- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #58369 üzenetére
Viccen kívül, muszáj volt ennyire rondára csúfítani a kedvenc DE-met?
Ez egy teljesen korrekt téma, láttam már itt sokkal rosszabbakat. Ettől függetlenül én nem használnám így, mert elég zsúfolt; még az xfce-t is tovább minimalizáltam. A következő lehet, hogy egy i3 lesz.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58364 üzenetére
[pistab@pista-pc ~]$ sudo update-grub
[sudo] pistab jelszava:
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált háttér: /usr/share/grub/background.png
Found Intel Microcode image
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.15-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.15-x86_64-fallback.img
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.14-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.14-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.14-x86_64-fallback.img
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
kész
[pistab@pista-pc ~]$ uname -r
4.15.0-1-MANJARO
[pistab@pista-pc ~]$ -
válasz
ubyegon2 #58361 üzenetére
Köszi, majd ránézek akkor a linkelt cikkre.
Az inxi kimenet:
System: Host: CifuNAS Kernel: 4.13.0-32-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.2.0 Console: tty 1 dm: sddm,sddm
Distro: Ubuntu 17.10
Machine: Device: desktop Mobo: Gigabyte model: EP45-DS3 v: x.x serial: N/A BIOS: Award v: F9 date: 09/22/2008
CPU: Dual core Intel Core2 Duo E8500 (-MCP-) arch: Penryn rev.6 cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 12669
clock speeds: min/max: 2000/2500 MHz 1: 2000 MHz 2: 2000 MHz
Memory: Array-1 capacity: 4 GB devices: 4 EC: None max module size: 1 GB
Device-1: A0 size: 1 GB (Single-bank) speed: 800 MT/s type: N/A
bus width: 64 bits manufacturer: N/A part: N/A serial: N/A
Device-2: A1 size: 1 GB (Single-bank) speed: 800 MT/s type: N/A
Device-3: A2 size: 1 GB (Single-bank) speed: 800 MT/s type: N/A
Device-4: A3 size: 1 GB (Single-bank) speed: 800 MT/s type: N/A
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Oland PRO [Radeon R7 240/340]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:6613
Display Server: X.Org 1.19.5 drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: AMD OLAND (DRM 2.50.0 / 4.13.0-32-generic, LLVM 5.0.0)
version: 4.5 Mesa 17.2.4 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 1002:aab0
Card-2 Intel 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:3a3e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-32-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: c000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 00:1f:d0:88:42:20
Drives: HDD Total Size: 11002.2GB (28.1% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD20EZRX size: 2000.4GB serial: WD-WMC302165134 temp: 30C
ID-2: /dev/sdb model: ST4000VN008 size: 4000.8GB serial: ZDH1LFRN temp: 26C
ID-3: /dev/sdc model: WDC_WD30EZRX size: 3000.6GB serial: WD-WCC4N4XFT8RL temp: 29C
ID-4: /dev/sdd model: WDC_WD20EARX size: 2000.4GB serial: WD-WMAZA8467541 temp: 26C
Partition: ID-1: / size: 1.8T used: 872G (50%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: N/A gpu: 37.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 184 Uptime: 14:03 Memory: 1515.2/3944.2MB Init: systemd v: 234 runlevel: 5 Gcc sys: N/A
Client: Shell (sudo running in bash) inxi: 2.3.37 -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58353 üzenetére
Ha van időd és kedved, helyed , akkor told fel a manjarolinux-community manjaro-cinnamon-17.1.4-stable-x86_64.iso verzióját próba céljából. Funkcionálisan és kinézetre majdnem ugyanaz mint egy L Mint Cinnamon, de valójában sokkal több annál - Arch alapú rolling distro. Még egy octopit érdemes leszedni hozzá, hogy legyen egy olyan is benne mint a synaptic az ubikban.
-
válasz
ubyegon2 #58354 üzenetére
Az fstab jelen és ezt megelőző állapota (a WDGreen formázása miatt az UUID változott csak):
UUID=48bb8157-cbf8-4fb3-a431-91a8fc1a5e29 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=b938747b-3147-4013-8241-a1ad7f306ef6 /media/cifu/IronWolf ext4 suid,exec,dev 0 0
UUID=7fb2efe4-2686-4f6a-ac09-7dfeba2560cc /media/cifu/WDGreen ext4 suid,exec,dev 0 0 -
válasz
ubyegon2 #58324 üzenetére
Én is küzdöttem ezzel nekem ami bejött az a "seahorse" -al sikerült!
Telepítsd vissza, sudo apt-get install seahorse , majd felhasználó alatt indítsd.
(Kellékek > Jelaszavak és kulcsok)Jobb oldalt listában lessz egy olyan hogy jelszavak, és "Bejelentk..." arra jobb klik, jelszó módosítása.
Megadod a régi jelszavad, majd üresen hagyva az újat. Üres jelszót nem fog bekérni. :-) -
-
-
válasz
ubyegon2 #58301 üzenetére
Célszerű a beállítóablakban a nyilakkal legfelülre vinni az mpv+ytdownloadert és leOKézás után ez az ablak jött be:
Eddig azért nem találta az url-t, mert az ablakban látható a tonvid.com és azon belül keresett.
(#58302) milangfx
Szerintem nem lehet ott más, mint a Synapticban, ez a Flatpak független lenne a rendszertől szerinted:
Megnéztem, ugyanaz.
-
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58297 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Nem bántásként vettem hanem jó tanácsként.
Mivel zöldfülű vagyok de fejlődőképes.
Ha már annyit el tudok érni hogy még legalább egy két évig a mostani gépemmel egy stabil biztonságos rendszeren tudok böngészni youtubeozni írni stb anélkül hogy szívnék a folyamatos lassú rendszerrel ami a Win 7-nél volt nekem már megérte áttérni. -
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58285 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Na szóval sorjában válaszolok a kérdéseidre és a gondolataidra.Nekünk már említetted, hogy nem Windowst használsz, most már neked kell ezzel szembenézned! Ne Winként kezeld a Linuxot.
Eddig cirka 15 évig windows-os voltam. XP majd Windows 7.
Kényszerűségből átléptem A linux rendszerre.
A mai nappal.
Ugyanis eddig az elmúlt egy hétben csak telepítgetni próbáltam és egy két dolgot megérteni.
Hosszabb távon meglátom mennyire tudok eggyütt élni a rendszerrel de szerintem mivel alap dolgokra használom a gépet nagy probléma vagy éppen nagy hiányom nem lessz.Ellenben mivel windows-os voltam 15 évig biztos volt és lessz is jó pár hülye kérdésem hiszen a rendszert eggyáltalán nem ismerem.
De szeretném az idők folyamán ezt pótolni.Mivel telepítesz programokat?
Csakis a gépen található szoftverkezelő programmal.A psensor-t feltelepítettem teszi a dolgát.
Teszt képpen (mivel mostanában folyamatosan túlmelegedtem és kikapcsoltam Windows 7alatt) beraktam a youtube-ot a chromium böngészőből.
480p-ben indítom a videókat. A processzorra pontosabban a két magjára folyamatosan 95-99 C-ot ír.
A proci terhelésre pedig 60-90 százalékot.
gondolom jobb eredményeket pontosabban számokat nem tudok a gépemnél elérni egy másik oprendszerrel sem. Egy pepperminttel sem ugye?Most Linux Mint XFCE-t használok a legfrissebb kiadást.
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58233 üzenetére
Kössz. Most nem lettem magabiztosabb.
Azt kérdeztem, hogy az exfat partíciód csatolásához Te milyen sort írnál az fstab fájlodba nnnna!Emlékeztetőül én ezt ollóztam ki valahonnan, működik is, de van-e rajta csiszolni való????
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0 -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #58245 üzenetére
Ja így már más. Akkor lenne értelme a dolognak, már csak kellene legalább 8-10 ember hogy szét lehessen osztani a kategóriákat és össze lehetne szedni egy jó részét. Na itt fog elhalni a dolog
Cyrin: na de akkor elvileg ilyet lehet nyitni, ezzel elvileg nem volt gond, nem? Lásd fentebb.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58221 üzenetére
Várjál, valamit félreértettél. Én azt mondom, hogy Arch alatt eleve telepítve jön a linux-firmware csomag. Bár lehet Minten is így van, ezt nem tudom. Annak tudatában vagyok, hogy a tárolókban benne van általában a legtöbb disztrónál. Viszont Minttől nem lesz nagy az archod, max. a leheleted lesz jobb, mentás-fahéjas.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #58242 üzenetére
Itt szerintem nem sok értelme lenne, túlságosan egybefolyna minden mással. Meg ez nem azt jelenti hogy ezért topikgazda akar lenni valaki, az leginkább csak nyűg
(de komolyan, még a Windows defendernek is van külön topikja, de egy összefoglaló Linux programos már sok lenne...)
szerk: hát a stílusod olykor nekem sem a kedvencem, de a munkát azt rendesen beletetted, ezt kár is lenne vitatni. Nagy kár szerintem, hogy olyan makacsul ragaszkodtál az előbbihez, mert még egy ilyen "hülyét" (ezt most a szó legnemesebb értelmében írom) nehéz lesz találni a pozícióra. A saját megnyilvánulásaimmal sem vagyok mindig elégedett, még mielőtt félreértenél, de igyekszem önkontrollt gyakorolni. Nálad talán ez hiányzott egy kicsit. Kár érte, kiváló ügynök volt
-
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #58221 üzenetére
Van azért frissebb is:
https://packages.ubuntu.com/bionic/amd64-microcodehttps://packages.debian.org/buster/amd64-microcode
Ha jól nézem, a Stretch-re fel lehet rakni, az uborkát nem ismerem annyira.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58205 üzenetére
Ha Archot használnál te is, akkor nem csak az archod lehetne nagyobb, de az pl. alapból tartalmazza a kernel mellett a linux-firmware nevű csomagot, az tartalmazza az AMD CPU-kra mikrokódot. Bár ahogy tudom, Spectre1-2 ellen még nincs kint AMD-kre a mikrokód. Intel procikhoz viszont az Arch sem tartalmazza alapból a mikrokódot, hanem külön fel kell azt tenni a tárolóból az intel-ucode csomagot telepítve. Windows alól is létezik egy technika, amellyel BIOS-frissítés nélkül lehet mikrokódot betölteni a procihoz. Viszont azt ne felejtsük el, hogy az AMD még nem tolt ki mikrokódot a problémára, az Intel meg igen, de nem az összes procihoz, és ez a mikrokódcsomag is vissza lett vonva, mivel stabilitási problémákat okozott. Már a Microsoft is letiltotta az erre épülő védekezést, így ha valakinél fentmaradt a mikrokód, akkor is hatástalan lesz.
Viszont ez az egész elméleti, mivel az újabb kernelek foltozva vannak Meltdown ellen, illetve Spectre v2 ellen is (retpoline, ez a fajta védekezés nem igényel mikrokódot, és a régebbi kernelágakba is backportolják). A Spectre v1 ellen is lesz szoftveres javítás, amihez szintén nem kell mikrokód, az majd a legújabb kernelben jön ki (4.16, de majd idővel megkapják a régebbi kernelágak is).
(#58213) Lathronos: üdv a klubban. Nagyon jó disztró, nem lehet vele mellényúlni. Ha a telepítés megy, átlátod, onnantól sétagalopp, és ezt újratelepíteni sem kell többet, nincs disztrófrissítés. Az Arch Wiki nagyon jó, ha valami nem menne, mindenre kitér részletesen, nem kell fórumon kérdezgetni semmit. Annak sem szabad felülni, akik azt mondják, hogy mivel túl friss csomagok vannak benne, meg rolling, ezért instabil, mert ez tömény bullshit. Már több mint 2 éve használom, de semmi nagyobb problémám nem volt vele, mindent meg tudtam oldani, és frissítés sem tört el soha semmit, nem volt vele szívás egyáltalán, ami az ubi/debillány-féle/alapú fostalicskákról nem mondható el (azok különösen disztrófrissítésnél tudnak borulni, mint a bulgár bili). A legjobb része, hogy minden csomag friss, nem kell régi verziók miatt szívni, minden megy, és az újdonságokat is hamar kapod meg (kernel, mesa, stb.).
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58181 üzenetére
Igen, te már írtad, hogy választható abban a remasterben az LXDE, de már csak azután, hogy hozzászóltam. Nyilván most már felfogtam, de legelőször nem állt rendelkezésre ez az infó.
Az Ubuntunál ez az amazonos kiskapu csak egy időben volt benne (akkor is csak a Unity-verzióban), utána kiszedték. Egyébként nem emiatt nem ajánlottam akkoriban, hanem a Unity miatt, elcseszett felület, KDE-nél is nagyobb gépigénnyel, nagyon sok kezdő kedvét vette el. A Mint pont azért tudott sikeres lenni, mert kihasználta Uborkáéknak ezt a gáz lépését.
-
Tails111
aktív tag
válasz
ubyegon2 #58208 üzenetére
Régebbi gépekre mikor adnak ki bios frissítést?
Ma már az a divat míg új a cucc alaplap vagy noti kap pár optimalizáló bios frissítést esetleg hibajavítást 2-3 évig max . Utána már nem nagyon. Dell munkaállomásokra írnak még 4-5 év után is de átlagos hardverekre nem.Ha bios frissítéssel akarnák ezeket a problémákat kezelni hány millió eszköz bios-át kellene átírni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58172 üzenetére
Ez igaz, dolgozik a Mint az Ubuntus tárolóból is, de én először akkor is az Ubuntut preferálnám első körben, és Mintet akkor használnék kezdőként, ha az Ubuntuval valami megfejthetetlen baj volt. Nincs semmi baj a Minttel, kezdőbarát meg minden, nekem is csak jó tapasztalataim voltak vele, de az Ubuntu akkor is egy még nagyobb disztró. Valahol ízlés és bizalom kérdése is.
Azt a remastert nem ismerem, nem is lebeszélni akarok róla senkit, de mivel azt írta, hogy Openbox, azt én úgy értelmeztem, hogy Openbox only LXDE-s körítés nélkül, és úgy gondoltam, hogy a DE nélküli WM lehet nem a legjobb ötlet egy Windowsról jövő kezdőnek, meg azt sem tudom, hogy milyen disztróra épülő remaster. Nincs baj az Openboxszal, olyannyira, hogy Archon én is azt használok, LXDE nélkül, nem DE-ként csak WM-ként.
Kezdőnek először mindig grafikus felületet kéne választania, ami tetszik neki, tudja kezelni, és a gépéhez sem túl bloat, meg nem is túl fapad az ízlésénak. Ezután jön az, hogy megnézni, hogy melyik legelterjedtebb disztróval jön, és abból egy kezdőbarátot feltenni.
-
kemotox
addikt
válasz
ubyegon2 #58139 üzenetére
Legelején írtam, hogy 17.10-et próbálok telepíteni, gondoltam ebből következik, hogy azt is raktam fel. Tudom, hogy nem nagy segítség a lilaság, de ez az igazság, semmi nem jön be csak egy lila kép. Oké, hogy a 17 nem LTS de szerintem ez a teszt dolog kicsit túlzás, nem hiszem, hogy ezért nem működik.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58067 üzenetére
Hát az , hogy belepofáztam, hogy mondjon már valamit magáról és Ti a válaszára (főleg te Egon) bepöccentetek és bemondtátok az utóbbi infók alapján a Tutit . Ennyi! Örülök, hogy jók voltatok ismét !!!!!
Más:
Na most itt van egy átrakott SSD egy új Asus VivoboxMax X541N-ben és elindítottam rajta a másik gépen telepített ubuntus openboxot. Kérdés az lenne, hogyan tudom felvenni a fényerőt ??? Megjegyzés: Qrva nagy élmény ez a tágas billentyűzet !!!! -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #58084 üzenetére
Az gondolom megvan, hogy a szoftvert a gyártó / fejlesztő weboldaláról szokás letölteni. Illetve ennek híján egy megbízható oldalról. Az, hogy te ki tudja honnan töltöttél le egy ki tudja milyen programot, az megint nem derült ki...De, ha valaki valami kókány helyről, az inkább user error... Egyébként, ha már tesztprogramram, akkor ott van pendrive-okhoz pl. a Check Flash, illetve a H2testw, ahol a gúgli szerint az első találatok között szerepel mindkét linkelt oldal. Ja, és csak párat kell kattintani a letöltéshez, nincsenek egyéb "kötelmek" meg amik itt fel voltak hozva W. hater módra. Milyen érdekes ugye...
Ott van pl. a grafikus Disks alkalmazás Linuxnál, meg terminálban mondjuk a hdparm és még akad pár. De azért a másik platform rendszereire szintén, sőt megannyi tesztprogram, diagnosztikai alkalmazás, adatmentő szoftver, akár a hardver gyártója által kiadott spéci programok stb. Amelyek bizony van, hogy nagyon is jól tudnak jönni!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #58082 üzenetére
Ezt fordított esetben szintén el tudom mondani, hogy felőlem hiába "véleményezed" itt, vagy más topikban, attól még szívesen használtam eddig is és fogom a jövőben szintén. Illetve nálam eleve nélkülözhetetlen desktop OS, valamint pl. a multiboot megoldásoknak is központi szereplője.
Ez a teszteléses dolog egyébként nem teljesen világos, hogy mikor és milyen programokat ajánlottam stb. Ha a böngészőben nincsen reklámblokkoló telepítve (pedig szokás) és azért ugrált fel a letöltésnél megannyi hirdetés stb., azért nem igazán az OS-t kell okolni... Sok ilyen tesztprogramot használok, mert Windowsra van egy csomó grafikus alkalmazás, de korántsem mondanám, hogy annyira küzdelmes lenne ezeket letölteni és feltelepíteni, sőt... Vagy még az utóbbit sem feltétlen kell, mert akad több portable szoftver is. Meg ez a 6 program ugrik fel, megint elég rejtelmesen hangzik... Használok 8.1-et is, normálisan karbantartott és nem összecseszett rendszer formájában, de érdekes módon mégsem ugrálnak fel tesztelés közben random a különféle programok...
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #58069 üzenetére
Kétségtelenül egyedi, de annyira nem jön be, kissé eklektikus, jobban szeretem a minimalista dolgokat.
(#58070) BoB: A Solus Gnome tetszik nagyon, kinézetre talán jobban is, mint a Budgie, viszont a Gnome-ot nem igazán ismerem, Ubuntu-val van némi tapasztalatom már.
(#58071) King Unique: Voyager-t ismerem, próbáltam már, nekem túl csicsás.
(#58073) Frawly: Nem írtam, de én is Ubuntu Budgie-ra gondoltam. Semmi extra szoftvert nem használok, már pár éve tudatosan állok át az open-source, ingyenes szoftverekre, melyek többségének van Linux változata is. Meglepő módon egyedül az Office-t nem tudom kiváltani, nagyon sok dokumentumot kell véleményeznem, beleírkálnom, meg nekem is gyártanom. Az OpenOffice pedig rendben van, hogy megnyitja ezeket, de a konverzió nem tökéletes, ennek kapcsán van már negatív tapasztalat.
-
King Unique
titán
válasz
Hát pl. egy 7-es az, mint említve volt. De, hogy egy ilyen elvileg modern Linuxnál ezekkel kell szórakozni és csak Legacy módban lehet(ne) telepíteni, míg a másik platform rendszere mindenféle trükközés nélkül működik és telepíthető többek között UEFI-ben is, az azért bizony igenis elgondolkoztató, ha tetszik, ha nem...
Bár azért az Ubuntu és társainál egy modernebb rendszer, mint pl. a Fedora, lehet jobban vette volna az akadályt. Egyébként dual-boot megoldásnál a Mint mellett nálam gond nélkül üzemel a X-es is, sőt kifejezetten szeretem használni...
(#58068) Slownz:
Voyager esetleg? Ez legalább nem olyan egzotikus, mint a Deepin, van benne Live mód is stb. Továbbá nem is olyan lebutított, mint az eOS, az utóbbinál jobban testreszabható. -
Slownz
senior tag
válasz
Még nem telepítettem semmit. Csak próbálgatom, hogy milyen lehetőségek vannak.
Budgie Linux volt az, amivel eddig szenvedtem. Ki szeretném próbálni a Deepin-t még, de ha nincs live mód tuti nem telepítem csak úgy Windows mellé.
Ami még tetszett, az az Elementary, de azon volt egy nagy bug a laptop-on, ettől elment a kedvem tőle.Populárisabb disztrókat már próbáltam, de azok nem jöttek be annyira, olyat keresek melynek egyedi a kinézete (ezért is tetszik leginkább a Budgie, mert dizájnos, se nem iOS koppintás)
Egyébként Windows mellé keresek rendszert, munka miatt muszáj Windows, de minden másra szépen áttérnék, márha nem húz fel a rendszer...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #58059 üzenetére
Ezekkel a beállításokkal és a Legacy (CSM) only telepítéssel leginkább a régi és elavult rendszereknél kell szórakozni, mint pl. a másik platformon a 7-es. Ott is az újabbak általában simán felmennek, telepítéskor használhatók az USB-s perifériák, illetve utána is működnek a portok stb., míg az előbbinél már nem feltétlen van így. Szóval az érdekes, hogy egy elvileg modern desktop Linuxnál ilyennel kell szórakozni, máskülönben nem lehet pendrive-ról telepíteni, bizonyos perifériákat sem kezel stb...
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #58059 üzenetére
Jelentem, így működik. Öröm és boldogság.
Egyéb kérdések:
-Live alatt ugyanúgy viselkedik a rendszer, mint majd telepítést követően (pl. gyorsaság, lehetséges bug-ok kijönnek-e, stb.)
-Létezik, hogy a Deepin linux-ba nem raktak live módot? Nekem egyből telepíteni akarja magát. -
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #58052 üzenetére
No..
Bios-ban:
-Boot mode selection -> UEFI and Legacy
-Storage boot option control -> Legacy first
-Legacy USB support -> enabledAmikor, kiválasztom, hogy boot-oljon, az alábbi releváns opciók vannak:
-Sandisk (nyilván a pendrive márkája)
-UEFI SandiskBármelyiket választom, ugyanaz a végeredmény.
Amúgy kidob kb 1 mp-re egy hibaüzenetet, nagy nehezen lekaptam (elnézést a minőségért):
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #58029 üzenetére
"Csak ugye ott van az a dolog, hogy akkor hogyan került fel az a fránya WinX!?"
Win telepítéskor mondjuk még PS2-es billentyű volt, vagy amikor már fent volt a win akkor vették le a BIOS-ban a legacy-t.
Amúgy tényleg "felszabadulás" win. után a lin. fél éve élvezem
- Win alatt a Vírusirtó topic volt a kedvencem. Most meg belenézek és szörnyülködök: Jézusom ilyen hülyeségekkel foglalkoztam ?!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58033 üzenetére
Köszi ! Nos a korábbi linktől csak beödémásodott az agyam, de ez az újabb már jobban tetszik, de viszont most már időnként bele kell néznem az előzőbe is.
A végén még lesz belőle valami ...
(#58023) ALFA: A gépedben van legalább olyan CD olvasó, amiről tudsz bootolni. CD-t tudsz írni valamilyen eszközzel?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58029 üzenetére
Példul egy telepítő DVD elindulhat, ha előzőleg jól volt beállítva a BIOS-ban a boot sorrend, aztán a winnyóz telepítő bebillentette magának az USB-t.
(#58030) Slownz Próbáld a windowst úgy újraindítani, hogy közben folyamatosan nyomod a shift gombot egészen az újraindulásig és a megjelenő menü rendszer segítségével navigáld magad a BIOS , vagy UEFI menübe.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58022 üzenetére
Nekem is van egy exotikus hardverem , az Asus T101HA transformer book 4 giga rammal. SSD helyett valami f@s flash van benne, de műklödik hibátlanul amúgy. Winnyóz alatt van hangja , Linux alatt is szólhatna, mert egyetlen egy rövid szériában szólt Manjaro linux alatt ,de én balga akkor nem kutattam ki, hogy miért szól és elbízván magam feltoltam a Manjarom helyett egy L. Mintet. Azóta sem tudtam linux alatt szólásra bírni ,pedig már megint volt rajta Manjaro is. Próbáltam mindenféle kernelekkel , de semmi eredmény.
De azért most is linuxszal használom , ha nincs szükségem arra , hogy szóljon. -
Lasersailing
senior tag
válasz
ubyegon2 #57979 üzenetére
Szia,
Kép a nemo-ról + hibaüzenet amit kapok:
[link]A bal oldalon látható "elements ezen: unknown" volt az amire kattintva régen bejött a routerre csatlakoztatott HDD tartalma (ha fölé állok egérrel ezt írja: smb://unknown/elements/)
A router érintett képei:
[link]Router 2 - samba beállítások:
[link]Esetleg létezik olyan, hogy valahogyan a samba-t letiltottam véletlenül (vagy a frissítéskezelő által hozott frissítés), vagy valami miatt az nem működik a linux alatt??? (korábban vidáman működött)
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #57968 üzenetére
Tegnap reggel feltettem a 4.15-os mainline kernelt - CPU: 1. gen. I3 - 530
A SM. checker, eléggé nemvárt eredményt mutatott.
Spectre V.1: Sérülékeny
Spectre V.2: Sérülékeny ( kis mértékben - megjegyzéssel.)
Meltdown V.3: Nem sérülékenyA legutóbbi frissítéssel kapott 4.4.0-112-es LTS kernel:
Spectre V.1: Nem sérülékeny
Spectre V.2: Sérülékeny
Meltdown V3: Nem sérülékenyKíváncsi leszek, hogy a következő 4.4.0-1xx-es kernelnél mit fog mutatni !
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #57918 üzenetére
Köszi
10$ csomagot akarom 5$-re csökkenteni, melynek következtében kisebb tárhely lesz, még gyengébb CPU, kevesebb RAM, ezt értem downgrade alatt.
Az utóbbi 1 évben sok adat került rá, illetve sokmindent beállítgattam rajta, ezért fájna ha elszállna vagy újra kéne húzni 0-ról. Linux tudásom alap szinten van, ezért lenne jó valami részletes tutorial. Angol természetesen nem akadály.
Szerk: Ez az Rsync biztatónak tűnt.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #57830 üzenetére
Azt azért tudtam, hogy a .jar file micsoda, de konkrétan Linux alatt a fent említett .jar micsoda, mi használja, etc. Nálam hasonló sincs, de rákeresve sem lettem sokkal okosabb. Pedig rámférne.
Boldog ember, akinek sosem kellett adóbevallást benyújtania elektronikusan.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #57772 üzenetére
Nem, AUR-ban is vannak beta-experimental dolgok felrakva.
Amikor debian, stb-nél azt mondjuk stable, az azért is van, mert:
A programok csak biztonsági frissítést kapnak, tehát nem fog változni semmi sem, éveken keresztül. Nem fordul elő olyan, hogy ahogy változik a GNOME, egyszercsak a felhasználó máshol talál egy menüpontot, telejsen máshogy néz ki a menü, stb.Ahoz hogy újításokkal, és más, megváltozott dolgokkal találkozzál a következő verziót kell felrakni.
Mint Windows XP -> Vista -> 7. A user nem sír, mert minden a megszokott marad.
(persze itt bele lehet nyúlni -> backport repó, PPA, stb)
Ezért szokták a stabil kifejezést használni. Nem változik.
Remélem így érthetőbb a stable és rolling kapcsolata.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #57757 üzenetére
Azt nem mondtam hogy biztonságosabb, csak hogy megbízhatóbb és kényelmesebb. Viszont van jó pár olyan előnye egy PPA-hoz képest ami alapján vehetjük biztonságosabbnak is, ez nézőpont kérdése. Mivel te úgyis Debian/Mint/Ubuntu szemüveggel nézel mindent, nem várom hogy megértsd, de ez egy egészen más élmény, mint amit a PPA-kkal kellett esetenként küzdeni Ubi alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #57757 üzenetére
Az AUR-hez és nálunk a CCR-hez is van weboldal, azon keresztül lehet a dolgokat egyszerűen áttekinteni. Kártékony, vagy "vicces" kódot még egyikben sem láttam, max az szokott előfordulni, hogy már nincs jelen a cucc feltöltője és outdated vagy broken lesz a csomag. Ilyenkor valaki át tudja venni, ha akarja.
Ezek a dolgok felett van kontroll, aki nem odavaló dolgot tenne fel, azt egyszerűen kitilthatnák onnan.
tboy93: secure boot ha van a biosban, az ki van kapcsolva? A "gyors rendszerindítás" az le van kapcsolva a Win10-ben?
-
válasz
ubyegon2 #57754 üzenetére
Megpróbáltam felhúzni a Dell-re a Mint-et, de a telepítő hibával elszállt
Sajnos nem emlékszem a pontos hibaüzenetre, de valamit nem tudott a /target könyvátrba írni, meg a GRUB(?) nem ment fel. Win10 mellé ment volna, telepítésnél azt az opciót választottam, hogy telepítés a meglévő rendszer mellé. Live módban hibátlanul üzemelt. (legfrissebb x64-es cinnamon mint-et próbáltam)
-
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #57699 üzenetére
Ezzel csak az a baj kedves ubyegon barátom
, hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal, abból kifolyólag, hogy állandóan rajtam van a telepíthetnék és ezért ne kelljen mindig beírni. Tehát jók a sorok, mert másik disztróban működnek. Nfs-common csomag felrakása után.
Dave:
Szólok mindenképp majd.Mindenki:
A fura az, hogy valami permission dolog van pediglen az nfs sajátja, ha jól tudom, hogy ip alapján enged vagy nem, viszont itt meg a root-al kavirnyál. Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van? -
God Vazzeg
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #57656 üzenetére
Userkent szerintem nincs nagy elonyod vele, max hogy konnyen mozgathatod a csomagot rendszerek kozott. Fejlesztokent viszont kenyelmes lehet mert csinalsz 1 csomagot es az minden rendszeren elfut (amin van snap/flatpak/akarmi tamogatas), nem kell fuggosegekkel vacakolni.
eddig sem foglalkoztam azzal, mi van amúgy a rendszeren. - ezert jonnek toled virusos uzenetek?
Dave™: amugy leteznek mas megoldasok is, pl mopidy, csak ezekhez premium account kell api elerese miatt.
-
n42
tag
válasz
ubyegon2 #57648 üzenetére
Szia, a cikket olvastam.
Ami működik:
"legelek"-ek által linkelt cikk[link]Ezzel sikerült létrehozni egy olyan ubuntu-live-usb-t, amin minden program rajta van, amit szeretnék. Ami továbbra sem működik ezzel a megoldással, hogy nem lehet módosítani, például böngészőt telepíteni. Statikus a rendszer. (Ez volt az alapcél, pipa!)
Ami nem működik a "perzisztens Live rendszer". Ez ugye azt jelenti, hogy megmaradnak a beállítások, amennyiben kikapcsolom a számítógépet, lehet frissíteni az alap programokat, ami nem a kernelhez kötődnek, esetleg újakat is lehet telepíteni.
Amivel eddig próbáltam:
Universal USB Installer
lili usb creator
Létrehozom velük a kb 4gb-s partíciót, de nem látja a rendszer, s live módban nem is sikerül semmilyen programot telepíteni az áruházból, illetve reboot után nem marad meg semmilyen beállítás.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nintendo Switch 2
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpársportok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Spórolós topik
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Milyen autót vegyek?
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Gray - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- ALIENWARE Area-51 R5
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest