség. KÖzteres ürge mérőszalagot elővette, és megállapították, hogy arra a kis részre, ahol van füves részünk, az pont jó. Hát mondom biztos nem fogunk a fű közepére fát tenni. Meg ráadásul ha az ott megnőne, jól le is árnyékolná a szomszéd egész napelemét. AZ sem felel meg ha én kifizetem a fa értékét, 60e-et, mert vmi hülye közterületi, vagy nem tudom milyen szabály szerint megfelelő mennyiségű fa kell legyen. Elvileg 9 kéne. Nálunk 5 marad ha kivágják a fenyőt, ezért az pótolni kell, vagy ha nem, hiába fizetem ki, akkor meg a közteresek fognak b..ogatni mit tudom én milyen szabály vagy rendelet miatt. Mi a franc köze van a köztereseknek ahhoz hogy az én kertemben mi van??? Meg komolyan, ki is perkálnám azt a 60-et, de neeeeem, az sem elég, rondítsam el a kertemet egy idétlen helyre ültetett fával!? Nevetséges!
Így néz ki a telek:
Ház előtt (kerítésen belül) van 2 barackfa, bal oldal autóbeálló, meg amúgy sincs 7m a szomszédtól, jobb oldalon vannak tuják, bokrok, tiszafa, babérmeggy, hátul van az a kis rész füves terület, illetve mögötte a szomszéd felé egy kb. 1,5m-es sáv, ahol van a fenyő ill. babérmeggyek. És ők a bal felső sarok felé, a füves részre gondlták a fát.[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Csak érdeklődésként, egy fakivágás (magas fenyő) mennyibe kerül kb? Kertünkben lévő jó ferde, és a ház felé dőlő fenyőt vágatnánk ki, engedély nemsoká meglesz remélhetőleg, csüt-ön jönnek az önkormányzattól szemlére. SZomszédban úgy 1 hónapja vágtak ki 2 cseresznyefát, akkor velük egyeztettem, hogy majd jönnek ha lesz engedély, és 60e-et mondtak. Nem tudom, ez jó ár-e, vagy keresgéljek, kérdezzek még mást is. Elszállítás is benne van az árban. Helyileg ez Bp kertvárosi külső kerület (ha netán ár szempontjából van kül.).
-
Gabesz87
veterán
Tudna segíteni valaki, akinek van Hunter X-Core öntözője + esőérzékelő? Nemrég vettem Rain Click WRC vez. nélküli érzékelőt, be van kötve jól, világít zölden, szóval látja egymást az adó és vevő. Bypass is ki van kapcsolva (érzékelőn és az öntöző vezérlőn is), de valamiért szerintem esőben mégsem állítja le az öntözést. Most ki akartam próbálni manuálisan, elindítottam az "Indítás egy gombnyomásra" leírás alapján az öntözést, majd benyomtam az érzékelő kis teszt gombját, de semmi nem történt az ég világon
-
Gabesz87
veterán
Idei szezonban feltűnt hogy a kerti (fúrt) kútból jövő víz baromi büdös, talán kén szagú. 2 éve lakunk itt, de eddig nem volt ilyen. Mitől lehet ez?
-
Gabesz87
veterán
válasz Stylewars_kp #10872 üzenetére
Szomszédom mondta tegnap, hogy ha adok 2000 Ft-ot a kukásoknak, amikor jönnek begyűjteni a kommunálist, akkor még a garázst is szívesen elviszik!
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz Stylewars_kp #10863 üzenetére
Mármint úgy érted, kellene valakinek a tuja? Az nehéz lesz, mert fel van darabolva Mármint az ágak le vannak vágva, csak kb. 1-1,5 méter törzs van meghagyva a gyökérrel együtt.
-
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok, Bp-en hová lehet elvinni a zöldhulladékot? Ami FKF-es zsákba nem fér bele! Pl. kiásott tuják, a végén a gyökérzettel! FKF telephelyeken ahogy néztem ilyet nem vesznek át.
-
Gabesz87
veterán
válasz Dorian #10409 üzenetére
Pont ugyanez a problémánk nekünk is. Ház mögött a kertben van egy hatalmas fenyő, ami pont a ház felé dől, szerintem legalább olyan 20-30 fokban áll a törzse, és amilyen viharos szelek vannak, mi is attól félünk, hogy rádől a házra. Előző tulaj ültette, pontosabban a kertész, aki mesélte, hogy előtte rohadt nagy dzsumbuj volt ott, amit kitakarítottak, de a földben lévő gyökerek miatt így nőtt ferdén a fenyő. SZóval mi is szívesen kivágnánk, nyugodtabbak lennénk. Keleti oldalon van a fa, meg amúgy szinte teljesen mellette a szomszédban is van egy fenyő (az kisebb, de legalább egyenes), szóval az is árnyékol.
Itt a képen pont nem látszik sajna a törzse, dőlése.[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabesz87 #9839 üzenetére
Nem olyan régen írtam, hogy az X-Core Hunter vezérlőnk furcsán működik. Be van állítva perpill, hogy 1-es zóna indul 6-kor 15percre, 2-es 6:15-kor 15percre, 3-as 6:30-kor 15 percre, és 4-es 6:45-kor 2 percre. A program le is fut, de olyan 7:20 körül, tegnap is és ma is láttam, hogy megy a füvőn a locsolás. Holott ugye már rég nem kéne. Többször is átnyálaztam a beállításokat, 3-ból (A/B/C) csak az A program aktív, a többi OFF. Inditási és locsolási időtartam is OK, szóval nem értem, mi lehet a probléma. Megmakkant a vezérlő? Vagy nem tudom, esetleg a transzformátor meghibásodhat, az okozhat ilyet? Tegnap még egy reset-tel akartam megpróbálkozni, de szerintem nem jól csináltam. YT videókat követve reseteltem, de ugyanúgy megmaradtak a programok, beállítások, ebből gondolom, hogy nem sikerült a reset.
-
Gabesz87
veterán
Nálunk sajna nem túl nagy a kert, ami a fű körül van kertés mentén, ott díszkövezve van+tuják, babérmeggy. Ház előtt van kerítésen belül 2 sárgabarack fa, és alattuk 1-1 magaságyas. Egyikben eper, másikban meg most hagyma+borsó, de majd itt lesz paprika+paradicsom. Bár más lassan lehet azt sem ártana ültetni. Chili paprikáim vannak bent még, de már szépek, azokat is lassan lehet, hogy kiültetem.
-
Gabesz87
veterán
Csepegtetőknek szerintem nem sok, ahogy elnézem a magaságyást (hagyma és borsó van most), kb. csak a hagyma kap belőle, de szinte száraz az egész, úgyhog akár 2 órára is beállíthatnám A füvet nem tudom...nálunk nem volt most tavaszzal semmi különleges művelet elvégezve a fűvel (ősszel csináltam gyepszellőztetést, trágyázát, felülvetést). De nem is az az igazi, sűrű, homogén pázsit amúgy, szóval ártani nem fog neki szerintem No meg hála a szomszédnak tele van cseresznye hajtásokkal. 1,5 éve soha nem láttam még a szomszédot, elvileg ritkán vannak itt, és van 2 cseresznyefa náluk a kerítés tövében, ami tiszta egyadta monília. Ki kéne vágni az egész fát.
Öntözőt akkor beállítom én is sorban, ahogy volt régebben is. -
Gabesz87
veterán
Vasárnap indítottuk be az öntőzőt. Egy Hunter X-Core vezérlőnk van. 4 kör, 1 a füvet locsoló fejeknek, 2 kör a csepegtetőkhöz, és van még egy a balkonládákhoz. Úgy van beállítva, hogy 6-kor indul a 2 csepegtető kör 20 percre, 6:30-kor a fűre szintén 20 perc, majd 6:45-kor 2 perc a balkonládákra. Azt vettük észre hétfőn, hogy valami nem ok. Ovi, bölcsijárat után hazaértünk 8 körül, és akkor ment a balkonládára, holott ugye az elvileg 6:47-kor befejezi. Most meg lementem, és azt mutatja, megy az 1-es (csepegtető kör). SZóval fogalmam sincs, mi alapján, de mintha nagyon össze vissza menne. Azon gondolkodtam, hogy lehet esetleg az probléma, hogy ugyanarra az időpontra van beállítva több kör, vagy ez nem számít, tud kezelni (indítani/leállítani) párhuzamosan több kört? Mert tavaly mondjuk nem reggel, hanem éjszakára volt beállítva, és szakaszosan volt beállítva: 1-es kör 0 órakor majd miután az lejárt, indítja a 2-est, ha az is lejárt, 3as majd 4-es. Szóval nem ment csak egy kör egyszerre. Lehet hogy megpróbálom átállítani így aztán meglátjuk.
-
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok véletlenül, ilyen fehér zúzott (dísz)kavicsot, kis méretűt, honnan lehetne olcsón hozatni (Bp-en)? Mert OBI-ból már vettünk vagy 10 zsákkal (azt hiszem ezek 15kg-osak), de szerintem még vagy 3-4x ennyi legalább mindig kellene. És gondoltam, lehet gazdaságosabb volna egyszerre, nagy mennyiségben hozatni valahonnan, mint így OBI-ból.
-
Gabesz87
veterán
Van valami ötletetek, mi csinál ilyet a babérmeggyel? Az udvar ket oldalán van sorban babérmeggy, de érdekes módon csak az egyik oldali ilyen. Csigák lehetnek? Ott van a vízóra akna és a kút, mindkettőben sok meztelen csiga van. Ők lennének a tettesek?
Másik kérdés, hogy permeteznem kéne mert sok a leveltetu, lassan minden tetves, rózsa, barack. Mit ajanlotok? Mospilan? Azt hiszem az van itthon.[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Az az igazság, hogy nekünk belül is a (nem túl nagy) kertben nem az igazi fű, hanem ott is ez a vadfű(?) van. Viszont nyár előtt elég csehül nézett ki, de aztán szépen magához tért, egész pofás is lett. 1x trágyáztam, ill. szórtam el még tavasszal magot. Van egy nagy fenyőfa, na az alatt totál kopasz volt, de nyáron az is bezöldült. Nálam naponta meg az öntöző, szintén fúrt kútból. Tegnap kapcsoltam ki, mert úgy vélem, már fölösleges locsolni. Tervben volt egyébként az is, hogy most ősszel rendes füvet vetünk a kertbe, de az az igazság, hogy kedvem sincs hozzá, meg úgyis kinő benne a gaz. Ráadásul a szomszédvan van 2 nagy cseresznyefa, és az egész tiszta moníliás, de ő nem foglalkozik vele. Úgyhogy annak meg hullanak az ágai, levelei meg minden sz.r.
-
Gabesz87
veterán
Van előttünk egy ilyen "füves" rész, a járda és az út közt:
Jelenleg ezt inkább gaz borítja mintsem fű (meg amúgy is ilyen vadfű, nem igazi fű volt itt). Ha már a kertben elvégzem a fűvel kapcsolatos őszi teendőket (gyepszellőztetés, trágyázás, felülvetés), gondoltam ezzel is kezdenék valamit, hogy kinézzen valahogy, ne a gaz legyen túlsúlyban. Tekintve, hogy ott van a 2 fa (vérszilva, a kis gömb nem tudom mi), lehet itt gyomirtózni? No meg a másik kérdés, hogy egyáltalán szabad-e, nem büntetnek-e meg érte? Közterület, de az úttestig elvileg az én gondom a karbantartása. Szóval ha szabad itt ilyet csinálni, akkor hogy álljak neki? -
Gabesz87
veterán
Magasnyomású mosót fúrt kútról valóban nem lehet használni? Most olvasom az adatlapokon. Akkor sem, ha van szűrő beépítve a kútnál? Tervezünk venni egy mosót, de nincs kedvem minden használatnál lemászni a vízóra aknához, hogy átállítsam a vizet a hálózatira.
-
Gabesz87
veterán
ALDI-s Ferrex magasnyomású mosóról van valakinek véleménye? 23-ért nem tűnik rossznak.
-
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok, létezik valami szabály, rendelet, bármi, amivel a szomszéd kötelezhető, hogy vágja ki a fáit? Az van ugyanis, hogy van 2 nagy öreg cseresznyefajuk, ami atlog jócskán a kertünkbe is, és a gond az hogy tiszta monilia az egész, hullik a kertünkbe. Látszik hogy nincsenek gondozva, nem metszik, nem permetezik. Pár hónapja már szóltam, azt mondták szólnak a kertesznek, de semmi nem történt. Én amit tudtam, elértem, ami átlógott, levagtam.
-
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok, BP-en honnan lehetne normális karót, támasztékot (Y végűt) szerezni? Barackfa alá kéne nagyon, de mindenhol csak ez a hülye bambuszrúd van. Nem értem, azzal mégis hogy lehetne kitámasztani egy faágat JÖn egy nagy szél, vagy nő a barack, elhúzza az ágat, és le is fordul a rúdról. Kertészetekben néztem, de ugyanaz van.
-
Gabesz87
veterán
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy használt játszóhomokot (amibe belexartak a macskák) hol tudom leadni? Hulladékudvarba, mint sitt esetleg?
-
Gabesz87
veterán
Papír a komposztálóba? Na ez is új nekem
Ok, akkor figyelek a fű mennyiségére. MOndjuk rohadt nagy volt a fű már, múlt héteb vágtam le, nem is tettem bele mindet a komposztálóba, de az is tuti, hogy 5-8cm-nél több lett benne Volt a ládához 4 ilyen leszúró tüske, úgyhogy minden oldalán rögzítve van a földbe. ILYEN azt hiszem. -
Gabesz87
veterán
Rendben van, akkor teszek majd bele fűrészport, ill. locsolgatom, forgatom néha. jó, még csak pár hete van amúgy meg, egyszer forgattam meg, de amúgy szerintem egész jól fest, nincs is szaga, össze is esett. Tojáshéj, kávézacc, gyümölcs darabok, héjak szoktak bele menni többnyire még.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Ha már komposztálás, ezzel kapcsolatban nekem is volna kérdésem. Korábban talán kérdeztem is már ezzel kapcsolatban, csak nem jött válasz.
Kerülettől igényeltünk, és kaptunk komposztálót, ilyen műanyag szellőzős szennyeskosás feeling cucc Amit beledobáltam az elmúlt pár héten (nagyrészt levágott fű) látszik, hogy tömörödik. A kérdésem, hogy mennyire kell mozgatni, forgatni, milyen időközönként (kell-e egyáltalán). Sokat keresgéltem, olvastam a témában, és kb. ahány oldal, annyi féle írás...olvastam olyat is, ha jól emlékszem, hogy locsolni kell néha Ill. hogy lehet bele tenni valami cuccost, szert, ami elősegíti a komposztálódást. Kell ilyen, vagy hagyjam a természetre?
Ill. kaptunk komposztáló rácsot is, ebbe majd ősszel a lehullott faleveleket kéne gyűjteni feltételezem, csak nem tudom, hogyan kellene felállítani. Sima "csirkeháló", összetekerve. Esetleg levert cölöpök köré kellene kihúzni?+1 bónusz kérdés: múlt héten világosított fel a kertész (mi tavaly októberben költöztünk ide), hogy kint a járdánál, kerítésen kívül van egy körte meg egy szilva fa. Na én most a kertünkben lévő 2 barackfát permeteztem, de ezt a szilvát és körtét nem, mivel ne mtudtam róla. Kell(ene) esetleg valamivel kezelnem őket?
-
Gabesz87
veterán
Köszi a válaszokat. Homokozó lefedese tervben van egy ideje mindenképp, gondoltam, vagatok egy lapot OBI-ban, vagy praktikerben, csak nem volt szerencsém. Vagy nem működik a lapszabaszat, vagy aznap épp nem volt ott a szaki
Kutya nincs és 99%, hogy nem is lesz. Így marad a többi megoldás. Automata öntöző van, csak karbantartás előtt áll, úgyhogy még nem megy. Láttam ilyen spray-ket meg ultrahangos riasztókat, de tartok tőle annyit érnek mint halottnak a csók. -
Gabesz87
veterán
Tudtok ajánlani valami bevált, hatásos macska riasztót? Elegem van hogy a környék macskái telexarjak a füvet, meg a gyerek homokozojat is.
-
Gabesz87
veterán
Köszi a válaszokat! Nem lenne bajom úgy általánosságban velük, ha nem vöröshangyák (vagy mit tudom én milyen pontos fajta), és nem a fű (udvar) közepén lennének! Nekem csak annyi ugrott be, hogy a vöröshangya fájdalmasat csíp. És ha neadjisten, a 15 hónapos gyerekünk majd a füvön mászik. nehogy beletenyereljen.
-
Gabesz87
veterán
Ma felfedeztem a fűben egymás mellett 2 vöröshangya bolyt. Tudtok ajánlani valamit amivel megszabadulhatunk tőlük? 2 kisgyerek van szóval szeretném eltüntetni őket. Mármint a hangyákat
-
Gabesz87
veterán
Ma hoztuk el a kerületgazdától a megigényelt komposztáló dobozt, és komposztáló hálót. Ez utóbbival kapcsolatban kérnék segítséget, hogy voltaképp azt hogyan kellene használni, mit kell vele csinálni? Ebbe kellene tenni a leveleket, ha jól sejtem. Úgy gondolom - de talán tévedek - hogy valami vázra (pl. levert cölöpök köré) kellene kihúzni?
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Ezt nem mondom, hogy teljesen értem. Így néz ki nagyon leegyszerüsítve:
Az akna alján van gondolom a betonlemez, amit írtál!? Ennyi látszik kb. az egészből. Jön ott felfelé a cső (az alján van rajta valami gömb alakú izé, szóval maga a lyuk nem látszik), és csak a nyomásvezérlő van fent, ami látható, semmi más. Fent van az aknafedél, és ott megy be a víz, és csorog lefelé egyenest a vezérlőre és a kábel csatlakozókra. -
Gabesz87
veterán
Tudnátok ajánlani valamit, amivel a kertben lévő fúrt kút aknafedelét (egy sima acél lap) vízzáróvá tudnám tenni? Én valamiféle tömítő zsinórra gondoltam, amit az alján körbe ráragasztanék. De minden jó ötletre vevő vagyok. Az a gondunk, hogy a kútban, ami van gépészet szabadon, ami látszik, egy Grundfos nyomásvezérlő, és ennek a hálózati dugója nagy esőnél a bejutó víztől totál elázik, és valamiféle zárlatot csinál, levágja az egész hálózatot. Azt sem tudom, vajon ennek a nyomásvezérlőnek mennyire használ, hogy csuromvizes Tavaly már szembesültünk ezzel, amikor ideköltöztünk, nemrég hívtam villanyszerelőt, és ki is cserélte a dugót egy jó kis vízálló, zárt fajtára. Csak épp szerintem azt nem vettük észre, hogy ennek a vezérlőnek 2 kábele van (motor+szivattyú), és pont a másik az, amivel probléma van, ami nem lett megcsinálva. Nem értem, az előző tulaj erre miért nem gondolt, vagy hogy nem volt ezzel gondjuk. Pedig még kertészük is volt.
-
Gabesz87
veterán
Meg tudnátok mondani, hogy a tömlőkocsi csatlakozójának külső felére milyen "adapter" kell?
Ezek szabványosak, vagy ahány kocsi, annyi féle csatlakozó? ILYEN kéne esetleg? Van egy csőcsatlakozóm, ami a képen a szürke, de az nagy rá, gondolom kellene egy ilyen belső, kuplung rész is? -
Gabesz87
veterán
válasz Brandynew #5940 üzenetére
Megtanultam
Egy kérdésem van még. Na jó, 2. Majdnem jó a rendszer, csak a dobra nem tudtam rácsatlakoztatni, mert nem tudom, vajon a dob külsejére milyen idom kellene. ÍGY néz ki.
1/2" cső, amit vettem, nem megy rá belül azokra a kis "körmökre", vagy a belsejébe, ill. vettem egy 1 méteres 3/4" tömlő darabot is, az meg túl vastag ehhez az egész csatlakozóhoz. Gondolom ebbe kellene valami adapter, amire rámegy a cső, de milyen?
A másik kérdéssem pedig az öntözőrendszerrel kapcsolatos. Kinyitottam a mágnesszelepeket, de van rajta még egy kisebb kis tekerentyű. AZzal kell valamit csinálni? Mire való az? ÍGY néz ki kb. -
Gabesz87
veterán
válasz lemmy71 #5938 üzenetére
Hú ezt kicsit elhamarkodtam, de már mindegy. 50m-es Comfort Flex 1/2" tömlőt vettem, 25-ért, ahogy látom, 6600-at spórolhattam volna, ha megrendelem máshol. Na jó, ebből még mondjuk a posta ktg is lejön, úgyhogy legyen úgy 5000 Hát mindegy. Ellenben jól felhúztam magam a Fogarasi OBI kedves munkatársának segítőkészségén. Meg akartam kérni, hogy mutassa már meg milyen idomok, csatlakozók kellenek nekem, meg először az volt a terv, hogy 30m csövet veszek (méterre), de elintézett azzal, hogy "nézze uram, önkiszolgáló..."
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
MEgyek ma az OBI-na pár kiegészítőért, tegnap ki lett nyitva a víz is a kertben, úgyhogy vennem kell egy tömlőt is a csaphoz. Milyet ajánlotok, ami esetleg bevált, ismert? Pl. nem gubancolódik össze-vissza. Kert hátuljában van egy dob, (előző tulaj itthagyta), szóval ha jó állapotban van, használható, akkor azt nem kell vennem. Illetve kellene nekem egy szűrő is a fúrt kútnál lévő szivattyúhoz, hogy homok ne menjen az öntözőbe. Ezt a kettőt láttam: [link] [link] . Gardena 2x-es ára indokolt?
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz #46372352 #5800 üzenetére
Tegnap bevetésre került az akkus permetező. Én elégedett vagyok vele, szerintem szépen, jól terít. Azt hittem zajosabb, de szerencsére nagyon halk. Egy kis igazgatát igényelt a szár, mert az illesztéseknél eresztett. Ill. a vállpánt felhelyezése volt izgalmas még. Sajnos a használati nem túl használható Bizonyos részeknél mintha nem is ehhez a géphez lenne. Rendeltem még egy teleszkópos hosszabbító szárat, hogy a barack fák tetejét is elérjem vele. Summa summarum, szerintem megérte az árát, remélem tartós lesz.
-
Gabesz87
veterán
válasz #46372352 #5797 üzenetére
Apámnak van akkus is, azzal konkrétan nem tudom van-e baja, és ha igen, micsoda. De véleményért interjúvold meg akár mauimagic-t, akitől én is kaptam lentebb az ajánlást
Remélem nem bánom meg. MInt írtam, nem túl nagy területre kell, 3 magaságyas (nem olyan nagyok), 2 sárgabarack fa, a többi meg tuja, babérmeggy, rózsa.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz #46372352 #5795 üzenetére
KÖszönöm, de keresgélés után láttam, hogy a lentebb ajánlott akkus van 20-ért a Praktikerben, úgyhogy meg is rendeltem. AZ általad linkelt 12l-essel kapcsolatban olvastam talán sok értékelésnél, hogy folyik, szétesik...a nagyobbik típus szinte ugyanolyannak tűnik nekem, mint ami apámnak is van, az is sokszor folyik, nem zár el rendesen a csap stb. Ezzel a kicsi vállon hurcolászóssal meg fenntartásaim vannak. AZért egy vállon hurcolva tele "tankkal" nem hiszem, hogy túl kényelmes. Na mindegy. remélem ez az akkus beválik.
-
-
Gabesz87
veterán
Kis egyszerű, kézi permetezőt szeretnék venni, gondoltam megkérdezem, tudnátok-e ajánlani valami bevált, stabil szerkezetet, ami nem hullik szét az 1. használat során (sok értékelésnél olvasom ezt ÁK-n, de gyakorlatban is ezt tapasztalom, apám 2-3 háti permetezővel vesződött már, eltörik, eldugul, nem zár el a kar rendesen stb.). SZóval úgy látom, elég sok "selejt" van ebből a piacon. Olyan 10l körüli elég lenne, nem nagy a kert, 3 magaságyásunk van, 2 sárgabarack fa, és körben tuják ill. babérmeggy. Én ezt néztem ki, de ha tudtok jobbat ajánlani, megköszönöm.
-
Gabesz87
veterán
válasz lemmy71 #5692 üzenetére
6 vagy 7 fej van ha jól emlékszem. Most hétvégén azt néztük, ahogy kertészkedtünk, hogy gyakorta alig van a fű alatt szerintem föld. Legalább is ahol a fenyő van, összesepertem a tűleveleket, és alatta már ilyen betonos, kavicsos felület látszik. SZóval földet is kéne pótolni. Úgy döntöttünk, majd ősszel állunk neki, most a gyerekek miatt is inkább hagyjuk így ahogy van. Körben egyébként szegény van, a tujákkal nincs gond, a szegélyen kívűl vannak, nem a fűben úgymond. Csak ez az egy fenyő a problémás, alatta nincs fű egy részen, ahová hullik a tűlevél.
-
Gabesz87
veterán
válasz lemmy71 #5690 üzenetére
Nem tudom merre mennek pontosan a csövek és milyen mélyen, mivel tavaly vettük a házat, október óta lakunk itt, szóval az előző tulaj munkája. Pontosabban a kertészé feltételezhetően, aki csinálta. Őt meg meg tudom interviewolni voltaképp. És a fűmag vetése után meddig nem kéne rajta járkálni? Milyen típusú füvet ajanlanal? Elég árnyékos a terület, körbe van véve nagy tujakkal, ill. van egy fenyő is, ami alatt még a jelenlegi gaz sem marad meg.
-
Gabesz87
veterán
Füvesítésben kérnék egy kis segítséget. Szeretnénk a kertünkbe (nem túl nagy, úgy 70-80nm a füvesített terület) szép, rendes füvet, mert ami most van, az inkább a gyom kategória, nem a szép zöld sűrű pázsit. Hogysmint, mikor fogjak hozzá? Az a gondom, hogy gyomirtózni, felásni nem igen szeretném, mert egyrészt le van fektetve alatta öntözőrendszer, meg aztán ha kipusztítom mostani "füvet" és újat vetünk, akkor ha minden igaz, jó ideig azon nem igazán lehet/ildomos sétálni. Márpedig 2 ksigyerekkel ez meglehetősen nehezen kivitelezhető. Ha csak szimplán rávetek a mostanira, az gondolom marhaság!?
-
Gabesz87
veterán
Tudtok segíteni, hogy hol lehet (hol érdemes) Bp-en jó áron muskátlit venni? Oázis, OBI, eddig ezeken a helyeken szoktuk, de gondoltam, megkérdezem, hátha van jobb áron is máshol.
Persze, azért az ár mellett a minőség is fontos![ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Jobb topicot nem találtam, jobb híján itt érdeklődöm. Hangya problémám van, de lakásban. 15 éve SOHA nem volt itt hangya, mióta itt lakom, és most valamiért megjelentek. Lakásban mit lehet ellenük tenni? Próbáltam tegnap kitenni cukros vizet egy tálkába, meg egy papírra szódabikarbónás porcukrot, de egyik sem tűnt úgy, hogy felkeltené az érdeklődésüket.
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy terrariumom 2 gyászos gekkoval, és egy fikusz van bent. Az a problémám, hogy már a 2. pusztul ki pár hónapon belül. Elkezdenek lehullani a levelei, mígnem az utolsó le nem esik. Minden nap spriccelem és pár naponta ontok rá vizet. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen alternatívát tudnátok, ami bírja a párát és a meleget, dús levelű (hogy a gekkok el tudjanak bújni) és nem túl nagy (azt hiszem olyan 30*40*45 cm körüli a terrárium). Es persze lehetőleg a levele nem mérgező. Előre is köszönöm a javaslatokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Farming Simulator 25
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest