Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz tordaitibi #95896 üzenetére

Cimbora, tudom, hogy idos vagy es biztos mar nehezen megy megszokni vmi ujat, de hidd el, hogy a terminal nem a patastol valo. A Microsoft ebbe az iranyba tart a PowerShell-lel, olyannyira, hogy Entraba (ex-Azure) is lefejlesztettek az ottani verziot, mi tobb, AD-t is managelhetsz vele, meg ha feltelepited az ms-graph modulokat, akkor a lokalis ps-bol az Entrat is. A Windows Server verziokbol van Core edition, amit csak es kizarolag CLI feluleten piszkalhatsz, nincs GUI - mert rajottek, hogy sokkal nagyobb az attack surface, ha van. Mi tobb, kliens Windows-t is telepithetsz parancssorbol...

Ne gondold, hogy en, mint Debian felhasznalo, nem szivtam a yt-dlp-vel. Megkerestem a GitHub oldalat, ott van egy 2.8 MB koruli egyetlen file-os megoldas; ha ledoglott a letoltes YT-rol, akkor csak yt-dlp -U es maris a GitHubon szereplo legfrissebbet kapom. Meg a yt-dlp-hez sem toltok le GUI-t.
    Na meg egy kicsit: amikor fent az uj rendszer (pl. virtualizalva), akkor elso dolgom a nala telepitese. Az apt/apt-get/aptitude es a GUI-s frontendek, amik ezeket hasznaljak, egy szalon hajlandoak letolteni a cuccot. Ez egy Kali frissitesnel sokaig is tarthat, mert ott nem ritka, hogy egy hetig nem hasznalom es maris giganyi frissitesek vannak. nala-t hasznalva nagyon gyorsan lejon meg ekkora frissites is, mert tobb letoltesi szalon, tobb repobol dolgozik egyszerre. A telepites mar nem a halozat kihasznaltsagan, hanem a gep erejetol fugg.

A mostani big trend az AI. Ehhez kell git, python minimum. Sokkal egyszerubb mindkettot CLI-bol managelni, mint a sok rosszabbnal-rosszabb GUI-s frontendrol - mert amig a GUI elindul hozzajuk, addigra CLI-bol reg vegeztem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés