Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7251) zodo válasza DopeBob (#7250) üzenetére


zodo
nagyúr

Itt egy összefoglaló a CFI-ről.
Google-val fordítottam anno a róla szóló 4 oldalt és egész jónak véltem.
Egyedüliként a proci hűtő miatt aggódom (magam részéről) de nálad talán még erre sem kell figyelned.

(#7252) DopeBob válasza DopeBob (#7250) üzenetére


DopeBob
addikt

Hát, nem sok infot találtam róla, ami így elsőre nem tetszik: táp: 150W, 24/7-ben fog menni a gép, minden watt számít :DDD

Illetve jól néz ki előröl nagyon, viszont nem eléggé perforált, a másikba talán bele tudok tenni egy slim 12CM-es ventit, hogy megszabaduljak a gyári borzalomtól, itt nincs ilyen lehetőség, valószínűleg igen rosszul szellőzik. De tényleg szép :K

MZ/X

(#7253) ViZion válasza zodo (#7249) üzenetére


ViZion
félisten

Via chipsetesbe ezt néztem. A VGA chip 720p-ig jó, tesztek szerint szépen viszi. Teljesítményben, fogyasztásban Atom kb.
Van PCIe csati, ha mégis HD kellene. [link] [link]
NAS-nak (Network Attached Storage - hálózatra csatlakoztatott tároló) nem kell nagy kraft otthonra pár géphez: sata csatlakozó, LAN és egy jó router, kész. Brazos jobb, de árban a duplája.

Agyalok azon, h teszek egy próbát a VIA deszkával, ha nem elég akkor vagy marad NAS-nak, vagy eladom (OK, ez bukó, de HW-ben mi nem az :U ), és veszek utána Brazost.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7254) user137 válasza ViZion (#7253) üzenetére


user137
őstag

helómi, 100 megás hálókártya NAS-ra?! noooway :N

[ Szerkesztve ]

(#7255) ViZion válasza user137 (#7254) üzenetére


ViZion
félisten

Ha jól értem kevesled az integráltat? Otthonra filmre, képekre és zenére teljesen elég. :K
A cégnél sem jut mindenkinek gigabites gép (pár régebbi is van), ráadásul itt 12 gép csatlakozik (otthon csak 3), nagy fileok is mozognak (tiff, psd) és semmi gond nincs vele. Ha meg netről töltök le vmit, akkor ott a net sebessége a limit, ami sajna közelébe sincs a hálókari sebességének.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7256) HookR válasza ViZion (#7255) üzenetére


HookR
addikt

Azért manapság már nem extra a Gb-es LAN, elvárható a megléte. Ellenben a 100Mb már a HDD-knek is szűk keresztmetszet, nem beszélve az SSD-kről.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#7257) ViZion válasza HookR (#7256) üzenetére


ViZion
félisten

Otthonra, ennyihez minek? A munkáim hely HDD-n maradnak, annak a NAS csak backup. Játszani sem nas-ról fogok... :K
Mini itx deszkákon nem tudom melyiken van Gigabit lan, külön kártya meg luxus lenne erre szvsz... Másrészt a NAS gép lesz egyben a HTPC is, tehát ezen lesz filmnézés, míg most az ég gépem merevlemezéről nézik a másikon. Tehát filmnél nem is játszik a lan nálam, csak ha másolok laptopra, de az meg belefér -főleg mert wifi-s...

"Azért manapság már nem extra a Gb-es LAN, elvárható a megléte."
Igazad van. Ezt mondtuk már a cégnél, mi is :O de ehhez meg pályázat és a csillagok együttállása kell, pl. nálam a céges gép: egymagos, nyúzom a Photoshopot... Szal. nem egyszerű, ide jobban kellene.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7258) GerykO válasza ViZion (#7257) üzenetére


GerykO
aktív tag

És a Linuxos támogatottsága milyen ennek a VIA csodának? Mennyire fekszi meg a gyomrát egy Win7? Bár a DX9 grafika nem követeli meg -vagyis XP elég alá-, de akkor mi van a flash gyorsítással? Igaz ott az instant boot -Linux oké kéne hogy legyen. NAShoz nem tartod kevésnek a 2 SATA csatit? Vagy pen-ről megy majd a rendszer? Ha beledobsz egy TV-tunert, hogy teljes legyen a tv-zős élmény, azzal elboldogul-e? TimeShift, megy-e rögzítés mellett? És ha benne van a tuner, hova teszed a W-LANt? Vagy mindezt USB 2.0 akarod erőltetni -csak mert az hamar megeszi a procit. Előcsalható-e bármi tartalék a prociból? Ha teker a felvétel mellett a vinyón a time-shift, akkor ellátja-e mellette a NAS funkciót is rendesen? Nekem hirtelen ezek a kételyeim támadtak. Ha viszont ezekre van megoldás, akkor én sem brazos-ra építek otthoni mindenest. :R

[ Szerkesztve ]

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7259) ViZion válasza GerykO (#7258) üzenetére


ViZion
félisten

Uhh, de sokminden! :D
VIA külön linuxos drivereket is biztosít, Ubuntu 10.10 gond nélkül felismer mindent, írták fórumban is. Először raid NAS-t akartam, giga HW raid-os lapot néztem is, de igazából nekem nincs rá szükségem.
Linux USB stickről elszaladgál, két sata elég nekem, persze mindenki igénye más. Nálam ebbe lesz dugva a 3G router, mivel mobilnetem van. A netet és a wifit is a router tolja, rá lesz dugva ez a gép, meg az enyém, a laptop és a másik gép "wifizik" :U .

TV-tuner-hez nem tudok hozzászólni, nekünk Digi TV-van (azt se nézem), azzal sztem nem lehet összehegeszteni (pedig jó lenne a digis beltérit lezúzni, mert egy f¤s).
Brazos minden tekintetben jobb, ez nem is vitás. Ha sok filmet nézel biztosan az a befutó. Eredetileg NAS-t akartam venni, de ez kicsit többet tud. Esetleg webcam-ot kap még, ha a párom skype-on csevegne, sztem azzal még el kellene bírnia.
Sajnos nem találtam használtan, tesztekben is még a korábbi atomokkal van hasonlítva. CPU-ja harmatos, de nekem elvileg elég.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7260) GerykO válasza ViZion (#7259) üzenetére


GerykO
aktív tag

Az ára engem is elgondolkodtatott. Mert kevesebb mint a fele a Brazosnak. Tányéros az a digi, vagy kábel? Mindkettőnél megoldható az összehegesztés, és a tv-tunerek "1.6GHz or higher Intel CPU, or eqvivalent required". Szóval engem csak ez aggaszt benne. Kiválthatod ezzel a routert is, és ami ide megy bele wifi szimplán AP-ként üzemel, és szevassz. Webcamra, ha újrahúzom a rendszert tudok mondani valami kb CPU használatot, K7 alapú rendszeren, ha kell downclockolom 1.3GHz-ra. ;) De jelenleg nekem sincs tunerem, szal azt nem tudom csekkolni. De idővel csinálok egy ilyesmi tesztet majd, ha összeálltak a hardverek. :K Csak fejben elég nehéz kisakkozni, mi az a minimum szint ami elég egy ilyen otthoni mindenes gépnek -NAS, HTPC, router, torrentkliens, printszerver, skype-center. Csak azért keresem a minimumot, mert 24/7-ben menne, és ekkor azért minden Wattot megfontol az ember, és azért érdekel a tartalék, mert ha fejlődnek a szoftverek nő(het) a hardver igény.

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7261) ViZion válasza GerykO (#7260) üzenetére


ViZion
félisten

Tányéros digi. Tavaly vmit variáltak, azt mondták csak ezzel a beltérivel lehet, amikor beltéri csere volt, akkor a szerelő beszólt telefonon a cégnek, h működjön az újjal... de ez a része engem nem aggaszt.
Mobilnettel nem terhelném, azért vettem anno 3G routert, h végre ne gépbe kelljen dugdosni, és jobb helyre kerülhessen a stick, mert eléggé körzethatáron vagyunk. Fogyasztásban a Brazos nem sokkal több, évi szinen forintban max. egy rétes árát bukod :)
Most ott tartok, hogy a helyi boltnál a vele kapcsolatban levő nagykereknél nincs... Gariztatás miatt kényelmes ez a bolt, mert itt intézik, ha vmi gond van (nekem még nem kellett szerencsére).

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7262) Evilkiller


Evilkiller
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Teljes gépcsere előtt állok, és úgy gondoltam, itx méretben építem fel!
Találtam egy házat ami tetszik, de volna egy fntos kérdésem róla!
Ebbe a házba ([link]) befér szerintetek egy 2 slot méretű VGA?
Konkrétan erről lenne szó ([link])
Esetleg ha nem fér bele, tudnátok ajánlani egy ITX házat?
Összesen 1 db SSD, és 1 db DVD Író lesz benne, szóval méretben lehet nagyon kicsi, az egyetlen kikötés, hogy táp nélkül, vagy min. 350-es táppal legyen!
És persze legyen olcsó!

(#7263) user137 válasza Evilkiller (#7262) üzenetére


user137
őstag

már csak a linkeket javítsd ki és megnézzük :)

(#7264) Evilkiller válasza user137 (#7263) üzenetére


Evilkiller
csendes tag

Bocsi! :B

[link]
[link]

(#7265) user137 válasza ViZion (#7255) üzenetére


user137
őstag

kérdés mit akarsz majd backupolni vele.

egy win7 rendszermentés olyan ~40GB, ami 100-as hálón maxra csavarva 66 perc, G-s Wifi hálózaton ennek úgy a négyszerese (4 óra!).

én a NAS-t "könyvespolcnak" használom, ki vannak csapva rá a filmek (mert a lokál SSD-n nem férnek el), meg a zenék. Letölteni egy pici 30G-s helyre töltök. Nekem nem mindegy, h 1-200GB-ot 2,5 vagy 5 óra átmásolni A-ból B-be. Ha egyből az adott gépre torrentezel, akkor ez a probléma nem jelentkezik ilyen élesen, mint nálam.

a gigabites routerek meg már szaré'-hugyé' vannak a bótban (valami TPLink a hardverkerben N-es wifivel valami 13k :Y ).

gondolkodj előre is, ha gépet veszel, ennyit akartam mondani. :R

(#7266) user137 válasza Evilkiller (#7264) üzenetére


user137
őstag

ez egy elég szerencsétlen ház.

magad is láthatod, h nem csak single-slotos benne a VGA lehetőség, hanem a tápot betolták jó mélyre a proci fölé, h ezáltal hagyjanak egy használhatatlan 4centis helyet a táh tetején... nem is értem minek... ?! :F

Silverstone SG05-SG06 felé terelnélek, ahhoz jár egy bika SFX táp is legalább.

(#7267) Evilkiller válasza user137 (#7266) üzenetére


Evilkiller
csendes tag

A kialakítása tényleg kényelmesebb, viszont ebben csak 300W-os táp van...
Legalábbis hivatalos honlapon azt írja!
Az egy picit kevés!

(#7268) user137 válasza Evilkiller (#7267) üzenetére


user137
őstag

nem kevés az (proci max 100W, vinyók 5-10W/db, VGA=?), ha le is adja szépen... ha ilyen 10k Ft-os árkategória, akkor inkább dobós is az a táp egyből. jah és ebben a dobozkában nem fér el a dual slot VGA (ez ugye lejött?).

az SG05-nek bika 385W-os tápja van, kimérve.

[ Szerkesztve ]

(#7269) zodo válasza Evilkiller (#7267) üzenetére


zodo
nagyúr

Miért mi lenne a leendő konfig?

Adatlapomon lévő konfig meg sem nyikkan a tápnak mert minőségi 80+ -os FSP az a 300W tápocska.

(#7270) ViZion válasza user137 (#7265) üzenetére


ViZion
félisten

Mindenkinél másként van az otthoni hálózat kialakítva, mert másra van igény.
3G router van, ez kellett a mobilnet miatt. SSD+HDD az én gépemben, a NAS-ra csak a munkáimat backupolom, nem a rendszert (azt winnel nem is tudnám sztem a multiboot miatt). Mentésre Clonezilla jó, de azt is a helyi 2. HDD-re csináltam, természetesen nem lehetne kivárni hálózaton át, igazad van.
Hasonló funkciót szánok neki, ahogy Te is írtad: arra kell, hogy a filmek, fotók, zenék ne az én gépemről fussanak a másik gépeken. Így a cuccokat a "NAS" gépen nézik, illetve laptoppal wifin. Torrentezni nem szoktam, nem is szerencsés mobilnettel. De megoldható egyébként, hogy távolról elindítod a letöltést az otthoni NAS-ra -nálam mobilnet miatt ez is felejtős :(( .
Nagy (ált. 100 mega alattiak) fileokat a munkámnál szépen a háttérben átmásolhatja, ez sem akkora mennyiség, hogy gondot okozzon. Ahogy fentebb a kolléga írta, a 3G routert is ki tudja váltani, de még nem volt akkor NAS/HTPC készítés tervezve.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7271) HookR válasza user137 (#7266) üzenetére


HookR
addikt

"...a tápot betolták jó mélyre a proci fölé, h ezáltal hagyjanak egy használhatatlan 4centis helyet a táh tetején... nem is értem minek... ?! :F"
Az ODD mélysége miatt.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#7272) Evilkiller válasza zodo (#7269) üzenetére


Evilkiller
csendes tag

extreme.outervision.com-on néztem, nem részletezi hogy mi mennyit eszik, csak az egészet egyben!
A dedikált VGA nélkül ír max. 200W-ott a gépre!
A GTX460 meg megeszik még 150-et teljes terheléssel!
Tudom, hogy a jó minőségű tápok le tudnak adni kicsit többet is a ráírt értéknél, de gondolom tartósabb lesz a gép, ha betartom a papírformát!
Am SFX tápból nem is láttam még 350-esnél nagyobbat!
Viszont gondoltam rakok is bele egy 350-est!
Az fentebb linkelt házhoz én ezt a tápot néztem ki: [link]

[ Szerkesztve ]

(#7273) Csicsóka válasza GerykO (#7260) üzenetére


Csicsóka
őstag

Jelenleg egy Intel D945GSEJT lapot használok házi mindenesnek. Mind azt tudja amit itt írtok elvárásként. (wifi router ,tűzfal nas,ssh,ftp,xbmc+pvr) Egy kivétellel HD videót és DVB-T HD csatornákat már nem bírja, az SD tökéletes. Sajna itt még nincs semmiféle hw gyorsítás. Fogyasztásban nagyon jó (13 W). Ha a VIA tudna Linux alatt vmiféle hw gyorsítást, meggondolnám én is a cserét. Nem tudtok erről vmi infót? Mit fogyaszt ez a deszka?

(#7274) Evilkiller válasza Evilkiller (#7272) üzenetére


Evilkiller
csendes tag

Esetleg ha veszek egy ilyen SilverStone házat, valaki megveszi belőle a tápot?
És akkor tennék bele egy 350-est!
Az a biztos...

(#7275) GerykO válasza Csicsóka (#7273) üzenetére


GerykO
aktív tag

Ezen agyalunk mi is, hogy mennyi lehet a fogyasztása annak a VIA-s lapnak. ;)

Én még igazából egy dual-hybrid tunerban gondolkodom, de lehet hogy quad digital tuner lesz, mert szeretném belső hálón laptop, és/vagy asztali gép felé tovább streamelni az adást, és eközben a felvétel vagy a time-shift lehetőségét sem szívesen buknám be. Jelenleg nekem is csak HD ready felbontású TV-m van, de tervezek majd egy FullHD-s projektort. :B (egyelőre csóró vagyok hozzá)
A tunered usb-s, vagy belső? USB-n nem eszi jobban a procit? Meg azért gondolkodom belső tunerban, mert ha a lap támogatja a Wake-On-pci funkciót, akkor nem kell extra távkapcsoló. De a Wake-On-lan, és a Wake-On-wan, és a Wake-On-wlan-t(pci) mindenképp tudnia kell. Mert akkor néha meg is állhat "pihenni" -ha a torrent nem dolgozik a háttérben, vagy nem szórakozik el épp egy családi videó digitalizálásával(ideje lesz rá). :U

(#7261) ViZion: Jelenleg a UPC-nél is dolgozom, és itt is van megkötés, hogy csak saját beltérivel megy a digitális adás -ezt úgy kell elképzelni, mint a mobiloknál a szolgáltatófüggő példányokat. Viszont a PC lenne a "kártyafüggetlen" megoldás, veszel egy usb-s conexant kártyaolvasót a tuner mellé, és voilá. ;) Működik, szerelőink is mondták. :C

[ Szerkesztve ]

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7276) zodo válasza Evilkiller (#7274) üzenetére


zodo
nagyúr

Az tuti el tudod adni.

(#7273) Csicsóka.

Bocs, Atom klub.

Amúgy.

[ Szerkesztve ]

(#7277) zodo válasza zodo (#7276) üzenetére


zodo
nagyúr

Hoppá ezt benéztem. :DDD

Szóval a lap leírásában van némi fogyasztási adat.

Remélem most jót néztem. :))

(#7278) zhagyma válasza GerykO (#7275) üzenetére


zhagyma
őstag

" ... Jelenleg a UPC-nél is dolgozom, és itt is van megkötés, hogy csak saját beltérivel megy a digitális adás -ezt úgy kell elképzelni, mint a mobiloknál a szolgáltatófüggő példányokat. Viszont a PC lenne a "kártyafüggetlen" megoldás, veszel egy usb-s conexant kártyaolvasót a tuner mellé, és voilá. ;) Működik, szerelőink is mondták. :C ..."

Annak igazán örülnék, ha ezt UPC kábel-re értenéd. Ha arra érted kíváncsian várom a megoldást: úgy tudom UPC kábel esetén össze van rendelve az STB a kártyával. Lehet "belsősőknek" feloldható ez a kötötség?

(#7279) GerykO válasza zodo (#7277) üzenetére


GerykO
aktív tag

Nem a GSEJt fogyasztását találgatjuk, hanem a VIA lap fogyasztását. ;)

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7280) ViZion válasza GerykO (#7275) üzenetére


ViZion
félisten

Nah, ezt a részét nem tudom. Amit tudok, a digi beltéri egy vacak, HW és SW is hulladék sz¤r. Hangerő-beállítás nevetséges, a csatornák mentése, rendezése is szánalmas. EPG egy vicc, mondjuk ennyi pénzért... Jah, a szerelő meg kijött, elkezdte kitörölni a csatornákat az összes listából, ide csak az egész újra keresésével lehet visszahozni... Mondom mit csinál? Segít. De engem a CNN nem zavar, sőt, és amúgy is majd had'én rakjam sorba, töröljem, etc... Ha összeáll a dolog, majd visszakanyarodunk ide.

Asrock PV530-ITX (ez fontos, mert van mini ATX is, azon van csak PCIe...) teljesítmény.pdf. Csak 32 bites OS-t támogat, de Win7-et is elvileg. Egy ilyen Ubuntus nettop. Ez 60 W külső táppal van, 6 W készenlét, 35 W normál és 43 W max. fogyasztás. Ha ehhez hozzátesszük a "lemarketingezett" 5-10 W-ot, akkor sem eszik többet 60 W-nál egy HDD-vel (persze nekem ATX táp lesz, ott több a veszteség, legyen fullon mondjuk 100 W fogyasztás, de majd veszek fogyasztásmérőt...)
Van olyan, hogy VIA linux portal. Egyelőre Ubuntu 10.10 a legfrissebb, mondjuk hivatalosan a 11.4 még nem is jelent meg, de ha ilyen precízek, gondolom az is lesz majd.
Chipsetről angolul. Elvileg 1080p HW gyorsítással játsza le (a VGA chip), de csak win alatt írják, linuxot nem említik. Youtube-on van olyan teszt, ahol Youtube HD-t néznek vele, elég jó.
Sajnos kevés teszt van, inkább csak rövidke fizetett ajánlókat találni... Itt van pár vevő vélemény. Innen egy eredmény: SuperPI (1m) completes in 3m 57s. 3DMark06 (all default settings) scores at 2178 points. Atom d525 superPI 1m az kb. 3 perc, tehát jóval gyorsabb. 3D max-ról ezzel bizony le kell mondani... :O (vicceltem! :K )
Jövő hétig még keresgélek, de sztem bevállalom.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7281) GerykO válasza zhagyma (#7278) üzenetére


GerykO
aktív tag

Erre inkább privátban válaszoltam ha nem haragszol. :B Amúgy nálunk nem elérhető a UPC, sem a DIGI, választhatok a drága VidaNet, és a mégdrágább T(ré)-Home közt. :O

(#7280) ViZion: Megmondom őszintén DIGI-hez csak kábelen volt szerencsém (albiban), de sok ügyfelem szidja a minőségét -nem szidnák, felkopna az állam. ;]
A vélemények -bár elég érdekes célra vették a kommentelők- alapján el is vethető a VIA megoldása, pláne ha párhuzamosan több program is futna. Pedig annyira baráti ára van. :O
Ezek alapján a Brazos marad, bár ott meg a 450-et érdemes megvárni, de ez a teszt is elgondolkodtatott, erről nem is beszélve. És ott a dx11 is a Brazos oldalán.

Minél többet agyalok rajta, annál jobban elbizonytalanodom. :U

Mod.: Hmm, akkor te leszel a szemem, és teszteled helyettem. :C ;]

[ Szerkesztve ]

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7282) zodo válasza GerykO (#7279) üzenetére


zodo
nagyúr

Akkor csak jól helyesbítettem magam. ;)

ViZion

Most nézem csak mennyiért is adják ezt a lapot.
Ennyiért simán megéri kipróbálni és majd figyelem a fejleményeket. :K

[ Szerkesztve ]

(#7283) ViZion


ViZion
félisten

Hát ja. Méretben szabvány szerencsére, és biztosan el lehet adni ha nem válik be HTPC-nek (a "gyűjteményemben" kevés film nagyobb 1GB-nál :DDD ), max. egy pizza árát bukom :O
gugliban rákeresve a deszkára már ezt a topikot adja ki... :D Vajon adtak már el ebből? :F :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7284) GerykO válasza zodo (#7282) üzenetére


GerykO
aktív tag

Most már én is megtaláltam azt a némi adatot, és nem estem tőle hasra. :(

(#7283) ViZion: Ezek szerint nem túl sokat. :U

[ Szerkesztve ]

Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...

(#7285) HeavyToys válasza zodo (#7282) üzenetére


HeavyToys
senior tag

Egyébként szerintem is nagyon alacsony az ára. A fogyasztása azonban nem lehet túl jó. Szerintem lényegesen magasabb, mint a jelenlegi Brazos vagy Atom alapú megoldásoké. Ezt főleg a 90nm-es tehnológiával történő gyártás indokolja. (szerk. közben olvastam a belinkelt kész pc-t, azok alapján azért annyira nem vészes a fogyasztása, igaz nem is alacsony.)

Nem szorosan kapcsolódik ehhez a laphoz, de talán alátámasztja a mondanivalómat:

Anno, olvastam egy Via X2-es procival szerelt lapról készült, ilyen előzetes tesztet. Ahol ígérték, hogy majd a végleges verzió 65 nm-en készül, a tesztverzió 90 nm-en volt legyártva. Teljesítményben nagyon jó volt, ha jól emlékszem verte néhány helyen az E350-et is. A probléma a fogyasztása volt, ami athlon szinten mozgott...

[ Szerkesztve ]

(#7286) Csicsóka válasza GerykO (#7275) üzenetére


Csicsóka
őstag

Afatech Technologies, Inc. AF9015 DVB-T USB2.0 stick megy nálam. Gyakorlatilag észrevehetetlen a rendszerben annyira kevés procit eszik. Tvheadend sreameli a csatornákat az XBMC-nek, és a belső hálóba 2% procit eszik összesen. Ez a harmat gyenge atom meg sem érzi, ha menne vele a HD soha nem cserélném le.

Ahogy olvaslak titeket, nekem sem tetszik már a VIA, mert nem jobb a gsejt-nél.
Legtutibb Core i3-2100T lenne, mert üresben szinte a gsejt fogyasztását mutatja, de ha kell irtózatos erő lakik benne, és még akkor is szolid a fogyasztása. Egyetlen bökkenő van csak, dupla annyi az ára egy ilyen vasnak mint egy Brazos.

(#7287) user137 válasza Evilkiller (#7274) üzenetére


user137
őstag

tök feleslegesen dobnád ki a tápot (meg a pénzed) az ablakon.
bízzál bennünk jó lesz az.

nekem i5-650, 4G RAM és 8800GT ment rajta fénykorában, alapon 85W, 4 szálon széthúzva 180W, a VGA kártya még ha egy 100W-ot rárak is kordában vagy.

a benne lévő tápot 380W-ig bírták tolni, toldy szaktárs linkelt erről hónapokkal ezelőtt egy cikket. de az SPCR-en is van róla teszt (www.silentpcreview.com

(#7288) Pista0001 válasza user137 (#7287) üzenetére


Pista0001
addikt

Szerintem is fölösleges kicserélni a Sugo gyári tápját. Itt vannak az én fogyasztás adataim:

Simán lekapcsolva: 2W
Start (POST): 125W
Win indulás: 125->150->100W
Idle (desktop, böngésző egy lappal, torrent, winamp): 60-70W
CPU (Pime95): átlag 160W
GPU (Furmark): átlag 160W
CPU+GPU (Prime95+Furmark): átlag 235W

A konfig továbbra is DFI MI P55-T36, Core i5-760, 2*2GB CSX CEC-1600, Sapphire HD5770 Vapor-X, 1*3,5 HDD, 1*slim ODD, Be-Quiet SFX-Power 350

A proci 95 W TDP-s, a VGA 109 W, a 460-as talán 10-15 W-al fogyaszt többet mint az 5770-em, ITX lapon magasabb TDP-s procit nem nagyon tudsz használni mert az 1156-os Xeon-ok is csak 95 W-osak.

[ Szerkesztve ]

(#7289) ViZion


ViZion
félisten

ASRock PV530-ITX update:
A webshopok háát... nem mondhatom, hogy sz¤rok, mert annyira nem jók! Sok helyen Intel LGA CPU-k közé rakták, keverik a képet, leírást több soron (PV530 vs. PV530-ITX). Érdeklődésemre fogalma sem volt, h mi a baj... mondom a PV530 mini ATX (ez mondjuk ASRock-féle méret sztem) a PV530-ITX meg mini ITX... ÉS? :U Mondom B+ 21×17 vagy 17×17 cm... Sikerült vmi ECDL-es huszárt kifognom, de idegesítő, hogy ilyen emberek "dolgoznak" ott. :W

Rengeteg kategóriánál van egy halom hiba, gagyi felület, etc... igazán szánalmas, percekig töltődik. Uhh, régi jó német webshopban vásárlós idők... :O
Végül az egyikben elvileg van, de felhívom őket, mert ott is volt kis kavar az adatoknál...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7290) user137 válasza ViZion (#7289) üzenetére


user137
őstag

különös tekintettel arra, h "mini-ATX" nem is létezik, úgyhogy csak halkan tessék anyázni :D

EATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX, pico-ITX és nano-ITX van, lásd 1. hsz.

ne a webshopra hagyatkozz, hanem a gyártó termékkódos leírására, annál nincs pontosabb úgyse.

[ Szerkesztve ]

(#7291) ViZion válasza user137 (#7290) üzenetére


ViZion
félisten

Igen, írtam is, hogy ez ASRock-féle "összvér" méret (21 cm × 17 cm), de nem is a név a lényeg, méretet is mondtam... ;)
A kép és a leírás nem stimmelt, a terméknév, stb. elvileg igen, de nem akarok utána postázgatni... :(((

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7292) blackmoto


blackmoto
senior tag

Sziasztok!

Van valakinek LCPOWER LC-1380Bmi 75W [link] típusú háza?
Érdekelne, hogy milyen "élőben", mert egyetlen nyamvadt fotót lehet csak találni róla. Megtetszett, de azért szívesen megnézném, milyen minden oldalról, illetve milyen a belseje, szerelhetősége hely és légáramlás szempontjából.

A következőket tenném bele:

MSI E350IA-E45 alaplap
KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz RAM
SEAGATE 500GB 7200rpm 16MB SATA Notebook ST9500420AS HDD
NEC AD-7700S Fekete ODD

Számomra a legfontosabb elvárás az építendő géppel szemben, hogy halk, szinte teljesen csendes legyen.
Az ideális a Shuttle XS35GT lenne, de az Atomos, abból is D510, és arra a platformra már nem ruháznék be.
A Brazos-os Asrock lapról elolvastam az egész "Brazos-klub" topicot. Erről az MSI lapról meg angol tesztet, és azt hiszem ez megfelelne. Ha nem is teljesen kussban működik, de szinte hallhatatlannak mondják. Mit gondoltok, egy ilyen pici de álló házban elég a gyári hűtés a lapon a bios szerinti minimumon járatva a ventit házszellőztetés nélkül? Mindenféleképp külső tápos cuccot szeretnék. A maximum egy gyári prociventi amit megpróbálok majd elviselni.
Ha valakinek van ilyen háza, és készítene pár képet a külsejéről, hálás lennék.

[ Szerkesztve ]

(#7293) Rikarda


Rikarda
csendes tag

Üdv mindenkinek.

Össze kell raknom egy gépet, és mivel alapvető dolgokra lesz használva, ezért egy Asrock PV530-ITX lapra esett a választásom. Kérdésem, hogy egy normál méretű 400 wattos táppal szerelt házba is bele lehet-e tenni ilyen ITX lapot? A csavarok helye ugye megvan, de a táp nem ilyen 150 wattos, mint a drágább ITX házakba.

Köszönöm.

(#7294) _BM_ válasza Rikarda (#7293) üzenetére


_BM_
senior tag

Persze, hogy lehet, de túl sok hozzá a táp. Nem tudnád kihasználni a lap előnyét, az alacsony fogyasztást.

(#7295) Osibaa válasza blackmoto (#7292) üzenetére


Osibaa
senior tag

Hali!

Az Ipon oldalon ott a link a gyártó honlapjára, ahol van több fotó is: [link]. Egyébként ez egy új ház, mostanában jelent meg, ezért kevés róla az infó. Nekem LC-1320mi van, minőségben elég gyenge, ezért ilyen olcsók ezek. Ha teheted inkább másik házat válassz, pl. Antec ISK-300, Gigabyte MIB T5140, vagy Modecom Feel 302.

Az Asrock Brazos lapjától sem kell félni, nekem semmi problémám nincs vele. A gyári berregőt kicseréltem 14 dBA-s Scythe ventire, így max fordulaton sincs hangja. (Nomeg az Asrock-on van eSATA, amit én használok is.)

"40 mikron? Kik gyártják ezt? Hangyák, hogy lássák?"

(#7296) Evilkiller válasza user137 (#7287) üzenetére


Evilkiller
csendes tag

Köszi a segítséget! :R
Találtam egy általad említett SG05-ös házat, gyárilag 450-es táppal 30.000-ért (új, garanciás)!
A sima 300W-os verziót 27.000-ért láttam [link], úgyhogy teljesen megéri! :))
Így a későbbiekben akár lecserélhetem a GTX460-at egy még nagyobbra, ha kell!

Am bocsi hogy ide írom, de a megfelelő topic-ban nem válaszol senki már napok óta!
Ki melyiket ajánlaná: [Kingston] vagy [Corsair]?
Az ár nem lényeg, meg nem is nagy a különbség, csak a megbízhatóság/Teljesítmény számít!

[ Szerkesztve ]

(#7297) zodo válasza Evilkiller (#7296) üzenetére


zodo
nagyúr

Kingston.

Amúgy milyen lapod lesz?

(#7298) peterk válasza blackmoto (#7292) üzenetére


peterk
senior tag

Én is éppen ezt néztem ki, csak abban nem vagyok biztos, hogy fektetve elhelyezhető-e... :F Ha nem ez, akkor valami hasonló jöhetne nálam is szóba. Az asrock brazos menne bele és egy 2.5-ös noti vinyó társaságában kizárólag XBMC futna rajta (esetleg torrent még). Mivel már megy a hardveres gyorsítás az amd chippel is, így akár még downclockolnám is, hogy minél halkabb lehessen. Optimálisan akár passzív, de fogalmam sincs, hogy lehet-e a proci hűtő helyére passzív megoldást kapni.

Ha már erre járok, nem hagyhatom ki, hogy megemlítsem, hogy elkészült a NAS-om, amit nem kis mértékben az ebben a topicban kapott információk alapján építettem. Ezért utólag is köszönöm minden topictársnak a segítséget! Ha esetleg mást is érdekel, itt vannak a főbb paraméterek: A ház a Lian Li PC-Q08B lett, benne egy GIGABYTE GA-D525TUD, 2GB rammal, és egy 4 portos PCI-os sata bővítő kártyával. A táp végül sima ATX táp lett, találtam egy használt 300 wattos delta tápot olcsóért, ami a típusa alapján 80+-os, remélem nem tévedek. A gépben ezek mellett egy 2.5-ös rendszer, és 5x1.5TB + 2x2TB tárhely vinyó van, ubuntu 10.04 szerver került rá, a tárhelyet RAID5 fölött LVM-be szervezve építettem ki. (Az LVM mellett azért döntöttem, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjam majd az 1.5-ös vinyókat nagyobbra cserélni.)

A szerver a 7+1 vinyóval terhelés alatt fogyaszt 70W-ot, amikor a 7 tárhely vinyó leáll, akkor pedig olyan 38 watt körül. Már ez sem rossz egy bő 9TB-s raid szervertől, de még ezen is lehet mit optimalizálni. Pl. egyelőre a mindkét nagy ház-ventillátort bekötöttem, de ahogy a hőmérséklet adatokat nézem, ez elég overkill a rendszernek. Ha kikötöm őket, vagy az egyiket meghagyom ultra alacsony fordulaton, az is jelent majd pár wattot. Aztán a cpu throttling is jelenthet még néhány wattot. Végül a delta tápban sem vagyok biztos, hogy tényleg olyan jó a hatásfoka, mint remélem. Majd ha megjön az XBMC gépem a pico PSU-val, akkor nyomok egy tesztet vele, hogy összehasonlítsam a delta táppal. Ha kiderül, hogy benéztem a tápot, akkor lecserélem egy FSP ZEN Aurum-ra, az biztos 90% körül teljesít. És persze még ott van lehetőségnek a standby mód is a spórolásra, de ezzel megvárom a hónap végén kijövő végleges 11.04-et, mert abban sokkal jobb auto-standby / wake-on-lan támogatás lesz. Mindenesetre egy ekkora méretű home szerver esetén a 40W-45W körüli átlagos fogyasztás is már bőven oké, úgyhogy annyira nem görcsölök rajta.

Egyébként, ha valaki hasonló NAS-t szeretne építeni ubuntu-val, annak szívesen segítek tanácsokkal a konfigurálásban.

Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

(#7299) user137 válasza Evilkiller (#7296) üzenetére


user137
őstag

én a kingstont venném, mégiscsak ők "A Ramgyártók".

(#7300) user137 válasza peterk (#7298) üzenetére


user137
őstag

respekt a 7 vinyóval! :R majd képeket szeretnénk (nekem meg épp volt egy PCQ08S sokáig eladó....)

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.