Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
RCH663
aktív tag
Vezérlési szempontból logikailag nincs nagy különbség.
Gondok:
A cnc mechanika lassú, nem erre van tervezve.
A vezérléséhez kell egy átalakító progi, ami a meg tudja eteni a cnc-vel a 3d-s g-kódot, de az extrudert direktbe kell vezérelned.
Vérnyúl csinált egy teszt darabot a cnc-re, elvileg működik, de nagyon lassú. Egy olyan nyomtatás ami deltával kb 40 perc, az cnc mechanikával 4-5 óra.
-
Kiglerx
tag
Jah, hogy ilyen komoly CNC-re gondoltál
Az FDM (szálolvasztós) technológiánál ami probléma, hogy mekkora nózit (nozzel-t) használsz. Vegyük azt, hogy egy 0,3-as átmérővel rendelkezőt használsz és z irányban 0,1-es felbontással dolgozol. Akkor a a nyomtatásnál a kijövő 0,3-as olvadékot kilapítja. Ki lehet számolni, hogy milyen széles lesz az.
Szerintem megfelelő beállítással egy akár egy sima favázas nyomtató is tud jó minőséget produkálni. A felület utána kezelhető, csiszolható, fúrható. (alapvetően Makerbottal dolgozok és a furatokat inkább kisebbre hagyom, és 2-3 fal réteggel nyomtatom ki, és utána felfúrom, hogy a lehető legpontosabb legyen)Mondjuk ezeknél a nyomtatóknál (favázas) nem elvárás szerintem senki se részéről, hogy századpontosan nyomtasson.
Sebességet nézve, azt tapasztaltam, hogy az ABS-nek minimum 30-40mm/s kell.
A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni
-
nézzbe
aktív tag
Építve lett a gép, az arduinos vezérlés meg nem egy bonyolult dolog, aki megírta hozzá az SW-t annak volt nehéz feladata Nekem is szoktak lenni fekete pontok általában a fejen szénné égett műanyag darabok kerülnek bele de nem jellemző annyira.
A kitöltésnél meg lehet mondani hogy milyen finomságú legyen, én is méhsejtszerkezet kitöltés alkalmazok kb 3-4 mm lehet a sejt nagysága, ebből származó felszíni deformációval még nem találkoztam. Válts esetleg egyenes kitöltést 90 fokos rétegenkénti elforgatással és ott nagyon sűrűre szinte akár tömören is kinyomtathatod amit szeretnél, de persze sokkal időigényesebb.Pár képet dobsz fel a gépről, illetve nyomtatott dolgokról ? lehetne azonos tárgyat kinyomtatni azonos beállítások mellet aztán össze is lehetne hasonlítani a két nyomtatót
[ Szerkesztve ]
-
-
nézzbe
aktív tag
Neem itt nem jók a beállítások, amugy 2.5m , nekem a fej átmérője 0,4-es ergo 0,4 lenne a réteg is mert olyan vastag a "húrka" de vehetem 0,2-ra így kétszer annyi réteg lesz, jobban össze is nyomja így az anyagot tapasztalatom szerint sokkal masszívabb lesz.
Slicer hibák .. majd a fejlesztők igyekeznek
-
imibogyo
veterán
Gondolni gondoltam, csak azt vennem kellett volna, ez meg volt otthon, kimaradt egy konyhakészítés során. Meg aztán egyébként is ez inkább csak ilyen proof-of-concept lett volna, hogy lássam le tudom-e gyártani CNC marógép nélkül az alap és tetőlemezt, pusztán oszlopos fúróval. A válasz egyébként igen, csak nagyon-nagyon-nagyon óvatosan kell mindent mérni és fúrni.
Ja még csak annyit, hogy gép maga úgy 60 kg eddig. Nem nagyon fog ez rezonálni. Stabil is, mint az állat, pedig a rúdtartó fémek még be sem voltak csavarozva.
Azóta már szét is szedtem a gépet, mert módosítani akartam rajta, meg eladni a jelenlegi vázat, de senki sem akarta megvenni. Rájöttem, hogy valójában nekem egy ennél sokkal kissebb gép is elég lenne gondoltam értékesítem úgy 70k körül az egészet egy hetesen (80k volt az anyagár), de még 60k-ért sem vették meg. Szóval maradt és azóta a sarokban áll, mert idő közben egy CNC marógép készítésére tettem át a hangsúlyt. Mondjuk ez még sehol sem áll, mert nem akarok úgy beleugrani, mint a 3d nyomtató készítésébe.
Persze befejezem ezt is, azt is, csak vacilálok, hogy melyik a fontosabb.
[ Szerkesztve ]
-
nézzbe
aktív tag
Először acetonban oldott abs-re nyomtattam de megtaláltam a legjobb megoldást , bandázsra nyomtatok, szövet miatt és hogy a nyomtatót kicsit jobban leengedem nagyon jol belekapaszkodik majd teszek is fel képet. Plusz 1.0-as repetierben meg lehet adni hogy ne csak szoknyát húzzon hanem töltse is ki azt a részt ezáltal stabilabban marad ott az anyag. De ennek a műanyag hőtágulásához van leginkább közé. Szóval lehet akár valami hőkarakterisztikát is alkalmazni. Én pl 60 fokos bed-el kezdem szilárd rétegek után tolom is fel 80-90re aztán egy idő után ha már kb 1 centi magas megvan az elem vissza veszem 60-ra vagy akár ki is kapcsolom. Szóval ki kell kísérletezni a legjobb megoldást
-
nézzbe
aktív tag
Ezen a képen is azt láthatod:
ragasztós szövet lényegébe , és rengeteget lehet rá nyomtatni nem kell felszedni csak ha már nagyon össze van kenve.
Illetve elképzelhető hogy a 0,5-ös nózli már nagy a 0,2-es vastagsághoz valóban. Nekem 0.4-es lehet pont a határon vagyok iszonyat szépen dolgozik a gép.
A hőmérsékletet nem mértem le, mert bőven nem annyi mint valójában, mára már rutinból megy h kb mennyire kell , szal amint mondtam hogy 80-90-re teszem lehet csak 70 mert nekem is tükör van. Viszont nincs közte semmi, lehet majd leveszem és hővezető pasztával teszem vissza hátha számít valamit.
[ Szerkesztve ]
-
szalámissüti
tag
Én egy leapfrog creatr-t használok, azon üveglap van, és azzal a legjobban eddig a hajlakk vált be (egész konkrétan a hair culture profi line göndör fürtökhöz fantázianevű csoda). Olcsó is, és gyorsan fel lehet vinni, viszont minden második nyomtatás után újra kell kenni az asztalt. A hőmérsékleteknél én úgy vettem észre, hogy nem szerencsés változtatni nyomtatás közben, mert az anyagban nem terjed egyenletesen, és emiatt hajlamos lepattanni az asztalról (alul lehűl, de a felette lévő rétegek nem engedik összehúzódni, viszont az asztal összemegy, és emiatt megszűnhet a tapadás), sőt, én így szoktam leszedni a kész cuccokat, hogy lehűtöm az asztalt, és még a tárgy alá se kell nyúlni. Az első réteget én 0.35ön szoktam kinyomtatni, de 0.5ös nozzleval lehet érdemes nagyobbat hagyni először, és utána csökkenteni a vastagságot (így az első réteg felveszi az esetleges egyenetlenségek nagy részét, meg egy kis kosz se árt neki).
-
szalámissüti
tag
A pici rádiusznál érdemes alacsonyabb sebességet beállítani, illetve a minimális nyomtatási vastagságokat levenni (advanced tabon vannak), majd csinálok képet milyen kis mütyür fogaskerekeket lehet kinyomtatni vele így. Csak több idő kell hozzá egy kicsit.
Ha PLA-t használsz, akkor az a 63 fokot szereti (extruder 190), ABSel pedig 95 már jó, HIPS pedig 90nél tűnt nekem a legjobbnak. -
szalámissüti
tag
A melegítést nagyon fel lehet gyorsítani, ha a cucc köré raksz valami burkolatot. Holnap csinálok képeket arról, hogy mi hogy oldottuk meg (elég dzsunka, de működik). Bár ahogy elnézem, a tiéd nyitott darab, de karton+hungarocell megoldja, csak nem lesz szép. Viszont a PLA sokkal jobb házi nyomtatásra mint az ABS, legalábbis tapasztalataim szerint nincs semmi hátránya, és gyorsabban, olcsóbban nyomtatható. Meg könnyebb használni PVA támasszal az ABS+PVA pedig bonyolult. Ha erős belső szerkezetet szeretnél, szerintem próbáld ki több kitöltési mintával, nagyon sokat számít.
[ Szerkesztve ]
-
szalámissüti
tag
Én itt problémának a tömeget látom. Ha az extrudert mozgatod xy koordinátákon, akkor mivel nagy tömeget kell mozgatnod az egyiken (egy ilyen cuccot+ az extrudert) ezért gyors irányváltásoknál neki fog állni ugrálni az egész eszköz, és nem lesz szép a nyomtatás. Ez már egy sima extruderes nyomtatónál is látszik, legalábbis az asztaliakon. Persze ha alumíniumból van, akkor lehet, hogy nem lesz ez probléma. Mindenesetre érdekes projekt lenne
-
szalámissüti
tag
Erre megoldás, ha lejjebb veszed a nyomtatási vastagságot (pl 0.33mmre, vagy ilyesmi), nálam segített. Én amúgy prototípusokat gyártok vele főleg. Meg ha itthon van valami (zuhanykabin alkatrész, ilyesmik). De főleg a prototípusok...Ez főleg akkor jó, ha valaki nem mérnöknek magyarázok, vagy éppen a mechanika terhelhetőségét próbálgatom, esetleg tesztelni kell valamit (és más módon elég komoly pénzbe kerülne)
-
szalámissüti
tag
EZ a raspberrys irányítás elég jó lehet... Ha lesz időm kipróbálom (remote accesst tud? Mert akkor tudnék tényleg messziről nyomtatni kényelmesen, és az jól jönne).
Ha lapot nyomtatsz támaszanyagra, az vetemedik nagyon durván szerintem. A tömör kitöltés sajnos lassú is, meg sok anyag kell hozzá...Nem az én világom
Amúgy erre gondoltam, hogy itt állítgasd a nyomtatási vastagságot : http://manual.slic3r.org/expert-mode/extrusion-width (bocsi, képernyőképet csak a nyomtatónál lévő gépen tudtam volna csinálni, de ha azt használnom kell, akkor megőszülök, de ezen is látszik).Amúgy hogy miknek a prototípusait nyomtatom, az sajnos egyelőre nem publikus. Majd a piacra kerülés után (éljen a garázscég )
-
szalámissüti
tag
Hát, gondolom kevesebb anyagot nyom ki rajta, és akkor az nyúlik. legalábbis így vettem észre. Meg eleve a slicer is figyelembe veszi a a feature méretét, és nem hagyja ki.
sz.balazs.95 : Szerintem a blendert érdemes megtanulni, jó dolgokat lehet vele csinálni, és elég könnyen tanulható.
[ Szerkesztve ]
-
Den
veterán
Tegnapi nap tapasztalatai (lehet elkezdem ezeket blogolni):
- mefixre ne nyomtass! Volt egy idegesítő felválásom, és úgy gondoltam itt az idő valami tapadásjavító trükköt kipróbálni. Mefixre esett a választás, mert tíz centi széles, tehát egy csíkot elég volt felragasztani, és szövet alapú, tehát feltételeztem, hogy jól tapad majd hozzá a munkadarab. Nem is tévedtem. Annyira jól tapadt, hogy nem is lehett levenni róla a munkadaraboltt. Olyan erővel kellett tépni, hogy már hajlottak a vezető rudak, de meg sem mozdult. Le kellett szedni a mefix csíkot az üvegről, de az is veszettül kapaszkodott, má féltem hogy kárt teszünk a nyomtatóban. Végül lejött de a nyomatról úgy kellett leszaggatni, és a szövet bennemaradt a műanyagban, le kellett csiszolni. Ezzel abs-t lehetne nyomtatni asztalfűtés nélkül.
-másik tapasztalat... Az octopi nagyon frankón múködik, szépen levezényli a nyomtatást, hibátlan. Viszont, van benne egy gcode visualizer, azt ki kell kapcsolni, mert nekm nem vizualizált semmmit, de nagyon megfogta a raspit. Ez a nyomtatást nem érintette, az ment rendületlenül, de a web interfész nagyon belassult, és a timelapse funkciót nem is engedi ilyenkor használni. A másik dolog, hogy mindig eldobja wifin a hálózatot. Ez úgy néz ki vagy a fos routerünk, vagy a raspi usb wifije miatt van, mert tegnap este, rádugtam lan porton egy elfekvő wifi routert, és azon azóta is tartja a kapcsolatot, tabltről is frankón vezérlem, és sokkal reszponzivabb. Úgyhogy valszeg lecserélem a fö routerünket, már réf érik, csak lusta voltam. De a nyomtatást akkor is csinálja tovább, ha épp leszakadt a netről, az a része, nagyon stabil.
www.simson4t.hu
-
Den
veterán
Észrevétel octopi-al kapcsolatban. Mikor befejezi a munkát az asztalt haza küldi, de repetierből nyomtatva x és y tengelyen is nullára áll, most viszont y tengelyen csak félútig vezérli az asztalt, és ami fontosabb, bekapcsolva hagyja az asztal fűtést.
Arra tippelek, az lehet a gond, hogy a g-codeot a repetierben a g-code viewer ablakban mentettem, de lehet hogy save job-bal kéne menteni, akkor tenné bele a kódba a teljes hazaküldést, és az asztal kikapcsolást.
www.simson4t.hu
-
szalámissüti
tag
Na, ennek örülök. Minél lejjebb veszed, annál pontosabb, és lassabb lesz. (meg ha nagyon leveszed, akkor a sebességeket is le kell venni, és akkor a hőfokokkal is kell játszani) Amúgy ma belefutottam egy hibába... A HIPS nem tapad le a hajlakkra, amit használok tisztára elszomorodtam tőle. Úgyhog ymarad az ABS, meg a PLA/PVA
-
szalámissüti
tag
Köszi Menettel eddig nem próbálkoztam, de elvileg olyan ~50°-ig lehet szépen nyomtatni dolgokat. Viszont ha van oldható támaszod, akkor ez nem lehet akadály. A problémát inkább abban látom, hogy réteges lesz a menet felszíne, és az első használatkor a rétegek szétjöhetnek.
Szerk:
Az adapterről jut eszembe... A nyomtatót át lehetne esetleg alakítani így cnc gravírozóvá? Mármint egy adapter rá, pici marómotor, meg valami szoftver (elvileg az is ilyen kódot generál)? Vagy ez nagyon elvetemült ötlet? Végül is annyira nem lennének hatalmas csavaróerők egyik irányban sem, és a rögzítést is meg lehetne oldani az asztalhoz...
[ Szerkesztve ]
-
szalámissüti
tag
pl.: blenderrel lehet. én mondjuk nem dolgoznék .stl fileokkal, mert az valami gusztustalanság, de ha nincs más mód... Vagy ha van solidworks professionalod (lehet a premium is tudja, de azt nem ismerem, a céges a pro), akkor az a scan to 3D add-onnal képes beolvasni mesh cloudot, és azt soliddá alakítani, amit utána kedvedre alakíthatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Lightyear - befektetési app
- BestBuy topik
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Diablo IV
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív + táska ( Nikon )
- Nintendo Switch Oled / Farming Simulator Játékkal / Dokkolókkal / 12 hónap jótálással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest