Hirdetés
- Arc összefoglaló szerkesztés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Algieba: Nokia E61i 2025-ben
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
kmarci25 #67426 üzenetére
Akkor is fura. Törölni csak úgy lehet bármilyen fontos dolgot, hogy
1) fájlkezelőben törlöd magát a fájlt
2) vagy csomagkezelőben a vonatkozó csomagot távolítod el.Ezekhez viszont rendszergazdai jogot, jelszót is fog kérni a rendszer, nem lehet véletlen csak úgy letörölni.
Te egyiket sem tetted, egy egyszerű, ikonokkal/linkekkel dolgozó alkalmazásindító menüből vettél ki egy ikont/linket. Ez épp olyan, mintha Windows alatt a Start Menüből vagy az Asztalról töröltél volna egy parancsikont, ez magát az alkalmazást, rendszerkomponenst NEM távolítja el. Nem véletlenül nem kért jelszót sem hozzá.
Egy esetet tudok elképzelni, mikor a menü Automatikus Indítás részéből törölsz egy linket, akkor sem törlődik az alkalmazás, de nem fut le induláskor, az okozhat galibát, de rendszert annak sem kéne eltörnie bootképtelenre. De ilyen nem minden disztróban, asztali környezetben, grafikus felületen van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #67096 üzenetére
A ram az felejtő memória.
Újraindításkor, áramszünetkor szépen törlődik minden benne egy pillanat alatt, de ha nem így lenne se történne semmi, mert az elinduló oprendszer minden esetben üres tárhelynek kezeli és elkezdi feltölteni adatokkal a boot során. Valamint szerencsétlen oprendszernek csak arról van fogalma, hogy ő mit hova tett a memóriában. Ha lenne is benne valami maradék, nem lenne mi szerint értelmezni az ott lévő dolgokat, csak egy halom értelmetlen bit lenne.A Windows hybrid sleep hülyesége kivétel ez alól egyedül, de azt meg úgy is ki kell kapcsolni dualboot rendszernél mert különben csak szívni fogsz, ezzel most nem érdemes foglalkozni.
-
Frawly
veterán
válasz
IO.sys #67063 üzenetére
Össze bármikor bármi összerogyhat. Bármilyen gépen, bármilyen disztró, az LTS-ek is. Garancia nincs semmire. Akkor sem, ha milliókért vesznek a szerverre Windows Server + kliensekhez licencet, az MS sem garantál semmit, nem vállal felelősséget semmiért, persze a zsozsót szívesen felmarkolja, de utána mossák kezeiket.
Nem kötelező frissíteni, de ha nagyon sokáig nem frissítesz:
1) megnő a frissítésből származó hiba lehetősége, mivel több frissítési fázis marad ki, amik hatással lehettek volna egymásra, hiszen a frissítéseket alapvetően úgy tesztelik, hogy az előző csomagverzióra telepítik rá, de ha neked még 3-7-tel azelőtti verzióra települ, előjöhetnek gubancok. Nem azt mondom, hogy gondok fognak jelentkezni, de az esélyét megnöveled így.
2) elveszti az értelmét, hogy rolling disztrót használsz.Emiatt azt javaslom, hogy azért próbálj belőni egy értelmes időt, kb. 2 hónap, esetleg kicsit hosszabb, talán 6 hónapból sem lesz baj. Egzakt válasz nem is létezik rá, hogy milyen hosszú az az idő, ami után már gáz frissíteni. Függ attól is, hogy hány csomag van telepítve, mik azok a csomagok, mennyire gyakran adnak ki hozzájuk frissítést, mi fut a szerveren, mennyi időnként lehet leállítani, mikor megengedett a kiesés. De pl. évente frissíteni rollingnál már neccesnek hangzik, nem azt mondom, hogy baj lenne belőle, de annál én mindenképp gyakrabban frissítenék.
Nem szabad félni a frissítéstől, konzolon egy parancs, gyorsan lemegy. A rollingnak pont az a lényege, hogy egyszerre mindig csak kevés csomag frissül (minél rendszeresebben frissítesz, annál kevesebb csomag egyszerre), szinte észrevétlenül, apránként cserélődnek ki a rendszerkomponensek, nem egy nagy disztrófrissítés van, amikor az összes csomag frissül, és a teljes káosz lehet belőle. Pont ezért, ha rollingon el is törik valami, fogod látni milyen frissítések voltak az utolsóak, és csak 1-2 érintett csomagot kell helyretenni, és nem az egész rendszer áll be, mint a szög, hogy csak nézel, hogy még bootolni sem bootol a kóceráj vagy semmi sem működik. Tekintsd úgy a rollingot, hogy óvatosan, csomagonként tudsz frissíteni, mindig csak 1 lábujjat betenni a hideg vízbe.
Úgy sose szabad semmihez hozzáállni, hogy jajj, el fog törni, nem merek frissíteni, mert azzal teszed összességében a legrosszabbat, hosszú távon annál károsabb nincs, bizonyítja is az eseted, amiből kiindultunk, hogy a túl régi rendszert már nem tudtad rendesen frissíteni. Annál tényleg rosszabb nem létezik, mint hogy bebetonozod magad valami teljesen elavult verzióba, végtelenségig halogatod a frissítést, így a rendszer még ha fut is, egy ponttól csak a szívás lesz vele vagy időzített bomba lesz.
Azok a régi mantrák, amik szerint „Ami nem működik, azt nem kell megjavítani” vagy „az 1000 éves uptime mindenható” már rég nem tarthatók. 10 éve még lehet igaz volt, mikor még az volt egy gyakorlat, hogy 10 évig is ki lehetett húzni egy OS-sel, és a frissítések is kisebb számúak voltak. Ma már viszont annyira jönnek mennek hardveres/szoftveres sérülékenységek, foltok, frissítések, hogy nem lehet addig futni hagyni valamit egy verzión, amíg a vas ki nem rohad alóla, vagyis lehetséges, de elég nagy felelőtlenség.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67029 üzenetére
Akkor jó, ha olvasta a hittérítést, mert alapból én is az Arch-vonalat és a Manjaro-t javasoltam volna neki. Megspórolta más a munkát, nem kell hittérítenem.
Én a Mint-et olyanoknak szoktam inkább ajánlani, akkor informatikailag nagyon együgyűek, még a Windowst sem tudták rendesen kezelni, karban tartani, annyira nincsenek képben IT ügyileg. A Mint előnye kétségtelen, hogy a leg-felhaszáló/ kezdőbarátabb disztró, hátránya, hogy LTS-alapú, nem valami friss csomagok. Illetve akkor jó még a Mint, amikor valakinek eléggé nem szabványos hardverkiépítésű gépe van, és a többi disztró futtatása gondokba ütközik, akkor Mint-en jobb eséllyel lehet életre kelteni kezdőként a dolgokat.
Azért arra ne fogadj, hogy régebbi HP üzleti notinál a csomagfrissesség nem számít. Ha pl. Wine-ozik játékok miatt, meg Proton, Vulkan, ilyesmiket akar kipróbálni, ha más nem régebbi játékokkal, legfrisebb Kodi kell, akkor azért jól tud jönni, ha frissek a csomagok. Vagy ha van valami magas DPI-s gamer egere vagy ilyesmi, akkor megint jól jön pl. a friss kernel, friss libinput, stb.. Vagy pl. ha gitről vagy AUR-ból kell valamit forráskódból forgatni (mert nincs az adott progi/verzió benne egy disztró tárolójában sem), akkor megint csak fontos lehet a frissesség. Tudom, azért, mert neked ezek nem fontosak, nem jelenti azt, hogy másoknak sem lehet fontos.
Maradjunk abban, hogy nem jelent sokat, de a distrowatchon a Manjaro top1-es helyezése, meg úgy distrowatch-tól függetlenül az Arch-vonal rendkívüli népszerűsége nem véletlen.
Egyébként annyira kezdtek felhúzni ezzel a HP gépen nem jó az UEFI linuxos boot, hogy ha alkalmam lesz ilyen gép elé ülni, már csak azért felhúzok rá egy UEFI-s Archot. Az nem igaz, hogy nem megy rajta az UEFI boot. Sejtésem szerint a HP az UEFI bootot Windowsos bootx64.EFI fájlhoz drótozta be (ahogy az Aces is szokta az Aspire sorozatnál), a felhasználóbarát modern disztrók meg a GRUB-ot és valami más elnevezésű EFI fájlt erőltetnének, ami meg nem megy. De állítom előttem lenne egy ilyen gép, 30 percen belül megoldanám, hogy bootol, mint a rakéta, UEFI systemd boottal, mindenféle GRUB, shim, meg egyéb baromság nélkül, csak figyelmesen kell az Arch Wiki alapján próbálkozni.
-
Frawly
veterán
Nem, nem iktattad ki. A Windows Vezérlőpultban Energiagazdálkodás, ott a A főkapcsoló funkciójának megadása oldalsó résznél felül van a Jelenleg nem elérhető beállítások módosítása, majd ott alul a Leállítási Beállításoknál szürkéből átállíthatóvá válik a Gyors rendszerindítás bekapcsolása (ajánlott) rész alól a pipát ki kell venni. Külön figyelni kell, mert évszakos nagy frissítések vissza szokták sunyi módon kapcsolni!!!
A legacy boot mode-ot lehet kár volt átállítani, elég lett volna a secure bootot kikapcsolni. Bár be lehet kapcsolni a legacy bootot is, de akkor ne kizárólagosan, hanem UEFI + Legacy módban, mert ha Legacy only-n van, akkor meg az UEFI-vel telepített Windows nem fog bootolni.
De ebből is látszik, hogy a linuxos terminál az ilyen GUI-s baromságok helyett mennyivel hatékonyabb, ott ugyan nincs fastboot, de a hasonló beállítások elérhetők egy soros parancs kiadása után is, vagy egy egyértelmű elérési úton lévő konfigfájlban elég egy dokumentált sort ki/átszerkeszteni. Nincs ez, hogy az elrejtett Vezérlőpult, 3. oldalsó menüjének elrejtett részében kell varázsolni, amit ember a talpán, aki megtalálja, főleg, ha nem angol nyelvű rendszert használ. Közben meg terminálos megoldások jórészt nyelv- és disztrófüggetlenek. Meg nincs az, hogy egy frissítés sunyi módon visszacsinálja a beállításokat.
-
wopi
aktív tag
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
Végül a secure boot kikapcsolása és a legacy boot mode bekapcsolása segített, így már indul is a grub hiba nélkül.
Ha jól értem, akkor így talán a fent említett "félhibernációs" dolgot is kiiktattam ezzel, tekintve, hogy a Windowsban nem találtam erre vonatkozó egyéb beállítást.
Tényleg köszönöm az építő jellegű segítségeteket.
-
Frawly
veterán
Próbálj belépni az UEFI bootmenüjébe induláskor, és nézd meg, hogy a GRUB-os Linux-telepítés egyáltalán listázva van-e. HP gépeken bajos lehet az UEFI.
Az UEFI-be belépéshez azért kell újraindítás nálad, mert be van kapcsolva a Gyorsboot, ezt mindenképp kapcsold ki a Windowsban (Energiagazdálkodásnál), különben zavarni fogja a linuxos dualbootot. Alapból ugyanis a Win8-10 Gyorsindítást vagy mit használ, amivel leállításkor nem állítja le a gépet, hanem félhibernációszerű állapotba küldi le, következő bootkor meg innen állítja fel a rendszert. Normál újraindításnál ilyen nincs. Ki kell kapcsolni, mert félhibernációnál nem csatolja le rendesen az NTFS partíciókat, ami Linux alatt gondot okoz, hibásnak fog látszani rajtuk a szabálytalanul leállított fájlrendszer!
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdést, elnézést, kérlek igazítsatok útba.
A korábbi gépemen már használtam Linuxot, szóval nem teljesen új számomra. Adott a lent megadott HP laptopom. Gyárilag Windows 10 fut rajta. A
BIOS-tUEFI-t is csak úgy érem el alapvetően, ha a Windowson belül speciális újraindítást csinálok. Ezen már sikerült módosítani, hogy indításnál várjon 5 másodpercet hogy be tudjak lépni a boot menübe, stb.Így hát sikerült feltelepítenem az Ubuntut. Elvileg hiba nélkül felment, ha minden igaz, akkor a grub-ot is feltette ahová kell. A bajom az, hogy ennek ellenére nem tölt be a grub, rögtön a Windows bootol.
Biztos vagyok benne, hogy valamilyen beállítás akadályozza ezt, de nem jövök rá, hogy mi.
Valaki tud ebben segíteni?
Nagyon köszönöm!
-
CoroStar86
senior tag
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni! Szinte teljesen kezdő vagyok Linuxból. Van egy régi laptopom kifogástalan műszaki állapotban. Szeretnék rá Kali Linuxot telepiteni, Windows nem kell, arra van asztali gépem. A laptopom teljes mértékben megfelel Kali futtatásához (2nd gen. i5 CPU, 8GB DDR3, Intel HD/Radeon 5850 Mobility, stb...). A gépben található egy 96 GB-os Kingston SSD és egy 500 GB-os HDD. Telepithető a Linux az SSD-re, nem kell hozzá külön driver, vagy ilyesmi, próbáltam. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan végezzem a telepitést a legszakszerűbben, a legprofibb módon? Több hete túrom a netet, de legtöbbször csak több éves, elavult leirásokkal találkozom, ezért szeretnék aktuális információkat Tőletek. Elsősorban a particionálás érdekelne (root, home, data, user, swap - melyik szükséges/optimális, melyik mekkora legyen, melyik meghajtóra, partició elejére/végére, ilyesmik), de bármilyen más tanácsot is szivesen fogadnék (Linuxszal kapcsolatos ajánott magyar leirások, videók, linkek, amik esetleg az összefoglalóban nem szerepelnek). Az oprendszer fő felhasználási területei a következők lennének: anonim netezés (Tor), Linux, mint oprendszer tanulmányozása, programnyelvek telepitése, tanulása. 10 éve androidos vagyok (főzött ROM-ok, recovery, bootloader, ilyesmik), ennyi tapasztalatom van Linux-(Unix) alapú rendszerekről. Tanácsotokat, ötleteteket előre is nagyon szépen köszönöm!!!
-
King Unique
titán
válasz
Laszlo733 #66889 üzenetére
Attól függ, hogyan csinálod. Ha a GParted segítségével, akkor nem, vagy max. csak destruktív módon. Ugyanis az csak akkor tudja kiterjeszteni a lefoglalatlan területtel, ha közvetlenül az sda7 után helyezkedne el. De ha már használsz Windowst is, akkor arra vannak olyan particionáló programok, amik ez esetben is meg tudják oldani, képesek adatvesztés nélkül átmozgatni a partíciókat. Aztán az más dolog, hogy a Linuxok rendszerpartíciói mennyire fogják tolerálni az átmozgatást, utána is bootolnak-e majd, ezért biztos ami biztos alapon javasolt előtte mentést készíteni. Vagy a másik megoldás a destruktív módszer, azaz az adott rendszerek törlése, majd újratelepítése a kívánt méretű partícióra.
-
Frawly
veterán
válasz
Laszlo733 #66891 üzenetére
Adatvesztésnek egyáltalán nem kéne lennie. Zsugorításkor a létrejött üres helyre át ki tudod húzni az utána lévő partíció elejét, egérrel vonszolva a partíció elejét jelképező függőleges vonalat. Bár azt nem látom, hogy az a /dev/sda6 az mi a rák, nem a root partíció, mert az az sda7. Talán a /home partíció? Vagy valami megosztott NTFS partíció?
Előbb el kéne döntened hogy milyen partíciókat akarsz pontosan. Ha még nincs belakva ez a Linux rendszer, én inkább újratelepíteném a Windows partíció zsugorítása után, normálisan vagy 1 partícióra a root, boot, home, vagy külön partíciókra. Bár azt sem látom, hogy ez milyen disztró pontosan. Annyi látszik, hogy EFI partícióról bootol, akkor külön /boot partíció nem is kell, lehet a meglévő EFI partíciót használni /boot-nak. De az egészet nem lehet így átlátni egyetlen screenshot alapján. Ez most jelen állapotában jól szét van kutyulva sda1-tól sda99-ig.
Ökölszabálynak: rootnak elég 50 giga, bootnak 200-500 mega (de ez nálad meg is van az 500 megás EFI partíció személyében), /home-nak a fennmaradó egész lemezterület. Vagy lehet egyben egyetlen partíció is. Swap partíció nem kell, lehet helyette swap fájlt használni.
-
válasz
Shyciii #66838 üzenetére
Köszönöm és örülök, ha kipróbálod! Kíváncsian várom a véleményedet.
A partíciót sem Gparteddel, sem a Lemezek alkalmazással nem tudtam eleddig rendesen megnagyobbítani, mert egyrészt tönkretette az MBR-t és emiatt csak az UEFI bootolás működött a kiterjesztés-átméretezés után, másrészt úgy terjesztette ki, hogy nem írta át a FAT táblát , de windowsból Aomei 7-es verzióval eredményesen lehet felfújni a partíciót és érdemes legalább 4,25 Gigabájtra felfújni , mert a FAT32-es partíción ugye max 4 Gigabájtig növeszthető a perzisztens fájlja a rendszernek. Ext4 jobb lenne ebből a szempontból, de azon viszont nem műkszik a multiplatformos multibootusb progi.
-
anorche1
őstag
(#66832) colomb2
Koszi, valoban bebootol rola.(#66833) herdsman12
Igen.(#66834) growler
Koszi, de egyelore maradok a fedoranal.A gepnek elromlott a flash taroloja, nem lehet ra rendszert telepiteni. A mai nap felraktam aprora, mert mar vagy 2eve csak pihen a doboz aljan, de inkabb megtartom, jo kis gep ez
Megtalaltam a elmentve egy regi windows10 -es telepitomet, amibe beleintegraltam a drivereit. Abbol rufusszal csinaltam most windows to go pendrivot, jelenleg ugy nez ki, hogy szepen fut pendriverol a rendszer, minden funkcio mukodik. Csak ha picit is megszakad a pendrive es a gep kozott a kapcsolat, akkor lefagy a rendszer, es nem is ter magahoz
Sajnos sdkartyarol nem tud bootolni. Szaval a cel az lenne, hogy lenne egy /boot particiom egy pendrivom, aminek segitsegevel be tudna bootlni sd kartyarol egy linux, es onnantol a kovetkezo bootig nem is kell hogy bedugva legyen a pendrive.
Csak valahogy mukodesre kell birnom fedora a alatt a touchscreent.
Meg kell egy sd kartya. -
válasz
Zsolty20 #66634 üzenetére
Hülye kérdés Az!
A linux alapú rendszereknek mennyire számít, hogy épp SSD-re vannak-e telepítve, vagy HDD-re?
Minden oprendszer SSD-n száguld igazán, egyébként az ext4 miatt HDD-n a Linux jobban fut , mint a Windows NTFS-en.
Felteszem hasonló, vagy még nagyobb gyorsaságot lehet elérni, mint win esetében.
Ezt majd megmondják, akik használtak már Windowst SSD-n. Ha van lehetőséged SSD-re telepíteni, akkor nincs értelme a kérdésnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Viktoár #66579 üzenetére
Van ott egy makefile, ami azt jelenti, hogy terminálból le tudod fordítani és telepíteni is. De ezt a zipet ne Windows alatt csomagold ki és főleg ne ntfs fájlrendszerre.
Forrásból telepítés az meg kb. annyi, hogy a mappában kiadod a
make
parancsot, majd ha sikeresen végigment akkor egysudo make install
parancsot is, majd reboot.
Mondjuk normálisabb fejlesztők szoktak tenni a forrás mellé egy readme fájlt is, ahol leírják mit kell csinálni. -
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #66515 üzenetére
Már én is, de még én sem merészkedem ilyen 100% free területre. Kezdőknek nem ajánlanám a tiling WM-et sem. Legalábbis nem fő rendszernek, hogy ezzel kezdjék kizárólagosan használni a gépet. Aki frissen jött Windowsról, jobb ha valami Mentacukorkát vagy hasonlót használ fahéjas-banános ízesítésben.
uby: egyáltalán nem értem meg a kolléga indokait.
csixy: az NDIS wrappert csak akkor éri meg használni, ha natívan nem megy. De a szóban forgó kártya megy natív linuxos driverrel is, csak firmware kéne hozzá.
Ezt az MBR/UEFI bootot nem tudom, ilyet még nem csináltam, ami mindenen bootol UEFI-vel is, legfeljebb MBR only bootot. Nem is értem, hogy svájci bicska SSD-pendrive-ra minek 3. rendszer, ha van már rajta 2 is. 1 is elég lenne rá, csak azon legyenek fent, amik neked kellenek.
-
Hogyan lehetne tudatni a grubbal, hogy a sudo update-grub futtatása alkalmával felfedezze a /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi fájlt. ????
Még erre lenne szükség ahhoz hogy a modernebb UEFI biosos masinákon is el tudjam indítani ( a régebbieken a Boot from efi file menüpont segítségével be tudom gyújtani) a Windows 10-esem is UEFI módban is.
Arról van szó, hogy csináltam egy Sandisk Extreme USB3.1-es 117 Gigás pendrájvra MBR-es partíciós séma használatával egy Legacyban és UEFI-ben egyaránt bootolható WTG/LTG swájci bicskát. Egy Win 10 Pro és egy Linux Mint Tessa Cinnamon bootolható róla így is - úgy is meg amúgy is. Már csak a modern UEFI-s gépeken kellene valahogy linux segítségével beindítani a windowst --- a réggebbi fajtákon megy ---- az újabbakon visszadob a bios-setupba.
Nagyon köszönném a segítséget !
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #66466 üzenetére
Attól, hogy .exe, attól nem biztos, hogy csak Windows alól frissíthető a BIOS. Dell notiknál is így van, egy .exe, de ezt lehet FreeDOS alól is indítani, meg egy FAT32-es pendrive-ra felmásolni, és mikor tölt be a BIOS bootkor, akkor nyomni valami gombot, és elkezdi róla frissíteni.
Proci mikrokódot be tud tölteni a Linux is bootkor. De ennek ellenére, ha van új BIOS, akkor érdemes frissíteni.
-
Frawly
veterán
A legtöbb telepítő nem enged sajnos systemd bootot, csak GRUB-osat, akkor is, ha támogatja az UEFI-t. Ezzel én sem értek egyet, de valahogy a szakma nem tud leszakadni erről az UEFI-n felesleges GRUB-ozásról. Te, meg én, meg kékluficet tudjuk, hogy felesleges, de ez nem számít. Szerintem ezt csak tisztán megszokásból teszik, pótcselekvésként, vagy mert nem értik hogy működik az UEFI. Kb. ilyen pótcselekvésből teszik fel a windowsos userek is a WinRar-t.
-
Frawly
veterán
Ügyi vagy. Már nálam is nagyobb UEFI bootos vagy, ubyegon szóba sem fog állni veled
Az SD kártyán nem jó ötlet OS-t használni, gyorsan szétnyírja. Esetleg kímélő intézkedéseket lehet bevezetni, noatime mount paraméter, böngészőcache memóriába, stb.. Az SSD-t nem kell kímélni, de az SD kártyát, pendrive-ot kell.
Szerintem az Antergosnak is kéne tudnia Legacy bootot, de akár Archot is feltehetsz helyette, az tuti támogat minden megoldást, mivel ott te csinálod végig a procedúrát kézzel. Ott minden támogatva van, amit te támogatsz magadnak
(#66261) Shyciii: majd meglátod, hogy nem fog hiányozni a Win. Sőt, ha majd minél hosszabb kihagyás után újra Windows elé ülsz, akkor fogod elszörnyedni rajta, hogy milyen gyatra, meg hogy bírtad előtte évtizedekig használni.
-
Shyciii
veterán
Olvasom már jóideje, hogy miket bűvészkedsz a bootolásokkal, és minden tiszteletem a tied. Én is sok melót, tanulást beleöltem a Linuxba, főleg mert 2 hónap alatt eljutottam oda, hogy nekem pure Arch kell, noha Manjaro-val semmi bajom nem volt, de még reszponzívabb, még gyorsabb rendszer kellett, még testreszabhatóbb, de maga, hogy hogyan bootol be a rendszer az nem különösebben izgatott, max ha meghal a grub, akkor hogyan lehet életet lehelni bele. Nálam már ez is nagy szó, mert én vagy 23 éve WIndows-os vagyok, és itt nem a játékokra gondolok, meg office-ra. Microsoftnak dolgoztam hosszú időn keresztül, anno szereztem vagy 4 mcp vizsgát is fiatalabb koromban, de tavaly jött a gondolat, hogy Linux-ot meg kellene tanulni, de Ubuntu, Debian és társai nem fogtak meg. Aztánb jött Dave leírása a Manjaro-ról, és azt elolvasva derült ki számomra hogy van rolling release Linux-ból, és máris tudtam, hogy ha windowst kukába dobom, akkor csak ilyen rendszer jöhet szóba
szóval csak így tovább az eszement lelkesedésed!
-
válasz
Shyciii #66259 üzenetére
Mutatja, hogy válasszak a systemd-boot és a Grub közül, persze, lehet hogy Grub ment volna MBR-rel is. Nem akartam az MBR-t átírni, így ha nem nyomkodom az F9-es billentyűt akkor direktben bootolja a windowst. Meg régóta törtem a fejem azon, hogy hogy lehetne egy meghajtóra két "bootsectort" telepíteni ... hát így lehet valahogy.Kíváncsi voltam, hogy nem szabványos módon meg tudom-e csinálni.
-
A mai nap sem telt hiába. Van egy öreg notim, benne egy Kingston A400-as SSD. Kötelezően egy 32bites Windows van rajta MBR partíciós táblán munkahelyi célra. Ez 3 partíciót foglal most. Találtam egy 16 gigás mikroSD kártyát , amit adapterrel bedugtam a noti SD olvasójába. Szerettem volna egy linuxot is a gépen tudni és már csak azért is 64 bitest és UEFI-s verziót, mert az antergos Legacyt nem tud. Csináltam egy kis helyet az SSD-n egy Fat32-es partíciónak és az SD kártyán egy Ext4-es partíciót és feltelepítettem egy XFCE-Antergost systemd boottal rá. ... Ami nem indult el , mert az MBR-es partícióra az arch nem volt hajlandó az EFI mappát felmásolni az ESP partícióra, csak a többit, ezért azt kézi hajtánnyal alkottam meg és a systemd-bootx64.efi fájlt az /usr/lib/systemd/boot/efi/systemd-bootx64.efi mappából raboltam és a BOOTX64.EFI fájlt meg egy másik rendszer EFI mappájából loptam oda. A boot zászlót muszáj volt az első partíción hagyni, hogy a windows képes legyen bootolni. Most már bootol a linux is , de csak a "Boot from EFI file" menüpontból tudom megbüttyögtetni a systemd-bootx64.efi fájlt és elindul a rendszer. Az SD kártya másik kisebb partíciójára még egy Slax linuxot fogok másolni, ez most a 9.8.0-ás verziónál tart és megpróbálom azt is systemd-boottal beizzítani. .... Így nem kell USB-s kütyüket hurcolni a kis munkahelyi tartalék gépemmel arra a célra , hogy legyen kéznél egy linux, ha kell, mert ott van az SD kártyán. -
Frawly
veterán
Azt nem értem, hogy a Windows miért dobott kék hátast. UEFI-hez csak annyit kell ellenőrizni, hogy létezik-e a /sys/firmware/efi/efivars/ mappa. Lehet csinálni valami commanderben, intézőszerű fájlböngészőben, illetve terminálban is, hogy elkezded írni, hogy /sys/f és onnan Tab billentyűt nyomkodva megnézed hány mappa mélységig egészíti ki a fenti elérési utat.
De BIOS-ban is ellenőrizhető, ha nagyon régi gép eleve csak BIOS bootot fog tudni, ha újabb, akkor meg lehet ellenőrizni, hogy boot módban mi van beállítva, Legacy, UEFI, vagy vegyes, vegyesnél meg a bootmenüben (általában F12) írja külön a Legacy, és külön az UEFI rendszereket, amik rendelkezdésre állnak bootolásra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FoxiestFox #66195 üzenetére
Szóval kell fognod egy Windows telepítőt és azzal meg tudod csinálni a bootloader helyreállítását. Indítási hibakeresés vagy valami hasonló néven van benn.
Btw mint többedik használt TP tulaj, azokat a TP szoftvereket még az életben nem használtam.
Talán csak a driver frissítőt, de azt is csak egyszer, utána már úgy se volt miért fent tartani a gépen. Linuxra meg nem is kell ilyesmi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66169 üzenetére
Én mozgattam át Windowst új hdd-re, partíciós tábla és boot szektor másolásával. El is kezdett bootolni, de nem sikerült neki, mert az új hdd hardveres azonosítója nem stimmelt azzal, amit magának valahová letárolt és ő még a régit kereste.
Mondjuk sok éve vagyok már a PC bizniszben minden téren, de még nem igazán találkoztam vele, hogy valaki Windowst akart volna migrálni, azt mindig mindenki frissen felrakta. -
válasz
Kenderice #66045 üzenetére
Nagyrészt lekezelik a Linuxok az NTFS-t, utoljára 2008-9 körül kellett hackelni, hogy menjen.
Alapvetően én inkább Ubuntu kiadásokat mondanék, 18.04LTS valamelyik szimpatikus ablakkezelővel (Xubuntu, Lubuntu Kubuntu, vagy sima - nézegess képeket, hogy melyik tetszik, az X és L fapad, de gyors, a K meg a sima fullos, de kicsit gépigényesebb). Főleg azért, mert az Ubi a leginkább elterjedt, és elég felhasználóbarát. De ami szimpatikusA Windows gyorsindítás funkcióját tényleg ki kell kapcsolni, mert az nem csatolja le a meghajtókat, és ettől a NTFS partíció olyannak látszik, mintha szabálytalanul választották volna le, és macerás bármi mással hozzáférni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66048 üzenetére
Nem annyira közismert dolog, meg az se annyira elterjedt, hogy Linuxosok ntfs partíciókat használnak. A Windows csinálja magától ezt a hibrid alvás dolgot, de az ssd-k világában nincs gyakorlati előnye. Korábban még úgy volt, hogy a féléves aktuális Windows frissítés kérdés nélkül visszakapcsolta, de most legutóbb már nem csinált ilyet, talán hagyják békében ezután.
A másik ilyen dolog ami problémát tud okozni, az a biosban a bekapcsolt secure boot.
-
Kenderice
senior tag
Üdv.
Win10 mellé, másik SSD-re szeretnék linuxot telepíteni.
Jelenleg a windowsos SSD mellett van két HDD, ntfs partíciókkal.
Ezeken fontos adatok (családi fotók, videók, stb) vannak.
Melyik linuxot javasoljátok, ami tudja rendesen kezelni az ntfs HDD-ket? Vagy tudja az összes?
Mindkét oprendszerre szükségem van. -
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Már jópárszor nekileselkedtem a linuxnak, de valahogy mindig visszatértem máshova
Azt szeretném kérdezni, ha ssdre tettem fel , simán windows mellé telepítés opciót választva, akkor ami az összefoglalóban van ssdre telepítős javaslatok, abból mit kéne futtatnom? HPProbook 450G4ről van szó m2 ssdvel és hddvel. m2 ssd 2részre osztva ahol windows és ubuntu lett most, a másik a hdd egybe hagyva ntfs fájlrendszerrel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #65807 üzenetére
Nem elfogadás kérdése. Pl. cfdisk -z vagy fdisk segítésével csinálj arra az SSD-re új GPT partíciós táblát, meg particionáld újra. A BIOS-ban meg engedélyezd az UEFI bootot, a secure bootot meg tiltsd le. Más nyitja nincs. Olyan nincs, hogy egy gép addig tudta, utána nem fogadja el sem a GPT-t, sem az UEFI bootot.
Ennek függetlennek kéne lennie akármilyen disztrótól, a hardvert egyik sem tudja tönkretenni.
Az ESD mappáról nem tudom micsoda, olyat még nem használtam, majd utánanézek. Valamit te kutyultál össze azon az SSD-n.
A Nemo-t utálom, de nem konkrétan név szerint a Nemo-val van bajom, hanem az összes ilyen intézőszerű fájlkezelővel, Windows Intéző, Thunar, Dolphin, PCManFM, stb.. Nem érdekel hány panelt lehet bennük nyitni, használhatatlan hulladék mind, nem is értem, hogy sok ember hogy használhatja ezeket. Ezeknél még az is jobb, ha terminálban, parancsokkal kezeli valaki a fájlokat. Egyik ilyen intéző típusú fájlkezelő sem fogja elérni egy rendes kétpaneles commander szintjét. Már DOS, Windows alatt is commandereket használtam fájlkezelésre, és ez Linux alatt sem változott, a mai napig így van. Attól, hogy átálltam Double Commanderről Vifm-re, az is csak kisebb változás, mivel a Vifm is épp úgy commander-klón, csak annyiban speciális, hogy terminálban fut, és vim-billentyűkket és vimhez hasonló üzemmódokban lehet vele kommunikálni, nem egérrel meg hagyományos nc/mc/TC/DC-billentyűkkel.
Eddig ha terminálban, vagy SSH-n keresztül kellett valami commander-szerűség, akkor mc-t tettem fel, most Vifm lesz helyette ebben a szerepkörben is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #65673 üzenetére
Azt már sokszor írtam neked, hogy a systemd-analyze nem valós értékeket mér, nem kell vele foglalkozni, ennek ellenére valahogy nem tudsz tőle elszakadni. Jó, legyen, de magadat csapod be hamis számokkal. A bootidőt stopperrel (óra, karóra, stopperóra, telefon, tablet, másik gépen futó stopper) kell mérni, a bootmenütől. Nem a gép bekapcsolásától. Bár érdekességképp mérheted azt is, hogy a gép bekapcsolásától a bootmenüig eljutás mennyi. Ha utóbbi túl hosszú, azt okozhatja az is, ha UEFI/GPT only módban MBR-es meghajtók zavarnak be.
Az, hogy egy UEFI-s rendszernek látszólagosan BIOS kinézetű felülete van, attól az még UEFI marad, nem BIOS, csak nem grafikus felületű UEFI-t használt a gyártó, hanem szövegeset. Ettől nem lesz kevésbé UEFI. Bár azért ez ma már egyre ritkább, a HP-don meg az én Thinkpademen is azért van még ilyen, mert azok is már ~7 éves gépek. Zsír új gépeken már ritka a TUI-s UEFI.
Erre a znx fájlos problémádra nem tudok mit mondani, nem ismerem ezt a spéci disztrót, de ha ennyire megvisel lelkileg, írd meg melyik disztró ez, hétvégén kipróbálom neked, hogy hogyan kell UEFI-vel bootoltatni. Azt sem tudom, hogy az Archlabs meg akármilyen X. disztró miért nem tud nálad bootolni UEFI-vel. Ez a bajuk a felhasználóbarát disztróknak, lefut az installer, nem tudod mit telepített pontosan, mint hogy konfigurált, miért nem megy. Ezért jó az Arch, ott tudod, hogy mit futtattál, látod mi nem ment, ehhez képest ki tudod kísérletezni, hogy mi kell neki ahhoz, hogy menjen. Egyszer kell vele szenvedni, amíg először kitapasztalod, rájössz mi hogy működik, onnantól többé nem lesz vele problémád más gépeken sem.
A Legacy bootnak az a rákfenéje, hogy bootloader kell hozzá. Az UEFI boothoz nem kell, mert az már önmagában is bootmanagerként funkcionál. Mint írtam már többször a GRUB-bal sincs bajom, de UEFI-hez nettó felesleges lépcső, kihagyható. Kicsit olyan UEFI-s gépen a GRUB, mintha úgy nyitnád a lakásajtót, hogy előbb egy kulccsal kinyitnál egy dobozt, abban lenne egy másik kulcs, és azzal nyitnád a bejárati ajtót, mikor sokkal egyszerűbb lenne egy kulcsot használni, ami közvetlenül az ajtót nyitja. Ez a baj a GRUB-bal, egy felesleges lépcső az UEFI bootba. A legtöbb kedvenc disztród is ott rontja el, hogy a GRUB-ot erőlteti UEFI módban, teljesen feleslegesen. Tudom, GRUB kell, mert anélkül a Cinmanó nem elég fahéjas ízű Mint cukorkával, de ez van.
Illetve UEFI bootnál fontos, hogy a secure boot lehetőleg legyen kikapcsolva, hogy shim-mel ne kelljen szórakozni.
Mondom, az UEFI boot egy szög egyszerű valami, két ok miatt kell vele kínlódni: inkompetens disztrókészítők túlbonyolítják a használatát, vagy az adott gép gyártója nem implementálta elég szabványosan. Egyik sem az UEFI hibája.
Az UEFI boot egyszerűségének szép példája, mikor pl. a Windows telepítő fájljait csak felmásolod egy FAT32 partícióra és már bootol is, mindenféle bootmanager meg dd-s .iso kírás, meg MBR kódozás, Rufus meg hasonló vergődés nélkül. A már telepített rendszer bootja is hasonló egyszerű, csak annak még kell a nevezett FAT32 partícióra plusz 2 .conf és 2 .EFI fájl. Ennyi.
-
HUNited
őstag
Sziasztok.
Van egy Aldis (MEDION E2228T MD60250) kis érintőképernyős laptopom win10-el.
Rátettem tegnap a friss Android-x86 8.1 verziót, GRUB-al.1. Magával az Androiddal nincs csak egy gondom, ha valakinek lenne rá megoldása: Nincs hang. Minden más működik amit használnék (a Bluetooth sem megy, de az nem fontos egy tableten), van kamera, wifi, érintőképernyő, minden más szuper. Csak a hang lenne jó, lehet nem is görcsölnék a második ponton.
2. A Windows nem indul el. A meghajtó BitLockeres volt. Megvan a recovery key, meg is adom amikor kéri, kiírja hogy helyes kulcs és a módosításhoz újraindítás kell. Újraindítást követően kezdi elölről. Sejtésem szerint a GRUB kever be neki. Van itt olyan mester, aki ezt ki tudta javítani a Win teljes újrahúzása nélkül?
3. Ha sikerül rendbe tennem a Wint valahogy, akkor hogyan tudok Linuxot (Androidot) betenni a Win bootmenüjébe? Bár végül is mindegy nekem hogy mi a booot ha mindkét rendszer békében él egymás mellett.
-
válasz
dellfanboy #65502 üzenetére
Azért nem tudod Gpartedből átméretezni, mert feltehetően ott vagy éppen benne és így nem lehet unmountolni az éppen használatban lévő / partíciódat.
A helyedben én lex@rnám a garanciát , lementeném a fontos adataimat, majd live linuxból Gparteddel gyalulnám a vinyót. Maradjon a GPT partíciós séma, majd a vinyó hátsó felére csinálnék egy akármilyen partíciót, például Ext4-est, csak épp hogy ott legyen és az első felét üresen hagynám.
Ezután gondoskodnék róla, hogy más elérhető adathordozó ne legyen a gépben és ezután az üres elől lévő helyet megkínálnám az UEFI módú 64 bites windows telepítőnek.
A windows telepítése után powershellben rendszergazdaként ki kell adni a powercfg -h off parancsot legalább ,de utána az energia gazdálkodó menüből is kell gyomlálgatni. Ki kell irtani a gyorsindítást. Telepítés előtt a biosban kikapcsolni a secure bootot és agyorsindítást szintén, ha van rá menüpont. A vinyó , vagy ssd AHCI módra legyen állítva.
Majd a windows telepítése után tolnám a hátsó felére a linuxot. Telepítés közben a "valami más" lehetőséget választanám a partícionáláskor. A windows által megcsinált EFI partíció /boot/efi csatolandó formázás nélkül a linux telepítőnek Grub esetén. Ha kérdi, hogy hova tegye a bootmanagert akkor az /dev/sda lesz.
Ha mintet raksz fel itt némi ellent mondást fogsz tapasztalni , az utolsó mondat miatt, de az kell és úgy lesz végül jó. Sajnos a mint telepítő kicsit homályosan nyilatkoztat az EFI partícióról , lényeg hogy azt kell megjelölni EFI-nek és nem szabad formázni. -
dellfanboy
őstag
van egy ubuntu-s (16.04 lts) laptopom amire szeretnek windows10-et telepiteni. tudnatok segiteni mi a modja?
pendrive-ra mar feltelepittem 1 iso-t de bootolaskor nem latja a particiokat, mind inaktiv. holott a 120gb merevlemezbol 80gb szabad..
szeretnek a windows-nak 1 kulon particiot letrehozni de gparted-el nem tudok letrehozni ujat...(a win10 amit telepitenek jogtiszta academic version egyetemi statusz miatt)
-
válasz
hentes555 #65416 üzenetére
nekem csak annyira kell most ez, hogy megnézzem, hogy néznek ki a különböző DE-k.
Értem. Az előbb innen nézve úgy tűnt, mintha konfigokat akarnál szerkeszteni.
(#65414) Shyciii
lassabban bootol be winyóról, mint ssd-ről, de ennek ellenére egyáltalán nem mondanám lassúnak. Főleg windowshoz hasonlítva.
Igen, rengetegen írták anno, hogy ha régi HDD-d van, Linuxon jóval kevésbé lassú, mint Windowson. Ez valóban tény, amíg nem volt SSD-m, WD Black-en én sem éreztem lassúnak a Linuxot, nem is hittem a szememnek, amikor elkezdtem elhagyni a W7-et, de amit láttam, azt eredményezte, hogy a dualboot sem volt pár hétnél hosszabb. A fájlrendszer, memóriakezelés, rendszer felépítése, programok települése és használata, ezek mind-mind sokkal jobban a Linuxnál. Ez van. Mi meg így szeretjük!
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65413 üzenetére
Az a fura, hogy az ősöreg tartalék asus notim bár nyilván jóval lassabban bootol be winyóról, mint ssd-ről, de ennek ellenére egyáltalán nem mondanám lassúnak. Főleg windowshoz hasonlítva. Ezért nem értem, hogy winyó ide vagy oda, miért lehet neki kifejezetten lassú.
-
Rimuru
veterán
válasz
NekoChan #65402 üzenetére
Igazabol egyetlen dolog van amiert lassu lehet (a hw-hez kepest), az a HDD ami benne van, tehat ha ilyen alkalmazas indulas, boot ido, stb problemaid vannak azok nagyresz erre vezethetok vissza.
A windows 10 bootido pedig csalas, nem all le igazabol csak felhibernalasos allapotba kerul (csunyan mondva: lassan kapcsol ki hogy gyorsnak tunjon a boot).
-
Tárgytalan, kb 1 hete a r8169-t blacklist-re tettem egy terminal paranccsal, most kitöröltem a /etc/modprobe.d/ könyvtárból és már villog a led leállítás után. Csak kb. 15 órám ment el vele, de legalább sok mindennek utánanéztem, megtanultam.
Sziasztok, wake up on lan-ban kérnék segítséget.
Ha kapcsolós elosztóról áramot kap akkor a gép, akkor villog a hálózati kábel mellett a led és ébreszthető. Ha Manjaro-ban hibernálom, felfüggesztem a gépet, vagy ha a windows-ban kapcsolom ki akkor is (másik ssd-re teszt miatt tettem fel, itt "Wake-On-Lan After Shutdown" engedélyezve van). Ha viszont Manjaro-ban leállítom a gépet, akkor kialszik a led és nem lehet felébreszteni.
Ezek vannak beállítva a gépen:
"dmesg | grep -i acpi | grep supports":
[ 0.452903] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
[ 0.462993] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI]"/proc/acpi/wakeup" fájlban (hálózati kártya):
PXSX S4 *enabled pci:0000:02:00.0"ethtool enp2s0 | grep Wake" kimenete (próbáltam Wake-on: "pumbg"-t és "g"-t is állítani):
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: mEzt is lefuttattam: nmcli connection modify "1. vezetékes kapcsolat" 802-3-ethernet.wake-on-lan magic
"/etc/default/tlp" fájlban "WOL_DISABLE=N"-t beállítottam.
Arch Wiki itt ír a wol-ról, r8168-as hálózatai kártya van a Lenovo Thinkcentre M72e Tiny gépben, biosban is mindent bekapcsoltam amit lehetett, pl. network boot-ot is, de így sem villog a led Manjaro kikapcsolás után.
-
King Unique
titán
válasz
ontheground #65366 üzenetére
Ha valaki a C-ből akarja a particionálatlan (unallocated) területet leválasztani, akkor nyilván hozzányúl. Ha máshonnan, másik partícióból, akkor nem. Amúgy meg nem kell egy ilyen átméretezéshez, pláne egy szimpla unallocated terület leválasztásához spéci live rendszer, mert többnyire megoldható Windows alól is annak beépített eszközeivel. Külső particionáló programokkal meg pláne, sőt azok tudnak restart után ún. PreOS módban is működni, ha esetleg valami olyan műveletet kell megoldani, amit a futó rendszer alatt nem lehet. Szóval nem kell ide GParted, ami particionálás tekintetében amúgy sem tud különösebben semmi olyat, amit az előbbi programokkal ne lehetne megoldani. Max. abban jobb, hogy többféle fájlrendszert, partíciós sémát, meg talán pár spéci beállítást támogat. Ráadásul a fórumtag jelenleg Windowst használ és adja magát, hogy ott oldja meg a partíció átméretezését, ahhoz felesleges NTFS-nél külön egy live rendszert bebootolnia. Egy másodlagos, jelenleg csak adattárként funkcionáló meghajtónál meg aztán pláne. Az meg a másik, hogy a Linux alól xy particionáló programokkal piszkált NTFS partíciónál jártam már úgy, hogy utána gondok voltak, ahogyan fordított esetben szintén, amikor Windows alól akartam Ext fájlrendszerű partíciót. Szóval nem minden esetben szerencsés keverni a kettőt.
-
válasz
Kenderice #65368 üzenetére
Ne keverd a meghajtó és partíció fogalmakat.
A lemez az lehet MBR vagy GPT partíció sémával, de egy adott lemezt ha már inicializálva van, lehet partíciókra osztani. A Windows NTFS partíción van, ez evidens, de ettől még a lemezen lévő más partíciók lehetnek akármik is, mondjuk ext4, ami a Linuxnak megfelelő.
-
ontheground
tag
válasz
King Unique #65363 üzenetére
A saját rendszerpartíciójához(C) kétlem, hogy hozzányúlna a Win. Nem kell félni a Gparted-től, szépen zsugorítja az NTFS-t is, de ha nagyon windows alól akarja valaki megoldani, vannak a neten maszek Windows live CD-k is, teli jó kis programokkal, én pl Minitool-lal méreteztem át anno őket. Azt hiszem, a Minitool-nak is van live cd-je.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #65363 üzenetére
Ja, most nézem nem rendszerpartíciót akarsz átméretezni... Ilyenkor már inkább opció a GParted, ahogyan Windowson az előbbi módon kivitelezve szintén. De ha van hely az SSD-n, akkor lehetne a Linuxot is arra telepíteni, nem tovább bonyolítani a külön fizikai meghajtóra történő telepítéssel. Ha pedig csak kipróbálni akarod első körben, akkor megteszi a pendrive-ról bootolható live rendszer, vagy virtualizálva futtatni (pl. VirtualBox).
-
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék. Szeretnék egy notebook merevlemezére feltenni próba képpen a Windows 10, Linux Mint és egy Manjaro Linux-t. Mit ajánlotok, milyen sorrendbe lenne érdemes azt feltenni? Gondolom első körben a Win10-et és utoljára a Manjaro-t. Olvastam korábban, hogy a Manjaro képes más linux boot-ját elrontni. Illetve mi lenne a jobb MBR, vagy GPT?
-
Frawly
veterán
válasz
gregory91 #65267 üzenetére
A Linux kernel szó szerint konzolos „program”, mikor indul, látod mit írogat ki a konzolba, ha bootkor a quiet parancssal vagy splash screennel nem nyomtad el a kimenetét. Már jóval azelőtt írogat a konzolba, hogy a shell betöltődne. Ezért nem állja meg a kernel.sys vs. command.com hasonlat a helyét. Igazából a DOS kernel is konzolos, még a command.com betöltése előtt is irkál ki a kimenetbe, a shellt legvégül tölti be, ha nem találja, akkor hibaüzenetet ír ki. A shell csak arra kell, hogy parancsokat tudjál hova begépelgetni.
Igazából a Windows kernel sem grafikus, csak a shell, amit betölt, de mégis olyan fokú a rendszerelemek integrációja a GUI-ba, hogy lényegében GUI only OS, ha nyitsz is benne helyreállító konzolt vagy paranccsort, vagy powershellt, az csak egy újabb grafikus program lesz, ami karakteres üzemmódot imitál, mint a linuxos terminál. Ezért van, hogy a Windows Server kiadásoknak is grafikus felületük van.
-
válasz
lev258 #65207 üzenetére
&sh4d0w
Az OK, hogy Ubuntu alapú és a Gnome-ot teljesen Windows kinézetűre formálták, de mivel senki nem használja, nem tudjuk, mit hagytak ki belőle. Gondolom az ntfs-3g csak nem.
Nem ajánlok én másik rendszert, csak kíváncsi vagyok, hogy az ajánlott, sokak által használt ismert rendszerek miért nem feleltek meg!
(sok esetben a segítés alapja, hogy a segítő megnézi a saját rendszerében a kérdéses dolgot, bár lehet, hogy csak én nem vágom fejből mindig, amire szükség van.....)
Inkább vegyük úgy, hogy nem vauzok bele.Felőlem aztán Ututo-t is használhat bárki, csak akkor totál értelmetlen megkérdezni az elején, mit javasolnak az itteniek..........
-
ontheground
tag
válasz
ontheground #65090 üzenetére
Mattattam kicsit még ezzel, egy notira is felhegesztettem ezt a Phoenix OS-t. Sajnos eléggé bugos benne a Noveau driver, konkrétan egy notebook Geforce 8200-assal kifagy, így nem hálálta meg a szenvedéseimet.
A Phoenix OS rendszer partíciót hiába Clonezillá-ztam át egy másik winyóról a noti winyó egy szabad 32GB-os területére, a rajta levő legacy GRUB-ot se Clonezillával, se Knoppix-szal parancssorban, se különböző bootdisk-ekkel sem tudtam megjavítani, se sda3-ra(nálam itt ez lett volna a preferált megoldás), se sda-ra(MBR) sem volt hajlandó települni.
Amelyiknél volt hibaüzi, mind arra hivatkozott, hogy rossz a stage1 fájl, vagy stage1 stage2 nem egyforma verzió.
Ezt tetőzte az is, hogy a partíció gyökerében nem a /boot/grub-ban, hanem csak egy /grub-ban szerpeltek a grub fájlok, mintha dedikált boot partíció lenne az Android-é.
A noti partíciós táblája alapból a következőképp nézett ki:MBR: 1. partícióra mutat
1. 100 MB NTFS, BCD bootloader
2. 32 GB NTFS, Win7 32bit
3. 32 GB EXT4, rajta a Phoenix OS fájljai + a GRUB
4. ~230GB NTFS adatpartícióEgy Live CD tudta csak megjavítani a stage1 hibás(?) legacy GRUB-ot: [link]
Mielőtt ráeresztettem csináltam DD-vel mentést az MBR-ről a clonezilla parancssorából biztos,ami biztos alapon, amikor az még Win BCD bootloader-ére mutatott. /home/partimag-nak egy pendrive van felcsatolva.dd if=/dev/sda of=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin bs=512 count=1
Ezután az említett CD-vel megcsináltam a GRUB-ot, megjavította, az új MBR GRUB bootszektor lett.
Nem akartam legacy GRUB-ból Win-t bootolni, így egy neten olvasott fura megoldáshoz folyamodtam.
Mentettem a mostmár GRUB MBR bootsector-t is a hasonló clonezilla parancssoros paranccsal:dd if=/dev/sda of=/home/partimag/grubmbr/grubmbr.bin bs=512 count=1
Visszaírtam a Win-est ezután:
dd if=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin of=/dev/sda bs=512 count=1
Ezután újraindítás, bebootoltam a Windows-ba, bemásoltam a pendrive-ról a grubmbr.bin-t a 100 MB-os BCD partíció gyökerébe, majd Win alatt kellett egyet parancssorozni(cmd->jobb gomb: Futtatás rendszergazdaként; a kapcsoszárójelben levő UUID értéket az első parancs kimenete adja, ezután azt kell használni, a parancsokat soronként kell bevinni):
bcdedit /create /d "GRUB Legacy indito" /Application BOOTSECTOR
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} device boot
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} PATH \grubmbr.bin
bcdedit /displayorder {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} /addlast
bcdedit /timeout 10Ezzel a Win-es bootloaderből tudom indítani a Legacy GRUB-ot és abból a Phoenix OS-t. Szerintem jó a mai GRUB-hoz is.
Amíg nem olvastam a neten, fogalmam sem volt, hogy tud a BCD GRUB-ot vagy bármi más Linux bootloadert is indítani. És, hogy mért jó ez? Elég nyakatekert megoldásnak tűnik, de ezt megcsinálva még mindkét rendszer telpítése után, mondjuk egy UEFI nélküli gépen, ahol MBR partícióséma van, Linux-WIN dualbootkor, későbbi balul elsült Win frissítés esetén a Linux-ot vissza lehet hozni Live CD-s matatás nélkül is, pusztán Win parancssorból. Hogy ez egy könnyebb út-e, nem biztos, de egy alternatíva. valamint arra is jó, hogy ha valaki ragaszkodik a Win-es bootloader-hez.
Én nem ragaszkodom, a GRUB-ot preferálom a másik gépemen, de a notin nem akartam elsődlegesnek, azon a Phoenix OS amúgy sem lett hosszú életű a noveau driver tökéletlenségei miatt. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65156 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a Wine oldala szerint Windows 8 vagy 10 kell legyen beállítva. Nem tudom, hogy a proton alapból melyiket választja.
Elhiszem, hogy sokat kínlódsz vele, viszont hozzátenném, hogy előbb érdemes dual-bootban használni a rendszert, megismerni, megtanulni, csak utána foglalkozni olyan csoda dolgokkal, mint a Wine. Rögtön beleugrani sosem jó, mint te is tapasztalod. -
Frawly
veterán
válasz
toxin2 #64926 üzenetére
Már pedig ez így nem működik. Ha bootolsz a drive-ról, az mindegy, hogy mi, HDD, SSD, pendrive, a BIOS az MBR-ben keres bootolható kódot. Ha ott nincs, ki fogja írni, hogy operating system not found, és nem fogja megtalálni a GRUB-ot. Ez az egész csak úgy tehető működőképessé, hogy az MBR-ben van egy bootolható kód, pl. Windowsé, vagy syslinux vagy hasonló, és az tölti be a partícióról a GRUB-ot.
UEFI bootnál van az, hogy nem kell semmiféle MBR, az EFI partícióról betölti a rendszerindítót, még GRUB-ra sincs szükség feltétlenül. Nem kell hozzá partíciót aktívvá sem jelölni GPT-n. Nagy kár, hogy a sok disztró telepítője nem jól kezeli az UEFI bootot, mintha rakétatudomány lenne, pedig marha egyszerű.
-
válasz
ubyegon2 #64912 üzenetére
Nyakatekert módon azért megoldható a grub2 partícióba telepítése is (pl sda3-ba) , csak nehéz utána oda találni, hogy bootoljon is, de syslinux configból chain-loaderrel megoldható az is. Így sikerült anno megcsinálni a swejci bicskámat , csak aztán megdöglött a verbatim stor'n go pendrájvom. Ezen az első windowsos fájlrendszerű partíción Yumis bootolható isók voltak és egy másik partíción egy telepített linux volt ,amit a fenti nyakatekert módom sikerült bootolni. Imigyen úgymond egy eszközön mintha kettő MBR lett volna. Tetszett ez nekem , csak meghótt a pendrájvom és imigyen beletört a swejci bicskám.
-
kmarci25
veterán
válasz
CPT.Pirk #64909 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor ha az sda1-re teszem a rendszerbetöltőt (ahova a linux is kerül), és az a gépem elsődlegesen arról is boot-ol, akkor választhatok, hogy windows vagy linux induljon, ha pedig átállítom a boot eszközt a másik ssd-re, akkor automatikusan a windows indul?
mert ha ez így van, akkor ez lenne a tökéletes. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmarci25 #64908 üzenetére
Rendszerbetöltőt sosem partícióra, hanem eszközre telepítünk, ami az sda vagy az sdb. Mivel a Linuxodat az sda1-re telepíted, így én oda tenném a rendszerbetöltőt az sda-ra. Ez után csak át kell állítani a boot eszközt a crucial ssd-re a biosban.
Így mindkét rendszernek saját betöltője lesz, de a Linuxé mindkét rendszert fogja látni. Ha az sdb-re telepíted a bootloadert, akkor az lecseréli a Windowsét végleg.
-
ontheground
tag
válasz
ontheground #64790 üzenetére
Tévedtem, a "parttool ${root} boot+" sorok sem kellenek, egyik entry-be sem, megy anélkül is a Windows XP boot. Csak rosszul emlékeztem, hogy allergiás lenne erre.
+1 a terminálnak. Azért ott van cheatnek a Midnight Commander is.
Amúgy grub elrontásra ne a disztrókat szidjátok, hanem az update-grub-ot, kijöhetne hozzá valami univerzális szkript, amivel tudná az összes disztró sajátosságait, egyszer kéne megírni, utána csak reszelgetni. Ubuntun ott a grub-mkconfig, de abban is lenne javítanivaló
-
válasz
ubyegon2 #64801 üzenetére
Nem sajnos a chakra bootját nem tudtam így megcsinálni, egyenlőre pusztán csak ezért tettem félre azt a projectet.
Sikerült megcsinálni a winx és a dualbootos mint bootját is.
Frawly: Köszi , nekem az alanti módszer lett sikeres, hosszas próbálkozások után, mert sajnos meg kellett volna hagyni neki üresen az EFI partíció helyét, de a végére rájöttem! A védett partíciót csak gparteddel sikerült kigyalulni , aztán az üres 100mega helyet már be tudta kapálni a diskpart. Közben volt egy olyan észtvesztő beugratás, hogy egy elválasztó 1 megás helyecskéből csinált a diskpart EFI partíciót, na mire arra rájöttem kishíján földhöz vágtam a pálinkás kanalat. Szóval így csináltam:
Method 2. Create lost/deleted EFI partition by using CMD
Boot PC with Windows 10/8/7 installation media > press SHIFT + F10 on the first screen to bring up Command Prompt.
Type the following commands and click Enter each time:diskpart
list disk
select disk # Note: Select the disk where you deleted the EFI System partition.
list partition
create partition efi
format quick fs=fat32
list partition
list volume Note: Note the volume letter where the Windows OS is installed.exit
bcdboot X:\windows Note: Replace "X" with the volume letter of the Windows OS partition.
BCDBoot copies the boot files from the Windows partition to the EFI System partition and creates the BCD store in the same partition.
Now you can remove the Windows installation media and restart the computer.
Igy sikerült helyretenni a winnyózt , aztán chrottal megyógyítottam a linux efi-bootját és kis megőrülés után rájöttem, hogy nem az optibayba tett 30 gigás SSD-m rossz, hanem az fstabban javítanom kell az EFI partíció UUID-jét és lett boldogság
-
Frawly
veterán
Ha a Windows UEFI bootja csesződik el, azt nehéz javítani, nem lehet egyszerű BCD-vel. Ez nem az UEFI hibája, mielőtt megint ezzel jönne Ubi, hanem a MS baromsága.
De meg lehet javítani az Win10 UEFI bootját is így:
Windows 10 telepítőjével bebootolni UEFI módban.
Kiválasztani a nyelv, billentyűzet megadása után, hogy Repair Your Computer (Számítógép javítása) majd ott egymás után kiválasztva: Troubleshoot (Hibaelhárítás), Advanced Options (Haladó mód), Command Prompt (Javítókonzol vagy Parancssor vagy minek van fordítva).Az így nyitott javítókonzolban:
diskpart
sel disk 0 (ennek lehet más lesz a száma, ha több lemez is van)
sel vol 1 (az EFI partíció száma, „list vol” paranccsal ellenőrizhető)
assign letter=F: (az első szabad betűjelet kell neki megadni)
exit (kilépés a diskpart programból)
cd /d F:\EFI\Microsoft\Boot\
bootrec /rebuildbcd
itt ki kellett választani 1-essel a meglévő Windows-telepítést
exit (kilépés a javítókonzolból)
Gép újraindítása után már jónak kéne lennie a bootolásnak. -
válasz
Frawly #64795 üzenetére
egyes gépek tudnak BIOS Legacy bootot GPT-vel is, de ez nem általános.
Egyes oprendszerek inkább, mint a Linux, a Windows szerintem semmilyen gépen nem tudja, de ehhez nem értek.
Plusz a GPT kezelése, és ez nem csak a 2+ TB partíciókat, lemezméretet jelenti, hanem pl. nem kell ilyen elsődleges, logikai, kiterjesztett partíciókkal szórakozni.
Ezt már sokszor leírtad, de hány másodperc egy Extended particiót létrehozni, úgy őszintén? Úgy írod le, mint ha az valami húde bonyolult dolog lenne. Kipróbáltam, 2 másodperc.
Igazából nem azért népszerűek ezek az Arch-alapú dolgok, mert most ez a hype, hanem rájött az egyszeri felhasználó, hogy nem kell fél-egy éves kiadási ciklusokra várnia, meg disztrót upgrade-elni külön, és így azonnal friss verziókat kap, amivel jobban megy a Steam, új GPU driverek, új Kodi, új böngészők, stb..
Ezt nyomatjátok állandóan, sokan meg bedőlnek ennek, ezért mondom, hogy hype. Meg amúgy is, szerencsére nem fejeztem be a Cinnamonos írásomat, de neked tetszene, mert épp a papagáj színekkel operáló oprendszereket állítottam szembe egy visszafogott stílussal....szép színekben pompázik a Manjaro, ennyi a titka a sikerének a felhasználóknál. Van még jó pár Archklón, de a Manjaro kilőtt, miért? Mert megnézték a képeket róla. Sajna ilyen a felhasználó.
Ezzel meg ne fárassz már, hogy olyan sokáig használná valaki, hogy az Ubuntu LTS ciklust is meghaladná. kackackac Akinek nem kell stabil rendszer, felőlem használhat Archklónt.
conclusive: az átlagnak átlag gépe van, amin az LTS működik stabilan. Ez ennyi, a többi csak süketelés.
Ne vedd a lelkedre, te sem használni akarod az Archodat, ezért telepíted hetente x-szer újra. Én felteszek egy 2 éves ciklusú LTS-t és használom a következő alverzió frissítéséig és utána még tovább. Semmit nem telepítek újra 2 évig. Pont ezt unnák meg a felhasználók? Ne röhögtess már, mert kireped a szám.
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
A szakik segítségét szeretném kérni.
Egy évig jól megvolt egy all-in-one ASUS asztali gépen egymás mellett egy Ubuntu 16.04 LTS, egy Zorin és egy Win10, most azonban bekapcsolom a gépet, és csak üres (szürkés fekete) képet látok, még csak a BIOS sem villan fel. Nvidia videokártyám van.
A legutolsó Ubuntu (kernel) frissítésre gyanakszom, igaz, a Windowsból történő újraindítás után jelentkezett a dolog.
Egy teljes napig próbálgattam Windows oldalról a google által kidobott találatokat, eredménytelenül.
Ami biztos, hogy feláll a rendszer, mert a grub menüben (vakon) kiválasztva az Ubuntut hallom a dobpergés szignált, amikor betöltött. Az alapból induló Windowsba is be tudok (vakon) jelentkezni, sőt, a WinPhone-omon látom is a képernyőt, ha rácsatlakozom a gépre wifin.
Illetve utóbbi csak múlt idő, mert sikerült elérni (5. pont), hogy az MS oldalán is javasoltak szerint Safe módban induljon a Windows, ami nem hozta vissza a képet, de legalább már a telefonommal sem tudok rácsatlakozni.
Próbáltam a javasolt billentyűkombinációs dolgokat, fényerőnövelést, eredeti Win helyreállító lemezről bootolni, de semmi kép.Linux oldalról próbáltam:
1. Ctrl+Alt+F1, de semmi nem történik, a legtöbb itt leírt dologhoz meg pont kellene a kép.
2. Live rendszer USB-ről nem indul. Egy ideig villog a pendrive, de nincs kép, szóval még az sem biztos, hogy nem indul...Mi lehet a gond? Hogyan tudnék egy korábbi Ubuntut elindítani? Így talán kiderülne, hogy szoftveres, vagy hardveres probléma áll fenn.
Itt állok most, legyalulni a gépet nem szeretném, illetve jelen állás szerint nem is tudnám hogyan, mert nem látok semmit.
-
Frawly
veterán
LVM-et lehet a CentOS erőlteti alapból. EFI partíció meg azért kell, mert a GPT partíciós tábla UEFI bootot feltételez, ahhoz meg kell EFI partíció. Nem 1 megás, hanem 100.
De azt én sem értem, hogy minek egy kezdőnek CentOS. Azzal csak szopni fog akkor is, ha sikerül működőre feltelepíteni. CentOS vagy szervernek való (ahol nem kell sok felhasználóbarát cumó és fontos, hogy 2398-ig támogatott legyen), vagy mivel régi kernel van benne, ezért ultragyenge gépekre lehet belőle rendszert építeni, de mindkét esetben erősen haladóknak.
(#64573) lev258: egyetértek, a Windows gyorsindítást kell kikapcsolni, így.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #64568 üzenetére
fdisk -l -kimenete:
WARNING: fdisk GPT support is currently new, and therefore in an experimental phase. Use at your own discretion.
Disk /dev/nvme0n1: 256.1 GB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: gpt
Disk identifier: 20B72D70-A2BF-44A3-AF3B-347328F445C6# Start End Size Type Name
1 2048 1023999 499M Windows recover Basic data partition
2 1024000 1228799 100M EFI System EFI System Partition
3 1228800 1261567 16M Microsoft reser Microsoft reserved partition
4 1261568 409602047 194,7G Microsoft basic Basic data partition
5 409602048 409604095 1M BIOS boot
6 409604096 411701247 1G Microsoft basic
7 411701248 500117503 42,2G Linux LVMDisk /dev/mapper/centos_teszt-root: 40.6 GB, 40617639936 bytes, 79331328 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mapper/centos_teszt-swap: 4647 MB, 4647288832 bytes, 9076736 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Windows 10, és Centos 7 -et szeretnék dual boot-ként használni egy laptopon.
Mindkettőt feltelepítettem, (Win 10 majd Centos), a grub nem látja a win-t.
Mit kell csinálnom, hogy tudjam mindkettőt használni ? -
válasz
ubyegon2 #64555 üzenetére
Direkt azért tettem testing-et, hogy ismerkedjek. Na meg az Ubuntu is azon alapul.
Felment amúgy az Ubuntu PPA-ból egy Unetbootin .deb-et fel tudtam tenni. Működik is.Amúgy ipxe +1 : mindenhonnan működik, és azt telepítesz, amit nem szégyellsz. Tehát még csak egy netinstall telepítő sem kell. Egy ipxe boot médiával, ha van valahol egy http szervered, amin van pár legyártott .txt file-od a megfelelő címekkel, 2 parancs beírásával tudsz telepíteni Debiant, Ubit, Fedorát, akármit. Windowst is, csak az melósabb. Ha nincs DHCP, akkor 5 parancs. És ez akárhonnan megy, tehát nem kell az otthoni hálódon lenned. Jó dolog ez
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #64453 üzenetére
Nem, ezt félreérted, az itteni linuxos topikok tele vannak mintesekkel és uborkásokkal, akiknek valami miatt elcsesződött a GRUB, meg felülírta a Windows, meg stb..
Ez egyébként nem Arch függő, UEFI systemd bootot GRUB nélkül más disztróval is lehet csinálni. Ha meg már klónok, akkor az köztudott, hogy nem vagyok nagy hívük, az eredetit érdemes használni.
-
Frawly
veterán
Még egy gondolat. Kelleni nem kell semmit. Nem kell SSD-t titkosítani. HDD-t sem. Nem tart senki pisztolyt a bordáid közé. Te tudod, hogy neked milyen szintű biztonság kell, mire van szükséged, annak megfelelően döntsd el, hogy milyen részek legyenek titkosítva, és milyen titkosítási módszerrel (hardveres jelszó, szoftveres LUKS, stb.).
A titkosítás ilyen, kényelmetlenséggel jár. Persze feláldozhatod a kényelmet a biztonság oltárán, akkor a biztonságossági faktor csökken. Mindenkinek máshol van a két szélsőség között az arany középút.
Én régen minden HDD-men LVM-over-LUKS-ot használtam a rendszerlemezen, és LUKS partíciót az adatlemezeken. Aztán a rendszerlemezeim SSD-k lettek, azokon hardveres titkosítást használok (SATA SSD-ken ATA jelszót). Viszont 1-2 külső HDD-n természetesen megmaradt a LUKS. Teljesen megszoktam. Bootkor 1-2 mp. begépelni a jelszót. Plusz ha külső HDD-t csatlakoztatok nagy ritkán, akkor be kell írni még egyet. Nem halok bele. Már vagy 4 éve minden meghajtóm titkosítom. Kivételek ugyan vannak most, OS installálós, pendrive-nak használt SSD-ken nincs jelszó, de azokon érdemi adat sincs, meg egy mSATA SSD-n, amin csak Windows meg némi játék van, azon sincs titkosítás. Ennek az az oka, hogy ezek az SSD-k nem támogatják a hardveres titkosítást, a szoftvereset meg nem erőltetem rájuk, főleg, hogy nincs rajtuk semmilyen olyan egyéni adat, amit védeni kéne.
Plusz az SSD-k nem szeretik a szoftveres titkosítást. Ennek az az oka, hogy szoftveres titkosításkor az egész meghajtó telinek látszik, tele van pszeudórandom adattal. Persze a fájlrendszeren lehet szabad hely, de alacsony szinten az SSD vezérlője úgy látja, hogy tele van a meghajtó, és ezért nem tudja rajta az adatokat a cellák egyenletes fárasztása miatt pakolgatni. Vagyis van rá lehetőség, ha átengeded a titkosítási rétegen a TRIM-et, NVMe-nél még elvileg ez sem kell, mert ott a trimezést egy kombinált írási-törlési utasítás végzi. De az SSD-k akkor sem nagy barátai a szoftveres titkosításnak, sok azért is van felszerelve a hardveres titkosítási lehetőséggel, igaz ahhoz az alaplapnak is kell támogatnia, már pedig asztali lapok nem nagyon szokták, inkább laptopok, azok közül is inkább csak az üzleti kategória. Az SSD-k mindenképp más műfaj titkosításügyileg, mindenképp van velük szopófaktor valahol. HDD-t viszont mindenképp megéri titkosítani.
-
ontheground
tag
válasz
Frawly #63739 üzenetére
Frawly. Köszi az info-t. SSD-ben egyelőre nem gondolkozom, nekem annyi pluszt nem jelentene, majd ha ez a gép meghasal, és újítani kell, majd akkor. Az Ext4 sajna nem jött be az ext2fsd Windows driverrel, nem is olvassa, mert alapból az "extent" paramétert állítja be rajta a Linux telepítő, de már nem is piszkálom. Találtam egy ilyet, ez nekem tökéletes Win alatt, ez driver nélkül megjeleníti az Ext4 tartalmát, tudok belőle kiexportálni NTFS-re, ha szükséges: [DiskInternals Linux Reader]
Az NTFS partíciókat meg a biztonság kedvéért "ro" paraméterekkel láttam el Linux alatt, így biztos nem lesz baj. Így tökéletesen tudok oda-vissza másolni a két rendszer közt, igaz körülményesebb a dolog, de fő szempont az adatvesztés kiküszöbölése.
lev258: A Win10-en úgy van, ahogy írtad. Én csak 7-est használok, de első dolgom szokott lenni, ha valakinek Win-t rakok fel, legyen az bármely verzió, hogy az ilyeneket, mint hibrid alvás, meg hibernálás, stb kikapcsolom, lehet lassabb a boot, de biztosabb. Meg nincs az, hogy megsérül a kiírt memóriatartalom. A pulseaudio-s linket köszönöm
cigam: Igen, az ext2fsd-re gondoltam, de azóta már letakarítottam, arra amire nekem kellett volna, a jelen fájlrendszer konfigurációban használhatatlan. Köszi az infot, de nem próbáltam az exFat-et, maradtam a natív Linux-os Ext4-nél. Ebben az exFat-ben is meg van akkor oldva a linuxos jogosultságkezelés, gondolom.
-
Frawly
veterán
válasz
ontheground #63737 üzenetére
Nem csak az ext2, de az ext3 és ext4 is írható/olvasható Windows alatt extra driverrel.
Linux alatt az NTFS-sel sincs baj, annyi, hogy nagy az overheadje az NTFS-es partíciók kezelésének, meg nem lehet töredezettségmentesíteni. Viszont ezek SSD-n nem okoznak gondot, TRIM-elni lehet az NTFS-t Linux alatt is.
/home-nak mindenképp ext4-et használj, ha nincs extra igényed. Nem véletlen az a default.
-
lev258
veterán
válasz
ontheground #63737 üzenetére
A Linux-nak semmi baja az ntfs-sal, ha azt Windows-on karban tudod tartani (pl. töredezettség mentesítés). Azzal van baja, hogy a 10-es óta a leállítás valójában félhibernált állapotba küldi a partíciót.
Én nem engedném, hogy az ext partíciókhoz (főleg a /-hez) hozzáférése legyen a Windows-nak.
Ez még hasznos lehet neked. -
Annyit tudok, hogy normál esetben a GPT particiós séma nem akadály az MBR-nek.....
Az előbbi neked kellett volna írnom, bocsi.....
ezek így vannak párban, gondolom elírtad:
Legacy BIOS - EUFI
MBR -GPTAz az érdekes a GPT táblában, hogy ez Linux alatt Legacy BIOS módban is használható, míg Windowsnál ez nincs így, ill. bootolni nem tud róla csak R/W van.
(#63679) Victor Súgó
Ez nagyon ravasz volt! Képlinket képként beilleszteni......Közben megjött a kép is! Szép kis server, de láttam már nagyobbat kínaiaknál főleg! Külön parkjuk is van nekik, nagyobb, mint a mi GrafiSoft parkunk, sokkal..... -
Victor Súgó
tag
válasz
ontheground #63648 üzenetére
Gyakorlatilag bármit. Ehhez hasonló, picivel talán gyengébb konfigon megy egy ubuntu 14.04 gond nélkül.
Jó, HD vagy nagyobb felbontású videót nézni nem próbáltam rajta. De ha gondolod, megnèzem, tud-e bootolni a gép pendrive-ról, ha igen, akkor megnézem, a 18.Ez 4, nouveau driverrel mit szól hozzá...Ezen túl inkább az a kérdés, hogy konkrétan mi a célod vele?
Ha csak játszadozni, minél kevesebb doksi olvasással, "hekkeléssel", akkor ubuntu, mert szerintem ez már eléri a béta állapot szintjét: sok olyan cucchoz van driver/megfelelő konfig, amit egyetlen más disztroban sem talàltam meg, nincs gond X-en a szép betűkkel stb. Esetleg Mint, ami ubi alapú.Ha fontos a biztonsàg és hajlandó vagy sokat tanulni, akkor valami redhat alapú cuccot javasolnék: centOS, ha megfelel sok szoftverből a régebbi verzió is, Fedora, ha újat akarsz mindenből. Saját, negatív tapasztalataim alapján a SuSE-t kihagynám. A sok tanulás a biztonságra vonatkozik, főként, ha belefutsz valami SeLinux okozta kedvességbe.
Ha csak annyi a lényeg, hogy parancssor, és úgyis windows--hoz vagy kötve, akkor inkább tanulj powershell-ül! Tud annyit, amennyit egy linuxos parancssorból kihasználnál, csak linuxhoz szokott fejjel egy agyrém a szintaxisa
Ui: mindez persze szubjektív vélemény
-
King Unique
titán
A Windows To Go az eleve egy teljes telepítésnek felel meg, csak nem belső meghajtón (SATA), hanem USB-n megvalósítva. A Live és a perzisztens rendszer pedig megint más dolog! Ennyi erővel vannak hasonlók WinPE alapon is (példa) és ezekhez szinten nem kell gyors pendrive, egy átlagosról is bőven elfutnak. Nem mellesleg fullosan fel vannak szoftverezve és az UEFI boot támogatása is alap.
-
MBR esetén jó megoldás, ha bedugsz egy pendrájvot is és a linux bootladerét telepítéskor oda irányítod /dev/sdb például, ha a pendrájv az sdb, így szűzen megmarad a windowsod, ha az SSD-ről bootolsz. Ha pedig a pendrájvról bootolsz akkor meg a GRUB fog indulni és választhatsz az indítható oprendszerek közül.
-
cigam
titán
válasz
Aksomatic #63345 üzenetére
Nem lesz semmi baja(ha nem bántod
). PL. letöltesz egy Fedora 29 Workstation lemezképet. Az ISO fájlt Rufus-al kiírod egy pendrive-ra, és arról indítod a gépedet. Így ki tudod próbálni anélkül, hogy egy bitet is módosítanál a jelenlegi rendszereden.
Ha tetszik, akkor jöhet a telepítés. Még Windows alatt, a lemezkezelővel csípj le a C:-ből egy "kevés" helyet. Hogy maradjon is hely a Windows-os programoknak, adatoknak, és a Linux is kényelmesen elférjen. Mondjuk 60GB-on már el lehet férni. Így biztosan nem törölsz bele telepítés közben a Windows-os rendszerbe, egyszerűen azt mondod neki, hogy a Windows mellé települjön, az üres helyre. Pl. a Fedora 26 cikkben elég részletesen elmesélem mi hogyan működik. (Már a 29-nél tartanak, de a használata, és a telepítés menete nem változott)Ha nagyon parázol, hogy a rendszerbetöltő felülírja a Windows-ét, és nincs visszaút, mentsd le az MBR-t, pl. a HDHacker-el (a Boot sectort-t, és az MBR-t is). Persze ha UEFI-s a telepítés, akkor kicsit más a leányzó fekvése. Ezt pl. az msinfo32 futtatásával ellenőrizheted:
-
Rimuru
veterán
válasz
Alveus #63209 üzenetére
A fat32 utan valsz az exfat a legjobb valasztas ha valaki olyan fajlrendszert szeretne amit a legtobb (desktop) OS tamogat (tehat siman megy linux, macos, windows alatt is jo teljesitmennyel), de a te felhasznalasodra szerintem nem lesz jo. Ugyanugy toredezik es nincs journaling se, maradnek ntfs-nel.
ext4-et max akkor ha windows alatt tenyleg lenyegeben csak olvasasra van hasznalva (es nem hurcolod, mert havernal ugyse lesz olvashato).(#63210) Pano: Egyszer en is sokat szivtam hasonloan, igaz az dsub kabel volt, kicsereltem masikra es minden mukodott ugy ahogy kell.
-
Alveus
tag
Sziasztok
Egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy adva van x mennyiségű külső vinyó, ami ntfs formátumban van. Ezeket a vinyókat linuxon és windowson is használom, tehát az ext formátum nem kifejezetten megoldás, ezekre a vinyókra igen rendes kis adat mennyiség töltődik le, amit rendszerint linuxon szedek le. Viszont windowsnál mindig töredezettségmentesítéssel kell kezdeni, mert iszonyú módon darabokban lesz a vinyó. A kérdésem, hogy milyen formátumot használjak ami mind2nek jó, exfat szóba kerülhet, ahhoz hogy viszonyúl a linux?
-
Silεncε
őstag
Nem tudom mennyire kapcsolódik ide a kérdés, előre is sry ha nem!
Laptopon dual bootba van rakva az ubi 18.04 mate + windows 10. Nemrég kész lesz az asztalim, szerettem volna arra is tenni egy Linuxot, de mivel csak 128 giga az ssd és win10 az elsődleges rendszerem, inkább egy virtualboxba akartam földobni. Namármost: tudja valaki, hogy mégis mit kéne tenni azért, hogy vboxban normális sebességgel lehessen linuxot futtatni? Adtam neki 4 szálat (ryzen 5 2600), 2 giga ramot, fölraktam a guest csomagot, de még mindig szaggat a rendszer. Ahogy látom, másnál ez azért nem így van, simán tudnak jól futó rendszert Vboxba telepíteni (a hardver: Ryzen 5 2600, 8GB RAM, GTX1050). Mit cseszek el?
-
Pano
veterán
Igen, azt észrevettem, hogy néha pl ha nézek filmet meg még mellé töltök is a meghajtóra, akkor jönnek megakadások.
Windowst csak játékra akarom meghagyni (Linuxon feladtam a harcot, hogy játsszak a cs:go-val, brutál szarul fut, még zárt AMD Pro driverrel is). Azt tervezem, hogy majd ha minden oké, áttolom ext4-re, így csak átmenetileg lesz NTFS."egyszer csak azt veszed észre, hogy 1.5 éve nem volt probléma."
Egyszer csak eljutok odáig is
De eddig a Mint Xfce-el kellett a legkevesebb problémával küzdenem.
Kb egy tucat kisebb-nagyobb hiba jött elő, vezetek róla egy doksit, hogy hogyan kell őket megoldaniEgyedül a VPN problémámat nem sikerült eddig kiküszöbölnöm, ezeken felül. Ha VPN-en vagyok kapcsolódva, nincs netem. Ez megoldható persze a "A Kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" beállítással, csak akkor meg nem tudok remminával kapcsolódni a távoli asztalhoz. Ha az előbb említett opciót kiszedem, akkor meg igen, csak sajnos nem tudok mellette netezni, ha a távoli asztalon dolgozom.
(#63093) Bici: Adok én neki, csak működjön rendesen.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #62971 üzenetére
Valamit elszúrsz. Nem kell sem xinit, sem startx. Feltelepíted az Openboxot. Majd feltelepíted a LightDM-et. A login managert be is kell aktiválni, ehhez az ArchWiki LightDM cikkét nézd meg, de lényegében a fontos sor:
systemctl enable lightdm.serviceMajd újraindítás után eleve a LightDM-nek kéne bejönnie, amiben már alapból ott kéne lennie az indítható Openboxnak. Semmit nem kell hozzá hackelni.
Szerk.: á, látom feladtad, és Zen installerrel oldottad meg. Mindegy, majd a jövőben újra nekifutsz. Ha még ennyire friss Linux user vagy, hogy csak nemrég váltottál Windowsról, akkor lehet nem is volt itt az ideje a pure Archnak. Egyébként pont ez a lényege, ha megtanulod rajta ezeket az alapokat, mint az alaprendszer telepítése, bootolás megoldása, login manger, DE/WM feltelepítése, beállítása, akkor többet nem leszel semmilyen másik disztróra meg installerre rászorulva. Szóval megéri vele szívni, később ez nagyon sokat fog kamatozni.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
egyik napról a másikra lehalt a laptopom, és se Windows, se Linux nem indul el (Manjaro KDE). Win10 topikban posztoltam az azt érintő hibákat, mikor Linux-ra bootolnék, ez a két verzió fogad minden indításkor (mostmár csak az utóbbi, először az első kép volt): [link] [link] Illetve villog a Caps Lock LED, ha ez jelent valamit.
Ez mit jelent, és hogy lehetne helyreállítani?
A vicc az, hogy Win10 SSD-re van téve, Manjaro KDE a Grub-al egyetemben pedig HDD-re. Tudtommal egyik nem nyírhatná ki a másikat.
-
válasz
Drughi #62935 üzenetére
Annyi volna a kérdés, hogy MS Office telepíthető-e vagy alternatívát kell keresnem?
Alapból van fenn alternatíva, a LibreOffice, MSO nem telepíthető natívan.
Ami miatt eddig kötve voltam a windowshoz és egyáltalán valami desktop géphez az a torrent. Linuxon ez megoldott?
Még jó! Alapból a transmission van fenn, de érdemes feltenni inkább a Qbittorrent-et, ez a Wines utorrenthez nagyon hasonló!
A telepítés legegyszerűbben úgy történik, hogy a Ctrl+Alt+t billentyűkombóvel előugratod a terminalt és az ablakba beírod a
sudo apt install
csomagneve parancsot, esetünkbensudo apt install qbittorrent
,
Entert nyomsz és megadód a jelszavadat! (semmit nem fogsz látni a beíráskor, még csillagokat sem) lefut a parancs pillanatok alatt, látni fogod, ha vége.Ezt a 2015-ös írást belinkelhetnéd, mert így fene se tudja, elég-e az neked!
Ha valami akadályba ütköznél, ezt az írást célszerű lenne elolvasnod:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Ha nem tiszta valami, írd le nyugodtan.
-
Drughi
addikt
Üdv,
Szeretnék első lépésként egy dual boot rendszert win10 pro és linux mellett, egy Thinkpad X230-as laptopon.
Egyelőre csak ismerkedem a linux-szal, évekkel korábban használtam ubuntut. De csak hetekig.
Elsőre a Linux Mintet néztem ki.
Annyi volna a kérdés, hogy MS Office telepíthető-e vagy alternatívát kell keresnem?
Láttam, hogy a steam már megy linux alatt, de nem tudom mely játékokat támogatja. Nekem a PES 2016 lenne fontos, de nem hiszem...Ami miatt eddig kötve voltam a windowshoz és egyáltalán valami desktop géphez az a torrent. Linuxon ez megoldott?
Találtam egy jó, szájbarágós leírást a linuxmint.hu oldalon a telepítés menetéről. 2015ös cikk, de gondolom még aktuális.
Kell még valamore különösen figyelni telepítéskor? -
King Unique
titán
válasz
whited #62901 üzenetére
Hát az mondjuk pont lemaradt és az sem világos, hogy ez esetben miért Linux topikban kérdezted, de mindegy... Akkor a már említett YUMI, valamint a MultiBootUSB, SARDU, XBOOT, WinUSB stb., Windowsra van számos ilyen grafikus program. Viszont EFI módban némelyiknél szükség lehet az annak megfelelő változat használatára, valamint a Secure Boot kikapcsolására. Például a YUMI tipikusan ilyen, amelynél ez esetben az UEFI-s verziót kell használni és az is csak kikapcsolt Secure Boot mellett működik.
-
-
válasz
sh4d0w #62783 üzenetére
A Cinna eléggé hasonlít a Windows felületére, de sokat is eszik a memóriából a többihez képest.
Ezt lassan el kéne felejteni, kipróbáltam nemrég, kicsit több telepítés után a fogyasztása, mint KDE-nek, de ha beindul a böngészés, ugyanott vannak. Telepítés után 15MB különbség volt a két bootolt rendszer között. A Manjaro XFCE jóval többet evett mindkettőnél. Nincs jelentősége egy átlagos gépnél már ennek 100-200MB különbség induláskor, max ennyi, de gondolom használják a gépet boot után, így aztán....
Ma már a kezelhetőség,. funkcionalítás meg a kinézet számít egy DE-nél, kivéve persze, ha old computer-ről van szó.
(ha már funkcionalítás, a Gnome jóval többet eszik a Cinnamonnál, pedig egyre több funkciót kigyomlálnak belőle) -
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #62772 üzenetére
Már USB-s winyóknak is van firmware frissítése?
Ez eszembe nem jutott volna...
Sajnos hiába írtam ki kétféle módon is a win teleptőt usb-re, sehogy sem akar bebootolni róla. Szerinte bootolhatatlan, úgyhogy a Windows install most egyelőre áll. Jövőhét szerdán megyek dolgozni, akkor majd ott bent rufus-al kiírok egyet a melós gépen, és akkor majd azzal. -
Anaren91
senior tag
válasz
CPT.Pirk #62722 üzenetére
Ok szerintem megvan a baj... Valószínűleg nem tetszik neki a 8 gigás ram modul amit bele tettek... Próbáltam windows 10 et feltenni, de a logo után újra indult a gép, és csinált egy diagnosztikat ( kikapcsoltam a quick bootot) 8 ból 2 giga átmenet a diagnosztikán majd ott megfagyott a gép.
Quick bootra kapcsolva ugyan azt a bootloopot produkálja mint haver ryzen gépe ami nem szerette a ramkitet amit vett. Fasza holnap mehetek vissza a boltba... -
Anaren91
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anaren91 #62708 üzenetére
Értem. Viszont ha a rufus DD módjával sem megy, akkor ki kell találni valamit... Mondjuk megnézheted a Mint Cinnamon 19-et, az a 18.04-es Ubuntu-ra épül, nagyjából csak a GUI lenne eltérő, a csomagbázis közös.
Egyébként milyen programozást fogsz tanulni, ha nem titok?
sh4d0w: kernellel kapcsolatos problémáim voltak a 9-es kiadása idején. Az egyik amire emlékszem az az ACPI problémája volt és vagy ez vagy más miatt, de 1..2 perc fölé nőtt a bootidő emiatt.
ubyegon2: a Core2 az az Ubuntu követelményeinél volt... Amúgy értelemszerűen, ha még nem Linuxoztál, akkor Windows alól írod ki a telepítő médiát. Honnan máshonnan?
-
Anaren91
senior tag
Oké, megpróbáltam mindent, az ágyvérzés kerülget de komolyan. Szóval eddig akárhány guideot megnéztem, boot usb megcsinál, bebootol, és egy windows telepítőhöz hasonló felületet kellene kapjak. Na nekem kurvara ez jön be:
Aztán vagy 10x újra indul, miközben a parancs sorba írogat ki valamit kurva gyorsan, semmit nem látni belőle, és a végén ez a kép fogad :
Zsír új ssd van benne, még sose volt formazva vagy akármi, de gondolom az Ubuntu is felkellene rakni magát egy új ssdre mint a Windows...
-
King Unique
titán
válasz
carrilboy #62532 üzenetére
Ha már ott van egynéhány Windows only program, vagy akár a nyomtatónál a gyártó részéről a támogatás, plusz a laptophoz vélhetően előtelepített / külön formában megvásárolt rendszer, akkor a vegyes használat, vagyis a Windows & Linux dual-boot sem anynira elvetendő. OK hogy azt írtad nem akarsz 2 rendszert, de ez esetben lehet talán célszerűbb lenne. Vagy másik megoldás a már említett virtuális gép, vagyis a Windows virtuális futtatása Linux alól. Működőképes lehet ez utóbbi is, de ugyanakkor kissé erőltetett, újból fel kell telepíteni a teljes rendszert + rá a programokat, nem csak szimplán a programot, aztán plusz erőforrás kell hozzá stb. Míg az előbbinél egyszerűbb lehet a Linux utólagos telepítése az SSD-re, amihez az összefoglalóban ott vannak a leírások. Példák: [link], [link]. De aztán te tudod, ha Linux only megoldás kell, akkor olyat csinálsz.
-
válasz
CPT.Pirk #62425 üzenetére
A file rendszer egyben van a gparted szerint.
A windows hibernálás teljesen ki van kapcsolvapowercfg /h OFF
paranccsal, ami magával viszi tudtommal a gyors indítást. Régebben is csak ennyit kapcsoltam ki, és működött.
És igen, először a boot repair-rel próbáltam, utána már nem segített a a chroot-os megoldás sem.
Mindkettő sima grub prompt-ot eredményezett.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3409
- Lenovo Legion Slim 5 16AHP9
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i7 I 4GB I 250GB I DVDRW I Nvidia I 15,6" HD+ I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest