Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anaren91
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anaren91 #62708 üzenetére
Értem. Viszont ha a rufus DD módjával sem megy, akkor ki kell találni valamit... Mondjuk megnézheted a Mint Cinnamon 19-et, az a 18.04-es Ubuntu-ra épül, nagyjából csak a GUI lenne eltérő, a csomagbázis közös.
Egyébként milyen programozást fogsz tanulni, ha nem titok?
sh4d0w: kernellel kapcsolatos problémáim voltak a 9-es kiadása idején. Az egyik amire emlékszem az az ACPI problémája volt és vagy ez vagy más miatt, de 1..2 perc fölé nőtt a bootidő emiatt.
ubyegon2: a Core2 az az Ubuntu követelményeinél volt... Amúgy értelemszerűen, ha még nem Linuxoztál, akkor Windows alól írod ki a telepítő médiát. Honnan máshonnan?
-
Anaren91
senior tag
Oké, megpróbáltam mindent, az ágyvérzés kerülget de komolyan. Szóval eddig akárhány guideot megnéztem, boot usb megcsinál, bebootol, és egy windows telepítőhöz hasonló felületet kellene kapjak. Na nekem kurvara ez jön be:
Aztán vagy 10x újra indul, miközben a parancs sorba írogat ki valamit kurva gyorsan, semmit nem látni belőle, és a végén ez a kép fogad :
Zsír új ssd van benne, még sose volt formazva vagy akármi, de gondolom az Ubuntu is felkellene rakni magát egy új ssdre mint a Windows...
-
King Unique
titán
válasz
carrilboy #62532 üzenetére
Ha már ott van egynéhány Windows only program, vagy akár a nyomtatónál a gyártó részéről a támogatás, plusz a laptophoz vélhetően előtelepített / külön formában megvásárolt rendszer, akkor a vegyes használat, vagyis a Windows & Linux dual-boot sem anynira elvetendő. OK hogy azt írtad nem akarsz 2 rendszert, de ez esetben lehet talán célszerűbb lenne. Vagy másik megoldás a már említett virtuális gép, vagyis a Windows virtuális futtatása Linux alól. Működőképes lehet ez utóbbi is, de ugyanakkor kissé erőltetett, újból fel kell telepíteni a teljes rendszert + rá a programokat, nem csak szimplán a programot, aztán plusz erőforrás kell hozzá stb. Míg az előbbinél egyszerűbb lehet a Linux utólagos telepítése az SSD-re, amihez az összefoglalóban ott vannak a leírások. Példák: [link], [link]. De aztán te tudod, ha Linux only megoldás kell, akkor olyat csinálsz.
-
válasz
CPT.Pirk #62425 üzenetére
A file rendszer egyben van a gparted szerint.
A windows hibernálás teljesen ki van kapcsolvapowercfg /h OFF
paranccsal, ami magával viszi tudtommal a gyors indítást. Régebben is csak ennyit kapcsoltam ki, és működött.
És igen, először a boot repair-rel próbáltam, utána már nem segített a a chroot-os megoldás sem.
Mindkettő sima grub prompt-ot eredményezett. -
Na, végül sikerült feltennem a grub-ot, de még mindig bénázom.
Most grub prompt-ig jut el a gép bootkor, pedig nyomtam update-grub-ot.
Valami olyan sejtésem van, hogy nem jó grub verzióval próbálkozom, de lehet, hogy tévedek.
Sima grub csomagot tettem fel.
A prompt 2.02-t mond.MBR/bios módban van a rendszer, van mellette egy win 8.1, és a windows reinstall elött működött.
Még annyi, hogy a korábbi w8.1 install után a Boot Repair Disk tette vissza a grub-ot. Most is ezzel kezdtem, de most nem járt sikerrel a dolog.
Ezután kezdtem a chroot-os megoldást. -
hypno skate
senior tag
válasz
lev258 #62381 üzenetére
Akinek van rutinja, az valószínűleg úgy tesz ahogyan mondod
Aki viszont azt kapja feladatul, hogy Ubuntut telepítsen, annak nincsenek ilyen dilemmái. Felteszi a legújabb verziót a legjobb tudása és a jó tanácsok (videók, leírások, stb.) szerint aztán kész.
Ha rajtam múlt volna, valószínűleg a Mint lett volna az, amivel először próbálkozom.Szerencsére a Windows-zal nem vagyok ennyire tapasztalatlan. Működő telepítő is mindíg van katasztrófa esetére, szóval egy boot helyrekalapálása nem rettent meg túlságosan.
-
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62380 üzenetére
Már mindegy, de a "minden máshol van" problémát úgy oldja meg az ember, hogy azt az Ubuntu változatot teszi fel, amelyik kezelőfelülete leginkább passzol neki.
Most szólok, hogy valószínűleg újra kell majd tenned a Windows boot-ját, ha eljön az ideje az Ubuntu eltávolításának. Rosszabb esetben maga a Windows fogja megpiszkálni, ha érkezik egy komolyabb frissítés hozzá (sajnos a 10-es képes ilyenre). -
King Unique
titán
válasz
hypno skate #62375 üzenetére
Az nem írtad, hogy milyen a laptop, mármint legacy BIOS-os, vagy UEFI-s, illetve melyik bootolási mód szerint telepítetted az Ubuntut. Ha a HDD-re telepítetted és oda került a rendszerbetöltő is, akkor a BIOS-ban a HDD-t kellene beállítani elsődleges meghajtóként, ha azt akarod, hogy az Ubuntu induljon. Ha az SSD, illetve a Windows Boot Manager van az első helyen, akkor nem meglepő, ha az indul. Aztán egy
update-grub
sem ártana, ha esetleg a GRUB nem listázza ki a a másik fizikai meghajtón (SSD) lévő Windowst.A pendrive-ról való futtatás egyébként kissé csalóka, mert ott a Live rendszer eleve többnyire a RAM-ból fut és azért olyan gyors. Sőt, hasonló megoldás van WinPE alapon is, ami szintén ilyen. Ellenben ha pl. fullosan feltelepíted az Ubuntut a pendrive-ra, akkor más lassabb lesz az is, pláne ha egy lassú pendrive-ról van szó.
-
hypno skate
senior tag
válasz
lev258 #62376 üzenetére
Egyelőre az a célom, hogy legyen a laptopon a windows 10 mellett egy Linux is. Az eltávolítás most olyan távoli dolognak tűnik.
Az alapprobléma az, hogy a két gyerekem közül az egyiknek a windows 10 kell, meg azok az egyetemi cuccok, amik az SSD-n vannak, a másiknak viszont egy működő Ubuntu Linux kell, amin gyakorolni tud.
Most telepítés utáni indításnál nem volt olyan boot menűm, ahonnan a két rendszer közül választhattam volna.
(#62377) ubyegon2 7200-as fordulatú a vinyó, szóval annyira nem lassú
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #62324 üzenetére
Agyébként tettem 2 próbát nem Arch vonalon is, mert az USB3.0-és winyós problémám újra előjött, de erről majd később kérdezek. Igazából sajnos ez egy bug lesz úgy tűnik, de ezt majd jövőhéten teszem fel.
Szal a lényeg, hogy próbáltam Linux Mint Cinnamon-t, meg Ubuntut is, de jaj...Ubuntut hagyjuk. Nekem az nagyon casual, meg amúgyis. Linux Mint Cinnamon megy gyakorlatilag jó is lehetne, ha Windowsról akarnék úgy áttérni, hogy szinte semmit se vegyek észre, csak működjön. Na de hát nem ilyen vagyok. Nekem kell a rolling update, meg hogy időnként kicsit mókolhassam. Androidos telóimat se bírom ki, hogy ne variáljam. Hol LineageOS, hogy AOSP Extended, hol PXE rom, most épp Treble kompatibilis Nitrogen OS van rajta. Emlékszem mikor Dave hatására áttértem végleg Linuxra, akkro hogy fostam, hogy hogyan fog működni az adb parancsok, meg fastboot Linux alatt, közben sokkal jobb, gyorsabban működik, mint Windows alatt
-
Frawly
veterán
Ha új gép, ami tudja az UEFI-t (valószínű), akkor csak fel kell telepíteni a két OS-t tetszőleges sorrendben. A másodiknak telepítendő OS-nek kell hagyni particionálatlan helyet.
Régebbi MBR+BIOS only gépeken is csak arra kellett figyelni, hogy először kellett a Windowst telepíteni, utána a Linuxot. Ellenkező esetben a másodjára települő Windows bootloadere felülírta a Linux rendszerbetöltőjét.
Esetleg havernak elmagyarázni, hogy ha saját maga feltelepíteni nem tudja, meg gondolom a Win-hez sincs legális kulcsa, akkor ne legyenek extra igényei, hogy ő még TempleOS-t meg PC-DOS 3.30-at is akar rá. Linuxszal ismerkedhet virtuális gépben is, vagy akár pendrive-ra, külső HDD-re vagy SSD-re is fel lehet telepíteni utólag.
-
totron
addikt
válasz
King Unique #62186 üzenetére
Ez only BIOS, UEFI a környéken sincs. Mountoltam az iso-t, a tartalmát másoltam fel értelemszerűen. Bosszant, nem tudom hol a hiba. Ugyanezekk a hardverekkel megy Windows boot, csak éppen még linux alól megírva eddig még soha. Nem tudom hol és mi marad ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78600448 #62122 üzenetére
Mármint sulis feladatokra kell, vagy téged érdekel a Linux?
Amúgy igen, nyugodtan felteheted. Btw legyen lekapcsolva a Windowsban a "gyors rendszerindítás" funkció, amit sajnos kérés nélkül visszakapcsolgat a Windows nagyobb frissítéseknél, a logoutos cikkeimnél megtalálod ha nem tudod hol kell keresni.
Valamint célszerű a secure boot-ot is kikapcsolni a biosban, ha be lenne kapcsolva mert okozhat problémát miközben haszna nem igazán van. -
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62046 üzenetére
Azokon a gépeken, amelyikeken tekerte a lemezt, azokban ilyen 2. genes i7 meg 3. genes i5 van, mobilprocik, meg 8-16 GB RAM, lapozófájl letiltva, Windows Update-en kívül szinte semmi nem fut. Tehát még az sincs, hogy elfogyott a memória, meg swaphoz kéne nyúlnia, mert a Feladatkezelő ott mutatja, hogy csak 1,1-2,5 GB memória van használatban, a többi ott áll üresen hegyekben, hogy csak kong.
(#62045) Shyciii: a gond nem a grafikus felülettel van, nem az lassít. A töketlen frissítési koncepció, registryzés, töredező NTFS. A csilivili felület (bár ezt is visszabutították a Win8.x-10-ben) max. csak a memóriaéhséget és a GPU használati intenzitást emelhető legrosszabb esetben.
(#62051) ubyegon2: azt azért tegyük hozzá, hogy a KDE5-nek úgy ment le ennyire a fogyasztása, hogy újraírták, és porig is butítottak ilyen flat desingos tabletUI szintjére.
-
King Unique
titán
válasz
Frawly #62044 üzenetére
Általában használok a böngészőben reklámblokkolót, de úgy is lefoglalhat sok tabnál akár több GB-ot mindkét rendszeren. Némelyik kiegészítő meg eleve növeli az erőforrások használatát és az sem mindegy, hogy milyen van feltéve.
A Windows 10-nél a lemez tekerése bizonyos eseteben jellemző lehet, de leginkább akkor, ha kevés a RAM és a lapozófájlt használja inkább. Viszont azt nagyon nem mondanám, hogy normális körülmények között mindig csinálja és folyamatosan tekerne, ez megint szimpla mese és nem igaz... Azt pedig már írtam nemrég, hogy még HDD-s gépeken is használom és ott is leginkább csak a bootolás és utána a rendszer felállása a lassú. De azt követően már viszonylag jól használható a rendszer, még ha nyilván nem is lesz olyan gyors, mint SSD-n. Főleg a laptopoknál meg sokan csak altatják, hibrid alvásból ébresztik a gépet + vele a rendszert és úgy HDD-n az előbbiek sem gond.
A frissítéseknél nem teljesen világos, hogy megint miről beszélsz, mert pl. az P2P beállítás is csak opcionális, kikapcsolható. Valamint a letöltött frissítések másolatát őrzi meg a rendszer, nem teljes mentést készít minden egyes frissítés során mindenről. A másolatok pedig törölhetők a lemezkarbantartóval. Valamint a megfelelő kiadásokban a frissítéseknél van halasztási opció és a csoportházirendben is konfigurálhatók. Vagyis nem, nem tolja csak úgy az arcomba, ha nem akarom... Plusz az újraindítást is lehet ütemezni és későbbi időpontot megadni. Az viszont igaz, hogy Linuxon gördülékenyebben meg a frissítés és rendszerint hamarabb megvan, mint Windowson. De azért ott is hardverfüggő + az internetkapcsolat sebessége is számít. Ha sok csomagot, illetve egy nagyobb adagot kell letölteni, akkor nem túl gyors nettel ott is percek mennek el pusztán csak magával a letöltéssel. Az amúgy nem világos honnan szedted és mi alapján állítod, hogy egy Defender definíciófrissítéséhez min. 15 perc kell, de egyszerűen hülyeség, sőt inkább hazugság... Ott a letöltött fájlok eleve aprók és nyilván hamar megvan mind a letöltés, mind a telepítés, tapasztalat. Inkább egy havi összesítő frissítés telepítéséhez kell negyed óra, annál már reális. Ja, és közben ugyanúgy használom a rendszert, netezek, futtatok más programokat is. De egyébként hardvertől, internetkapcsolattól függően lehetnek eltérések időben. Sőt, egy erősebb vason gyors nettel volt akinél a legutóbbi teljes build upgrade is megvolt kb.10 perc alatt, a téma topikjában írta is.
Ha már fájlrendszerek, akkor az NTFS lehet jobban hajlamos a töredezésre, de az is függ a használattól. Ha az adattárolós HDD-ken beállítom torrentnél a fájlok előre lefoglalását, akkor eleve kevésbé töredezik. Sőt, nem egy olyan merevlemezem van, amik évek óta nem voltak töredezettségmentesítve, mégis bőven 10% alatti érték van mindegyiken. De amelyik rendszermeghajtóként van használva, annál sem különösebben vészes, illetve a háttérben fut a karbantartás és szükség esetén automatikusan elintézi az optimalizálást is a rendszer. Valamint az NTFS és akár exFAT támogatottság szempontjából sem rosszak, mert azokat a különféle tv-k, lejátszók, játékkonzolok is eleve inkább kezelik, mint mondjuk az Ext4-et. Az SSD-re melyik rendszer mennyit ír téma pedig nem megint nem különösebben téma, mert annyit normál használat mellett eleve nem fog rá írni a Windows sem, hogy idő előtt túllépje a garanciában foglalt limitet, avagy a sok írástól tönkremenjen...
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #62044 üzenetére
Én lenni Windows rendszermérnök
7 évig a Microsoftnak is dolgoztam külsős cégnél.
Az igazi probléma a Windows Vista-val jött meg, és ez azóta is tart egyre jobban "rosszítva" a helyzetet. Sajnos az UI szemkápráztatóvál vállása teljesen megölte az erőforrásokat. Ahogy írtad a Windows Update-el is gondok vannak. És amit írtál az csak a jéghegy csúcsa. Sokkal rosszabb állapotban van, mint pl Windows 7-en volt. NTFS is robosztusabb lett, ezáltal belassult, viszont javarészt elpusztíthatatlan lett, szal legalább ebben fejlődött. Amúgy a procitekerés Windows Update-nél már nem gyakori jelenség. Az tény, hogy jobban lefoglalja egy update, de a 100%-os behalás régebben egy bug volt ezt javították. Pont úgy, mint az Index szolgáltatás ugyanezen gondja. Amúgy a Windows 8 előtt volt egy olyan elképzelésük (sajnos kezdeti fázisban meghalt), hogy eldobják a registry-t, mint adatbázist, és helyett egyfajta sql alapokon nyugvó adatbázisban fogják tárolni ezen adatokat. Nos amint látjátok ebből semmi nem lett. Sajnos az okát már nem tom. Már nem vagyok velük közeli kapcslatban. Az viszont biztos, hogy az elkövetkezendő 5 évig nincs tervben a registry helyett valami más megoldás, így a Windows jó sok időre belesüppedt a problémákba.Amúgy a Linux-nál nekem is az tűnt fel mikor átálltam, hogy egy 300db-os csomag tele firmware-el, kernellel letöltés+ telepítés megvolt 9 perc alatt, míg Windows 10-nél laza 45 perc is lehet.
Viszont múlthéten volt dolgom Windows 7-el, és már totál elfelejtettem, hogy bizony az gyors. Nagyon gyors mostani szemmel nézve. Nyilván nem csili-vili, 10-ed annyi szolgáltatást ad, de gyors. Ugyanez igaz amúgy az Office-ra is. Nézz meg egy Office 2000 indulását, és nézz megy egy Office 2016 indulását. 4x-es különbség van. Ez van mikor hízik a kód, de érdemben nem ad többet.
Fősulis koromban mikor nem képekkel, flashel volt tle a weboldal, és még lynx-et használtunk minden azonnal bejött. Most meg teker-teker a weboldal mire bejön, mert tele van hányva mindennel. -
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62043 üzenetére
A Web Contentet mindig hozzá kell számolni. De az valóban igaz, hogy a mai web bloat, azzal nem sokat tudsz csinálni, a sok fül megeszik bármilyen gépet reggelire, nincs az a proci, meg az isten RAM-ja, amit ne tudna megenni 64 biten (32 biten gátat szab neki az alkalmazás számára rendelkezésre álló max. 2 gigás címtér).
Ha ez neked probléma, tegyél fel uBlock-ot a reklámok kigyomlálásra, a JS-ek visszaszorítására meg Noscript. Ezekkel jelentősen lecsökkenthető a böngészés erőforrásigénye.
Egyébként Win10-en nem is az a baj, hogy a procit eszi, hanem inkább a lemeztekerés, az I/O-t tömíti el, ami lefogja az egész gépet, meg hogy rohadt sokáig is tart. Ha valami ésszerű 5-10 percig csinálná, akkor mikor én engedném meg neki, semmi baj nem lenne vele. De mindig csinálja, ha kell, ha nem, néha még akkor is sokáig tekeri, ha épp arra jut, hogy nincs frissítés. És nem te döntöd el, hogy mikor frissítsen, kapod az arcodba. Pedig be lehet állítani, ütemezni a frissítéseket, de az se ér sokat, mert ha épp akkor nincs bekapcsolva a gép, akkor a következő nap fogja közvetlenül bekapcsolás után rád erőltetni a frissítéseket.
Win10-en az egész frissítési folyamat szar. P2P kezelik a frissítéseket, apró darabonként, a települő frissítések előtt full mentés csinál a rendszer (akkor is, ha a rendszer-visszaállítás ki van kapcsolva), létrejön, átíródik kismillió registry kulcs. Ez pedig idő. Ezek egyike sincs linuxon, ahol 0,01 másodperc eldönteni a procinak a függőségeket, a csomagokat sima https-ből húzza le, nincs registryirkálás (bár vannak helyette post install scriptek, de nem minden csomagnál, meg ezek a scriptek jóval egyszerűbbek is). Meg a linuxos fájlrendszerek is sokkal lemezbarátabbak, gördülékenyek, főleg ha sok kis fájllal végzett műveletről van szó, nincs akkora töredezés, ez pedig sokat számít intenzív lemezműveleteknél sebességben, és a kernel is profibban cache-el RAM-ból, az egész sokkal simább, főleg HDD-s rendszereken jön ki ez a különbség nagyon durván, de valamenyire SSD-n is gyorsabb a Linux. Tovább oldja a gördülékenységet, hogy Linux alatt nem kell vírusirtónak, meg mindenféle security szoftvernek futni a háttérben, amik pluszban fogják a gépet.
Szerk: konkrét adatokat is tudok írni. Most frissítettem sudo pacman -Syu kiadásával, és próbáltam Gnome System Monitor Transparency-vel nézni a proci, lemezterhelést. 4 tárolónak a listáját frissítette le, összesen 10 csomag frissült, 9,76 MB letöltéssel és 46,42 MB lemezművelettel járt. A frissítések keresése (listafrissítés, verziók összehasonlítása, függőségi fa kiszámítása) nem tartott 1 mp-ig. Utána kérdezte telepítheti-e őket. Y-ra nyomva lezavarta a frissítést is nem egészen 5 másodperc alatt. Mindkét szakasz olyan gyorsan zajlott, hogy taskmanagerben nem is volt ideje a prociterhelésnek 0%-ról felmenni, meg mire a lemezműveletek is reigsztrálódtak, már végzett is az egész frissítés. Egy hasonló kaliberű frissítés (pl. csak a Defender vírusdefiníciós adatbázisa frissül) Windowson eltart vagy 15 percig minimum, ha épp nem hosszabban, közben meg a lemezhasználatot feltekeri 90% fölé, és a lemezhasználati is led is villog folyamatosan, mint az örült, mellette belassulnak a progik. Valami 6 éves mobil i7-es laptop, 35 W TDP-s, gyertyaláng teljesítményű, 2/4-es procival, és átlag SATA3 SSD-vel, igaz a Windows alatt egy UASP USB3-ra kötött SATA2 SSD van tolva, de arról is 5-6 másodpercig tart a full boot (kikapcsolt Gyorsíndítás) ideje, tehát az sem lassú meghajtó.
De pl. az is elég durva, hogy azonos felhasználás mellett a Windows többet ír az SSD-re 1 óra alatt (5 GB fölött), mint a Linux egész nap (az olyan 3 GB körül). Böngészőcache mindkettőnél a RAM-ba megy, a letöltések az SSD-re, de ezek letöltögetés nélkül lettek mérve, hogy csak offline játék ment, meg a frissítések szaladtak végig. A nagyságrendi különbségek lemezhasználatban itt is tetten érhetők.
-
King Unique
titán
válasz
CanibelZ #61984 üzenetére
Amikor ennyire nem megy, akkor valóban megoldás szokott lenni a BIOS resetelése, vagy problémásabb eseteknél a frissítése. Ezek lettek volna a következő javaslatok. Ha az előbbi is megoldotta, akkor OK. A BIOS boot menüjében pedig ott kellene lenni mindkét rendszerbetöltőnek és a sorrend is számíthat. Ha a Windows Boot Manager van az első helyen, akkor értelemszerűen a Windows fog indulni, hacsak pl. F11/F12 stb. funkcióbillentyűvel a gyors boot menüben ki nem választod a Manjaro-t.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
King Unique #61983 üzenetére
Nem találtam semmit manjaroval kapcsolatban, de nyomtam egy resetet a bios-nak, utána megjelent és be is tudtam állítani, hogy a grub töltsön be, a windows bootloader is ott van. Fura, de most megy, szóval legközelebb tudni fogom, hogy a bios akar szívatni.
Lehet csak azért tűnik lassúnak egyébként, mert eddig ssd-n volt. Amúgy teljesen új telepítés, a partíció félig sincs tele, 2 hete ment a töredezettségmentesítés is. Automata frissítések meg minden vacak kikapcsolva, szóval azoknak se kéne fogni, aztán ki tudja milyen dolgok futnak még a háttérben.
Ez az EasyUEFI viszont jó cucc, köszi a linket. -
King Unique
titán
válasz
CanibelZ #61980 üzenetére
Mondjuk attól is függ, hogy menyire van telemásolva a HDD, meg a fájlrendszer mennyire töredezett. Na meg, hogy kinél milyen állapotban van a rendszer, mennyire van szétcseszve, telerakva a sebességet visszafogó programokkal stb. Nekem van 10-es telepítésem 7200-as WD Black-en és viszonylag gyorsan működik, de azért az SSD-től nyilván elmarad. A 2,5"-os 5400-as laptop HDD-ken már lassabb, de ott is inkább a bootolás és a rendszer felállása, viszont utána már úgy-ahogy jól használható.
Az amúgy nem derült ki, hogy a BIOS boot menüben jelenleg milyen indítóbejegyzések vannak, de Linux alól az
efibootmgr
lehetőséget ad a szerkesztésre. Windowsnál meg parancssorban ott van erre a célra abcdedit
, grafikus felületen meg pl. az EasyUEFI. -
ArthurShelby
addikt
Már többször telepítettem uefi-s gépre linuxot, aztán letöröltem a partíciót (kipróbáltam pár linuxot). Most a gépemen jelenleg 2 windows van (8.1, 10), de a grub is ott van valahol, és szeretném letörölni (de hol van?), a bios boot menüben pedig ott vannak a régi linuxok nevei, amiket nyilván nem tud betölteni, hanem csak a rossz grub jön be. Most szerettem volna kipróbálni az ubuntu mate-t, de csak csak a grub jött be.
Vagy dd-ben kellett volna az iso-t kiírni rufus-szal?
-
válasz
CanibelZ #61973 üzenetére
A Debianos részhez:
A mesa, a kernel, xorg jóval magasabb verziójú a Buster-ben, mint a stable-ban. Egyébként fel lehet venni Buster repot egyes csomagok frissítésére, de jó pár esetben erősen függőségeket is kell felrakni. Mesa biztosan frissíthető, a Xorg viszont kampecát okoz.Ezzel el lehet játszani, de fel kell készülni a konzolos helyreállításra is ilyenkor, nekem egyszer a DE magasabb verziója omlasztotta a rendszert.
A gdebi .deb csomagok telepítése egyértelműen kiírja, ha függőségi gondjai vannak, de terminalban is látni fogod ezt ugyanúgy. Érdemes terminalban először kiadni a tesztelj paranccsal és akkor látod, miket hogyan rak fel.
sudo apt install csgneve
-s
lev258 szaki egyébként nem a secure boot-ra tett utalást."Windows-ban a gyorsindítást kikapcsoltad?" (ez nem ugyanaz)
-
King Unique
titán
válasz
CanibelZ #61973 üzenetére
Ennek a felemás telepítésnek aztán mégis mi értelme van? Azt általában úgy szokták dual-boot megoldásnál, hogy vagy mindkét rendszer teljes egészében (/home lehet kivétel) 1 fizikai meghajtóra van telepítve, vagy 2 külön meghajtóra mind a kettő. De ez a "keresztbetelepítés", hogy a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók egyik lemezre, a rendszer a másikra stb., ez így elég tré...
Ha a linkelt leírás szerint csináltad a telepítést, akkor annak normál esetben működni kellene. Ha van már egy másik rendszer (Windows) által létrehozott ESP a célmeghajtón, akkor a Manjaro is alapértelmezetten azt fogja használni, ami ezen és ezen a screenshoton is szemléltetve van. Aztán ami még lényeges, az pl. a Secure Boot, mivel annál a Manjaro általában nem támogatott. Viszont az nem derült ki, hogy az UEFI BIOS-ban ki van-e kapcsolva.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
lev258 #61970 üzenetére
Feltelepítettem először a windowst úgy, hogy a recovery és boot partíció az ssd-re, maga a win a hdd-re ment. Ezután a manjarot úgy, hogy a root ment a maradék ssd helyre a manjaro root, a hdd maradékra a home.
Több módon próbáltam a boot partíciót. Régen mikor debiant felraktam, akkor annak nem kellett külön létrehozni, megcsinálta magától, itt nem ment. Utána próbaltam, hogy külön 1GB boot-ot létrehoztam az ssd-n, majd hogy a windows által létrehozott boot-ban rendeltem hozzá /boot/efi alatt. Úgy még nem próbáltam, hogy én hozok létre egy fat32-es /boot/efi partíciót, lehet ezt még megpróbálom.
Eddig itt tartok.Közben eszembe jutott valami a debiannal kapcsolatban. Azt lehet-e benne csinálni, hogy az unstable repoból csak bizonyos dolgokat, mondjuk csak a mesa-t frissítem, mást nem?
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
lev258 #61968 üzenetére
Igen, kikapcsoltam. De ez amúgy nem csak azt okozza, hogy linux alól nem lehet elérni a windows-os partíciókat?
Szerintem jól választottam ki és az EFI partíciót is megcsináltam, ezt a leírást követtem, máshol is így láttam. Mégbcdedit /set {bootmgr} path \EFI\manjaro\grubx64.efi
parancsot írták több helyen, hogy futtassam le CMD-ben, de ez se használt.
Mondjuk az furcsállom, hogy a leírások nagy része nem is választ ki boot partíciót a manjaronak és úgy telepíti. -
CanibelZ
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék dual boot-ban Manjarot és windows10-et használni (remélem már nem kell sokáig, csak egy játék tartja fent a gépen), de sehogy se sikerül rendesen megoldanom. Akárhogy próbáltam megcsinálni, a grub nem töltött be, hanem egyből a windows indult.
A gépben van egy SSD és egy HDD. Úgy szeretném megoldani, hogy a rendszer az ssd-ről bootoljon, mellette a linux root legyen, a hdd-n meg a linux home és a windows maga, hogy minél kevesebb dolgom legyen, hogyha letörlöm. UEFI-GPT párossal próbálkozom. Valami ötlet, hogy mit állítsak, hogyan partícionáljam a dolgokat? -
Frawly
veterán
válasz
enginev3.0 #61896 üzenetére
A Linux azért jobb torrentre, mint a Windows, mert technológiailag fejlettebb és sallangmentesebb. Jobb a memóriakezelése, cache-elése, gyorsabbak a fájlrendszerek mint a töredező-lassú-elavult NTFS, meg Linuxra sokkal minimalistább szerveres-torrentes megoldások vannak, és a grafikus felület, csicsa, MS-os baromságok, egyéb bloat nem veszi el az erőforrásokat feleslegesen, nincs vírusveszély, meg windowsos támadási felület. Ennek ellenére ha abban vagy otthon, torrentezhetsz Windows alapokon is, még senkit nem vitt el a mentő miatta, sokkal inkább csak értelme nincs sok, egy komplett Windowst tartani, meg külön Windows licenct venni csak torrentezésre, mikor sokkal egyszerűbben megoldható linuxos alapokon. Nyilván a te géped, te tudod mi kell rá, mi az, melyik az a rendszer, amit be tudsz lőni, karban tudsz tartani külső segítség nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
leviske #61818 üzenetére
Átlag felhasználásra nem éri meg NVMe-set venni. Ha nem dolgozol állandóan nagy fájlokkal, akkor nem lesz gyorsabb a sima SATA-shoz képest, nem fognak a programok gyorsabban betöltődni, nem bootol gyorsabban a gép (vagy csak olyan kevés tizedekkel, hogy csak stopperal tudod kimérni), meg igazából a Linux kernel cache-elése fejlettebb, a linuxos fájlrendszerek gyorsabbak, ez pedig jobban elmossa az SSD-k közötti különbséget, mint azt Windows alatt tapasztalni.
Cserébe az NVMe drágább, jobban melegszik, néhány alaplapnak gondja van vele, elvileg a Z370-nek nincs, de lehet BIOS frissítést az is fog igényelni. A Linux kezeli, a TRIM NVMe-s megfelelője is megy rajta külön discard opciós mount nélkül is. De megérné átlag felhasználásra inkább kb. azonos áron egy kétszer akkora tárterületű SATA SSD-t venni, mondjuk Samsung 860 EVO, Crucial MX500, Kingston UV500, Adata SU800. Esetleg ha sokat írsz rá (bár a Linux még a Windowshoz képest is sokkal kevesebb ír rá), akkor Samsung 860 Pro, Adata SU900, vagy ha találsz leárazva 850 Pro-t.
A Samu 8XX-es sorozat a kernelben feketelistázva van queued TRIM ügyében, de ez a gyakorlatban nem jelent semmit, csak annyit, hogy elsősorban lehetőleg nem a discard TRIM-et érdemes vele használni, hanem az fstrim.service-t, de a legtöbb disztró eleve az utóbbit használja, az Ubuntu-vonal, így a Neon is. De Adatáknak, Crucialoknak nem téma a queued TRIM sem. Meg a Samuk közül a 9XX-es NVMe sorozatnak sincs ezzel gondja, igaz azok nem is ilyen fajta TRIM-et használnak, hanem egy ezt helyettesítő NVMe parancsot.
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy laptopot, amire Kubuntu van telepítve. Na én e helyett szeretnék telepíteni windows 10-et, viszont egyszerűen sehogy se tudok bootolni pendrive-ról. Átállítottam a boot priority-t, a boot menu-ben kiválasztottam hogy a pendriveról bootoljon, de mintha mi sem történt volna, simán megy tovább a kubuntu-val. A pendrive-ot kb 2 nappal ezelőtt használtam egy másik gép újratelepítésére, szóval azzal nem lehet probléma szerintem.
Valaki tud erre valami megoldást? -
King Unique
titán
Az előző válaszban már le volt írva, hogy ilyenkor hardvertől függően célszerű lehet kikapcsolni, mivel a rendszerindításnál előfordulhat, hogy egyből a W10 fog indulni és nem lehet kiválasztani a Linuxot. De volt akinél pl. az Ultra Fast opciónál pendrive-ról sem lehetett bootolni, avagy nem lehetett belépni a BIOS-ba. Viszont az mondjuk a fast startup esetében alapból megvan, mert ha így van leállítva a Windows, akkor egy hidegindításnál egyből az indul és nem lehet belépni a BIOS-ba stb. Max. csak úgy, ha nem leállítás, hanem újraindítás történik, illetve a rendszer alól a speciális rendszerindítással.
(#61330) Frawly :
Pedig de, van olyan, amikor célszerű azt is kikapcsolni... -
Frawly
veterán
válasz
King Unique #61324 üzenetére
A BIOS-ban a fast boot maradhat, az nem ugyanaz, mint Windows alatt a fast boot. Elég zavaró, hogy nevezik mindkettőt ugyanannak, valójában közül nincs egymáshoz. A windowsos megoldás félhibernációt csinál, és abból indít legközelebb, a biosos fast boot csak kihagy néhány tesztet, meggyorsítva az eszközök detektálását.
Mikrobi: ha nem csatolsz fel Linux alatt NTFS partíciót, akkor is ki kell kapcsolni dual bootnál a fast bootot. Mert mikor legközelebb indul a Windows, akkor annak is probléma lesz az előzőleg nem megfelelően lecsatolt meghajtókat állandóan végigjavítgatni chkdsk-val. Mondom, nem egy nagy szám, egy perc alatt kikapcsolható, csak figyelni kell rá, meg ha hibába futsz bele, ezt kell először ellenőrizni.
Azt még jól írják, hogy secure boot is legyen kikapcsolva, ezt már a két OS telepítése előtt ki kell kapcsolni.
Virtuális gépen pass through-val nem érdemes szenvedni. Vagy megy, vagy nem, ha megy is, nagyon sokat kell hozzá hekkelni, minden eszközből kettő kell (2 GPU, 2 billentyűzet, 2 egér, stb..), sokkal bonyolultabb megoldás a dual bootnál is. Nem javaslom.
A dual bootot könnyíteni szokta, ha két külön lemezen van a két OS, és nem is tudnak egymásról, hanem boot közben a BIOS boot menüben választod ki induláskor, hogy melyik lemezről töltse az OS-t.
-
King Unique
titán
Ott van kapásból a Secure Boot, amit célszerű kikapcsolni az Arch miatt, mivel az rendszerint nem támogatott ilyen téren. Ugyan a linkelt leírásban van valami tákolásos módszer is, de talán egyszerűbb inkább kikapcsolni. A Windows 10-nél egyébként OK, illetve az pl. az Ubuntu, Linux Mint, Fedora Linuxoknál is, azok általában bekapcsolt Secure Boot mellett is használhatók. Bár az utóbbiaknál ez akár hardvertől függő is lehet. Aztán a Windows 10-nél a fast startup, illetve az UEFI BIOS-ban a Fast Boot funkciót célszerű még ilyenkor kikapcsolni. Ami nemcsak az NTFS partíció félhibernálásos állapota miatti esetleges problémás felcsatolás, hanem a rendszerindítás miatt is lényeges, mivel bekapcsolt állapotban egyből a 10-es fog indulni.
-
-
Frawly
veterán
Ha úgy csinálod, ahogy múltkor írtam, systemd boottal, akkor nem kell GRUB és jól megfér a Win10 és az Arch Linux, nagy Win10 Tükömtudjamilyenévszakos Négyszámjegyes Anniversary Update-ek után sem lesz baj a dual bootal, vagy ahogy a britek mondják: jewel boottal
Ehhez először a Win10-et kell telepíteni, az létrehozza az EFI partíciót, utána csak telepíteni kell a Wiki alapján az Archot (nem könnyített installos scripttel felbaromlni), bootctl-lel felpakolni rá az *.EFI fájlokat, majd menübejegyzést hozzáadni a loader.conf-ban és simán fog menni a dual boot. Lehet fordítva is simán fog menni, azzal nincs tapasztalatom, de valószínűnek tartom, maximum a loader.conf-ot kell még egyszer szerkeszteni, ha a Win10 belebarmol.
Win10-nél még arra figyelj, hogy ezek a nagy évszakos update-ek visszakapcsolják a fast bootot, ez a dual bootot nem bántja, de az NTFS partíciók felcsatolását Linux alatt zavarja, így ilyen frissítések után a Windows Gépházban ki kell mindig kapcsolni a Gyors bootot, ha valamelyik gerinctelen update kérdés nélkül visszakapcsolná. Nem kell parázni, 1 perc alatt kikapcsolható, nem kell hozzá sokat mókolni.
-
Sziasztok!
Sajnos, úgy alakult, hogy Win10 dual boot-ra kényszerülök a melóhelyi gépen a meglévő Arch install mellett.
Elolvastam emiatt az Arch dual-boot doksiját, de ez nem túl friss, hiszen alig pár helyen említi a Windows 10-et.A kérdésem, hogy milyen gondokkal kell számolnom akkor, ha egy SSD-n lenne a két rendszer, természetesen GPT táblával, és UEFI módban szeretnék továbbra is bootolni.
Pl.: Amikor a windows 10 új verzióra frissül, akkor elrontja-e a GRUB-ot, mint ahogy a régi windows-ok telepítéskor, vagy ez nem számít annyira új telepítésnek? Lehet, hogy ez inkább windows téma, de ott szerintem kevesebben vágják a GRUB-ot, mint itt a windows-t.
-
idegen lény
addikt
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen kérdezem-é, de van egy asztali gép, amin XP futott, de a vírusirtó letörölt róla mindent (445 kártevő volt rajta), azóta használhatatlan. A Windows tízet nem bootolta be, ezért kérdezem, hogy milyen ingyenes operációs rendszer menne rajta szerintetek? OMV?
Intel Pentium 4
2,4GHz 2400MHz
Cache: 512KB
RAM: 1024MB
DDR1: 512MB/166MHz
DDR2: 512MB/166MHz
BIOS: P4VM890 BIOS P1,6 -
Frawly
veterán
válasz
#78600448 #61179 üzenetére
Én 50 gigát adnék a rendszernek (/), még az is bőven sokkal több, mint elég, és 50 gigát a /home-nak. Swap partíció nem kell külön, lehet helyette később is kézzel swap fájlt csinálni a /-partícióra, attól is függ, hogy mennyi RAM-od van, 8 GB és afelett nem nagyon nyúl úgyse a swaphoz a rendszer, nem lapozgat ki állandóan a lemezre, mint a Windows.
Boot cucc is lehet a /-partíción, de ha UEFI-s boot van, akkor úgyis a FAT32-es EFI partícióra fog menni, amit a Win8.1 már létrehozott.
Kisebb disztróknak elég lehet 10 giga hely körül, de a Ubi, Mint azért nagyobbak, extrákkal pakolva, szóval min 20 giga ajánlott, de nem baj, ha többet adsz neki.
-
törölt tag
Adott egy db TB-s HDD. [Windows 8.1-l]
2 partíció van. [100 GB és a maradék külön]
NTFS-be vannak, viszont tervezném a 100 GB-s partíciót legyalulni és helyére ext4-t rakni [Ubuntu vagy Mint rendszer].
Adott kérdés a 100 GB-s partíciót, hogy érdemes bontanom a rendszernek? Hosszabb távra tervezek ezért nem szeretném, ha a rendszer omladozna, de ezen disztrók terén elvagyok akadva, hogy melyik mennyire stabil. [Átlag felhasználás!] [Laptop konfig]A válaszokat előre köszönöm.
Szép napot.
-
Atlantisz48
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a Grub kapcsán. Sajnos nem úgy működik, ahogy én azt elképzeltem.
Adott egy laptop 2db SSD-vel. Az egyik SSD-n (Samsung) van a Windows 10, a másikon (Kingston) pedig egy Linux Mint 18.3.
A Linux telepítésénél a rendszerbetöltőt a Kingston SSD-re telepítettem, és azt gondoltam, hogy ennek következtében hogyha arról a meghajtóról bootolok, akkor a Grub-nál kitudom választani, hogy Windows 10 vagy Linux Mint-et szeretném elindítani. De sajnos nem lehet semmit kiválasztani, hanem egyből elindul a Linux.Megoldható, hogy elsőnek a rendszerbetöltő jelenjen meg, utána én ott kitudjam választani hogy Win10 vagy Linux?
Előre is köszönöm.
Üdv,
Zoli
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #61155 üzenetére
Az mondjuk tényleg egyszerűbb, biztonságosabb, bár én az ilyen GUI-s csodákban nem bízom, nem valami megbízhatóak, vagy bootolható a kiírás vagy nem. A dd viszont biztosan működik, kivéve ha Windows telepítőt akarsz kiírni, mert azt nem azzal kell (vagy FAT32-es partícióra felmásolással vagy woeusb-vel).
A dd-nek az igazi veszélye, ha félregépeled a célmeghajtót. Nemrég egy ismerősöm szopta meg, pedig elég tapasztalt linuxos, sok éve űzi, reflexből tolta be neki a dd of=/dev/sdb-t, mert az szokott lenni a pendrive, közben meg valami miatt bootkor felcserélődtek a meghajtójelek, és a rendszermeghajtóját szántotta be helyette, ami egyébként /dev/sda szokott lenni, csak most nem az volt. Bárkivel megeshet, aki nem ellenőrzi kellően alaposan.
-
Frawly
veterán
stress, MPrime, Linpack, Systester (AKA SuperPi for Windows). Esetleg Unigine Heaven/Valey/Superposition Benchmark vagy Phoronix Test Suite.
Intel Processor Diagnostic Tool, de az külön bootolható. Valamennyire megizzítja a gépet a Memtest86+ is, még akkor is, ha csak memóriateszt.
Ezek csak a gépet izzítják, a feszek kiíratása már nehezebb. Arra nincs ötletem, Linux alatt még nem láttam rá megoldást.
-
Frawly
veterán
Azért nem láttál még olyat, mert nem létezik. Nálad, ha frissítette az nV drivert, akkor fent volt. Lehet te nem kérted, hanem az alaprendszer része, vagy telepítéskor bepipáltad a 3rd party szoftverek telepítését, így automatikusan leszedte neked a drivert. Vagy valami progi húzta be függőségnek.
Ezért mondtam, hogy Arch. Az nem telepítget semmit helyetted, nem önállósítja magát a telepítő, mivel nincs olyanja. Zárt NV driverre meg semmi nem dependel benne.
(#60813) Bici: mikrobinak ez a virtualizációs terve működőképesnek tűnik. Viszont előtte bootkor a kernelparaméterekkel be kell állítani, hogy a host ne használja a dvga-t, különben ha használatba veszi, akkor VT-d-vel már nem tudod a virtuális gépnek átadni. Ennek ellenére én inkább dualboottal oldanám megy, ha más nem egy külön SSD-re tennék Windowst, és azon játszanék. Én is így teszek, pont most vettem ilyen célra olcsón egy Adata SU650-et 240 gigás méretben, külső meghajtónak használom. Úgyis ritkán játszok. Eddig egy 64 gigás Samsung PM800-at használtam ilyen célra, az is megfelelt, de azt egyrészt kinőttem, inkább használom arra, amire eredetileg vettem, pendrive-nak, meg OS telepítésekhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsaBully #60641 üzenetére
Ezt a posztodat nem láttam tegnap. Szóval ez egy olyan hdd, ami állandóra bent van a gépben? Ha igen, akkor nem a /run alá kellene csatolni, azért csatolta fel oda a Manjaro, mert nincs megadva állandó csatolásnak.
Ettől függetlenül kellene tudnod írni rá, lehet valamit elcsesztek a Manjaro-nál. Ha megnézed a mappákat, ezen az úton:/run/media/felhasználóneved
minden a root-é, oda nem hozhatsz létre mappát. A hdd-d partíciója ezen a mappán belül jön létre egy ehhez hasonló néven: 4A43-A6EE, aminek viszont már a te felhasználód kell legyen a tulajdonosa és ha megnézed a mappa jogosultságait, akkor ott annak kell szerepelnie, hogy a tulajdonos megtekintheti és meg is változtathatja a mappa tartalmát.
Ha nem ez van ott, akkor valamire nem figyeltek oda a Manjaro-nál, ha viszont az van ott amit mondtam, akkor valami az ntfs fájlrendszerben nem kerek, kellene futtatni rajta Windows alatt egy checkdisket, hátha olyan baja van.Viszont állandó hdd csatolásának van jobb módja is, erre van a /mnt mappa a gyökérben. Csinálj egy mappát benne:
sudo mkdir /mnt/adatok
Aztán megkeresed a
sudo fdisk -l
paranccsal azt az ntfs partíciót, amit szeretnél csatolni.
Ennek a kimenetében meg fogod találni, pl ilyen néven:
/dev/sdb1 2048 1953521663 1953519616 931,5G 7 HPFS/NTFS/exFATEz után bele kell szerkeszteni az
/etc/fstab
fájlba egy sort, sudo-val.
/dev/sdb1 /mnt/adatok ntfs defaults,noatime 0 2Elmented, aztán újraindítasz. Ha mindent jól csináltál, akkor magától felcsatolódik és látszik is a fájlkezelőben, jelszavat sem fog kérni és szerkeszteni is tudsz majd bármit.
-
Frawly
veterán
válasz
ddekany #60476 üzenetére
Hidd el, hogy nem ad. Ha virtuális gépen, meg dual/multibootban használsz egy rendszert, akkor ott van a kísértés, hogy átbootolsz a másik rendszerre, ha probléma van. Ha fő rendszerként tolod, akkor jobban rá vagy szorítva a problémák megoldására, ott a kényszer, hogy mindent azon oldj meg. Épp ezért szoktam javasolni Windowsról frissen jövő kezdő linuxosoknak is, ha komolyan gondolják a váltást, le kell törölni a Windowst, különben meg lesz hagyva a menekülőút, és észre sem veszik, már bootolnak is rá vissza, működésbe lépnek a régi reflexek. Ugyanezért nem szoktam javasolni, hogy Wine-ben használjanak túl sok windowsos programot, mert az megint egyfajta menekülőút, a problémák kikerülése, szőnyeg alá söprése. Tessék helyette megtanulni a natív linuxos alternatívákat megismerni, megszokni.
A szerver csak annyiból speciális, hogy azon nincs Xorg, meg GUI. Lehet webes felület, de nem hagyományos desktop felület nem szokásos, felesleges.
Az Ubuntu nekem sem a szívem csücske, főleg akkor utáltam meg, mikor elkezdték a Unityt erőltetni. Most hogy visszaálltak Gnome-ra, fokokkal normálisabb lett, és újra látszik a fény az alagút végén. Ubuntuból inkább forkokat érdemes használni (Lubuntu, Ubuntu, Budgie, stb.). Az Ubuntunak az az előnye, hogy nagy cég és tőke áll mögötte, meg elég sok felhasználó, sok tutorial, fórum érhető el hozzá, mocsok sok PPA tároló. Kezdőknek ezért szoktunk inkább Ubuntu-alapú disztrót ajánlani.
-
Üdv urak! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha adott egy asztali gép egy SSD+ egy HDD felállásban és a HDD-t kétt részre osztom és egyik felére feldobom a windowst, utána az ssd-re a linuxot (arcolinux) akkor hova rakjam a boot particiókat, hogy a grub lássa és kezelje a windows rendszert is.
-
King Unique
titán
válasz
Skullwipe #60340 üzenetére
Nem olvastam vissza mindent, de a boot sorrendet és az indítóbejegyzéseket szükség esetén az UEFI BIOS-ban nyilván lehet állítgatni. Ahogyan Linux alól akár az efibootmgr is használható ehhez, Windowsnál pedig a bcdedit, illetve grafikus felületen pl. az EasyUEFI.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
Skullwipe #60337 üzenetére
"A Windows 10 telepítését követően megnézhetitek a számítógép BIOS- ában a bootlolási sorrendet. Azt fogjátok látni, hogy az elsődleges boot eszközötök a „Windows boot manager”. Ez a későbbiekben sem fog megváltozni."
Ezt nem hiszem el. Ennyi az egész. Hát ezt nem értettem én. Én nagyon le vagyok maradva. Nem tudtam, hogy ezt be lehet már állítani. Így már egyből indul is a rendszer, BIOS-ban átállítottam a winesre az első slotot, a többi 3 helyen kilőttem minden linux beállítást és winyót és voilá, megy egyből a boot után a rendszer. Én meg azzal voltam, hogy csak winyókat lehet beállítani és akkor úgy dönti el mit tölt be, és ez a MBR.... jól van, végre megértettem. -
King Unique
titán
válasz
Skullwipe #60334 üzenetére
Már a partíciókból is látszik, hogy ez UEFI-s telepítés. Az a 16 MB-os az MSR, ami normál esetben eleve meg sem jelenik a lemezkezelőben, max. parancssorban. Tehát nem világos, hogy mit alkottál ott...
Ha dual-boot megoldást tervezel és a Mint (?) lesz a másik OS, akkor az utóbbinak kell egy rendszerpartíció, egy swap partíció / fájl, valamint egy EFI-rendszerpartíció (ESP). De, ha van már másik OS által létrehozott ESP a lemezen, akkor azt fogja használni. Plusz ilyenkor a rendszerbetöltő (GRUB) helyének is az ESP-t szokás megadni. Aztán szükség esetén esetleg a Secure Boot opciót kikapcsolni, bár az Ubuntu-alapú rendszereknek az Arch és társaival ellentétben van digitális aláírásuk. Az összefoglalóban egyébként ott van ehhez a Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel leírás. Ja, és a Mint telepítése előtt akár mentést is lehetne készíteni a Windowsról, akkor nem lesz para, ha esetleg nem úgy jön össze valami. Ehhez rendelkezésre áll számos program (példák), illetve nemrég az Ubuntu topikban ajánlott megoldás is.
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #60318 üzenetére
Milyen boottípust használsz? UEFI vagy hagyományos BIOS MBR boot?
Egyébként az UEFI csak akkor szívás, ha a grafikus telepítők túlbonyolítják meg szét-GRUB-ozzák. Egyébként sima Windows telepítése elsőre, amely az EFI partíciót is megcsinálja, majd erre a következő disztró telepítése minimal netinstallerrel és systemd boottal elég egyszerű (mellette semmi GRUB vagy ilyesmi, amit állandóan újra kell generálni), persze lehet nem egy kezdőnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #60314 üzenetére
Ugye törölted a Windows partícióját, majd pedig kikapcsoltad a secure boot-ot. Én most ezt csinálnám a helyedben:
-ha a vinyó amúgy is üres, akkor Windows telepítőből törölném a meglévő partíciókat, létrehoznék egy újat ahova a Windows fog kerülni mondjuk 50GB méretben vagy ahogy tetszik, aztán csinálnék egy 2. partíciót a telepítőben a későbbi Linux számára megfelelő méretben ami mondjuk 30GB, a maradék helyből meg egy adat partíciót.
-felraknám a Windowst, az kiírtja a most meglévő grub maradványt
-Windows után felraknám a Linuxot a korábban létrehozott partíció Ext4-re formázásával, majd a telepítő így már gond nélkül felrakná a grub-ot magától -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60280 üzenetére
Én is autodidakta módon tanultam, nem csak a linuxozást, de előtte az egész windowsozást, dosozást, programozást, előtte mikroszámítógépekkel foglalkoztam. Nincs ennek limitje, ha érdekel, életre szóló tanulás és fejlődés. Csak annyira kell törekedni, hogy mindig hajlandó legyél kicsit kívül menni a komfortzónádon, meg új dolgokat megismerni. Meg hogy élvezzed, érdekeljen.
Valószínű, hogy ha bevállt, sem a Minttel, sem a Mubuntuvel nem jársz rosszul. Főleg, ha tényleg nem okozott soha gondot, hogy a csomagok nem a legfrissebbek. Archnál csak azt nyernéd, hogy frissebb lennél, meg felszednél mélyebb ismereteket, meg gyorsabb bootidővel, kisebb memóriafoglalással lenne fent a disztró. Az az igazság, hogy nem az Archot, meg az UEFI bootot, és hasonlókat akarom propagálni, de a Linuxban több van, mint amit a Mint, Ubuntu kínál, sokkal többet ki tudsz belőle hozni hatékonyságban, egyszerűségben, erőforrásügyileg, meg technikai újdonságokat tekintve. A Mint, Ubuntu akkor jó, ha nem akarod a rendszert mélyebben megismerni. Igazából, ha megismersz egy haladóbb disztrót, megérted a dolgok működését, akkor fogod látni, hogy a Mintbe, Ubuntuba mennyi felesleges dolog belekerül, amire igazából semmi szükség, meg a grafikus telepítő mennyire túl képes bonyolítani a dolgokat, ahhoz képest, amennyire egyszerű is lehetne. Persze ezt nem kicseszésből csinálják, hanem hibakizárás miatt, hogy a kezdő ne fusson rá hibákra, meg hogy nem megy valamelyik hardvere. Próbálják hülyebiztosra megcsinálni, ez pedig bonyolításokat kíván, a kicsit régebbi csomagverziók is azért vannak, mert erősen a biztonságra játszanak. Ami egyébként ennek hiányában sem lenne veszélyes, de a kezdőket frusztrálhatná, meg feladásra késztetné.
Az egész szintek szerint épül fel. Ahogy az archerek röhögnek a minteseken, hogy fostos kezdők, úgy a gentoosok is mosolyognak az arch-osokon, hogy azt hiszik nyomik, hogy tudnak valamit, közben meg közelében nincsenek a témának. Persze amit a gentoos nem tud, hogy a BSD-s meg rajta röhög, hogy az amatőr hülyegyerek megtalálta magának az újságmellékletes Linuxot, mikor unix-utánzat noob OS helyett eredeti Unix leszármazottal tolják az igazi férfiak, abakuszon a biteket tologatva, de min. SPARC alapokon, nem ilyen háztartási x86-os kávédarálókon meg játékkonzolokon.
Persze mindig lehet egy olyan szint, ami a te felhasználásodra már nem érné meg, meg csak az idődet pocsékolnád vele, de ez érdeklődésfüggő, alkat kérdése is.
-
King Unique
titán
válasz
gordonfreemN #60263 üzenetére
Egy linuxos program közvetlen telepítése a hagyományos módon nyilván nem fog menni Windows alatt. Ugyan a 10-eshez már elérhető a natív WSL, de lehet célszerűbb lenne inkább pl. VirtualBox, VMware Workstation Player stb. programokkal egy virtuális Linuxot telepíteni. A Wubi inkább felejtős, illetve annyi erővel akkor már akár dual-boot is lehetne.
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #60218 üzenetére
Az amúgy sem feltétlen engedi / tudja megcsinálni az ilyen műveleteket, ellenben más programok már igen (példa). De ez esetben lehet célszerűbb lenne azoknak is a pendrive-ról bootolható WinPE vátozatát használni. Előtte pedig egy mentés nem ártana a rendszerről biztos, ami biztos alapon. Számos program van ilyen célra Windowshoz (példák), illetve nemrég az Ubuntu topikban ajánlott Acronis is megfelel ilyen célra.
A 300 MB-os ESP-t, ha valóban a Windows hozta létre, akkor annak normál esetben 100 MB-osnak kellene lenni. De, ha (több) OS upgrade történt, akkor már reálisabb, hogy a megszokottnál nagyobb méretű.
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #60214 üzenetére
A 8.1 (is) normál esetben 100 MB-os ESP-t szokott létrehozni, ami a 2. partíció a lemez elején, előtte a WinRE van (példa). A Linuxok szoktak ennél nagyobb méretű ESP-t kreálni. Ha dual-boot megoldással utólag Linux is telepítve lesz, akkor az a már meglévő ESP-t fogja használni. Amit előtte törölni nagyon nem javasolt, mert akkor nem fog indulni a Windows... Azt pedig az előbb linkelt példa is mutatja, hogy normál esetben a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók a rendszerpartíció (C) előtt helyezkednek. Akkor utólag a C-ből nyilván a nem lefoglalt terület leválasztása is egyszerű a Linux számára. Ha nálad abnormális módon a kettő közé van ékelődve az ESP, akkor az viszont szívás, ha utólag át kell méretezni őket... Külső particionáló programokkal elvileg technikailag megoldható, aztán hogy ilyenkor az átmozgatás nem-e okoz gondot a rendszer működésénél, az már más dolog.
-
válasz
Drughi #60087 üzenetére
Az UEFI-"BIOS"-ba be tudsz lépni?
Shiftes újraindítással, vagy a képen jelzett módon el kellene jutnod az UEFI-"BIOS"-ba és a SECURE BOOT-ot kikapcsolni.Ha majd eljutsz a telepítésig, előfordulhat , hogy a képernyőn keresztben 90°-kal elfordulva lesz a kép, legalábbis az asus transformer 101HA kütyümön így csinálja windows és linux telepítéskor is és telepítés után majd menűből kell normálisra beállítani.
Mindjárt kapok uborka úrtól , de én a fenti kütyüre ubit nem tudtam feletenni, viszont Mintet ill manjarót igen.
-
King Unique
titán
válasz
Drughi #60087 üzenetére
"ha kiválasztom a meghajtót akkor pedig a windows kezd el betölteni"
Ez sem teljesen világos, de ha a beépített háttértárat, akkor nyilván nem meglepő. Viszont itt pont az lenne a lényeg, hogy a kiválasztott boot eszköz a pendrive legyen! Ez ugyan egy táblagép, de pl. laptopoknál az F12, vagy más funkcióbillentyűvel is lehet boot eszközt választani.
-
Drughi
addikt
Üdv,
Van egy Lenovo MIIX 2 10 ketyerém, amire szeretnék linuxot varázsolni.
Első sorban Ubuntu 18.04LTS / X64 /, de ha ez nem megy fel akkor Ubuntu 16.04 LTSA problémám, hogy sehogyse tudok bebootolni linuxról.
Rufus-szal rátettem a pendrivre a linuxokat, de sehogysem sikerül bebootolnom róla.Biosban nincs boot prioritás, ha kiválasztom a meghajtót akkor pedig a windows kezd el betölteni, majd folyamatosan ez jön elő: " Felkészülés a Bitlocker alapú helyreállításra"
Már frissítettem a biost a legfrisebbre, de nem lettem előrrébb.
Valaki tud segíteni?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60067 üzenetére
Nem papagájkodás. Az MBR még az eredeti IBM PC XT-re készült 1983-ban. Most meg már eltelt 35 év. Az alaplapok már csak azért támogatják az MBR-t (emulációként), hogy ha valaki WinXP vagy annál régebbi legacy OS-t akar használni, be tudja bootolni, azok még nem támogatják a GPT-EFI bootot. De ha az a kifogás, hogy az UEFI túl új, akkor meg csak mondom, hogy az meg 2005-től létezik a mai formájában, a PC-k előtt is volt már szervereken és maceken.
Nem biztos, hogy van belakott rendszere. Különösen érdemes belakás ELŐTT figyelni erre, hogy később meg ne az legyen az indok, hogy jajj, be van lakva. Sok embernél ezt a belakási mizériát sem értem, az SSD topikban is megfigyelem, hogy mindenki ragaszkodik foggal-körömmel a rendszeréhez, mindegy hány éves, mennyire teleszemetelt install.
Magam részéről legutóbb Archot 30 perc alatt felhúztam. Azért ilyen lassan, mert ott neked kell kézzel gépelgetni a parancsokat, Wiki-t nyálazni mellé, meg netinstall, meg kell várni, mire letöltődnek a csomagok a gépedre. Egy offline intalleres Linux fent van 5-15 perc alatt, pláne SSD-re. Belakni néhány nap, nem kell vele 5 perc alatt rohanni. Mikor épp használnál egy progit, felteszed, beállítod (linuxnál vissza lehet másolni mentett conf fájlt /etc/-ből meg a régi home-ból). Annyira nem olyan nagy szám, mint amennyire az emberek rettegnek tőle. Mintha valami szent dolog lenne egy belakott rendszer. Azt értem, hogy kényelmesebb annál maradni, csak a túlzott ragaszkodást nem szoktam érteni. Majd belakódik az megint, néha nem is árt tiszta lappal kezdeni. Én sem telepítek újra naponta (jó, most volt egy kivételes eset pár napja).
Értem én, hogy Windows alatt keservesebb, mert az Update-ek soká érnek le, ha régi lemezképből lett telepítve (bár ezen a MS is segített a rollup-okkal), meg a driverek is szopósabbak (azokat meg érdemes gyűjteményben összeszedni, meg mindig frissen tartani ezt a pakkot).
Az UEFI-nek az a baja, hogy sok OS rosszul implementálta az EFI bootot, a telepítő összegányolja az UEFI bejegyzéseket, meg az OS-ek rákényszerítik az UEFI-re a saját bootloadereitket (NTLDR, GRUB, stb.), teljesen feleslegesen, mikor az UEFI már önmagában is bootloaderként működik, nem kell összeláncolni még további rendszerbetöltőkkel. Legdurvább Fedorán az UEFI boot. Az UEFI loader indítja a shim bootmanagert, az a GRUB-ot, a GRUB indítja az initramfs-ből a kernelt. Agyrém, kéne még közé 5 bootloader, hogy hosszabb és bonyolultabb legyen a láncolat. Közben meg az UEFI önmagában elég, hogy indítsa a kernelt/initramfs-t systemd boottal. Rosszul használják, főleg azért van vele a rettenet sok szívás, esetleg kis részben az is beleszól, hogy pár szutyok gyártó, főleg az alsó kategóriás olcsó termékeibe nem szabványosan implementálja. Aztán mindenki retteg tőle, meg nem meri használni, mert nem fog bootolni a gép.
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
A napokban telepítettem a legfrisebb Manjaro Linuxot egy több éve használatban lévő Windows 7 rendszer mellé egy 120Mb-os ssd-re. 2Gb swap, 30Gb a linux rendszernek, a maradék a win7 NTFS. Bootmanager indítás után szépen működik, Linux elindítva villámgyors, usb eszközök, wifi, stb minden megy.
Viszont kilépés után és a gépet újraindítva a windowsban nem működnek az usb eszközök, az usb billentyűzet és egér sem.Power gombbal tudom ugye csak lekapcsolni. Újraindítva bootmanagerben megy az usb billentyűzet (Legacy mód aktív), windowst kiválasztva nem működik, linuxban viszont igen. Újraindítás után ha belépek az UEFI Biosba és egyből kilépek, akkor már windowsban is újra működnek az usb eszközök.
A linux kikapcsolhat valamit a kilépéskor?Van valami ötletetek?
A gép egy:
Gigabyte Z97-HD3 alaplap
i3-4150 proci
8Gb Ram
Samsung 840 120Gb SSD
1Tb WD Green (bár az op.rendszerekhez nincs köze.)Manjaro XFCE Edition 17.1.8
Windows 7 Ultimate x64Köszönöm!
-
Sinu
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Keresgéltem a topicban, de nem találtam választ a problémámra, mondjuk azt sem tudom mik a kulcs szavak...
(Ő pl hasonló cipőben járt)
Van egy HP Tablet (4gb/64gb/Intel Atom x5-Z8500/multi-touch 2048 x 1536) eszközöm, amin eredetileg win 10 pro volt. Ez eléggé döcögve ment, így gondoltam egyet és elkezdtem rá különböző x86 androidokat telepítgetni, eredetileg egy 32 GB partícióra, de ezek közül egyik sem tetszett, vagy valami nem működött megfelelően.
Nem tudom mikor, de valamelyik telepítésnél elronthattam valamit, mert windows már nincs rajta, és azóta kb semmit nem megy fel rá. Ami fixen felmegy rá az a linuxmint 18.3 cinnamon 64bit, de ezen kívül semmi.
Mikor beteszek egy újabb USB-t, szinte mindig azt mondja, hogy "boot device not found, please install an operating system on your hard disk", de egyik usb telepítőt sem ismeri fel. Másik verzió amit pl a RemixOS csinál, elkezdi telepíteni magát, de több órán keresztül nem történik semmi, csak a logoját látni.
Fogalmam sincs mit kellene csinjálni.
A cél egy működő rendszer, ami jól kezeli az érintő képernyőt, és nem olyan akadozós mint win 10 volt.Biztosan találkoztatok már ilyennel, és remélem tudtok nekem segíteni.
Köszönöm!
-
ArthurShelby
addikt
Hali, már párszor jártam itt.
A tervem, hogy szép lassan átszokjak windows-ról linuxra. Sajnos ez eddig elég nyögve nyelősen megy, mert a windwost még jobban ismerem, otthonosabb vagyok benne.
Lenovo z500-as laptopot használok, ami már anno az elején is küzdött fényerő problémával. Ez anno win7-nél jött elő, win8.1-nél nem emlékszem (ezt használok), win10-nél szintén előjött (csak kipróbáltam).
Dual boot van a gépemen, és néha az ubuntu-t is betöltöm, telepítem a frissítéseket... . Múltkor jött egy frissítés az ubuntu szoftver kp-ban (nem a frissítés kezelőben, ott már minden friss volt), volt egy op rendszerhez tartózó frissítés is. Ez aztán elrontotta a fényerőt. (előtte jó volt)
A hiba lényege annyi (ez minden rendszeren így néz ki), hogy egyszer megnyomod a fényerő állító gombot (f11-f12) és akkor leesik a fényerő minimumra és utána úgy marad.
A megoldás lényege az volt, hogy a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"-ból GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" -t kellett csinálni.
Csak azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz? Hogy tudom a drivereket kezelni ubuntun, mert nekem csak a zárt drivereket (nvidia, broadcom) hozza fel. Ugye erre a window-on ott az eszközkezelő. Tudom, hogy windows logikával gondolkozom, ezért is írtam le ennyire részletesen.
-
Frawly
veterán
válasz
saxonb76 #59886 üzenetére
Nem mindegy. Melyik rendszert használod gyakrabban? Főleg, ha a Windows a gyakrabban használt, akkor az menjen az SSD-re, az jobban igényli a sok lemezművelet miatt az SSD-t, hogy ne lassuljon annyira be. Linux jobban elvan HDD-n is, mivel nem tekeri a lemezt ész nélkül, meg a fájlrendszerei sem töredeznek annyira.
A telepítés sorrendje sem számít, ha UEFI-s bootmódot használsz. A sorrend csak a BIOS Legacy bootnál nem mindegy, hogy a Windows ne írja felül a Linux bootmanagerét.
-
válasz
saxonb76 #59886 üzenetére
Sejtettem azért, hogy elírtad.
Ha valami mégis akadály lenne, ha UEFI-d van, ezt a cikket is ajánlom, de elméletileg menni kell a dolognak.
Ha mégsem, olvasd át:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Ezek szerint sima ügy.
Időnként mégse annyira, de ez erősen hardverfüggő, itt is érvényes a puding próbája.....
(#59888) saxonb76
Nincs mit és ne add fel az első gubancnál!
-
válasz
CPT.Pirk #59338 üzenetére
Azt hogyan kell?
Milyen kimenetet tegyek be ide?Más: ezek közül melyik sor a Grub2? Melyik saláta törölhető belőle , csak a grub és a winnyóz bootmanager kellene:.... elég lenne a 0004 és a 0009 ?
[user@user-pc ~]$ efibootmgr
BootCurrent: 0004
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0004,0009,0006,0008,0007,0005,0003
Boot0000 Setup
Boot0001 Boot Menu
Boot0002 Diagnostic Splash
Boot0003* PXE LAN:
Boot0004* SATA 0:
Boot0005* SATA 1:
Boot0006* USB HDD:
Boot0007* USB FDC:
Boot0008* USB CD-ROM:
Boot0009* Windows Boot Manager
[user@user-pc ~]$ -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59121 üzenetére
Fél nap a tököm. Ez a faszi lenyomja neked kézzel (mindenféle script nélkül) 6 percben a pure Arch installt, úgy, hogy nem is siet. Az első másfél perc nem számít, mert csak fontot telepít, hogy a nézők lássak a betűket a terminálban. Kemény a fazon, mint a kád széle, harmadjára sikerül is neki minden, de mindenféle vim-es varázslást is belevisz. Természetesen UEFI-boottal, hogy haladni tudj a korral
Igaz hostnevet, lokalizációt, időzónát, időfrissítést, hálózatot nem állít be ebben a tutoriálban (de vannak neki teljesebb telepítős videói is), de azok sem bonyolultak, legyen még egyszer 6 perc… ha tudod mit csinálsz és csináltad már
Persze ha megnézed a többi archos videóját, akkor itt segít neked feldobni a Cinmanó helyett dwm-et, jó kis fullos ablakkezelő, tele mindenféle funkcióval és csilivilivel
De néhány perccel hosszabban bemutatja az Arch telepítését titkosított partícióra is.
Jól megkommenteli az alternatívákat is, netctl a hülyéknek való, encrypt mkinitcpio hook helyett, csakis sd-encrypt (systemd encrypt), ami persze nem bootol neki. Archon van a fószer, mivel szegény ember, vízzel főz, se Windows-licence nincs pénze, se erőforrásai Cinmanót futtatni, ilyen NVMe SSD-s Macbook Pro (említi valamelyik videóban hogy jutányos 3000 dollárért vette), Thinkpad 460, 480 (pont a napokban vette), X1 Carbon többféle generációi típusú gépekkel sínylődik, spórolnia kell, hogy a 4 mag / 8 szálas i7-es proci ne melegedjen túl neki, meg a 16 giga RAM-ból se menjen túl sok pocsékba. Néha a pacman sokat elszüttyög neki, 20 MB/sec-kel vánszorognak le neki szingapúri nettel a csomagok, és az SSD is nehezen emészti a dolgokat. Szóval annyiból rokon lelkek vagytok, hogy ő is csak laptopra akar valamit, ami siklik, meg ő sem akarja, hogy a 60 fps-ses 4K videók meg a Flash-játék akadjon neki Chrome-ban
Lehet még a fenti kollégának is segíteni tud, mert a CD olvasója neki is el van romolva, csakis Sandisk Extreme USB-s pendrive-ról telepít, aminek a kitolható csatlakozójával rendkívül szeret kattogni, ha ki van húzva a drive.
-
Frawly
veterán
Azt írtad QC60. Megnéztem, ez a Compaq laptop a gyári specifikációk alapján alapkiszereltségben DVD ÍRÓVAL, és egy rakás USB2-es porttal kellett érkezzen, és mivel 2009-es gép, bármiről kéne tudnia bootolnia. Nekem már az furcsa lenne, ha az összes USB rossz lenne rajta, mert ha tönkre is megy rajta 1-2, az oké, de hogy az összes beadja a kulcsot, az már elég kuka közeli alaplapot sejtet egymagában, erre rájön, hogy valahogy CD OLVASÓ került bele, ami szintén rossz. A floppynak elvileg nincs benne hely, ha benne van optikai meghajtó is, USB-n nem tudod csatlakoztatni, mert arról azt írtad rossz. Ez így totálkáros gépnek tűnik, már azt sem értem, hogy a Windowst hogyan szögeltétek fel rá, gyári helyreállító partícióról?
Utoljára 486-os és P1-es laptopokban láttam CD olvasót, P2-P3-as laptopok már vagy CD íróval vagy DVD olvasóval jöttek. Az is gyanús, hogy elmondásod szerint egyetlen gép, így a PXE hálózati boot sem játszik, ez is nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy egy mai háztartásban csak egy olyan laptop legyen az egyetlen gép, aminek az összes I/O-lehetősége rossz az Ethernet portot leszámítva. Így meg ki vannak lőve a bootolási lehetőségek. Az egyetlen járható út, hogy kértek kölcsön valahonnan egy laptopot, és azzal összehozzátok a LAN bootot, vagy kiveszitek a HDD-t és arra telepítetek egy másik gépben Linuxot.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
live disztrorol (debian, ubi..) szeretnek sw raid-et mount-olni es hasznalni ugy, hogy titkositom a hdd-ket. Ez menne is alapbol, csak a particiok legelejen van egy azonosito, par bajt, ami elarulja, hogy az ott egy titkositott particio ami kezdodik. Jol tudom ?
Szoval a gep futtatasa kozben boot vegen, mar osszerakva a logikai meghajtokat es mindent, nagyon barom dolog ezt a par elso byte-ot eltenni egy txt-be (vagy szimplan megjegyezni) es /dev/urandom-bol felulirni ?
A cel az lenne h egy minimum 2 diszk-es sw raid (mdadm) array-em legyen mondjuk raid 1-ben es ha a gepet kikapcsolom v lehuzom az aramot, reboot-olom, stb, teljesen random adatnak latsszon mindket diszk, mintha szuz lenne meg (bar az nullas, mindegy). Semmi utalas se titkositott particiora, se semmire. Buta ures hdd-nek lassa egy Gparted vagy akar egy Windows is.
Es amig nem ir rajuk senki
addig par parancs utan, amit hajlando vagyok bepotyogni neki minden boot-nal (nagyon ritkan lenne reboot vagy power off) szepen fel-mount-olgatom a feloldott array-t, partitiokat, titkositast es hasznalom.
-
válasz
Slownz #59127 üzenetére
Huha....csak nem adsz meg semmilyen infót, így gondok lesznek
Mi az F meghajtó Linuxos neve? sda/7 például
Volt már egy kész meghajtód? Piszokul fontos, hogy ugyanoda kerüljenek az adatok Win és Linux alatt is! A torrent kliensekben is ellenőrizned kell az elérési utat!ezeket már közben írtam
5+1 lépésvan egy Windowsos NTFS partíció, amin már vannak adatok (ebben az esetben már nem kell létrehozni semmilyen mappát/particiót)
felrakom a Linuxot, ennek a fájlkezelője látja is, de csak akkor, ha külön felcsatolom
megállapítom a partició nevét és az UUID számát az fdisk -l és blkid parancsokkal
megállapítom a pontos elérési utat és azt beszerkesztem az FSTAB-ba
az alkalmazó célprogramban beállítom a pontos elérési utat
---és ami lehet, hogy kimaradt! frissítem a GRUB-ot, ebben nem vagyok biztos, rég csináltam már----
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Olyan megoldást keresek Ubuntu 16.04 Gnome alá, amivel egyszerre tudom használni az NTFS HDD-im tartalmát a Win10-el.
Használat alatt azt értem, hogy tudják rájuk új fájlokat menteni is.
A jelenlegi probléma az, hogy bár a Linux automatikusan felismeri a partíciókat, az egyéb programok (pl. Transmission, DeadBeef) rendszeresen meghülyülnek, hiába töltök le valamit Linuxon, újraindítást követően azt írja ki, hogy nem találja a fájlt, ha az NTFS partícióra mentek. Azt szeretném, ha letöltök egy torrentetet linuxon, Windows alatt is seedelje és vica-versa.
Ha jól értem, az fstab-os autommount megoldás nekem nem lesz jó, mert az a Linux-ra hoz létre egy mount könyvtárat. Ekkor hova mentem az új fájlokat? Hova mutasson a torrent fájl, hogy ne hülyüljön meg?
-
-
válasz
kicsi83 #59038 üzenetére
Szép sorban
- Az a winyó amit abban a gépben van, azt csak linux alatt fogod használni? Ha Windows alatt is, akkor NTFS, egyébként pedig EXT4.
- Fix IP-t a router DHCP részénél is be tudsz neki állítani (nekem is így van a Raspberry-nél)
- Biztos, hogy az FTP a legmegfelelőbb számodra? Ha igen, akkor Pure-FTPd, egyébként pedig Samba (ha vannak Windows-os kliensek is) -
kicsi83
tag
Nos felment Manjaro HTPC-re és laptopra is. A telepítés tényleg ki..ott egyszerű volt, nem is értem miért bonyolítottam
. HTPC-vel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Kodi fent, megy is teljesen szépen. FTP szerver kellene, tudnátok ajánlani valamit? Windows 7 szintén fent még, ott kapott a gép statikus ip-t. Ezt be kell nekem állítani Manjaro alatt is (gondolom igen) és ha igen hogyan? Hirtelen ezt találtam ez aktuális még? Valamint a gépben van egy másik merevlemez, arra töltök stb. Az ntfs-re van formázva, lehet-e valami hátrány ebből, pl. lassabb másolás stb. (tartalmakat látom, nincs is eddig semmi gond). Köszönet
-
King Unique
titán
válasz
St3ven #58986 üzenetére
Ott a screenshoton a hibaüzenet, ami elég egyértelmű. Vagyis a 100 MB-os ESP-n lévő szabad hely kevés neki és elvileg meg kellene növelni a méretét. Amihez opció lehet a GParted, vagy Windowsnál egy külső particionáló program. De előtte azért lehet nem ártana mentést készíteni az EFI-rendszerpartícióról, illetve a meglévő rendszerekről, ami már a másik fórumtagnak is említve volt. Normál esetben amúgy elég szokott lenni több rendszerhez is ekkora ESP, de egyik-másik Linuxnál már tapasztaltam, hogy nagyobb méretű bejegyzéséket hoztak létre.
Egyébként meg nem kell túlbonyolítani! Az Ubuntu-alapú rendszereknél működni szokott UEFI-s telepítésnél nemcsak az ESP-re rakott rendszerbetöltő, hanem akár magára a lemezre telepített is. A másik rendszer által létrehozott partíciókat pedig értelemszerűen nem kell piszkálni, a már meglévő és aktívan használt ESP-t pedig pláne nem kell formázni! Az
efibootmgr
piszkálása pedig ráér majd a telepítés után, már ha szükséges. Addig is boot sorrendet gondolom tudsz állítani az UEFI BIOS-ban, illetve pl. F12-vel boot eszközt választani. -
St3ven
addikt
Köszi, megnéztem a linkelt hsz-eket. Bevallom, nem egészen értem, miért kellene belenyúlnom.
A sorrend nem mindegy? Amúgy ez a kimenet:
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* ubuntu
Boot0002* UEFI: KingstonDataTraveler 2.0PMAP, Partition 1 -
válasz
St3ven #58986 üzenetére
Neked a /dev/sda1-et kellene /boot/efi csatolni, és legyen neki boot, esp flagje.
Ha megformázod akkor a tartalma elvész és feltehetően csak az új linux grub2 bejegyzése lesz benne, de annak a menüjéből majd valószinüleg lehet a másik két rendszert is indítani.
Linkek:
Nézd meg a 333, 335 és a ,341 -es HSZ-eketA végzetes döntés előtt talán én visszakoznék a működő linuxomba és a fentiek alapján megpróbálnám karcsúsítani az efi bejegyzéseket.
(#58987) ubyegon2 : Az sda2 lehetett valamikor a windows10 16 megabájtos csak a májkrosoft által ismert funkciójú rejtett partíciója, ami vagy ki lett valahogy korábban radírozva , vagy ez a telepítő nem mutatja (szerintem csak nem mutatja).
-
kicsi83
tag
válasz
ubyegon2 #58967 üzenetére
Holnap nekiugrom, remélem akkor így menni fog (elnézést, Windows 7 mellé lesz amúgy
). Ha grafikus telepítést használom menni fog dual boot (választhatok, hogy Windows vagy Linux induljon)? Azért kérdezem, mert ha igen és tetszeni fog Manjaro (szerintem fog
), akkor menne laptopra is (HP 8760w, gondolom menne gond nélkül ott is).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
kicsi83 #58964 üzenetére
Szia! Ott rontottad el, hogy nem a cikk alapján telepítetted. YT-ra mindenki szeret manapság videókat felrakni, amit használtál útmutatónak....szóval mint a cikkben is látod, teljesen grafikus felületű a telepítő, ami nagyon megkönnyítené a telepítést, ha használnánk. Nem kell sem /boot partíció sem a GRUB felrakása, az, amit ott taglal az ember, az akkor kell, ha valami kinyírja a GRUB-ot, jellemzően egy Windows telepítés meglévő Linux mellé.
Ahogy imént a Kapitány mondta, csak telepíts egy partícióra és a GRUB-ot a rendszer megcsinálja ügyesen.Menj vissza a cikk 2. oldalára és ha az 5. képhez érsz a telepítésnél, akkor normál telepítésnél talán 4 kategória lesz, a legalsót válaszd, a "Valami más" particionálást. A 7. képnél fogod majd látni, mit hajt végre a rendszer, itt nézd végig a meghajtókat, partíciókat és ha jónak látod, engedd tovább a telepítést. Csak a / partició az, ami szükséges, ha szükséged van /swapra, azt is az 5. oldalon látható ablakban tudsz megadni és a /home is csak egy választható opció. Ha nincs /home, a rendszer a / partición belül létrehozza magának, ilyenkor célszerűbb több helyet hagyni. 15-20GB már elég bőven a rendszernek a később telepített programok bőven elférnek majd. Ha töltesz le adatokat, arra figyelni kell, hogy ne a / -re töltsd.
Én is csak használom a rendszert, nem vagyok szagértő, ahogy a cikkíró is mondta amott.
Ja igen, olyan nincs, hogy Windows mellé telepítünk.
A pontos verzió igen fontos ebben az esetben. (7, 8 9 ,10)
A 7. oldali képen pontosan látni fogod az összes particiót, azt is látod majd, hogy ott marad a Win is NTFS-en. Ha nem látod, gond van.
Jobb lenne nulláról kezdeni amúgy és semmilyen videót ne nézz, míg nem vagy kész!
-
kicsi83
tag
válasz
CPT.Pirk #58965 üzenetére
Röviden következőt csináltam. Először Windowsban adtam 150 GB-t Linuxnak. Utána Liveboot Manjaro és
létrehoztam partíciókat (sda5-boot, sda6-root, sda7-home, sda8-swap). Ezután telepítés, fel is megy minden és a végén kellene GRUB-ot felrakni, hogy tudjon indulni Manjaro (ha csávónak igaza van a videóban, azért jó így, mert úgymond Win érintetlen marad) . Na itt akadok el, mert azt mondja, hogy nem ismeri a parancsot, így nem tudom GRUB-ot installálni. Poén kedvéért Winből EasyBCD-vel csináltam boot entry-t Manjaro-nak, de persze nem indul el, mivel nincs GRUB. Win egyelőre kellene, működne vajon úgy is, ha simán telepíteném Win mellé (Win úgymond érintetlen maradna?)? Bocsi, ha értetlen vagyok (első Linux install) és köszi
-
kicsi83
tag
Sziasztok, Logout cikk után úgy döntöttem kipróbálom linuxot (Manjaro KDE Edition 17.1.6). Először VMWare-ben aztán live-ban próbáltam, minden rendesen működött, így gondoltam felteszem HTPC-re Windows mellé. Ezt a videót követtem, minden tökéletesen is ment de a GRUB telepítésénél (itt a wiki oldalát követtem), de a grub-install /dev/sda5 (itt azért 5, mert azt hagytam bootnak) parancsnál azt írta, hogy command not found. Próbáltam utánaolvasni, de elvileg ennek működnie kellene. Chroot alatt csinálom, szóval nem értem. Valakinek esetleg valami ötlet mit ronthatok el? Elég newbie vagyok szóval minden segítségért, előre is köszönet
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58917 üzenetére
Ha Mint alatt lassú egy gép, az Arch alatt sem lesz villám. Annyi, hogy az Arch pl. gyorsabban bootol, meg több memóriát hagy meg, mivel kevesebb szemetet és bloatot kell betöltenie. Főleg, ha soványabb grafikus felületet használsz, nem Mate, Xfce vagy LXDE, hanem Openbox, IceWM, PekWM, i3wm. A Flash-játékok futtatási sebessége böngészőtől is erősen függ, tapasztalatom szerint a Pepperflash gyorsabb Chrome alatt, mint Firefox alatt akár a Pepperflash vagy a régi verzióknál az NPAPI Adobe Flash. Esetleg ha egy alkalmazás, főleg játék lassabban fut, meg kell próbálni kompozitor nélkül futtatni. Igazából a Flash futtatása lehetséges böngésző nélkül is, letöltve az swf fájlt, és direkt futtatva Flashban, de nem emlékszek ehhez mit kell hackelni, meg lehet nem minden játéknál járható út, vagy már Pepperflashsel nem működik, és Adobe Flasht kell feltenni hozzá.
Ha nem vagy megelégedve annak a Thoshibának a sebességével, akkor vagy tegyél bele nagyobb C2D procit, vagy vedd meg azt a fémházas HP üzleti Elitebookot, amit kinéztél.
Nem beszólogatásból írom, de az angolnak mocskosul feküdjél neki, akkor is, ha utálod. Használható angoltudás nélkül ma halálra ítéled magad a világban, nem csak külföldi munkához vagy nyaraláshoz jön jól, de már semmilyen munkát nem lehet kapni nélküle. Plusz kinyitja a világot, ha csak a magyar dolgokra korlátozod magad, akkor megrekedsz, bekorlátozódsz egy szemellenzős kulturális bubborékba, és sok mindenről lemaradsz. Kicsit olyan, mintha szándékosan elvágnád magad minden lehetőségtől. Mint az afgán tálibok, akik rakétavetővel a vállukon egész nap a kőbarlangban gubbasztanak. De ha a Linuxnál maradunk, és maradsz a Mintnél, mert nem akarsz szakmailag fejlődni, akkor is gondban leszel, mivel a grafikus felület általában le van fordítva magyarra, de sok alkalmazás nincs, terminálos parancsok, azok kimenetei, hibaüzenetei, man page doksik, logok, kernelkimenetek, config fájlok kommentjei nem kerülnek lefordításra. Nem csak a Linux ilyen, ha pl. Windows alatt kell könyékig túrni a registry-kulcsok között, meg ilyen registry feketemágiáknak utánanézni MS tudásbázisos oldalakon, akkor észreveszed, hogy ezek sincsenek lefordítva magyarra. Egész egyszerűen más világ van, globalizálódott minden, senkit nem érdekelnek olyan kifogások, hogy nincs jó nyelvérzéked, nem áll rá a szád a kiejtésre, németes voltál, nektek még oroszt kellett tanulni.
Félreértés ne essék, nem kell belőle nyelvvizsgázni, meg az angolszász kultúrát majmolni, szeretni, meg átmenned angolba, hogy Bözse2-vel elálló kisujjal teázgass a Buckingham Palotában, meg Trumppal paintballozz Washington DC-ben. Csak egy olyan minimális alapfokú tudásra tegyél szert, amivel eltájékozódsz a neten, el tudsz olvasgatni ilyen wikiket, meg minimálisan megértetted magad, akármilyen szar, túl magyaros kiejtéssel és helytelen nyelvtannal, nem csak angolokkal, de más nemzetek fiaival is, akik nem beszélnek magyarul, de angolul tanultak.
Különösen a szakmai szöveg olvasása könnyű angolul, pl. informatikai szövegek, mivel elég száraz, egyszerű mondatokkal operál, meg csak bizonyos szakszavakat használ (számítógépek részegységeinek a neve, szoftveres elnevezések, stb.), kötött a fogalmazási stílusa, száraz, sablonos, emiatt elég kiszámítható, kevés ismeretlen szóra akadni benne, sok mindent elég könnyen ki is lehet következtetni. Nem is kell hozzá túl magas szintű nyelvtudás, inkább egyfajta rutin, élelmesség.
-
Frawly
veterán
válasz
Tails111 #58878 üzenetére
Vazz, akkor lehet felteszem újra a KDE5-öt, ha azóta megcsinálták, hogy ilyen hihetetlen keveset fogyasszon. Utoljára 2017 júniusában volt fent, akkor nálam 0,8-1,2 GB körül evett a memóriából a KDE5, ráadásul Archon, ami eleve egy minimálisabb disztró a Kubuntu, Mint KDE, Manjaro KDE triónál. Teljesen fullosan telepítettem, alkalmazásokkal, mindennel együtt, de semmi hack meg állítgatás nem volt a rendszeren. Az is igaz, hogy a KDE5-nek nagyon kell az SSD, HDD-ről kicsit lassúcska. Sőt, anno nálam a KDE4 is ennyit evett, akkor még Kubuntu és Mint KDE alatt.
Azzal egyetértek, hogy az LXDE sem fogyaszt sokkal kevesebbet, mint az Xfce. Valami kicsivel igen, ilyen 20-30 megával, de ez nem érdemi előrelépés. Bár tapasztalatom szerint Openboxszal (ezt használja az LXDE is), IceWM-mel, i3wm-mel sem lehet bemenni 200 mega alá (ha háttérkép, menü, panel, Pulsaaudio, automount szolgáltatások, CUPS, meg minden szar fent van, ami kell), és most fogom kipróbálni, de dwm-mel sem valószínű. A WinXP sem állt meg kevesebből, ha fent voltak a driverek, frissítések. Vagyis be lehet 200 mega alá menni Linuxon, de akkor csak minimalista programokat meg WM-et lehet használni tisztán Alsával, az meg kezdőknek nem opció, mert túl nehézkesnek és fapadosnak fogják találni, főleg Windows után. Mármint nem az Alsát, hanem a minimalizmust.
Az is igaz, hogy ezeket a DE, WM fogyasztásokat önmagában nincs értelme nézni. Hiába megyünk le ugyanis 200 mega alá, ha ráindítunk egy modern böngészőre pár füllel, ami meg jóízűen bekajál 2-4 giga RAM-ot is, meg a Gtk3-as, Qt5-ös alkalmazások is habzsolják a memóriát kétpofára, akkor az ember kitörölheti, hogy az ablakkezelő sovány. 16 giga RAM mellett már ez sem szempont nálam, a minimlista WM-ekre szakmai fejlődésből megyek rá, hogy el tudjak szakadni a hagyományos windowsos, desktopos, paneles, menüs, asztali ikonos, dokkos, mindenre egérrel kattintgatunk filozófiától. Próbálok rámenni a keyboard only tiling / tabbed ablakkezelőkre meg a vim-re, vi-s billkiosztásra átszokni.
Plusz a minimalista WM-et előnye a gyors SSD boot. Natúr Openboxszal az Arch 4 másodperc alatt bootolt be, friss telepítésnél még csak 3 másodperc volt. Egy minimalista tiling WM (dwm, i3wm) ebből még farag le legalább 1 másodpercet, azért ennek tud lenni feelingje. Ez rakétasebesség a 8-15 másodperces, SSD-s Windows 7-10, Gnome3-KDE5 boothoz képet.
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Küzdök már egy pár hete az Ubuntu-val, de még mindig sok nyűgje van, amire egyelőre nem találom a megoldást. A legjelentősebbek:
-van egy külső hangkártyám (SB XFI-HD), ami USB-n keresztül csatlakozik, illetve kap áramot. Ezt sajnos rendszeresen eldobja, ilyenkor nincs hang, mindaddig, míg az USB kábelt ki nem húzom, majd be nem dugom újra. Sokszor Ubuntu használat közben jön elő vagy közvetlenül boot után, de gyakran akkor is, ha pl. előtte Windows fut.
-van 2db külső merevlemezem (NTFS), amin a filmeket, zenéket, fájlokat tárolom. A fájlkezelőkben rendesen megjelenik, illetve tudok rá másolni, szerkeszteni, törölni, ugyanakkor a programok (pl. Transmission, Gnome videos, DeaDBeef) újraindítást követően rendre nem találják a fájlokat, mappákat, amiket korábban hozzájuk rendeltem. Pl. ha letöltök egy torrent fájlt, újraindítást követően, azt írja nekem a Transmission, hogy nincs meg a fájl, ilyenkor akkor sem találja meg, ha manuálisan rámutatok neki, hol van.
-relatíve lassan bootol a rendszer, a WIN10 gyorsabban tölt be kb 10 sec-el biztos.
BTW csíkozást nem sikerült megoldani a javasolt módon. Visszaváltottam most az X.org X server vga driver-re, mert mindegyik Nvidia driver-ek alatt az utóbbi pár napban szakadoztam a filmek, ez sem tudom miért jött elő csak úgy hirtelen.
Azon gondolkodom, hogy disztrót váltok, mert ez már több a soknál. Mit gondoltok?
-
gardener
senior tag
Sziasztok!
Van egy ősrégi Albacomp Activia Mobil Ligth notebookom.Szeretnék rátenni egy Antix 17 32 bites rendszert rátelepíteni.
Viszont van rajta egy multi boot: Antix mx 16 32bit / windows 7Hogyan tudnám lecsapni "kopaszra" és szólóban egy Antix 17 32bitet rátelepíteni?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Akadt egy olyan gondom, hogy a user configban átírtam a nautilus "places" útvonalait az adat merevlemezemre mutató verziókra. Ezt azért tettem, mert SSD-n nem szeretek feleslegesen képeket/doksikat/etc tárolni. Viszont az adat merevlemezem valószínűleg NTFS, mert Windows-al volt formázva és aktívan használom is Windows alól.
A gondom az, hogy átállításnál az új útvonalak gond nélkül működtek, viszont kikapcsolást és újra bekapcsolást követően a nautilus oldalsávjából eltűnt az összes átállított place és a háttérkép sem jelent meg (mert ugye a pictures se mutatott már a megfelelő helyre).
Ez azért lehet, mert NTFS fájlrendszert használ az adat hdd, vagy esetleg az lehet a gond, hogy a ssd-n a rendszer túl korán betölt és nincs ideje a HDD-től elkérni az infókat? Van erre valami orvosság?
*szerk: Ubuntu 17.10 a delikvens
-
King Unique
titán
válasz
Joker88 #58533 üzenetére
Kapcsold ki a Windowsban a fast startup (gyorsindítás) funkciót, majd úgy állítsd le a rendszert! De akár a hibernálást is ki lehet teljesen, ha biztosan nem használod, illetve a hibrid alvás funkciót sem. Vagy másik megoldás Linuxnál read-only módban csatolni a meghajtót. De akár grafikus felületen a Disks (lemezek) alkalmazással is meg lehet oldani, amiről nemrég logout blogbejegyzés is készült.
-
King Unique
titán
válasz
hódmaci #58491 üzenetére
Ha Windowst futtató gépeket akarsz védeni a vírusoktól, akkor inkább azon rendszer felől kellene megközelíteni a dolgot és a Vírusirtó topicban érdeklődni. Már csak azért is, mert jóval komolyabb védelmi szoftverek érhetők el arra, mint a linuxos AV-k. Valamint vannak akár pendrive-ról bootolható Live rendszerek is. De az egyébként a másik, hogy Windowsnál is egy komolyabb fertőzéshez sok esetben user error is kell. Tehát, ha nincsen meg a megfelelő felhasználói magatartás, akkor az már önmagában komoly kockázatot jelenthet...
Az adatbiztonság pedig megint más dolog. Ha fontos és pótolhatatlan adatokról van szó, akkor elengedhetetlen, hogy azokról mindig legyen kellő számú és naprakész állapotú online / offline mentés! Ha esetleg beüt egy zsarolóvírus és letitkosítja a fájlokat, akkor azzal a Linux és a ClamAV sem fog tudni mit kezdeni... Ellenben, ha van biztonsági másolat, akkor no problem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #58475 üzenetére
Azért nagyon nem ugyanaz, dual boot-tal nem csinálsz ilyet
Persze a LO telepíthető Windowsra is, de aki dual bootban gondolkodik az többnyire nem Windowst szeretne elsősorban használni, inkább csak kényszerűségből futtatja egy-két dolog miatt. Arra meg bőven jó a Virtualbox is.
Megjegyzem le sem szoktam lőni a Win7 VM-et, 512MB + némi overhead bőven elfér a memóriában (8GB), a gépet pedig többnyire csak altatom.
-
válasz
ubyegon2 #58364 üzenetére
[pistab@pista-pc ~]$ sudo update-grub
[sudo] pistab jelszava:
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált háttér: /usr/share/grub/background.png
Found Intel Microcode image
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.15-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.15-x86_64-fallback.img
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.14-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.14-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.14-x86_64-fallback.img
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
kész
[pistab@pista-pc ~]$ uname -r
4.15.0-1-MANJARO
[pistab@pista-pc ~]$ -
mirci18
addikt
Sziasztok.
Egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Adott egy [Asus laptop.]
Leírással ellentétben 3 gb rammal.
Eddig Windows 7-el használtam de mára már túl lassú a gép hozzá ráadásul hosszabb rövidebb időközönként a gép túlhevülés miatt leáll.
Nyilván a rendszer pontosabban a böngészés nagyon terheli a gépet emiatt túlmelegszik.
Szétszedtem kitakarítottam újrapasztáztam mégsem akar tovább működni a gép normálisan.Gondolkoztam hogy telepítek rá xp-t de az az igazság hogy már se biztonsági frissítés nincs rá s nyártól normális böngésző se.
Így elkalandoznék a Linux felé.
Mivel nekem youtubeozásra filmnézésre böngészésre meg írásra kellene nincsenek nagy igényeim.
Tudnátok segíteni abban hogy egy ilyen laptop ami a fenti linken található milyen rendszerrel lenne használható.Boot pendrivvel kipróbáltam már a Peppermintet meg a Linux Mint XFCE-t.
De mivel boot pendrive-os indítással nem tudtam a billentyűt magyarra és az oprendszert magyarra állítani hagytam a francba.
Gondolom mivel nem telepítettem csak futtattam nem engedte a változtatásokat a rendszeren. -
válasz
ubyegon2 #58029 üzenetére
Példul egy telepítő DVD elindulhat, ha előzőleg jól volt beállítva a BIOS-ban a boot sorrend, aztán a winnyóz telepítő bebillentette magának az USB-t.
(#58030) Slownz Próbáld a windowst úgy újraindítani, hogy közben folyamatosan nyomod a shift gombot egészen az újraindulásig és a megjelenő menü rendszer segítségével navigáld magad a BIOS , vagy UEFI menübe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Qoaltrain #57993 üzenetére
A live rendszer alatt nem találtad, vagy elindítottad a telepítőt miután betöltött a live rendszer, és a telepítő partíció szerkesztője nem látta?
A live rendszer alatt valószínűleg nem csatolta fel magától, ezért nem láttad. Ha elindítod a telepítőt, akkor látni fogod a listában az ssd-t. Magát az ntfs fájlrendszert látja és kezeli is a Linux, fordítva nem megy, Windows nem látja a más oprendszerek fájlrendszereit.
Amúgy ha ezek az első lépéseid Linuxon, akkor csinálhatod azt is, hogy lecsípsz a win7 partíciójából mondjuk 20 gigát ha van szabadon, és arra rakod a Mintet, a Win7 mellé. Úgy megmarad a Win7-is indítható formában.
Valamint vannak a logouton jó cikkek Linux telepítéséről, szerintem fuss át párat.
*szerk jah most látom bios alól sem látod. Akkor ott vagy beállítás, vagy hardveres gond van. Nézd át a sata kábeleket, azokkal szokott gond lenni...
-
Qoaltrain
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következő problémában: a windows 7-et szeretném Linux Mint-re váltani. Készítettem is egy bootpendrive-ot Rufus segítségével. Kikapcsoltam a gépet, pendrive be, pendrive-ról elindul az oprendszer. Azonban nem tudom telepíteni, mert nem látom az eddig működő SSD-t. Megnéztem a BIOS beállitásokban, ott sem látom. Mi lehet a gond, illetve hogyan lehetne megoldani? Az SSD-n ahogy korábban írtam Windows 7 volt, tehát NTFS-ben volt formázva, amennyire tudom Linux pedig ext4-et használ, talán ezért nem látom? Valahogyan fel kéne mountolnom az SSD-t? -
King Unique
titán
Ha Linux lesz arra a lemezre telepítve, akkor nagyon nem világos mért van NTFS fájlrendszer a neki szánt partíción... Eleve pl. Ext4 kellene + megadni a rendszernek a csatolási pontot, amit az alábbi screenshot is szemléltet ebből a leírásból. A partíció típusa egyébként lehet elsődleges is, nem muszáj a leírásban lévő sémát minden téren követni. Illetve egy üres lemeznél előparticionálni is felesleges, mert azt a telepítővel is meg lehet oldani. Ha automatikus telepítés van kiválasztva, akkor meg eleve megcsinálja magától.
Az NTFS fájlrendszernek egyébként Windows & Linux dual-boot megoldásnál van értelme pl. 1 közös adatpartíció formájában. Szóval az sem teljesen világos, hogy mért van 2 db is a lemezen. Ha a 100 GB-os esetleg a Windowsnak lett "előkészítve", akkor az megint felesleges volt, mert elég neki a particionálatlan terület és a többit annak a telepítőjével is meg lehet oldani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- SzinteÚJ! HP Elitebook 860 G10 i7-1355U 32GB 1000GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3687, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- RÉSZLETFIZETÉS.BANKMENTES.KAMATMENTES.. Új noblechairs Epic valódi bőr FEKETE - FEHÉR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest