- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
beci
őstag
válasz
Brandynew #22390 üzenetére
Engem igenis zavar.
Naponta többször szórom vissza,már unom.
Ennek amúgy mi köze ahhoz, hogy kertes házban szeretek lakni?
A madarakkal nincs gondom, csak hagyják békén a mulcsot.Tőlem minden mást csinálhatnának.-igu- Térkő a szegély,de lehet megpróbálok az mellé tenni valamit.
-
válasz
Brandynew #21729 üzenetére
fura, hogy az amúgy alkatrészminőségben, és termékválasztékban is bőven a Makita alá pozícionált B&D cuccokról nyilatkozol ennyire pozitívan. főleg, mert az SBD is "barkács" kategóriába sorolja maga a B&D-t. sorban náluk minőségben a csúcstól lefelé: DeWalt, Stanley, B&D
-
Chris0321
veterán
válasz
Brandynew #21729 üzenetére
Mi ezt a két Einhell eszközt vettük, ennyi elég is volt belőle. Makitából az évek alatt vettem orrfűrészt, fúró/csavarbehajtót és ütvefúrót. Mindegyik vezetékes. Eddig nincs vele rossz tapasztalatom, hiba nélkül megy mind. Ami még pozitívum, hogy a szomszéd városba ahova legalább hetente egyszer át szoktam menni van az üzlet/szervíz ahonnan ezeket vettem így ha gond lenne sem kellene messzire mennem velük. Ezzel szemben az Einhell-nek csak pesten van szervíze, az elromlott orrfúrészt is oda kellett volna felküldenem futárral.
-
its_grandpa
tag
-
-
-
enginev3.0
félisten
válasz
Brandynew #21628 üzenetére
Van öntözőrendszer, bár nem jöttem rá pontosan mikor is kéne mennie, hajnalban, reggel, vagy este
Füvet vágni meg szeretek, nagyon is
Sőt ha valami vastag gazt látok közben, nem törik ki a derekam hogy lehajoljak kihúznitényleg igyekszem, csak még nincs sok tapasztalatom
-
totron
addikt
válasz
Brandynew #21589 üzenetére
Az konkrét számokban, azaz nem kamu dB-ekben kifejezve mit jelent? Ami a fülvédőt illeti minimum 27dB csillapítású kell, de inkább 30+dB egy 80+dB hangerejűnél. Egy 1200Wattos alap kivitel volt ami jól szolgált és halkabb volt, most egy masszívabb, nagyobb kaliberű dong 92dB-en, az azért már nem kevés, főleg többszáz négyzetméterre. Van, hogy füldugó és fülvédő játszik egyszerre, az a legjobb. Az elektromosok között érdemes nézelődni, a benzines közül mind állat.
#21598enginev3.0, pedig a betonkeverés az ASMR-kategória, nem egyenlő azért a többi említettel. -
MPowerPH
félisten
válasz
Brandynew #17743 üzenetére
Akkor ez van... Pedig jol indult, roskadoztak a novenyek a termestol, es a meretuk is rendben volt. Gondolkodtam rajta, hogy leszedem a foliat, annyit konnyitek a novenyeknek. Most is meg van nyitva hatul is, de gondolom az nem ugyan az. Es delutan mar arnyekban van, nem suti a nap sem, amirol azt gondoltam, nem jo otlet... utolag jol jartam.
Jovore a paradicsomokat is arnyekolom, mert iden szetegtek a napon. -
válasz
Brandynew #17527 üzenetére
a talaj foszfor tartalma azért nő, mert évente 5-7 centit vándorol lefelé, azaz nehezen mosódik ki
ha megfelelő összetétellel műtrágyázol, akkor ez nem fordul elő
tehát mint mindent, ezt is ésszel kell csinálni, van már tapasztalat a nagyüzemi gazdálkodásból úgy 70 évnyiettől függetlenül 2019 óta kétszer hozattam marhatrágyát a kiskertbe én is, nem vagyok műtrágya-függő.
-
válasz
Brandynew #17520 üzenetére
annyit tennék hozzá, hogy talán itt is leírtam már: ha már ennyire nagy egészben nézzük, akkor figyeljünk arra, hogy a Duna fél méteres vízszint csökkenése ami az orsztrák és német vízgyűjtőn összeszedett vízből ered jórészt, millió köbméterekkel csökkenti a talajvízszintet (gyak. "elviszi magával") ennyit egész évben nem locsol ki Budapest és az agglomeráció kútból.
személy szerint nyilván érintett vagyok, tehát nem fogok érvelni a "mindegy, de legalább zöld" mellett, hiszen én azt szeretem, ha mezítláb a pázsitra lépni olyan, mintha egy puha perzsa szőnyegre lépnék. a muhar, a tarack meg az összes egyéb gyomnövény soha nem lesz ilyen, mindegy, hogy hogyan nyírom. tudom, hiszen a kertem mögött van még nettó 400 m2 ahol nincs locsolás, nincs gyomirtózás, nincs tápanyag visszapótlás - tehát van mihez hasonlítanom. aki csak nézi a kertet, annak lehet mindegy, csak legyen zöld, én aki használom is a gyerekkel, én szeretem, ha puha, ha kényelmes.
ennyi erővel arról is vitatkozhatnánk, hogy miért vesz valaki nagy autót, nagy házat, vagy bármiből nagyobbat, mint a szükségletei, hiszen a kisebb "bármi" az kisebb környezet terheléssel jár.
-
Dorian
félisten
válasz
Brandynew #17520 üzenetére
Amúgy a műtrágyával addig semmi baj sincs amíg az csak kiegészítés és szerves trágyát is kap a talaj. Nem a műtrágya irtja ki a talajéletet, hanem a szerves trágya hiánya.
"egy hosszú évek alatt élettelenné tett földet"
Na igen. A szüleim mindig elképednek, hogy nálam milyen a veteményes, mekkorák a növények meg a termés. Persze a saját kertjükben alsó hangon 40 éve megy a műtrágya majd megoldja, és a gazoljunk, kapáljuk fel folyamatosan mindent -
-igu-
veterán
válasz
Brandynew #17420 üzenetére
1500 km-rel odebb vagyunk, itt nincs szarazsag.
A pazsit jo resze nem is fu egyebkent:Itt latszik a fuvesites eredmenye - egy nagy viragagyast szuntettem meg, ahelyett kellett (bal oldalon az uj, jobb oldalt a regi):
Mi oktoberben mar nem a kerttel foglalkozunk, hanem a szoges gumikat keszitjuk elo az autokra meg a holapatot a bejarat melle
-
H-Zol
senior tag
válasz
Brandynew #15046 üzenetére
Lehet , hogy nem csak monilia, nállam is volt egy pár nap 0 -1 de szerencsére nem okozott kárt, de ahogy írtam 10% monilia az van , egy pár vékony ág kezdeményen , de az különben látszik , hogy fagy , vagy minilia, mert a moniliás ág elhal , a fagyott az meg újra hajt , jó van az a fagy ahol a tavaji vékony ágak is elfogynak !
-
totron
addikt
válasz
Brandynew #14946 üzenetére
1 col gondolom bemenő és kimenő pontjain a szivattyú. Kimenő oldalon van vagy tervezel később nagyobb kaliberű csövet? Boltokban vannak mindenféle köztesek, átalakítók. Eladó is tud segíteni adott esetben. Elképzelhető, hogy lesz egy kis fölös vásárlás a nagy megoldás-keresésben, ezt kell redukálni.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Brandynew #14727 üzenetére
Neked is köszi , hát ez jó macerás növény
, nem a szívem csücske az ijen , de már ha megvan ki fogom próbálni ezt a sanyítást , de mint írtam ki fogom ásni , mert ez több szálú egyenesen feltörő bokor , olyan 2-2,5 méter magas és három év alatt ez szinte semmit nem nőt , nem fejlődött , egyhelyben áll és a tetején hoz egy , egy virágot , nemsoká haza érek és csinálok rolla egy képet !
-
totron
addikt
válasz
Brandynew #14698 üzenetére
#fárasztó&dagályos_filó #károgás
Köszi a linket. A cikkírót élethosszig való kapálásra ítélem a modorossága miatt. Lehet, hogy én vagyok az egyattamerő beidegződés, de nekem az eredményhez hozzátartozik a munka is. Lekoszolódás, izzadás (pampafüveket izzadtan kerülve). Értem hogy érti az irányvonal és hogy mihez képest van, de megint rossz az üzenet így. Nem az értelmetlen güriről beszélek, hanem a folyamat természetes részeként fellépő fázisokról. Enélkül az eredmény nem eredmény, nem az enyém. Pont hogy a fogyasztóiságból ismert ne alkoss, csak fogyassz! szemléletnek tűnik ez, illetve a fogyasztóiságból jövő ember számára így hozható közel bármi is, erre fordítja le a nap végén. Ha alkotsz is, a költésed mindig legyen biztosan és jóval több, mint amennyit kreatívkodni voltál bátor. Itt is: legyen retinaterhelően túlszaturált kerted a szinte semmi munka ígéretével és kergetésével, nevelje fel a gyereket a nanny, stb.
Hasonló ez, mint a modern leányhölgyek egy része között elterjedt minimalizmus. Spanyolviasz feltalálva, hurrá. Annyi az okosság, hogy nem vesznek meg minden szart a Temuról és pakolják tele velük az otthonaikat - az már akkor minimalista úgy. A kertnél is van egy józan visszalépés a természetes folyamatok felé, örvendetes. Hanyatt esni azért nem fogok.
Van egy kis Szombathelyi Tibor tarha man "segíts céljai elérésében"-utánérzés bennem a Facebook streamjébe belekukkantva. A fejlődés(e) következő fázisa az legyen, hogy zéró termékkapcsolással találkozzon az ember a felületein, thenksz. A kert pont arról szól, hogy más zsebével ne kelljen törődnöm, mert akkor pont ugyanott vagyok mint minden mással, mint a mindennapokban. Még ha értem is, hogy egyazon bolygó és egymást tartjuk el. Kell egy kiugrási pont, dögöljön éhen a mobilházas, meg a kertépítő is, én vagyok a kertépítő. Nem voltam előadáson, korrektebb lenne azután károgni, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy a kevés hozzáadott értéket agyonnyomja a manír és a termékkapcsolás. Arcok, imádható sztárok kellenek a népnek, lózungkörítéssel. Növénybiológiáról meg a kevesebb szó esik, ha egyáltalán, pedig izgi az. Továbbá kicsit zavar, hogy csak(?) zömében virágokról van szó, eyecandy, haszonnövény sehol.Angliás, nézhetetlenség határán libegő Spektrum Home-sorozatokból unásig lehet ismerni ezt a vonalat egyébként. Kertművészet akkor már, behozni a gabonát a konyhakertbe és társai - erre még nem állunk, nem áll készen a többség, de nem is kell mainstreamnek lennie. Nagymamának simán volt ilyen tudása ésvagy tényleges burjánzó botanik területe, most meg fel van találva újra. Jó ez, csak akkor mire fel és minek az a sok felmenők és azok csodálatos életeinek emlegetése, ha új sztár kell a régi tudás felismeréséhez és alkalmazásához...? Üresromantika pipa, répa a szamár előtt pipa, infantilizált vágyak pipa.
(#14702) Z.É.T., 6s-nek még jó a vételkészsége.
-
totron
addikt
válasz
Brandynew #14573 üzenetére
Azzal kezded, hogy egy kimaxolt talajélettel kiváltható minden vegyszer, illetve megvalósítható minden, majd folytatódik azzal, hogy mégsem megvalósítható minden. Nem falhoz állításból, de belemennénk a biokémiájába? Honnantól engedjünk el valamit, illetve minek/meddig dúsítani akkor a talajt, ha egyszer az elengedés elve mentén cselekszünk?
Illetve szőlőültetvényre érdekelne tényleges szermentesség. A leghaladóbb bioszemléletű esetekben sem tudják leszorítani 6 permetezés /szezon alá a szerhasználatot. -
Dorian
félisten
válasz
Brandynew #14573 üzenetére
Ez a középső az, jobbra másik cseresznye, balra almafa. Nekem annyira nem ízlik amúgy, mert ez a nem teljesen vörösre érő, sok gyümölcssavat tartalmazó fajta. A mellette lévő sokkal finomabb, de egyelőre sajnálom kivágni.
[kép]
Szelesnek viszont kifejezetten szeles és napos a hely.
Régebben még a ház előtt itt kifejezetten cseresznyés volt állítólag. -
Rive
veterán
válasz
Brandynew #14571 üzenetére
...- Nem való arra a területre a cseresznye....
A cseresznye, mint nemesített növény igazából csak és kizárólag művelt/kultúr-kertbe való. Oda lett megcsinálva.
Az efféle szélsőséges sodrokba tartozó tanácsokat meg úgy érdemes átgondolni, ha valaki kóstolt már előtte vadcseresznyét, vackort
-
Dorian
félisten
válasz
Brandynew #14571 üzenetére
Ne aggódj, én nem gondolok magamra úgy. Így vettük a telket, h rajta voltak a fák, és bocs, de nem vágttam ki őket.
A talaj full jó, tele van gilisztával, a fekvés napos és szeles. A fákat annyira megmetszettem, amennyire a kertész azt mondta, h ennél jobban már nem szabad. A meggyfa ráadásul egymagában áll, a cseresznye sajnos túl közel van ültetve 2 másik fához (amik viszont sosem moniliásak.)
-
Chris0321
veterán
válasz
Brandynew #14539 üzenetére
"a JPV esetében öntöttvasból készülnek. A szivattyú tengelyének tömítését modern karbon-kerámia axiál tömítés látja el. A JPP esetén a szivattyúház műanyagból, míg a JPV 1300 INOX esetén saválló acélból készül."
Felsorolja az összes változatot, a JPV amit elsőnek linkeltél az öntöttvas. A JPP háza van műanyagból, az teljesen máshogy néz ki. -
Chris0321
veterán
válasz
Brandynew #14525 üzenetére
Hello.
Én a savállót vettem tavaly előtt, akkor még nem volt akna a kúthoz és az idényben kinn volt a szabadban a szivattyú. A mostani telet már aknában töltötte, szétbontás nélkül. Idén még nem használtam, de amilyen ütemben halladnak a fák lassan el kell kezdenem. Eddig nem volt vele semmilyen problémám, mivel nincs meg régóta így komoly tapasztalatom még nincs vele. -
H-Zol
senior tag
-
shteer
titán
válasz
Brandynew #11934 üzenetére
Valami egyszerű szennyvízszivattyút
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
Brandynew #11924 üzenetére
Azért egy pörköltfőzést vagy grillezést nem feltétlenül neveznék feleslegesnek, meg világpusztítónak sem. Én például biciklivel és tömegközlekedéssel kompenzálom (emellett komposztálok szinte mindent, nevelek egy csomó fát és napelemem is van), más meg mással. Ha nem saját tenyelésztésű húst (a takarmány beszerzése is lényeges lehet) és saját termesztésü zöldseget eszel, csak az utaztatásnak nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint évente 2-3 szabadtérti sütésnek/főzésnek (nem szemétegetésről beszélt egyikünk sem).
-
ncc1701
veterán
válasz
Brandynew #11911 üzenetére
Hát ne haragudj, de még a nagyapám is elégetett minden vackot. Nagyon minimális az a mennyiség, amivel nem tudok mit kezdeni, de azt szemrebbenés nélkül eltüzelem szárazan.
Talán nem ezt a magatartást kellene baszogatni, hanem aki vidéken autógumival, meg vizes ronggyal fűt. -
User_2
tag
válasz
Brandynew #11882 üzenetére
ha lámpával levilágítasz a kútba látsz mást is a csőfalán kívűl?
esetleg oldalfalat téglából?
vízszintet?
ezt érdemes sötétben vizsgálni, nappali erős fényben nemsok fény tud kijutni egy sötét lyukból.
elvileg könnyen lehet, hogy régebben ásott kút vagy derítő volt, amit téglaboltozattal befedtek, ma már csak egy vastagabb csonk látszik a födlfelszínen, amin keresztül a derítő szippantható, illetve membrános szívattyú leengedhető. -
Rive
veterán
válasz
Brandynew #11879 üzenetére
Feltöltődés... Hát, belelógatsz valami fél kilós nehezéket madzagon
Milyen mély volt újkorában? Mennyi most? Hol van benne a víz?
Komoly merülőszivattyúnak kell minimum egy méter (de inkább több) a fenéktől, és nem jó, ha az üzemi vízállásnál kilóg...A VP300 az 4" (104cm) átmérőjű
-
User_2
tag
válasz
Brandynew #11876 üzenetére
az egy fúrt kút szivattyú, nem annyira jó megoldás ásott kútból vízkivételre.
ha mindenképpen vízkivételt akarsz növelni és a jelenlegi megoldással elégedett vagy, és már van tapasztalatod a használatában,
talán a legegyszerűbb megoldás, ha nem egy, hanem kettő membrános szivattyút lógatsz le a kútba. -
Rive
veterán
válasz
Brandynew #11872 üzenetére
Amit ajánlani szoktak, az a pedrollo, meg az elpumps. Gyári oldalon lehet vizszállitást, átmérőt választani.
De ha rezgős volt a kútban, akkor érdemes lenne megnézni előbb, mennyire töltődött fel
...ráhúzok egy max. 9 méteres locsolótömlőt...
Speciális tömlő kell, ami birja a vákumot
-
Chris0321
veterán
válasz
Brandynew #11870 üzenetére
Hello.
Nekem egy ilyen szivattyúm van, egyáltalán nem hangos. Most, hogy aknában van, hogy ne kelljen télen szétszerelni közel kell menni, hogy halljam, hogy zúg.
Nem az a fontos, hogy te mennyi vizet szeretnél kivenni a kútból hanem az, hogy a kút mennyit tud adni. -
ncc1701
veterán
válasz
Brandynew #8514 üzenetére
Abszolút egyetértek! Tavaly hozattunk 5m3 komposztot, nagyon bevált, amit ültettünk a fóliába, az eddig nagyon szépen néz ki. Saját komposzt sajna lassabban termelődik, és kevesebb is, mint kellene.
Lemosót azért megcsinálom, de ez csak réz-kén-olaj. Az azért elég bio. -
User_2
tag
válasz
Brandynew #8404 üzenetére
orchideát hogy lehet szaporítani?
van itt a ház előtt az utcán egy, amit orchideának gondolok, elképesztően szép, két hétig tartja meg a virágot, kb egy arasznyi magas. majd most márciusban fog előkerülni a földből, ha meg van még.
nagyon jó lenne, ha több is lenne belőle. -
H-Zol
senior tag
válasz
Brandynew #8232 üzenetére
Ha én nem vagyok állat barát akkor senki , én nem irtani akarom őket, hanem egy kicsit megfékezni
Mi csak a napraforgóba vagyunk bajba a vadnyulakkal ameddig kicsi de utánna már nem csinál benne kárt, de addig ha nem figyelünk oda akar 40-50% kos kárt is okoznak , de azért mert itt erre egyre kevesebben vetnek miattuk és a száraz tavaszok miatt le rágja és onnan jut egy kis vízhez, nem eszi meg hanem megy szálról szálra és le harapja , de egy kis odafigyeléssel meg lehet menteni és megmarad a forgó is meg a nyúl is -
H-Zol
senior tag
válasz
Brandynew #8210 üzenetére
Én mindég nyár elején metszem de itt is úgy olvasom !!
Az aranyvessző metszése - erre érdemes figyelni
Az csak jót tesz neki, ha néhány évente visszametszünk párat a nagyobb, öregebb ágakból, így elegendő hely marad majd az új hajtásoknak. Mivel lombfakadás előtt virágzik, ne vele kezdjük a kerti metszést, hanem először gyönyörküdjünk a virágaiban, majd csak elvirágzás után metszük vissza. A dús virágzás feltétele, hogy minél több egyéves vessző legyen a bokron, ezért az elhanyagolt bokrok egyre gyérebben virágoznak. -
Rive
veterán
válasz
Brandynew #8186 üzenetére
Megsúgom: soha, senki se biztos
Ha tovább tartanak a reggeli fagyok vagy hűvösebb az idő akkor később, nagyobb palánták lesznek kiültetve.
Ilyenkor még az is előfordul, hogy a túlnőtt palántákat már tápoldatozzuk, jobb híján...
Meg akinek van fölös helye, az több palántát nevel, vész esetére.
Ennyi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ingatlanos topic!
- Apple MacBook
- Kuponkunyeráló
- Linux Mint
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest