Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #12306 üzenetére

A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már múlt december vége, és most január eleje felé majdnem sikerült az átállás, egy fing híja volt csak. Már ment az alaprendszer felrakása, sok konfiguráció is megvolt, nem hiányzott sok.

A which-nek az a baja, hogy nem minden disztrón van telepítve alapból, és eleve tudni kell hozzá a parancsnevet is, ahhoz, hogy találjon valamit.

Nem vagyok kezdő, de pár napja én is belefutottam ebbe. Valakinek segítettem a Handbrake használatában, ezért feltettem. Ez egy videókonverter GUI fronted FFmpeg-hez. Fel is ment hivatalos tárolóból. Erre indítanám a pálcika WM-en, de nem találtam mivel indul. Terminálban handbrake parancs nem található. Man-ja sem volt. Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.

Kellett hozzá 10-15 perc Google, mire megtaláltam egy 99. fórum 100 éves hozzászólásában, hogy „ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése. Tényleg logikus, hogy egy Alkalmazást alkalmazasnev vagy alkalmazasnev-gui vagy alkalmazasnev-gtk vagy hasonló, TAB-ra kiegészülő parancs helyett vcxfavgoiarehgosaidhvgdsavasdv nevű binárissal (vagy scripttel) kell indítani. Vagyis még a fejlesztők fejében logikus volt a 3-9 betűs rövidítés, és mint tudjuk a szoftvereket nem másnak publikálják, hanem saját maguknak írják.

Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát. A csomagkezelője az xbps nem tud csomagba belenézni fájlnevek elemzésére. Archon a pacman, meg Debian/Ubuntu-alapú vonalon az apt/dpkg tud csomagon belül is fájlnévre keresni, meg megmutatni, hogy egy csomagon belül milyen fájlok vannak. Voidon ezt sem tudtam megnézni, tehát szerencsétlenül is jött ki, hogy tényleg csak netes nyomozás segített.

Az is igaz, hogy 5-6 évente futok bele 1-2 ilyenbe. Ritka, mikor megtörténik.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés