Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsolt74
senior tag
Műanyagból van a fej felső része,és emiatt nincs hűtése mint az alumínium hűtőbordás fejeknek.
Könnyebben el tud dugulni emiatt mert sokkal nagyobb részen van megolvadva a nyomtatószál (nem csak a fejben olvad).
A száltovábbítóját viszont nagyon jól megcsinálták a Craftbotnak ,erős masszív szerkezet.Inkább egy E3DV6-os fejre cseréld le.
[ Szerkesztve ]
Zsolt
-
qqzs
őstag
válasz Zsolt74 #2202 üzenetére
Kivancsi lennek miert ezt rakjak bele. meg ez az egesz 3D nyomtatas arrol szol amit eddig lattam hogy megvesz valaki egy nyomtatot aztan elkezdi jobb dolgokra cserelni a reszeit. A gyarto miert nem tudja azt belerakni?
Itt szepen leirod meirt nem jo, ok ezt nem tudjak? akkor miert nem azt rakjak bele?Eladó: GTS450
-
speed471
aktív tag
Szerintem van profi nyomtató csak sok sok misi... Ez olyan mint egy jó vs rossz autó... Mindenki tudja hogy a piacon átkurják a vásárlókat még se tudsz tenni ellenne és amúgy is arra lesz lové..mármint a olcsóbb kocsira.
szerk: Magyarországon is használnak sok mindenre egy 30 misis 3d nyomtatót... pl fogprotézis és stb
[ Szerkesztve ]
Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."
-
Zsolt74
senior tag
Mert a gyártók mindenen megpróbálnak spórolni.
Pl. a BQ Witbox-nál a fejet acélból csinálták és mivel a hűtőborda is abból volt ezért a PLA szinte minden nyomtatásnál beleragadt a fejbe (lehet hogy ezért is adtak hozzá gyárilag 2 fejet.)
Majd később gondolom sok volt a panasz ezért áttervezték a fejet.
De egy mérnöknek már alapból tudnia kellett volna, hogy ez így nem lesz jó.
Az egyik ismerősömnek sok gondja volt a BQ Witbox-al (én cseréltem benne Y tengely csapágyat, mert tönkrement fél év után, a szíj megnyúlt ezért azt is feszíteni kellett de mivel végtelenített szíjat alkalmaztak így csak szíjfeszítő rugóval tudtam ezt orvosolni.A 450.000Ft-os gépnek nem volt fűthető asztala, így csal PLA-t lehet vele nyomtatni, az asztala se volt túl stabil, és az egész mechanikáért se adtam volna egy fillért sem.A Craftbotnál is sok gond volt, gyárilag alulméretezték a tápegységet ,ezért nem tudta 70 foknál jobban az asztalt felfűteni, sokaknak volt szíjszakadása is az éles szíjrögzítő lemez miatt, sokaknak eresztette a fej az olvadt anyagot, volt sok gépnél hogy a fejhez menő vezetékek elfáradtak és eltörtek, alapból elég hangos volt (ezért én az enyémnél raktam a motorok alá zajcsillapító dampert, kicseréltem a csapágyakat műanyag Igus csapágyakra, mert ezek sokkal pontosabbak, és halkabbak, a fejet kicseréltem egy átalakított E3DV6-os fejre, raktam bele egy nagyobb tápegységet, így már simán fel tudja fűteni az asztalt 110 fokra is, a száltovábbító léptetőmotorra raktam hűtőbordákat mert eléggé melegedett).
Ja és raktam az elejére egy plexi ajtót hogy bent egyenletesebb legyen a hőmérséklet.A Craftbot+-nál és a Craftbot 2-nél már nagyobb tápegységet raktak, ezért azoknál már nincs gond az asztal fűtéssel, és zajcsillapító dampert is raktak a motorok alá, a fejhez menő vezetékeket is javították (szalagkábelt raktak inkább bele).
De a fej még a régi, és gondolom még mindig a gagyi csapágyakat használják.
A vezérlő elektronikában történt még változás a sima Craftbot-hoz képest , a Craftbot+-nál már 5 motorvezérlő van (de minek?) ,a Craftbot 2 meg már wifi-re tud csatlakozni, és távolról vezérelhető a nyomtatás.Zsolt
-
Saccco
nagyúr
válasz Zsolt74 #2208 üzenetére
Én gondolkodok rajta, hogy cserélem az MK8-at a Tarantulá-n egy E3D V6 copy-ra.
Korábban rendeltem pár cuccot Aliexpressről az Anycubic store-ból és rácsodálkoztam, hogy milyen patent minőségű nozzle-kat küldtek, mindegyiknek tökéletesen a közepén van a furat.Itt vannak az E3D V6-jaik. Akár Volcano kit-ben is kaphatóak. Nem $3-os kategória és a többiből kiindulva gondolom, hogy jók lehetnek.
3in1-et is árulnak.(#2203) Zsolt74:
Ez a műanyag izé egy vicc.Kit keresőknek:
Én egy percig sem bántam meg a Tarantulá-t. Egy-két merevítéssel, amiket lehet lézerrel vágni vagy nyomtatni olyan merevvé tehető, hogy ihaj. Most tesztelek egy nyomtatást, 70mm/s-el nyomtatom és ámulok, hogy milyen jó a minőség, nem tökéletes, de nagyon jó.[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
Ha nem olvassátok a 3D barkács cikk hozzászólásait: Egy jól átépített Tarantula - mario1111
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
qqzs
őstag
válasz Zsolt74 #2207 üzenetére
A auto pelda nem jo. Amiket irsz csak azt igazolja hogy amit nem ertek azt van miert
Ha olcso autot veszek az meg fog menni be lehet zarni az ajtot elvisz a-bol bebe. amire vettem arra jo
De amiket hallok hogy barmilyen nyomtatot veszel x misi alatt azon valamit kell csinalni hoyg azt amire vetted megcsinalja. Mintha x millio alatti auton mindenkeppen motor, kerek, vagy muszerfalat kene cserelni hogy menni tudjal vele.
Ezt nem ertem en. Ennek mi ertelme?
Mar vagy 15 fele nyomtatotrol hallottam hoyg mit kell lecserelni atepiteni megerositeni hogy nyomtasson rendesen, nem igaz hogy a gyartoja nem tudja ezt megcsinalni. ez vicc. Ha meg nem nyomtat rendesen az a esetek 90 %ban kuka tehat nem csak csunya hanem hasznalhatatlan, gorbul beler beragad eltomodik stbLehet nem nekem talaltak ezt ki vagy meg nem talaltak ezt ki
Eladó: GTS450
-
speed471
aktív tag
Rossz gondolgodás.. a használt autó is drága és nem tökéletes. Egy olcsó telefonnal nem fogsz játszani.
Egy drága eszköz pontosabb, precízebb, minőségi.....
A jó autónak/telefonnak/ bármi egyébnek ára van.
Nem értem ez miért bajA mi fizunk szar
Szerk: ezek hobbi célra vannak! Ha valaki tökéletes 3D nyomtatót akar, az sok misi még akkor is ha magának épít a ember
[ Szerkesztve ]
Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."
-
speed471
aktív tag
-
Zsolt74
senior tag
válasz speed471 #2213 üzenetére
Csak ezeknek a fényérzékeny műgyantáknak elég borsos az áruk, 1 kg legalább 20000Ft-és felette, nem lehet túl sokszor felhasználni őket, nem tudod az egészet a végtelenségig eltartani.
Elég gyengék ,inkább csak modellezésre lehet használni, mintsem a napi életben, masszív erős dolgokat nem igazán lehet belőlük nyomtatni.Zsolt
-
speed471
aktív tag
válasz Zsolt74 #2214 üzenetére
Napjainkban láttam hogy lego technic alkatrészt csinálnak pl differenciál művet, fogaskereket, youtubon rátudsz keresni, majd egy elektromos motorral meghatják ezeket a alkatrészeket...
Ott a srác egy misis géppel dolgozott.
Ez egy hobbi, minden hobbi drága. A rc modellezéstől kezdve a túra motorokig vagy a pc-ig.
Tényleg nem értem miért rágódsz rajta. Nekem van egy 50ccm robogóm amit nyáron felújítottam.
Kiállított darabnak adták el ehhez képest tök szar csapágy van benne...
Egy lego technic elektromos motor 10 000ft, rc autóhoz 4db jó minőségű gumi 10 000ft amit elég hamar el lehet dobni.Szóval hobbi....Drága hobbi De majd mennek lefele szépen a árak
Amúgy azt olvastam van olyan filament ami a PLA és talán ABS keveréke, de ebbe nem vagyok biztos, a lényeg nagyon strapabíró. Állítólag a Ninja Flex is elég rugalmas, erős anyag.Szerk: Öcsém pont ilyen 3d programokkal dolgozik a suliba a isten tudja milyen szakképzésre jár
A lényeg osztálytársának van 3d nyomtatója a másik kölök nagyon ügyesen tervez, és elkezdtek csinálni egy Airsoft kis pisztolyt, mivel gyakorlatilag az is műanyag, majd kíváncsi leszek mi lesz belőle.[ Szerkesztve ]
-
speed471
aktív tag
válasz DrojDtroll #2216 üzenetére
Biztos így van, de ezt a hozzászólást nem értem.
"És nem vagyok tőle elájulva" Én se sok mindentől de azért még gondolom nem lesz öri hari
Nekem tetszik, mert szeretek barkácsolni, de ez mind egyéniKét lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."
-
fpeter84
senior tag
Vágattam egy 3mm-es, 20x22cm-es (így a csavarfejek mind elérhetőek a sarkokon) üveglapot az A8-ra, valamint alulra kapott egyelőre 1 réteg 4mm vastag parafát. Eddig önerőből bő 20 fokos környezetben 93-94 fokig tudta felküzdeni magát, most ez a határ 102-103 fok lett. Ilyenkor a parafa alulról 70 fokos, tehát nem árt majd rá még egy ugyanilyen réteg.
A tápból ilyenkor is stabil 12.1V jön ki, egy profi voltcraft teljesítménymérő pedig 121W-ot (alaphelyzetben panel+venti+veszteség 5.8W) mond a hálózati betápra, tehát a táp hatásfokát beleszámolva a panel úgy kb 100W-os lehet. Ha kap mégegy réteg parafát alulra az talán jelent még 1-2 fok plusszt, de egyértelműen kell neki a dobozolás. Ha a környezet 15-20-25 fokkal melegebb körülötte, akkor meglesz az a 110 fok... Biztonsági okból azért a heatbed meghajtását rá fogom bízni szerintem egy 100A-es DC szilárdtest relére, valamint a dobozolást is úgy tervezem hogy akkor már egy ATX tápot kap - a táp 5V standby ágáról mehet a raspberry, a két 12V ágról meg külön a heatbed és az extruder fűtése...
Szóval az A8-al ABS nyomtatás projekt egyelőre még csúszik - tervezgetek hozzá egy szekrényt, amiben még a filament tekercseknek is külön emelete lesz. Utóbbiaknak még súlymérést is betervezek, már úton van kínából 2db 5kg-os load cell, itthon van pár HX711 modul hozzájuk. Terveim szerint 4-5 tekercset lehet majd egy rúdon tartani egymás mellett, és az egésznek egyben méri a tömegét a rendszer. Remélem el tudok vele majd érni grammos pontosságot...
-
speed471
aktív tag
válasz DrojDtroll #2218 üzenetére
Szerintem többféle misis nyomtató van de kétlem hogy a 300 hozná azt a szintet.
Kérlek olvass picit vissza mert a srác a anyag minőségét kritizálta illetve hogy maga adott nyomtatott tárgy eltörik. Na ez így nem igaz.Elképzelhető hogy ha magadnak összerakod jóval olcsóbb, és meg veri némelyik nyomtatott, de ebbe ne menjünk bele szerintem, mert a legtöbb általam látott egyedileg készített 3d nyomtató nyitott volt, innentől nincs miről beszélni. Én nem véletlen néztem zártat, meg kértem itt segítséget. Ezen kívül iszonyat sokat olvasok róluk.
De ha még egy kicsit visszaolvasol láthatod hogy én a craftbot 2 néztem ki ami nem 1 misi
Jó lenne különbséget tenni hobbi és munka közt.
[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
En siman latok egy piaci rest. A barkacsolni nem akaro de 500ezer korul kolteni tudo emberek vagy valami gyarit veszenek amin ugyis lesz valami alakitani valo vagy talalnak valakit aki megcsinalja. Ezeknek lehetnem merterekeszult 3d nyomtatot arulni Akakihez odamegyek hogy te tudod mi a rosz csereld re vagy rakjal ossze valamit amiben minden a legjobb arra biztos azt mondja majd csinaljam meg magamnak. Valahogy igy indulhatott Prusa is..de hat ugye azzal is van valami
A gyari marketingelt nyomtatok araban az is benne van egyebkent szerintem azert nem sokkal jobbak az 1misisek ahhoz mar par misit kolteni kell hoyg tenyleg minoseg megbizhatosagbeli kulonbseg legyen. legalabbis ahogy most latom
Eladó: GTS450
-
atus72
őstag
Valami nem teljesen tiszta 3d printer stepper motor vezérlése kapcsán.
Alapvetően nem 3d nyomtatóhoz szeretnék stepper motort használni de vezérlés szempontjából mindegy.
A 3d nyomatóhoz használt léptető motoroknál a maximális feszültség az mennyi lehet?
Azt nem értem, hogy a RAMPS vezérlő a stepper motor modulokhoz (Polou A4988) 12V-t használ, tehát ha a PWM 100% akkor megkapja a 12V-ot a stepper motor fullban, ez nem gond?
Amikor léptető motor adatlapot nézek ott mindig ~4-5V körüli érték van megadva, ez az ami zavarja a szemem
pl. NEMA23 57BYGH627 rate volage (3V) rate current (3A)[ Szerkesztve ]
-
MobilosFeca
tag
válasz fpeter84 #2219 üzenetére
A helyedben nem raknék parafát sehova ha dobozoláson gondolkozol. 4mm akril lemezzel körbevéve 40-42 fok között ingadozik a hőmérséklet, ha alul lezárod az asztalt, akkor még ennyit sem tud fűteni a dobozon belül. Gyári tápegységgel használod? lazán tekernék rajta még egy pár tizedet, hogy el tudja érni a kívánt hőmérsékletet.
-
layerke
aktív tag
Léptetőmotoroknál a feszültség nem annyira érdekes, segít nagyobb nyomatékot adni és nagyobb tartóerőt tartásban, mert a motoron átfolyó áramot korlátozod PWM-mel. Lehet 24 voltot is rákötni a stepper végfokokra vagy 36-ot is némelyikre, nem érdekes, mert az áramot meg le kell csökkenteni.
-
elvakúlt
csendes tag
Üdvözlet!
Ami fontos a sztenderd léptetőmotoroknál(is) az, hogy
-Mekkora nyomatékra képes a megadott áramerősség mellet.
-unipoláris vagy bipoláris vezérlővel hajtod (ez a motor kivezetési határozzák meg…)
-bipoláris motoroknál eldönthető, hogy sorban vagy párhuzamosan kötöd a tekercseket, vagy csak 1-1-et használsz. (kis fordulaton akarod üzemeltetni vagy nagyon…)
Semmi mással nem kell foglalkozni csak a motorárammal (soros és a párhuzamosnál változó érték…)!
A vezérlőn van a hangsúly! Azon kell beállítani a motor számára a megfelelő áramerősséget, mert ő kezeli le, a fel és a lefutás áramerőséget a léptetési és a tartási frekvenciát, stb.
(Én a kisebb CNC-k nél MSD-50-4.2 vezérlőt részesítem előnyben áramerősség, mikro lepés, ár/érték, stb. tekintetében).
Egyébként a tol-ig határon belül nem kaphat több feszültséget, mert az elektronika nem csak áramot küld ki a tekercsekre, hanem figyeli többek közt a tekercsek ellenállását is és a beállított áramerősséget csúcsáramként szabályozza. -
fpeter84
senior tag
válasz MobilosFeca #2223 üzenetére
Miért ne melegedne? Ezt nem értem... Az a parafa nem egy feketelyuk ami elnyeli az energiát, hanem a másik irányba készteti az áramlást. Pontosan ugyanannyi hőenergia távozik a fűtőlapról, csak irányítottan. A táp felhergelése mondjuk jó tipp - lehet nem is ATX tápot teszek a végleges rendszerbe hanem egy ugyanilyen kisebb marad 12V-on a vezérlésnek, motoroknak, extruder fűtésnek, a nagyobb meg 13-14V-ra feltekerve egy DC-DC SSR-el kapcsolva hajthatja a padot. Továbbá a környezet fűtését fogja segíteni pár izmosabb LED fényforrás is a fixen a pad szélére telepített RPi timelapse kamerához...
Nem csak egy "sapkát" hanem teljes komplett szekrényt szeretnék készíteni amiben középen a nyomtató, alul a vezérlés, táp, raspberry, stb, felül pedig a filamentek helye lesz. Így még pofás "clean" is lesz a rendszer mert minimalizálom a kábelek láthatóságát, a tápot és a vezérlést nem kell félteni a túlmelegedéstől és a filamentek is pormentesen külön tárolhatóak. Csak még a szekrény pontos kialakításán filózok, mert a könnyű szerelhetőséget is igyekszem szem előtt tartani...
-
MobilosFeca
tag
válasz fpeter84 #2226 üzenetére
Ha szigeteled a lapot alulról, akkor kevesebbet van bekapcsolt állapotban, hiszen lasabban is hül ki... ebből adódóan, mivel alapból kevesebb energiát vesz fel, kevésbé is tudja fűteni a környezetet. Azt el is felejtettem megemlíteni, hogy az én akril dobozom éphigy csak nagyobb mint ami minimálisan szükséges a gépnek, ezt is vedd figyelembe. Az ssr-es megoldás jónak tűnik
-
fpeter84
senior tag
válasz MobilosFeca #2227 üzenetére
Ebben igazad lehet, hogy amikor már felmelegedett utána lehet alacsonyabb környezeti hőmérsékletet ad ha hőszigetelve van alulról... Meglátom majd hogyan viselkedik, nem ragasztottam csak binder csipeszekkel fogattam szendvicsbe az üveglappal és parafa lemezzel a padot...
-
csaszizoltan
csendes tag
Üdvözlet mindenkinek!
Python programmal állítottam elő egy 6 darabos készlet stl file-át, amit MiniMagics-szel le is ellenőriztem, ami 6 shellt dobott ki nekem hibajelzéssel egyetemben. Más hibát nem jelez. Az stl file-om szigorúan ilyen szerkezetű
solid RodRod2
facet normal 0.0E+0 0.0E+0 -1.0E+0
outer loop
vertex 0.2E+0 4.8E+0 0.0E+0
vertex 4.8E+0 4.8E+0 0.0E+0
vertex 4.8E+0 0.2E+0 0.0E+0
endloop
endfacet
.
.
.
facet normal 0.0E+0 0.0E+0 -1.0E+0
outer loop
vertex 0.2E+0 4.8E+0 0.0E+0
...
endloop
endfacet
endsolid RodRod2A kérdésem az lenne, hogy feltétlenül szükséges ezt part (Minimagics jelölése) módon létrehozni a 6 különálló darab korrekt egyben nyomtatásához az stl file-ban és ez hogy nézne ki szintaktikailag?
Köszönettel: krokics
- Kivel és mit iszik Orbán? - Tök mindegy! Sörös vagy boros, csak közel legyen Soroshoz.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egészen véletlenül nem tud valaki iskoláknak lehetőséget 3d nyomtató beszerzésére? Persze valami pályázat féleségre gondolok, mert önerőből soha nem lesz...Hátha van valami más megoldás.köszönöm!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
DrojDtroll
veterán
válasz Flowtation #2234 üzenetére
freedee-nek volt anno ilyenje, nekünk is így van az egyik nyomtatónk
-
Flowtation
őstag
-
atus72
őstag
válasz elvakúlt #2225 üzenetére
Kösz az infót (layerke, elvakúlt).
Saját vezérlés kell mivel elég speciális az alkalmazás, úgy gondolom hogy amire nekem kell arra elég lesz a A4988 modul.
LEGO motorok (dc motor) helyett szeretnék steppert használni, nem igazán úgy viselkedik a gyári LEGO motor ahogy gondoltam, nem tudok nagyon kis fordulatot elérni vele, áttételezni meg nem szeretném így arra következtetésre jutottam, hogy léptető motor lesz helyette, így a quadrature encoderekkel sem kell dolgoznom mivel pontos léptetést tudok csinálni, elvilegMás kérdés, honnan érdemes elfogadható áron léptető motorokat (NEMA 11/14/17, kis méretű kell) venni ami relatíve hamar ide is ér?
(eddig szinte mindent Aliexpress-ről rendeltem de most szeretném hogy hamarabb a kezemben legyen a cucc) -
elvakúlt
csendes tag
Ezek nem drága motorok, használtat én is vettem anno. Nagyon kis teljesítményűek, ezért nem várható tőlük csoda így hát szinte lehetetlen tönkretenni :-)) A termetesebb nyomtatók is effélékkel vannak szerelve, ha kellően figyelmes és szerencsés vagy akkor a motorvezérlőt is tudod használni.
-
elvakúlt
csendes tag
Legjobb, ha pl.: régi (jó nehéz) matrix nyomtatót sikerülne szerezned (igen sok közületnél- könyvtárnál hevernek efféle kincsek, amelyektől szívesen szabadulnának). Azokból a készülékekből nem csak a motorokat, hanem a túlméretezett tápegységet és a léptetőmotor vezérlőket is igen jó eséllyel lehet használni (azok az elektronikai panelek nincsennek agyonzsúfolva, és a vezérlőrész könnyen kimenthető, de ha kétrétegű nyákból készítették akkor az nagyon nehéz (nekem olyan még nem sikerült)). Ha nincs szükség mikrolépésre akkor Pl.: ULN2003, L293D IC-k praktikus megoldás léptetőmotor hajtására 4, 5, vagy 6 kivezetéses kisteljesítményű motoroknál. Ott a „szerencse” ha találsz megfelelő nyomtatót és akkor nem csak a léptetőmotor kérdés oldódik meg!
-
Flowtation
őstag
válasz elvakúlt #2241 üzenetére
Szia!
Többször olvastam már, hogy régi nyomtató alkatrészek megfelelőek lennének. Namost vannak konkrét típusok, vagy általánosságban megfelelő pl egy mátrix? Mit jelent az, hogy nem csak a léptetőmotor kérdés oldódik meg? A motorokhoz külön van vezérlő elektronika és van egy vezérlő külön ami ezeket vezérli? Vagy hogyan kell ezt elképzelni?
Csak azért kérdezem mert közintézményben dolgozom, itt tele a padlás mindenféle úri huncutsággal. Bár nem vagyok annyira szaki, azért lehet, hogy belevágnék ilyesmi projektbe is.Más:
Tegnap kaptam a freedee-től válszt, hogy milyen lehetőségek vannak iskolák számára nyomtató beszerzésére. Konkrét típusként a craftbot 2-t ajánlották, aminek azért van ára. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes ez alább menni, pl. a prusa i3 vagy a hephestos 2.0? Ezek azért olcsóbbak. Vagy azért ez kínlódás lenne csak?
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
layerke
aktív tag
válasz Flowtation #2243 üzenetére
Az első felére tudok válaszolni, általánosságban elmondható (saját tapasztalat), hogy a régi mátrixnyomtatók (lehetőleg nagyobbak, akár A3 vagy még nagyobb méretűek) jó minőségű léptetőmotorokkal voltak szerelve és kis szerencsével ami probléma még megoldódhat az pl a köszörült rúd kérdése, amin a szánok mennek, mert némelyik ilyen nyomtatóban igen komoly átmérőjű és jó minőségű köszörült rudak vannak. Általában bronzpersely van rájuk húzva, ahelyett azért jobb egy mostani modern műanyag (vagy golyós) lineáris csapágy , de akadnak használható alkatrészek, mint ahogy más is említette a tápot vagy léptetőmotor végfokokat - bár abból azért szerintem jobbak a mai modern végfokok.
-
kristof_
tag
Milyen iskolának lenne a nyomtató? Középsuli, egyetem, illetve műszaki suli? Ki használná a nyomtatót? Tanár, diák, esetleg egy külön kör foglalkozna vele. Mire lenne használva? A végeredmény-e a fontos vagy megismertetni a diákokkal egy 3D nyomtató működését? Nagyon sok mindentől függ szerintem ez. Bár én személy szerint, teljesen láttatlanban inkább a craftbot mellett döntenék suliba.
LG OLED65CX & Samsung HW-Q950T & PlayStation 5
-
Flowtation
őstag
válasz kristof_ #2245 üzenetére
Az az igazság, hogy általános iskolában dolgozom (kettőben) és ide gondoltam, elsősorban mint a technológia, illetve általánosságban a technikai fejlődés megismerésére, bemutatására. De vidéken vagyunk, sajnos nem nagy létszámban, abban is benne lennék, hogy a két sulinak legyen egy...Személy szerint engem is nagyon érdekel a 3d nyomtatás, nem titkoltan ez is a háttérben van. Valószínűleg én kezelném.
layerke:
Köszi a választ. A jövő héten szét fogok nézni mindkét suliban, aztán meglátjuk lesz-e valami arra érdemes nyomtató, hogy feláldozzuk a fejlődés oltárán.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
elvakúlt
csendes tag
Üdvözlet!
layerke sem most kezdhette a tapasztalataiból ítélve, pontosan így igaz… Én 2000 tavaszán találkoztam először a CNC maróval hobby szinten. Akkoriban az már jónak számított, ha A4-es felületet 0,1-0,05mm pontossággal megtudott munkálni. :-) Akkor a valamirevaló léptetőmotor vezérlők (Fettekkel szerelt unipoláris…) és a 1Nm-nél combosabb motorok nem mentek olcsó számban. Akkoriban engem motivált, hogy a nyomtatóból kiszerelt motort a saját hozzá optimalizált vezérlőjével mozgassam. (A mai világban a 150W-os szervomotortól sem sajdul meg az ember szíve).
Ha foglalkoztat a gondolat, hogy 3d nyomtatót szerkessz a veterán nyomtatók alkatrészeiből, én, óva intelek. A 4 vagy 6 kivezetéses motorok közül a termetesebb befutó lehet, de az kevés! A kinyerhető alkatrészek egy megbízható nyomtatómasina készítéséhez messze nem 100%-os megoldás. De pl.: robotkarnak, plotter gépnek vagy egy diódalézer gravírozónak annál inkább. -
printerpeti
tag
Sziasztok!
Az ebayen számomra feltűnt egy olcsó nyomtató CTC márkanéven. Van a Greetechhez hasonló gépe 50k ért illetve ez:
http://www.ebay.com/itm/CTC-3D-Printer-Dual-Extruder-MK8-Factory-Direct-Lowest-Price-ABS-PLA-/291889833194?hash=item43f5fd64ea:g:XNsAAOSwTA9X6iZs
Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel? CTC-vel?
-
Flashback
addikt
Úgy tűnik van itthon egy rossz szkenneres tintasugaras nyomtató és egy rossz különálló szkenner is. Ezekből nyerhető ki valamilyen használható alkatrész?
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest