-
LOGOUT.hu
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hori-zoli
tag
válasz DigitXT #46995 üzenetére
Közel 30 év gyakorlat után sem merem kijelenteni, hogy a kezemben van a nyomaték!!!!!
Max érzem azt a határt, hogy mennyit bír a csavar meghúzáskor.
Sosem szabad egy csavart, vagy anyát a folyás vagy szakadás határára húzni!!!Viszont van kivétel!!!! VW PDTI-nek a porlasztóit egy 8cm hosszú 6-os csavar rögzíti, ezt 8Nm+3X 90 fokkal kell lehúzni!!! Ennek az következménye, hogy a csavar hossza 1-1,5 mm-t megnő. Ez többet nem építhető be, cserélni kell!!!!!!!
-
DigitXT
nagyúr
válasz sentinel #46997 üzenetére
Tök jó... Mindketten amellett érvelünk, hogy KELL, csak éppen a
saját preferenciánk szerint engedünk kivételeket. Mindenesetre,
ha egy picit jobban meg van húzva, attól "leszállni" tuti nem fog.
Ha meg az előző tulajnál már volt megtépve+öreg a motor, akár
az is előfordulhat, hogy a gyári előírás már kevés - na az a pech. -
runner 125
nagyúr
Egyik régi forumos, szintúgy Runner őrült ismerős srác lecsapott egy valós 9k-t futott 180-asra.
Fu baszki, ez patikább, mint az enyém.Persze van már neki egy 180-as 2002-es, úgy 9 éve, most lett még egy.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
DigitXT
nagyúr
válasz sentinel #46991 üzenetére
Tudom, azt a 10 Nm-t még nagyjából lehet is "érezni".
De azért egy féket nem érzésre húznék 32 Nm-re, vagy mire.
(Amire a gépkönyv előírja, most nem keresem ki akörül volt.)hori-zoli: akkor hozzád kell vinni az autókat, mert tök világos,
hogy ez a korrekt megoldás. De nem hiszem, hogy számodra
ismeretlen olyan "szaki", akinek a "kezében van" a nyomaték.Csak egy példa. És ez szakszerviz. De mindenki oda viszi,
ahova akarja, és úgy csinálja, ahogy akarja, max. meglepődik.
Megjegyzem, ezért sem csináltam még meg az olajcserémet.
Elvileg még nem esedékes, csak 2000 km múlva, de én csak
megcsinálnám: a szűrőt már rég megrendeltem, stb. De amíg
csak 19-110 Nm-es kulcsom van, a 11-nek nem megyek neki,
nem akarok úgy járni, mint a példának hozott delikvens. -
sentinel
aktív tag
-
hori-zoli
tag
Bocsi, de egy kicsit belevau!!!
A csavar meghúzási nyomatékokat nem viccből találták ki!!! 27 éve vagyok autószerelő, de olyan még nem volt, hogy egy autó,vagy motor javításánál ne használtam volna a nyomaték kulcsot!!
Költséges gondok lehetnek egy nem megfelelően meghúzott csavar, vagy anya miatt!!De ha rám hallgattok, akkor úgy csináljátok, ahogy akarjátok!!
Még egy észrevétel!! Elektromos légkulcs nincs!!!!!!!!!!! Vagyk elektromos kulcs, vagy levegős kulcs.
-
SirKero
őstag
[ Szerkesztve ]
Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....
-
ЯΞD
senior tag
Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem. Malaguti F12-re 2003-as szükségem lenne középső sztenderdre (motorállvány) És egy bontóban csak F15 illetve Centro-é lenne. A kérdés jó valamelyik rá? Válaszokat előre is köszi. üdv,
-
DigitXT
nagyúr
válasz huszi.gyb #46981 üzenetére
Van az a tapasztalat, amikor az ember az adott csavarokat már kézre érzi. De
azért egy új gépnek, vagy ismeretlen nyomatéknak én inkább kulccsal mennék
neki. Hovatovább a deklit én is kézzel húztam meg eddig, és nem volt soha baj:
még nincs olyan nyomatékkulcsom, ami az előírt 10 Nm körüli értéket is tudná.A Majában is fel lett rakva a Multivar a "légkulcsommal", Madisont is szereltem
vele, és ugye legutóbb a Tactot is helyrepofoztuk szíjügyileg. Mind megy.Szerk: de természetesen a pontosabb meghúzás híve vagyok, szóval ha a gyári
előírás 80, akkor felesleges a 380. Viszont van egy tippem, hogy az én kulcsom
elsőre (!) nem tudja úgy megkoccintani, mint egy 380-as kulcsra rátehénkedés.
Azaz úgy gondolom, hogy annyira megtépni csak sok ráütéssel lehet. Tévedek?[ Szerkesztve ]
-
huszi.gyb
senior tag
válasz sentinel #46978 üzenetére
Az én Tactomon simán meghúztuk a csavart, nem téptük túl, és azóta 1000+km-t mentem vele.
Majd DigitXT-vel lecseréltük a szíjjat, kb 150km-rel ezelőtt. Szerintem ennyire nem kell túlmisztifikálni a dolgokat. Igen, jobb a pontos nyomatékra meghúzott csavar, de ha erősebben húzod meg, de nem megtéped, az még mindig jó. Szerintem...A szerelőmet még nem kérdeztem meg.
Bár akinél a karambol után volt, mindent "kézre" húz meg. Nem láttam a kezében nyomatékkulcsot... DigitXT ismeri, ha tévednék, most megkérem, hogy cáfoljon meg
[ Szerkesztve ]
www.dongosofor.hu
-
sentinel
aktív tag
válasz Bogyó bá' #46977 üzenetére
Benne van a service manualokban melyik csavart mennyire kell húzni. De variátor és kuplung rögzítő anyát 80Nm-el meghúzva még jó az ember. De a fix elektromos nyomatékkulcsok simán rávágják 380 Nm-el :S
Amúgy akkor már az ember készítsen maga leszededő szerszámot és vagy sima nyomattékulcsal, vagy érzéssel húzza meg!
Pl Piaggio kuplung rögzítéshez:
-
-
huszi.gyb
senior tag
válasz 1tompika #46969 üzenetére
Akkor ne hozd el idáig.
Egyébként szerintem meg fogsz birkózni a problémával.Menetrögzítő van, de szerintem fölösleges rá. Ha jó erővel meg van húzva, az nem fog leesni.
Ütvefúróval azért én nem próbálkoznék, még ha a dugókulcs fejet ráerőszakolod akkor se. Azért az kicsit más. (Az ex ütve csavarozónk, amit elloptak fix nyomatékon oldott, így nem tudtad túltépni).
A fúró nem vág oda akkorát, ha meg túlhúzod...www.dongosofor.hu
-
1tompika
csendes tag
válasz huszi.gyb #46966 üzenetére
Köszi a felajánlott segítséget , de 250 km-re lakom Pesttől . Jól tudom-e ,hogy van valami "kenőcs" amivel be kell kenni a menetes szárat mielőtt vissza tekerem az anyát ? Amúgy barkács ütvefúróm van a sebességet és irányt lehet állítani rajta.
Óvakodj az orvosi könyvektől , belehalhatsz egy nyomdahibába . (Mark Twain)
-
huszi.gyb
senior tag
válasz 1tompika #46965 üzenetére
Ütve csavarozó?
Az mondjuk kérdéses, hogy mennyire erősen húzza meg (nem jó az sem, ha túltépi).
De óvatosan megpróbálhatod vele. Ha esetleg nem boldogulsz, és Bp-en (vagy környékén vagy), szólj nyugodtan szívesen segítünk. (Reklám OFF)
Egyébként nem olyan bonyolult.
www.dongosofor.hu
-
huszi.gyb
senior tag
válasz 1tompika #46963 üzenetére
Nagyon függ attól, hogy ki mit érez meg.
Engem már idegesített, hogy a szíj kopott, lassabb lett a végsebesség, de a görgőket nem éreztem meg.
Viszont ránézésre már elég lapos volt az oldala, szóval kicseréltem. Nem nagy tétel kb 600FT a szettMivel könnyebb lesz a görgőd, többet pörög a motorod. Lehet, hogy "jobban megy", viszont többet eszik. Ilyen kis gépeknél a különbség nem érzékelhető, max akkor ha beleteszed az újat. Fokozatosan hozzászoktat.
Ha szíjat cserélsz (mindenképp javasolnám), akkor nem több a többinél ránézni a görgőkre is.
www.dongosofor.hu
-
1tompika
csendes tag
válasz huszi.gyb #46962 üzenetére
A görgök cseréjének az elhagyása milyen problémát vetít előre ? Ugyanis semmilyen menetdinamikai gond nincs a gépnél. Egy kis gépészkedéstől nem riadok meg ,idáig én cseréltem a motorolajat ,hajtóműolajat ,levegőszűrő tisztítás . Viszont csak szerény barkács szerszámaim vannak .
-
huszi.gyb
senior tag
válasz 1tompika #46961 üzenetére
Megfelelő szerszámmal mindig egyszerűbb...
Most a szervizek (részben magam) ellen beszélek. Ha magad akarod javítani, érdemes lehet beszerezni egy "elektromos légkulcsot" ütvecsavarozót... sok néven fut. Megkönnyíti az életed a berohadt csavaroknál.
10-15000Ft környékén lehet ilyet venni.Amennyiben nem tervezed sokat bütykölni, olcsóbb a szerelő (és ha már ott jár a normálisabb át is nézi a többit). Ilyen futásteljesítménynél (és kornál) mindenképp érdemes szíjat cserélni, illetve valószínűleg a görgők is cserére szorulnak.
www.dongosofor.hu
-
1tompika
csendes tag
válasz huszi.gyb #46960 üzenetére
Az enyém 9 éves 12000 km van benne és idáig helyben használtam. Nálam még nem volt hozzányúlva ,panasz nincs rá végsebessége nem csökkent. Azonban a közeljövőben nagyobb távolságra is vinnem kell. Így mindenképp belenézek és kíváncsi voltam ,hogy légkulcs nélkül megoldható-e a csere. Mivel nem el kell vigyem egy szerelőhöz. Minden estre köszönöm válaszod !
-
huszi.gyb
senior tag
válasz 1tompika #46959 üzenetére
Üdv.
Érdemes ránézni pár1000km-enként a szíjra. Amikor nagyon kopott/töredezett érdemes lecserélni. Légkulcs nélkül kissé körülményes, elég nehéz leoldani, és jól visszarakni a csavart.Sajnos kínai robogón nem tudom, hogy milyen minőségű a szíj. Ha öreg/sokat ment érdemes megelőzni a szakadást, és cserélni.
Gyorsan meg lehet nézni a megfelelő szerszámokkal.
www.dongosofor.hu
-
1tompika
csendes tag
Tisztelt Fórumozók !
Kínai 50-es négyütemű robogónál mennyi időnként , ill. hány km-enkénk szükséges hajtásszíjat cserélni ? Légkulcs nélkül kivitelezhető a szíjtárcsa levétele és megfelelő vissza tétele a csere után ?
-
dpetibane
tag
válasz runner 125 #46952 üzenetére
Lehet menni, hisz ezt is írják a linkeken.
Lakott területen belül nem lehet! -
polimorf
tag
Nincs valakinek Győr környékén eladó robogó gumija 3,50-10-es méret?
Újba nemigen akaródzik invesztálni.Már nem a tükröt nézem, hanem a következő kanyart. A tükörben már csak a mult van. A kanyar után a jövő!!!
-
urbi73
senior tag
A láthatósági mellény , lakott területen kívül , kötelező ? . vagy ajánlott ?
-
-
szkink
aktív tag
Üdv.Valaki tudna nekem segíteni,hogy hol találok magyar oldalt erről a motor márkáról dado motors.Előre is köszi.
-
runner 125
nagyúr
válasz kircsi28 #46950 üzenetére
..én még úgy tanultam, h lakott területen kívül lehet smkp.-ral menni kerékpárúton, de max 20-szal.
Aztán azóta ez változhatott.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
kircsi28
aktív tag
-
kircsi28
aktív tag
válasz dpetibane #46946 üzenetére
Én ezt nem értem miért ne lehetne.
Én ezt még úgy tanultam, hogy lehet, de max. 20km/h sebességgel.
igaz ez 91-ben volt, de most, hogy rákerestem:http://www.autotempo.hu/kresz200954236mx8460y730915/tudbaz5jdhd58ghbsd%25gfhgdxd54236hkzdrebk1fw569801/03_szabalyok/kozl_moped.htm
most akkor lehet vagy nem???
-
csiben1
tag
válasz canniball #46947 üzenetére
Igen, láttam, olvastam. De alapvetően szkeptikusan kezelem az ilyeneket, mert állítani bármit lehet. Ezért is kérdezlek titeket, hogy mit tudtok erről a márkáról/típusról. Érdemes e ilyenben gondolkodni, leginkább az alkatrészellátottság érdekelne.
You can walk straight through hell with a smile
-
huszi.gyb
senior tag
-
dpetibane
tag
válasz huszi.gyb #46945 üzenetére
Link?
Adok egyet:
http://www.opal-autosiskola.hu/new/e_learning/040.htmSegédmotoros kerékpárral nem közlekedhet:
- a kerékpársávon,
- a nyitott kerékpársávon,
- a gyalog és kerékpárúton,
- lakott területen belül a kerékpárúton,
- lakott területen kívül a kerékpárúton, ha azt jelzőtábla tiltja,
- a járdán.
- segédmotoros kerékpárral a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad."Segédmotoros kerékpárral kerékpársávon közlekedni nem szabad"
[ Szerkesztve ]
-
csiben1
tag
Sziasztok!
[link] Erről a márkáról, motorról mi a véleményetek? Sose hallottam még róla... Megbízhatóak? Milyen az alkatrészellátottságuk? Érdemes ilyet venni? Ez elég jó árban van és még fiatal is, nem tűnik egy leharcolt darabnak képről, na meg helyben is lenne... Látom, hogy oda írta, hogy " honda dio" zárójelben, ez mit takar?
You can walk straight through hell with a smile
-
dpetibane
tag
válasz horvathkrisz #46936 üzenetére
Igen. De gondolod a rendőr fog trafipaxozni?
Amúgy Ti szerintem keveritek a buszsávval, azt lehet használni motorosoknak, de a kerékpársávot csak lakott területen kívül és csak segédmotornak!!! -
kcsa
veterán
válasz XSiGma #46937 üzenetére
Lásd hogy nem
(kizárólagosan )személyed ellen szól a dolog, utánanéztem. 50-es Lead ahogy nézem két fajta van, az amire emlékeztem (best of 80's), meg van egy újabb fajta, de abból kereső se hozott fel sokat. Egyik se olyan mint az SCV100.Mindegy is, kár ezzel takarózni, nem gondolom hogy nekem kell védekeznem
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
huszi.gyb
senior tag
válasz longwild #46934 üzenetére
Jogos a pont!
Ez lemaradt.Ha van kedvetek megleshetitek... Lassan alakul már minden
www.dongosofor.hu
-
longwild
aktív tag
válasz huszi.gyb #46928 üzenetére
Annyival kiegeszitenelek, hogy a zarovonallal valasztott bicajsav vegebol is ket fajta van. Van a zarovonalos es van az utolso 6m-en megszaggatott. Kanyarodasnal utobbinal a bicajsavrol kell megkezdeni a kanyarodast, a zarovonalasnal meg az autok savjabol a kerekparosokat elengedve...
[ Szerkesztve ]
szoftver szakmabeli && Beverly250
-
szkink
aktív tag
Sziasztok.Új vagyok a témában,és ezért szeretném ki kérni a véleményeteket erről a kipuról Giannelli extra v2,ezt szeretném megvenni egy malaguti f10-re 50-es sima csere lenne semmi tuning (esztétika és hang) a gyári már majdnem leesik ezért le kell cserélnem,pénzem csak ennyi lenne rá max 25k.Előre is köszönöm a válaszokat.
-
huszi.gyb
senior tag
válasz XSiGma #46927 üzenetére
Kerékpár sávnál van különbség folytonos (záróvonallal) elválasztott, és szaggatott vonallal elválasztott sáv közt.
Szaggatottnál előzés/kikerülés/kanyarodás céljából rámehetsz.
Záróvonallal elválasztottra KRESZ szerint is tilos. (A2 jogsit most csinálom).Egyébként részvét a büntetésért (bár én nem vagyok a kamu "papírok" híve).
ui.: Mennyit kérsz a LEAD-ért? Rendszámozható?
www.dongosofor.hu
-
XSiGma
aktív tag
Nos,személyesen is tudom igazolni hogy a motoros rendőröknél van egy táblázat,ami alvázszám alapján tudja a ccm-et:
Megyek ma a Deák és Astoria között az utóbbi felé,szokásos sor mindkét sávban.Rámegyek az üres biciklisávra,már majdnem kiértem a végéig,amikor elém lép egy motoros rendőr és leint. Nézik a motort, hány ccm. Mondom 50-ről tudok. Papírok elő, nézegetik, az egyik előszedett egy dossziét és az alvázszám alapján pontosan megmondták, hogy 100. Nem is kicsit vert le a víz.
Végülis korrektek voltak, mert csak a 20e-s szabálysértést kell fizetnem a bicikli sáv miatt (egyébként egy épp a kreszt csináló fórumtárs megerősített, hogy mehetek rajta 30-al max,én is így tudtam )
Tehát végülis óriási szerencsém volt, mondták hogy 100-150e a bírság amit alapból fizetnem kéneUi: van egy eladó Leadem....
-
Skizz
addikt
Hali
Diomra (af27) Huszi kollegánál vettem egy gyári szivatót, azonban a karbim nem gyári, és nem passzentos. De nem tudom, merre induljak a keresésben így. Tudnátok valahogyan segíteni?
-
Rico45
őstag
Sziasztok!
Úgy néz ki eladom a runeszt:-( Kell az ára A Szuzi Sepia meg marad melóba járni.
Remélem nem bánom meg.
Bár hasznosabb dologra megy a pénz"Ne dobáld Tasmakkal a Yaskatirt!"
-
kircsi28
aktív tag
Ez a nyomatékkulcs most akciós a lidl-ben??
-
urbi73
senior tag
válasz Csombi0210 #46919 üzenetére
Olajoztad a hengert összerakáskor ? Lehet csak túl olajos a keverék az induláshoz .
Nálam volt ilyen , próbaképp próbálj a gyertyára önteni egy kicsi benzint , ha így indulna , akkor ez lehet a gond .
A gyertyapipának nem szabadna" rázni " hacsak nem nyakig olajos .-
-
Csombi0210
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Volt egy hetvenes aeroxom, amit visszalakítottam gyárira és nem igazán akar indulni. Cserélve lett a henger (a dugattyú nincs fordítva visszarakva), főtengyel (szimering és csapágyaik is), karburátor (megtisztítva lett visszarakva), variátor, és a kipufogó. Visszaalakítás után nem indul a motor. Ad szikrát, kap üzemanyagot és a kompresszió is rendben van szerintem. A problémám az, hogy nincs robbanás a hengerben indításnál. Én arra gondoltam hogy rossza időben adja le a szikrát, ezen lehet változtatni? Ha más ötletetek, van szívesen fogadom. Furcsaságként azt tapasztaltam, hogy mikor ellenőríztem, hogy van e szikra a gyertyapipa megrázott aminek szerintem nem kellett volna.
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Beni_Racing
csendes tag
Sziasztok,
Megy innen valaki SPD scooter weekend hétvégére?
[ Szerkesztve ]
-
kcsa
veterán
válasz AndrewTdi #46911 üzenetére
Gondolom ez az. A leírásban kerékcseréhez javasolják, tehát gondolom ilyen SOHO kategóriájú - otthonra bőven jó lehet szvsz.
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
DigitXT
nagyúr
válasz AndrewTdi #46908 üzenetére
Árban qrvajó. Ha a papírokon kalibrációs tanúsítvány van, akkor még
minőségben sem lehet nagyon rossz, bár olcsó húsnak (általában)...Node házi használatra, néhány csavar meghúzására biztos elég egy
ilyen árú cucc is: szervizbe, gyakori használatra kéne csak vmi ipari.Szerk: 10-210-ig? Milyen meghajtással? Nekem 19-110, 3/8"-os van,
de épp akartam venni egy 5-25-ös 1/4"-ost, csak nem volt raktáron...
(Olajleeresztő csavaromat valami 11-re kellene csak meghúzni.)[ Szerkesztve ]
-
AndrewTdi
addikt
A.t.u márka, német, minőségi.
-
oliwire
őstag
válasz huszi.gyb #46906 üzenetére
rendben, fogok írni róla még, akár jó, akár nem holnap nem tuti, hogy lesz időm szétszedni, de jövőhét hétvégén nekiállok majd, lehet hívom majd az ismerősömet is, aki kicsit jobban ért már hozzá, és úgy kezdek neki, csak kellett ötlet, hol induljak el
[ Szerkesztve ]
-
Rico45
őstag
válasz urbi73 #46903 üzenetére
Csak pár napig lenne úgy! Manuális benzincsappal!
Mert melóba mennem kell vele.Viszont a csap kb szerda fele fog megjönni.
Köszi a választ!
[ Szerkesztve ]
"Ne dobáld Tasmakkal a Yaskatirt!"
-
urbi73
senior tag
válasz Rico45 #46898 üzenetére
Szerintem ne próbálkozzál vele mert lefolyhat az összes benzined ha nem zár le az úszód !
Nem egy nagy tétel , kb 3500 ért lehet kapni újat .
Én ezt úgy oldottam meg hogy , nálunk nem lehetett kapni ilyen két bemenetest , csak egy benzin bemenetes vákumcsapot . De be lehet kötni ezt is egy Y - vagy T - összekötővel , én már így használom egy ideje gond nélkül .-
-
oliwire
őstag
válasz huszi.gyb #46900 üzenetére
Hát azt nem tudom, megpróbálom holnap visszatekerni a levegő-benzin arányt a levegő javára, de amúgy az, hogy melegebb az idő, azt nem tudom mennyire befolyásolta, mert tavaly nyáron reggel ezzel mentem munkába, és akkor még elég hűvös volt reggel, mégis csinálta ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- iPhone topik
- Synology NAS
- Valorant
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Óra topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...