Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
veterán
Közben már frissítettem az adatlapomat.
Mivel lapot cseréltem és arra nem ment fel a thermalright, ezért lecseréltem egy noctuára (NH-U9B). Most, hogy mondtad tényleg a rohadék backplate felfekszik az alaplapi tálcára és ezért van benne egy kis feszület, de sajnos ahhoz nem elég nagy, hogy becsavarozáskor érezni lehessen.
Nesze neked 1 hónapos lap....
Ráadásul a metisben lévő tápkábel hosszabbító kábel meghalt, egyre jobban alakulnak a dolgok.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
jim bcs
nagyúr
Ha a hőcsövekre gondolsz akkor az teljesen ok, gyárilag ilyen. Viszont azzal a lappal csinálj valamit sürgősen ha már ennyire kitartja a hűtő merevítő, ideiglenesen tedd fel a gyári hűtőt. Ezután irány egy pc bontó vagy méh telep és keress hosszabb alaplapi távtartó csavarokat. A legelterjedtebb a rövid távtartó, de 3 féle csavar létezik ->
1. rövid
2. rövid - központosítóval
3. hosszú[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
Ispy
veterán
válasz jim bcs #41102 üzenetére
Nem, a lapra, sajnos kb. fél mm eltartja a backplate, én meg nem vettem észre. Van itthon egy kazalnyi távtartó vagy 5 méretben (még aliról rendeltem egy szettet anno), szóval a megoldás nem gond, csak bosszantó.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
HookR
addikt
válasz jim bcs #41102 üzenetére
M3-as távtartót például itt is kapni.
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Ribi
nagyúr
Nem lehet, hogy az itteni felső 3 képből a középső módjára ki kellett volna szedni valami darabját, hogy a hátlapi izét ne tolja fel mint ahogy most is kinéz?
-
törölt tag
nohat...
az sfflab erdekes lehet, ha beindul. -
törölt tag
válasz djsiegfried #41093 üzenetére
Nekem a HT-s verzió van, ami összesen 1db m.pci-express csatlakozóval gazdagabb mint a sima. 120W-os pico psu lassan 6 éve szolgálja hibátlanul.
Ha le tudsz akasztani ilyen dc-dc-t, át lehet alakítani a vezetékeit így:[link]
11V-ot adó Xbox táp azért problémás, mert mire a dc-dc kimenetére kerül és beterhelődik tovább esik 2-3 tizedet, amúgy +/-5% -on belül kellene lennie az alaplapnál mérhetően (11,4-12,6V között) .
-
djsiegfried
tag
-
törölt tag
válasz djsiegfried #41110 üzenetére
Nekem egy ehhez nagyon hasonló kudarccal indult az ismerkedés a Témával, mATXről jöttem volna ITX-re (LGA775), elég nagy szop@'s volt, mire rájöttem miért nem indul el, mivel nem volt hozzá How-To, meg keltett érteni hogyan működik a platform, lap.
Az innen szerzett tapasztalatok fel felfrissítése után, 1155-el nem volt semmi problémám, pedig elég bizarr dolgokat követtem el, eredményesen.Drukkolok hogy ne add fel a küzdelmet az ereménye előtt.
-
djsiegfried
tag
válasz #16939776 #41111 üzenetére
Köszönöm. Most csináltam egy olyat, hogy a 2 vékonyabb kábelt (1 sárga és 1 fekete) nem kötöttem be és elindult a gép. o_O
Pár percig használtam, újraindítottam, beléptem a BIOSba, ahol minden visszaállt a gyári értékekre, pedig már volt beállítva egy custom venti profil. Mentettem, újraindítottam, működik. Leállítottam és akkor már nem sikerült újra elindítani... -
törölt tag
válasz djsiegfried #41112 üzenetére
Ha van rá lehetőség, 500mA-nyi Ohmikus fogyasztót tegyél a 12V-os ágra, ami ad egy alap terhelést a DC-DC-nek.
Szerintem ez lesz a baja, és ezért nem áll fel /mindig/ st-by-ból.
Ha elindult, nézd meg biosban milyen feszültségeket kap.
-
HookR
addikt
MJOLNIR I - smallformfactor.net
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
djsiegfried
tag
Nem lettem sokkal okosabb. Megint sikerült felkapcsolni a gépet. Megnéztem a biosban a dolgokat. Vcore: +0.976, +3,3V 3,424, +5V 5,040, +12V 12,091
[ Szerkesztve ]
-
pillevas
csendes tag
Ha leszedsz róla mindent akkor egyenesbe áll? Mert akkor nincs nagy baj. Régi gépemen úgy kellett feltenni a hűtőt hogy már féltem hogy valami baja lesz, de 6-7évig ment gond nélkül... Hajlásra nem emlékszem.
Gigabyte GA-H270N-WIFI; Intel Core i3-7100; Cougar QBX Kaze; Samsung Galaxy A40
-
Archttila
veterán
Gondolom itt kevesebb a layer mint egy drágább lapon, bár kétségtelen, hogy ennyire akkor sem szabadna meghajolnia.
Amíg működik rendesen én nem foglalkoznék vele[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
kisza25
félisten
ugye a nyáknak kb tök mindegy, hogy ennyire meg van hajolva, viszont a forrasztások megfeszülhetnek miatta, nekem anno egy Z77 itx hajlott meg kicsit, de tökéletesen ment, igaz nekem már a dobozában így meg volt hajolva, kicsit körülményesen ért el hozzám
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
picur10
aktív tag
Végre meglett a Sharkoon QB One. Nem volt egyszerű átköltözni, a Macho ugyan teljesen belefért, fölé egyik helyre sem fért be az házhoz adott -alapból azért elég vékony- ventilátor.
A táp (Chieftec Force) csak úgy fért be normálisan a ház tápcsatija és hátul a kábelek miatt, hogy a levegő csak rajta megy keresztül, a házba nem fújja be a levegőt.
Most csak rögzítés nélkül be van téve a házhűtő, hogy ne legyen teljesen passzív.
(Az már csak hab a tornán, hogy a usb3-as alaplapi csatit eltakarja a Macho, így az előlapon csak usb2 van, de ez nem igazán gond nekem)Szóval szerintetek mi lenne a jobb megoldás, vegyek egy csendesebb 8cm-es házhűtőt hátulra és marad passzívan a Macho vagy egyszerűen cseréljem le a Machot egy kisebb hűtőre?
(Éppen meghalt a vga-m, de egy két ventis 1050 ti 4gb-t szeretnék majd szerezni bele idővel)És milyen ventit vagy hűtőt ajánlotok?
-
djsiegfried
tag
Az Xbox tápegységgel kapcsolatban ezt találtam: I have xbox power supply 203W, 240V . Arduino+ramps 1.4, MK2b heated.
All yellow wires connected together (thick and thin one), same blacks, switch on red 5V and blue. Additionally I connected small 10W, 12V halogen bulb to 5V red and one black wires. (as described for ATX power supply)
Everything work great as long as this bulb is connected. If not it works till first MOSFET switch off, when PID starts working after heating bed to desired temperature. I could see short blink on Xbox LED from green to orange and green again and it resets Arduino.Any idea ?
I replaced MOSFET to IRLB3034PbF but with STB55NF06 I had the same issue. I cut thin black cable and it solved problem. Definitively voltage is not as stable like previously. between 12,2 to 11,6 at maximum load. Previously 11.9 with heating bed and without.
Thin black and yellow is kind of voltage regulation. I know, it's not answer "why?" but enough for this moment.
Maybe sth with reverse current. Maybe it would be better to use this regulation. confused smiley Doesn't matter. -
HookR
addikt
válasz picur10 #41124 üzenetére
Több megoldás is van:
- Csendes 80mm-es venti hátulra. Szükség esetén az oldallap első helyére is rögzíthetsz egy beszívó 120mm-es ventit, a Macho által kívánt mértékben előrébb tolva, 2db, egyszerűen elkészíthető adapterlemezzel rögzítve: például ~10mm széles, 1,5/2mm vastag alu lemez, 120(+eltolás) mm hosszú csíkban, lemezenként 4db furattal.
- Lecseréled a hűtőt. Például egy nagyobbacska top-flow változatra.
- Lecseréled az alaplapot középre helyezett CPU-foglalatosra, hogy a Macho-t 90 fokkal elforgatva lehessen rögzíteni.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
törölt tag
válasz djsiegfried #41125 üzenetére
Nagyon röviden: alapterhelés nélkül nagyon ritkán vált át ON állásba a kapcsoló elem a transzformátor előtt, hogy tartani tudja a névleges kimeneti feszültséget 0 terheléssel. Amikor a terhelés rákerül, a vezeték végén lehullik a feszültség amit a remote sens érzékel, és a valós terheléshez képest túl magas kitöltési tényezőt állít be a kapcsoló elemen, amitől a feszültség jelentősen ingadozhat amit alul/túlfeszültségnek érzékel a védem, leállítja-elindítja a tápot.
Meg lehet próbálni a sense-t a vezeték táp felől végén bekötni, úgy kisebbet lökhet indításnál, cserébe nem korrigálja ki a vezetéken eső feszültséget, de még mindig szerencsésebb mint nem bekötni.
Mellé egy-két watt-nyi ellenállást bele lehet tenni a tápba a kimenettel párhuzamosan, ki kell kísérletezni mennyi lesz az elég.
Az említett fet-nek nincs közvetlen köze a problémához, az rendeltetés szerűen működik.
Azok a feszültségek hibátlanok@#41117
[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
Sziasztok!
A napokban vettem egy Asrock J3455B-ITX alaplapot 4 GB RAM-mal.
Otthon Igyekezetem beüzemelni egy 1 TB-os 3,5"-os Samsung winyóra, de játszottam 2,5" notebook winyóval is (400 GB, Samsung)
Voltak sikertelen telepítések, de pld rendben felment rá egy Win10, majd fel tudtam tenni egy Ubuntu server-t (16.x) is.
De.....
Sokszor szenvedtem a bekapcsolással.
Volt, hogy az ATX táp felpörgött az áram alá helyezés során (ATX kapcsoló bekapcsolásakor), és nem állt le, de nem lehetett az alaplapot feléleszteni. Volt, hogy nem csinált semmit, volt, hogy felpörgött az ATX venti a bekapcsoláskor, majd leállt.
Ilyenkor bios-reset, és utána el-el indult.
Három tápot próbáltam ki:
Cooler Master 600 W
Chieftec 560 W
Chieftec 450 W
Ezen kudarcok ellenére, mikor elindult, komplett rendszert tudtam feltelepíteni, KODI-val, teszt film megnézésével.
De a bekapcsolások mindig bizonytalanok.
Alaplap probléma lehet?
Vagy túl nagyok a tápok ehhez a konfigurációhoz? (alaplap+egér+billentyűzet és az egy vagy két winyó)
Segítséget szeretnék kérni.
Az alaplap garis, tápot is vehetek, ha kell, de nem tudom, merre induljak. Feleslegesen nem ruháznék be tápra, de nem is vitatkoznék az alaplap miatt a számtech céggel sem, ha jó.
Előre is köszönömwww.refujvaros.hu
-
mpierre
veterán
Nem indok a "túl nagy" táp. (Max 5-10%-t használsz ki belőle, ott nem lesz hű de szuper a hatásfok. A 12V, az 12V, ha 600W-os, vagy akár 400W-os tápból jön is.) Annak működnie kellene, ha nem túl öreg és valamelyik fesz értéket nem tartja stabilan az ATX szabványon belül. Az kicsit gyanús, hogy 3 tápból 3 rosszalkodik.
A tápokat ki tudod próbálni - ha van ilyenre lehetőséged - egy másik gépen, alaplapon. Így kizárható a táphiba. Ha nincs, akkor feszmérővel kellene ránézni, vagy tápteszterrel a tápokra.
Másik ok lehet a ram. Illetve annak nem megfelelő auto időzítés felismerése. Nálam csak ram tuningnál jön ilyesmi elő. (A tuning ebben a lapban úgy tudom kizárt.) Ez akár bios frissítéssel is orvosolható, ha az asrock tud usb-ről frissíteni bios-t, mint az asus. Instabil rendszer alól nem próbálnám meg, ha ott elpatkol, akkor marad a gari... Itt az is segíthet, hogy az alap időzítéseket beállítod a ramon feltüntetettre, míg a többi marad auto-n.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
kymco
veterán
-
törölt tag
Hasonló esetet boncolgattunk pár hozzászóláson keresztül.
Kell valami kicsi, de a bekapcsolás folyamán állandóan jelen levő terhelés a 12V-on: ellenállás/led-szalag.
Különben nem lesz indulásnál elég stabil a táp kimenő feszültsége, nem tudja reset-elni magát az alaplap a boot-hoz.Nem egyértelműen a teljesítmény arány a lényeg, hanem hogy bekapcsolásnál 0, majd felugró terhelésnél is stabil maradjon a kimenet, ezt nem mindegyik táp tudja. Nekem egy ilyen bajos konfig 4 táp közül csak egy HX1000-el volt hajlandó indulni stabilan, ami elég jól cáfolja az 1KW-jával a túl nagy teljesítmény/fogyasztás arányt
[ Szerkesztve ]
-
picur10
aktív tag
Az alaplapot egyelőre nem piszkálnám, maradna míg ki nem döglik alólam.
Ha eltolom a 120mm-es hűtőt, nem lesz nagy szélzaj a lefedett 1,5-2 cm miatt?Úgy nézem, hogy Coolink SWiF2-800 vagy 801 1600 Ft-ért talán nem rossz vétel. Lehet, hogy a 120mm-es helyett valahogy felbarkácsolom a Macho oldalára vagy beteszem hátra rendszerhűtőnek, aztán majd meglátjuk.
Ha nem váltja be a reményeket, akkor a Machonak mennie kell.Köszi!
-
DrDante666
tag
Sziasztok! Kb. egy ilyen gépet szeretnék összreakni:
Compact & Powerful i7-6700 Mini ITX PC
Powerful Small Form Factor Mini-ITX PC BuildEzekből épültek, illetve amit változtatnék rajta:
- Intel Core I7-6700 / Intel Core i7-7700: egyelőre bőven elég a 6700, inkább fejlesztem később
- MSI H170I: egy Gigabyte szimpatikusabb lenne
- Zotac GTX 1050 Ti / Zotac GTX 1060 Mini: elég lenne egy GTX 750 Ti is
- EVGA 16GB / Corsair 32GB DDR4 RAM: egyelőre elég a 16GB, de más márka is lehet
- Samsung 850 EVO M.2 / Intel 600p M.2 NMe: az első szimpatikusabb
- Samsung 850 EVO SATA: inkább egy 1TB vinyót tennék helyette
- Pico 160XT / HDPlex 160W PSU: jó kérdés
- 192W Power Brick / 230W Power Brick: szintén kérdéses
- Noctua NH-L9i
- 6" Round SATA Cables: opcionális
- NFC S4 Mini: problémásnak tűnik a beszerzése
- Rubber Feet: opcionálisKérdéses tehát a belső és a külső táp kiválasztása, ebben kérnék segítséget.
Illetve problémásnak tűnik a ház beszerzése, még külföldön is sold out. Ha nem is pont ilyet, akkor valami hasonlót keresnék, ami nem túl kompakt, hogy egy videókártya azért még beleférjen, de lapos formájú, méretében egy vaskosabb laptopra hajaz, hogy alkalmanként magammal tudjam vinni akár egy hátizsákban vagy utazótáskában.
Amit tudok vennék használtan, amit nem, azt újonnan, lehetőleg belföldről.[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz DrDante666 #41140 üzenetére
A HD Plex tápot nem ismerem, Pico 160XT-m van, bírja a 24/24 7/7-et is, ha nincs agyon terhelve, viszont szerintem nem bír el ezekkel a VGA-kal. Valahol olvastam, hogy azt a HD Plexet ajánlák ilyen VGA-hoz normál procival, szerintem az is bőven határeset. 12V-on többet tud, mint a Pico, de szerintem nem elég ez sem hosszú távra.
Közben belenéztem a videókba, talán pont ennek a háznak az oldalán ajánlották azt a HD Plex tápot max 1060-ashoz. Hát, ők tudják...
-
djsiegfried
tag
Update:
Kivezettem az 5V-ot is a tápegységből és rököttem egy 12V-os 12cm-es ventilátort, valamint egy 12V-os izzót a 12V-ra és még mindig nem kapcsol fel a lap. Próbaképpen még egy videokártyát is beleraktam a lapba, de úgy egyből átvált az xbox tápegység ledje zöldről pirosra amikor megnyomom a bekapcs gombot az alaplapon. Ha jól értelmezem a dolgot valamiből még mindig kevés van? Ideje lesz előszednem a multimétert[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
Az ATX tápom kiváltására tervezek egy pico-psu tokozású MINI-PSU-160 vásárlását ehhez a konfigurációhoz:
Asrock J3455B-ITX alaplap 4 GB RAM-ma, egy 1 TB-os Samsung 3,5"-os HDD-vel, valamint egy 128 GB-os SSD-vel.
Van tapasztalatotok ezzel a MINI-PSU-160-nal?
Milyen 12 V-os DC tápot érdemes ehhez kapcsolni? Megfelel "bármilyen" notebook, vagy vékonykliens táp, vagy a teljesítményen kívül érdemes másra is figyelni?www.refujvaros.hu
-
hegegabi80
addikt
Nos sikerült az elimextől gumilábat keríteni. Szerencsére Miskolcon volt egy kereskedés (hangszerbolt), akik lerendelték nekem. Kértem kábelharisnyát is, így megúsztam a futár költséget, ami annyi lett volna, mint az összes cucc. Nagyon rendesek voltak, még adtak ajándékba plusz kábelharisnyát.
Köszi a korábbi ajánlást, majd jövök képekkel.
-
törölt tag
Ezt a DC-DC-t megkapod jóval olcsóbban HA-ról.
Ez egy ilyen tápnak a másolata, ha nem akarsz vele problémába futni egyáltalán, a kábeleit lecseréled valami márkásabb tápról kitermelt csatlakozóra, és fixre forrasztod azokat a pcb-re.
Ha kalandvágyó vagy, tudom ajánlani ezt az univerzális Laptop töltőt, átalakítható 365/24/7-re a belseje pl.:[link]
-
tranceplanet
addikt
Sziasztok! Hétvégén összeraktam a HTPC masinát. Elég kicsi a ház, persze a cél is ez volt. Jelenleg egy Sharkoon WPM400 (14cm venti) tápot szószerint beletuszkoltam, iszonyat nagy ez a táp ilyen kicsi házban.
Később lesz fejlesztés, jelenleg ez a masina:
-ASUS H81I-Plus
-G1820
-CM Xdream i117 (6cm magas)
-12GB DDR3 (2 modul)
-Hitachi travelstar 1TB 5400RPM 2,5"
-Kingston V300 SSD
-MSI RX 460 4GB 1 ventis, tápcsati nélküli
-LC-Power LC-1500Bmi -nekem a fekete változatKésőbb fejlesztés lesz max. i5 proci. A 460 VGA-t pedig csak akkor cserélem, ha kevés lesz, de max. ilyen GTX 1050Ti lesz a csúcs. Jó lenne egy magasabb hűtőt is rárakni majd az új procira. Tuning nem lesz!
Mivel öreg már a sharkoon táp, le kellene cserélni, de mire?
Ezeket nézegettem: BE QUIET! SFX Power 2 300W / 400W Úgy gondoltam az SFX táppal tudnék nyerni teret ebben a pici házban, jelenleg alig van benne légüres tér. A rögzítést mondjuk meg kellene oldanom: ATX>SFX beszerelő adapter. Elég lenne a 300W (szerintem igen) vagy kelleni fog a 400W?Előre is köszönöm a tanácsokat!
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
Grave_444
nagyúr
válasz tranceplanet #41146 üzenetére
Simán elég lesz a 300W-os.
Képeket majd tegyél fel.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tranceplanet #41146 üzenetére
Jó ár/érték arányban szvsz a Chieftec, Zalman, Kolink SFX tápokat keresd!
Ez a BQ! nem rossz, de a ventiprofilja nincs jól belőve gyárilag, és már alacsony terhelésen is hangos.(#41147) Grave444
Ja, mivel ezek már minimum Bronze besorolásúak, ezért egy átlagos konfigba bőven elég a 300W-os is.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
dugo_
veterán
válasz AxBattler #41148 üzenetére
Miért a hatásfoktól teszitek függővé, hogy elég-e?
Nem csak te, fórumszerte ebből próbálnak levezetni számolásokat hozzászólók. A hatásfok nem a leadott teljesítményt befolyásolja*, hanem hogy mennyit vesz fel pluszban a konnektorból a táp és hány Wattnyi lesz az a felvett-leadott teljesítménykülönbség, amit aztán elfűt.*Vagyis hát befolyásolja a másik irányból, de a tápgyártók a leadott teljesítménnyel hirdetik a tápot, nem pedig a felvettel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest