Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz HookR #21364 üzenetére

Köszönöm a választ! :R

És a többieknek is!

Kicsit tisztul bennem a kép, hogy mi az amire mindenképpen szükségem van és próbálom leszűkíteni a kört, kompromisszumokat kötni, hogy ne szálljon el a költségvetés.

A Fractal Design Node 304-es ház marad, mert elég kompakt és szerintem NAS-nak ideális választás. Másrészt, ha később tovább bővítenék, akkor marad még két lemeznek hely és akkor csak lapot kell max. cserélnem.

De ha azt nézem, hogy most egy 2 lemezes NAS-ról akarok váltani, akkor lehet a 6 lemezre ugrás most kicsit sok lenne. Itt kötném az első kompromisszumot: limitálom magamnak 4 HDD-ben a dolgot, azaz így elég olyan ITX lap, amin 4 SATA csati van. Az csak jobb, ha mind SATA3-as, és tud a lap kezelni 3-4 TB-os (vagy akár a későbbiekben nagyobb) HDD-ket.

A másik kompromisszum, amit kötnöm kell, hogy milyen erős gépet akarok.
    Mert ha azt nézem, hogy 4 SATA csati a 4 HDD-nek, akkor már egy Brazos E350-es Asrock lap is elég nekem, ami biztosan erősebb a jelenlegi Synology NAS ARM alapú chipjénél.

Ja igen, a terv szerint XPenology menne a gépre, így nem kell hardveres RAID meg semmi ilyesmi, viszont az itteni XPenology topikban olvasottak alapján lehet jó lenne olyan lap, amin Intel-es a hálózati vezérlő. A komolyabb Synology vasakban is Atom proci van.

Viszont ha erősebb procis gépet rakok össze NAS-nak, akkor a kihasználás miatt HTPC-t is lehetne csinálni belőle, mert egy jobb lap és IGP-s procival már a NAS funkciók mellett szerintem elgrurulna egy XBMC is.

A jelenlegi max konfig:

ASUS H87I-PLUS lap + Intel Pentium G3220. 4 GB RAM szerintem egyelőre elég.

Az XPenology-t állítólag lehet futtatni virtualizálva is, mai prociknak ez már nem nagy teljesítmény, nem tú megterhelő szerintem. Arra gondoltam, hogy alapnak egy Win Server 2012-őt felraknék, kigyomálnám, hogy csak a szükséges szolgáltatások fussanak, így zenére is egész használható lesz. Grafikus felületet azért hagynék rajta + egy 13.3-as XBMC-t ráraknék az XPenology meg mehetne rajta virtualizálva.

A rendszer 24/7-ben menne, így a médialejátszás + távvezérlés is megoldható lenne könnyen, mert nem az XBMC-t futtatnám virtuálisan, hanem csak az XPenology-t.

Viszont így egy SSD nem árt majd a rendszernek + programoknak, virtuális gép képfájljának, így ez elvinne egy SATA csatit, de mondjuk maradna 5 a HDD-knek. :D

A minimálabb konfig:

Asrock E350-es lap, csak XPenology natívan futtatva (USB-ről), csak NAS-nak használva 4 HDD-vel. Ebben az esetben már lehet elég lenne egy paneltáp, vagy egy picoPSU is, mert induláskor sem lenne olyan nagy az áramfelvétel egy ilyen konfig esetén.

Mit gondoltok? :B

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés